Random Posts

Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Tραγωδία στην Κύπρο και στον Βουραϊκό

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ


Η χειρότερη πυρκαγιά έχει αποτεφρώσει 15 τετραγωνικά χλμ πευκοδάσους - Εκκενώθηκαν κοινότητες, αποθήκες πυρομαχικών και μοναστήρια - Στέλνουν αεροπλάνα Γάλλοι και Ιταλοί - Τρία τα μέτωπα της φωτιάς - Αναστασιάδης: Τραγική η κατάσταση

Απεβίωσε και ο δεύτερος δασοπυροσβέστης που τραυματίστηκε χθες στο ατύχημα που σκοτώθηκε ο 49χρονος συνάδελφος του Ανδρέας Σοφοκλέους. Πρόκειται για το Μάριο Αριστοτέλους 44 ετών.

Ο δασοπυροσβέστης που σκοτώθηκε την Κυριακή ήταν ο Ανδρέας Σοφοκλέους, πατέρας πέντε ανήλικων παιδιών. Επέβαινε σε πυροσβεστικό όχημα το οποίο ανατράπηκε και έπεσε σε γκρεμό βάθους 30 μέτρων. Ο Σοφοκλέους καθόταν στο πίσω κάθισμα χωρίς να φοράει ζώνη ασφαλείας και εκτοξεύθηκε εκτός του οχήματος με αποτέλεσμα να χτυπήσει στο κεφάλι. Οι άλλοι δύο συνάδελφοί του τραυματίστηκαν, με τον ένα εξ αυτών να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε δήλωση του ανέφερε πως η Κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικώς «εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στους οικείους του αδικοχαμένου Ανδρέα Σοφοκλέους προς τους οποίους η Πολιτεία θα σταθεί αρωγός». Αυτές τις στιγμές οδύνης, είπε, «οι σκέψεις όλων μας στρέφονται τόσο προς την οικογένεια του Ανδρέα όσο και προς όλους όσοι με υπεράνθρωπες προσπάθειες μάχονται κατά της πύρινης λαίλαπας, διατεθειμένοι να θυσιάσουν ακόμα και τη ζωή τους στο καθήκον που τους έταξε η Πολιτεία».

Οι διευθυντές της Πυροσβεστικής και του Τμήματος Δασών δήλωσαν ότι πρόκειται για τη χειρότερη πυρκαγιά των τελευταίων ετών τόσο σε έκταση όσο και σε μέγεθος καταστροφής. Η πυρκαγιά έχει αποτεφρώσει περίπου 15 τετραγωνικά χιλιόμετρα πευκοδάσους. Το έργο της πυρόσβεσης δυσχεραίνεται και για τον λόγο ότι η ίδια η πυρκαγιά δημιουργεί ρεύματα αέρος.

Τα πτητικά μέσα επιχείρησαν μέχρι και τις 20:00 το βράδυ της Δευτέρας και θα επανέλθουν σήμερα με το πρώτο φως της μέρας. Το έργο της πυρόσβεσης συνδράμουν δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα από την Ελλάδα. Στη διάρκεια της νύχτας επιχειρούσαν χερσαίες δυνάμεις με τη συνδρομή των εθελοντών.

Η κυπριακή κυβέρνηση απευθύνθηκε για βοήθεια στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Για προληπτικούς λόγους έχουν εκκενωθεί κοινότητες, που γειτνιάζουν με το μέτωπο της πυρκαγιάς. Εξάλλου στην εκκένωση αποθηκών με πυρομαχικά σε στρατόπεδα της περιοχής προχώρησαν οι ένοπλες δυνάμεις της Κύπρου, καθώς ήταν ορατός ο κίνδυνος ανάφλεξης από την πυρκαγιά. Τα πυρομαχικά μεταφέρθηκαν σε άλλη ασφαλή τοποθεσία.  Επίσης μεταφέρονται εικόνες μεγάλης ιστορικής αξίας από μοναστήρια.

Στέλνουν αεροπλάνα Γάλλοι και Ιταλοί


Τρία αεροσκάφη από Γαλλία και ένα από Ιταλία αναμένεται να φτάσουν στην Κύπρο σήμερα το πρωί για να βοηθήσουν στη κατάσβεση της πυρκαγιάς. Όπως δήλωσε ο Χρήστος Στυλιανίδης αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ, έχει ενεργοποιηθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμών Εκτάκτων Αναγκών και αρκετές χώρες είναι έτοιμες να βοηθήσουν.

Τρία τα μέτωπα της φωτιάς


Σε τρία μέτωπα, κοντά στα χωριά Σπήλια, Καννάβια και Αγία Ειρήνη μαίνεται ακόμη η πυρκαγιά που ξέσπασε την Κυριακή, δήλωσε ο Διευθυντής του Τμήματος  Δασών της Κύπρου, Τάκης Τσιντίδης.

Ο κ. Τσιντίδης δήλωσε ότι πολλά μέτωπα είναι υπό έλεγχο και η φωτιά είναι σε ύφεση λόγω της πτώσης της έντασης των ανέμων αλλά και των θερμοκρασιών.

Το απόγευμα της Δευτέρας έφτασαν στην Κύπρο από την Ελλάδα δύο ελικόπτερα σούπερ πούμα, επιπρόσθετα από τα καναντέρ, τα οποία επιχειρούν μαζί με όλα τα πτητικά μέσα που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει στη διάθεσή της. Τα πτητικά μέσα, σύμφωνα με τον κ. Τσιντίδη, μπορούν να επιχειρούν μέχρι τη δύση του ήλιου.

Το έργο της κατάσβεσης συνδράμουν επίσης άνδρες από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, τα κοινοτικά συμβούλια και εθελοντές.

Αναστασιάδης: Τραγική η κατάσταση


Τραγική χαρακτήρισε την κατάσταση στο μέτωπο της πυρκαγιάς που μαίνεται στη Κύπρο (περιοχή Σολέας) ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, εκφράζοντας ικανοποίηση για την προσπάθεια κατάσβεσης, και ευχαριστώντας και συγχαίροντας όλους όσοι συμβάλλουν σε αυτό το έργο. Εξέφρασε επίσης ευχές για σύντομη ανάρρωση στους δύο τραυματίες πυροσβέστες.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία όλων των αρμοδίων φορέων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι πρόκειται «πραγματικά για μια τραγική κατάσταση». Άκουσε, πρόσθεσε, τους επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Τμήματος Δασών, της Πολιτικής Άμυνας, του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, του Αρχηγού της Αστυνομίας και ενημερώθηκε για την όλη κατάσταση, συστήνοντας προσοχή σε όλους. «Είναι ανεπανόρθωτες καταστροφές μέσα από την απροσεξία, την αμέλεια ή την άρνηση να δεχθούμε τους κινδύνους που προκαλούν πραγματικά τραγικές συνθήκες για τις κοινότητες της υπαίθρου».

Τσίπρας: Τις δύσκολες αυτές ώρες βρισκόμαστε δίπλα στον λαό της Κύπρου


Τη στήριξή του στην Κύπρο εξέφρασε το βράδυ της Δευτέρας μέσω Twitter και ο Έλληνας πρωθυπουργός.

O Αλέξης Τσίπρας  έγραψε πως «τις δύσκολες αυτές ώρες βρισκόμαστε δίπλα στην κυβέρνηση της Κύπρου και το λαό που δοκιμάζονται», τονίζοντας πως ελληνικές δυνάμεις συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή Ευρύχου.

«Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε όποια βοήθεια χρειαστεί. Εύχομαι η επιχείρηση να ολοκληρωθεί γρήγορα», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Τόσκας: Είναι καθήκον μας να βοηθήσουμε τον κυπριακό λαό να αντιμετωπίσει την πύρινη λαίλαπα


«Είναι εθνικό μας καθήκον να βοηθήσουμε τον κυπριακό λαό να αντιμετωπίσει την πύρινη λαίλαπα» τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, αναφερόμενος στη βοήθεια που έχει στείλει η Ελλάδα στην Κύπρο για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς.

Ο κ. Τόσκας σημείωσε ότι με εντολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έχουν σταλεί στην Κύπρο από τη Ρόδο δύο υπερσύγχρονα πυροσβεστικά αεροσκάφη CL- 415 τα οποία παίρνουν ήδη μέρος στην κατάσβεση των πυρκαγιών. «Τα αεροσκάφη αυτά είναι ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει καθώς μπορούν και πετούν σε θερμοκρασίες άνω των 38 βαθμών που πετούν τα συνηθισμένα πυροσβεστικά αεροπλάνα» υπογραμμίζει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε και πρόσθετη βοήθεια και ήδη με εντολή πρωθυπουργού μεταβαίνουν στην Κύπρο και δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα Super Puma με κάδο και εκπαιδευμένο πλήρωμα στην κατάσβεση πυρκαγιών.

«Στέλνουμε την καρδιά μας, από το υστέρημά μας, βοήθεια στην Κύπρο, παρά το γεγονός ότι και στην Ελλάδα ο βαθμός επικινδυνότητας είναι μεγάλος σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο πυρκαγιών, αλλά αυτό επιτάσσει το εθνικό μας καθήκον» σημειώνει ο κ. Τόσκας.


ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


ΠΩΣ ΕΧΑΣΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ Ο 9ΧΡΟΝΟΣ


Ανατριχιαστική η περιγραφή του Συντονιστή Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής για τις συνθήκες θανάτου του 9χρονου Βασίλη - Η πτώση θανάτου του άτυχου παιδιού από τη γέφυρα μέχρι το ποτάμι σε βάθος 40 μέτρων - Σε τραγική κατάσταση οι γονείς και ο αδελφός

Συγκλονίζει το πανελλήνιο η τραγωδία που εξελίχθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στο φαράγγι του Βουραϊκού, όπου ο 9χρονος Βασίλης έχασε τη ζωή του πέφτοντας από τη γέφυρα σε βάθος 40 μέτρων.

Ανατριχιαστική είναι η περιγραφή του Συντονιστή Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στην Πάτρα, υποστράτηγου Νικόλαου Νικολακόπουλου, για τις συνθήκες του τραγικού δυστυχήματος. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση που διενεργήθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, ο θάνατος του 9χρονου, προήλθε από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, και όχι από πνιγμό, μετά την πτώση του στα νερά του Βουραϊκού ποταμού στην Αχαΐα.

Σύμφωνα και με τις μαρτυρίες των γονέων του, το άτυχο παιδί πιθανότατα έχασε την ισορροπία του και κατέπεσε στο κενό από πέρασμα ακριβώς δίπλα στη γραμμή του οδοντωτού σιδηρόδρομου, με αποτέλεσμα να καταλήξει σε δύσβατο σημείο στη θέση Σιφώνι, στο φαράγγι του Βουραϊκού.

Σε δηλώσεις του, ο Συντονιστής Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στην Πάτρα, υποστράτηγος Νικόλαος Νικολακόπουλος, που ήταν παρών στη χθεσινή επιχείρηση αναζήτησης και ανάσυρσης του εννιάχρονου, είπε ότι το παιδί προσπάθησε να περάσει δεξιά από τις σιδηροδρομικές ράγες πατώντας πάνω σε πρόχειρη λαμαρίνα-αυτοσχέδιο πέρασμα πλάτους 50 εκατοστών. «Από εκεί κατέπεσε, όχι κατακόρυφα, αλλά θα πρέπει να χτύπησε διαδοχικά σε προεξοχές-μπαλκόνια. Αρχικά σε βάθος 10 μέτρων και κατόπιν πιο βαθιά, στα 25 μέτρα, για να καταλήξει τελικά στο νερό, στα 40 μέτρα πιο κάτω από το σημείο που έπεσε».

Όπως περιέγραψε ο υποστράτηγος, το αγόρι δεν φαινόταν από ψηλά, καθώς στο σημείο υπάρχει καταρράκτης με ορμητικά νερά. Ωστόσο βρέθηκε μιας και επέπλεε ελάχιστα από την επιφάνεια του νερού, αφού στην πλάτη του είχε σακίδιο που λειτούργησε σαν σωσίβιο. «Διασώστης της 6ης ΕΜΑΚ (Πάτρας) που κατέβηκε με μεγάλη δυσκολία μέσα στο φαράγγι είδε από μακριά το χέρι του παιδιού να εξέχει από το νερό. Χρειάστηκε να κατεβούν εκεί δύτες της 1ης ΕΜΑΚ από την Αθήνα για να το απεγκλωβίσουν από τα ξύλα και τους κορμούς δέντρων που το παγίδευσαν και να το ανασύρουν, σε επιχείρηση που κράτησε μία ώρα, καθώς ο πυροσβέστης που είδε το αγόρι έπαθε υποθερμία μέσα στα παγωμένα νερά» λέει ο κ. Νικολακόπουλος, σύμφωνα με το thebest.gr

Όπως σημειώνει, δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Βασίλης, ο δίδυμος αδελφός του και οι γονείς τους έκαναν πεζοπορία στο βουνό, ήταν πάντως η πρώτη που διέσχιζαν το συγκεκριμένο φαράγγι.

«Ίσως οι γονείς είχαν μεγάλη εμπιστοσύνη στα παιδιά τους και τα άφησαν πίσω τους στη διάρκεια της πεζοπορίας. Αλλά στο συγκεκριμένο σημείο, αν πέσεις, επιστροφή δεν έχει. Ντόπιοι λένε ότι στην περιοχή αυτή έχουν καταπέσει και άλλα, δεκάδες, άτομα, που δεν βρέθηκαν τελικά ποτέ, αφού τα νερά φτάνουν κατά τόπους ακόμα και σε βάθος 300 μέτρων. Τριάντα χρόνια στην Πυροσβεστική είμαι, δεν θυμάμαι άλλη πιο δύσκολη επιχείρηση για τον εντοπισμό και την ανάσυρση εγκλωβισμένου ατόμου…» τονίζει ο υποστράτηγος.

Σε τραγική κατάσταση είναι οι γονείς και ο αδελφός του άτυχου Βασίλη, που αδυνατούν να πιστέψουν πώς η εκδρομή τους από την Αθήνα για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος κατέληξε σε τραγωδία…

Οι κραυγές της μάνας και ο μονόλογος του πατέρα ήταν το μόνο που ακουγόταν για ώρα σε όλο το Βουραϊκό.

Οι σκηνές που συνόδευσαν την ανάσυρση του 9χρονου παιδιού, λίγο πριν από τις 21:00 το βράδυ της Κυριακής, τη μεταφορά του αρχικά στο συρμό του οδοντωτού και την παραλαβή του στη συνέχεια από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, παρέπεμπαν σε αρχαία τραγωδία.

Ο πατέρας του 9χρονου Βασίλη δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που συνέβη. Έχοντας με το ζόρι τις αισθήσεις του μονολογούσε: «Είμαι ένας ανίκανος πατέρας. Έχασα το παιδί μου, πάρτε μου την επιμέλεια των παιδιών μου…».

ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΓΙΟΥΝΚΕΡ

Άλλο ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης περιμένει η ελληνική πλευρά από τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και τη σημερινή επαφή που θα έχει με τον Αλέξη Τσίπρα στις 12 το μεσημέρι. Η «βεντάλια» των θεμάτων, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι πλούσια με το Μαξίμου να βλέπει σταθερά στο πρόσωπο του προέδρου της Κομισιόν έναν πολύτιμο σύμμαχο.

Το «πακέτο Γιουνκέρ» και η αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ αναμένεται να βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας μετά και τη προσπάθεια της κυβέρνησης να κάνει στροφή στην ανάπτυξη τόσο με τον αναπτυξιακό νόμο όσο και με την προσέλκυση επενδύσεων.
Με τον πρόεδρο της Κομισιόν να έχει προειδοποιήσει την Τουρκία, σχετικά με την τήρηση των συμφωνηθέντων στο προσφυγικό, η πορεία υλοποίησης της συμφωνίας της Ε.Ε με την γείτονα χώρα αναμένεται να απασχολήσει πολύ τους δυο άνδρες ενόψει και της Συνόδου Κορυφής την ερχόμενη Τρίτη στις Βρυξέλλες.
Το προσφυγικό θα βρεθεί στο επίκεντρο και αύριο, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στο Στρασβούργο για να μιλήσει στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Το ζήτημα του Brexit προβληματίζει έντονα και την ελληνική πλευρά γνωρίζοντας καλά πως ένα πιθανό «ατύχημα» στην Μεγάλη Βρετανία θα μπορούσε να αποτελέσει το πρώτο «κακό παράδειγμα» εξόδου χώρας από την Ε.Ε. Και ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ δεν έχει κρύψει την ανησυχία του για την επόμενη ημέρα από το Βρετανικό δημοψήφισμα, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει κεντρικό ζήτημα στις συζητήσεις των δυο πλευρών.
Το κλείσιμο της αξιολόγησης σημαίνει πολλά για το κυβερνητικό στρατόπεδο το βλέμμα, όμως είναι στραμμένο στο Σεπτέμβρη και στην δεύτερη αξιολόγηση με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει σήμερα την ευκαιρία να κάνει μια πρώτη κουβέντα για το «καυτό» ζήτημα των εργασιακών με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.
Ο πρωθυπουργός, παρουσία του προέδρου της Κομισιόν, θα απευθύνει το μήνυμά του στον επιχειρηματικό κόσμο στις 7.30 το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, ενώ η παρουσία του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, του Ντέκλαν Κοστέλο και της Ντέλια Βελκουλέσκου δίνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο συνέδριο του Economist, στο οποίο θα μιλήσει και ο πρωθυπουργός την Πέμπτη το βράδυ.
Στο Μαξίμου έχουν το βλέμμα στραμμένο και στην αυριανή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όπου αναμένεται να ανακοινωθεί η επανένταξη των ελληνικών τραπεζών στο waiver.
Ο εκλογικός νόμος
Το μπαράζ επαφών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς ξεκινά σήμερα με τον Πάνο Καμμένο να περνά το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου στις 5 το απόγευμα.
Ο κυβερνητικός εταίρος δεν αποτελεί πρόβλημα για τον Αλέξη Τσίπρα , καθώς δεν  βλέπει αρνητικά ούτε την πρόταση του Παναγιώτη Κουρουμπλή για μείωση του μπόνους στις 27 έδρες για κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων που συγκεντρώσουν πάνω από 40%. Οι ΑΝ.ΕΛ θέτουν ως προαπαιτούμενο την παραμονή του πλαφόν του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.

ΠΗΓΗ NEWS 247


ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΚΑΥΤΑ ΡΟΦΗΜΑΤΑ


Η κατανάλωση καυτών αφεψημάτων προκαλεί "πιθανόν" καρκίνο του οισοφάγου, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Αντίθετα o ΠΟΥ ήρε τις υποψίες σχετικά με τον καφέ και το ματέ (λατινοαμερικανικό ρόφημα) που καταναλώνονται σε κανονικές θερμοκρασίες.

"Τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση πολύ ζεστών αφεψημάτων είναι πιθανή αιτία καρκίνου του οισοφάγου και ότι η θερμοκρασία δείχνει να είναι η αιτία παρά τα ίδια τα αφεψήματα", δήλωσε ο Κρίστοφερ Γουάιλντ, διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο (CIRC/IARC), στο τέλος μιας εργασίας επαναξιολόγησης από επιτροπή 23 ειδικών.

Μελέτες που διεξήχθησαν στην Κίνα, το Ιράν, την Τουρκία και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής όπου το τσάι ή το ματέ καταναλώνονται κατά παράδοση πολύ ζεστά (σε σχεδόν 70 βαθμούς Κελσίου), έδειξαν ότι ο κίνδυνος καρκίνου του οισοφάγου αυξάνεται με την θερμοκρασία στην οποία καταναλώνεται το αφέψημα, υπογραμμίζει η υπηρεσία για τον καρκίνο του ΠΟΥ.

"Οι κανονικές θερμοκρασίες για τον καφέ και το τσάι στις ευρωπαϊκές χώρες και τη Βόρεια Αμερική είναι μέσα στο όριο αυτό, καταναλώνονται κάτω από τους 60 βαθμούς", εξηγεί ο δρ Ντάμα Λούμις, επιδημιολόγος του CIRC.

Ο καφές, ένα από τα αφεψήματα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση παγκοσμίως, δεν θεωρείται στο εξής "ίσως καρκινογόνος", στο τέλος της επαναξιολόγησης που διεξήχθη στη βάση "1.000 και πλέον μελετών στον άνθρωπο και στα ζώα" που δεν καταλήγει σε "κανένα αποδεικτικό στοιχείο καρκινογόνου δράσης" από την κατανάλωσή του.

Όσο για το ματέ , εάν καταναλωθεί κρύο ή σε "όχι πολύ υψηλή" θερμοκρασία δεν έχει καρκινογόνο δράση, σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες και πειράματα σε ζώα.

Ο καρκίνος του οισοφάγου είναι η όγδοη πιο συχνή αιτία καρκίνου παγκοσμίως και μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτου από καρκίνο, με περίπου 400.000 θανάτους το 2012 (5% του συνόλου των θανάτων από καρκίνο).

Το CIRC δημοσιεύει τακτικά μονογραφίες, δηλαδή περιοδικά από το σύνολο της επιστημονικής βιβλιογραφίας για την καρκινογόνο δράση εξεταζομένων παραγόντων (χημικά προϊόντα, έκθεση κατά τη διάρκεια της εργασίας, καυσαέρια από κινητήρες ντίζελ, παράγοντες κινδύνου σε σχέση με τον τρόπο ζωής, όπως η πολύ μεγάλη κατανάλωση αλλαντικών...) τις οποίες επικαιροποιεί σε τακτική βάση.

Το CIRC καθορίζει έτσι μια ταξινόμηση που αρχίζει από την ομάδα 1 --"μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στους ανθρώπους" ή "κάποιες καρκινογόνες ουσίες", έως την ομάδα 4, που είναι η χαμηλότερη βαθμίδα της ταξινόμησης και σημαίνει ότι το εξεταζόμενο είδος δεν είναι καρκινογόνο για τον άνθρωπο. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 950 παράγοντες έχουν ελεγχθεί και ταξινομηθεί.

Η ταξινόμηση δεν αναφέρει το επίπεδο κινδύνου για την υγεία. Για παράδειγμα, το κάπνισμα ανήκει στην ομάδα 1 των γνωστών καρκινογόνων παραγόντων, αλλά η ταξινόμηση δεν αναφέρει πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος σε συνάρτηση με τον αριθμό των τσιγάρων που καταναλώνει ο καπνιστής. Μέσα σε αυτή την ομάδα, ο κίνδυνος μπορεί να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

VasilisX

About VasilisX

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :