Random Posts

Τρίτη, 10 Μαΐου 2016

Το κείμενο του EUROGROUP

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΤΟ EUROGROUP

Αναμφίβολα η κυβέρνηση γλίτωσε τα χειρότερα, καθώς αποφεύγει το «βουνό» της υποχρεωτικής  νομοθέτησης συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων, χωρίς όμως να θεωρείται πολιτικά αμελητέα η νέα στοχοποίηση μισθών και συντάξεων.

Από την άλλη, μια προσεκτική ανάγνωση της ανακοίνωσης του Eurogroup και των δηλώσεων των Ευρωπαίων αξιωματούχων για το Χρέος δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς, καθώς επίσης της ουσίας επιβλήθηκε και πάλι η γραμμή Σόιμπλε ήτοι καμία ουσιαστική απόφαση πριν από το 2018 και χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί τότε η πιστή εφαρμογή του προγράμματος.

Εδώ ακριβώς εντοπίζεται η πρώτη γκρίζα ζώνη. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε ότι σε σύγκριση με τις ανακοινώσεις του Νοέμβρη του 2012, η τωρινή απόφαση για έναρξη συζητήσεων και λήψη αποφάσεων για το Χρέος δεν έχουν την προϋπόθεση «αν είναι αναγκαίο» (if needed). Ωστόσο, στην επίσημη ανακοίνωση του χθεσινού Eurogroup υπάρχει η ανάλογη προϋπόθεση «αν χρειάζεται» (if necessary), όσον αφορά στη λήψη μέτρων για τη μακροπροθεσμη βιωσιμότητα του Χρέους, η οποία θα ερευνηθεί σε 3 χρόνια από σήμερα, δηλαδή όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.

Το μόνο χειροπιαστό που πήρε η κυβέρνηση μια ρύθμιση ήσσσονος σημασίας

Στην πραγματικότητα το μόνο χειροπιαστό που πήρε η Αθήνα για το άμεσο χρονικό διάστημα (short term) είναι κάποιες ρυθμίσεις επιτοκίων ήσσονος σημασίας (λόγω της διαφοράς επιτοκίων μεταξύ μακροχρόνιων και βραχυχρόνιων εκδόσεων μέσω των οποίων δανείζεται ο ESM και εν συνεχεία δανείζει την Ελλάδα), καθώς και μια νέα δέσμευση των Ευρωπαίων για σαφέστερα χρονοδιαγράμματα αντιμετώπισης του Χρέους, που μένει να διαπιστωθεί αν επαρκεί για τις αγορές ειδικά από τη στιγμή που δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες και δεν έχει μιλήσει ακόμα το ΔΝΤ.

Η γκρίζα ζώνη του... ΔΝΤ

Εδώ ακριβώς βρίσκεται η δεύτερη γκρίζα ζώνη. Όλες οι ανακοινώσεις έγιναν χωρίς να έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του το Ταμείο, αν και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι το ΔΝΤ ζητά περισσότερα για το Χρέος. Τι εμπλοκή μπορεί να σημειωθεί βαδίζοντας προς το κρίσιμο Eurogroup της 24ης Μαΐου; Το Ταμείο να μην συνυπογράψει την τεχνική συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης, θεωρώντας ότι το πρόγραμμα δεν είναι βιώσιμο χωρίς αναπροσαρμογή των δημοσιονομικών στόχων και χωρίς λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων για το Χρέος. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Σύμφωνα με το Γ. Νταισελμπλουμ η εκταμίευση της δόσης δεν συνδέεται νομικά με τις αποφάσεις για το Χρέος αλλά με τη νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων και μεταρρυθμίσεων, διευκρινίζοντας όμως ότι αυτό ισχύει μόνο αν είναι ξεκάθαρο ότι το Ταμείο θα συμμετέχει στο πρόγραμμα (on board), κοινώς χωρίς ΔΝΤ δεν κλείνει η αξιολόγηση και δεν εκταμιεύεται ούτε μισό ευρώ.

Και αυξήσεις φόρων;

Κι επειδή στην Αθήνα πολλοί έσπευσαν να ξεφυσήσουν ανακουφισμένοι για το ότι δεν θα χρειαστεί να νομοθετηθούν συγκεκριμένα μέτρα εκ των προτέρων, μια ματιά στην επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup αποκαλύπτει μια ακόμα γκρίζα ζώνη. Αν το Μάιο του 2017- τότε θα γίνει ο πρώτος έλεγχος- διαπιστωθεί εκτροχιασμός και ενεργοποιηθούν μέτρα (περικοπές) που θα θεωρηθούν προσωρινού χαρακτήρα, τότε με τη ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2018 θα εφαρμοστούν μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένων μέτρων στο σκέλος των εσόδων κι αυτό σημαίνει πολύ απλά νέες αυξήσεις φόρων.

Όσον αφορά, δε, στις εξαιρέσεις δαπανών από το μηχανισμό αυτόματων περικοπών, μπορεί ο Ε. Τσακαλώτος να ανέφερε τα επιδόματα ανεργίας, ωστόσο στην ανακοίνωση του Eurogroup καθίσταται σαφές ότι αυτές οι εξαιρέσεις θα πρέπει να συμφωνηθούν με τους Θεσμούς.Πηγή: www.iefimerida.gr


ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ


Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ενημέρωσε  ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τα αποτελέσματα του Eurogroup.

Στο καθιερωμένο διάλογο μπροστά στις κάμερες, ο πρωθυπουργός είπε ότι κλείνει η αξιολόγηση χωρίς επιπρόσθετα μέτρα, επισημαίνοντας ότι η αποτυπώνεται ο οδικός χάρτης για την ελάφρυνση του χρέους. Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «καλή είδηση».  Όπως είπε, θα είναι ένα μήνυμα τόσο για τους επενδυτές, όσο και για τους πολίτες που σήκωσαν το βάρος.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη στάση που κρατά,

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως στην σημερινή ημέρα της Ευρώπης η Ελλάδα παραμένει αταλάντευτη στον πυλώνα της ευρωζώνης και στην ΕΕ . Η απόφαση αυτή είναι όλων δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας και της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.


Ο πρωθυπουργός είχε επίσης τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους πολιτικούς αρχηγούς ώστε να τους ενημερώσει για τα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, κατά την τηλεφωνική επικοινωνια με τον Κυριακο Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας εξεφρασε την πίστη ότι μέχρι 24 Μαίου θα ολοκληρωθει η συμμφωνία και επεσήμανε ότι έχει κλεισει το θέμα του προληπτικού μηχανισμού. Η ΝΔ εκτιμά ότι ο μηχανισμός θα προβλέπει και μείωση μισθών και συντάξεων.

Πότε θα βάλει γραβάτα ο Τσίπρας

Οι κάμερες μόλις είχαν αποχωρήσει από το σαλονάκι του Προεδρικού Μεγάρου και έμειναν μόνοι ο Προκόπης Παυλόπουλος με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε στους σερβιτόρους: «Τέτοια ώρα να μας φέρετε ουίσκι και όχι πορτοκαλάδα».

Δραττόμενος της ευκαιρίας της χαλαρότητας του κλίματος, δημοσιογράφος ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα αν θα φορέσει τώρα γραβάτα. «Αυτά μετά τις 24 Μαΐου...».

 ΠΗΓΗ THE TOCΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ EUROGROUP


Ελάφρυνση χρέους και δημοσιονομικός προσαρμογέας, αλλά και μείωση μισθών, ΦΠΑ, κόκκινα δάνεια, ιδιωτικοποιήσεις, αναφέρονται στο κείμενο της απόφασης του Eurogroup, την οποία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδέχθηκε ως μία θετική είδηση.
AdTech Ad
Ιδού όμως το πλήρες κείμενο των αποτελεσμάτων του Eurogroup:
"To Eurogroup καλωσορίζει την ολοκλήρωση ενός πακέτου πολιτικής, το οποίο θα πρέπει να ανοίξει το δρόμο για μία επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM, εν όψει της υιοθέτησης των συμφωνηθέντων προαπαιτούμενων δράσεων.
Η Ελλάδα θα εφαρμόσει ως μέρος των προαπαιτούμενων δράσεων για την πρώτη αξιολόγηση:
*Ένα πρώτο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων ύψους εως 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2018. Αυτό το πακέτο περιλαμβάνει μία μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, μεταρρύθμιση της ατομικής φορολογίας και πρόσθετους δημοσιονομικούς παράγοντες όπως μεταρρύθμιση του ΦΠΑ και μέτρα για τους μισθούς του δημοσίου τομέα.
*Έναν πρόσθετο μηχανισμό επείγουσας επέμβασης, ο οποίος θα νομοθετηθεί ώστε να διασφαλίσει πως ένα πακέτο μέτρων, συμπεριλαμβανομένων μη προαιρετικών μέτρων, θα εφαρμόζεται αυτόματα μόλις υπάρξουν αντικειμενικά στοιχεία απόκλισης από τους τον ετήσιο στόχο του προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα (3,5% στο μεσοπρόθεσμο μέλλον). Εφόσον τα μέτρα ενεργοποιηθούν ως προσωρινά όταν ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός, μόνιμα δομικά μέτρα που θα συμφωνηθούν με τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για τα έσοδα, θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ τον επόμενο χρόνο, ως μέρος της κανονικής διαδικασίας προϋπολογισμού, με στόχο να φέρουν τον προϋπολογισμό δομικά και πάλι στο σωστό δρόμο. Εξαιρέσεις στην ενεργοποίηση του μηχανισμού περιορίζονται μόνο σε έκτακτα γεγονότα με μείζονες οικονομικές συνέπειες εκτός ελέγχου της κυβέρνησης. Τέτοιες εξαιρέσεις θα πρέπει να συμφωνηθούν με τους θεσμούς.
Η πρώτη αξιολόγηση περιλαμβάνει επίσης την εφαρμογή της στρατηγικής γαι τα κόκκινα δάνεια, η οποία θα συμβάλλει στην ενδυνάμωση των ισολογισμών των τραπεζών και θα καταστήσει δυνατή την επιστροφή της εσωτερικής πιστωτικής ικανότητας στην ελληνική οικονομία. Ως προαπαιτούμενες δράσεις, μέτρα θα ληφθούν για να ανοίξει άμεσα η αγορά για την πώληση και εξυπηρέτηση των εξυπηρετούμενων και μη εξυπηρετούμενων δανείων, με την προσωρινή εξαίρεση των μικρών δανείων που αφορούν κύρια κατοικία.

To Εurogroup υπενθυμίζει ότι ένα σημαντικά ενισχυμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων είναι θεμέλιος λίθος του νέου προγράμματος του ESM. Σε αυτό το πλαίσιο, το  Εurogroup καλωσορίζει τη συμφωνία για την επερχόμενη υιοθέτηση του νόμου που θα θεσπίζει το συμφωνηθέν Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων, εξαιρουμένης μία αρχικής μεταφοράς κεφαλαίων, ως μέρος των προαπαιτούμενων δράσεων για την πρώτη αξιολόγηση. Το Εποπτικό Συμβούλιο του Ταμείου θα οριστεί μέχρι τον Ιούνιο του 2016 και το Ταμείο θα καταστεί πλήρως λειτουργικό όχι μετά το Σεπτέμβριο.
Σε συμμόρφωση με τα ανακοινωθέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Eurogroup το καλοκαίρι του 2015, το Eurogroup είναι έτοιμο να εξετάσει, εφόσον είναι αναγκαίο, πιθανά πρόσθετα μέτρα για το χρέος τα οποία θα στοχεύουν στο να διασφαλίσουν ότι οι ανάγκες αναχρηματοδότησης της Ελλάδας διατηρούνται σε βιώσιμα επίπεδα μακροπρόθεσμα. Αυτά τα μέτρα θα είναι εξαρτώμενα από την πλήρη εφαρμογή μέτρων συμφωνηθέντων στο πλάισιο του προγράμματος του ESM και θα εξετασθούν μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, από τη στιγμή που όλα τα προαπαιτούμενα θα έχουν πλήρως εφαρμοστεί.
Το Eurogroup συμφωνεί πάνω στις ακόλουθες κατευθυντήριες αρχές για τα πιθανά πρόσθετα μέτρα για το χρέος  1) διευκόλυνση της πρόσβασης στις αγορές 2) εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής 3) παροχή κινήτρων για τη διαδικασία προσαρμογής της χώρας και 4) ελαστικότητα στην αντιμετώπιση αβέβαιης αύξησης του ΑΕΠ και μελλοντικής εξέλιξης των επιτοκίων.
Το Eurogroup επίσης συμφωνεί στον καθορισμό ενός ορόσημου για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με το οποίο και κάτω από το βασικό σενάριο της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους (DSA), οι καθαρές χρηματοδοτικέ ανάγκες της Ελλάδας θα πρέπει να παραμείνουν  σε ένα βιώσιμο δρόμο.
Το Eurogroup προβλέπει μία διαδοχική προσέγγιση, όπου ένα πακέτο μέτρων για το χρέος θα μπορούσε να γίνεται σταδιακά και προοδευτικά, όπως είναι αναγκαίο για την επίτευξη του συμφωνηθέντος αναφοράς επί των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών και με την επιφύλαξη των προκαθορισμένων όρων του προγράμματος. Το Eurogroup επαναβεβαιώνει ότι ονομαστικό κούρεμα αποκλείεται και ότι όλα τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι σύμφωνα με τον υπάρχοντα νόμο της ΕΕ και το νομικό πλαίσιο του ESM και του EFSF.
To Eurogroup θα εξετάσει:
Βραχυπρόθεσμα: Δυνατότητες για τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης του χρέους του προγράμματος.
Μεσοπρόθεσμα: Το Eurogroup καλεί το EWG να ερευνήσει συγκεκριμένα μέτρα (όπως μεγαλύτερη περίοδο χάριτος και αποπληρωμής) που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, εφόσον καταστεί αναγκαίο, στο τέλος του προγράμματος ESM, με την επιφύλαξη της επιτυχούς εφαρμογής του προγράμματος του ESM, καθώς και μέτρα όπως η χρήση των ισοδύναμων κερδών SMP και ANFA.
Μακροπρόθεσμα: Το Eurogroup  είναι έτοιμο, εφόσον καταστεί αναγκαίο και με την επιφύλαξη της συμμόρφωσης με τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, να εκτιμήσει περαιτέρω στο τέλος του προγράμματος την ανάγκη πιθανών πρόσθετων μέτρων για το χρέος ώστε να διασφαλίσει πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα παραμείνουν σε ένα βιώσιμο δρόμο.
Το Eurogroup εξουσιοδοτεί το EWG να συνεχίσει να εργάζεται πάνω στις τεχνικές λεπτομέρειες του πακέτου μέτρων για το χρέος και να υποβάλλει έκθεση μέχρι το επόμενο τακτικό Eurogroup στις 24 May.
Μαζί με τη συμφωνία και την εφαρμογή του πακέτου πολιτικής, αυτή η συμφωνία για το χρέος και τις επαρκείς χρηματοδοτικές διαβεβαιώσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους, αναμένεται να επιτρέψουν στο ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.
Το Eurogroup καλεί τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν τις επόμενες ημέρες τις τεχνικές διεργασίες σχετικά με τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο πάνω στην πρώτη αξιολόγηση, συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού επείγουσας επέμβασης. Σε αυτό το πλαίσιο το Eurogroup προσβλέπει να λάβει άμεσα το προσχέδιο ενός πρόσθετου MoU (Memorandum of Understanding), συμπεριλαμβανομένης της πρώτης λίστας προαπαιτούμενων δράσεων, καθώς και της έκθεσης συμμόρφωσης για την πρώτη αξιολόγηση. Καλεί τις ελληνικές αρχές να προβούν σε άμεσα βήματα για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων μέσω της υιοθέτησης νομοθεσίας. Μετά την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων από τις ελληνικές αρχές και ακολουθώντας εθνικές διαδικασίες όπου είναι απαραίτητο, το Eurogroup είναι έτοιμο να υποστηρίξει την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος του ESM."

ΠΗΓΗ NEWS 247


ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ


Νέα τροπή παίρνουν οι έρευνες της αστυνομίας για την εξιχνίαση της άγριας δολοφονίας του 25χρονου Αλβανού, στη Γλυκή Θεσπρωτίας.

Και η νέα τροπή έρχεται μέσα από τα ευρήματα της νεκροψίας- νεκροτομής που ολοκλήρωσε αργά απόψε ο Καθηγητής Ιατροδικαστικής Θεόδωρος Βουγιουκλάκης.

Με μια εξέλιξη η οποία ανατρέπει τα μέχρι στιγμής δεδομένα της αστυνομικής έρευνας,σχετικά με την άγρια δολοφονία του 25χρονου Αλβανού,ολοκληρώθηκε η ιατροδικαστική εξέταση του πτώματος,από τον Θεόδωρο Βουγιουκλάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του epirusgate,ο ιατροδικαστής Ιωαννίνων,εκτίμησε πως ο θάνατος επήλθε στις 9 περίπου το βράδυ της Κυριακής και αφαίρεσε από τους πνεύμονες του θύματος,μια σφαίρα (μονόβολο κυνηγετικού όπλου)!

Το θύμα πρέπει να πυροβολήθηκε αρχικά στο λαιμό,η σφαίρα σφηνώθηκε στους πνεύμονες και έπειτα ο δράστης ή οι δράστες,τον αποκεφάλισαν. Αρχικά οι αστυνομικοί εκτιμούσαν πως ο 25χρονος αιφνιδιάστηκε καθώς δεν υπήρχε κανένα ίχνος πάλης, ενώ στο υπόλοιπο σώμα δεν είχε βρεθεί παραμικρή αμυχή.

Τώρα πλέον τα δεδομένα αλλάζουν και οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ,εξετάζουν πλέον όλα τα ενδεχόμενα και οι έρευνες δεν κινούνται μόνο στον χώρο της Αλβανικής κοινότητας.

Στοιχεία που μπορούν να αξιοποιηθούν στην έρευνα αναμένεται να προκύψουν και από τα δυο κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούσε το θύμα, για τα οποία έχει ζητηθεί άρση του απορρήτου,αν και οι αστυνομικοί έχουν στην κατοχή τους μόνο το ένα,ενώ το δεύτερο δεν έχει εντοπιστεί.Πηγή: iefimerida.gr

vxnews

About vxnews

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :