Random Posts

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Έτοιμοι για την ... υποδόση, σύγκρουση για τα εργασιακά και πτώση ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση

ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΥΠΟΔΟΣΗ


Κρίσιμη είναι η συνεδρίαση του EuroWorking Group τη Δευτέρα, καθώς αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις σε όλα τα επίπεδα.

Ειδικότερα, στην εν λόγω συνεδρίαση θα γίνει αποτίμηση της προόδου του ελληνικού προγράμματος, μετά και την ψήφιση των τελευταίων τροπολογιών, και ήδη καταρτίζονται δύο κείμενα: η έκθεση συμμόρφωσης και το επικαιροποιημένο πρόγραμμα ενόψει της επόμενης αξιολόγησης τον Οκτώβριο.

Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ εντός του μηνός, αλλά και την παροχή εκ νέου της φθηνότερης ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ.

Πάντως, παρά το ότι απομένουν μόλις λίγες ώρες για τη συνεδρίαση, δεν έχουν οριστικοποιηθεί όλα τα προαπαιτούμενα, καθώς απομένουν ακόμα τρεις τουλάχιστον εκκρεμότητες που οι δανειστές θέλουν να διευθετηθούν άμεσα.

Ο λόγος για τη σύμβαση παραχώρησης του Ελληνικού μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Lamda Development, η μεταβίβαση του υπόλοιπου 5% των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ και η θέσπιση του ακαταδίωκτου για τα μέλη του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων, έτσι ώστε να μπορούν να παίρνουν αποφάσεις θωρακισμένοι απέναντι σε μηνύσεις και αγωγές.

Αν δεν υπάρξει έως τη Δευτέρα πρόοδος σε αυτά τα μέτωπα, ενδεχομένως το EuroWorking Group να μη δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ. Όπως εξάλλου ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος, αν δεν υπάρξει κάποια διαβεβαίωση από την ελληνική πλευρά ότι τα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ θα προστατευτούν με κάποιο τρόπο, τίθεται και σε κίνδυνο η εκταμίευση.

Ετσι κι αλλιώς, το καλοκαίρι προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα θερμό σε επίπεδο νομοσχεδίων που θα έρθουν στη Βουλή:

αναπτυξιακός νόμος,
νομοσχέδιο για τις αδήλωτες καταθέσεις και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές,
καταπολέμηση λαθρεμπορίου σε καπνό και αλκοόλ,
νέο, καθολικό σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας,
διατάξεις για κινητικότητα των δημόσιων υπαλλήλων,
σχέδιο νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις,
Εντός του καλοκαιριού θα πρέπει να προσδιοριστούν επακριβώς και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ώστε το ΔΝΤ να καταρτίσει νέα έκθεση βιωσιμότητας η οποία θα του επιτρέψει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Από τον Σεπτέμβριο ξεκινά ένας νέος γύρος στρωμένος με «αγκάθια», καθώς με βάση τους έως τώρα σχεδιασμούς, τον Οκτώβριο θα πρέπει να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση με πάνω από 40 προαπαιτούμενα.

Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτά διαδραματίζουν οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

Μιλώντας στην «Αυγή της Κυριακής», ο Γιάννης Δραγασάκης αναγνωρίζει ότι χιλιάδες συμπολίτες μας εξακολουθούν να ζουν σε συνθήκες ακραίας ανασφάλειας εξαιτίας μεγάλης ανέχειας, χρόνιας ανεργίας ή υπερχρέωσης, προσθέτει ωστόσο, ότι από εδώ και πέρα αρχίζουμε να διαθέτουμε ουσιαστικές δυνατότητες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των κινδύνων.

Τονίζει ακόμη, πως η κυβέρνηση επιβεβαίωσε τη συνοχή και την αντοχή της μέσα σε πρωτόγνωρα δύσκολες συνθήκες, ενώ σημειώνει ότι οι κραυγές των διαπλεκομένων συμφερόντων και τα αιτήματα του κ. Μητσοτάκη για πτώση της κυβέρνησης είτε θα εγκαταλειφθούν άδοξα, είτε θα θυμίζουν ολοένα και περισσότερο στρατηγικές πόλωσης, ακόμη και θεσμικής και οικονομικής αποσταθεροποίησης, τις οποίες εφαρμόζουν αντιδραστικές δυνάμεις σε χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης γνωστοποιεί ότι το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2017-2020, στο οποίο θα περιλαμβάνεται ο κυβερνητικός σχεδιασμός, και σε πρώτο «πλάνο» μπαίνει η κοινωνική προστασία των αδυνάμων, το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, η υγειονομική περίθαλψη των πολιτών και οι ενεργές πολιτικές καταπολέμησης της μακροχρόνιας ανεργίας.

Τη σημαντική συμβολή της επιτυχούς αξιολόγησης στην ώθηση της εμπιστοσύνης, των επενδύσεων και της κατανάλωσης, επισημαίνει ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ στην Καθημερινή, και προσθέτει ότι είναι επιτακτική ανάγκη η ελάφρυνση του χρέους. Ο Άνχελ Γκουρία χαρακτηρίζει «κλειδί» για την ανάκαμψη της οικονομίας τις μεταρρυθμίσεις και στην αγορά προϊόντων, την άρση των υπερβολικών ρυθμιστικών κανόνων, τη μείωση των αδυναμιών της δημόσιας διοίκησης και την επίλυση του ζητήματος των κόκκινων δανείων.

Η κυβέρνηση χωρίς ηθικές αναστολές και ιδεολογικές συντεταγμένες ψηφίζει τα πάντα και εξαπατά τον λαό, ενώ με τη στρατηγική της στερεί ρευστότητα από την οικονομία, τονίζει ο συντονιστής Οικονομικών της ΝΔ. Ο Χρήστος Σταϊκούρας επισημαίνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο πως παρά τα σκληρά μέτρα η κυβέρνηση θα πάρει τη δόση των 7,5 δισ. ευρώ.

«Πρώτα οι ΣΥΡΙΖΑ /ΑΝΕΛ εξαπάτησαν τους εργαζόμενους με ψεύτικες υποσχέσεις για τους μισθούς και τις συλλογικές συμβάσεις. Τώρα συζητούν τις νέες απαιτήσεις των δανειστών για κατάργηση 13ου, 14ου μισθού, για μείωση του κατώτερου μισθού, κατάργηση τριετιών, ελεύθερες απολύσεις, lock out», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας πως έρχονται «μέτρα εξοντωτικά για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και ειδικά τους χαμηλόμισθους».

Σε άρθρο του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης σημειώνει :«Έχει θράσος αυτή η κυβέρνηση. Και αυτή είναι η διαφορά της με άλλες κακές κυβερνήσεις. Γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που τα ηνία κρατούν ανίκανοι πολιτικάντηδες, είναι όμως η πρώτη φορά που αυτό γίνεται «στο όνομα της αξιοπρέπειας – της δημοκρατίας – της ελευθερίας – της ισότητας – της δικαιοσύνης – του σοσιαλισμού και της ειρήνης», για να χρησιμοποιήσω ορισμένους από τους προσφιλείς όρους του κ. Τσίπρα»

«Σε έναν τομέα μόνο στάθηκε πιστός ο ΣΥΡΙΖΑ, στην απέχθεια προς τις επενδύσεις», αναφέρει σε σχόλιό της η Ένωση Κεντρώων: «Όπως και να ‘χει λοιπόν οι κυβερνώντες είναι αρκετά ερασιτέχνες για να συντελέσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας με συνέπεια να «διαλύουν» καθημερινά τα όνειρα των πολιτών και να οδηγούν στην διάρρηξη του κοινωνικού ιστού»



Πηγή: www.iefimerida.gr



ΠΡΟΓΕΥΣΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ


Σκληρή αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης με αντικείμενο το εργασιακό πριν καν αρχίσει η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση με τους Θεσμούς.

Μετά τη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί τα εργασιακά όπως υπερασπίστηκε τις συντάξεις και την πρώτη κατοικία και τις έντονες αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε την Κυριακή στην αντεπίθεση με αφορμή τις δηλώσεις της ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη. Σε μια προσπάθεια «φυγής προς τα εμπρός», τη στιγμή που οι πληροφορίες θέλουν τους δανειστές να είναι έτοιμοι να ζητήσουν ακόμη και κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, τουλάχιστον για τις νέες προσλήψεις, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβασε τους τόνους, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι θέλει να επιβάλει εργασιακή ζούγκλα.


Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή. Η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για τα εργασιακά αναμένεται να έχει πολλά επεισόδια
Νέα κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για τις κρατικές δομές

Ο ΣΥΡΙΖΑ δριμεία επίθεση εναντίον της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοάκη με αφορμή δηλώσεις της ευρωβουλευτή του κόμματος Μαρίας Σπυράκη σε τηλεοπτικό σταθμό, στις οποίες αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η ΝΔ θα διαλύσει δομές.

«Οι σημερινές δηλώσεις της κ. Σπυράκη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ περί διάλυσης κρατικών δομών και απολύσεων στο δημόσιο είναι δηλωτικές των προθέσεων και του σχεδίου του κ. Μητσοτάκη για τη χώρα. Άλλωστε, κανείς δεν ξεχνά τη θητεία του κ. Μητσοτάκη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. Και προσθέτει: «Πίσω από τις δήθεν φιλολαϊκές κορόνες κρύβεται το πραγματικό, αποκρουστικό πρόσωπο της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, άξιου διαδόχου του κ. Σαμαρά: απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο και απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, εργασιακή ζούγκλα και μισθοί πείνας».

Άμεση ήταν η απάντηση της κ. Σπυράκη η οποία σε δήλωσή της ανέφερε τα εξής:
«Προφανώς και στην παρέμβασή μου στον ΣΚΑΙ είπα επί λέξει: “Αυτό που πρέπει να δούμε σοβαρά είναι  ότι ο δημόσιος τομέας χρειάζεται αναδιάρθρωση. Και όταν λέμε ότι χρειάζεται αναδιάρθρωση σημαίνει ότι πρέπει να καταργηθούν όλοι μα όλοι οι οργανισμοί φαντάσματα. Και ό,τι καθυστέρηση υπήρχε στο παρελθόν μας βαραίνει, που δεν το κάναμε δηλαδή ως τώρα. Από εκεί και πέρα κατά την ταπεινή μου γνώμη οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να απολυθούν, μπορεί να αναγκαστούν να αλλάξουν χαρακτήρα δουλειάς, δηλαδή να μπουν σε μια άλλη υπηρεσία η να κάνουν μια άλλη δουλειά. Υπάρχουν και άνθρωποι που είναι κοντά στη συνταξιοδότηση και αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να μπουν σε μια διαδικασία εξόδου”.


«Προφανώς και ο ΣΥΡΙΖΑ για άλλη μια φορά λέει ψέματα, αλλά αυτό δεν είναι είδηση» αναφέρει στη δήλωσή της η κ. Σπυράκη
Προφανώς και πιστεύω ότι το δημόσιο χρειάζεται αναδιάρθρωση.
Προφανώς και πιστεύω ότι πρέπει να καταργηθούν όλοι οι οργανισμοί-φαντάσματα.
Προφανώς και στην ίδια εκπομπή δήλωσα  επίσης ότι «η χώρα δεν χρειάζεται νέους ανέργους», και πως «η αναδιάρθρωση του Δημοσίου, οι αποκρατικοποιήσεις και ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον θα είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα προς τους επενδυτές».

Και στο βάθος  νέες πιέσεις από τους δανειστές

Η αντιπαράθεση λαμβάνει χώρα σε μια στιγμή που οι πρώτες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το τι αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά προκαλούν έντονη ανησυχία.

Ενδεικτικές των πιέσεων και του κλίματος που επικρατεί στα γραφεία των κυβερνητικών στελεχών είναι και οι δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Μιλώντας σε εκδήλωση γερμανικού ινστιτούτου ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι θα υπάρξουν ισχυρές πιέσεις μετά το καλοκαίρι από τους δανειστές για αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και τα εργασιακά, ενώ τόνισε με νόημα πως πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις και αλλαγές.


Ευκλείδης Τσακαλώτος και Αλέξης Τσίπρας
Το ποια θα είναι τελικά τα μέτρα που θα κληθεί να περάσει η κυβέρνηση στα εργασιακά το φθινόπωρο είναι κάτι που δεν μπορεί κανείς να το προεξοφλήσει, σύμφωνα ωστόσο με τις πληροφορίες τα θέματα που αναμένεται να τεθούν είναι μεταξύ άλλων η μείωση εργατικού κόστους με περικοπές του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα για τις νέες προσλήψεις, η αναδιάρθρωση της λειτουργίας συνδικαλιστικών οργανώσεων, η αλλαγή στο καθεστώς προστασίας των συνδικαλιστών αλλά και η άρση των περιορισμών των ομαδικών απολύσεων στις μεγάλες επιχειρήσεις.


ΠΗΓΗ ΤΗΕ TOC




ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ Ν.Δ.


Σε ελεύθερη πτώση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ - Η προϊούσα κυβερνητική αποσύνθεση δεν αφήνει αλώβητο ούτε το ηγετικό προφίλ του Τσίπρα

Σε ελεύθερη πτώση κινείται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καθώς η αποδοχή της από την ελληνική κοινωνία βρίσκεται στο ναδίρ και η εικόνα της θρυμματίζεται υπό το βάρος του σκληρού πακέτου των μέτρων τα οποία υιοθέτησε πρόσφατα και θεωρούνται απαράδεκτα από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.

Η προϊούσα κυβερνητική αποσύνθεση δεν αφήνει αλώβητο ούτε το ηγετικό προφίλ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα οδηγώντας σε μεγαλύτερο άνοιγμα την ψαλίδα της διαφοράς που χωρίζει την αξιωματική αντιπολίτευση από την κυβερνητική παράταξη.

Το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρεία ALCO για λογαριασμό του ΘΕΜΑτος φτάνει πλέον στο 7,5%.


Σε ελεύθερη πτώση κινείται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ., καθώς η αποδοχή της από την ελληνική κοινωνία βρίσκεται στο ναδίρ και η εικόνα της θρυμματίζεται υπό το βάρος του σκληρού πακέτου των μέτρων τα οποία υιοθέτησε πρόσφατα και θεωρούνται απαράδεκτα από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.

Η προϊούσα κυβερνητική αποσύνθεση δεν αφήνει αλώβητο ούτε το ηγετικό προφίλ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος καταγράφει ιστορικά χαμηλά επίπεδα δημοφιλίας για εν ενεργεία ηγέτη και οδηγεί σε μεγαλύτερο άνοιγμα την ψαλίδα της διαφοράς που χωρίζει την αξιωματική αντιπολίτευση από την κυβερνητική παράταξη.

Το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα ευρήματα δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρεία Alco για λογαριασμό του «ΘΕΜΑτος», φτάνει πλέον στο 7,5% - στην πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγή επί των εγκύρων είναι 6,3% και είναι αυξημένο κατά 2.5 εκατοστιαίες μονάδες σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη έρευνα τον περασμένο Μάρτιο.
Κύριο χαρακτηριστικό της έρευνας, η οποία διεξήχθη την τελευταία εβδομάδα (30 Μαΐου με 2 Ιουνίου), είναι η μεγάλη απογοήτευση των πολιτών από τις επιδόσεις της κυβέρνησης που ανεβάζει στα ύψη την απαισιοδοξία για το ξεπέρασμα της κρίσης, διαψεύδοντας τις προσδοκίες των κυβερνητικών αξιωματούχων και τις προπαγανδιστικές ανακοινώνεις ότι ξεκινά μια νέα αναπτυξιακή περίοδος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις ένας στους δέκα που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση πιστεύει ότι μετά τα νέα μέτρα θα ξεπεραστεί η κρίση, ενώ το 82% απαντά αρνητικά στο σχετικό ερώτημα. Αλλωστε, μόνο το… 1% χαρακτηρίζει «θετικά» τα μέτρα, έναντι του 65% που τα θεωρεί «απαράδεκτα» και του 31% που τα αντιμετωπίζει ως «αναγκαίο κακό».

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, εξάλλου, αξιολογεί αρνητικά την κυβερνητική αποτελεσματικότητα, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς των ιθυνόντων του Μεγάρου Μαξίμου για κέρδη που αποκόμισε η διαπραγματευτική τακτική η οποία ακολουθήθηκε. Το 72% των συμμετεχόντων στην έρευνα θεωρεί αρνητική για την Ελλάδα την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup, έναντι μόλις 11% που τη βλέπει με θετική προαίρεση. Ενώ μόνο το 8% αποδέχεται ότι η κυβέρνηση πέτυχε τον στόχο για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, την ίδια στιγμή που είναι δεκαπλάσιοι -80% επί του συνόλου- όσοι πιστεύουν ότι απέτυχε.

Στο 44% η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, πολυδιάσπαση και συνωστισμός στο 3%



Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει 2,3 μονάδες, υποχωρώντας στο 15% από το 17,3% που συγκέντρωνε στην προηγούμενη έρευνα της Alco τον περασμένο Μάρτιο. Η συσπείρωση του μεγαλύτερου κυβερνητικού κόμματος βυθίζεται στο 44% και οι ψηφοφόροι του κινούνται σχεδόν προς όλες τις κατευθύνσεις: επιδεικνύουν τόσο αριστερόστροφη τάση, ενισχύοντας τη ΛΑΕ, τη νεοσύστατη Πλεύση Ελευθερίας και το ΚΚΕ, αλλά και δεξιόστροφη, δηλώνοντας προτίμηση στη Ν.Δ. και στη Χρυσή Αυγή. Πάντως, οι μισοί από όσους εγκαταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να τηρούν στάση αναμονής, στρεφόμενη οι προς αυτό που ορίζεται ως απροσδιόριστη ψήφος (λευκό, άκυρο, αποχή). Η Νέα Δημοκρατία ενισχύεται ελαφρώς και ανεβαίνει στο 21,3% (+0,2%), διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα τη συσπείρωση των παλιών ψηφοφόρων της που φτάνει στο 85%, ενώ έχει μικρές εισροές από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ευρύτερο κεντρώο χώρο, πρωτίστως από το Ποτάμι.

Με ενισχυμένες δυνάμεις διατηρούνται στην τρίτη θέση η Χρυσή Αυγή, που συγκεντρώνει 6,8% (+0,7%) και το ΚΚΕ που ανεβαίνει στο 5,4% (+0,4%). Σταθερή στο 3,6% παραμένει η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜ.ΑΡ., όπως και οι άλλοι μικρότεροι κοινοβουλευτικοί σχηματισμοί: η Ενωση Κεντρώων στο 2,5% (-0,1%), οι ΑΝ.ΕΛ. στο 2,1% (-0,1%) και το Ποτάμι στο 1,8%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ελαφρώς ανοδική τροχιά της ΛΑ.Ε., που φτάνει στο 2,6% (+0,4%) και την οδηγεί στην έκτη θέση της κατάταξης των πολιτικών δυνάμεων, παρά την εμφάνιση στο προσκήνιο της Πλεύσης Ελευθερίας και το ελπιδοφόρο για αρχή 2% που συγκεντρώνει το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Στο 4,2% φτάνουν όσοι δηλώνουν προτίμηση σε «άλλο» κόμμα και αφορά επιλογές που καμία εξ αυτών δεν συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 1%, ενώ σε υψηλά επίπεδα κυμαίνεται η απροσδιόριστη ψήφος: 16,4% οι αναποφάσιστοι, 11,9% οι εκφράζοντες πρόθεση αποχής και 4,4% όσοι προτιμούν τη λευκή ψήφο.

Στην αναγωγή των προτιμήσεων επί των εγκύρων ψηφοδελτίων, η δημοσκοπική δύναμη των κομμάτων υπολογίζεται ως εξής: Ν.Δ. 25,4%, ΣΥΡΙΖΑ 17,9%, Χ.Α. 8,1%, ΚΚΕ 6,5%, Δημοκρατική Συμπαράταξη 4,3%, ΛΑ.Ε. 3,1%, Ενωση Κεντρώων 3%, ΑΝ.ΕΛ. 2,5%, Πλεύση Ελευθερίας 2,4%, Ποτάμι 2,2%, άλλο κόμμα 5% και αναποφάσιστοι 19,6%.

Πάντως, με δεδομένα το υψηλό ποσοστό των αναποφάσιστων, τη διαφαινόμενη πολυδιάσπαση της ψήφου, τις οριακές επιδόσεις αρκετών κομμάτων που κινούνται πέριξ του 3%, αλλά και τα περιθώρια στατιστικού λάθους, είναι δύσκολο να προδικάσει κανείς πόσα κόμματα θα μπουν στην επόμενη Βουλή. Στον σχετικό πίνακα, άλλωστε, που παρουσιάζει τα όρια όπου μπορεί να κυμανθούν τα ποσοστά κομμάτων, φαίνεται ότι μπορεί να φτάσουν ακόμη και στις δέκα (!) οι πολιτικές δυνάμεις που διεκδικούν να έχουν εκπροσώπηση στην επόμενη κοινοβουλευτική σύνθεση.


74% ήταν ψέμα, όχι αυταπάτη


Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη το βαρύτατο πλήγμα που υφίσταται η αξιοπιστία του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του. Τρεις στους τέσσερις (το 75%) απαντούν αρνητικά στο ερώτημα για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, έναντι του 17% που εκφράζεται θετικά.

Ακόμη πιο ενδεικτικές της αρνητικής προαίρεσης των πολιτών είναι οι απαντήσεις που δίνουν όταν ερωτώνται πώς αντιλαμβάνονται τη φράση που είπε πρόσφατα ο πρωθυπουργός στη Βουλή: «Κατηγορήστε μας για αυταπάτες, όχι ότι δεν τηρήσαμε την εντολή και είπαμε ψέματα»: το 74% πιστεύει ότι ο κ. Τσίπρας είπε «ψέματα», έναντι του 17% που του αναγνωρίζει το ελαφρυντικό ότι είχε «αυταπάτες».

Στο 17%, εξάλλου, υποχωρεί το ποσοστό των πολιτών που προτιμά την παραμονή στην εξουσία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. (έναντι 22% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό στη δημοσκόπηση του Μαρτίου). Πλειοψηφικό, με 30%, παραμένει το αίτημα για άλλη κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή, αν και πριν από δύο μήνες μια τέτοια λύση ήταν προτιμητέα από το 38%. Ενώ σε ανοδική τάση βρίσκεται το ποσοστό όσων θέλουν εκλογές που φτάνει στο 28% (από 21%).

Την αρνητική διάθεση των πολιτών στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες αποτυπώνουν και οι απαντήσεις στο ερώτημα αν είναι σωστό να επιτρέπεται η συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε offshore εταιρείες. Συντριπτικό ποσοστό της τάξης του 92% απαντά «όχι» και μόνο το 3% είναι θετικό σε αυτό που επιχειρήθηκε να γίνει και αναιρέθηκε μετά την αποκάλυψη του «ΘΕΜΑτος».




Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, ποσοστό 92%, θεωρεί ότι δεν είναι σωστό να επιτρέπεται



η συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε offshore εταιρείες. Μόνο το 3% απάντησε ότι είναι
θετικό αυτό που επιχειρήθηκε να γίνει και αναιρέθηκε μετά την αποκάλυψη του «ΘΕΜΑτος»
Σε ελεύθερη πτώση κινείται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ., καθώς η αποδοχή της από την ελληνική κοινωνία βρίσκεται στο ναδίρ και η εικόνα της θρυμματίζεται υπό το βάρος του σκληρού πακέτου των μέτρων τα οποία υιοθέτησε πρόσφατα και θεωρούνται απαράδεκτα από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.

Η προϊούσα κυβερνητική αποσύνθεση δεν αφήνει αλώβητο ούτε το ηγετικό προφίλ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος καταγράφει ιστορικά χαμηλά επίπεδα δημοφιλίας για εν ενεργεία ηγέτη και οδηγεί σε μεγαλύτερο άνοιγμα την ψαλίδα της διαφοράς που χωρίζει την αξιωματική αντιπολίτευση από την κυβερνητική παράταξη.

Το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα ευρήματα δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρεία Alco για λογαριασμό του «ΘΕΜΑτος», φτάνει πλέον στο 7,5% - στην πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγή επί των εγκύρων είναι 6,3% και είναι αυξημένο κατά 2.5 εκατοστιαίες μονάδες σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη έρευνα τον περασμένο Μάρτιο.

Κύριο χαρακτηριστικό της έρευνας, η οποία διεξήχθη την τελευταία εβδομάδα (30 Μαΐου με 2 Ιουνίου), είναι η μεγάλη απογοήτευση των πολιτών από τις επιδόσεις της κυβέρνησης που ανεβάζει στα ύψη την απαισιοδοξία για το ξεπέρασμα της κρίσης, διαψεύδοντας τις προσδοκίες των κυβερνητικών αξιωματούχων και τις προπαγανδιστικές ανακοινώνεις ότι ξεκινά μια νέα αναπτυξιακή περίοδος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις ένας στους δέκα που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση πιστεύει ότι μετά τα νέα μέτρα θα ξεπεραστεί η κρίση, ενώ το 82% απαντά αρνητικά στο σχετικό ερώτημα. Αλλωστε, μόνο το… 1% χαρακτηρίζει «θετικά» τα μέτρα, έναντι του 65% που τα θεωρεί «απαράδεκτα» και του 31% που τα αντιμετωπίζει ως «αναγκαίο κακό».
Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, εξάλλου, αξιολογεί αρνητικά την κυβερνητική αποτελεσματικότητα, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς των ιθυνόντων του Μεγάρου Μαξίμου για κέρδη που αποκόμισε η διαπραγματευτική τακτική η οποία ακολουθήθηκε. Το 72% των συμμετεχόντων στην έρευνα θεωρεί αρνητική για την Ελλάδα την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup, έναντι μόλις 11% που τη βλέπει με θετική προαίρεση. Ενώ μόνο το 8% αποδέχεται ότι η κυβέρνηση πέτυχε τον στόχο για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, την ίδια στιγμή που είναι δεκαπλάσιοι -80% επί του συνόλου- όσοι πιστεύουν ότι απέτυχε.







Στο 44% η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, πολυδιάσπαση και συνωστισμός στο 3%



Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει 2,3 μονάδες, υποχωρώντας στο 15% από το 17,3% που συγκέντρωνε στην προηγούμενη έρευνα της Alco τον περασμένο Μάρτιο. Η συσπείρωση του μεγαλύτερου κυβερνητικού κόμματος βυθίζεται στο 44% και οι ψηφοφόροι του κινούνται σχεδόν προς όλες τις κατευθύνσεις: επιδεικνύουν τόσο αριστερόστροφη τάση, ενισχύοντας τη ΛΑΕ, τη νεοσύστατη Πλεύση Ελευθερίας και το ΚΚΕ, αλλά και δεξιόστροφη, δηλώνοντας προτίμηση στη Ν.Δ. και στη Χρυσή Αυγή. Πάντως, οι μισοί από όσους εγκαταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να τηρούν στάση αναμονής, στρεφόμενη οι προς αυτό που ορίζεται ως απροσδιόριστη ψήφος (λευκό, άκυρο, αποχή). Η Νέα Δημοκρατία ενισχύεται ελαφρώς και ανεβαίνει στο 21,3% (+0,2%), διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα τη συσπείρωση των παλιών ψηφοφόρων της που φτάνει στο 85%, ενώ έχει μικρές εισροές από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ευρύτερο κεντρώο χώρο, πρωτίστως από το Ποτάμι.

Με ενισχυμένες δυνάμεις διατηρούνται στην τρίτη θέση η Χρυσή Αυγή, που συγκεντρώνει 6,8% (+0,7%) και το ΚΚΕ που ανεβαίνει στο 5,4% (+0,4%). Σταθερή στο 3,6% παραμένει η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜ.ΑΡ., όπως και οι άλλοι μικρότεροι κοινοβουλευτικοί σχηματισμοί: η Ενωση Κεντρώων στο 2,5% (-0,1%), οι ΑΝ.ΕΛ. στο 2,1% (-0,1%) και το Ποτάμι στο 1,8%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ελαφρώς ανοδική τροχιά της ΛΑ.Ε., που φτάνει στο 2,6% (+0,4%) και την οδηγεί στην έκτη θέση της κατάταξης των πολιτικών δυνάμεων, παρά την εμφάνιση στο προσκήνιο της Πλεύσης Ελευθερίας και το ελπιδοφόρο για αρχή 2% που συγκεντρώνει το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Στο 4,2% φτάνουν όσοι δηλώνουν προτίμηση σε «άλλο» κόμμα και αφορά επιλογές που καμία εξ αυτών δεν συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 1%, ενώ σε υψηλά επίπεδα κυμαίνεται η απροσδιόριστη ψήφος: 16,4% οι αναποφάσιστοι, 11,9% οι εκφράζοντες πρόθεση αποχής και 4,4% όσοι προτιμούν τη λευκή ψήφο.

Στην αναγωγή των προτιμήσεων επί των εγκύρων ψηφοδελτίων, η δημοσκοπική δύναμη των κομμάτων υπολογίζεται ως εξής: Ν.Δ. 25,4%, ΣΥΡΙΖΑ 17,9%, Χ.Α. 8,1%, ΚΚΕ 6,5%, Δημοκρατική Συμπαράταξη 4,3%, ΛΑ.Ε. 3,1%, Ενωση Κεντρώων 3%, ΑΝ.ΕΛ. 2,5%, Πλεύση Ελευθερίας 2,4%, Ποτάμι 2,2%, άλλο κόμμα 5% και αναποφάσιστοι 19,6%.

Πάντως, με δεδομένα το υψηλό ποσοστό των αναποφάσιστων, τη διαφαινόμενη πολυδιάσπαση της ψήφου, τις οριακές επιδόσεις αρκετών κομμάτων που κινούνται πέριξ του 3%, αλλά και τα περιθώρια στατιστικού λάθους, είναι δύσκολο να προδικάσει κανείς πόσα κόμματα θα μπουν στην επόμενη Βουλή. Στον σχετικό πίνακα, άλλωστε, που παρουσιάζει τα όρια όπου μπορεί να κυμανθούν τα ποσοστά κομμάτων, φαίνεται ότι μπορεί να φτάσουν ακόμη και στις δέκα (!) οι πολιτικές δυνάμεις που διεκδικούν να έχουν εκπροσώπηση στην επόμενη κοινοβουλευτική σύνθεση.

ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑΣ

Εβδομάδα ταλαιπωρίας ξεκινά από σήμερα Δευτέρα (06.06.2016) για τους πολίτες που χρησιμοποιούν τα μέσα μεταφοράς, σταθερής τροχιάς για τις μετακινήσεις τους. Οι στάσεις εργασίας με Μετρό, Ηλεκτρικό και Τραμ θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα.
Κινητοποιήσεις δυο εβδομάδων ξεκινούν από σήμερα Δευτέρα (06.06.2016) οι εργαζόμενοι στο Μετρό, τον ΗΣΑΠ και το Τραμ, τα μέσα σταθερής τροχιάς δηλαδή. Αντιδρούν στην ένταξη της ΣΤΑΣΥ και της ΟΣΥ στο νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Σήμερα, 6 Ιουνίου 2016, δεν θα έχει Μετρό, Ηλεκτρικό και Τραμ από την έναρξη της βάρδιας έως τις 10:00, την Τετάρτη από τις 12:00 έως τις 16:00 και την Παρασκευή από τις 20:00 έως τη λήξη της βάρδιας.

Το πρόγραμμα των στάσεων εργασίας

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016: Στάση εργασίας από έναρξη έως 10.00
Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016: Στάση εργασίας από 12.00 έως 16.00
Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016: Στάση εργασίας από 22.00 έως λήξη βάρδιας

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016: Στάση εργασίας από έναρξη έως 10.00
Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016: Στάση εργασίας από 21.00 έως λήξη βάρδιας
Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016: Στάση εργασίας από 12.00 έως 17.00

Οι εργαζόμενοι του ΗΣΑΠ, του Μετρό και του Τραμ διαμαρτύρονται ακόμα για την συλλογική τους σύμβαση, τονίζοντας ότι κυβέρνηση και διοίκηση της εταιρείας "υπονομεύουν οποιαδήποτε συζήτηση για την υπογραφή νέας ΣΣΕ με στόχο την καταστρατήγηση, διάλυση και πλήρη ισοπέδωση και των τελευταίων δικαιωμάτων μας για να παραδοθεί ένα εργασιακό κάτεργο σε ιδιωτικά συμφέροντα".

ΠΗΓΗ NEWSIT

VasilisX

About VasilisX

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :