Random Posts

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Η ειδησεογραφία της ημέρας

Αθήνα, 163/3/2016

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ


Καταιγίδα στην κυβέρνηση, από το διπλωματικό φάλτσο του υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής του συνέντευξης στον ΣΚΑΙ αποκάλεσε τα Σκόπια, Μακεδονία.


Ένα εικοσιτετράωρο πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός έρχεται αντιμέτωπος με ακόμη ένα πονοκέφαλο, αφού ο κυβερνητικός του εταίρος και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, απαίτησε την παραίτησή του κ. Μουζαλα για την «Μακεδονία». Μάλιστα σε επικοινωνία που είχαν ο πρωθυπουργός με τον Πάνο Καμμένο, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επέμεινε στην παραίτηση και συγκάλεσε την ΚΟ του κόμματος.

Κυβερνητικός αξιωματούχος τις πρώτες πρωινές ώρες, μιλώντας στο iefimerida.gr, συνιστούσε «ψυχραιμία», παραπέμποντας στη σημερινή ημέρα για τις όποιες αποφάσεις. Ωστόσο, ερωτηθείς για τον αν θα υπάρξει παραίτηση του κ. Μουζάλα απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας... «δεν ξέρω»!

Συνεδριάζει η ΚΟ των ΑΝΕΛ -Στο τραπέζι ακόμα και το θέμα παραμονής τους στην κυβέρνηση
Ραγδαίες αναμένεται να εντός της ημέρας καθώς ο Πάνος Καμμένος συγκάλεσε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ για το θέμα του Γιάννη Μουζάλα.
Η εκπρόσωπος του κόμματος Μανταλένα Παπαδοπούλου σε δηλώσεις της στο ΣΚΑΪ είπε:
«Ο κ. Καμμένος ήταν σαφής. Εχει ζητήσει σύγκλιση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Το θέμα δεν είναι απλό, το να αποκαλεί ένας υπουργός την ΠΓΔΜ ''Μακεδονία'' ισοδυναμεί με ντε φάκτο αναγνώριση».
Στις επίμονες ερωτήσεις των Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου για το αν τίθεται θέμα παραμονής των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση η Μανταλένα Παπαδοπούλου είπε ότι δεν μπορεί η ίδια να δώσει απάντηση για το θέμα, ενώ όταν ρωτήθηκε αν βρίσκεται στους προβληματισμούς του κόμματος, απάντησε ξεκάθαρα «Ναι». Υπενθύμισε μάλιστα ότι οι προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ υπουργοί Σγουρίδης και Δημήτρης Καμμένος διευκόλυναν, στο παρελθόν, όταν είχε τεθεί θέμα, είχαν διευκολύνει με την παραίτησή τους. «Διαφωνούμε με τη συγκεκριμένη έκφραση του κ. Μουζάλα», κατέληξε.

Δεν κάνει βήμα πίσω ο Καμμένος: «Να παραιτηθεί»
Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν είναι διατεθιμένος να κάνει βήμα πίσω. Ενδεικτικό είναι πως ο Πάνος Καμμένος υποστηρίζει πως ο Γιάννης Μουζάλας είχε πέσει έξω και στις προβλέψεις του για το προσφυγικό με αποτέλεσμα να βρεθεί η χωρά σε αυτή τη δύσκολη θέση με τους δεκάδες χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες

Ο Τσίπρας συγκαλεί μίνι-υπουργικό
Ο πρωθυπουργός, σήμερα το πρωί, συγκαλεί την καθιερωμένη άτυπη κυβερνητική σύσκεψη στη Βουλή, παρουσία κορυφαίων υπουργών αλλά και των στενών του συνεργατών.
Σύσκεψη, η οποία έτσι κι αλλιώς ήταν προγραμματισμένη να γίνει  εφ’ όλης της ύλης, λόγω του διπλού μετώπου οικονομίας - προσφυγικού. Μετά από τις τελευταίες εξελίξεις, βέβαια, το βασικό αντικείμενο αυτής θα είναι η τύχη του κ. Μουζάλα.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, και ανεξάρτητα από την τελική απόφαση του κ. Τσίπρα, η ίδια η κυβέρνηση κατάφερε να δημιουργήσει μια κάκιστη εικόνα και μάλιστα σε μια τόσο κρίσιμη για τη χώρα συγκυρία, προσφέροντας ταυτόχρονα στην αντιπολίτευση άπλετο χώρο και έδαφος για κριτική.

Δύο φορές συγγνώμη από Μουζάλα
Ο κ. Μουζάλας, πέρα από την ραδιοφωνικήτου συγνώμη στον "Αθήνα 9.84", προχώρησε και σε επίσημη δήλωση, αναφέροντας τα εξής:




«Ζητώ συγγνώμη για το εκ παραδρομής λάθος μου, κατά  τη συνέντευξη με τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στη στάση μου και στις πεποιθήσεις μου για το εθνικό θέμα της ΠΓΔΜ».
Πόλεμος ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το βράδυ της Τρίτης
Με φόντο τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής και παρά τη δημόσια συγγνώμη του κ. Μουζάλα, φούντωσε και η αντιπαράθεση ανάμεσα στα δύο κόμματα της κυβέρνησης με εκατέρωθεν εμπρηστικές δηλώσεις.
Ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος μετά τις διαστάσεις που πήρε το θέμα και παρά την δημόσια συγνώμη που ζήτησε ο κ. Μουζάλας, μέσω Twitter ζήτησε την παραίτησή του.

«Δεν αρκεί η συγνώμη Μουζάλα ζητώ την παραίτηση του» έγραψε ο κ. Καμμένος.

Η αμήχανη αντίδραση του Μαξίμου

Το Μαξίμου κατηγόρησε την... αντιπολίτευση για υποκριτικές αντιδράσεις και για προσπάθεια αποδυνάμωσης του υπουργού Μεταναστευτικής πολιτικής.

«Το να επιχειρείται να δημιουργηθεί θέμα επειδή σε μια συνέντευξη ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας ανέφερε εν τη ρύμη του λόγου, την ΠΓΔΜ ως "Μακεδονία" είναι το λιγότερο υπερβολή» αναφέρει το Μαξίμου και προσθέτει: «Η επικοινωνιακή προσπάθεια αποδυνάμωσης του υπουργού, που κάθε μέρα δίνει τον αγώνα του Προσφυγικού, είναι ανεύθυνη και υποκριτική, ιδίως εν όψει της Συνόδου. Και ο κ. Κουμουτσάκος θα έπρεπε να το γνωρίζει» Διαβεβαιώνει πάντως πως «το ελληνικό κράτος, σε κάθε περίπτωση, αναφερόμενο στην γειτονική χώρα, χρησιμοποιεί την διεθνώς αναγνωρισμένη ονομασία "ΠΓΔΜ"».

«Ο  κ. Μουζάλας μπορεί να υπήρξε ικανότατος στη διαχείριση του μεταναστευτικού, αλλά στα εθνικά μας ζητήματα δεν επιτρέπονται λάθη και «γκάφες», ούτε μια φορά», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μανταλένα Παπαδοπούλου.
Λίγο αργότερα, ήρθε η απάντηση από τον διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη, ο οποίος έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Η χώρα για να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση χρειάζεται «Μουζάλες». Η δημόσια παραδοχή του λάθους, δείχνει σοβαρότητα και ήθος. Συνεχίζουμε».

ΝΔ: Να παραιτηθεί ο Μουζάλας
Για ατόπημα το οποίο δεν καλύπτεται με εκ των υστέρων διευκρινίσεις, εξηγήσεις ή δικαιολογίες κάνει λόγο η ΝΔ με αφορμή την αναφορά του υπουργού αναπληρωτή Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλα στα Σκόπια ως «Μακεδονία».

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει πως την ώρα που η κατάσταση στην Ειδομένη, όπως και συνολικά στο προσφυγικό -μεταναστευτικό ζήτημα, είναι εκτός ελέγχου και αγγίζει πλέον και τις σχέσεις μας με τα Σκόπια, ο κ. Μουζάλας υπέπεσε σε ένα μεγάλο ατόπημα καθώς αποκάλεσε δημόσια τα Σκόπια ως «Μακεδονία». Σύμφωνα με τη ΝΔ ο κ. Μουζάλας ενίσχυσε έτσι την επιχειρηματολογία και την εν γένει πολιτική των Σκοπίων.

«Ο κ. Μουζάλας σήμερα το βράδυ θα έπρεπε να σκεφτεί ακόμη και την παραίτηση» καταλήγει η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πηγή: www.iefimerida.gr


"ΣΥΓΝΩΜΗ ΛΑΘΟΣ" ΛΕΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΜΟΥΖΑΛΑΣ

Με μιά ολιγόλογη ανακοίνωση από το γραφείο του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει τέρμα στην "τρικυμία" που προέκυψε από την αναφορά των Σκοπίων ως "Μακεδονία" και την αξίωση Καμμένου να παραιτηθεί ο κ. Μουζάλας.

Με την ανακοίνωση-δήλωση του Γιάννη Μουζάλα, ζητείται συγγνώμη για το "εκ παραδρομής λάθος", αλλά δεν γίνεται καμία νύξη στην "απαίτηση" του Υπουργού Αμυνας και κυβερνητικού εταίρου, Πάνου Καμμένου.

Η δήλωση Μουζάλα:

«Ζητώ συγγνώμη για το εκ παραδρομής λάθος μου, κατά  τη συνέντευξη με τον δημοσιογράφο Παύλο Τζίμα, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στη στάση μου και στις πεποιθήσεις μου για το εθνικό θέμα της ΠΓΔΜ».

ΠΗΓΗ THE TOC



ZΩΗ ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΩΝ

Επικίνδυνες οι δηλώσεις Μπαλτά και Μουζάλα για το προσφυγικό και την Ειδομένη

Μύδρους εξαπέλυσε για άλλη μια φορά η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά του Αλέξη Τσίπρα αλλά και υπουργών για τη στάση τους απέναντι στο προσφυγικό αλλά και για το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία.

Η πρώην πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «μοιραίο και άβουλο» και τόνισε με αφορμή τα όσα συνέβησαν στη Σμύρνη ότι «χαζοχαρούμενα μοίραζε τριαντάφυλλα με τον πρωθυπουργό μιας χώρας που παραβιάζει συνεχώς τα ανθρώπινα δικαιώματα προσβάλλοντας τους αγώνες που έχουν δοθεί για αυτά».

Από τα βέλη της κυρίας Κωνσταντοπούλου σε εκδήλωση στο δημαρχείο Καισαριανής το βράδυ της Τρίτης για το προσφυγικό δεν γλίτωσαν οι Αριστείδης Μπαλτάς και Γιάννης Μουζάλας για τις δηλώσεις που έχουν κάνει για την κατάσταση στην Ειδομένη. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε προκλητικές και επικίνδυνες τις δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού ότι η εικόνα της Ειδομένης τιμά την Ελλάδα καθώς και τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής ότι η ιστορία φέρει την ευθύνη για το προσφυγικό.

Για αυτή καθ' αυτή την κατάσταση στην Ειδομένη, τέλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρει την ευθύνη για την εικόνα που υπάρχει εκεί λέγοντας ότι δεν διαπραγματεύεται αλλά παζαρεύει ανθρώπινες ζωές για να εξασφαλίσει οφέλη στο θέμα της αξιολόγησης της οικονομίας.

ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Αναζητούν τουλάχιστον έναν ύποπτο που διέφυγε μετά την έφοδο σε διαμέρισμα και τον καταιγισμό πυρών με την αστυνομία - Πληροφορίες πως πρόκειται για τον καταζητούμενο Σαλάχ Αμντεσλάμ

Ανθρωποκυνηγητό «τεραστίων διαστάσεων» έχουν στήσει από κοινού η βελγική και η γαλλική αστυνομία, αναζητώντας υπόπτους τρομοκράτες, μετά την επιχείρηση που έλαβε χώρα το απόγευμα της Τρίτης στις Βρυξέλλες. Η βελγική αστυνομία εισέβαλε για έρευνες σχετικά με τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Γαλλία σε διαμέρισμα στο προάστιο Φορέ της βελγικής πρωτεύουσας, όπου δέχθηκε καταιγισμό πυρών, με αποτέλεσμα τέσσερις αστυνομικοί να τραυματιστούν, ενώ ένας από τους υπόπτους τρομοκράτες βρέθηκε νεκρός και τουλάχιστον ακόμα ένας κατόρθωσε να δραπετεύσει.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης με την απρόσμενη εξέλιξη, οι Βρυξέλλες τέθηκαν σε συναγερμό για ακόμα μια φορά, ενώ ακόμα και σχολεία που βρίσκονται στην περιοχή τέθηκαν σε «lock down», με «παγιδευμένα» μέσα τα παιδιά.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός επιβεβαίωσε άλλωστε πως η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη και πως σχετίζεται με τα τρομοκρατικά χτυπήματα του Παρισιού, τον περασμένο Νοέμβριο.
Παράλληλα σήμερα, συγκαλείται το εθνικό συμβούλιο ασφαλείας της χώρας.



Ο νεκρός τρομοκράτης, που κρατούσε καλάζνικοφ, δεν έχει ακόμα ταυτοποιηθεί. Οι κατήγοροι του Βελγίου πάντως επιβεβαίωσαν στα μέσα ενημέρωσης πως δεν πρόκειται για τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ, τον τζιχαντιστή που συμμετείχε στις επιθέσεις του Παρισιού και κατόρθωσε να διαφύγει, αν και δεν διέψευσαν τις πληροφορίες πως αυτός είναι ο ύποπτος που κατόρθωσε να διαφύγει. Πηγή από την γαλλική αστυνομία επιβεβαίωσε ωστόσο πως η επιχείρηση σχετίζεται με τουλάχιστον έναν από τους έντεκα που έχουν ήδη κατηγορηθεί από τις αρχές του Βελγίου για σχέσεις με τα χτυπήματα εκείνα.

Αμέσως μετά την έφοδο στο διαμέρισμα, ξεκίνησε μια γιγαντιαία επιχείρηση με την εμπλοκή δυνάμεων τόσο εδάφους, όσο και αέρος, αφού τουλάχιστον ένα ελικόπτερο πετούσε επί ώρες πάνω από την πόλη.

Τα μεσάνυχτα της Τρίτης επανήλθε ουσιαστικά η κανονικότητα στις Βρυξέλλες, παρόλο που η επιχείρηση εντοπισμού τουλάχιστον ενός υπόπτου που βρισκόταν στο διαμέρισμα αλλά διαφεύγει της σύλληψης, συνεχίζεται.

Τα μέτρα ασφαλείας στη βελγική πρωτεύουσα ήταν χθες ιδιαίτερα αυστηρά, με δυνάμεις του στρατού να περιπολούν στους δρόμους, καθώς η γαλλοβελγική αντιτρομοκρατική επιχείρηση συνεχιζόταν στο προάστιο Φορέ. Το Βέλγιο, με αριθμό μουσουλμάνων κατοίκων που υπερβαίνει το 5% του συνολικού πληθυσμού, εμφανίζει το υψηλότερο κατά κεφαλήν ποσοστό πολιτών χώρας της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έχει προσχωρήσει στο Ισλαμικό Κράτος για να πολεμήσει στο πλευρό των τζιχαντιστών.

ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ



"ΑΓΚΑΘΙΑ" ΜΕ ΤΟ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ

Με αντίπαλο τον χρόνο «τρέχει να προλάβει» την αξιολόγηση η Αθήνα. Παραμένουν τα ανοιχτά μέτωπα. «Βαριά» η σημερινή ατζέντα της διαπραγμάτευσης. Επί τάπητος δημοσιονομικό, φορολογικό, ασφαλιστικό. Τι ενώνει και τι χωρίζει κυβέρνηση και δανειστές
Μαρίνα Φούντα
Μάρτιος 16 2016 07:02

Με μεγάλο αντίπαλο τον χρόνο προσέρχεται πλέον στις διαπραγματεύσεις η ελληνική κυβέρνηση, καθώς τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα, ιδίως όσο οι μέρες περνούν και τα ανοιχτά μέτωπα δεν λένε να κλείσουν.
AdTech Ad
Οι διαβουλεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο, ει δυνατόν πριν τα τέλη Μαρτίου, όπως επιθυμεί η ελληνική πλευρά.
Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων επανέρχονται σήμερα τα «καυτά» ζητήματα του δημοσιονομικού, του φορολογικού και του ασφαλιστικού, από τα οποία και θα κριθεί η επιτυχία – και δη ο χρόνος ολοκλήρωσης – της αξιολόγησης.
Ειδικότερα, ο νέος γύρος επαφών με το κουαρτέτο ξεκινά σήμερα στις 13.30 (δημοσιονομικά), συνεχίζεται το απόγευμα στις 18.30 (θέματα εκπαίδευσης), ενώ η μεγάλη μάχη της ημέρας αναμένεται να δοθεί στις 19.30 (ασφαλιστικό).
Το δημοσιονομικό πεδίο παραμένει μεγάλο «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης, αφού ελληνική κυβέρνηση και δανειστές εμφανίζουν διαφορετικές προσεγγίσεις στην κατεύθυνση προσδιορισμού του δημοσιονομικού κενού για την τριετία 2016 - 2018.
Μέτρα ίσα με 1% του ΑΕΠ, ή ύψους 1,8 δισ. ευρώ, παραμένουν ακόμη απροσδιόριστα, ενώ η πλευρά των δανειστών παραμένει πιστή στη θέση της πως το δημοσιονομικό κενό για την τριετία ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ.
Φορολογικό

«Κακά» είναι τα μαντάτα και από το φορολογικό μέτωπο, καθώς οι θεσμοί πιέζουν ασφυκτικά για μείωση του αφορολόγητου ορίου κάτω από τις 9.550 ευρώ. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της,  επιμένει πως δεν πρέπει να «ψαλιδιστεί» το αφορολόγητο όριο, καθώς οι μισθοί στην Ελλάδα έχουν υποχωρήσει σημαντικά.
Την ίδια στιγμή, πληροφορίες θέλουν το κουαρτέτο να απέρριψε την ελληνική πρόταση για φορολόγηση των ηλεκτρονικών τραπεζικών συναλλαγών. Η ελληνική πλευρά φέρεται πως κατέθεσε την εν λόγω πρόταση προκειμένου να «σωθούν» κύριες και επικουρικές συντάξεις, όμως οι δανειστές δεν την δέχθηκαν.
Κόκκινα δάνεια

Μεγάλο παραμένει το χάσμα που χωρίζει κυβέρνηση και δανειστές και στο μέτωπο διαχείρισης των κόκκινων δανείων, όπως αυτό επιβεβαιώθηκε και μετά το πέρας της συνάντησης του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, με τους δανειστές, το βράδυ της Τρίτης.
Μεγάλο «αγκάθι» παραμένει το θέμα της πώλησης των κόκκινων δάνειων που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία. «Έχουμε ακόμα μεγάλη απόσταση να διανύσουμε. Τα ανοιχτά ζητήματα είναι πολλά και αφορούν κυρίως στα δάνεια των μικρομεσαίων και τα καταναλωτικά δάνεια», γνωστοποίησε ο κ. Σταθάκης, το βράδυ της Τρίτης.
Κανένα σχόλιο ωστόσο δεν έκανε ο υπουργός, μετά το τέλος της συνάντησης με τους θεσμούς, για το ενδεχόμενο πώλησης και εξυπηρετούμενων δανείων σε εταιρείες διαχείρισης μαζί με τα κόκκινα δάνεια.
Οι διαπραγματεύσεις για τα κόκκινα δάνεια θα συνεχιστούν την Πέμπτη, σε νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομίας με το κουαρτέτο.

ΠΗΓΗ NEWS 247

sofia

About sofia

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :