Random Posts

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Η ειδησεογραφία της ημέρας

10/3/2016


ΟΛΑ ΑΝΟΙΚΤΑ ΣΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ


Αν και ο Γιώργος Κατρούγκαλος εξέφραζε- πριν καθίσει στο τραπέζι με το κουαρτέτο- την αισιοδοξία ότι οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μπορεί να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος της εβδομάδας, μετά από τις πρώτες συναντήσεις αυτό μοιάζει εξαιρετικά απίθανο.

Ουσιαστικά όλα τα ζητήματα είναι ανοιχτά και τις επόμενες ημέρες οι δύο πλευρές πρέπει να ξεπεράσουν τα «αγκάθια» που παραμένουν σε πολλά θέματα. Οπως όλα δείχνουν, παραμένουν οι βασικές ενστάσεις των δανειστών στα ποσοστά αναπλήρωσης, την εθνική σύνταξη και τις νέες προτάσεις για την αύξηση των εισφορών.

Σήμερα, οι εκπρόσωποι των δανειστών συναντήθηκαν αρχικά με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, με τον οποίο ουσιαστικά καθόρισαν την ατζέντα των διαπραγματεύσεων, ενώ ακολούθησε το ραντεβού με τον Γιώργο Κατρούγκαλο.

«Δεν τέθηκε θέμα μειώσεων για τις κύριες συντάξεις», επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας μετά το πέρας της συνάντησής του με τους εκπροσώπους των θεσμών την Τετάρτη. Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι οι θεσμοί «δεν λένε να μειωθεί η σύνταξη», αλλά τους απασχολεί το θέμα ανταποδοτικότητας παροχών - εισφορών, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, που, όπως είπε, την ενδιαφέρει ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας και «προσπαθεί να βρει ισορροπίες». Παράλληλα, ο εκτίμησε ότι είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία άμεσα για το συνταξιοδοτικό, αλλά όπως ανέφερε «θα χρειαστεί μία απόφαση του Eurogroup», συμπληρώνοντας ότι δεν γνωρίζει αν θα πραγματοποιηθεί Eurogroup νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

Σήμερα, οι δύο πλευρές χώρισαν το «πακέτο» του ασφαλιστικού- ίσως το πιο βασικό θέμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης- σε τέσσερις θεματικές ενότητες. Αυτές είναι:

1. η αρχιτεκτονική (εθνική σύνταξη και ποσοστά αναπλήρωσης)
2. οι νέες προτάσεις για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες
3. ο επανυπολογισμός των συντάξεων και η προσωπική διαφορά




4. οι επικουρικές συντάξεις
Η ελληνική πλευρά θέλει αρχικά να συζητηθούν τα πρώτα τρία ζητήματα και μετά να πέσουν στο τραπέζι οι επικουρικές συντάξεις. Στην επόμενη συνάντηση που θα έχει ο Γιώργος Κατρούγκαλος με το κουαρτέτο, το Σάββατο, θα γίνει προσπάθεια να προχωρήσουν αυτά τα τρία ζητήματα.

Οι δανειστές από την άλλη, χωρίς να δηλώνουν ξεκάθαρα ότι θέλουν περικοπές συγκεκριμένου ύψους, επιμένουν στη μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα, δηλαδή στην ισχυρότερη σύνδεση εισφορών και παροχών. Κάτι που ουσιαστικά συνεπάγεται μειώσεις. Παράλληλα, αφήνουν να εννοηθεί ότι θέλουν μείωση στην εθνική σύνταξη. Η ελληνική πλευρά από την άλλη επιμένει στη διατήρηση του αναδιανεμητικού χαρακτήρα του συστήματος και εκεί φαίνεται πως σημειώνεται η πρώτη κόντρα Αθήνας- δανειστών, για το ύψος των κύριων συντάξεων.

Ακόμη, οι δανειστές επιμένουν στο στόχο του 1% του ΑΕΠ φέτος, κάτι που ισοδυναμεί με 1,8 δισ. ευρώ, ενώ οι προτάσεις για τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες δεν έχουν περάσει και αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, δηλαδή αποτελούν ένα ακόμη «αγκάθι».

Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις, το ζήτημα είναι επίσης ανοιχτό, καθώς η ελληνική πρόταση για την αύξηση των εισφορών για 1-1,5 μονάδα δεν έχει περάσει.

Ενα μείζον θέμα όμως, που προκαλεί ανησυχία στην ελληνική πλευρά, είναι ότι δεν έχουν καταλήξει οι δανειστές στην ποσοτικοποίηση των μέτρων.

Αύριο οι δανειστές θα έχουν εκ νέου συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, με τη μεταρρύθμιση του φορολογικού και τις νέες κλίμακες να πέφτουν στο τραπέζι, ενώ στη συνέχεια θα συζητηθεί και το «καυτό» θέμα του αγροτικού τομέα, τόσο για το ασφαλιστικό όσο και το φορολογικό.



Πηγή:iefimerida


KONΤΡΑ ΜΕΡΚΕΛ ΤΟΥΣΚ ΓΙΑ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ


Το κλείσιμο των συνόρων κατά μήκος της Βαλκανικής Διαδρομής επέκρινε  το βράδυ της Τετάρτης η καγκελάριος της Γερμανίας 'Ανγκελα Μέρκελ, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από τοποθέτηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και προειδοποιώντας ότι «το πρόβλημα δεν λύνεται όταν ένας λαμβάνει μια απόφαση». Σημείωσε δε ότι τα μέτρα των βαλκανικών χωρών δεν θα είναι βιώσιμα χωρίς μια ευρύτερη απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσφυγική κρίση.

«Αυτό δεν είναι η λύση στο συνολικό πρόβλημα», δήλωσε η κ. Μέρκελ σε προεκλογική εκδήλωση στην Ρηνανία-Παλατινάτο και πρόσθεσε ότι, βεβαίως έρχονται τώρα λιγότεροι άνθρωποι που ζητούν άσυλο στην Γερμανία, αλλά για αυτό όμως βλέπουμε κάθε βράδυ τις τηλεοπτικές εικόνες αποκλεισμένων προσφύγων στην Ελλάδα. Αυτό δεν μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε καλό αποτέλεσμα, συνέχισε, για να τονίσει: «Δεν μπορούμε  οι 27 χώρες να επαναπαυόμαστε και να αφήνουμε μια χώρα μόνη με το πρόβλημα», αλλά πρέπει να βρούμε μια ευρωπαϊκή εξισορρόπηση. «Αυτό θα είναι μεγάλη πρόκληση», κατέληξε, σύμφωνα με δημοσίευμα στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας «Der Tagesspiegel».

Σε άλλη ανάρτηση, στην ιστοσελίδα της Ραδιοφωνίας Κεντρικής Γερμανίας (mdr info), επισημαίνεται ότι η κυρία Μέρκελ δήλωσε ακόμη ότι πρέπει να βρεθεί μια συμφωνία, η οποία βοηθά όλα τα 28 κράτη-μέλη και ότι για την κατανομή των προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. δεν αποφασίζει μόνο η τουρκική κυβέρνηση, αλλά θα πρέπει να έχει ρόλο και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Το ύπουλο παιχνίδι Τουσκ και ο καβγάς με τη Μέρκελ

Το έντονο παρασκήνιο που προηγήθηκε της συνόδου κορυφής της περασμένης Δευτέρας, παρουσιάζει σε ρεπορτάζ του το πρακτορείο Reuters, κάνοντας λόγο για πλήρη παραγκωνισμό του Ντόναλντ Τουσκ, του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και το Φρανσουά Ολαντ από την Αγκελα Μέρκελ, η οποία επέλεξε να φτάσει σε συμφωνία με την Τουρκία, συζητώντας προσωπικά με τον Αχμετ Νταβούτογλου. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Μέρκελ δεν εμπιστεύεται τον πολωνό πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αποφάσισε να τον παραγκωνίσει, ακυρώνοντας τις συνεννοήσεις που εκείνος είχε κάνει λίγες μέρες νωρίτερα.

Η συνάντηση με τον Νταβούτογλου

Την παραμονή της κρίσιμης Ευρω-τουρκικής συνόδου κορυφής πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες η συνάντηση της γερμανίδας Καγκελαρίου με τους πρωθυπουργούς της Τουρκίας και της Ολλανδίας, που ασκεί την προεδρία της Ε.Ε για το τρέχον εξάμηνο. Σε αυτήν την συνάντηση ο Αχμέτ Νταβούτογλου παρουσίασε την «τολμηρή» πρότασή του να πάρει πίσω στην Τουρκία όλους τους παράτυπους μετανάστες και ένα μεγάλο μέρος των Σύρων προσφύγων, με ανταλλάγματα την επίσπευση της κατάργησης της βίζας για τους τούρκους πολίτες, επιπλέον 3 δισ. ευρώ βοήθεια και το «ξεκλείδωμα» νέων κεφαλαίων στην ενταξιακή διαπραγμάτευση.

«Η Μέρκελ αμέσως κατάλαβε ότι η συμφωνία μπορούσε να αλλάξει ολόκληρη τη δυναμική» δήλωσε στο Reuters ένας αξιωματούχος, τονίζοντας ότι τα κέρδη θα είναι πολύ περισσότερα από τις παραχωρήσεις που ζητά ο Νταβούτογλου.

Οργή στο τραπέζι της συνόδου

Το πρακτορείο αναφέρει ότι διπλωμάτες της Ε.Ε. και αξιωματούχοι των Βρυξελλών εξέφρασαν την έκπληξή τους από την πρόταση που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στους ηγέτες κατά την διάρκεια της συνόδου, εξοργίζοντας ορισμένους για το γεγονός ότι η Μέρκελ τους είχε κρατήσει στο σκοτάδι για τις ενέργειές της.

Μάλιστα όταν ένας δημοσιογράφος ρώτησε αν είναι συμβατό με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο να επιστρέφονται μαζικά πρόσφυγες πίσω στην Τουρκία, ένας αξιωματούχος των Βρυξελλών απάντησε: «Να ρωτήσετε την κα. Μέρκελ».

Γιατί η Μέρκελ δεν εμπιστεύεται τον Τουσκ

Το πρακτορείο υπενθυμίζει ότι ο Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είχε κάνει περιοδεία στην Βαλκανική και είχε επισκεφτεί για συνομιλίες την Τουρκία, ετοιμάζοντας μια διαφορετική συμφωνία, από αυτήν που έβαλε την τελευταία στιγμή πάνω στο τραπέζι η γερμανίδα καγκελάριος.

Κατά την διάρκεια της συνόδου, μερικοί ηγέτες ρώτησαν τον Τουσκ, για ποιον λόγο δεν τους είχε ενημερώσει για το τουρκικό σχέδιο, μετά τις επαφές του στην Αγκυρα. Εκείνος παραδέχθηκε ότι δεν πληροφορήθηκε την τουρκική αντιπρόταση τη Δευτέρα το πρωί, δηλαδή λίγο πριν αρχίσει η σύνοδος κορυφής.

Οπως αναφέρει το Reuters, ο πολωνός πρόεδρος του Συμβουλίου, έχει βρεθεί στην μέση μιας διελκυστίνδας με τη γερμανδα καγκελάριο στο ένα άκρο και τον αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν στο άλλο άκρο.

Ο Τούσκ υποστήριζε το Βίζεγκαντ

«Υπήρξε μια κόντρα ανάμεσα στο Σχέδιο Α της Μέρκελ και το Σχέδιο Β των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης, το οποίο η Μέρκελ υποπτεύεται ότι υποστηρίζει ο κ. Τουσκ» είπε ένας ευρωπαίος διπλωμάτης Και όντως ο Τουσκ πίεζε συνεχώς προς την κατεύθυνση του κλεισίματος του Βαλκανικού Διαδρόμου , σύμφωνα με το Reuters, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τις ευχαριστίες που εξέφρασε το βράδυ της Τετάρτης προς τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων για την εφαρμογή της ολοκληρωμένης στρατηγικής της Ε.Ε.

Το πρακτορείο προσθέτει ότι την Κυριακή το βράδυ ο Τουσκ κατάφερε να κερδίσει την υποστήριξη πολλών ευρωπαίων αξιωματούχων προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο ίδιος διπλωμάτης πρόσθεσε: «Η Μέρκελ τον παραγκώνισε».

Η υιοθέτηση του τουρκικού σχεδίου από τη Μέρκελ μπορεί να εγκυμονεί πολιτικούς κινδύνους για τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ που βρίσκεται επίσης παραγκωνισμένος και ταυτόχρονα να παλεύει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της τρομοκρατίας αλλά και για τον βρετανό πρωθυπουργό Ντείβιντ Κάμερον, που - ενόψει του δημοψηφίσματος - προσπαθεί να πείσει τους συμπατριώτες του ότι η Ε.Ε. είναι μια ασφαλής ένωση. Ωστόσο – όπως σημειώνει το Reuters – οι περισσότεροι ηγέτες της Ε.Ε. δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να αντισταθούν στις επιλογές της καγκελαρίου.

Απάντηση Τσίπρα στον Τουσκ

«O Βαλκανικός δρόμος έκλεισε εξαιτίας μονομερών ενεργειών από χώρες των Δυτικών Βαλκανίων», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ.Τουσκ υπογραμμίζει ότι «περιμένουμε ο κ. Τουσκ να επικεντρώνει τις προσπάθειες στην εφαρμογή κοινών αποφάσεων ως πρόεδρος της Ευρώπης των 28 και να μην ενθαρρύνει όσους τις αγνοούν».

«Πόλεμος» στο Twitter Γεροβασίλη-Κουμουτσάκου

Άν το Μαξίμου δεν διαψεύσει άμεσα τις δηλώσεις Τουσκ περί απόφασης των "28" για κλειστά σύνορα, υπάρχει μείζον θέμα για τον κ.Τσίπρα έγραψε ο Γ. Kουμουτσάκος στο Τwitter.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη απάντησε με ειρωνικό τρόπο στις δηλώσεις μέσω Twitter του εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Κουμουτσάκου. «Καλά που υπάρχει και ο κ. Κουμουτσάκος και μαθαίνουμε ποιες είναι οι αποφάσεις των Συμβουλίων Κορυφής», έγραψε η κ. Γεροβασίλη και προσέθεσε: «Τα συμπεράσματα της Συνόδου είναι αναρτημένα στο Διαδίκτυο -που τόσο συχνά χρησιμοποιεί ο κ. Κουμουτσάκος- και μπορεί να τα διαβάσει, αντί να χρησιμοποιεί το twitter, κάθε φορά που θέλει να πάει κόντρα στις εθνικές θέσεις». «Θα διαψευστεί για άλλη μία φορά», κατέληξε.


ΠΗΓΗ THE TOC

ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΙΔΟΜΕΝΗΣ


Ερμητικά κλειστά σύνορα, συρματοπλέγματα και τους στρατιώτες των Σκοπίων βλέπουν μπροστά τους και οδηγούνται στην απόγνωση - Καμία μέριμνα από την κυβέρνηση, ενώ για δεύτερο 24ωρο έβρεχε καταρρακτωδώς - Αμείωτες οι ροές προς τα νησιά κι από εκεί στον Πειραιά

Άλλη μια νύχτα-κόλαση πέρασαν οι πρόσφυγες στην Ειδομένη, καθώς οι συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις έχουν μετατρέψει τον καταυλισμό σε βαλτότοπο, ενώ πολλές από τις σκηνές που έχουν στηθεί στα χωράφια γύρω από τον καταυλισμό έχουν πλημμυρίσει.

Η σιδερόφραχτη πύλη στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ παραμένει ερμητικά κλειστή, οι συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό είναι δύσκολες, οι συνθήκες υγιεινής μηδαμινές και η βροχή έχει δημιουργήσει ένα απάνθρωπο σκηνικό. Καθημερινά διακομίζονται στα κοντινά νοσοκομεία άρρωστα βρέφη και παιδιά, προκειμένου να τους παραχθεί ιατρική φροντίδα. Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων που βρίσκονται στο πλευρό των προσφύγων εκφράζουν φόβους ότι η κατάσταση μπορεί να εκτραχυνθεί, ακόμα και να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια.

Υπό άθλιες συνθήκες οι πρόσφυγες στην Ειδομένη, βλέπουν τα σύνορα να παραμένουν κλειστά








Πάνω από 13.000 πρόσφυγες βρίσκονται στον καταυλισμό, περιμένοντας να ανοίξουν τα σύνορα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη. Μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων προεξοφλούν ότι η ΠΓΔΜ θα οριστικοποιήσει το κλείσιμο του σημείου μετά και τις αποφάσεις της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Σερβίας να μην επιτρέπουν σε πρόσφυγες και μετανάστες να διέρχονται από το έδαφος τους. Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι είχε δηλώσει επανειλημμένα τις προηγούμενες ημέρες ότι η χώρα του θα εναρμονίσει τη θέση της με τις αποφάσεις της Ε.Ε.


Πάνω από 3.200 φιλοξενούνται στον Πειραιά

Τουλάχιστον 3.280 μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται στο λιμάνι του Πειραιά, σύμφωνα με τη χθεσινή απογραφή του λιμενικού σώματος, στους 4 χώρους που έχει διαθέσει ο ΟΛΠ όπου έχουν βρει κατάλυμα εκατοντάδες άτομα.

Στις 6.15 το πρωί κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "blue star 1" με 455 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη. Το πλοίο παρέλαβε 398 άτομα από τη Μυτιλήνη και 57 από τη Χίο.

Μέλη εθελοντικών οργανώσεων και του Ερυθρού Σταυρού που βρίσκονται από νωρίς το πρωί στον χώρο του λιμανιού όπου αναμένεται να διανέμουν ξηρά τροφή.

Στις 9.40 το πρωί αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Διαγόρας" μεταφέροντας 307 μετανάστες και πρόσφυγες από τα Δωδεκάνησα. Συγκεκριμένα το πλοίο παρέλαβε 1 άτομο από τη Ρόδο, 6 από την Κω και 300 από τη Λέρο.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά και συγκεκριμένα στις 23:35 από Καβάλα, Χίο, Μυτιλήνη Σάμο, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Νήσος Μύκονος".  Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό πόσους μετανάστες και πρόσφυγες θα μεταφέρει το συγκεκριμένο πλοίο από Χίο, Μυτιλήνη και Σάμο.

Η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά με χθεσινή ανακοίνωσή της επισημαίνει την ανάγκη η κυβέρνηση να προχωρήσει στον ορισμό και άλλων λιμανιών προκειμένου να κατευθύνονται οι προσφυγικές ροές από τα νησιά αλλά και να οριστούν νέου χώροι διαμονής προσφύγων στο λεκανοπέδιο, ώστε να μη δημιουργηθούν συνθήκες μόνιμης διαμονής στο χώρο του λιμανιού του Πειραιά.

Αμείωτες οι αφίξεις στον Πειραιά από τα νησιά



Πάνω από 3.000 πρόσφυγες στη Χίο

Περισσότεροι από 3.000 πρόσφυγες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Χίο με το Κέντρο Καταγραφής στη ΒΙ.ΑΛ. να έχει γεμίσει, τη Σούδα να μη δέχεται άλλο κόσμο στις σκηνές του Δήμου Χίου και το άνοιγμα των Ταμπάκικων (εκτάκτως) να έχει γίνει ήδη από τις 23.00 το βράδυ της Τετάρτης προκειμένου εκεί να παραμείνουν όσοι πρόσφυγες φθάσουν τις πρωϊνές ώρες.

Χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να φτάνουν στα νησιά


Οι καιρικές συνθήκες είναι δύσκολες με τη βροχή να δημιουργεί προβλήματα, ενώ ήδη πραγματοποιήθηκε έκτακτη επικοινωνία του Δημάρχου Χίου κ. Βουρνού με τον υπουργό Ναυτιλίας Θόδωρο Δρίτσα, λίγο μετά τις 20.00 το βράδυ της Τετάρτης, προκειμένου το υπουργείο να στείλει πλοίο στο νησί για να παραλάβει κόσμο καθώς ολοένα και εγκλωβίζονται περισσότεροι μετανάστες.

Όπως έγινε γνωστό, η κατάσταση θα επανακτιμηθεί τις πρωινές ώρες και αφού προηγουμένως έχει μεσολαβήσει η μετακίνηση των προσφύγων από τα τουρκικά παράλια προς τη Χίο που συνεχίζεται -παρά τις καιρικές συνθήκες- αμείωτη. Από τις 20.00 το βράδυ της Τετάρτης μέχρι και τα μεσάνυχτα περισσότεροι από 500 μετανάστες έφθασαν στις ακτές του νησιού και ο αριθμός ολοένα και βαίνει αυξανόμενος.


«Σφραγισμένα» τα σύνορα

Η Σερβία από τα μεσάνυχτα της Τρίτης άρχισε να εφαρμόζει τα ίδια μέτρα με αυτά που επέβαλε η Σλοβενία για την είσοδο προσφύγων. «Λαμβάνοντας υπόψη το νέο καθεστώς που επέβαλε μία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σ.σ. Σλοβενία) η Σερβία δεν μπορεί να επιτρέψει να αποτελέσει κέντρο συγκέντρωσης για τους πρόσφυγες και θα εφαρμόσει την αρχή της αμοιβαιότητας στα σύνορα της με την ΠΓΔΜ και την Βουλγαρία» τονίζεται στο ανακοινωθέν του υπουργείου Εσωτερικών.

Αναφέρεται επίσης ότι και το κροατικό υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε τη Σερβία ότι δεν δέχεται πλέον πρόσφυγες που δεν έχουν ισχύον διαβατήριο και θεώρηση εισόδου τύπου Σέγκεν. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η αποκαλούμενη «βαλκανική οδός» κλείνει για όλους τους πρόσφυγες.

Οι εγκαταστάσεις στο κέντρο ελέγχου και υποδοχής προσφύγων στο Πρέσεβο, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, είναι άδειες και, όπως ανακοινώθηκε επίσημα, το τελευταίο 48ωρο στην Σερβία δεν εισήλθε κανένας πρόσφυγας. Στους καταυλισμούς φιλοξενίας, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται 650 πρόσφυγες και μετανάστες. Τους 600 απ' αυτούς επέστρεψε η Κροατία τις προηγούμενες ημέρες, ενώ οι 50 πέρασαν παράνομα στη χώρα από αφύλαχτα σημεία στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Η Ουγγαρία, που «πρωτοστάτησε» στο στήσιμο συρματοπλεγμάτων στην ευρωπαϊκή ήπειρο, τώρα κατασκευάζει... τάφρο, προκειμένου να διασφαλίσει πως δεν θα περνάει κανείς στο έδαφός της. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η αποκαλούμενη «βαλκανική οδός» παραμένει από τα μεσάνυχτα κλειστή για όλους τους πρόσφυγες.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εσωτερικών της Σλοβενίας ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τον αριθμό των μεταναστών που θα επιτρέπει να περνούν στη χώρα και θα δέχεται μόνο εκείνους που σκοπεύουν να ζητήσουν άσυλο στη Σλοβενία, καθώς και ορισμένους άλλους, για «ανθρωπιστικούς λόγους». Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει στη Σλοβενία το δικαίωμα να κάνει χρήση της απόλυτης εφαρμογής των κανονισμών του Σένγκεν στα σύνορα της, επιβάλλοντας αυστηρούς ελέγχους και μην επιτρέποντας τη διέλευση πολιτών τρίτων χωρών που δεν αιτούνται ασύλου.


Spiegel: Η Ελλάδα ετοιμάζεται να εκκενώσει άμεσα την Ειδομένη

Ολα αυτά ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα που δημοσιεύτηκε σήμερα στην ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε την άμεση εκκένωση της Ειδομένης και την μεταφορά των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται εκεί σε νέα κέντρα φιλοξενίας.

Το Spiegel αναφέρει πως η Ελλάδα έχει πλέον αποδεχθεί τη νέα πραγματικότητα, ότι χιλιάδες πρόσφυγες δεν μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην δυτική Ευρώπη και τονίζει ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ετοιμάζει 15 νέα κέντρα φιλοξενίας για 17.400 ανθρώπους. Αν όλα πάνε, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το πρώτο κατάλυμα θα είναι έτοιμο την ερχόμενη Κυριακή

Ο Γιώργος Κυρίτσης, εκπρόσωπος συντονιστικού για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, επιβεβαίωσε στο Spiegel Online ότι θα γίνει μετεγκατάσταση των προσφύγων της Ειδομένης μόλις ετοιμαστούν οι νέοι χώροι φιλοξενίας.

Όπως είπε «είναι προς το συμφέρον των προσφύγων να εγκατασταθούν σε κατάλληλα καταλύματα» και πρόσθεσε ότι «η εκκένωση θα γίνει προσεκτικά, αλλά θα καταστήσουμε σαφές στους πρόσφυγες ότι προς το παρόν δεν υπάρχει δυνατότητα να συνεχίσουν το ταξίδι τους και ότι δεν υπάρχει κανένα νόημα να παραμένουν εκεί».

ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ



ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ

Κραυγή αγωνίας από τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα: Μπορεί να πέσουν θύματα εμπορίας οργάνων

 Κραυγή αγωνίας από τον πρόεδρο του  ΚΕΕΛΠΝΟ για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα: Μπορεί να πέσουν θύματα εμπορίας οργάνων

ΥΓΕΙΑ 09|03|2016 15:45
-A+A
Φόβους ότι κάποια από τα ασυνόδευτα παιδιά, που υπολογίζονται σε μερικές χιλιάδες, «μπορεί να τύχουν και εμπορίας οργάνων» εξέφρασε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Αθανάσιος Γιαννόπουλος, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» και στην εκπομπή «ΑΠΕριττα».

«Ένα πρόβλημα που υπάρχει είναι τα παιδιά τα ασυνόδευτα, που είναι κάποιες χιλιάδες. Εμείς έχουμε έντονα προβληματιστεί. Μάλιστα, σημειολογικά, ως ΚΕΕΛΠΝΟ αναλάβαμε την αναδοχή πέντε παιδιών, για να δώσουμε το μήνυμα και σε άλλους, ότι τα παιδιά αυτά τα έχουμε κοντά μας, διότι φοβάμαι ότι εκτός της μελλοντικής κατάληξης που μπορεί να έχουν -που ξέρετε πολύ καλά τι μπορεί να είναι, trafficking, ναρκωτικά, πεζοδρόμιο- μπορεί κάποια να τύχουν και εμπορίας οργάνων» ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα την Ειδομένη.

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό των προσφυγόπουλων, διαβεβαίωσε πως το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι έτοιμο να διαχειριστεί την κατάσταση, εκφράζοντας ωστόσο προβληματισμό για την επάρκεια εμβολίων.

«Τα παιδιά είναι ένα πρόβλημα μεγάλο. Εδώ ο πληθυσμός σε επίπεδο παιδιών ξεπερνά το 40%. Είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε το πρόβλημα του εμβολιασμού τους, διότι προέρχονται και από χώρες που δεν είχαν υγειονομικά συστήματα πλην της Συρίας» σημείωσε και πρόσθεσε: «Προβληματιζόμαστε έντονα, διότι δεν υπάρχει μόνο πρόβλημα επάρκειας (εμβολίων) εδώ, στον ελλαδικό χώρο, αλλά υπάρχει πρόβλημα παραγωγής εμβολίων από τις εταιρείες που τα παράγουν». Υπογράμμισε δε, ότι «πρέπει να δημιουργηθούν οι απόλυτες συνθήκες της προφύλαξης του πληθυσμού».



Πηγή:iefimerida.gr




ΠΡΟΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την κατάσταση στο χώρο της Δικαιοσύνης ζητά ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

Τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για εν κρυπτω επαφές με εκπροσώπους που ο ίδιος αποκαλούσε αντιπροσώπους της διαπλοκής αλλά και η υποθεςη Παπαγγελοπυλου φαίνεται πως αναγκάζουν τον κ Τσιπρα να δράσει σε ενα πεδίο που ο ίδιος θεωρεί προνομιακό.

Η ημερομηνία διεξαγωγής της συζήτησης θα ανακοινωθεί κατά την σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή και θα είναι, πιθανότατα, την επόμενη εβδομάδα.

Στην επιστολή του, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας επισημαίνει ότι «την τελευταία περίοδο η δημόσια συζήτηση κατακλύζεται και δηλητηριάζεται από αβάσιμες και προσχηματικές αιτιάσεις που αφορούν τους όρους άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της δικαιοσύνης».

Αποδίδε, δε, τις αιτιάσεις αυτές, σε «συγκεκριμένα κέντρα που έχουν λόγους να φοβούνται την απρόσκοπτη και ανεξάρτητη δικαιοδοτική λειτουργία». Ταυτόχρονα, εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι, όπως επισημαίνει, οι αιτιάσεις αυτές «αναπαράγονται από την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και από άλλα κόμματα του Κοινοβουλίου».

Κατηγορώντας τις προηγούμενες κυβερνήσεις για «εξωθεσμικές και αντισυνταγματικές παρεμβάσεις» στη Δικαιοσύνη, εξαιτίας των οποίων έχει διαρραγεί η εμπιστοσύνη των πολιτών πτος τον θεσμό αυτό, ο πρωθυπουργός αναφέρεται στην πρόοδο που έχει σημειωθεί επί θητείας του στις έρευνες για τις λίστες Μπόργιανς και Λαγκάρντ, «φωτογραφίζει» περιπτώσεις τραπεζικών δανείων και εξηγεί το σκεπτικό του για την ανάγκη να διεξαχθεί προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με το συγκεκριμ'ενο αντικείμενο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την ερχόμενη Τρίτη, 15 Μαρτίου (σ.σ. ημερομηνία, που προβάλλει ως η επικρατέστερη για τη διεξαγωγή της συζήτησης στη Βουλή) είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στην οποία επρόκειτο να συζητηθεί η πρόταση της ΝΔ, του Ποταμιού και του Ευάγγελου Βενιζέλου, να κληθεί στην Επιτροπή ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για όσα του καταλογίζει η εισαγγελέας Γεωργία Τσατάνη.

Μια πρώτη πολιτική ερμηνεία, λοιπόν, της κίνησης του πρωθυπουργού να ζητήσει προ ημερησίας για τη Δικαιοσύνη, είναι ότι επιχειρεί να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, ορίζοντας την ατζέντα των εξελίξεων.

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι το αίτημα να κληθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο κ. Παπαγγελόπουλος, δεν θα επανέλθει και δεν θα διατυπωθεί.

Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Αξιότιμο
Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
κύριο Νικόλαο Βούτση

Αθήνα, 9 Μαρτίου 2016

Την τελευταία περίοδο η δημόσια συζήτηση κατακλύζεται και δηλητηριάζεται από αβάσιμες και προσχηματικές αιτιάσεις που αφορούν τους όρους άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της δικαιοσύνης.

Οι αιτιάσεις αυτές προωθούνται από συγκεκριμένα κέντρα που έχουν λόγους να φοβούνται την απρόσκοπτη και ανεξάρτητη δικαιοδοτική λειτουργία.

Το πραγματικό δυστύχημα  όμως είναι ότι οι αιτιάσεις αυτές αναπαράγονται από την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και από άλλα κόμματα του κοινοβουλίου.

Κεντρικός όμως και δεδηλωμένος στόχος της Κυβέρνησης  είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στη Δικαιοσύνη, εμπιστοσύνη, που τα τελευταία ειδικά χρόνια, έχει διαρραγεί εξαιτίας, μεταξύ άλλων, και εξωθεσμικών και αντισυνταγματικών παρεμβάσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Η δέσμευση εξάλλου της Κυβέρνησης στο στόχο αυτό αποδεικνύεται από το ότι για πρώτη φορά μετά από χρόνια η Δικαιοσύνη αναπνέει ελεύθερα και προχωρά στην εις βάθος διερεύνηση υποθέσεων που είχαν μέχρι πρότινος εγκαταλειφθεί «στην τρωκτική κριτική των ποντικών». Ενδεικτικά αναφέρω την πρόοδο στην διερεύνηση των υποθέσεων της λίστας Μπόργιανς και Λαγκάρντ, των άνευ εγγυήσεων τραπεζικών δανείων αλλά και άλλων οικονομικών εγκλημάτων εις βάρος του ελληνικού δημοσίου που ενδεχόμενα αγγίζουν ακόμα και το παλιό πολιτικό σύστημα της χώρας.

Με δεδομένα τα παραπάνω είναι χρέος μας να ανοίξουμε με ουσιαστικό τρόπο τον σχετικό δημόσιο διάλογο εντός του κοινοβουλίου και μάλιστα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο  χωρίς υπεκφυγές και τεχνάσματα όπως επιχειρείται τις τελευταίες ημέρες από την αντιπολίτευση.

Για τον λόγο αυτό σας ζητώ να ορίσετε ημερομηνία για την διενέργεια προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή με αποκλειστικό θέμα τις εξελίξεις στο χώρο της Δικαιοσύνης σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής.

Με τιμή,
Αλέξης Τσίπρας


ΝΔ: Ο κ. Τσίπρας θα προσέλθει απολογούμενος


Αντιδρώντας, το γραφείο Τύπου της ΝΔ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Ο κ. Τσίπρας αναζητά οδούς διαφυγής. Στη συζήτηση αυτή, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, θα προσέλθει απολογούμενος. Η συζήτηση είναι ευπρόσδεκτη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για άμεση διερεύνηση της υπόθεσης από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής».

ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


ΙΔΡΥΕΤΑΙ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ


Την άμεση προώθηση της σύστασης της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής, «ενός οργάνου που έρχεται να δώσει μια θεσμική λύση στο ενδημικό πρόβλημα των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στην Ελλάδα», ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας απόψε στο Digital Economy Forum 2016 , που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδας (ΣΕΠΕ) .

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους άξονες της ψηφιακής πολιτικής της κυβέρνησης, και σημείωσε τη βούληση της κυβέρνησης να απελευθερώσει την δυναμική ενός σημαντικού κλάδου της, της ψηφιακής οικονομίας που, όπως είπε, όλα τα προηγούμενα χρόνια, όπως δεν αντιμετωπίστηκε με την δέουσα σημασία και αυτό έχει κοστίσει. Είπε ότι από όταν ανέλαβε η κυβέρνηση εδώ και έναν χρόνο προσπάθησε να ξεπεράσει τα εμπόδια-κατάλοιπα των ασυνάρτητων πολιτικών ψηφιακής ανάπτυξης που είχαν συσσωρευτεί τα προηγούμενα χρόνια, και τόνισε ότι εάν υπάρξει σωστή συνεργασία μπορεί να χτιστεί ένα πλαίσιο που να απογειώσει τις δυνατότητες της οικονομίας, μέσα από την αξιοποίηση της πληροφορικής και των επικοινωνιών. Ασκώντας κριτικές στις «εύκολες» λύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων, είπε ότι αυτές οδήγησαν στο γενικευμένο ψηφιακό χάος της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, στην κατασπατάληση κονδυλίων, έλλειψη διαλειτουργικότητας και φτωχές παρεχόμενες υπηρεσίες προς τον πολίτη. Είπε ακόμη ότι κάτι τέτοιες «εύκολες λύσεις» ήταν που εξέθρεψαν τη διαφθορά στην εκπόνηση και υλοποιπήση μεγάλων έργων, τα περισσότερα από τα οποία έχουν μείνει στα μισά και άλλα είναι απαξιωμένα.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν πρέπει να χαθεί η ιστορική ευκαιρία στη λεγόμενη 4η βιομηχανική επανάσταση, πρέπει να δράσουμε τώρα, οφείλουμε να κάνουμε το μεγάλο άλμα προς την οικονομία της γνώσης. Είπε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να μην εγκλωβίζεται σε μια κοντόφθαλμη διαχειριστική λογική και να μην κάνει βήματα μόνο στα πλαίσια της δημοσιονομικής ισορροπίας, «αλλά εργαζόμαστε, τουλάχιστον σχεδιάζουμε και προσπαθούμε να κάνουμε τα βήματα για τη μετάβαση στη νέα οικονομία της γνώσης που εγγυάται την ασφαλή προοπτική για τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση των δημοσίων εσόδων και άρα για την έξοδο από την κρίση και την αύξηση της ευημερίας». Δεσμεύτηκε ότι η πολιτεία το επόμενο διάστημα θα σταθεί αρωγός σε κάθε υγιή αναπτυξιακή προσπάθεια τους και ότι θα βρίσκεται με όλους τους σε άμεση και διαρκή συνεργασία μέσω της νέας θεσμικής τομής της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι με τη θεσμική τομή αυτή θα λάβει τέλος την πολιτική και διοικητική ασυναρτησία των πολλών και αντικρουόμενων πολιτικών στον σχετικό τομέα. Ενέταξε αυτή την επιλογή της κυβέρνησης στο ότι σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, έχει επιλέξει έναν άλλον δρόμο, όχι τόσο επικοινωνιακό, ίσως πιο δύσκολο αλλά πιο ουσιαστικό. «Επεξεργαστήκαμε ιδέες και προτάσεις για την κατάθεση τεκμηριωμένης και ολοκληρωμένης στρατηγικής για την εκπόνηση και τον συντονισμό της ψηφιακής πολιτικής με τον πλέον λειτουργικό και αποτελεσματικό τρόπο», είπε. Εξήγησε ότι επελέγη η κατεύθυνση της ΓΓΨΠ και όχι άλλης μιας επιτροπής όπως αυτής που πρότεινε ο νόμος 4314 επειδή πλέον λόγω της θεσμικής εμπειρίας της χώρας μπορεί να ειπωθεί ότι αυτές οι επιτροπές δεν λειτουργούν, δεν παράγουν έργο.

Επισήμανε ότι για την επίλυση του προβλήματος της αιρεσιμότητας είναι προϋπόθεση η συγκρότηση της ΓΓ. Ακόμα ανέφερε ότι η απελευθέρωση των χρημάτων για τον θεματικό στοχο 2 του ΕΣΠΑ πρέπει να γίνει όσο το δυνατό συντομότερα και με τους καλύτερους δυνατούς όρους για το δημόσιο συμφέρον και την καλή λειτουργία της αγοράς.

Ο πρωθυπουργός ευχήθηκε «η ευκαιρία που έχουμε να ζωγραφίσουμε σε λευκό χαρτί να είναι μια ευκαιρία που θα αξιοποιήσουμε ώστε ύστερα από κάποια χρόνια αυτός που θα ξαναβρεθεί στη δική μου θέση εδώ να μη βρίσκεται στη δύσκολη θέση να κάνει απολογισμό για το τι δεν κάναμε αλλά για το πόσα περισσότερα μπορούμε να κάνουμε στο μέλλον».

"Η ουσία της ψηφιακής πολιτικής μας"

Από το βήμα του συνεδρίου ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία, όπως είπε, να μιλήσει για το πώς η πολιτική της κυβέρνησης εντάσσεται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο της ενιαίας ψηφιακής αγοράς και για το σχέδιο μιας εθνικής ψηφιακής πολιτικής που πρέπει να βασίζεται σε θεσμούς, να εγγυάται τη σταθερότητα στην αγορά και την κοινωνία, να επιτρέπει τη συμμετοχή στην οικονομία και την κοινωνία της πληροφορίας, να σέβεται και να προστατεύει τα ψηφιακά δικαιώματα, να δίνει τη δυνατότητα στους νέους να εργαστούν στην Ελλάδα. Όχι απλά κυνηγώντας την επόμενη σύμβαση του ΕΣΠΑ με το μπλοκάκι αλλά με τον απαραίτητο δυναμισμό για την κατάκτηση του νέου ψηφιακού κόσμου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα έχει ανάγκη από μια συνεκτική πολιτική για τη συνολική ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας, τονίζοντας ότι δεν πρέπει απλώς να τρέχουμε πίσω από ημερομηνίες εφαρμογής κοινοτικών οδηγιών και να υλοποιούμε έργα πληροφορικής χωρίς κανένα σχέδιο, αλλά ότι οφείλουμε να σχεδιάζουμε και να λειτουργούμε με βάση τη διαλειτουργικότητα τους ή τη συμβολή τους σε έναν εθνικό σχέδιο ψηφιακής πολιτικής με μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε, η πολιτική πρόταση της κυβέρνησης για την ψηφιακή πολιτική περιλαμβάνει:

Α) τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού πλαισίου για καινοτόμες εξωστρεφείς επιχειρήσεις που δεν θα εξαρτώνται αποκλειστικά από συμβάσεις του δημοσίου. Μονο έτσι μπορούν να προκύψουν θέσεις εργασίας για τους εξειδικευμένους επιστήμονες, είπε.

Β) Περιλαμβάνει επίσης ουσιαστική προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Πάντοτε με σεβασμό στην συνταγματική προστασία των προσωπικών δεδομένων. Έχουμε ανάγκη την ανοικτή ηλεκτρονική διακυβέρνηση, συνέχισε, με διασφάλιση διαλειτουργικότητας. Θέλουμε, ανέφερε, τη διαφάνεια σε όλον τον κύκλο ζωής του ΕΣΠΑ και ζητάμε από τους ιδιώτες που ασκούν δημόσια υπηρεσία να υπόκεινται στο ίδιο καθεστώς διαφάνειας που υπόκεινται και οι δημόσιοι φορείς.

Γ) Περιλαμβάνει την ενίσχυση της καινοτόμου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας με έμφαση στη μεταφορά τεχνογνωσίας από τον ερευνητικό και πανεπιστημιακό χώρο στην παραγωγή, με τη δημιουργία μιας εθνικής πολιτικής για τη διανοητική ιδιοκτησία που έχει ως στόχο την αύξηση του εθνικού άυλου ανθρώπινου κεφαλαίου.

Αυτό προϋποθέτει και την ουσιαστική προστασία των ψηφιακών δικαιωμάτων που αποτελεί και την κεντρική πολτιική στόχευση της κυβέρνησης που, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, διακρίνεται σε 3 άξονες: Ο 1ος άξονας αφορά την ανοικτή πρόσβαση στην γνώση και την πληροφορία σε όλους. Όμως μια τέτοια πολιτική χρειάζεται να συνδέεται με την προστασία της ιδιωτικότητας, κάτι που είναι ο 2ος άξονας. Ο 3ος αφορά την οικονομία του διαμοιρασμού, που αφορά τις μεγάλες παγκόσμιες ψηφιακές πλατφόρμες.

ΠΗΓΗ left.gr

VasilisX

About VasilisX

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :