Random Posts

Τρίτη, 31 Μαΐου 2016

Η παρακράτηση του φορου σε μισθούς και η επικράτηση του Θρύλου στο μπάσκετ

Η ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΦΟΡΟΥ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΤΝΑΞΕΙΣ


Τα ακριβή ποσά αλλά και τη διαδικασία της παρακράτησης φόρου από μισθούς και συντάξεις μετά την ψήφιση της νέας φορολογικής κλίμακας φόρου εισοδήματος και εισφοράς αλληλεγγύης προβλέπει η εγκύκλιος που υπέγραψε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων.

Οπως προκύπτει από την εγκύκλιο, η παρακράτηση δεν θα γίνει αναδρομικά αλλά θα αφορά στα εισόδηματα από μισθούς και συντάξεις που εκκαθαρίζονται από τις 27.5.2016, ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 4389/2016 και εξής.

Τα παρακρατηθέντα ποσά φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα δηλωθούν στις ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2016 και θα συμψηφιστούν κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων αυτών.

Στην εγκύκλιο, αναγράφονται και συγκεκριμένα παραδείγματα για τους νέους υπολογισμούς:

A) Έστω μισθωτός με ετήσιο καθαρό εισόδημα (βάσει αναγωγής) 15.000 ευρώ. Συνολική εισφορά αλληλεγγύης: (15.000-12.000)*2,2%=66 ευρώ.

Μηνιαία παρακράτηση εισφοράς αλληλεγγύης: 66/12=5,5 ευρώ (εφόσον στο φορολογούμενο δεν καταβάλλονται Δώρα) ή 66/14=4,71 ευρώ (εφόσον στο φορολογούμενο καταβάλλονται και Δώρα που ισοδυναμούν με δύο μισθούς).

Β) Έστω μισθωτός με ετήσιο καθαρό εισόδημα (βάσει αναγωγής) 35.000 ευρώ. Συνολική εισφορά αλληλεγγύης: (35.000-30.000)*6,5%+676=1.001 ευρώ.

Μηνιαία παρακράτηση εισφοράς αλληλεγγύης: 1.001/12=83,42 ευρώ (εφόσον στο φορολογούμενο δεν καταβάλλονται Δώρα) ή 1.001/14=71,5 ευρώ (εφόσον στο φορολογούμενο καταβάλλονται και Δώρα που ισοδυναμούν με δύο μισθούς).

Πηγή: www.iefimerida.gr


ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Σε εκρηκτική εξελίσσεται η κατάσταση στη Λέσβο, αφού περισσότεροι από 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες αισθάνονται και αντιδρούν ως εγκλωβισμένοι - «φυλακισμένοι» στο νησί. Κι αυτό γιατί δεν μπορούν να φύγουν προς την άλλη Ελλάδα και στη συνέχεια προς την Ευρώπη, όπου και είναι ο τελικός τους προορισμός.
Σε εφαρμογή της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, στο σύνολο τους έχουν υποβάλλει αίτηση ασύλου, μια αίτηση που η διεκπεραίωση της είναι χρονοβόρα.
Εγκλωβισμένοι στη Μόρια και το Καρά Τεπέ
Έτσι από τις 20 Μαρτίου και μέχρι σήμερα ζουν στο χοτ σποτ της Μόριας και στο δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν να κατεβούν στην πόλη. Όμως, πολλοί από αυτούς, χωρίς καθόλου χρήματα, δημιουργούν σοβαρές κοινωνικές αντιδράσεις, αφού είτε καθημερινά διαδηλώνουν είτε κάποιοι, λίγοι, από αυτούς επιδεικνύουν μια παραβατική συμπεριφορά, τις περισσότερες φορές για να επιβιώσουν. Σχεδόν καθημερινά, καταγγέλλονται απόπειρες κλοπών ή κλοπές γυναικείων τσαντών, ενώ στην περιοχή βόρεια της Μυτιλήνης καταγγέλλονται εξαφανίσεις οικόσιτων ζώων, πουλερικών και προβάτων. Καθημερινά επίσης, συλλαμβάνονται κυρίως Πακιστανοί μετανάστες, που επιχειρούν να ταξιδέψουν με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Χαρακτηριστικότερη η περίπτωση δύο Αλγερινών οι οποίοι στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τον έλεγχο προκάλεσαν ζημιές σε αυτοκίνητα ενώ απείλησαν αστυνομικούς με σπασμένα μπουκάλια.

Επιστολή δημάρχου Λέσβου

Με επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και Άμυνας Πάνο Καμμένο, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός απευθύνει «έκκληση για όλες τις απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε να προστατευθεί η μέχρι σήμερα εξαιρετική εικόνα της Λέσβου και να διατηρηθεί αλληλέγγυα η τοπική κοινωνία».

Στην παρέμβαση του ο Σπύρος Γαληνός σημειώνει πως «….η καθυστέρηση των διαδικασιών αίτησης ασύλου, υποχρεώνει εκ των πραγμάτων, την παραμονή των προσφύγων στην Λέσβο για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα παραπάνω, δημιουργούν εκνευρισμό και προστριβές μεταξύ των φιλοξενουμένων μας, μερίδα των οποίων έχουν ήδη αρχίσει να στρέφονται στην παραβατικότητα, δεδομένης της έλλειψης χρημάτων και του φόβου μιας ενδεχόμενης επαναπροώθησής τους στην Τουρκία».

Ο ίδιος τονίζει ακόμα ότι «οι παραβατικές ενέργειες, δεν θα έχουν μόνο στόχο την αναχώρησή τους προς την κεντρική Ελλάδα αλλά και την εξασφάλιση βασικών αναγκών. Aυτές οι ενέργειες έχουν ήδη αρχίσει να προκαλούν αρνητικές αντιδράσεις και όχληση στην τοπική κοινωνία, μια κοινωνία που στάθηκε αλληλέγγυα, μέχρι σήμερα, σε πολύ δύσκολες συνθήκες και η στήριξη της οποίας αποτελεί βασική προϋπόθεση στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, αλλά και την προβολή της Λέσβου και της Ελλάδας με θετικό πρόσημο, σε όλο τον κόσμο, με άμεσο αντίκτυπο στην αποκατάσταση του πληγέντος κύρους της».
Ο Σπ. Γαληνός με την επιστολή του προτείνει προτείνει:

- την ενίσχυση του προσωπικού διεκπεραίωσης των αιτήσεων ασύλου, ώστε να μειωθεί ο χρόνος παραμονής τους,

- την μεταφορά των αιτούντων άσυλο σε νέες δομές ανά την Ελλάδα,

- την άμεση λήψη μέτρων για την εξασφάλιση καλών συνθηκών διαβίωσης κατά την παραμονή τους στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής της Μόριας.

Καταλήγοντας ο δήμαρχος Λέσβου καλεί τους αρμόδιους υπουργούς να προχωρήσουν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες, «ώστε να προστατευθεί η μέχρι σήμερα εξαιρετική εικόνα της Λέσβου και να διατηρηθεί αλληλέγγυα η τοπική κοινωνία».

«…Σε διαφορετική περίπτωση -σημειώνει καταλήγοντας ο δήμαρχος Λέσβου -υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί ο έλεγχος και να αποσυντεθεί η παραδειγματική εικόνα της Λέσβου, κάτι που θα ακυρώσει σε μεγάλο βαθμό την τιτάνια προσπάθεια που έχουμε καταβάλει μέχρι σήμερα.

Η εμπειρία μας στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης μας δίδαξε ότι απαιτείται ταχύτητα στις δράσεις και πρόληψη. Με γνώμονα αυτά τα στοιχεία θα σας παρακαλούσα να εξετάσετε τις παραπάνω προτάσεις και να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποφύγουμε πάση θυσία τις καταστάσεις που ζήσαμε το καλοκαίρι του 2015».

Αντιδράσεις στον Μόλυβο

Τον προβληματισμό της σχετικά με την μετατροπή του καταυλισμού της οργάνωσης IRC στα Μεγάλα Θέρμα στην Εφταλού από χώρο «πρώτης στάσης» σε χώρο μόνιμης διαμονής προσφύγων και ιδιαίτερα ευάλωτων ομάδων εκφράζει η «Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Επαγγελματιών και Δημοτών Μήθυμνας και Πέτρας για την εξεύρεση λύσεων ως προς το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα».

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση τους, οι ίδιοι δεν είναι «ο αρμόδιος θεσμικός παράγοντας της περιοχής που μπορεί να αποφασίσει για μία τέτοια αλλαγή πλεύσης» και ειδικά όπως τονίζουν «σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, όπου οι τραγικές επιπτώσεις του μεταναστευτικού προσφυγικού ζητήματος στην περιοχή Μολύβου - Πέτρας είναι έντονες και ορατές δια γυμνού οφθαλμού ακόμη και στον τελευταίο επισκέπτη που αμφέβαλλε για τις εκτιμήσεις και τις ανησυχίες μας από το περασμένο φθινόπωρο».

Όπως τονίζουν «οι οικονομικές επιπτώσεις της καταβαράθρωσης του τουρισμού στο σύνολο της οικονομίας και της απασχόλησης του νησιού μας έχουν χτυπήσει την πόρτα χιλιάδων εργαζομένων, τοπικών παραγωγών και υπηρεσιών και είναι ιδιαίτερα αισθητές στο βόρειο τμήμα του νησιού. Φέτος η χρονιά είναι εκ των πραγμάτων χρονιά ανασύνταξης της τουριστικής οικονομίας και ήδη δουλεύουμε πυρετωδώς, με όσα μέσα διαθέτουμε γι αυτό, ώστε του χρόνου να υπάρξει βελτίωση  εφόσον δεν έχουμε τα φαινόμενα του περσινού καλοκαιριού».

ΠΗΓΗ THE TOCMΕΓΑΛΗ ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ OFF SHORE


Σύσσωμη η αντιπολίτευση «πυροβολεί» την κυβέρνηση για τη ρύθμιση που ανοίγει δρόμο να συμμετέχουν πολιτικοί σε off shore εταρίες, τροποποιώντας τη σχετική διάταξη του προηγούμενου νόμου. Ολοι οι πολιτικοί αρχηγοί  ζητούν από την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις, ενώ η ΚΟ της ΝΔ κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση με πρώτο υπογράγοντα τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ με δηλώσεις του το πρωί της Δευτέρας ζήτησε να σταματήσει η κοροϊδία και κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει ποιους εξυπηρετεί η συγκεκριμένη διάταξη.

«Ας βγει η κυβέρνηση να πει ποιους αφορά αυτή η ρύθμιση» τόνισε και σημείωσε ότι «ήταν αυτά τα μέτρα που κρύβονταν πίσω από την επιθυμία της κυβέρνησης να φέρει ένα νομοσχέδιο 7.500 σελίδων για να ψηφιστεί μέσα σε 48 ώρες στη Βουλή».

Επίκαιρη ερώτηση ΝΔ

Επίκαιρη επερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Νίκο Παρασκευόπουλο και τον αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Με πρώτο υπογράφοντα τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας  κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης καταγγέλλουν τις κυβερνητικές σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από τα πολυνομοσχέδια των χιλιάδων σελίδων που «φανερώνoυν το πραγματικό ήθος της κυβερνητικής πλειοψηφίας και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται την έννοια της διαφάνειας».

Με αφορμή τα όσα απίστευτα είδαν το φως της δημοσιότητας για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τονίζουν μεταξύ άλλων ότι ενώ με την παλαιότερη διάταξη απαγορευόταν ρητά η συμμετοχή βουλευτών και υπουργών σε εταιρίες που εδρεύουν σε Κράτος με ιδιαιτέρως ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, κατάλληλο για φοροαποφυγή, το μόνο κριτήριο της απαγόρευσης με τη νέα διάταξη είναι η φορολογική συνεργασία με τις φορολογικές αρχές.

Προσθέτουν δε ότι μ’ αυτόν τον τρόπο επιτρέπεται πλέον η φοραποφυγή, εφ΄ όσον αυτή γίνει μέσω χώρας που είναι φορολογικά συνεργάσιμη.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας καλούν ευθέως την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης να δώσει άμεσα εξηγήσεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και στον ελληνικό λαό για το ποια είναι η σκοπιμότητα αυτής της ρύθμισης και ποιοι είναι οι κατεπείγοντες λόγοι που την υποχρέωσαν να εντάξει αυτήν τη ρύθμιση στο πολυνομοσχέδιο.

Επιπλέον, η Νέα Δημοκρατία ζητά την κατάργηση της εν λόγω διάταξης και επισημαίνει τον κίνδυνο που δημιουργείται από τη δημοσίευση της, καθώς είναι σαφές ότι θα ευνοήσει τα πολιτικά πρόσωπα εκείνα, που κατά παράβαση του νόμου, κατείχαν ή συμμετείχαν σε εξωχώριες εταιρίες.

Κατεβάστε από εδώ ολόκληρη την επερώτηση της ΝΔ

Γεννηματά: Να δώσει εξηγήσεις ο Τσίπρας

Την άμεση ανάκληση της επίμαχης ρύθμισης για τις off-shore ζήτησε και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για το θέμα.

«O ελληνικός λαός περιμένει, από τον κ. πρωθυπουργό, εξηγήσεις. Οι δήθεν υπερασπιστές των φτωχών στήνουν business με off shore; Ποιο είναι το κίνητρο που τους οδήγησε να καταργήσουν τον νόμο ΠΑΣΟΚ, που απαγόρευε off shore σε υπουργούς;», διερωτάται η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε δήλωσή της, η κ. Γεννηματά και επισημαίνει ότι «η άμεση ανάκληση της σχετικής ρύθμισης είναι η μόνη σοβαρή απάντηση που μπορεί να δώσει η κυβέρνηση».

Θεοδωράκης: Να μην έχουν λεφτά στο εξωτερικό οι πολιτικοί

«Εμείς το προχωράμε και ένα βήμα παραπάνω, πιστεύουμε ότι δεν θα πρέπει οι πολιτικοί να έχουν λεφτά στο εξωτερικό. Δια νόμου» τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. «Η δική μας πρόταση προς το πολιτικό σύστημα προς τις διάφορες πλευρές είναι να συμφωνήσουμε στη Βουλή ομοφώνως, ή σχεδόν, να έρθουν τα λεφτά όσων ασχολούνται με την πολιτική μέσα στη χώρα» κατέληξε.

ΚΚΕ: ταξική πολιτική υπέρ του κεφαλαίου

Το ΚΚΕ επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι «απ’ την πρώτη στιγμή είχε καταδικάσει και καταψηφίσει στη Βουλή τη συγκεκριμένη διάταξη του πολυνομοσχεδίου, που όχι μόνο επιτρέπει τη συμμετοχή βουλευτών και στελεχών της κυβέρνησης σε offshore εταιρείες, αλλά ανοίγει και το δρόμο για αποποινικοποίηση πιθανών παλιών υποθέσεων. Ένα ακόμη στοιχείο της ταξικής πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου, που συνεχίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, εκτός αν θεωρεί ότι στις offshore εταιρείες βρίσκονται οι αποταμιεύσεις των φτωχών λαϊκών στρωμάτων!».

Ενωση Κεντρώων: Το αριστερό μόρφωμα ξαναχτύπησε

Σε ανακοίνωση του κόμματος του Βασίλη Λεβέντη αναφέρεται: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ της ευαισθησίας και της διαφάνειας εγκληματεί για άλλη μια φορά. Είναι τουλάχιστον αδιανόητο να επιτρέπεται στο πολιτικό προσωπικό της χώρας να έχει offshore εταιρείες. Επιχειρηματίες και πολιτικοί δεν πάνε μαζί. Ποιους θέλει να καλύψει ο Πρωθυπουργός; Το αριστερό μόρφωμα ξαναχτύπησε».ΠΗΓΗ THE TOCΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ Ο ΘΡΥΛΟΣ

Με άλλο ένα τρίποντο στο τελευταίο δευτερόλεπτο χάρισε τη νίκη (82-81) και τον τίτλο στους ερυθρόλευκους - Υποδοχή ηρώων για τους νικητές στο ΣΕΦ από χιλιάδες οπαδούς

Με την υπογραφή του αρχηγού του Βασίλη Σπανούλη σε έναν τελικό-διαφήμιση για το μπάσκετ ο Ολυμπιακός κατέκτησε για άλλη μια φορά τον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδας στο μπάσκετ επικρατώντας με 82-81 στο ΟΑΚΑ του Παναθηναϊκού.

Για να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα χρειάστηκαν δύο παρατάσεις, με εκατέρωθεν «αυτοκτονίες», αλλά και κατάθεση ψυχής.

Με τον Kill Bill να πετυχαίνει ξανά buzzer beater (όπως και στον 2ο τελικό) οι ερυθρόλευκοι κατέκτησαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους το πρωτάθλημα Ελλάδας μέσα στο ΟΑΚΑ, στο φινάλε του θρύλου Δημήτρη Διαμαντίδη!

Το τρίποντο-πρωτάθλημα του Σπανούλη

Απίθανο το παιχνίδι με τον αρχηγό του Ολυμπιακού να αστοχεί στην κανονική διάρκεια για τη νίκη (63-63), τον Μάντζαρη με τρίποντο (έπειτα από επιθετικό ριμπάουντ) να στέλνει στο 1''(!) το ματς σε νέα παράταση (71-71) κι εκεί το τριφύλλι να «αυτοκτονεί» (αποφάσισε να παίξει άμυνα στην τελευταία κατοχή λόγω έλλειψης δυνάμεων) και να δέχεται ΜΥΘΙΚΟ τριποντο από τον V-Span που έκρινε την αναμέτρηση και χάρισε το 12ο πρωτάθλημα στην ιστορία των Πειραιωτών!

Το τρίποντο του Μάντζαρη
Στους 25 σταμάτησε ο Σπανούλης (6/10 τρίποντα) ο οποίος έπαιζε για πάρα πολύ ώρα με τέσσερα φάουλ, 14 είχε ο Χάντερ, 13 ο Μάντζαρης, ενώ κομβικός ήταν ο Αγραβάνης με καθοριστικές κερδισμένες μάχες σε άμυνα και επίθεση. Για τον Παναθηναϊκό 16 είχε ο Παππάς (που έδειξε έτοιμος να γίνει ηγέτης στην επόμενη μέρα), 15 ο Διαμαντίδης κι άλλους τόσους ο «ξεζουμισμένος» Γκιστ, ο οποίος έδωσε και την καρδιά του στις δύο άκρες του παρκέ (ειδικά στις παρατάσεις). Μόλις 5 πόντους ο Φελντέιν, με 2/10 σουτ σε 30', ενώ ο Καλάθης, που έκανε τα πάντα, είχε 12 (με 5/15 σουτ).

Πανζουρλισμός στο ΣΕΦ για τους πρωταθλητές


Μετά τη λήξη του τελικού χιλιάδες οπαδοί των Πειραιωτών πήγαν στο ΣΕΦ, περιμένοντας την αποστολή από το ΟΑΚΑ.

Και όταν αυτή έφτασε, λίγο μετά τις 00:30, έγινε Ο χαμός!

Περισσότεροι από 15000 οπαδοί του Ολυμπιακού αποθέωσαν την ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου, κάνοντας τη νύχτα μέρα έξω από το φαληρικό κλειστό, με τους παίκτες να ανεβαίνουν πάνω στο πούλμαν και να πανηγυρίζουν μαζί με τον κόσμο την κατάκτηση του 12ου πρωταθλήματος Ελλάδας!

Σήκωσαν, δε, τον Βασίλη Σπανούλη στα χέρια τους, ενώ το ραντεβού ανανεώθηκε για τη φιέστα της Πέμπτης, στις 21:00, όταν και ο αρχηγός του Ολυμπιακού θα σηκώσει την κούπα!

Σπανούλης: Αφιερώνω το πρωτάθλημα στον πατέρα του Πρίντεζη

Ο μεγάλος αρχηγός του Ολυμπιακού παρά τη φόρτιση της στιγμής στις πρώτες του δηλώσεις δεν ξέχασε τον αείμνηστο πατέρα του Γιώργου Πρίντεζη στον οποίο αφιέρωσε τον τίτλο του πρωταθλητή. Ο V-Span αφιέρωσε τη νίκη επίσης στη σύζυγό του, τον πατέρα του, τα παιδιά του και τον αδερφό του.

Το ματς

Σόκαρε το ΟΑΚΑ ο Ολυμπιακός με την εντυπωσιακή εκκίνησή του, την ώρα που ο Παναθηναϊκός πιάστηκε στον ύπνο. Έχοντας εξαιρετική κυκλοφορία της μπάλας, έχοντας καλές αποστάσεις και με «ζεστό» τον Παπανικολάου (5 πόντους), οι Πειραιώτες προηγήθηκαν 8-0. Με το τριφύλλι να μην μπορεί να βρει με τίποτα το δρόμο προς το καλάθι (1/7 σουτ) και να έχει σαφές πρόβλημα στη δημιουργία, οι φιλοξενούμενοι ξέφυγαν και με 11 (2-11), με όπλο τα τρίποντα, όπου είχαν 3/3. Η ανάγκη να μπει στο ματς ο Διαμαντίδης ήταν μεγάλη και τελικώς άλλαξε τη ροή του ματς. Με προσωπικό 5-0 του αρχηγού, ο Εξάστερος μείωσε σε 7-13 κι έδειξε... σφυγμό. Οι πράσινοι έπαιζαν... αδιανόητα εντυπωσιακή άμυνα (μέχρι και ο Διαμαντίδης εμπόδιζε τον Χάντερ), ο Ολυμπιακός «ασφυκτιούσε» στην πίεση και το ντέρμπι επανήλθε δια χειρός Γκιστ, 13-15. Με τους Χάκετ-Χάντερ να δίνουν λύσεις, οι φιλοξενούμενοι έκλεισαν την πρώτη περίοδο στο +3 (16-19), με το τριφύλλι πάντως να έχει επιστρέψει...

Οι Χάκετ και Παπανικολάου είχαν «ζεσταθεί» και με σημαντικά καλάθια, κρατούσαν τους πρωταθλητές Ελλάδας σε θέση ισχύος με το 18-24 στο 12'. Ο Διαμαντίδης, στο τελευταίο του ματς στο ΟΑΚΑ, έπαιζε σαν έφηβος και παρουσιαζόταν έτοιμος για νέα ραψωδία. Πετύχαινε καλάθια, έκλεβε μπάλες (ο Ολυμπιακός είχε 9 λάθη στο πρώτο μέρος, δείγμα της τρομερής άμυνας του Παναθηναϊκού), μοίραζε ασίστ... Κι όταν βρήκε «συνοδοιπόρους» σε αυτή την προσπάθεια τους Καλάθη-Παπαγιάννη, τότε ο Εξάστερος έτρεξε επιμέρους 8-0 και πέρασε μπροστά για πρώτη φορά στον αγώνα (26-24), με τον νεαρό σέντερ να ξεσηκώνει το γήπεδο με εντυπωσιακό κάρφωμα. Με τον Σπανούλη να πετυχαίνει πολύ δύσκολα καλάθια -δείγμα της μεγάλης κλάσης του- ο Ολυμπιακός έφερε ξανά «τούμπα» το ματς (27-28). Μετά από ώρα -κι ενώ ο ρυθμός έπεσε εκατέρωθεν- τα τρίποντα έδωσαν λύσεις στον Παναθηναϊκό και με δύο τέτοια (την ώρα που ο ΟΣΦΠ είχε 5/11 στο πρώτο μέρος) έκλεισε το ημίχρονο στο +4, 35-31.

Αφιονισμένος μπήκε στην επανάληψη ο Ολυμπιακός. Με δύο «βόμβες» των Μάντζαρη-Σπανούλη, η ομάδα του Σφαιρόπουλου ανέκτησε τα ηνία (37-39) κι έδειξε πως το μομέντουμ ήταν δικό της. Ο Παναθηναϊκός έμοιαζε... σα να μην υπάρχει στο παρκέ, η μπάλα δεν κυκλοφορούσε ΚΑΘΟΛΟΥ, το ένα λάθος διαδεχόταν το άλλο, η άμυνα έμπαζε και οι Πειραιώτες όχι μόνο το εκμεταλλεύτηκαν, αλλά πάγωσαν για τα καλά το ΟΑΚΑ! Με επιμέρους σκορ 19-4, με τους Σπανούλη και Χάντερ να αναλαμβάνουν ηγετικό ρόλο, οι Πειραιώτες έφτασαν στο 39-50 και είχαν «σοκάρει» για τα καλά τον πλήρως αποδιοργανωμένο Παναθηναϊκό. Όλα πήγαιναν πρίμα για τους Πειραιώτες και στραβά για το τριφύλλι. Ο Πεδουλάκης αναζητούσε... άσο στο μανίκι (με τον Γουίλιαμς να τραυματίζεται και να μην επιστρέφει και τον Ραντούλιτσα να έχει 0' συμμετοχής). Και βρήκε το αποκούμπι του στον Παππά! Σαν ο... επόμενος ηγέτης του τριφυλλιού, ο Έλληνας γκαρντ προσέφερε μοναδικό show, άλλαξε τα πάντα, έκανε προσωπικό 10-0(!) και ισοφάρισε σε 50-50 (με τους υπόλοιπους να βγάζουν εντυπωσιακές άμυνες), προτού εν τέλει ο Χάντερ διαμορφώσει το 50-52 στο 30'.

Τα πάντα ήταν στην κόψη του ξυραφιού, με τις ομάδες να βγάζουν το άγχος τους στην επίθεση, αλλά τον Αγραβάνη -με τρίποντο- να κρατά σε οριακή θέση οδηγού τον Ολυμπιακό για το 52-55. Ένα μίνι ξέσπασμα του Παναθηναϊκού, του επέτρεψε όχι μόνο να προηγηθεί, αλλά να φτάσει και στο +5 για πρώτη φορά (60-55), με κομβικούς τους Καλάθη-Παππά και την... άμυνα. Οι ερυθρόλευκοι όμως έχουν τσαγανό και δεν άφησαν το ματς να φύγει από τα χέρια τους. «Απάντησαν» με δικό τους 2-8, όπου ο Αγραβάνης πέτυχε ένα απίστευτα τυχερό τρίποντο στην εκπνοή της επίθεσης και έγραψε το 62-63. Ο Γκιστ ισοφάρισε με μια βολή κι ενώ απέμενε ένα -δραματικό- λεπτό στο ΟΑΚΑ. Ο Σπανούλης έκανε κακή επίθεση και δεν μπόρεσε να σκοράρει, ο Διαμαντίδης έκανε βήματα -στο τελευταίο του ματς στο ΟΑΚΑ- και στα 18'' που είχαν μείνει για το τέλος ο V-Span πήρε την μπάλα για το σουτ της νίκης. Αυτή τη φορά, εν αντιθέσει με το τι συνέβη στον δεύτερο τελικό, ο αρχηγός του Ολυμπιακού δεν ευστόχησε και με 63-63 οδηγήθηκε στην παράταση.

Απίστευτο παιχνίδι εξελισσόταν μπροστά στα μάτια μας... Με τις δύο ομάδες να παλεύουν σαν να μην υπάρχει αύριο, τα πρώτα τρία λεπτά του έξτρα χρόνου... έφυγαν χωρίς κάτι ιδιαίτερο, με το κάρφωμα του Χάντερ να διαμορφώνει το 64-65. Τα πάντα, ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ, συνέβησαν στη συνέχεια! Ο Διαμαντίδης έκανε το 67-65, ο Σπανούλης απάντησε για το 67-68 και με νέο τρίποντο ο Καλάθης έγραψε το 70-68. Ο Γκιστ έβγαλε απίστευτες άμυνες πάνω στον αρχηγό του Ολυμπιακού, του σκέπασες δύο φορές το καλάθι και εν τέλει ο Φώτσης κέρδισε δύο βολές στα 8.4'' πριν το τέλος. Ο Batman έβαλε μόνο την μία (71-68) και κράτησε στο κόλπο τον αιώνιο αντίπαλο. Γιατί μπορεί ο Χακετ να αστόχησε σε δύο βολές, αλλά ο Μάντζαρης σαν από μηχανής Θεός (μετά από επιθετικό ριμπάουντ) πέτυχε ΤΕΡΑΣΤΙΟ τρίποντο στο 1'' πριν τη λήξη και έστειλε το ματς σε νέα παράταση, 71-71!

Ο Γκιστ δεν έμεινε μόνο στις άμυνες πάνω στον Σπανούλη, αλλά πήρε πάνω του και σερί επιθέσεις, οδηγώντας τον Παναθηναϊκό στο 77-73. Όσο ο αρχηγός των ερυθρολεύκων έμενε στο ματς, παρά το ότι είχε από νωρίς τέσσερα φάουλ, τόσο και οι φιλοξενούμενοι δεν εγκατέλειπαν την προσπάθεια για νίκη-τίτλου, με τις συνεχόμενες βολές του να διαμορφώνουν το 79-78 (χάρη και σε ένα φόλοου του Αγραβάνη). Το σκορ πήγε στο καλάθι, 81-79 κι ενώ στο τελευταίο 1:30' οι δύο ομάδες επιδόθηκαν σε ρεσιτάλ άστοχων επιθέσεων. Το κρύο αίμα, όμως και η κλάση μίλησαν ξανά. Όσο ο Παναθηναϊκός πετούσε τις ευκαιρίες του να καθαρίσει, με τους παίκτες του να έχουν παραδώσει πνεύμα από την κατάθεση ψυχής και τον υπέρογκο χρόνο συμμετοχής, τόσο κρατούσε στη ζωή τον Ολυμπιακό. Και ο Σπανούλης αποφάσισε ΞΑΝΑ! Με νέο ΜΥΘΙΚΟ τρίποντο σε άμυνα Διαμαντίδη (δεν πήγε πάνω του ο Γκιστ που νωρίτερα τον είχε εξουδετερώσει πλήρως), στο τελευταίο δευτερόλεπτο του ντέρμπι (κι ενώ ο Παναθηναϊκός αποφάσισε να παίξει άμυνα), ο αρχηγός των Πειραιωτών έκανε το 81-82 και χάρισε το back to back πρωτάθλημα στην ομάδα του!

Τα δεκάλεπτα: 16-19, 35-31, 50-52, 63-63, 71-71 (1η παρ.), 81-82 (2η παρ.)

Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Χαραλαμπόπουλος 4, Φώτσης 6 (1), Φελντέιν 5 (1), Καλάθης 12 (2), Παπαγιάννης 7, Παππάς 16 (1), Διαμαντίδης 15 (3), Γκιστ 15, Ουίλιαμς 1, Χέινς.

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Παπαπέτρου 3 (1), Σπανούλης 25 (6), Μιλουτίνοφ 2, Μάντζαρης 13 (3), Παπανικολάου 13 (1), Χάντερ 14, Στρόμπερι, Αγραβάνης 8 (2), Χάκετ 4 (1), Λοτζέσκι.

ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

vxnews

About vxnews

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :