Random Posts

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Η νέα φοροεπιδρομή, το προσφυγικό και ... η Κούβα στο προσκήνιο των ειδήσεων

ΕΡΧΕΤΑΙ ΦΟΡΟΕΠΙΔΡΟΜΗ


Πριν καλά- καλά συνέλθουν οι φορολογούμενοι από τα μαντάτα των αλλαγών στη φορολογική κλίμακα,  που φέρνει αυξημένο φόρο από τις 9.100 ευρώ και πάνω, έσκασε και η βόμβα της έκτακτης εισφοράς, που αποτελειώνει τα μικρομεσαία εισοδήματα. Η λογική της νέας κλίμακας είναι ότι λειτουργεί όπως αυτή της φορολογίας εισοδήματος, δηλαδή κλιμακωτά, με αποτέλεσμα αν ανεβαίνεις εισοδηματικό κλιμάκιο να μην φορολογείσαι από το πρώτο ευρώ με τον υψηλότερο συντελεστή. Ωστόσο, είναι τέτοια η κλιμάκωση και τέτοιοι οι συντελεστές, που φέρνουν επιβαρύνσεις στα όρια της φορολογικής εξόντωσης.

Ας δούμε ποια είναι,  σύμφωνα με πληροφορίες,  η νέα κλίμακα της έκτακτης εισφοράς:

2,2% για εισόδημα από 12.001έως 20.000 ευρώ
5% από 20.001 έως 30.000 ευρώ
6,5% από 30.001-40.000 ευρώ
7,5% από 40.001 έως και 65.000 ευρώ
9% από 65.001 έως και 220.000 ευρώ
10% από 220.001 ευρώ και πάνω
Πώς λειτουργεί; Εάν κάποιος έχει εισόδημα 20.000 ευρώ θα φορολογηθεί για τις 8.000 ευρώ της διαφοράς από το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, με 2,2%, ενώ αν το εισόδημα του είναι μεγαλύτερο π.χ. 25.000 ευρώ, θα φορολογηθεί για το υπόλοιπο με τον υψηλότερο συντελεστή και όχι για το σύνολο του εισοδήματος.

Ποια είναι η ισχύουσα κλίμακα (όσο ανεβαίνει το εισόδημα, ανεβαίνει και ο συντελεστής αλλά για το σύνολο του εισοδήματος);

0,7% για εισοδήματα από 12.001 έως 20.000 ευρώ
1,4%  για εισοδήματα από 20.001 έως 30.000 ευρώ
2% για εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ
4% για εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ
6% για εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ και
8% για εισοδήματα από 500.001 ευρώ και πάνω.
Τι προκύπτει από τη σύγκριση; Επιβαρύνσεις από τις 18.000 ευρώ και πάνω, οι οποίες ξεκινάνε από οριακά επίπεδα και φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη. Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Για 20.000 ευρώ εισόδημα
Εισφορά σήμερα: 140 ευρώ
Νέα εισφορά: 176 ευρώ

Για 25.000 ευρώ εισόδημα
Εισφορά σήμερα: 350 ευρώ
Νέα εισφορά: 426 ευρώ

Για 40.000 ευρώ εισόδημα
Εισφορά σήμερα: 800 ευρώ
Νέα εισφορά: 1.326 ευρώ

Για εισόδημα 13.000 ευρώ
Εισφορά σήμερα: 91 ευρώ
Νέα εισφορά: 22 ευρώ

Τι προκύπτει από τα παραπάνω; Ότι το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να μετριάσει τις επιβαρύνσεις της νέας φορολογικής κλίμακας στα πολύ χαμηλά εισοδήματα, στέλνοντας το λογαριασμό ακόμα και σε μικρομεσαία εισοδήματα. Έτσι, η απώλεια των 100 ευρώ από την κλίμακα στο εισόδημα των 13.000 ευρώ, περιορίζεται τελικά στα 31 ευρώ λόγω της ελάφρυνσης από την έκτακτη εισφορά. Αντιθέτως, το εισόδημα των 25.000 ευρώ έχει αύξηση φόρου 550 ευρώ από τη νέα κλίμακα και άλλα 76 ευρώ από την έκτακτη εισφορά, δηλαδή 626 ευρώ μεγαλύτερη συνολική φορολογική επιβάρυνση.

Πηγή: www.iefimerida.gr



ΣΕ ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ


Σε Πειραιά και Ελευσίνα 2.000 άνθρωποι το πρωί της Δευτέρας - Έφτασαν στη Χίο οι πρώτοι έξι Τούρκοι αστυνομικοί - Άλλοι 18 αναμένονται στη Μυτιλήνη

Με πρώτη στάση την Ελευσίνα και τον Πειραιά συνεχίζεται η προσπάθεια εκκένωσης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου από τους πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν εγκλωβιστεί εκεί, την ώρα που στη Χίο και τη Μυτιλήνη εγκαθίστανται οι Τούρκοι τοποτηρητές βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη στις Βρυξέλλες μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής.
Ήδη στη Χίο το βράδυ της Κυριακής έφτασαν οι πρώτοι έξι αστυνομικοί από την Τουρκία ενώ μέσα στην ημέρα αναμένονται στη Μυτιλήνη 18 συνάδελφοί τους.
Στις 7:30 το πρωί έφτασε στον Πειραιά το πλοίο "Αριάδνη" με 582 μετανάστες και πρόσφυγες από Μυτιλήνη (322 άνθρωποι) και Χίο (260 άνθρωποι).
Παράλληλα στο λιμάνι της Ελευσίνας αναμένεται να καταπλεύσει περίπου στις 8 το πρωί το "Ελευθέριος Βενιζέλος" με 1433 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη οι οποίοι αναμένεται να μεταφερθούν σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας στην Αττική και στην ευρύτερη περιφέρεια.
Έτσι πλέον στο λιμάνι του Πειραιά φιλοξενούνται, βάσει και της τελευταίας καταμέτρησης από το λιμενικό, περίπου 5.000 μετανάστες και πρόσφυγες.
Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει ότι έως τα μέσα της εβδομάδας θα απομακρυνθούν πρόσφυγες από τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο και την Κω αρχικά προς τα λιμάνια της Καβάλας, του Βόλου, της Ελευσίνας, του Σκαραμαγκά, του Λαυρίου και ενδεχομένως της Κρήτης.
Το επόμενο βήμα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, προβλέπει τη διασπορά τους σε χώρους προσωρινής φιλοξενίας που λειτουργούν στη Στερεά Ελλάδα, όπως στη Μαλακάσα, το Σχιστό και τον Ελαιώνα, αλλά και σε ειδικούς χώρους που έχουν κατασκευαστεί στη Φιλιππιάδα, τα Γιάννενα, το Κουτσόχερο, τα Γρεβενά, την Κοζάνη, τη Βέροια, το Κιλκίς, τα Διαβατά και τη Δράμα.
Παρά το γεγονός, πάντως, ότι από την Κυριακή τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία των Βρυξελλών για το προσφυγικό, στη Λέσβο την ίδια ημέρα έφτασαν περισσότεροι από 800 μετανάστες μέσα σε λίγες ώρες.
Το λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να επισκεφθεί στις 12 το μεσημέρι ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα και τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη.

ΠΗΓΗ:  ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ


Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έφτασε στην Κούβα χθες στην απαρχή μιας ιστορικής επίσκεψης που άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την κομμουνιστική κυβέρνηση του νησιού μετά από δεκαετίες αντιπαλότητας μεταξύ των δύο πρώην ψυχροπολεμικών εχθρών.

Με αυτό το «tweet» ξεκίνησε η ιστορική επίσκεψη στο νησί

Στο αεροδρόμιο υποδέχθηκαν τον Ομπάμα και την οικογένειά του λίγοι αλλά ενθουσιώδεις κάτοικοι, ενώ άλλοι παρακολούθησαν την αυτοκινητοπομπή από μπαλκόνια και αυλές. Στην Αβάνα, μια μικρή ομάδα Κουβανών που περίμενε παρά την τροπική βροχή και αυστηρά μέτρα ασφάλειας φώναζαν "Βίβα Ομπάμα, Βίβα Φιντέλ", καθώς ο πρόεδρος και οι οικογένειά του έφευγαν μετά από το γεύμα σε εστιατόριο μια φτωχογειτονιά. Τον αμερικανό πρόεδρο στο ταξίδι του στην Κούβα, συνοδεύει αποστολή που ξεπερνά τα 1.000 άτομα!

Ο αμερικανός πρέσβης καλωσορίζοντας τον Ομπάμα, ανέφερε ότι ο αμερικανός πρόεδρος είχε υποσχεθεί την λειτουργία της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Κούβα. Με τον Μπάρακ Ομπάμα να τον διακόπτει και να λέει «Ναι το κάναμε» και τον κόσμο να ξεσπά σε χειροκροτήματα.

Η τριήμερη επίσκεψη, η πρώτη από αμερικανό πρόεδρο στην Κούβα σε 88 χρόνια, είναι το επιστέγασμα ενός διπλωματικού ανοίγματος που ανακοινώθηκε από τον Ομπάμα και τον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο τον Δεκέμβριο του 2014, θέτοντας τέλος σε μια αποξένωση που ξεκίνησε όταν η κουβανική επανάσταση έδιωξε μια φιλοαμερικανική κυβέρνηση το 1959.
"Είναι μια ιστορική ευκαιρία να έρθω άμεσα σε επαφή με τον λαό της Κούβας, είπε ο Ομπάμα στο προσωπικό της πρεσβείας των ΗΠΑ που άνοιξε ξανά πρόσφατα, ενώ είχαν συγκεντρωθεί σε ξενοδοχείο, στην πρώτη στάση του προέδρου από την άφιξή του το απόγευμα της τοπικής ώρας.
Ο αμερικανός πρόεδρος στην Αβάνα με την οικογένειά του
Ο Ομπάμα, που εγκατέλειψε μια μακροχρόνια αμερικανική πολιτική προσπάθειας απομόνωσης της Κούβας, θέλει να καταστήσει την αλλαγή της πολιτικής του μη αναστρέψιμη ακόμα και αν κερδίσει τον Λευκό Οίκο ένας ρεπουμπλικάνος στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.
Ωστόσο παραμένουν σημαντικά εμπόδια στην πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων, και οι κριτικοί του προέδρου στο ίδιο κόμμα των δημοκρατικών θεωρούν την επίσκεψη πρόωρη. Αμερικανοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι η επίσκεψη μπορεί να μη φέρει άμεσες παραχωρήσεις από την Κούβα όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και την οικονομική απελευθέρωση.
Χθες ένας θεατής φώναξε, "Κάτω ο αποκλεισμός", αναφερόμενος στο αμερικανικό εμπάργκο που ισχύει τα τελευταία 54 χρόνια και είναι η κυριότερη πηγή εκνευρισμού για τους Κουβανούς. Ο Ομπάμα, που απάντησε στην κραυγή σηκώνοντας το δεξί του χέρι, έχει ζητήσει από το κογκρέσο την άρση του αλλά αυτό έχει εμποδιστεί από υψηλά ιστάμενους ρεπουμπλικάνους.
Τονίζοντας το ιδεολογικό χάσμα που συνεχίζει να υπάρχει μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Αβάνας, η αστυνομία της Κούβας, με την υποστήριξη εκατοντάδων διαδηλωτών υπέρ της κυβέρνησης, διέλυσαν την πορεία μιας σημαντικής ομάδας διαφωνούντων, τις Γυναίκες στα Λευκά, συλλαμβάνοντας 50 άτομα λίγες ώρες πριν την άφιξη του αμερικανού προέδρου.
Ο Ομπάμα έφτασε το Διεθνές Αεροδρόμιο Χοζέ Μαρτί της Αβάνας στο προεδρικό αεροπλάνο, το Air Force One, με την σφραγίδα του αμερικανού προέδρου να διακοσμεί το κυρίως μέρος του σκάφους, μια εικόνα που θα φάνταζε απίστευτη ακόμα και μέχρι πρόσφατα στο νησί, που βρίσκεται μόνο 145 χιλιόμετρα από τις ακτές της Φλόριντα.
Τον υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκεζ, ενώ η επίσημη τελετή υποδοχής του θα γίνει σήμερα όταν ο Ομπάμα συναντήσει τον Κουβανό πρόεδρο στο προεδρικό μέγαρο.
Οι αμερικανοί αξιωματούχοι δεν φάνηκαν να εκπλήσσονται από την απουσία του Κάστρο από την υποδοχή στο αεροδρόμιο, παρότι είχε προσωπικά υποδεχθεί τον Πάπα Φραγκίσκο τον Σεπτέμβριο. Ο Ομπάμα θα έχει συνομιλίες με τον Κάστρο, αλλά όχι τον αδερφό του Φιντέλ, και θα μιλήσει σε επιχειρηματίες σήμερα. Θα συναντηθεί ιδιωτικά με διαφωνούντες, θα απευθυνθεί στον κουβανικό λαό ζωντανά από τα κρατικά μέσα και θα παραστεί σε φιλικό παιχνίδι μπέιζμπολ αύριο.
Μαζί με την σύζυγό του Μισέλ, τη μητέρα της και τις δύο κόρες του Μαλία και Σάσα, ο Ομπάμα περιόδευσε στη γειτονιά της εποχής της αποικιοκρατίας και ξεναγήθηκε στον καθεδρικό ναό του 18ου αιώνα από τον καρδινάλιο Χάϊμε Ορτέγκα, ο οποίος έπαιξε ένα ρόλο σε κρυφές συνομιλίες που οδήγησαν στην προσέγγιση πριν από 15 μήνες.
Η οικογένεια Ομπάμα γευμάτισε στο εστιατόριο Σαν Κριστομπάλ, ιδιοκτησίας ενός Αφρο-Κουβανού που ανήκει σε σχέδιο επιφυλακτικού ανοίγματος προς την ιδιωτική πρωτοβουλία από τότε που ο Φιντέλ Κάστρο παρέδωσε την ηγεσία στον αδερφό του το 2008.
Η τελευταία φορά που πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών εν ενεργεία πάτησε στο έδαφος της Κούβας ήταν το 1928, όταν ο Κάλβιν Κούλιτζ έφτασε με πολεμικό πλοίο.
Από την προσέγγισή τους, οι δύο χώρες έχουν συνάψει συμφωνίες σε τηλεπικοινωνίες και σε αεροπορικά δρομολόγια. Ο Ομπάμα έχει χρησιμοποιήσει τις εκτελεστικές εξουσίες της προεδρίας για να χαλαρώσει τους περιορισμούς σε εμπόριο και ταξίδια για να προωθήσει τις σχέσεις με την Κούβα, που αποτελεί μια από τις προτεραιότητες εξωτερικής πολιτικής του μαζί με την συμφωνία πυρηνικών με το Ιράν.
Η Κούβα εξακολουθεί να διαμαρτύρεται για τον αμερικανικό έλεγχο της ναυτικής βάσης του όρμου Γκουαντάναμο, ο οποίος ξεκίνησε με συμφωνία μίσθωσης το 1934. Η Κούβα αμφισβητεί την σημερινή ισχύ της σύμβασης ενώ ο Ομπάμα έχει δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να συζητήσει το θέμα. Η Αβάνα διαφωνεί επίσης με την υποστήριξη των ΗΠΑ στους διαφωνούντες και με την εκπομπή σημάτων αντικομμουνιστικών εκπομπών ραδιοφώνου και τηλεόρασης στην Κούβα.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Επενδύσεων Ροντρίγκο Μαλμιέρκα Ντιάζ είπε πριν την άφιξη του αμερικανού προέδρου ότι οι κινήσεις του Ομπάμα "είναι στη σωστή κατεύθυνση" αλλά πρόσθεσε ότι "δεν μπορούμε να φτάσουμε το επίπεδο κανονικών σχέσεων ενώ εξακολουθεί να ισχύει ο αποκλεισμός" του νησιού.
Δεν αναμένεται πρόοδος σε βασικά θέματα στην συνάντηση του Ομπάμα με τον Κάστρο σήμερα, ή στο επίσημο δείπνο το βράδυ. Αντίθετα, το σημαντικότερο σημείο αναμένεται να είναι η ομιλία του Ομπάμα στους Κουβανούς σε ζωντανή μετάδοση από την κουβανική τηλεόραση αύριο.
Σε σχόλιό του στο Twitter o Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε ότι δεν υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο ο Κάστρο τον Αμερικανό πρόεδρο.

ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τα νοσήματα πνευμονικής κυκλοφορίας, η νόσος εγκεφαλικών αγγείων και η ισχαιμική καρδιοπάθεια παραμένουν οι τρεις πρώτες αιτίες θανάτου στην Ελλάδα, από το 2004 έως και το 2013, ωστόσο, και οι τρεις αιτίες παρουσιάζουν σημαντική πτωτική πορεία, αν και ακόμη παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Σταθερή πτωτική πορεία παρουσιάζει η γενική προτυποποιημένη θνησιμότητα, από όλες τις αιτίες, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία, το 2013 ήταν 857,2 ανά 100.000 πληθυσμό, ενώ το 2004 ήταν 1.047,8 ανά 100.00 πληθυσμό.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ο δείκτης προτυποποιημένης θνησιμότητας από τα νοσήματα της πνευμονικής κυκλοφορίας και άλλων μορφών καρδιοπάθειας φαίνεται πως έχει πτωτική τάση, καθώς το 2004 ήταν 176,4 ανά 100.000 κατοίκους, ενώ το 2013 μειώθηκε στο 119,4 ανά 100.000 κατοίκους. Επιπλέον, η νόσος των εγκεφαλικών αγγείων παρουσιάζει μείωση, αφού το 2004 η προτυποποιημένη θνησιμότητά της ήταν 179,7 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους στην Ελλάδα και το 2013 ήταν 110,4 γι' αυτήν την αιτία.

Μείωση παρουσιάζει και η ισχαιμική καρδιοπάθεια και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι στην Ελλάδα το 2004 ήταν 137,4 ανά 100.000 κατοίκους και το 2013 ήταν 90. Αν και με χαμηλότερες τιμές από τις προηγούμενες αιτίες, η υπερτασική νόσος ως αιτία θνησιμότητας παρουσιάζει συνεχή αυξητική τάση την τελευταία δεκαετία. Η χαμηλότερη τιμή προτυποποιημένης θνησιμότητας, 11,8 ανά 100.000 πληθυσμό, καταγράφηκε το 2004 και η υψηλότερη, 17,1, το 2013.

Η μεγάλη κατηγορία των κακοήθων νεοπλασμάτων συνεχίζουν να είναι ψηλά στη λίστα με τις αιτίες θανάτου στην Ελλάδα, καθώς για το έτος 2011 καταγράφηκαν συνολικά 27.346 θάνατοι από όλα τα κακοήθη νεοπλάσματα. Η θνησιμότητα από νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος στην Ελλάδα κυμαίνεται, την τελευταία πενταετία, σε διαφορετικά επίπεδα από εκείνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ έως το 2005 κυμαίνονταν στα ίδια, κυρίως εξαιτίας του υψηλού επιπολασμού του καπνίσματος στη χώρα μας.

Οι παθήσεις του πεπτικού συστήματος προκαλούν στην Ελλάδα λιγότερους θανάτους, σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 2011, η προτυποποιημένη θνησιμότητα για τα νοσήματα αυτά ήταν στην Ελλάδα 14,55 και στην ΕΕ 29,21 ανά 100.000 κατοίκους.

Αυτά τα θέματα θα απασχολήσουν τους συμμετέχοντες στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας, με τίτλο «Δημόσια Υγεία και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας: κοινοί στόχοι» το οποίο διοργανώνει ο Τομέας Δημόσιας και Διοικητικής Υγιεινής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ) από τις 21 έως τις 23 Μαρτίου, στην Αθήνα.


Πηγή: www.iefimerida.gr

VasilisX

About VasilisX

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :