Random Posts

Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2016

Οι ειδήσεις της ημέρας

OI ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΜΕΝΟΥΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ Ο ΜΟΥΖΑΛΑΣ
Οι πρόσφυγες ήρθαν για να μείνουν είπε χθες ο Γιάννης Μουζάλας στη συνάντηση που είχε με τους δημάρχους.
Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα από χώρα transit μεταναστών-προσφύγων μετατρέπεται πλέον σε χώρα εγκατάστασής τους.
Οπως είπε «μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση πρέπει να τους μαζέψουμε, να μην είναι στους δρόμους» ενώ είπε ότι το πέρασμα της Ειδομένης θα παραμείνει κλειστό, χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει μέχρι πότε.
«Η προσφυγική κρίση είναι σαν σεισμός, πυρκαγιά και πλημμύρα ταυτόχρονα» είπε ο κ. Μουζάλας επιχειρώντας να τονίσει το έκτακτο της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί.
Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας παραβρέθηκε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΠΕ.
Μουζάλας: Θα εγκλωβιστούν 100.000 άνθρωποι -Κοτζιάς: Αντέχουμε 150.000
Εν τω μεταξύ ο αρμόδιος υπουργός υπολογίζει ότι θα εγκλωβιστούν στην χώρα περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τους υπολογίζει σε 150.000. Στην πραγματικότητα κανείς δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη. Πολιτικός παράγοντας που γνωρίζει τις παραμέτρους του θέματος λέει ότι «όσο ο Ερντογάν θα στέλνει πρόσφυγες, ο αριθμός τους θα αυξάνεται».
Απελπιστική η κατάσταση σε όλη τη χώρα
Στην Ειδομένη συνωστίζονται περί τους 11.000 πρόσφυγες χωρίς φαγητό στοιχειώδεις και με πολλούς να μην βρίσκουν χώρο ούτε σε σκηνή για να κοιμηθούν και κοιμούνται στην ύπαιθρο.
Το λιμάνι του Πειραιά έχει μετατραπεί σε αυτοσχέδιο καταυλισμό που φιλοξενεί περί τους 3.000 ανθρώπους.
Στην πλατεία Βικτωρίας έχει βρει καταφύγιο μετανάστες από το Αφγανιστάν.
Στο Ελληνικό, στο πρώην αεροδρόμιο ο αριθμός μεταναστών και προσφύγων έχει φτάσει  τους 4.500
Στο Σχιστό 1.400
Στον Ελαιώνα 2.000
Στα Διαβατά περισσότεροι από 2.000 πρόσφυγες
Στον Χέρσο είναι 2.600
Στη Νέα Καβάλα 2.300
Στα νησιά και κυρίως στη Λέσβος έχουν εγκλωβιστεί περί τους 4.000-5.000
Τι ζήτησαν οι δήμαρχοι από τον Μουζάλα
Εξάλλου, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΚΕΔΕ, «ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ανέλαβε προσωπικά όλη την ευθύνη για τις μέχρι τώρα ατέλειες και δυσλειτουργίες στη διαχείριση του προσφυγικού από πλευράς κυβέρνησης».
Οσοι δεν δώσουν χώρους να δώσουν προσωπικό
Ο κ. Πατούλης εξήγησε εξάλλου ότι ζητήθηκε από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε σε όσους δήμους αναλάβουν τη φιλοξενία να διατεθούν υπάλληλοι που να βοηθήσουν το έργο τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης σε 1.600 προσλήψεις υπαλλήλων από τον Μάιο γι’ αυτό το σκοπό. Οι προσλήψεις θα έχουν πεντάμηνη διάρκεια.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τέθηκαν από τους δημάρχους και άλλα ζητήματα σχετικά με τη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης επισήμανε ότι πρέπει η ΚΕΔΕ να συμμετάσχει στον κεντρικό σχεδιασμό μαζί με το κράτος, καθώς «είναι εσφαλμένη τακτική το υπουργείο να μιλάει χωριστά με τον κάθε δήμο».
Κίνητρα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
Επίσης, ζήτησε να δοθούν κίνητρα στους δήμους για τη φιλοξενία προσφύγων. «Ο δήμος Αθηναίων θα προσφέρει περαιτέρω χώρους από αυτούς που ήδη προσφέρει, εφόσον έχει εγγυήσεις ότι δεν θα ξαναπαρουσιαστεί αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο ενός άναρχου καταυλισμού σε κεντρική πλατεία της πόλης». Σύμφωνα με πηγές, ζητήθηκε από το δήμο Αθηναίων να διαθέσει τις παιδικές κατασκηνώσεις του, ωστόσο ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι θα πρέπει να ανοίξουν και άλλες κατασκηνώσεις, όπως αυτές του στρατού.
Αλλά είχαν συμφωνήσει και άλλα ισχύουν για το Ελληνικό
Τη χρήση κατασκηνώσεων του στρατού ζήτησε και ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος και επανέλαβε ότι υπάρχει δέσμευση του υπουργείου ότι το γήπεδο χόκεϊ στο Ελληνικό θα σταματήσει να λειτουργεί ως χώρος προσωρινής φιλοξενίας στο τέλος Μαρτίου. Ωστόσο, «η πράξη δείχνει ότι αυτό δεν τηρείται και στο Ελληνικό έχουν ανοίξει και το γήπεδο του μπέιζμπολ και η αίθουσα αναχωρήσεων του δυτικού αερολιμένα».
Ο κ. Κωνσταντάτος κατήγγειλε τραγικές συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων στους χώρους αυτούς, κατάσταση «που μας προσβάλλει όλους ως ανθρώπους, ως πολιτισμό και ως φιλοξενία, διότι οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν στοιχειωδώς τις βασικές ανθρώπινες υποδομές, όπως να κάνουν μπάνιο, να έχουν φαγητό ή να έχουν τη δυνατότητα αφόδευσης σε ανθρώπινα σημεία».
Μώραλης: Ο Πειραιάς δεν μπορεί να δεχθεί και άλλους πρόσφυγες
Ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, έθεσε και αυτός το αίτημα η ΚΕΔΕ να συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός, αλλά πιθανόν να μην μπορούσε και να υπάρξει, όταν το πρόβλημα είναι τόσο έντονο και πολυσύνθετο. Ζήτησε, επίσης, να μη δέχεται όλους τους πρόσφυγες το λιμάνι του Πειραιά, καθώς ξεκινάει η τουριστική σεζόν, αλλά να γίνει διαμοιρασμός και στα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και του Βόλου.
Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου, υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει ισόρροπη κατανομή κατά μήκος της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης σε διαφορετικούς νομούς και περιφέρειες «με βάση ένα σχέδιο που όμως δεν μπορούμε να εκπονήσουμε ως δήμοι».
Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία «νομίμως να δαπανούμε κονδύλια και να διαθέτουμε προσωπικό και εξοπλισμό στους χώρους φιλοξενίας» ζήτησε από το υπουργείο ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών και αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Σίμος Δανιηλίδης. Ο ίδιος δήλωσε ότι η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας είναι έτοιμη να υποδείξει και άλλους οκτώ-εννιά χώρους σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, που θα είναι παλιά στρατόπεδα και υπάρχουσες δημόσιες και δημοτικές εκτάσεις, οι οποίες μπορούν να διαμορφωθούν σε κέντρα φιλοξενίας.
Κουρουμπλής σε τράπεζες: Διαθέστε τις κατασκηνώσεις
Ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, απέστειλε σχετική επιστολή προς τις τράπεζες, με την οποία ζητά να παραχωρήσουν τις κατασκηνώσεις που διαθέτουν για τα παιδιά των υπαλλήλων τους, προκειμένου σε αυτές να φιλοξενηθούν πρόσφυγες.
Στην επιστολή του, ο υπουργός κάνει έκκληση στα φιλάνθρωπα συναισθήματα και στην ευαισθησία και αλληλεγγύη των τραπεζών μπροστά στο δράμα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες που καταφθάνουν στην πατρίδα μας.
Πηγή: www.iefimerida.gr

ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΤΟ ΝΤ. ΤΟΥΣΚ
Θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα - Έρχεται από Βιέννη και πηγαίνει Άγκυρα
Στις 10:00 το πρωί αναμένεται στο στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, λίγο πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό.
Ο κύριος Τουσκ χθες βρέθηκε στη Βιέννη και το απόγευμα θα μεταβεί σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Εχμέτ Νταβούτογλου και τον πρόεδρο της χώρας Ταγίπ Ερντογάν. Η Τουρκία έχει κληθεί και θα συμμετάσχει στην έκτακτη Σύνοδο της 7ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες.
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Ο "ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΔΕΙΠΝΟΣ" ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Προσπάθειες για να γεφυρώσουν τις μεταξύ τους διαφορές για το ελληνικό πρόγραμμα και να βρουν σημεία σύγκλισης καταβάλλουν οι εκπρόσωποι των Θεσμών. Στο χθεσινό δείπνο των 6 στις Βρυξέλλες δεν φαίνεται να υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα καθώς σύμφωνα με πηγές δεν υπήρξε κάποιος συμβιβασμός και όλα παραπέμπονται στο Eurogroup της Δευτέρας.
Στο «δείπνο» εργασίας του Κουαρτέτου  το βράδυ της Τετάρτης ετέθησαν όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης να περιλαμβάνονται στο μενού, και συγκεκριμένα το  δημοσιονομικό, το ασφαλιστικό και το φορολογικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, η συζήτηση κράτησε μέχρι και αργά το βράδυ και πριν ξεκινήσει εκπρόσωποι των δανειστών μιλούσαν για πυκνές επαφές που θα πρέπει να καταλήξουν σε αποφάσεις στο Eurogroup της Δευτέρας.
Πηγές που συμμετέχουν στον σχεδιασμό των συναντήσεων τόνιζαν χθες ότι στο τραπέζι βρίσκεται και το σενάριο για «πάγωμα» του ρόλου του ΔΝΤ μέχρι και την συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με την ευρωπαϊκή τρόικα, δηλαδή την ΕΕ την ΕΚΤ και τον ΕSM
Στην περίπτωση αυτή το ταμείο θα παρακολουθεί την αξιολόγηση ως τεχνικός σύμβουλος αλλά δεν θα παρεμβαίνει ζητώντας μέτρα παρακωλύοντας την διαδικασία.
Απών από το δείπνο ήταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος μολονότι ήταν στις Βρυξέλλες για ομιλία στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, επιστρέφει στην Αθήνα.
Ζητούμενο αυτών των προσπαθειών είναι να ξαναμπεί στις ράγες η διαδικασία της αξιολόγησης πριν το Eurogroup της 7ης Μαρτίου, με τους ευρωπαίους να επιχειρούν  -σύμφωνα με πληροφορίες- να πείσουν το ΔΝΤ για κάποια ευελιξία προς την Ελλάδα, εξαιτίας των έντονων πιέσεων που δέχεται λόγω προσφυγικού.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, οι συζητήσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής ανάμεσα στους ευρωπαίους (Κομισιόν, ΕΚΤ και ESM) και το ΔΝΤ δεν έχουν αποδώσει τους αναμενόμενους καρπούς, καθώς η απόσταση που χωρίζει την Κομισιόν από το Ταμείο στο θέμα του δημοσιονομικού κενού έως το 2018 παραμένει.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η παρότρυνση που διατυπώθηκε προς τους επικεφαλής των Θεσμών κατά τη διάρκεια του EuroWorkingGroup της Δευτέρας ήταν να καταβάλουν μία ακόμη προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος, πριν την διεξαγωγή του Eurogroup της 7ης Μαρτίου.
Την ίδια στιγμή, μια απόπειρα «διαμεσολάβησης» αναμένεται να κάνει και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν, στη συνάντηση που αναμένεται να έχει στην Ουάσινγκτον με την γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.
«Βολές» από Αθήνα στο ΔΝΤ
Εν τω μεταξύ, κάθε άλλο παρά τυχαίες δεν μπορούν να θεωρηθούν οι αναφορές στο ΔΝΤ από την ελληνική κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες. Τη Δευτέρα, αναφερόμενος στην επιστροφή της τρόικας, ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «γίνεται μια προσπάθεια να πειστεί το ΔΝΤ να κάνει στροφή στο ρεαλισμό», εκτιμώντας ότι μετά τη Σύνορο Κορυφής και το Eurogroup της Δευτέρας «θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα».
«Βολές» ωστόσο προς το ΔΝΤ εξαπέλυσε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Ο κ. Τσακαλώτος παρουσίασε τα πέντε ανοικτά μέτωπα της αξιολόγησης, ενώ τόνισε πως οι θέσεις της κυβέρνησης βρίσκονται κοντά με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς αλλά το ΔΝΤ ζητά περισσότερα κι αυτό «δεν είναι κατανοητό». «Γιατί μας ζητούν περισσότερα σε αυτή τη συγκυρία;» αναρωτήθηκε ο υπουργός, ενώ σημείωσε πως επειδή το ΔΝΤ ζητά περισσότερα στο δημοσιονομικό, ζητά μειώσεις συντάξεων.
Τι αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ
Τις προηγούμενες ημέρες, πλήθος δημοσιευμάτων του διεθνούς Τύπου κατέγραφε το χάσμα ΕΕ-ΔΝΤ για το θέμα της Ελλάδας, κάνοντας λόγο και για σκέψεις των ευρωπαίων να ζητήσουν απευθείας παρέμβαση από την Κριστίν Λαγκάρντ.
Σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλέστηκε πρόσωπο εξοικειωμένο με τις θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης, η Γερμανία εμφανίζεται πρόθυμη να δείξει μεγαλύτερη ευελιξία προς την Αθήνα όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Στο αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η διαπραγμάτευση, αναφέρθηκε και δημοσίευμα του ΜNI την Δευτέρα. Όπως τόνιζε το γερμανικό πρακτορείο, οι Ευρωπαίοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν από την Κ. Λαγκάρντ να πραγματοποιήσει παρέμβαση προς τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ προκειμένου να χαλαρώσουν κάπως οι όροι που θέτει το Ταμείο προς την Ελλάδα για τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα.
ΠΗΓΗ THE TOC


ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ "ΚΟΛΑΣΗ ΤΟ GREXIT"
Όσο παρατείνεται η αβεβαιότητα, λειτουργεί υπονομευτικά για την οικονομία, ανέφερε ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, χαρακτηρίζοντας «καταστροφική» την αναβολή της αξιολόγησης.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ το βράδυ της Τετάρτης, έκανε λόγο για εχθρικό κλίμα για τις επενδύσεις και παρομοίασε με «κόλαση» το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή.
«Για να κόψει μια κεντρική τράπεζα δραχμές, χρειάζεται τουλάχιστον ένα χρόνο. Την ίδια στιγμή το ευρώ, ως σκληρό νόμισμα θα έχει αποσυρθεί από την αγορά», συμπλήρωσε ο κ. Προβόπουλος και υπογράμμισε: «Επτά χρόνια ζούμε στους ρυθμούς της λιτότητας και δεν υπάρχει πρόοδος και μιλάμε ακόμα για Grexit».
Όπως ανέφερε, είχε προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι δεν θα γινόταν δεκτό το αίτημά του για «κούρεμα» του χρέους, ενώ δήλωσε ότι έγινε απαισιόδοξος, ακούγοντας πως υπουργός Οικονομικών θα γίνει ο Γιάνης Βαρουφάκης. «Όλοι λένε ότι ήταν μοιραίο πρόσωπο», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, το 2009, υποστήριξε ότι είχε προειδοποιήσει για την αύξηση του ελλείμματος και κατέκρινε τις παροχές των πρώτων μηνών διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, εκείνη την περίοδο, κάνοντας λόγο για λάθος οικονομική πλατφόρμα.
Εκτίμησε επίσης «εκ του αποτελέσματος» ότι θα έπρεπε να παραμείνει περισσότερο στην εξουσία η οικουμενική κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, ενώ εξήγησε ότι είχε προτείνει στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά να προχωρήσει σε περισσότερες μεταρρυθμίσεις.
Ερωτηθείς για τις αναφορές του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος υποστήριξε πως ο κ. Προβόπουλος θα μπορούσε να αναλάβει την πρωθυπουργία σε μία ενδεχόμενη οικουμενική κυβέρνηση, ο πρώην διοικητής της ΤτΕ τον ευχαρίστησε, ωστόσο όπως διευκρίνισε, οι πολιτικοί είναι αυτοί που πρέπει να βρουν τις λύσεις.
«Οι ευθύνες που μας αποδίδουν είναι πράγματι μεγαλύτερες από αυτές που μας ανήκουν, ωστόσο δώσαμε λαβή για να μας χαρακτηρίζουν ξέφραγο αμπέλι» σχολίασε εν συνεχεία και εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν πρέπει να συνδέονται το προσφυγικό με το ζήτημα του χρέους.
Παράλληλα, τόνισε ότι η χώρα είναι σε άσχημη κατάσταση και τάχθηκε κατά μίας νέας προσφυγής στις κάλπες, ενώ χαρακτήρισε αδύνατη την έξοδο από την κρίση εφόσον υπάρχει ασυνέχεια στο πολιτικό σύστημα. «Ήμουν έξι χρόνια διοικητής της ΤτΕ και συνεργάστηκα με οκτώ υπουργούς Οικονομικών», εξήγησε.
Σχολιάζοντας τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν, παρατήρησε ότι θα ήταν μεγάλο πλήγμα για τον τουρισμό και τη χώρα γενικότερα.
«Εάν δημιουργηθούν συνθήκες ενάρετου κύκλου, όλα θα γίνουν πολύ εύκολα, αλλιώς θα βράζουμε στο ζουμί μας», υπογράμμισε ο κ. Προβόπουλος.


ΠΗΓΗ THE TOC

vxnews

About vxnews

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :