Random Posts

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Τα νέα μέτρα και το προσφυγικό στο προσκήνιο

ΣΥΝΝΕΦΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ


«Είναι εξαιρετικά πολύπλοκο να υλοποιηθεί και κινείται στα όρια ως προς το διεθνές δίκαιο». Η πρόεδρος της Λιθουανίας Dalia Grybauskaite, συνόψισε με πέντε λόγια την δυσκολία στο να υπάρξει συμφωνία πάνω στο σχέδιο που προβλέπει ότι θα αποστέλλονται στην Τουρκία όλοι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες του πολέμου της Συρίας οι οποίοι έφτασαν παράνομα στην Ελλάδα.

Σε κοινή πρόταση προς την Τουρκία κατέληξαν οι ηγέτες των 28 κρατών μελών της Ε.Ε., όπως αποκάλυψαν σε δηλώσεις τους μετά το πέρας του δείπνου εργασίας για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. θα ξεκινήσουν από νωρίς το πρωί της Παρασκευής τις διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα, με πρώτη τη συνάντηση του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ στις 13:00 θα υπάρξει γεύμα των 28 ηγετών.

Ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αναγνώρισε επίσης την δυσκολία του εγχειρήματος.

«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος αλλά για να είμαι ειλικρινής είμαι πιο συγκρατημένος παρά αισιόδοξος», δήλωσε στο ξεκίνημα της συνόδου.
Η Ανγκελα Μέρκελ μίλησε στο ίδιο ύφος.

«Πιστεύω ότι είναι πιθανόν να υπάρξει συμφωνία, αλλά είμαι συγκρατημένη γιατί μένουν πολλά πράγματα να ρυθμιστούν».
Η καγκελάριος ζητάει με επιμονή την ύπαρξη συμφωνίας ώστε να αποθαρρυνθούν οι παράνομοι μετανάστες να έρχονται στην Ευρώπη. Είχε διαπραγματευθεί προσωπικά με τον Τούρκο πρωθυπουργό τους όρους μιας συμφωνίας ήδη από την προηγούμενη Σύνοδο της 7ης Μαρτίου. Αλλά δεν κατόρθωσε κάτι, οι Ευρωπαίοι έδωσαν στον εαυτό τους περιθώριο 10 ημερών.

Δύσκολοι όροι από την Τουρκία
Αν γίνει δεκτή η αρχή της επαναπροώθησης, η υλοποίησή της θέτει πολλά ηθικά προβλήματα. Οι όροι που θέτει η Αγκυρα (νέα οικονομική βοήθεια 3 δις, βίζες και διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ) κάνουν πολλούς ηγέτες να αντιδρούν. «Η Τουρκία ζητάει πολλά. Δεν θα δεχθώ μια διαπραγμάτευση που μοιάζει με εκβιασμό» δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ.
«Η συμφωνία που προτείνεται δεν πείθει, παρά τις εγγυήσεις που δίνονται», πρόσθεσε στο ίδιο μήκος κύματος ο Λουξεμβούργιος ομόλογός του Ξεβιέ Μπετέλ. Ακόμη πιο αυστηρός ήταν ο Φρανσουά Ολάντ. «»Καμία παραχώρηση δεν θα γίνει στην Τουρκία στα θέματα των ανθρώπινων δικαιωμάτων ή στα κριτήρια απελευθέρωσης της βίζας», δήλωσε.

Τι πρέπει να αναγνωρίσει η Ελλάδα

Ολο το παιχνίδι αυτής της Συνόδου συνίσταται στο να αναγνωριστεί η Τουρκία ως «ασφαλής χώρα» από την Ελλάδα ώστε να επιτραπούν οι επαναπροωθήσεις μεταναστών. Ο Τουσκ θα πρέπει να βρει την φόρμουλα που θα λαμβάνει υπόψιν όλες τις ευαισθησίες των ηγετών και των κρατών μελών. «Η συμφωνία θα πρέπει να γίνει αποδεκτή από όλους, να είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και να βοηθάει πραγματικά για να επιλύσουμε την κρίση», δήλωσε.
«Εχει σημειωθεί πρόοδος από όλους, αλλά παραμένουν δύο μείζονα εμπόδια: η νομιμότητα της επαναπροώθησης και οι αντιρρήσεις της Κύπρου» σημειώνουν πηγές από το περιβάλλον του Ντόναλντ Τουσκ.
Το βράδυ της Πέμπτης, στο στρογγυλό τραπέζι της Συνόδου Κορυφής όλοι οι ηγέτες θα θέσουν τις κόκκινες γραμμές τους. Ο Τουσκ θα πρέπει στη συνέχεια να συναντήσει τον Τούρκο πρωθυπουργό, ο οποίος αναμένεται τα μεσάνυχτα στις Βρυξέλλες ώστε να επιχειρήσει «να ξακαθαρίσει το τοπίο» πριν από το κρίσιμο πρωινό της Παρασκευής.
«Περιμένουμε δύσκολες συζητήσεις στη Σύνοδο Κορυφής» δηλώνει το περιβάλλον Τουσκ.
Ωστόσο, η ευρωπαϊκή ένωση δεν έχει άλλη επιλογή από την συμφωνία. «Δεν υπάρχει εναλλακτική» προειδοποίησε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε. «Η Ελλάδα είναι σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση και πρέπει να υπάρξει συμφωνία την Παρασκευή», πρόσθεσε.



Πηγή: www.iefimerida.gr



ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ


Απώλειες από 200-3.500 ευρώ το χρόνο για όσους βγάζουν πάνω από 800 ευρώ το μήνα​ - Δείτε παραδείγματα - «Στο σφυρί» οι δευτερεύουσες κατοικίες

Βαρύς και ασήκωτος γίνεται ο «λογαριασμός» των νέων μέτρων που ετοιμάζεται να συμφωνήσει με τους δανειστές η κυβέρνηση για φόρους εισοδήματος, συντάξεις και κόκκινα δάνεια, ενώ σήμερα οι συζητήσεις είναι αφιερωμένες αποκλειστικά στην αναζήτηση άλλων φοροεισπρακτικών μέτρων (πέραν των νέων φόρων εισοδήματος) που θα εφαρμοστούν φέτος με στόχο την είσπραξη 1,7 δισ. ευρώ επιπλέον από το 2015.

Τι θα περιλαμβάνει το νέο «πακέτο»; Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κρατά κλειστά τα χαρτιά του, καθώς η κυβέρνηση έχει στόχο να προτείνει «πολλά και δύσκολα μέτρα», τα οποία όμως μπορεί η Τρόικα των ελεγκτών να απορρίψει. Σύμφωνα με πληροφορίες, για να καλύψει την δέσμευση για είσπραξη 1% του ΑΕΠ η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει για να παρουσιάσει και μέτρα όπως αυξήσεις σε φόρους στα μεταχειρισμένα (και όχι μόνον) αυτοκίνητα, αύξηση εμμέσων φόρων ή ειδικών φόρων κατανάλωσης, αλλά και περικοπές δαπανών ή άλλα μέτρα που έχουν ψηφιστεί αλλά δεν εφαρμόστηκαν, όπως πχ οι περικοπές στα κονδύλια για την Άμυνα.

Στο οικονομικό επιτελείο πάντως, μετά το τέλος του χθεσινού γύρου διαπραγμάτευσης τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, ο κύριος Ευκλείδης εξέφραζε την αισιοδοξία του -αν όχι την βεβαιότητα- ότι μέχρι το Σάββατο ή, πάντως, πριν αναχωρήσουν οι επικεφαλής των δανειστών (την Δευτέρα ή Τρίτη) θα έχει κλείσει η συμφωνία για τους φόρους του εισοδήματος του 2016.


Αδιέξοδο στα κόκκινα δάνεια

Συμφωνία δεν φαίνεται όμως στον ορίζοντα για τα κόκκινα δάνεια. «Εκεί είναι πιο μεγάλη η απόσταση που μας χωρίζει», «θα πάρει περισσότερο χρόνο η συμφωνία για τα δάνεια» έλεγαν η μία μετά την άλλη πηγές μέσα από την διαπραγμάτευση, αφήνοντας έτσι ανοικτό ίσως και το ενδεχόμενο να μην κλείσει συμφωνία μέχρι να φύγουν οι δανειστές, αλλά η τελική λύση να αναβληθεί για μετά το Πάσχα των Καθολικών (ή και ως το Ορθόδοξο Πάσχα). Σε κάθε περίπτωση, οι δανειστές θέλουν άμεσα να πωλούνται ελεύθερα όλα τα «κόκκινα δάνεια» (και όχι σταδιακά απελευθέρωση πωλήσεων σε 2-3 χρόνια που ζητά η ελληνική πλευρά) και καμία εξαίρεση, πλην μόνον όσων έχουν συνδεθεί με την πρώτη κατοικία και με όρους προστασίας που προβλέπει ο Νόμος Κατσέλη.


Ποιοι «καίγονται» με τη νέα κλίμακα

Με βάση την ελληνική πρόταση, το έμμεσο αφορολόγητο των 9.545 ευρώ θεωρείται πια παρελθόν μεν αλλά δεν θα πέσει κάτω από τα 9.000-9.300 ευρώ. Όλο το βάρος όμως των φόρων, για να διασωθεί το αφορολόγητο, θα πέσει σε όσους βγάζουν πάνω από 20.000 ή 25.000 ευρώ, αδιακρίτως οικογενειακής κατάστασης (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι κλπ).
Αν γίνει δεκτή τελικά η ελληνική πρόταση («έχουν απομείνει ασήμαντες λεπτομέρειες μόνον» λένε κυβερνητικές πηγές), τότε η νέα κλίμακα θα ξεκινάει με φόρο 22,5% ως τις 25.000 ευρώ το χρόνο, αντί 22% που ισχύει ήδη.

Και ενώ η επιβάρυνση αυτή φαίνεται μικρή, όλα μπορούν να αλλάξουν ξαφνικά, αναλόγως του σεναρίου που θα επιλεγεί στο τέλος. Και αυτό γιατί οι δανειστές δεν δέχονται πως βγαίνουν τα αναγκαία έσοδα με τις πέντε κλίμακες που προτείνει η κυβέρνηση και θέλουν λίγους και μεγάλους συντελεστές που θα ξεκινούν από χαμηλά εισοδήματα.

Τι σημαίνει αυτό;

1ο σενάριο: Ο φόρος 22,5% θα σταματά στα εισοδήματα από 20.000 αντί για 25.000 ευρώ. Από εκεί θα ξεκινά ένας συντελεστής της τάξεως του 30%. Αυτομάτως για εισόδημα 25.000 ευρώ προκύπτει επιπλέον φόρος 500 ευρώ (6.000 ευρώ αντί για 5.500 ευρώ που ισχύει σήμερα ή 5.625 που προβλέπει η νέα ελληνική πρόταση).

2ο σενάριο: Ο συντελεστής φόρου 32% θα ξεκινά από τις 25.000 ευρώ και θα σταματάει στις 32.000 ευρώ και όχι στις 42.000 ευρώ, που ισχύει σήμερα. Πάνω από τις 32.000 ευρώ θα μπαίνει φόρος 42%. Αυτό θεωρείται αναπόφευκτο με βάση την ελληνική πρόταση. Δηλαδή όσοι βγάζουν 2.500-3.000 ευρώ το μήνα θα φορολογούνται με 10% επιπλέον. Για εισόδημα 42.000 ευρώ το μήνα (14 μήνες Χ 3.000 ευρώ μικτά χωρίς ασφαλιστικές κρατήσεις), κάποιος που φορολογείται φέτος με φόρο 10.940 ευρώ, πλέον θα φορολογείται με 14.240 ευρώ. Δηλαδή θα έχει αύξηση φόρου 3.300 ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται σε αυτά και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης!

3ο σενάριο: Η έκπτωση φόρου να «ψαλιδιστεί», από τα 2.100 ευρώ, σε 1.900 ή 1.800 ευρώ και να μειώνεται όσο αυξάνει το εισόδημα (ελληνική πρόταση) ή να ισχύει για όλους «ταρίφα» έκπτωσης περίπου 1.500 ευρώ χωρίς άλλες μειώσεις (πρόταση των δανειστών). Και έτσι θα χάνουν αυτομάτως 200-300 ευρώ τουλάχιστον, όλοι όσοι βγάζουν από μόλις 800 ευρώ το μήνα και πάνω, καθώς το «έμμεσο» αφορολόγητο μειώνεται από 9.545 σε περίπου 9.300 ευρώ. Για παράδειγμα, με τις αλλαγές αυτές, για κάποιον με εισόδημα 10.000 ευρώ το χρόνο, ο φόρος αυξάνεται από 2.200 σε 2.250 ευρώ αλλά, με έκπτωση φόρου 1.900 ευρώ αντί 2.100 ευρώ, θα πληρώσει 350 ευρώ αντί 100 που θα πλήρωνε. Και με την διαφορά ότι, όπως ζητά η ελληνική πλευρά, η έκπτωση φόρου θα προσφέρεται μόνο αν δηλώσει δαπάνες, αλλιώς θα την χάνει - κάτι που δεν ισχύει σήμερα.

ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ





ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΖΕΤΑΙ Ο ΡΟΥΠΑΚΙΑΣ


Μετά από 36 μήνες κράτησης στις φυλακές Κορυδαλλού, αποφυλακίζεται σήμερα με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών ο Γιώργος Ρουπακιάς, δολοφόνος του Παύλου Φύσσα.

Ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, αποφυλακίζεται λόγω παρέλευσης του ανώτατου επιτρεπτού ορίου προσωρινής κράτησης, καθώς σήμερα λήγει  και το δεύτερο ένταλμα προσωρινής κράτησης που τον κρατά στη φυλακή.

Σύμφωνα με το υπ’ αρ. βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου θα είναι υποχρεωμένος να παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό, υπό 24ωρη αστυνομική φύλαξη με δυνατότητα μετάβασης μόνο στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, κατά τις ημέρες της δικασίμου, με αστυνομική συνοδεία.  Παράλληλα του απαγορεύεται η έξοδος από τη χώρα.

Το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών με το οποίο αποφυλακίζεται ο Γιώργος Ρουπακιάς είχε  γίνει γνωστό πριν από ένα μήνα, περίπου, και είχε ξεσηκώσει σάλο αντιδράσεων.



Πηγή: iefimerida.gr

VasilisX

About VasilisX

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :