Random Posts

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

H ειδησεογραφία της ημέρας

ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ


Το νήμα των διαπραγματεύσεων ξαναπιάνουν από σήμερα Αθήνα και δανειστές, και μετά από ενάμιση μήνα απουσίας των επικεφαλής των θεσμών όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές κάθονται και πάλι στο ίδιο τραπέζι.

Οι διαβουλεύσεις μπαίνουν στην τελική ευθεία, ενώ η άφιξη του κουαρτέτου αναμένεται να ρίξει άπλετο φως σε μια σειρά από κομβικά θέματα για τα οποία δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις.

Στόχος της κυβέρνησης, είναι οι συζητήσεις να έχουν αίσιο τέλος, το ταχύτερο δυνατό -ει δυνατόν μέχρι το Πάσχα των Καθολικών-, ώστε να «κλειδώσει» η αξιολόγηση του προγράμματος και να έρθει η «ανάσταση της οικονομίας» μαζί με τη συζήτηση για το χρέος.

Τσακαλώτος – Σταθάκης ανοίγουν το… χορό
Ο πρώτος γύρος των συναντήσεων, που ξεκινούν στις 2 το μεσημέρι στο γνωστό κεντρικό ξενοδοχείο, προβλέπεται να είναι διερευνητικού χαρακτήρα.

Την πόρτα του «Χίλτον» θα περάσουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, συνοδευόμενος από τον υπουργό Ανάπτυξης, Γιώργο Σταθάκη. Το επόμενο κρίσιμο «ραντεβού», θα είναι, βέβαια, πάλι αύριο, με τον υπουργό εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο καθώς η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή».

Όπως όλα δείχνουν η τύχη των καταβαλλόμενων συντάξεων θα κριθεί από τη συμφωνία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018, ενώ αναγκαίες θα είναι οι υποχωρήσεις που αφορούν σε περικοπές εφάπαξ, επικουρικών συντάξεων και μερισμάτων του Δημοσίου. Άγνωστο παραμένει επίσης, κατά πόσο οι δανειστές θα δεχτούν την βελτιωτική πρόταση που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Εργασίας.



Τα ανοικτά μέτωπα

Φορολογικό
Ασφαλιστικό
Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων
«Κόκκινα δάνεια»
ο τελικός «λογαριασμός» του δημοσιονομικού κενού για την τριετία 2016-2018

«Πυρετός» στο Μαξίμου για τα επόμενα βήματα
Ο Πρωθυπουργός, έχοντας επιστρέψει από Βρυξέλλες και Σμύρνη, προγραμματίζει σειρά συσκέψεων, παρουσία κορυφαίων υπουργών, ξεκινώντας, μάλιστα από σήμερα.
Στις 11 θα έχει την πρώτη κυβερνητική σύσκεψη στη Βουλή. Η επανέναρξη, άλλωστε, της διαπραγμάτευσης με τους τροϊκανούς και οι σκληροί όροι που θα απαιτηθούν, όπως και το χρονοδιάγραμμα εισαγωγής στη Βουλή των κρίσιμων νομοσχεδίων είναι ορισμένα από τα θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο των συσκέψεων.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το iefimerida.gr, στο Μαξίμου πνέει αέρας αισιοδοξίας με την επιστροφή της τρόικας, παρότι έχουν επίγνωση ότι θα πρέπει να ανταποκριθούν σε αυξημένες απαιτήσεις και, μάλιστα, σε μία έντονη πολιτική περίοδο.
Η πεποίθηση, άλλωστε, στα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης, είναι ότι «όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, επιδεικνύουν μεγαλύτερη διάθεση συμβιβασμών για να κλείσει η αξιολόγηση».

Στο Παρίσι ο Τσίπρας
Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί το Σαββατοκύριακο στο Παρίσι προκειμένου να παρακολουθήσει ως προσκαλεσμένος / παρατηρητής των εργασιών των Σοσιαλδημοκρατών της Ευρώπης.



Πηγή: iefimerida.gr


ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ
«Κολλημένες» στη λάσπη οι ελπίδες 13.000 προσφύγων
«Σφραγίζουν» τα σύνορα Σλοβένοι και Σέρβοι - Απελπισία στην Ειδομένη
09/03/201606:3609/03/201607:06  (upd) 16
Εκτύπωση
«Σφραγίζουν» τα σύνορα Σλοβένοι και Σέρβοι - Απελπισία στην Ειδομένη
4
SHARES
FacebookTwitterGoogle+LinkedIn
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Και νέοι περιορισμοί στην υποδοχή προσφύγων από τη Σλοβενία - Αντιδρά η Σερβία
Και νέοι περιορισμοί στην υποδοχή προσφύγων από τη Σλοβενία - Αντιδρά η Σερβία
 Περισσότεροι από 3.000 πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά -Ακόμη 529 έφτασαν το πρωί
Περισσότεροι από 3.000 πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά -Ακόμη 529 έφτασαν το πρωί
Εικόνες εξαθλίωσης και απόγνωση στα κλειστά σύνορα - Η απελπισία των χιλιάδων ανθρώπων που βρίσκονται στην Ειδομένη, τους ανάγκασε να προχωρήσουν σε απεργία πείνας - Έγκυες γεννούν πρόωρα κι άλλες αποβάλλουν - Πάνω από 35.000 ο αριθμός των μεταναστών - Πάνω από 3.000 στον Πειραιά, ακόμη 529 έφτασαν το πρωί - Σηκώνουν φράχτες ακόμα και στη Βαλτική - Τάφρο ανοίγει η Ουγγαρία!

Κολλημένοι στη λάσπη - αλλά και στην Ειδομένη - εξακολουθούν να παραμένουν περίπου 13.000 άνθρωποι, οι οποίοι βλέπουν μέρα με τη μέρα τις ελπίδες τους να συνεχίσουν το ταξίδι της προσφυγιάς, να εξανεμίζονται. Μάλιστα, η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ παραμένει κλειστή και κανείς δεν γνωρίζει πότε και υπό ποιες συνθήκες θα αρχίσει ξανά η ροή των προσφύγων.

Την ίδια ώρα που Σλοβένοι και Σέρβοι «σφραγίζουν» τα σύνορά τους. θέτοντας νέους περιορισμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία, θα περνάνε μόνο όσοι θα θελήσουν να μείνουν στη χώρα και όσοι κριθεί ότι συντρέχουν ανθρωπιστικοί λόγοι, για να διαβούν τα σύνορα.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Σλοβενίας ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τον αριθμό των μεταναστών που θα επιτρέπει να περνούν στη χώρα και θα δέχεται μόνο εκείνους που σκοπεύουν να ζητήσουν άσυλο στη Σλοβενία, καθώς και ορισμένους άλλους, για "ανθρωπιστικούς λόγους".

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η αποδοχή μεταναστών για ανθρωπιστικούς λόγους θα εξετάζεται για κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Η απελπισία των χιλιάδων ανθρώπων που βρίσκονται στην Ειδομένη, τους ανάγκασε να προχωρήσουν και σε απεργία πείνας, σύμφωνα με τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα. Πολλές είναι και οι κρίσεις πανικού που παθαίνουν οι άνθρωποι που εξακολουθούν να βλέπουν για πολλοστή μέρα τα σύνορα κλειστά, καθώς κλάματα και φωνές σε κατάσταση υστερίας αποτυπώνουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο την απελπισία τους.

Την ίδια ώρα πρόβλημα αποτελεί και η σίτιση τόσων ανθρώπων. Ουρές σχηματίστηκαν και πάλι την Τρίτη με την «πρωτοκαθεδρία» να έχει αυτή μπροστά στην Praksis, όπου θα διανέμονταν 18.000 σάντουιτς, δύο για τους ενήλικες και ένα για τα παιδιά, με κασέρι, μαρούλι και αυγό. Ο καταυλισμός μεγαλώνει όλο και περισσότερο, με δεκάδες σκηνές να έχουν στηθεί σε παρακείμενα χωράφια, ενώ παρά τις εκκλήσεις των ανθρώπων στις ΜΚΟ, κανείς δεν θέλει να αποχωρήσει και να μείνει προσωρινά, σε καλύτερες συνθήκες, σε κάποιο κέντρο μετεγκατάστασης. Μόνο κάποιοι δηλώνουν αποφασισμένοι να κάνουν αιτήσεις για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, το οποίο όμως απαιτεί προηγουμένως να έχουν κάνει αίτηση για άσυλο.


Σηκώνουν φράχτες ακόμα και στη Βαλτική - Τάφρο ανοίγει η Ουγγαρία!

Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία αποφάσισαν επίσης να εντείνουν τους ελέγχους και γι' αυτό εγείρουν φράχτες στα ανατολικά τους σύνορα, καθώς εκφράζουν ανησυχία ότι η περιοχή της Βαλτικής θα γίνει το νέο σημείο εισόδου για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη, από την στιγμή που ο «βαλκανικός διάδρομος» συνεχίζει να «στενεύει» επικίνδυνα.

Οι κυβερνήσεις των τριών χωρών φοβούνται ότι θα δουν χιλιάδες πρόσφυγες να περνούν από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Η ανησυχία αυτή εντάθηκε, αφότου περίπου 6.000 αιτούντες άσυλο πέρασαν πέρυσι από τη Ρωσία στη Φινλανδία και τη Νορβηγία.

Η Λετονία και η Εσθονία άρχισαν να κατασκευάζουν φράχτες στα σύνορά τους με τη Ρωσία. Στη λήψη της απόφασης αυτής έπαιξαν επίσης ρόλο οι ανησυχίες για την ασφάλεια των χωρών της Βαλτικής, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και τις κατηγορίες ότι ένας αξιωματικός των υπηρεσιών ασφαλείας της Εσθονίας απήχθη από τους Ρώσους στη μεθόριο, το 2014.

Εκατοντάδες Λιθουανοί συνοριοφύλακες, αστυνομικοί και στρατιώτες συμμετέχουν αυτήν την εβδομάδα σε μια άσκηση για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης μεταναστευτικής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτής της άσκησης θα ελεγχθεί και κατά πόσο είναι αποτελεσματικοί οι έλεγχοι ταυτότητας στα βόρεια σύνορα της Λιθουανίας με τη Λετονία.

«Μέχρι και πέρυσι, ούτε η Νορβηγία ούτε η Φινλανδία αντιμετώπιζαν προβλήματα με την είσοδο μεταναστών από τα σύνορα με τη Ρωσία» είπε ο διοικητής της συνοριοφυλακής της Λιθουανίας, Ρενάτας Ποζέλα. «Οι μεταναστευτικές ροές σε αυτά τα σύνορα εκτινάχθηκαν μέσα σε μία εβδομάδα, σαν κάποιος να κούνησε ένα μαγικό ραβδί» συμπλήρωσε. Οι τρεις χώρες εκτιμούν ότι, καθώς ενισχύονται οι έλεγχοι για τη μετάβαση των προσφύγων από την Ελλάδα στην Ευρώπη, θα καταστεί πιο δημοφιλής ο διάδρομος που περνά από τη Μολδαβία, την Ουκρανία και τη Βαλτική. Η Εσθονία εγκαθιστά συσκευές παρακολούθησης, όπως αυτές που υπάρχουν ήδη στα σύνορα της Λιθουανίας με τη Λευκορωσία, για να αντιμετωπίσει τόσο το λαθρεμπόριο όσο και την παράνομη μετανάστευση.

«Είναι θλιβερό που χρειαζόμαστε (έναν φράχτη στα σύνορα)» δήλωσε ο Όγιαρς Έρικς Κάινινς, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της Λετονίας. «Όμως, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν τώρα στην Ευρώπη, την προσφυγική κρίση, ίσως είναι απαραίτητο» προσέθεσε.

Η Φινλανδία είχε επικρίνει τον Ιανουάριο τη Ρωσία, επειδή επέτρεψε σε αιτούντες άσυλο να διασχίσουν τα σύνορα, καθώς ο αριθμός τους στη μεθοριακή διάβαση Σάλα έφτασε τους 20 ημερησίως. Από τους 31.000 πρόσφυγες που δέχτηκε πέρυσι η Νορβηγία, περίπου 5.000 έφτασαν στη χώρα μέσω Ρωσίας.

Την ίδια ώρα, στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία, η κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν -που, σημειωτέον, άσκησε βέτο, κατά τη διάρκεια της χθεσινής Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, στη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για το προσφυγικό- ανοίγει τάφρο, αλλά και σηκώνει νέο φράχτη, ενισχύοντας παράλληλα την στρατιωτική και αστυνομική της παρουσία στη μεθόριο.



Έγκυες γεννούν πρόωρα κι άλλες αποβάλλουν

O δρόμος για το χωριό της Ειδομένης είναι γεμάτος από ανθρώπους που περπατούν ανάμεσα στα χωράφια κουβαλώντας στους ώμους τους τα υπάρχοντά τους. Άνδρες, γυναίκες με μωρά στην αγκαλιά, μικρά παιδιά. Πολλές έγκυες γυναίκες οδηγούνται μάλιστα σε αποβολές εξαιτίας του άγχους αλλά και της ελλιπούς σίτισης, όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό "Focus".

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ειδικά για τις έγκυες γυναίκες, όπως σχολιάζει ο δημοσιογράφος του γερμανικού περιοδικού που μετέβη στην πολύπαθη περιοχή. Οι έγκυες γυναίκες κινδυνεύουν από αρρώστιες και δεν τρέφονται σωστά, επισημαίνουν οι γιατροί που δέχονται καθημερινά πολλές από αυτές στα πρόχειρα καταλύματα που έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία. Οι γιατροί προειδοποιούν επίσης για μεταδοτικές ασθένειες τονίζοντας ότι οι συνθήκες υγιεινής είναι μηδαμινές στην περιοχή και ειδικότερα για τις ετοιμόγεννες γυναίκες η κατάσταση είναι είναι πλέον εκτός ελέγχου.

"Οι γυναίκες που βρίσκονται σε προχωρημένη εγκυμοσύνη κινδυνεύουν άμεσα. Υποσιτίζονται, οι συνθήκες υγιεινής είναι μηδαμινές και οι περισσότερες από αυτές γεννούν πρόωρα ενώ υπάρχουν και αυτές που αποβάλλουν εξαιτίας του άγχους", υποστηρίζει μέλος ανθρωπιστικής οργάνωσης στο περιοδικό "Focus".

Την ίδια ώρα, πολλοί από τους πρόσφυγες, που παραμένουν παγιδευμένοι στα σύνορα Ελλάδας - Σκοπίων εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην Γερμανίδα καγκελάριο. Κραδαίνοντας πανό με το σύνθημα "Σ' αγαπάμε Μέρκελ", Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί στην πλειοψηφία τους στέλνουν με τον τρόπο αυτό το δικό τους μήνυμα στη σιδηρά κυρία της Γερμανίδας και της ζητούν να τους βοηθήσει άμεσα.

Τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων που βρίσκονται στο πλευρό των προσφύγων εκφράζουν φόβους ότι η κατάσταση μπορεί να εκτραχυνθεί ακόμα και να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια αφού χιλιάδες άτομα περιμένουν για εβδομάδες στην Ειδομένη ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην κεντρική Ευρώπη.


Έκκληση για αναπηρικά καροτσάκια

Στο μεταξύ, επείγουσα έκκληση για τη δωρεά αναπηρικών καροτσιών απευθύνει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες προσφύγων στην περιοχή της Ειδομένης και στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας στα Διαβατά.

Όπως σημειώνεται, δύο από τα αναπηρικά καρότσια θα διατεθούν για μόνιμη χρήση σε αντίστοιχα περιστατικά, μια εξάχρονη προσφυγοπούλα και ένα 18χρονο αγόρι, οι οποίοι είναι άτομα με ειδικές ανάγκες και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τα αναπηρικά καρότσια θα χρησιμοποιηθούν στις ιατρικές μονάδες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και στους χώρους προσωρινής παραμονής για να εξυπηρετήσουν πρόσφυγες που αντιμετωπίζουν σοβαρά κινητικά προβλήματα. Για περισσότερες πληροφορίες καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 9 πμ έως τις 2.30 μμ. στα τηλέφωνα 2310 531533-6.


Πάνω από 34.000 πρόσφυγες και μετανάστες

Την Τρίτη, το Συντονιστικό Όργανο ανακοίνωσε ότι σε όλη την Επικράτεια βρίσκονται τουλάχιστον 34.183 πρόσφυγες και μετανάστες. Από αυτούς οι 6.835 βρίσκονται στα νησιά (Λέσβο, Σάμο, Χίο, Μεγίστη, Κω, Λέρο και Κάλυμνο).

Οι 8.341 φιλοξενούνται στην Αττική, και συγκεκριμένα στο Σχιστό (1.780), στον Ελαιώνα (710), στο γήπεδο του μπέιζμπολ (1.282), στο γήπεδο του χόκεϊ (1.419), στην αίθουσα αφίξεων του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό (1.200), στο λιμάνι του Πειραιά (1.844) και στο Λαύριο (106).

Επίσης, 210 διαμένουν σε ξενοδοχείο στη Φθιώτιδα, 2.200 στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά, 3.489 στο κέντρο φιλοξενίας του Χέρσου Κιλκίς, 3.256 στην αντίστοιχη δομή στη Νέα Καβάλα Κιλκίς, 709 στη Νέα Καρβάλη, 200 στην Ελευθερούπολη και 393 στην Κοζάνη.

Εντός του camp στην Ειδομένη οι πρόσφυγες υπολογίζονται σε 8.550.


Ντοκιμαντέρ Έλληνα για την κατάσταση στην Ειδομένη

Πρόσφυγες στην Ειδομένη, η ατέρμονη προσπάθεια χιλιάδων ανθρώπων για τη σωτηρία τους, η ατέρμονη προσπάθεια χιλιάδων ανθρώπων να αφήσουν τον πόλεμο και τη δυστυχία πίσω τους. Η αξία της ζωής και η απαξίωση της.

Το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ του κινηματογραφιστή και ακτιβιστή Βασίλη Τσαρτσάνη, στο πλαίσιο του «Small Room» Project, προσπαθεί να δείξει τι ακριβώς συμβαίνει στην Ειδομένη.

Το «Small Room» Project, είναι μια βιωματική, οπτικοακουστική και την ίδια στιγμή διαδραστική έκθεση η οποία περιγράφει την εμπειρία μας με τους πρόσφυγες, που κατάγονται από τις εμπόλεμες ζώνες, στον δρόμο που ακολουθούν από την Τουρκία προς την Κεντρική Ευρώπη. Στοχεύει στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση σχετικά με το κρίσιμο ζήτημα των προσφύγων εστιάζοντας σε πολλαπλές διαστάσεις.


ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ






ΤΑ ΕΙΠΑΝ ΟΛΑ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ


Σε εφ' όλης της ύλης εξελίχθηκε η συνάντηση Νταβούτογλου – Τσίπρα στη Σμύρνη: Πέραν του προσφυγικού και τις εμπορικές σχέσεις, συζητήθηκαν το Κυπριακό, η ένταση στο Αιγαίο, οι εξοπλισμοί και το ενεργειακό.

To Aιγαίο, η θάλασσά μας

Ο Αλέξης Τσίπρας, αποκάλεσε τον Τούρκο ομόλογό του «φίλο Αχμέτ», τον ευχαρίστησε δύο φορές για την στάση του και αναφέρθηκε στο Αιγαίο τουλάχιστον 3 φορές με την φράση «η θάλασσά μας».

Ο Α. Νταβούτογλου επίσης ευχαρίστησε τον Ελληνα ομόλογό του τον οποίο αποκάλεσε «αξιότιμο Αλέξη Τσίπρα» δύο φορές και δήλωσε ότι έδειξε αποφασιστικότητα να λυθούν τα προβλήματα του Κυπριακού και του Αιγαίου. Σε μια ασυνήθιστη κίνηση ο Τούρκος Πρωθυπουργός δήλωσε «επίσημα» όπως είπε ότι «Η Τουρκία δεν έχει καμία στρατηγική επίθεσης εναντίον της Ελλάδας, ελπίζω το ίδιο να ισχύει και για την Ελλάδα».

Τσίπρας: Το casus beli αποτελεί παρελθόν

Απαντώντας, ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε με τον Αχμέτ Νταβούτογλου πως πρέπει να μην αναφέρεται καν το ενδεχόμενο ενός πολέμου μεταξύ των δύο χωρών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «το casus belli είναι κατάλοιπο άλλης εποχής και δεν συνάδει με προσπάθειές μας για κλίμα συνεργασίας. Είναι σαφές ότι υπάρχουν διαφορές ως προς την υφαλοκρηπίδα και ως προς τις παραβιάσεις που πιστεύω ότι θα λυθούν διπλωματικά».



Δεν είμαστε εμείς η αιτία του πρσφυγικού

«Σε πολύ θετικό κλίμα συζητήσαμε και τα προβλήματα του Αιγαίου και του Κυπριακού. Ο αξιότιμος κ. Τσίπρας έδειξε και για τα δύο ζητήματα μεγάλη αποφασιστικότητα ώστε να λυθούν και τον ευχαριστώ. Θέλουμε να είμαστε οι χώρες που δεν αναφέρονται για τα προβλήματα των προσφύγων αλλά οι χώρες που δημιουργούν κλίμα ειρήνης και ηρεμίας στην περιοχή» είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Επιπλέον έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την συνεργασία των δύο χωρών στο εκπαιδευτικό επίπεδο (σ.σ. σχολικά βιβλία) «ώστε να βελτιωθούν οι σχέσεις μας και ως προς τα ιστορικά γεγονότα» όπως είπε.

Από την πλευρά του, ο Αλ. Τσίπρας αναφερόμενος στα κυκλώματα των διακινητών τόνισε ότι είναι «απαράδεκτο να έχουμε τόσο εξελιγμένα οπλικά συστήματα από την κούρσα των εξοπλισμών τόσων ετών, που κάναμε για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο λες και θα κέρδιζε κάτι ο ένας ή ο άλλος από αυτό – και οι διακινητές να αλωνίζουν».

Ως προς το Κυπριακό ο κ. Τσίπρας είπε ότι συζήτησαν το θέμα επιμένοντας ότι η δίκαιη λύση καθίσταται όλο και πιο επιτακτική επί τη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και εντός του πλαισίου κοινοτικού κεκτημένου ώστε οι κοινότητες Ελληνοκυπρίων Τουρκοκυπρίων και άλλων μειονοτήτων να ζουν ειρηνικά χωρίς την ανάγκη τρίτων.

Ως προς την κατάσταση στο Αιγαίο, όπως είπε, εξέθεσε «την σοβαρή μου ανησυχία για τις παραβιάσεις εθνικού εναέριου χώρου μας και ιδιαίτερα των εναέριων εμπλοκών το τελευταίο έτος» σημειώνοντας ότι δεν συνάδει με την φιλική διάθεση που υπάρχει. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι ήταν ειλικρινής η πρόθεση του κ. Νταβούτογλου να επιλυθούν τα θέματα αυτά. Τέλος διεμήνυσε ότι στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ σημειώνοντας: «Πρέπει το Αιγαίο να παραμείνει θάλασσα ειρήνης και σταθερότητας».


Για το προσφυγικό

Για το προσφυγικό, ο Α. Νταβούτογλου τόνισε ότι Ελλάδα και Τουρκία μοιράζονται την κρίση. Οπως είπε «η  Τουρκία άνοιξε τις πόρτες της και φιλοξενεί αυτή τη στιγμή 2,7 εκατ. Σύρους» και επεσήμανε ότι με την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής και σήμερα στη Σμύρνη απαντάμε στο θέμα της προσφυγικής κρίσης και συμφωνούμε στο θέμα με ένα κοινό προσχέδιο. «Η συνεργασία των δύο χωρών θα είναι πολύ σημαντική για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά στο Αιγαίο την προσφυγική κρίση και να μειώσουμε στο ελάχιστο τις δραματικές καταστάσεις που συμβαίνουν στη θάλασσα του Αιγαίου» επεσήμανε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «εγώ και ο Αχμέτ δηλώνουμε ότι αυτό που συμβαίνει στη θάλασσά μας, είναι ντροπή για τον Πολιτισμό μας». Οπως σημείωσε «το πρόβλημα αυτό θα λυθεί με τη μεταξύ μας συνεργασία, δεν θα μας το επιβάλει κανένας ξέρουμε πώς θα λυθεί». για να προσθέσει πως «είμαστε εδώ για να καταβάλουμε κοινή προσπάθεια ώστε να χτυπήσουμε τα δίκτυα των διακινητών».



Κάνοντας μια ιδιαίτερη αναφορά στην κούρσα εξοπλισμών Ελλάδας-Τουρκίας ο κ. Τσίπρας επεσήμανε: «Θεωρώ απαράδεκτο να έχουμε τόσο εξελιγμένα οπλικά συστήματα από την κούρσα εξοπλισμών που κάναμε τόσα χρόνια για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο - λες και θα κέρδιζε κάτι ο ένας ή ο άλλος από αυτό -και να αφήνονται ελεύθεροι οι διακινητές να αλωνίζουν». Ανακοίνωσε πως επανενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας και ευχαρίστησε τον «Αχμέτ γι' αυτή τη γενναιόδωρη κίνηση».

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία δεν είναι οι αιτίες του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. «Θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε φιλοξενία όμως δεν θα δεχθούμε την μόνιμη παραμονή όλων αυτών που υποφέρουν και δικαιούνται να ζητούν άσυλο στην ΕΕ» τόνισε. Παράλληλα επεσήμανε ότι η επανανεργοποίηση του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής δίνει και ένα μήνυμα σε μετανάστες από τρίτες χώρες όπως αυτοί που προέρχονται από Β. Αφρική, ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε η βούληση ούτε η δυνατότητα να περάσουν στην Ευρώπη.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες στην Σύνοδο Κορυφής, σημειώσε πως η πρόταση που κατέθεσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου στη χθεσινή Σύνοδο παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και άλλαξε τα δεδομένα.
«Στις Βρυξέλλες ο κ. Νταβούτογλου κατέθεσε μια ενδιαφέρουσα πρόταση ως προς το μοντέλο μετακίνησης προσφύγων. Αυτή λέει να αποθαρρύνουμε όσους δικαιούνται να ζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη και ν' ανοίξουμε έναν νόμιμο ασφαλή δρόμο Τουρκίας – ΕΕ» είπε ο Πρωθυπουργός.



Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον φίλο Αχμέτ για τη φιλοξενία και τη θερμή υποδοχή.

Εδώ στη Σμύρνη, στο μπαλκόνι προς το Αιγαίο από την πλευρά της Μ. Ασίας αισθάνομαι το ιστορικό βάρος που συμβολίζει αυτή η πόλη
Στη μνήμη των περισσοτέρων θυμίζει τον πόλεμο, τον πόνο, την προσφυγιά, δηλαδή εικόνα καθ' όλα γνώριμες στη θάλασσά μας στο Αιγαίο.
Ομως θα πρέπει να μην υποβαθμίσουμε το γεγονός ότι η Σμύρνη είναι και μια πόλη-σύμβολο της ειρηνικής συνύπαρξης, της αδελφοσύνης, την συνεργασίας.
Αυτό το συμβολισμό έχει η επιλογή μας να κάνουμε εδώ το 4ο συμβούλιο συνεργασίας.
Θέλουμε οι μνήμες αυτές να σηματοδοτούν την κοινή μας προσπάθεια, να ξεπεράσουμε προβλήματα και να οικοδομήσουμε καλύτερο μέλλον για τους λαούς μας.
Για Κυπριακό-Αιγαίο

Οπως αποκάλυψε ο Τούρκος Πρωθυπουργός με τον Αλέξη Τσίπρα συζήτησαν σε πολύ θετικό κλίμα και τα προβλήματα του Αιγαίου και του Κυπριακού. «Ο αξιότιμος κ. Τσίπρας έδειξε και για τα δύο ζητήματα μεγάλη αποφασιστικότητα ώστε να λυθούν και τον ευχαριστώ» τόνισε για να προσθέσει: «Θέλουμε να είμαστε οι χώρες που δεν αναφέρονται για τα προβλήματα των προσφύγων αλλά οι χώρες που δημιουργούν κλίμα ειρήνης και ηρεμίας στην περιοχή».

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι με τον Τούρκο ομολογό του, παρουσία και των υπουργών Εξωτερικών, συζήτησαν και για τα προβλήματα που μας χωρίζουν. Ως προς το Κυπριακό επεσήμανε ότι η δίκαιη λύση του προβλήματος, καθίσταται όλο και πιο επιτακτική επί τη βάσει του ΟΗΕ και εντός του πλαισίου του κοινοτικού κεκτημένου. Υπογράμμισε την ανάγκη ειρηνικής συμβίωσης Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων και άλλων μειονοτήτων χωρίς την ανάγκη τρίτων. Αναφορικά με το Αιγαίο, ο Ελληνας Πρωθυπουργός είπε ότι εξέθεσε την σοβαρή του ανησυχία για τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας και ιδιαίτερα των εναέριων εμπλοκών κατά το τελευταίο έτος.

Στη διαδικασία των ερωτήσεων, ο Α. Νταβούτογλου κλήθηκε να απαντήσει για τις διαφορές Ελλάδας-Τουρκίας. «Μπορεί να έχουμε πολλά ζητήματα να λύσουμε για τις δύο χώρες, αλλά μπορούμε να συζητάμε γι' αυτά και να τα λύνουμε. Όσο για τις ενέργεις του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, συμφωνήσαμε να κάνουμε σε συντονισμό ό, τι περνάει από το χέρι μας» είπε.

Πρόσθεσε δε πως «αν ανατρέξουμε στο παρελθόν θα δούμε ότι οι εχθρικές πολιτικές δεν έδωσαν τίποτα. Τουναντίον, μας πήγαν πίσω σε πολλά ζητήματα. Δεν αφήνουμε τα υπόλοιπα θέματα στην άκρη. Είτε σε εναέριες, είτε σε θαλάσσιες εισβολές και παραβιάσεις υπάρχουν εντολές που δίνουν και οι δύο χώρες. Όσον αφορά στις εναέριες παραβιάσεις ό, τι θεωρείτε εσείς παραβιάσεις εμείς δεν το θεωρούμε παραβιάσεις και το αντίθετο» υπογράμμισε

Μάλιστα είπε πως «ζηλεύει πολύ» τις σχέσεις των σκανδιναβικών χωρών που έχουν πολύ φιλικές σχέσεις μεταξύ τους. «Γιατί να μην καταφέρουμε κι εμείς το ίδιο, ή και κάτι καλύτερο; Η Τουρκία δεν έχει καμία στρατηγική επίθεσης εναντίον της Ελλάδας, ελπίζω το ίδιο να ισχύει και για την Ελλάδα» επεσήμανε ο Α. Νταβούτογλου.

Τσίπρας: Το casus beli αποτελεί παρελθόν

Ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε με τον Αχμέτ Νταβούτογλου πως πρέπει να μην αναφέρεται καν το ενδεχόμενο ενός πολέμου μεταξύ των δύο χωρών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως "το casus beli αποτελεί παρελθόν". «Tο casus belli είναι κατάλοιπο άλλης εποχής και δεν συνάδει με προσπάθειές μας για κλίμα συνεργασίας. Είναι σαφές ότι υπάρχουν διαφορές ως προς την υφαλοκρηπίδα και ως προς τις παραβιάσεις που πιστεύω ότι θα λυθούν διπλωματικά. Το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνάει μέσα από την αντιμετώπιση μεγάλων κρίσεων, όπως το προσφυγικό» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας συμφωνώντας με τον Αχμέτ Νταβούτογλου πως πρέπει να μην αναφέρεται καν το ενδεχόμενο ενός πολέμου μεταξύ των δύο χωρών.

Για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει διαχρονικά το αίτημα της Τουρκίας. «Την θεωρούμε στρατηγικά σημαντική για την ενίσχυση των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, για τις μεταξύ μας σχέσεις και για την ευρύτερη περιοχή. Πρέπει το Αιγαίο να παραμείνει θάλασσα ειρήνης και σταθερότητας» επεσήμανε ο Ελληνας Πρωθυπουργός.



Οι συμφωνίες

Οι δύο ηγέτες μίλησαν για τις συμφωνίες που υπεγράφησαν. Μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε η αεροπορική σύνδεση Αθήνας-Αγκυρας, η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης-Σμύρνης, η κατασκευή υπερταχείας σιδηροδρομικής γραμμής, κατά μήκος της Εγνατίας οδού, που θα συνδέει την Κωνσταντινούπολη με την Θεσσαλονίκη και την Ηγουμενίτσα, την περαιτέρω εμβάθυνση των τουριστικών σχέσεων, την συνέχιση των επενδύσεων Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών στις δύο χώρες.
Ανακοίνωσαν επίσης συμφωνίες και ανάμεσα σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα και σε ειδησεογραφικά πρακτορεία Ελλάδας Τουρκίας. Ενώ ο Α. Νταβούτογλου τόνισε πως «ελπίζουμε για τις επόμενες γενιές να υπάρξουν βελτιώσεις σε εκπαιδευτικό επίπεδο έτσι ώστε να βελτιωθούν οι σχέσεις μας και ως προς τα ιστορικά γεγονότα».



Πηγή:iefimerida.gr


ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ "ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΕΣ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ"


«Καλοδεχούμενες» οι εκλογές δηλώνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά δεν τις ζητεί επειδή, όπως διευκρινίζει, δεν έχει τη δυνατότητα να τις προκαλέσει.  «Στο ερώτημα οικουμενική ή εκλογές απαντώ εκλογές», γιατί «με τον Τσίπρα μας χωρίζει άβυσσος», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ σε συνέντευξή του στο Mega λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εάν προέκυπταν εκλογές, δεν θα έχυνα μαύρο δάκρυ. Θα ήταν καλοδεχούμενες». Ο ίδιος τόνισε ότι όποτε και να γίνουν οι εκλογές ο ίδιος και το κόμμα του θα τις κερδίσουν αλλά αυτό θα γίνει «εάν ο Τσίπρας χάσει τη δεδηλωμένη».Εξήγησε ότι αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απολέσει την πλειοψηφία, θα προτιμούσε εκλογές και όχι οικουμενική. «Να κάνουμε μια κυβέρνηση τουρλού, για να γυρίσουμε στα ίδια;» διερωτήθηκε. Ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε ότι δεν ζητά εκλογές γιατί δεν μπορεί να τις επιβάλει. Ωστόσο, εκτίμησε ότι όποτε γίνουν θα τις κερδίσει η ΝΔ. Ξεκαθάρισε ότι δεν συγκυβερνά με τον Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο τον χωρίζει «άβυσσος» όπως είπε, κάτι που δεν συμβαίνει με το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε για τραγική ανεπάρκεια στη διαχείριση του προσφυγικού τον ΣΥΡΙΖΑ. Για το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής είπε ότι πήραμε πολύ λιγότερα από όσα περιμέναμε και πως ο Αλέξης Τσίπρας πέρασε κάτω από τον πήχη που είχε τεθεί στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό να πάει να διαπραγματευτεί δεσμευτικούς στόχους μετεγκατάστασης των προσφύγων σε άλλες χώρες της Ευρώπης» και ξεκαθάρισε πως δεν είναι ευχαριστημένος από τα πρώτα αποτελέσματα καθώς, όπως είπε, τον ανησυχεί η ευκολία με την οποία η Ευρώπη ικανοποιεί τα τουρκικά αιτήματα.

Απούσα η κυβέρνηση από το προσφυγικό

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως οι εικόνες σε Ειδομένη και Πειραιά είναι ντροπή και πως εκτός από τον στρατό, το προσφυγικό αντιμετωπίζεται από μη κυβερνητικές οργανώσεις», με την κυβέρνηση να είναι απούσα. Ο κ. Μητσοτάκης επέκρινε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι στηρίζει την πολιτική της κας Τασίας Χριστοδουλοπούλου και τόνισε πως δεν υπάρχει συντονιστής για την ουσία του προβλήματος. Επισημαίνω μια τραγική διαχειριστική ανεπάρκεια. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη γι'αυτούς που είναι ήδη στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά. Οπως είπε, «η εικόνα της Ειδομένης κρύβει μνημειώδη ανικανότητα».

Ανοιγμα στο μεταρρυθμιστικό κέντρο

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι κρατά χαμηλούς τόνους γιατί είναι κρίσιμο εθνικό θέμα και η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο ίδιος έκανε λόγο για άνοιγμα προς το μεταρρυθμιστικό κέντρο, ενώ χαρακτήρισε τον Βασίλη Λεβέντη ως «λαϊκιστή της κοινής λογικής». Τόνισε επίσης ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στον Πρωθυπουργό τον οποίο κατηγόρησε ότι δυναμιτίζει το κλίμα στο εσωτερικό «γιατί έχει πολλές Τασίες να ικανοποιήσει».

«Ο Τσίπρας δεν περνάει καλά μαζί μου, ασκώ σκληρή, αλλά υπεύθυνη αντιπολίτευση» πρόσθεσε επίσης.  Τέλος, είπε ότι έχει άριστες πολιτικές σχέσεις με τους πρώην πρωθυπουργούς και προέδρου της ΝΔ, Καραμανλή, Σαμαρά, Μεϊμαράκη αλλά σημείωσε: «Εγώ είμαι ο πρόεδρος της ΝΔ, εγώ παίρνω αποφάσεις».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως παρεμβαίνει στο κράτος δικαίου προσπαθώντας να αλώσει όλες τις ανεξάρτητες αρχές και τόνισε πως θα κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι στη Βουλή από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. «Υπάρχουν προσπάθειες παρέμβασης στη δικαιοσύνη», είπε χαρακτηριστικά. Απαντώντας στο ερώτημα οικουμενική ή εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως επιλέγει τις εκλογές. ?Εμείς με τον κ. Τσίπρα σε κοινό σχήμα δεν θα συμμετάσχουμε. Μας χωρίζει πραγματικά άβυσσος? τόνισε, διευκρινίζοντας πως με την κα. Γεννηματά δεν τον χωρίζει άβυσσος, όπως ίσως εκείνη νομίζει». Πάντως ο Πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε πως δεν ζητά εκλογές. «Δεν πρόκειται να αναλώσω τις δυνάμεις μου να ζητάω εκλογές. Αν ο κ. Τσίπρας πέσει, θα πάμε σε εκλογές. Τι θα άλλαζε, αν ζητούσα εκλογές; Τίποτα απολύτως δεν θα άλλαζε, αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές. Δεν έχω τη δυνατότητα να επιβάλλω εκλογές». Εάν προέκυπταν εκλογές "θα ήταν καλοδεχούμενες. Δεν θα έχυνα μαύρο δάκρυ. Αλλά δεν μπορώ να τις επιβάλλω» επανέλαβε, ξεκαθαρίζοντας πως δεν τον ενδιαφέρει να γίνει απλά ένας πρωθυπουργός αλλά ένας καλός πρωθυπουργός που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Σχολιάζοντας την κατάσταση της οικονομίας και τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη πως ο κ. Τσίπρας θα αναγκαστεί να κόψει συντάξεις. «Αυτοί που έχουν περισσότερο πρέπει να πληρώνουν περισσότερα, αλλά όχι με αυτή την ένταση. Γιατί πέντε μήνες για να κλείσει η αξιολόγηση; Είναι εις βάρος της χώρας. Βλέπω τις επενδύσεις να γκρεμίζονται», τόνισε.

Αναφερόμενος στις αλλαγές που προωθεί στο κόμμα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως αυτό που τον ενδιαφέρει πρωτίστως είναι να δώσει ευκαιρία σε νέους ανθρώπους. «Πρέπει να αλλάξουμε πολλά πράγματα στη ΝΔ για να πείσουμε ότι μάθαμε από τα λάθη μας. Δεν πρόκειται να επαναλάβω λάθη που έκαναν οι άλλοι», τόνισε επισημαίνοντας πως ο κ. Τσίπρας πλέον αισθάνεται ότι υπάρχει πραγματική αντιπολίτευση.

Δεν θυμάμαι άλλον αρχηγό της αντιπολίτευσης μέσα σε λιγότερο από δυο μήνες να υπερτερεί του πρωθυπουργού σχεδόν σε όλους τους ποιοτικούς δείκτες. Δεν θυμάμαι να έχει ξαναγίνει αυτό. Θυμάμαι πάντα ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπολείπετο του πρωθυπουργού. Τώρα εγώ ξέρω ότι ο κ. Τσίπρας αισθάνεται ότι έχει πραγματική αντιπολίτευση. Ναι, το αισθάνεται αυτό. Και όλοι γνωρίζουν σήμερα εντός και εκτός Ελλάδος ότι υπάρχει εναλλακτική, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

 ΠΗΓΗ THE TOC


ΠΡΟΧΩΡΑ ΣΕ ΚΟΜΜΑ Η ΖΩΗ


Αποκαλύψεις για το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ έκανε στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ η  Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η πρώην Πρόεδρος της Βουλής αποκάλυψε μεταξύ άλλων πως το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου λίγο μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος ήταν «πένθιμο» και επιβεβαίωσε πως θα προχωρήσει στη δημιουργία κόμματος.

Ο Τσίπρας είχε συμφωνήσει με τους δανειστές πριν τις εκλογές

Σε ερώτηση για το πως επιλέχθηκε για πρόεδρος της Βουλής η Ζωή Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε «Μου ανακοίνωσε ο κος. Τσίπρας, τον ρώτησα ποιόν θα κάνει Πρόεδρο της Βουλής, μου είπε ότι θα έκανε τον κ. Βούτση, εγώ του είπα ότι στη θέση του θα έκανα τον κ. Λαφαζάνη που είχε μία πολύ μεγάλη κοινοβουλευτική εμπειρία».

Σε ερώτηση για το εάν πιστεύει πως ο Αλέξης Τσίπρας είχε προχωρήσει σε κάποιου είδους συμφωνία με τους δανειστές πριν από τις εκλογές η Ζωή Κωνσταντοπούλου ήταν κάθετη σημειώνοντας: «Δεν το υποθέτω ως θεωρία. Είμαι απολύτως πεπεισμένη ότι ο κ. Τσίπρας, ενδεχομένως και πριν τις εκλογές είχε συμφωνήσει με τους δανειστές».

Για την έντονη συζήτηση που υπήρξε στην κοινοβουλευτική ομάδα αναφορικά με την αποδοχή της πρότασης των δανειστών η κυρία Κωσνταντοπούλου δεν παρέλειψε να επικρίνει και τον πρώην Υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη αλλά και για τον κ.Δραγασάκη σημειώνοντας: «για πρώτη φορά άκουσα τον Υπουργό Οικονομικών, τον κ. Βαρουφάκη, να λέει ότι το πρόγραμμα της Θεσ/νίκης, στο οποίο εγώ αναφέρθηκα και είπα μας πώς θα επιστρέψετε 11,5 δις. ευρώ όταν έχουμε δεσμευθεί ότι από αυτά τα 11,5 δις τα 3 θα χρησιμοποιηθούν για το πρόγραμμα της Θεσ/νίκης, μου απάντησε ότι το πρόγραμμα της Θεσ/νίκης είναι παντελώς στερούμενο ερείσματος και δε θα έπρεπε ποτέ να έχει εκπονηθεί και όταν ζήτησα εξηγήσεις για αυτό από τον υπεύθυνο του προγράμματος τον κ. Δραγασάκη, ο κος Δραγασάκης εξήλθε της αιθούσης και δεν επανήλθε ποτέ».

Επίθεση στον Προκόπη Παυλόπουλο

Για το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας υπογράμμισε πως δεν υπήρχε καμία πρόταση προς τους βουλευτές και σημείωσε πως η Κοινοβουλευτική ομάδα εξαπατήθηκε και αιφνιδιάστηκε, ενώ στη συνέχεια εξαπέλυσε επίθεση προσωπικά στον κ.Παυλόπουλο, χαρακτηρίζοντάς τον «ανδρείκελο».

«Δεν είχα ενημέρωση περί της επιλογής του μεταξύ των δύο που είχα ερωτηθεί από τον κ. Τσίπρα, δηλαδή μεταξύ Αβραμόπουλου και Παυλόπουλου, σαφώς και είχα δηλώσει ότι είναι προτιμότερος ο Παυλόπουλος και πρέπει να κάνω την αυτοκριτική μου διότι σε καμία περίπτωση δεν είχα φανταστεί το ρόλο που διαδραμάτισε το πρόσωπο αυτό από τη θέση του ΠτΔ», είπε προσθέτοντας: «Θεωρούσα δηλαδή ότι τουλάχιστον η συγκρότηση του καθηγητή του Δημοσίου Δικαίου αλλά και η δυνατότητα η θεσμική που του δινόταν θα του επέτρεπε να αρθεί στο ύψος της ευθύνης του και να μη γίνει ένα ανδρείκελο το οποίο ουσιαστικά λειτουργεί ως εκπρόσωπος των δανειστών στη χώρα, αλλά ένας πραγματικός εκπρόσωπος της Δημοκρατίας στην Ελλάδα».

Για την ύπαρξη ή όχι Σχεδίου Β η Ζωή Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε ότι νομίζει πως «ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ότι μπορούσε ώστε να μην υπάρχει σχέδιο Β, να μην υπάρχουν εναλλακτικές και να εμφανιστεί ως αντικειμενική ανάγκη η σύμπραξη στον όλεθρο, τη λεγόμενη συμφωνία της 13ης Ιουλίου».

«Είχε συνυπολογισθεί ότι θα έκλειναν οι Τράπεζες...»

Η πρώην Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε και στο θέμα του παράλληλου νομίσματος, αποκαλύπτοντας ότι ήδη από τις 16 Μαΐου 2015 ο  Γιάνης Βαρουφάκης ενημέρωνε τα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια για ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών και την έκδοση IOUs.

«Σε σχέση με το ζήτημα του νομίσματος η δική μου αίσθηση από την ενημέρωση που μου έγινε σε μια συνάντηση στο γραφείο του κ. Τσίπρα από τον κ. Βαρουφάκη στις 16 Μαΐου είναι ότι υπήρχε, είναι δηλαδή ότι γινόταν αυτή η επεξεργασία και αυτή η προετοιμασία», είπε χαρακτηριστικά.

«Ήταν για ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών προκειμένου ακριβώς να μπορεί να υπερβεί η χώρα την ασφυξία που θα προκαλούσε ένα κλείσιμο των τραπεζών ή ένα κλείσιμο της ρευστότητας αυτό δηλαδή που έγινε και δεν μπορεί κανείς να πει ότι αυτό που έγινε δεν είχε προβλεφθεί διότι είχε απολύτως συνυπολογισθεί ως ενδεχόμενο από πολύ νωρίς και θα ήταν άλλωστε και εξωφρενικό να μην έχει συνυπολογισθεί όταν είχαμε το προηγούμενο της Κύπρου του Μαρτίου του 2013 που είχε γίνει ένας ανάλογος εκβιασμός», σημείωσε.



«Ο Τσίπρας ήταν φοβισμένος...»

Αναφορικά με το δημοψήφισμα, η κυρία Κωνσταντοπούλου είπε πως το ενδεχόμενο διεξαγωγής του το είχε συζητήσει με τον κ. Τσίπρα τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο «σε σχέση με την πορεία που θα μπορούσαν να πάρουν τα πράγματα εάν οι δανειστές πίεζαν πολύ» και όπως είπε «τότε ο κ. Τσίπρας μου είχε πει ότι αν φτάσει σε αδιέξοδο τότε κάνεις ή εκλογές ή δημοψήφισμα».

Όπως τόνισε, «αποδείχτηκε ότι ο Τσίπρας θέλησε να χρησιμοποιήσει αυτό το εργαλείο του δημοψηφίσματος για να δείξει προς τα μέσα προς το εσωτερικό ότι κάνει τα πάντα και ότι δεν έχει παραδώσει το παιχνίδι, ενώ στην πραγματικότητα είχε πουλήσει την παρτίδα», ενώ σημείωσε πως λίγο μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος το κλίμα στο Μαξίμου ήταν «πένθιμο».

«Μου έκανε εντύπωση ότι ο Τσίπρας έδειχνε φοβισμένος και το έλεγε κιόλας μάλιστα ρωτούσε τον Μαντά (τότε γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ψυχίατρο) πως να αντιμετωπίσει τον φόβο».

Για την ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος η κυρία Κωνσταντοπούλου σημειώνει πως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος το κλίμα στο μέγαρο Μαξίμου ήταν πένθιμο. Χαρακτηριστικά δήλωσε: «υπήρχε μία κατηφής ομήγυρη γύρω από το τραπέζι των συσκέψεων. Μία περίεργη σύνθεση, ήταν εκεί και ο κ. Φλαμπουράρης που δεν είχε λόγο να είναι, και ο κ. Παπαδημούλης που δεν είχε λόγο να είναι. Εν συνεχεία αναδείχθηκαν οι λόγοι της παρουσίας του καθενός».

«Είμαι ήδη αντίπαλος του κυρίου Τσίπρα»

Κλείνοντας τη συνέντευξή της η κυρία Κωνσταντοπούλου ουσιαστικά επιβεβαίωσε πως θα προχωρήσει στη δημιουργία κόμματος σημειώνοντας «σήμερα είμαι ήδη αντίπαλος του κ. Τσίπρα. βεβαίως θα πάρω πρωτοβουλίες και σε επίπεδο πολιτικού οργανισμού και σε επίπεδο κόμματος και βεβαίως θα κάνω όλα εκείνα που επιβάλλονται προκειμένου να ανατραπεί αυτό το καθεστώς».

ΠΗΓΗ ΤΗΕ ΤΟC

VasilisX

About VasilisX

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :