Random Posts

Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2016

Επισχέσεις εργασίας, λουκέτα και αυξήσεις του ΦΠΑ στο προσκήνιο

ΣΕ ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ


Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να επισκέπτονται τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες γιατρούς, ωστόσο θα πληρώνουν το κόστος της επίσκεψης και θα υποβάλλουν την απόδειξη στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ για να εγκριθεί και να πιστωθεί στους λογαριασμούς τους, εφόσον ο Οργανισμός εκδώσει σχετική ανακοίνωση

Νέο γύρο… οικονομικής και όχι μόνο ταλαιπωρίας για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ σηματοδοτεί η επίσχεση παροχής υπηρεσιών υγείας στην οποία προχωρούν από σήμερα οι περίπου 5.500 κλινικοί και 3.500 εργαστηριακοί γιατροί, διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση εξόφλησης τους από τον Οργανισμό.

Μέχρι και χτες πάντως οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί τηρούσαν στάση αναμονής, περιμένοντας γραπτή διαβεβαίωση από την διοίκηση του Οργανισμού για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων. Και αυτό διότι εκτός από το γεγονός ότι δεν έχουν πληρωθεί από την αρχή του έτους, η  στάση πληρωμής του ΕΟΠΥΥ το 2015 για τις επισκέψεις του δευτέρου  εξαμήνου «χρεώνει τους κλινικούς ιατρούς με ένα επιπρόσθετο φόρο (βάσει της έκδοσης του τιμολογίου παροχής υπηρεσιών) που κυμαίνεται από 1.200 έως 4.200 ευρώ ανάλογα με την δήλωση εισοδήματος».

Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να επισκέπτονται τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες γιατρούς, ωστόσο θα πληρώνουν το κόστος της επίσκεψης και θα υποβάλλουν την απόδειξη στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ για να εγκριθεί και να πιστωθεί στους λογαριασμούς τους, εφόσον ο Οργανισμός εκδώσει σχετική ανακοίνωση.

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ) επιχειρώντας να απορροφήσει τις διαμαρτυρίες των ασφαλισμένων και να μετριάσει τη δαπάνη που θα συνεπάγεται για αυτούς πλέον η ιατρική επίσκεψη, συνιστά στους γιατρούς μέλη της, να επιδείξουν κοινωνική ευαισθησία, στα μέτρα του δυνατού. Συστήνει στους γιατρούς να μην ζητούν αμοιβή μεγαλύτερη από 10 ευρώ για όσο διαρκέσει η επίσχεση – είναι το ποσό της αμοιβής που εισπράττουν οι γιατροί βάσει της σύμβασής τους από τον ΕΟΠΥΥ.

Οι ασφαλισμένοι που δεν επιθυμούν ή δεν μπορούν να επιβαρυνθούν για ιατρική εξέταση ή συνταγογράφηση  έχουν μία εναλλακτική: τα δημόσια νοσοκομεία και τις δομές του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ),  που δοκιμάζονται επίσης σκληρά στον ρόλο τους εξαιτίας των ελλείψεων σε ειδικευμένους γιατρούς και εργαστήρια.


ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΤΩΝ CAPITAL CONTROLS

Σειρά προτάσεων για χαλάρωση των capital controls, μετά και τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, αναμένεται να καταθέσει την επόμενη εβδομάδα η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Πρόκειται για ένα σχέδιο των συστημικών τραπεζών για σταδιακή χαλάρωση των capital controls το οποίο συζητήθηκε ήδη με την Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και με τους κυρίους Τσακαλώτο και Σταθάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες της Ημερησίας, αναμένεται να προταθεί  -χωρίς να είναι σίγουρο και ότι θα γίνει αποδεκτό- η αύξηση του εβδομαδιαίου ορίου ανάληψης μετρητών από τα 420 ευρώ σήμερα στα 500 ή και 550 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος μέσα στο μήνα θα μπορεί να παίρνει πάνω από 2.000 ευρώ από τον λογαριασμό του.

Tαυτόχρονα θα υπάρχει η δυνατότητα σωρευτικής ανάληψης η οποία θα μπορεί να γίνει ανά δεκαπενθήμερο ή ακόμη και ανά μήνα. Ο πολίτης θα μπορεί να κάνει ανάληψη δύο εβδομάδων, χωρίς να χάνει το εβδομαδιαίο όριο ή θα μπορεί μια φορά τον μήνα να εισπράξει το εβδομαδιαίο όριο τεσσάρων εβδομάδων. Δηλαδή αν μείνει το όριο στα 420 ευρώ την εβδομάδα το σχέδιο προβλέπει να μπορούν οι καταθέτες να κάνουν είτε ανάληψη 840 ευρώ ανά δεκαπενθήμερο, είτε 1.680 ευρώ ανά μήνα.

Ταυτόχρονα συζητείται να ενταχθεί και ο μισθός ή η σύνταξη στο λεγόμενο νέο χρήμα το οποίο δεν έχει περιορισμούς από τα capital controls.

Οι τράπεζες αναμένεται να προτείνουν μεγαλύτερη χαλάρωση των capital controls και για τα εμβάσματα προς το εξωτερικό που σήμερα έχουν περιορισμό στα 1.000 ευρώ, αλλά και δυνατότητα για μεγαλύτερη του 10% ανάληψη από τα υπόλοιπα εμβασμάτων που προέρχονται από το εξωτερικό.

ΠΗΓΗ THE TOC


KAΛΟ ΜΗΝΑ ΜΕ ...ΦΟΡΟΥΣ


«Καίνε» καύσιμα, ταβέρνες, καφετέριες, λογαριασμοί κινητής και σταθερής τηλεφωνίας. Διπλασιάζεται ο φόρος στην μπύρα - Επιπλέον φόρος 11% στη συνδρομητική τηλεόραση

Ποδαρικό με αυξήσεις φόρων κάνει ο Ιούνιος. Με το «καλημέρα», θα πληρώνουν όλοι υψηλότερο ΦΠΑ παντού, αλλά θα δούνε και λιγότερα λεφτά στην τσέπη οι εργαζόμενοι λόγω αύξησης της παρακράτησης. Από σήμερα αυξάνεται ο φόρος και στην μπύρα, στη συνδρομητική τηλεόραση και στα ΙΧ.

Η θερινή φοροκαταγίδα θα πλήξει όμως κυρίως τους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου, που θα δουν αυξήσεις έως και 50% στον ΦΠΑ.

Συγκεκριμένα


1) Αυξάνεται ο συντελεστής ΦΠΑ από 23% στο 24% και από 16% σε 17%

Ακίνητα, αυτοκίνητα, καύσιμα, τσιγάρα, ποτά, ροφήματα, λογαριασμοί σταθερών και κινητών τηλεφώνων, είδη οικιακού εξοπλισμού, συσκευασμένα και μεταποιημένα είδη διατροφής, είδη σερβιριζόμενα σε καταστήματα μαζικής εστίασης, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί, διόδια και πλήθος άλλων προϊόντων και υπηρεσιών αναμένεται να ακριβύνουν από σήμερα.

Εκτός από το 24%, για πρώτη φορά μπαίνει και ΦΠΑ 17% (αντί 16%) στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου που γλίτωσαν (έως 31.12.2016)  την κατάργηση της έκπτωσης 30% που απολάμβαναν έως πέρυσι στον ΦΠΑ.

Ωστόσο οι ανατιμήσεις σε πολλά προϊόντα και υπηρεσίες θα ξεπερνούν το 1%-2%, λόγω … στρογγυλοποιήσεων και πιθανών φαινομένων κερδοσκοπίας.

2) Τέλος ο μειωμένος κατά 30% συντελεστής ΦΠΑ σε 11 νησιά του Αιγαίου

Στα νησιά Σύρος, Θάσος, Άνδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόννησος, Κέα, Αντίπαρος και Σίφνος, οι συντελεστές ΦΠΑ αυξάνονται:

α) από 5% σε 6% για φάρμακα και βιβλία

β) από 9% σε 13% για ΔΕΗ, νερό, νωπά κρέατα, ψάρια, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, φυτά ζωντανά, λαχανικά και φρούτα βρώσιμα, δημητριακά, άμυλα και προϊόντα αλευροποιϊας, ελαιόλαδο, παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών, ψωμί, ζυμαρικά, νερά φυσικά,  φαρμακευτικά προϊόντα, είδη και συσκευές ορθοπεδικής,  λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας , υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.

Εξαιτίας της αύξησης του ΦΠΑ από το 9% στο 13%, τα παραπάνω προϊόντα, αγαθά και υπηρεσίες θα ανατιμηθούν κατά 3,66%, στα συγκεκριμένα 11 νησιά.

γ) από 16% σε 24%  (δηλαδή αύξηση 50%) για τις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, όπως καύσιμα, νεόδμητα κτίσματα (πλην πρώτης κατοικίας), αυτοκίνητα, δίκυκλα, φορτηγά, λεωφορεία και λοιπά οχήματα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, καύσιμα, τσιγάρα και λοιπά προϊόντα καπνού, οινοπνευματώδη ποτά, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού, όπως έπιπλα, υφάσματα κ.λπ., πάσης φύσεως πλαστικά και ξύλινα αντικείμενα, χημικά προϊόντα, κοσμήματα, ρολόγια κ.λπ., τέλη σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, συσκευασμένα, μεταποιημένα και τυποποιημένα είδη διατροφής, ζάχαρη, λοιπές γλυκαντικές ουσίες, αλάτι, ξύδι και τα υποπροϊόντα του, μαστίχα, ζώντα ζώα, λιπάσματα, ζωοτροφές, σπόρους, άνθη, αναψυκτικά, χυμοί, energy drinks και λοιπά μη αλκοολούχα ποτά, εστίαση – catering, αποχέτευση, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί και φορτηγών δημόσιας χρήσης.

Σε όλες οι παραπάνω κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών αναμένεται να σημειωθούν αυτόματες ανατιμήσεις της τάξεως του 6,9%.

3) Διπλασιάζονται οι ειδικοί φόροι στην μπύρα

Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης  στην μπύρα θα αυξηθεί από τα 2,60 στα 5 ευρώ ανά βαθμό PLATO κατά όγκο και εκατόλιτρο και από 1,3 σε 2,5 ευρώ ανά βαθμό PLATO κατά όγκο και εκατόλιτρο για τα μικρά ζυθοποιεία. Οι λιανικές τιμές πώλησης της μπύρας αναμένεται να αυξηθούν έως 10%.

4) Επιβάλλεται τέλος στη συνδρομητική τηλεόραση

Προβλέπεται επιβολή τέλους 10% στους λογαριασμούς της συνδρομητικής τηλεόρασης. Έτσι, μαζί με τον αυξημένο από 23% στο 24% συντελεστή ΦΠΑ, που θα επιβληθεί και επί του τέλους 10%, οι τελικοί λογαριασμοί να αυξηθούν κατά 10,9%.

5) Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των τελών στα ΙΧ:  Ο υπολογισμός του θα γίνεται με βάση την αξία λιανικής του κάθε μοντέλου που θα δηλώνει ο εισαγωγέας στην Υπηρεσία Αξιών του Τελωνείου και το ύψος των τιμών των εκπεμπόμενων ρύπων.
Επιπλέον, θα πληρώνουν στο εξής τέλος ταξινόμησης και τα υβριδικά αυτοκίνητα, με συντελεστές μειωμένους κατά 50% σε σύγκριση με τα υπόλοιπα αυτοκίνητα.

6) Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις

Σε κάθε μισθοδοσία από τώρα και στο εξής θα διενεργούνται νέες κρατήσεις, βάσει της νέας κλίμακας εισοδήματος του 2016, που ισχύει αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου.

Πριν συνέλθουν από τις αυξήσεις του καλοκαιριού πάντως (και πριν τις άλλες αυξήσεις φόρων από 1.1.2017) τον Οκτώβριο θα αυξηθεί και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Η λιανικές τιμές πώλησης του καυσίμου θα επιβαρυνθούν με επιπλέον 6-7 λεπτά το λίτρο, στις οποίες θα μπει «καπέλο» και ο αυξημένος ΦΠΑ που ισχύει από σήμερα.


ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΟΥΚΕΤΟ

Η εταιρεία ΑΣΤΥ Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις ΑΕ, ιδιοκτήτρια και διαχειρίστρια του Athens Ledra Hotel, ανακοίνωσε τη διακοπή της λειτουργίας του ξενοδοχείου από την Τρίτη 31 Μαΐου 2016, λόγω οικονομικών δυσχερειών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις ως προς το μέλλον του ξενοδοχείου, εφόσον προκύψουν νέα στοιχεία.

Η συγκεκριμένη εταιρεία ανέλαβε τη διαχείριση του ξενοδοχείου από τις αρχές του 2014 μετά την αποχώρηση της Marriott International.

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι δεν έχουν καταβληθεί μισθοί από το Μάρτιο, αλλά ούτε και το δώρο του Πάσχα και αναμένεται την Τετάρτη να βγουν σε καθεστώς επίσχεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την Τρίτη οι πελάτες ειδοποιήθηκαν να αποχωρήσουν, ενώ και όσοι έφθασαν στο ξενοδοχείο δεν μπόρεσαν να κάνουν check in.

Το ξενοδοχείο (πρώην Ledra Marriott) είχε βγει πριν από ένα χρόνο σε πλειστηριασμό, με επισπεύδουσα την τράπεζα Alpha bank και με τιμή εκκίνησης στα 41,1 εκατ. ευρώ, ο οποίος όμως είχε αναβληθεί και η τιμή εκκίνησης αναπροσαρμόστηκε σε 47 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ ΤΗΕ ΤΟC

vxnews

About vxnews

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :