Random Posts

Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Oι ειδήσεις της ημέρας

Αθήνα 15.1.2016

Η ΜΕΓΑΛΗ ΦΥΓΗ ΤΩΝ ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΩΝ

Μέσα στην απελπισία τους, υπό τις άθλιες συνθήκες στις οποίες ζουν εδώ και ημέρες, περιμένοντας να ανοίξουν κάποια στιγμή τα σύνορα, εκατοντάδες πρόσφυγες επιχείρησαν τη μεγάλη έξοδο τη Δευτέρα.

Πήραν τα λιγοστά τους υπάρχοντα και άνθρωποι κάθε ηλικίας, ακόμη και άτομα με ειδικές ανάγκες, έφυγαν από τον καταυλισμό της Ειδομένης, ψάχνοντας απεγνωσμένα ένα άλλο σημείο των συνόρων, από το οποίο θα μπορούσαν να περάσουν στην ΠΓΔΜ, προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Περίπου 1.000 τα κατάφεραν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, όμως στην άλλη πλευρά τους περίμεναν Σκοπιανοί στρατιώτες και αστυνομικοί, αποφασισμένοι να τους στείλουν πίσω στην Ελλάδα. Ομως, το «κύμα» από την Ελλάδα δεν σταματούσε, καθώς ακόμη και τώρα εκατοντάδες κατευθύνονται προς το σημείο κοντά στο χωριό Χαμηλό, ελπίζοντας ότι θα βρουν τρόπο να περάσουν τα σύνορα.

Διέσχιζαν χείμαρρο

Οι εικόνες από τη μεγάλη φυγή των προσφύγων είναι σοκαριστικές. Αφού έφτασαν στο χωριό Χαμηλό, οικογένειες με μικρά παιδιά και ηλικιωμένους ανθρώπους πιάνονταν από ένα σχοινί και βοηθώντας ο ένας τον άλλον περνούσαν έναν χείμαρρο, προκειμένου να συνεχίσουν την πεζοπορία προς την ΠΓΔΜ, ψάχνοντας ένα κενό στον φράχτη που υπάρχει στα σύνορα.

«Ελπίζουμε ότι θα περάσουμε γιατί τώρα είμαστε πολλοί», είπε ο 24χρονος Αζίζ στο Associated Press. «Δεν θέλουμε να μείνουμε στον καταυλισμό, κουραστήκαμε να είμαστε εκεί», πρόσθεσε ο Σύρος πρόσφυγας.

Πέρασαν 1.000 στη γειτονική χώρα

Περίπου 1.000 άνθρωποι που κατάφεραν τελικά να περάσουν στην ΠΓΔΜ. Φωτογράφος του Reuters έκανε λόγο για 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες που πέρασαν στη γειτονική χώρα.


Τους συνέλαβαν οι Σκοπιανοί

Μόλις έγινε αντιληπτό το «κύμα» που κινούνταν σε εκείνο το σημείο των συνόρων, έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας της ΠΓΔΜ στο χωριό Μόνι- απέναντι από το ελληνικό χωριό Χαμηλό- για να μην επιτρέψουν τους πρόσφυγες και μετανάστες να συνεχίσουν τη διαδρομή τους προς το εσωτερικό της χώρας.

Αστυνομικοί και στρατιώτες στην ΠΓΔΜ μάζευαν όσους περνούσαν στη χώρα και τους έβαζαν σε φορτηγά, δηλώνοντας ότι θα τους στείλουν πίσω στην Ελλάδα.

«Παίρνουμε μέτρα για να επιστρέψουμε την ομάδα των προσφύγων στην Ελλάδα», ανέφερε εκπρόσωπος της αστυνομίας της ΠΓΔΜ στο Reuters. Οι περισσότεροι από αυτούς που μπήκαν στη χώρα είναι υπό κράτησε στο χωριό Μόνι.

Εκατοντάδες πρόσφυγες στο Χαμηλό

Παρόλα αυτά, εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν συγκεντρωμένοι στο χωριό Χαμηλό, της περιοχής της Ειδομένης, ελπίζοντας ότι θα καταφέρουν να περάσουν στην ΠΓΔΜ.

Εκεί βρίσκονται και διμοιρίες της ελληνικής αστυνομίας, ενώ από την άλλη πλευρά των συνόρων έχει αναπτυχθεί στρατός και αστυνομία της ΠΓΔΜ ώστε να αποτρέψουν την είσοδο και άλλων προσφύγων από τον καταυλισμό της Ειδομένης.

Ομως, ομάδες προσφύγων εξακολουθούν να φτάνουν εκεί, παρά την κακοκαιρία, από περιοχές του νομού Κιλκίς, ελπίζοντας ότι θα καταφέρουν να μπουν στην ΠΓΔΜ.


Συνέλαβαν φωτορεπόρτερ

Οι αρχές των Σκοπίων όμως συνέλαβαν και φωτορεπόρτερ, οι οποίοι κατέγραφαν την πορεία των προσφύγων προς τα σύνορα.

Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 30 φωτορεπόρτερ συνελήφθησαν, ανάμεσά τους και πέντε Ελληνες. Μάλιστα, σύμφωνα με έναν από αυτούς- τον Κώστα Τσακαλίδη- με τον οποίο επικοινώνησε το seleo.gr, οι αρχές της ΠΓΔΜ ζητούν από τους φωτορεπόρτερ να καταβάλουν πρόστιμο 250 έκαστος, προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι.


ΟΗΕ: Η επιστροφή του χάους

«Αυτό που βλέπουμε είναι η επιστροφή του χάους όποτε υπάρχει μονομερής απόφαση για το κλείσιμο των συνόρων, όταν δεν υπάρχει συντονισμός, όταν οι χώρες της Ευρώπης δεν μοιράζονται την ευθύνη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει μεγαλύτερη δυστυχία για τους πρόσφυγες», σχολίασε ο Μπαμπούρ Μπαλός, της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, μιλώντας στο BBC.

«Αυτό ακριβώς βλέπουμε στην Ελλάδα σήμερα. Βλέπουμε ολοένα και περισσότερους ανθρώπους να φτάνουν εδώ. Δεν υπάρχει διέξοδος, η Ελλάδα πασχίζει, χρειάζεται περισσότερη υποστήριξη από την ΕΕ», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το χαρτί που κινητοποίησε τους πρόσφυγες

Αυτό που φέρεται να ξεσήκωσε τους πρόσφυγες είναι ένα χαρτί, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες κυκλοφόρησε αργά το βράδυ της Κυριακής. Αυτό ανέφερε ότι τα σύνορα είναι εικονικά κλειστά και πως αν περπατούσαν πέντε χιλιόμετρα, θα μπορούσαν να περάσουν στην ΠΓΔΜ.




Πηγή: www.iefimerida.gr


ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ


Η χθεσινή μαζική έξοδος των προσφύγων από την Ειδομένη προκάλεσε προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου και έκτακτη σύσκεψη με τους αρμόδιους αναπληρωτές υπουργούς, Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, Εθνικής 'Αμυνας και επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης,Δημήτρη Βίτσα, Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα,  Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, τον εκπρόσωπο Τύπου του Συντονιστικού για το προσφυγικό Γιώργο Κυρίτση, καθώς και συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Τα Σκόπια, φαίνεται πως «ανοίγουν μέτωπο» με την Αθήνα, καθώς πηγές της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ φέρονται να κατηγορούν την Ελλάδα για όσα εξελίχθηκαν στην Ειδομένη. Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος των Sunday Times, Bojan Pancevski, κυβερνητικές πηγές της FYROM κατηγορούν τις ελληνικές αρχές ότι οργάνωσαν το παράνομο πέρασμα των συνόρων από τους πρόσφυγες.

Μιλώντας σήμερα, Τρίτη στον ΣΚΑΙ και για το θέμα που προέκυψε με την ΠΓΔΜ  ο Γιώργος Κυρίτσης είπε: «Αυτά είναι θέματα που έχουν να κάνουν με το υπουργείο Εξωτερικών. Δεν υπάρχει καμία συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα των συνόρων. Αν γίνει αίτηση επανεισδοχής θα το εξετάσουμε». «Προφανώς και θα ψάξουμε να δούμε τι συνέβη με το φυλλάδιο. Δεν είναι εύκολο ένα χαρτί που μοιράζεται χέρι με χέρι σε έναν καταυλισμό να δεις ποιος το έβγαλε» είπε ο κ Κυρίτσης και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι βρίσκεται πίσω από την φυγή των προσφύγων. Η προτεραιότητα η δική μας είναι να δεχθούν οικοιοθελώς να φύγουν από την Ειδομένη είπε.

Ακόμα 80 άτομα, αλληλέγγυοι και φωτορεπόρτερ θα απελαθούν, είπε ο κύριος Κυρίτσης και ενημέρωσε πως η κυβέρνηση είχε την πληροφορία ότι αυτό θα γίνει σήμερα το πρωί.

Η ιστορία με το φυλλάδιο έγινε «τοπικά», μοιράστηκε σε ανθρώπους που ήθελαν να φύγουν και το συζητούσαν μέρες, δήλωσε ο κύριος Κυρίτσης, τονίζοντας: «Δεν ξέρω αν η πρόθεση ήταν φιλική ή εχθρική, αλλά οδήγησε ανθρώπους να παιρνούν χειμάρρους με κίνδυνο της ζωής τους».

Μετά την χθεσινή σύσκεψη ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού  δήλωσε: «Υπάρχει ένα θέμα παραπληροφόρησης των προσφύγων και των μεταναστών, το οποίο διαπιστώσαμε με την κίνηση μεγάλης ομάδας προσφύγων και μεταναστών που πέρασαν τη συνοριακή γραμμή προς την ΠΓΔΜ. Έχουμε στα χέρια μας φυλλάδια τα οποία δείχνουν ότι αυτή ήταν μια οργανωμένη κίνηση, πάρα πολύ επικίνδυνη, διότι έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές ανθρώπων οι οποίοι πέρασαν μέσα από χείμαρρους και ποτάμια. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και άλλα φυλλάδια τα οποία διανέμονται, με ψέματα που λέγονται στους πρόσφυγες και στους μετανάστες, όπως να μην μπαίνουν στα πούλμαν που διαθέτει το ελληνικό κράτος, διότι δήθεν θα συλληφθούν και θα απελαθούν στην Τουρκία. Όλα αυτά είναι ψέματα. Καλούμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να εμπιστευθούν τις ελληνικές αρχές και να μεταφερθούν στους χώρους φιλοξενίας. Τους καλούμε να καταλάβουν ότι η κατάσταση στην Ειδομένη είναι απολύτως αδιέξοδη. Καλούμε επίσης τις εθελοντικές οργανώσεις και τους αλληλέγγυους να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές στην έγκυρη και σωστή πληροφόρηση των προσφύγων και των μεταναστών, ώστε να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης από επιτήδειους».


ΠΗΓΗ THE TOC


NEOΣ ΓΥΡΟΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ


Έχει τεθεί ήδη και θέμα πώλησης σε ξένα funds ακόμα και κάποιων εξυπηρετούμενων «πράσινων» δανείων - Η δημιουργία του νέου Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας αποτελεί προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση

Μικρό διάλειμμα στις διαπραγματεύσεις για τα νέα δημοσιονομικά και φορολογικά μέτρα μέχρι την Τετάρτη οπότε οι δανειστές θα απαντήσουν επί της ελληνικής πρότασης για το νέο φορολογικό «πακέτο». Σήμερα οι συναντήσεις κυβέρνησης και δανειστών επικεντρώνονται σε συζητήσεις για διαρθρωτικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις, με έμφαση στους τομείς της Ενέργειας, των κόκκινων δανείων και της Δικαιοσύνης.

«Κλειδί» των εξελίξεων θεωρείται όμως και η συζήτηση σήμερα για το νέο υπερ-Ταμείο αποκρατικοποιήσεων, τα έσοδα και τα περιουσιακά στοιχεία του οποίου θα αποτελέσουν «εγγύηση» –πέραν των νέων μέτρων λιτότητας- ότι η Ελλάδα θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της και μετά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Στα «χαρτιά», η δημιουργία του νέου Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας που συζητείται το μεσημέρι, αποτελεί προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση και έχει συμφωνηθεί από το περασμένο καλοκαίρι. Το Βερολίνο και οι δανειστές φροντίζουν να θυμίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι εκτός από αυξήσεις φόρων ή περικοπές δαπανών, το δημόσιο πρέπει να κάνει άλματα στις ιδιωτικοποιήσεις και στην αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας.

Ως πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης των διαπραγματεύσεων έχει τεθεί η συζήτηση για τις αλλαγές στην αγορά Ενέργειας.

Η κυβέρνηση «ποντάρει πολλά» για να αποφύγει πιέσεις για πρόσθετα μέτρα, στα σχέδια καταπολέμησης της διαφθοράς που θα συζητηθούν στη συνέχεια της ημέρας, καθώς οι δανειστές δεν έχουν ως τώρα δεχτεί να αναγνωρίσουν στους υπολογισμούς τους για κάποιο συγκεκριμένο ποσό ετήσιας εξοικονόμησης εσόδων. Ακόμα και αν τελικώς αποδεχτούν ως εφικτό να εισπραχθούν κάποια εκατομμύρια ευρώ επιπλέον φέτος ή τα επόμενα χρόνια (πχ από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου), τα ποσά αυτά μόνον για να καλύψουν «τρύπες» αρκούν και, πάντως, κανείς δεν συζητά στα σοβαρά τις προβλέψεις για έσοδα 2-5 δισεκατομμυρίων που είχαν αρχικά τεθεί ως στόχος από την ελληνική πλευρά.

Κομβικό σημείο των συζητήσεων, από το απόγευμα και μετά, θεωρούνται οι αλλαγές στον τομέα της Δικαιοσύνης, με στόχο την αποτελεσματικότερη είσπραξη των φόρων αλλά και επίλυσης του προβλήματος των κόκκινων δανείων.

Τα κόκκινα δάνεια όμως θα είναι το πιο «καυτό» θέμα που θα τεθεί επί τάπητος από το απόγευμα και έως το βράδυ, δεδομένου ότι οι ελλείψεις και οι διαφωνίες παραμένουν πολλές –όπως και για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Πώς θα γεφυρωθούν οι διαφορές ώστε να κλείσουν μέσα στην εβδομάδα που απομένει οι διαπραγματεύσεις; Πηγές μέσα από την διαπραγμάτευση απαντούσαν: «πρέπει να κλείσουν και θα κλείσουν» χωρίς να κάνουν καμία πρόβλεψη για το περιεχόμενο της τελικής συμφωνίας –που είναι όμως και το μεγάλο ζητούμενο σε κάθε διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, για να λυθεί το πρόβλημα με τα δάνεια, έχει τεθεί ήδη και θέμα πώλησης σε ξένα funds ακόμα και κάποιων κανονικά εξυπηρετούμενων «πράσινων» δανείων, μαζί με τα προβληματικά «κόκκινα» δάνεια, ώστε οι τράπεζες να εισπράξουν περισσότερα ή και να εκδώσουν ομόλογα με «πακέτα» δανείων ως αντίκρυσμα, όπως κάνουν και ιταλικές τράπεζες.​​

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα των συναντήσεων με τους θεσμούς διαμορφώνεται για σήμερα ως εξής​:

10.00 Ενέργεια

12.00 Καταπολέμηση διαφθοράς

14.00 Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας​

16.30 Δικαιοσύνη

18.00 Κόκκινα Δάνεια


ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

ΤΟ  ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΟ ΤΣΑΙ


Η κατανάλωση ενός φλιτζανιού τσαγιού καθημερινά μπορεί να προστατεύει την υγεία της καρδιάς, καθώς σχετίζεται με μια μείωση κατά 35% της πιθανότητας εμφράγματος ή άλλου σοβαρού καρδιαγγειακού επεισοδίου, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Έλιοτ Μίλερ της Ιατρικής Σχολής και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Τζον Χόπκινς της Βαλτιμόρης, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε αμερικανικό καρδιολογικό συνέδριο (δεν έχει υπάρξει ακόμη σχετική επιστημονική δημοσίευση), μελέτησαν στοιχεία για πάνω από 6.000 άνδρες και γυναίκες, που στην αρχή της έρευνας δεν είχαν κάποιο καρδιαγγειακό πρόβλημα.

Στη διάρκεια 11 ετών, οι επιστήμονες συσχέτισαν τους θανάτους από έμφραγμα ή εγκεφαλικό με την κατανάλωση ή όχι τσαγιού. Επίσης μέτρησαν τις εναποθέσεις ασβεστίου στις αρτηρίες των εθελοντών.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι έπιναν τσάι καθημερινά, είχαν κατά το ένα τρίτο περίπου μειωμένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια, σε σχέση με όσους δεν έπιναν τσάι. Όσοι έπιναν ένα έως τρία φλιτζάνια, εμφάνιζαν επίσης μείωση στη συσσώρευση ασβεστίου στις αρτηρίες, άρα μικρότερο κίνδυνο αυτές να εμφανίσουν στένωση, που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε θρόμβωση. Δεν είναι σαφές αν η κατανάλωση άνω των τριών φλιτζανιών τσαγιού επιφέρει πρόσθετα οφέλη, καθώς ήσαν ελάχιστοι οι συμμετέχοντες στην έρευνα που έπιναν τόσο πολύ τσάι. Επίσης, δεν διευκρινίσθηκε σε ποιό βαθμό υπάρχει διαφορά μεταξύ του μαύρου και του πράσινου τσαγιού, καθώς οι συμμετέχοντες έπιναν και από τα δύο, αλλά δεν έγινε διαχωρισμός στην πιθανή προστατευτική δράση τους.

Ακόμη, σύμφωνα με τον Μίλερ, δεν είναι ξεκάθαρο γιατί το τσάι λειτουργεί προστατευτικά για το καρδιαγειακό σύστημα. Πιθανώς αυτό να οφείλεται σε ορισμένα συστατικά που περιεχει, τα φλαβονοειδή. Τέλος, η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι είναι μόνο το ίδιο το τσάι που κάνει τα «μαγικά» του, καθώς σε ένα βαθμό όσοι πίνουν τσάι, μπορεί να κάνουν γενικότερα πιο υγιεινή ζωή, οπότε υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες προστασίας.

Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι η έρευνά τους δεν χρηματοδοτήθηκε από τη βιομηχανία τσαγιού. Ο Μίλερ τόνισε επίσης ότι είναι πρόωρο να γίνουν συστάσεις για συστηματική κατανάλωση τσαγιού ως προληπτικού μέσου για την υγεία της καρδιάς.



Πηγή: www.iefimerida.gr

VasilisX

About VasilisX

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :