Random Posts

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

To τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες αλλά και οι κίνδυνοι απο τους συνδυασμούς φαρμάκων την σημερινή ειδησεογραφία

ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ


Μία φωτογραφία-ντοκουμέντο από το κλειστό κύκλωμα του αεροδρομίου των Βρυξελλών Ζάβεντεμ έδωσε στη δημοσιότητα το βελγικό δίκτυο DH στην οποία απεικονίζονται οι δύο ύποπτοι τρομοκράτες για το μακελειό στο αεροδρόμιο δευτερόλεπτα πριν ενεργοποιήσουν τις βόμβες που μεταφέρουν.

Αργά το βράδυ της Τρίτης, μάλιστα, ο δήμαρχος του Ζάβεντεμ ανακοίνωσε με δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι δράστες που «χτύπησαν» το αεροδρόμιο, είχαν τις βόμβες μέσα στις βαλίτσες και πάνω σε καρότσια αποσκευών.

Ο κάθε υπόπτος φοράει μόνο ένα γάντι στο αριστερό χέρι. Ισως να έκρυβαν εκει τους πυροκροτητές, αναφέρουν βελγικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης


Αν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά τον τρίτο ύποπτο θα διαπιστώσει ομοιότητες με τον Νατζίμ Λααχράουι, ο οποίος ήταν συνεργός του συλληφθέντα Σαλάχ Αμπντεσλάμ και ήταν ειδικός στην κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών.

Ο τρίτος άνδρας που διακρίνεται στην φωτογραφία, λοιπόν, για τον οποίο οι βελγικές αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό, είναι πιθανό να κρύβει την πραγματική του ταυτότητα πίσω από γυαλιά οράσεως και το καπέλο.


Bόμβα γεμάτη καρφιά προκειμένου να έχουν περισσότερα θύματα πυροδότησαν οι τρομοκράτες στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, Ζάβεντεμ, σύμφωνα με το βελγικό δίκτυο «VRT». To ειδησεογραφικό δίκτυο επικαλείται γιατρούς του Νοσοκομειακού Πανεπιστημίου Leuven ύστερα από εξέταση των θυμάτων. Στα νύχια των θυμάτων βρέθηκαν υπολείμματα από βίδες. Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι εντοπίστηκε καλάσνικοφ στην αίθουσα αναχωρήσεων στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

Την ίδια ώρα, άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας των Βρυξελλών έκανε έρευνες σε σπίτια της πρωτεύουσας, αναζητώντας τους δράστες της επίθεσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των ερευνών βρέθηκε ένας εκρηκτικός μηχανισμός που περιείχε καρφιά, διάφορες χημικές ουσίες και ένα λάβαρο του Ισλαμικού Κράτους.

«Οι έρευνες που έγιναν σε μια κατοικία στο Σάερμπεκ (μια κοινότητα των Βρυξελλών) οδήγησαν στην ανακάλυψη ενός εκρηκτικού μηχανισμού που, μεταξύ άλλων, περιείχε και καρφιά», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η εισαγγελία.

Στο ίδιο σπίτι αστυνομικοί βρήκαν επίσης χημικά προϊόντα και μια σημαία της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ είχε δηλώσει ότι η αστυνομία διεξάγει έρευνες μετά τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο και σε έναν σταθμό του μετρό των Βρυξελλών.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως η βελγική Δικαιοσύνη ζήτησε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να μην μεταδίδουν πληροφορίες όσον αφορά στην έρευνα που διεξάγεται για τις δύο επιθέσεις.

Βέλγοι αστυνομικοί συλλαμβάνουν δύο άνδρες στις Βρυξέλλες

Οι δύο βασικοί ύποπτοι

Βασικοί ύποπτοι για το αιματοκύλισμα των Βρυξελλών, σε αεροδρόμιο και μετρό, θεωρούνται αυτήν την στιγμή δύο άντρες: οι Νατζίμ Λααχράουι και Μοχάμεντ Αμπρινί, όπως μεταδίδει η Telegraph.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, πρόκειται για δύο άνδρες που θεωρούνται ύποπτοι και για τις επιθέσεις του Παρισιού τον περασμένο Νοέμβριο.

Τόσο ο Λααχράουι όσο και ο Αμπρινί εξακολουθούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι, καθώς δεν εντοπίστηκαν κατά τις τελευταίες επιδρομές της αστυνομίας στο Βέλγιο, που είχαν ως αποτέλεσμα την σύλληψη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με μια θεωρία που αναφέρει η Telegraph, οι δύο άνδρες, συνεργάτες του Αμπντεσλάμ, μπορεί να βιάστηκαν να εξαπολύσουν τις σημερινές επιθέσεις, φοβούμενοι ότι κατά την ανάκριση ο εγκέφαλος του Παρισιού θα «έσπαγε» και θα αποκάλυπτε την κρυψώνα τους.

Ο Λααχράουι, ένας 24χρονος συριακής καταγωγής, φέρεται να έφυγε από τη χώρα του τον Φεβρουάριο του 2013 και να ταξίδεψε χρησιμοποιώντας ψεύτικα στοιχεία ως την Ουγγαρία τον Σεπτέμβριο με τον Αμπνεσλάμ.

Η αστυνομία έχει επιβεβαιώσει ότι το DNA του βρέθηκε σε διάφορες ζώνες αυτοκτονίας που χρησιμοποιήθηκαν τον Νοέμβριο.

Ο Αμπρινί είναι ένας 30χρονος Βέλγος μαροκινής καταγωγής. Σύμφωνα με μαρτυρίες, είχε συναντηθεί με τον Αμπντεσλάμ αμέσως πριν τις επιθέσεις στη γαλλική πρωτεύουσα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το δίκτυο terrormonitor.org η τρομοκρατική οργάνωση στο μήνυμά της απειλεί για να τρομοκρατικά «χτυπήματα» σε ευρωπαϊκές χώρες.

«Να περιμένετε και άλλες βόμβες και άλλους νεκρούς. Σύντομα και στην Γερμανία. Τι χαρά να εκρήγνυται το κεφάλι ενός άπιστου. Μετά τις βόμβες, να περιμένετε τους στρατιώτες μας με τα Καλάσνικοφ. Να περιμένετε κι άλλους νεκρούς. Εσείς βομβαρδίζετε την Ανατολή, εμείς βομβαρδίζουμε τη Δύση», είναι μόνο ένα τμήμα των απειλών που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο.



Την ίδια στιγμή, οι μυστικές υπηρεσίες του Βελγίου αναφέρουν πως υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μαχητών του Ισλαμικού Κράτους που έχουν εκπαιδευτεί στη Συρία και βρίσκονται στην Ευρώπη, με αποστολή τους να εξαπολύσουν επιθέσεις.

Παρότι δεν είναι εύκολο να εκτιμήσει κανείς τον ακριβή αριθμό των επίδοξων τρομοκρατών, οι τζιχαντιστές υπολογίζονται ανάμεσα σε 50 και 100.

«Έχουν εκπαιδευτεί στη Συρία και έχουν ταξιδέψει στην Ευρώπη» δήλωσε μία πηγή, σύμφωνα με διεθνή δίκτυα.

Βέβαια, επισημαίνεται πως δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγονται και οι ύποπτοι για τις σημερινές επιθέσεις των Βρυξελλών.


Ανέλαβε την ευθύνη το Ισλαμικό Κράτος

Λίγες ώρες μετά τα φονικά «χτυπήματα» στην καρδιά της Ευρώπης, η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος φέρεται να ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις.

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Agi και όπως επισημαίνει και η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, οι τζιχαντιστές σε μήνυμά τους υποστηρίζουν ότι βρίσκονται πίσω από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, δίχως ωστόσο να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες για τα «χτυπήματα».

Όπως αναφέρει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων, το μήνυμα της ανάληψης ευθύνης αναρτήθηκε αρχικά στο δίκτυο Amaq, το οποίο αποτελεί επικοινωνιακό όργανο των τζιχαντιστών και στη συνέχεια την αναπαρήγαγε ο ιστότοπος Telegram.

Επισημαίνεται πως οι τρομοκράτες καταλήγουν, απειλώντας για περισσότερες επιθέσεις στην Ευρώπη.

«Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εξαπέλυσαν σειρά από βομβιστικές επιθέσεις με ζώνες με εκρηκτικά και εκρηκτικούς μηχανισμούς την Τρίτη, με στόχο ένα αεροδρόμιο και έναν κεντρικό σταθμό του μετρό στο κέντρο της βελγικής πρωτεύουσας, τις Βρυξέλλες», ανέφερε ανακοίνωση του Ισλαμικού Κράτους όπως αναρτήθηκε στο δίκτυο Amaq που αποτελεί επικοινωνιακό όργανο της τρομοκρατικής οργάνωσης.


Λίγη ώρα αργότερα, και τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα Russia Today και Sputnik αναπαρήγαγαν την ανάληψη της ευθύνης.

Όπως επίσης έγινε γνωστό, δύο άνδρες έχουν συλληφθεί από τις αστυνομικές αρχές του Βελγίου στις Βρυξέλλες, λίγες ώρες μετά τα τρομοκρατικά «χτυπήματα».

Όπως αναφέρουν διεθνή δίκτυα, προς το παρόν δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα στοιχεία των συλληφθέντων, ωστόσο φωτογραφίες που δείχνουν την ώρα της σύλληψης στη βελγική πρωτεύουσα κάνουν το γύρο του Διαδικτύου. Διαβάστε περισσότερα εδώ


ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


ΑΝΕΦΑΡΜΟΣΤΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Τεράστια ανησυχία και πάρα πολλές αμφιβολίες προκαλεί στο κυβερνητικό επιτελείο η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό. Κυρίως στο κατά πόσο, τελικά, θα κινδυνεύσει να μείνει στα χαρτιά και να μην «περπατήσει»καθόλου.

Κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν τον έντονο προβληματισμό τους και εξηγούν πως σ’ αυτή τη φάση«κανείς δεν μπορεί να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα γιατί ακόμα είμαστε στις πρώτες μέρες». Οι δύο βασικές προϋποθέσεις, πάντως, για την υλοποίηση της συμφωνίας,είναι αφενός να μειωθούν οι προσφυγικές ροές από τις τουρκικές ακτές και αφετέρου πως θα γίνεται η χορήγηση ή μη ασύλου για έναν - έναν τους πρόσφυγες.

Με βάση αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση ξεκινά να μετρά αντίστροφα το χρόνο θέτοντας προς υλοποίηση ένα«υποτυπώδες πλάνο» για τις επόμενες δέκα μέρες. Κύκλοι, ωστόσο, του Μαξίμου παραδέχονται ότι «αν δεν τηρηθούν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις, η συμφωνία θα μείνει ένα μετέωρο θετικό βήμα».

Ο Τσίπρας σηκώνει το τηλέφωνο
Ο πρωθυπουργός, πάντως, δεν αφήνει ούτε μέρα ανεκμετάλλευτη. Χθες εγκαινίασε ένα νέο κύκλο επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες, ξεκινώντας τις συνομιλίες του με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ –είναι χαρακτηριστικό ότι έμαθε για την τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες την ώρα που συνομιλούσε με την Α. Μέρκελ.

Η χώρα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, για να μπορέσει να σηκώσει την υλοποίηση της πολύπλοκης συμφωνίας είναι κατεπείγουσα η ανάγκη για ευρωπαϊκή στήριξη. Τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και υλικοτεχνική υποδομή. Αυτό ήταν και ένα από τα θέματα της συζήτησης του πρωθυπουργού με την κ. Μέρκελ, προκειμένου να υπάρξει τεχνική βοήθεια αλλά και στελεχιακή υποστήριξη από την Γερμανία.

Συνεδριάζει το συμβούλιο μεταναστευτική πολιτικής
Ακόμη, με στόχο την επίλυση ζητημάτων που σχετίζονται με την προσφυγική κρίση, στην κυβέρνηση ετοιμάζουν και σχετικό νομοσχέδιο. Η έγκρισή του θα αποφασιστεί κατά την αυριανή συνεδρίαση του Συμβουλίου Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο και συγκαλεί ο πρωθυπουργός.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, πάντως, διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να νομοθετήσει σχετικά με τον χαρακτηρισμό της Τουρκίας, ως ασφαλούς χώρας, ένα σενάριο που τροφοδοτήθηκε από τις Βρυξέλλες εδώ και μέρες. Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι θα υπάρξει σεβασμός στη σύμβαση της Γενεύης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι υπάρχουν και στην κυβέρνηση ανησυχίες και προβληματισμοί αυτού του είδους σχετικά με την συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας της περασμένης Παρασκευής.

Η κ. Γεροβασίλη, τέλος, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν περιμένει να υλοποιήσουν όλες οι χώρες - μέλη της ΕΕ το σχέδιο για μετεγκατάσταση των προσφύγων. Και προετοιμάζεται για την φιλοξενία πολλών περισσότερων προσφύγων απ' όσους αρχικά περίμενε. Τουλάχιστον για ένα διάστημα.

Πηγή: iefimerida.gr


Η ΠΟΛΥΦΑΡΜΑΚΙΑ


Ένα καθόλου αμελητέο ποσοστό ηλικιωμένων -που αυξάνει διαχρονικά- παίρνουν εν αγνοία τους δυνητικά επικίνδυνους συνδυασμούς φαρμάκων, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Η πολυφαρμακία - ένα σημείο των καιρών- επιτείνει το πρόβλημα.
Η μελέτη επισημαίνει ότι παραμένει άγνωστο πόσοι ηλικιωμένοι πεθαίνουν εξαιτίας της επικίνδυνης αλληλεπίδρασης διαφόρων φαρμάκων. Όμως τονίζει ότι, με το πέρασμα του χρόνου, ο κίνδυνος σίγουρα μεγαλώνει και η κοινή γνώμη φαίνεται να μην το συνειδητοποιεί.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια φαρμακευτικής Ντίμα Μάζεν Κάτο του Πανεπιστημίου του Ιλινόις στο Σικάγο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "JAMA Internal Medicine", ανέλυσαν στοιχεία για τη χρήση φαρμάκων από ένα μεγάλο και αντιπροσωπευτικό δείγμα ατόμων ηλικίας 62 έως 85 ετών. Η έρευνα έγινε με τη διενέργεια και επιτόπιων συνεντεύξεων για την ακριβή διαπίστωση των φαρμάκων που έπαιρναν περίπου 2.300 ασθενείς.

Εντοπίσθηκαν τουλάχιστον 15 συνδυασμοί φαρμάκων που είναι δυνητικά απειλητικοί για τη ζωή των ασθενών. Διαπιστώθηκε ότι περίπου το 15% των ηλικιωμένων (σχεδόν ένας στους επτά) παίρνουν τακτικά τουλάχιστον έναν από αυτούς τους επικίνδυνους φαρμακευτικούς συνδυασμούς, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με το 2005 (8%).

Οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι περισσότεροι από τους μισούς επικίνδυνους συνδυασμούς περιλαμβάνουν κάποιο μη συνταγογραφούμενο φάρμακο ή κάποιο διατροφικό συμπλήρωμα (πολυβιταμίνες, μέταλλα, ασβέστιο κ.α.). Στη μεγάλη πλειονότητα, οι συνδυασμοί αυτοί περιλαμβάνουν προληπτικά καρδιαγγειακά φάρμακα όπως οι στατίνες (ιδίως η συμβαστατίνη), τα αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα (όπως η κλοπιδογρέλη και η ασπιρίνη) και διατροφικά συμπληρώματα (ιδίως τα ωμέγα-3 ιχθυέλαια).

Για παράδειγμα, όπως είπε η Κάτο, η λήψη κλοπιδογρέλης σε συνδυασμό με ομεπραζόλη, ασπιρίνη ή ναπροξένη αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος, αιμορραγίας ή και θανάτου. Όμως εκτιμάται ότι σχεδόν το 2% των ηλικιωμένων λαμβάνουν τακτικά την κλοπιδογρέλη σε τέτοιους δυνητικά επικίνδυνους συνδυασμούς. Επίσης το βαλσαμόχορτο (St.John's wort), που συχνά λαμβάνεται ως αντικαταθλιπτικό, μπορεί να αντιδράσει με άλλα φάρμακα όπως τα ανοσοκατασταλτικά, για το AIDS, τα αντισυλληπτικά, τα αντιπηκτικά για το αίμα και μερικά ηρεμιστικά (π.χ. Xanax).

Τυπικά ως πολυφαρμακία θεωρείται η λήψη τουλάχιστον πέντε φαρμάκων. Στις ΗΠΑ αυτό το ποσοστό μεταξύ των ηλικιωμένων έχει φθάσει το 36% (πάνω από ένας στους τρεις), από 31% το 2005. Η αυξημένη χρήση των φθηνότερων γενόσημων φαρμάκων φαίνεται να ενθαρρύνει την πολυφαρμακία, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι ολοένα περισσότεροι ηλικιωμένοι παίρνουν διατροφικά συμπληρώματα: το ποσοστό στις ΗΠΑ κινείται στο 65% (σχεδόν δύο στους τρεις), από 52% το 2005. Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στην κατανάλωση των ωμέγα-3 ελαίων.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι οι ασθενείς πρέπει να συζητάνε με τον γιατρό τους όλα τα φάρμακα που παίρνουν ή σκοπεύουν να πάρουν, συμπεριλαμβανομένων -και αυτό είναι σημαντικό- των μη συνταγογραφούμενων και των διατροφικών συμπληρωμάτων. Το ίδιο ισχύει και για τους γιατρούς, οι οποίοι δεν ρωτάνε πάντα ποιά άλλα φάρμακα παίρνει ο ασθενής.



Πηγή: www.iefimerida.gr

VasilisX

About VasilisX

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :