Random Posts

Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Μπλόκο στον κόφτη και στα κόκκινα δάνεια

"ΜΠΛΟΚΟ" ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΦΤΗ



Σε νέα εμπλοκή οδηγήθηκαν οι διαπραγματεύσεις Αθήνας-δανειστών με επίδικο αντικείμενο τον περίφημο «κόφτη».

Η εμπλοκή αυτή οδηγεί στην επιλογή να έρθει αργότερα ο Μηχανισμός Δημοσιονομικής Διόρθωσης, μετά το πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται την Τετάρτη. Βέβαια, η Αθήνα επικαλείται λόγους «τεχνικής επεξεργασίας».

Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση του υπουργείο Οικονομικών «οι διατάξεις για τον Μηχανισμό Δημοσιονομικής Διόρθωσης, για λόγους τεχνικής επεξεργασίας, θα κατατεθούν ως τροπολογία στη Βουλή μετά την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου». Κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι η εμπλοκή οφείλεται σε τεχνικού χαρακτήρα λεπτομέρειες.

Η πραγματικότητα ωστόσο φαίνεται να είναι διαφορετική και επώδυνη.

Πού έγκειται η εμπλοκή

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του iefimerida.gr ο κόφτης θα παραμείνει «ανοικτός» προς αυστηροποίηση εν αναμονή των αποφάσεων και του ΔΝΤ που εξακολουθεί να τηρεί άκαμπτη στάση στο θέμα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η ελληνική πλευρά θέλει, σε περίπτωση απόκλισης από τα στοιχεία της Eurostat κάθε Απρίλιο, τότε να αποφασίζει ο υπουργός Οικονομικών ποιες περικοπές θα γίνονται τις οποίες θα προωθεί με Προεδρικό Διάταγμα, ενεργοποιώντας τον «κόφτη». Αν δεν το πράξει ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ, τότε θα αποφασίζουν κατά το δοκούν οι δανειστές ποιες θα είναι οι περικοπές.

Αντιθέτως, οι δανειστές – και δη το ΔΝΤ – εμμένουν να περιγράφονται ευκρινώς και από τώρα τα πεδία των δαπανών από τα οποία θα γίνεται κατά προτεραιότητα η περικοπή δαπανών.

Αυτή ακριβώς φαίνεται ότι είναι και η αιτία που υπήρξε εμπλοκή με τον «κόφτη» και οδήγησε την κυβέρνηση στο να καθυστερήσει την κατάθεση των διατάξεων για τον Μηχανισμό Δημοσιονομικής Διόρθωσης.

Στην κατεύθυνση αυτή, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωνε νωρίτερα πως έχει κλείσει το πακέτο, αλλά υπάρχουν εκκρεμότητες με τον μηχανισμό περικοπών.

Σταδιακά η καταβολή των δόσεων - Θα συνδέονται με προαπαιτούμενα

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, την Τρίτη πιθανότατα θα υπάρξει έγκριση ενός ποσού ύψους 10,7-11 δισ.ευρώ, όχι όμως και καταβολή του συνολικού ποσού. Αυτό θα γίνεται σταδιακά με τις δόσεις να συνδέονται με προαπαιτούμενα, μέχρι και την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης. Η δεύτερη αξιολόγηση ξεκινά τον Οκτώβριο και θα έχει το δικό της «πακέτο» προαπαιτουμένων.



Πηγή: www.iefimerida.gr


ΣΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ FUND ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ


«Κόκκινα δάνεια» επιλεγμένων επιχειρήσεων συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ θα μεταβιβάσουν σε ποσοστό 50% η καθεμία, Eurobank και Alpha Bank στην πλατφόρμα διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων που ετοιμάζει το αμερικανικό επενδυτικό fund KKR, στο οποίο δίνεται η πρώτη άδεια λειτουργίας για διαχείριση κόκκινων δανείων.

Η συμφωνία που ανακοίνωσαν σήμερα οι Alpha Bank, η Eurobank και η KKR Credit έχει στόχο τη χρηματοδότηση επιλεγμένων ελληνικών επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες εξαιτίας των επιπτώσεων της παρατεταμένης κρίσης.

Προχώρησαν στη σύναψη δεσμευτικής συμφωνίας διά της οποίας θα αναθέσουν σε πλατφόρμα υπό τη διαχείριση της Pillarstone τη διαχείριση χρηματοδοτήσεων και συμμετοχών τους σε επιλεγμένες ελληνικές επιχειρήσεις ενώ και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) εξετάζει την από κοινού επένδυση σε συνεργασία με την KKR και τις τράπεζες.

Τα οφέλη σύμφωνα με τραπεζικές πηγές εστιάζονται:

Στην αποτελεσματική διαχείριση των προβληματικών δανείων από εταιρείες με μακρόχρονη διεθνή εμπειρία.
Στην χρηματοδότηση με νέα κεφάλαια, αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων, λειτουργική αναδιάρθρωση και διοικητική ενίσχυση, κοινή στόχευση και συντονισμός όλων των πλευρών.
Στον στρατηγικό σχεδιασμό, business plan από εξειδικευμένους συμβούλους και επανακαθορισμός στόχων προκειμένου να ανασυνταχθούν οι επιχειρήσεις αυτές και να ισχυροποιήσουν τη θέση τους στην αγορά.
Στο μακροπρόθεσμο όφελος για την ελληνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες με την εξυγίανση και τη στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων ώστε να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας.
Η διαδικασία

Η KKR μέσω της εξειδικευμένης θυγατρικής της "Pillarstone Europe" θα ιδρύσει ελληνική εταιρεία διαχείρισης προβληματικών δανείων στην οποία σκοπεύει να συμμετάσχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD) με ποσοστό 5%. Η εταιρεία διαχείρισης θα έχει έδρα την Ελλάδα και θα διαθέτει άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδας, σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο για τη διαχείριση των NPL's στην Ελλάδα (ν.4354/2015).

• Το αρχικό χαρτοφυλάκιο των υπό διαχείριση δανείων, θα ανέλθει σταδιακά σε ύψος 1,2 δις ευρώ, με εκτιμώμενη ισόποση συμμετοχή των δύο τραπεζών (50%-50%) και η σύνθεσή του θα συμφωνηθεί από κοινού με την εταιρεία διαχείρισης και την KKR Οι δύο τράπεζες (Eurobank και Alpha Bank) θα συνεχίσουν να εγγράφουν στις καταστάσεις τους τα δάνεια, δεδομένου ότι δεν προβλέπεται πώληση παρά μόνον διαχείρισή τους από την εταιρεία διαχείρισης. Η διαδικασία αυτή δε θα επηρεάζει αρνητικά τα κεφάλαια των τραπεζών (capital neutral). Η δομή της συναλλαγής είναι τέτοια που επιτρέπει σε μεταγενέστερο χρόνο και την συμμετοχή κι άλλων ελληνικών τραπεζών στο εγχείρημα

• Το υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο θα περιλαμβάνει προβληματικά δάνεια επιχειρήσεων, οι οποίες κρίνονται βιώσιμες αλλά αντιμετωπίζουν δυσκολία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών τους. Εκτός από την αναδιάρθρωση του δανεισμού, οι εταιρείες αυτές ενδέχεται να έχουν ανάγκη από νέα κεφάλαια, λειτουργική αναδιοργάνωση, και ενίσχυση του management, στοιχεία που θα παρέχει η KKR και που θα επιτρέψουν την ανασυγκρότησή τους και τη δυναμική επιστροφή τους στην αγορά.

• Πριν από την έναρξη διαχείρισης των προβληματικών δανείων απαιτείται συμφωνία μεταξύ των τραπεζών, της εταιρείας διαχείρισης και της KKR για το σχέδιο αναδιάρθρωσης ενός εκάστου δανείου ξεχωριστά, ώστε αυτό να ενταχθεί στο υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο. Στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης, οι επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση σε νέα κεφάλαια τα οποία θα καλυφθούν από την KKR και την EBRD. Οι τράπεζες διατηρούν το δικαίωμα να συμμετάσχουν και οι ίδιες στη νέα χρηματοδότηση.

• Η Εταιρεία Διαχείρισης θα στελεχωθεί από εξειδικευμένα στελέχη στην Ελλάδα και θα αξιοποιήσει την υψηλή τεχνογνωσία και τη διεθνή εμπειρία της Pillarstone στην αναδιάρθρωση επιχειρήσεων. Η Εταιρεία Διαχείρισης θα έχει την ευθύνη εφαρμογής του σχεδίου αναδιάρθρωσης κάθε επιχείρησης, ενώ οι τράπεζες θα ενημερώνονται αναλυτικά για την πορεία υλοποίησης του σχεδίου.

Αlpha Bank

Αναφερόμενος στη συμφωνία, ο Εντεταλμένος Γενικός Διευθυντής της Alpha Bank, Θεόδωρος Αθανασόπουλος, δήλωσε ότι «η πλατφόρμα σκοπεύει να δώσει την ευκαιρία σε βιώσιμες ελληνικές εταιρίες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες να αποκτήσουν πρόσβαση σε ρευστότητα και τεχνογνωσία για τη λειτουργική τους αναδιάρθρωση, στοιχεία τα οποία θα τις βοηθήσουν να επενδύσουν, να αναπτυχθούν, να ανακάμψουν και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Ως εκ τούτου είναι ένα σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση της στρατηγικής της Τραπέζης για την ενεργό διαχείριση των Μη Εξυπηρετουμένων Ανοιγμάτων.»

Eurobank

Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Βουσβούνης, Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής Διαχείρισης Προβληματικών Δανείων Ομίλου της Eurobank, δήλωσε ότι «σε ευθυγράμμιση με τη στρατηγική της Eurobank για τη στήριξη των ελληνικών εταιριών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, η πλατφόρμα με τις KKR, Pillarstone, EBRD και Alpha Bank θα προσφέρει σε αυτές τις επιχειρήσεις στρατηγική και τεχνική υποστήριξη καθώς και νέα χρηματοδότηση. Είναι κρίσιμο να ενεργήσουμε άμεσα σε αυτόν τον τομέα για τη δημιουργία των συνθηκών για την ανάκαμψη των εταιριών και τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας, η οποία καθίσταται δυνατή από τα νέα κεφάλαια και την εξειδικευμένη τεχνογνωσία. Η σημερινή ανακοίνωση είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Καλωσορίζουμε τη συμμετοχή και των υπολοίπων Ελληνικών τραπεζών στην πλατφόρμα.»

KKR

Ο Johannes P. Huth, Επικεφαλής της KKR Ευρώπης, Αφρικής και Μέσης Ανατολής, δήλωσε: «Έχουμε αναπτύξει αυτή την πρωτοποριακή προσέγγιση σε συνεργασία με τις Eurobank, Alpha Bank και EBRD, και προσδοκούμε να μας δοθεί η ευκαιρία να παράσχουμε μακροπρόθεσμα κεφάλαια σε ελληνικές εταιρίες.»

EBRD

Ο Noel Edison, Διευθυντής των Ασφαλιστικών και Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της EBRD, δήλωσε: «Η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών στο τέλος του 2015 ήταν ένα ουσιώδες βήμα προς την χρηματοοικονομική σταθερότητα. Τα επόμενα σημαντικά ορόσημα συμπεριλαμβάνουν την αποτελεσματικότερη διαχείριση των δανείων που υπο-αποδίδουν. Η πλατφόρμα θα παρέχει σε εταιρίες με οικονομικές δυσκολίες νέα χρηματοδότηση και λειτουργική τεχνογνωσία στον τομέα του turn-around, τα οποία αποτελούν προϋποθέσεις για να επιλυθεί το αδιέξοδο μεταξύ των πιστωτών και να στηριχθεί η ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας.»

Pillarstone

Ο John Davison, CEO της Pillarstone, δήλωσε: «Η πλατφόρμα την οποία διαχειρίζεται η Pillarstone, προσφέρει στις ελληνικές εταιρίες νέες πηγές χρηματοδοτήσεως και λειτουργικής υποστηρίξεως για να μπορέσουν να αποδώσουν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους. Αποτελεί μοναδική προσέγγιση βασισμένη στο μοντέλο συνεργασιών, το οποίο ωφελεί μεγάλο φάσμα ενδιαφερομένων μερών, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών.»



Πηγή: www.iefimerida.gr


Η ΜΙΖΑ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΝΗ


Οι δαιδαλώδεις διαδρομές που ακολούθησε η μίζα ύψους περίπου 3,1 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων, μέχρι να φτάσει -κατά τις αρχές- στον πρώην πρόεδρο του Ερρίκος Ντυνάν, Ανδρ. Μαρτίνη, και της συζύγου του, Γεωργία, που συνελήφθησαν χθες βράδυ, καταγράφεται στο πολυσέλιδο κατηγορητήριο.

Όπως αναφέρει σε αυτό ο ανακριτής Διαφθοράς, Νικ. Τσιρώνης, "το άνοιγμα 6 διαφορετικών λογαριασμών στην Ελβετική τράπεζα Credit Suisse, οι διαδοχικές μεταφορές του ίδιου ποσού μεταξύ των λογαριασμών αυτών εν μέσω πλείστων άλλων εισροών και εκροών χρηματικών ποσών, προθεσμιακών καταθέσεων, κλπ, προκειμένου να συγκαλυφθεί η πραγματική προέλευση και η ροή του ποσού των 3,1 εκατομμυριων γερμ. μάρκων από τον ένα λογαριασμό στον άλλο και η σύσταση υπεράκτιας εταιρίας μέ έδρα τη Μοράβια Λιβερίας προκειμένου να αποκτήσει αυτή την κυριότητα των επίδικων ακινήτων συνιστούν αφενός επανειλημμένη τέλεση της πράξης της νομιμοποίησης, αφετέρου κατ' επάγγελμα τέλεσης της πράξης αυτής επί σκοπό πορισμού εισοδήματος βάση σχεδίου και όχι ευκαιριακή με τη διαμόρφωση υποδομής εκ μέρους σου και του συζύγου σου Γ. Μαρτίνη, δικαιούχων των εν λόγω ελβετικών λογαριασμών".
H "MIJAS"
Μεταξύ των offshore εταιριών καταγράφεται και η εταιρία με την επωνυμία ... "ΜΙJAS ltd", μέσω της οποία φέρεται να πέρασαν εκατομμύρια γερμανικά μάρκα με τελικό αποδέχτη το ζεύγος Μαρτίνη.
Συγκεκριμένα, κατά το κατηγορητήριο, το οποίο οι δύο κατηγορούμενοι θα αντικρούσουν την Παρασκευή, στις 6 Απριλίου 1998 το κοινωφελές ίδρυμα με την επωνύμια Eρρίκος Ντυνάν εξέδωσε πρόσκληση για την υποβολή προσφορών προμήθειας νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού στο νοσοκομείο. Mεταξύ των προσφορών που υποβλήθηκαν, συμπεριλαμβανόταν εκείνη της εταιρίας "Hospitalia International GmbH", η οποία υποβλήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 1998 και μάλιστα ήταν η μοναδική που αφορούσε το σύνολο των δέκα τμημάτων - τομέα ενδιαφέροντος. Ωστόσο η προσφορά της εταιρίας εμφανίζεται ότι δεν ήταν η χαμηλότερη εκ του συνόλου των προσφορών που υποβλήθηκαν. Κατόπιν τούτου η επιτροπή προμηθειών του ιδρύματος με την 22/10/1998 εισηγητική έκθεσή της, κατέληξε στην επιλογή της προσφοράς της εταιρίας, με ομόφωνη απόφαση της επιτροπής προμηθειών.
Σε εκτέλεση της απόφασης στις 16 Δεκεμβρίου 1998, καταγράφεται ότι υπογράφθηκε σύμβαση μεταξύ του Ερρίκος Ντυνάν εκπροσωπούμενου από τον Ανδρ. Μαρτίνη και της εταιρίας "Hospitalia International" με τίμημα, το οποίο μη συμπεριλαμβανομένου το ΦΠΑ ανερχόταν σε 11.246.014.650 δρχ. "Ως πρόεδρος είτε της επιτροπής προμηθειών είτε του κοινωφελούς ιδρύματος παρασιώπησες το γεγονός ότι είχε λάβει από την εταιρία Hospitalia International την υπόσχεση καταβολής υψηλού χρηματικού ποσού 1.873.000.565 δολάρια σε περίπτωση που το ΔΣ αποφάσιζε την ανάθεση της σύμβασης στην εν λόγω εταιρία" επισημαίνεται και συνεχίζεται:  Αν δε τα λοιπά μέλη της επιτροπής προμηθειών και του ΔΣ γνώριζαν την πραγματικότητα, δεν θα συνεννούσαν στην αναθεση προμήθειας στην εν λόγω εταιρία, ειδικά μάλιστα με το τίμημα που τελικά επιτεύχθηκε.
Κατά την κατηγορία, η επιβάρυνση του συμβατικού τιμηματος με το ποσό που αποτελούσε προμήθεια για την ανάθεση της σύμβασης προκύπτει ευκρινώς από το γεγονός ότι στις 28 / 12/ 1998 ο λογαριασμος 0251-380142-0 πιστώθηκε από την εταιρία Hospitalia International με 1.873.565,04 δολάρια (3.130.850 γ.μάρκα), ενώ στο άρθρο 4 της σύμβασης προβλεπόταν ότι το ποσό 3,5 εκατ μάρκα που αποτελεί μέρος του ποσοστού 20% του συμβατικού τιμήματος, το οποίο θα καταβαλοταν ως προκαταβολή εντος 10 ημερών από την υπογραφή της σύμβασης η οποία συνέβη στις 16/12 / 1998 επομένως έως τις 26/12/1998.
"Αδιαφανής μνεία στη σύμβαση"
Αναφέρει ο δικαστικός λειτουργός σχετικά: "Ο λόγος για τον οποίο γίνεται μνεία στη σύμβαση του ποσού των 3,5 εκατ. γ. μάρκων ως διακριτού μέρους της προκαταβολής του 20% του συμβατικού τιμήματος είναι αδιαφανής ιδιως μάλιστα εν όψει της εντελώς ασαφούς αιτιολογίας "εκκίνηση του έργου και κόστος σχεδιασμού", ο οποίος είναι άγνωστο τί ακριβώς αφορά και δεν εξειδικεύεται περαιτέρω". Επίσης, επισημαίνει ότι η βλάβη στο κοινωφελές ίδρυμα είναι ισόποση της προμήθειας που τελικά επιβάρυνε το συνολικό τίμημα.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα χρήματα της μίζας ακολούθησαν μία δαιδαλώδη διαδρομή μέσα από τραπεζικούς λογαριασμούς offshore εταιριών: "Το ποσό των 3.133.350,17 γ. μάρκων, το οποίο η Hospitalia International υποσχέθηκε και κατέβαλε σε εσένα, προκειμένου να ταχθείς ως πρόεδρος τόσο της επιτροπής προμηθειών όσο και ως πρόεδρος του ΔΣ του ιδρύματος, υπέρ της ανάθεσης σε αυτήν της σύμβασης νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξολισμού για το νοσοκομείο, διοχετεύχθηκε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελβετίας διερχόμενο από 6 διαφορετικούς λογαριασμούς, που ανήκαν είτε σε σένα είτε στη σύζυγό σου Γ. Μαρτίνη είτε και στυς δύο από κοινού είτε τέλος στον Θ. Κ. (σ.σ. πρόκειται για δικηγόρο Αθήνας και οικονομικό διαχειριστή εμπλεκόμενων εταιριών), προκειμένου να συγκαλυφθεί η αληθινή προέλευσή του και να χαθούν τα ίχνη της κίνησής του από λογαριασμό σε λογαριασμό. Στη συνέχεια διοχετεύθηκε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδα και μετατράπηκε σε ακίνητη περιουσία". Τέλος καταγράφεται στο κατηγορητήριο και το ποσό των 600.000 δολαρίων το οποίο φέρεται να επενδύθηκε μέσω εταιρίας το 1998, και τα εισοδήματα αυτού εμπίπτουν στην έννοια του εισοδήματος.
Το κτίριο του Mega Channel
Το ακίνητο, το οποίο φέρεται να αγόρασαν οι δύο κατηγορούμενοι με τα χρήματα της μίζας, δεν είναι άλλο από το κτίριο όπου στεγάζεται ο τηλεοπτικός σταθμός Mega Channel: "το ποσό δραχμαποιήθηκε και εκδόθηκαν τρεις επιταγές ενώ στις 9/8/2001 το Ερρίκος Ντυνάν ως οικοπεδούχος μεταβίβασε στην State Enterprises ακίνητα κυριότητάς του, ευρισκόμενα εντός του κτιρίου που αποκαλείται Πολιτεία Busuness Centre και το οποίο αποτελεί μέρος του ευρύτερου κτιριακού συγκροτήματος εντός του οποίου στεγάζεται το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν. Το τίμημα της πώλησης ανήλθε στο ποσό των 277.400.000 δρχ που αναφέρεται στο συμβόλαιο ότι καταβλήθηκε ενώπιον συμβολαιογράφου".
Παράλληλα, στις 30 Νοεμβρίου μεταβιβάστηκαν στην ίδια εταιρία δύο θέσεις στάθμευσης εναντι 10 εκατ. δρχ. Κατά την κατηγορία, "τα ακίνητα παρέμειναν στην κυριότητα της State Enterprises έως τις 28/12/2010 οπότε και μεταβιβαστηκαν, έναντι 418.540,68 ευρώ, στην Γεωργία Μαρτίνη, επί των οποίων ο Ανδρ. Μαρτίνης παρακράτησε για τον εαυτό του ευφόρου ζωής την επικαρπία", ενώ την ίδια ημέρα η State Enteprises φέρεται να έπαυσε τις εργασίες της, δηλώνοντας τη μεταβολή αυτή στην αρμόδια ΔΟΥ.
Προσθέτει δε, πως "για το χρονικό διάστημα της τάξης της 15ετίας εσύ και η σύζυγός σου εισπράττατε μίσθωμα ύψους 5.500 ευρώ μηνιαίως, με αποτέλεσμα στο συνολικό χρονικό διάστημα να έχετε αποκομίσει ποσό 990.000 ευρώ".

ΠΗΓΗ NEWS 247





ΤΟ ΠΗΡΕ Η ΑΕΚ


Στο άδειο ΟΑΚΑ οι παίκτες του Στέλιου Μανωλά ήταν περισσότερο προσηλωμένοι και νίκησαν 2-1 - Εκνευρισμός στον Ολυμπιακό για Κοντονή και το μπάχαλο που επικράτησε μέχρι να παίξουν οι δύο ομάδες

Ήταν 30 Απριλίου του 2011 όταν η ΑΕΚ κατακτούσε τον τελευταίο τίτλο της, νικώντας με 3-0 στον τελικό Κυπέλλου τον Ατρόμητο με 3-0. Φανταστείτε ότι τότε έπαιζαν ακόμη οι Δέλλας και Λυμπερόπουλος. Χρειάστηκαν από τότε να περάσουν 5 χρόνια και μια ολόκληρη... Οδύσσεια στις μικρότερες κατηγορίες για να μπορέσει να νιώσει ξανά η Ένωση τη χαρά της κατάκτησης ενός τροπαίου. Έστω και σε έναν τελικό-παρωδία. Έστω και σε ένα ούτως ή άλλως ψυχρό ΟΑΚΑ που οι άδειες εξέδρες το έκαναν να μοιάζει αχανές.

Αυτό ήταν και το πρόβλημα που επικαλέστηκαν οι παίκτες του Ολυμπιακού για την ήττα και την άσχημη εμφάνιση. Το άδειο γήπεδο, οι περίεργες συνθήκες ενός αγώνα που έπρεπε να είναι γιορτή, αλλά κυρίως: Το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι Πειραιώτες αγωνίστηκαν για τελευταία φορά στις 17 Απριλίου και απείχαν έναν ολόκληρο μήνα από επίσημους αγώνες. Ήταν φανερό ότι οι παίκτες του Ολυμπιακού ήταν εκνευρισμένοι σε μεγάλο βαθμό από τις συνεχείς αναβολές του αγώνα και τις κόντρες σε πολιτικό επίπεδο που τους ανάγκασαν να αναβάλουν κι εκείνοι με την σειρά τους τις απαραίτητες διακοπές τους. Μην ξεχνάμε ότι φέτος οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις των ερυθρόλευκων ξεκινούν νωρίτερα και το πρώτο ραντεβού για τη νέα σεζόν θα πραγματοποιηθεί γύρω στις 2ο Ιουνίου...



Από τη μια λοιπόν υπήρχε μια ομάδα με ρυθμό (λόγω προπονήσεων σε υψηλό τέμπο καθώς είναι σε εξέλιξη τα πλέι οφ) και παίκτες διψασμένους να δείξουν ότι έχουν τη θέση τους στον ποδοσφαιρικό χάρτη, ενώ από την άλλη εμφανίστηκε μια ομάδα κουρασμένη, εκνευρισμένη με πολλούς από τους παίκτες να έχουν το μυαλό τους στις διακοπές, στις οικογένειές τους, αλλά και στο EURO που είναι προ των πυλών.

Η ΑΕΚ κατέκτησε δίκαια το Κύπελλο, αλλά το φετινό φιάσκο θα πρέπει να αποτελέσει εγχειρίδιο για τις επόμενες χρονιές για το πώς ΔΕΝ πρέπει να διοργανώνεται ένας τελικός...

Το παιχνίδι


Η ΑΕΚ ούσα πιο συγκεντρωμένη και πιο διαβασμένη από τον Ολυμπιακό, έδωσε χώρο στον αντίπαλο, περίμενε υπομονετικά κλείνοντας τους διαδρόμους προς την εστία της και περίμενε. Περίμενε τη μία φάση που θα την έφερνε μποροστά στο σκορ και πιο κοντά στον στόχο της. Παρά το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός είχε να αγωνιστεί μήνα, παρουσιάστηκε πιο έτοιμος στην αρχή. Η ομάδα του Σίλβα δεν δυσκολεύτηκε καθόλου να πάρει την κατοχή της μπάλας στα πόδια της και να ορίσει η ίδια την τύχη της αφού η ΑΕΚ βολευόταν με το ρόλο της ομάδας που βρίσκεται πίσω από την μπάλα.

Στα τελευταία μέτρα όμως οι πρωταθλητές αντιμετώπισαν ζητήματα. Είτε γιατί το μαρκάρισμα των παικτών της ΑΕΚ ήταν αποτελεσματικό είτε γιατί η τελική πάσα δεν ήταν η ενδεδειγμένη, οι "ερυθρόλευκοι" δεν απειλούσαν αν και δημιουργούσαν τις προϋποθέσεις. Προφανώς το σουτ του Φορτούνη στο 29' δεν μπορεί να θεωρηθεί απειλή.


Δειλά-δειλά στο τελευταίο τέταρτο του πρώτου ημιχρόνου, η Ενωση εντόπισε κάποια κενά στην αμυντική διάταξη του Ολυμπιακού κυρίως στα δεξιά. Εκεί ακριβώς ξεκίνησε η φάση του γκολ της Ενωσης. Ο Βάργκας, για πρώτη φορά στο ματς, έκανε μέτρα με την μπάλα, σέντραρε, τα στόπερ του Ολυμπιακού κόλλησαν, ο Ρομπέρτο έκανε άστοχη έξοδο και ο Μάνταλος με κεφαλιά έκανε το 0-1! Ολα αυτά στο 39'.

Ο Ολυμπιακός αντέδρασε ανεβάζοντας την ένταση του τέμπο και άμεσα επιχείρησε να απαντήσει αλλά ο Ανέστης απάντησε στην προβολή του Κασάμι (μετά από φάουλ του Φορτούνη) και βοήθησε την ομάδα του να πάει προηγούμενη στα αποδυτήρια.

Με την έναρξη της επανάληψης, οι "ερυθρόλευκοι" επιχείρησαν να δείξουν ότι ήταν αποφασισμένοι για την ισοφάριση και μάλιστα γρήγορα. Στην προσπάθειά τους όμως αυτή πήραν μεγάλα ρίσκα πολύ νωρίς μέσα στο ματς με συνέπεια να το πληρώσουν.

Οι δύο καλές τελικές στο πρώτο πεντάλεπτο ήταν πράγματι απειλητικές αλλά το τρανζίσιον πήγε περίπατο. Η ΑΕΚ έβγαλε υποδειγματική αντεπίθεση στη φάση του 52' και μετά από ασίστ του Βάργκας (δεύτερη στο ματς) ο Τζεμπούρ εκτέλεσε την παλιά του ομάδα για το 2-0.

Τα νέα αυτά δεδομένα ανάγκασαν τον Σίλβα να αντιδράσει γρήγορα από τον πάγκο για να αλλάξει τα κακώς κείμενα. Θυσίασε έναν χαφ (Κασάμι) για να ρίξει τον Ιντέγε στη μάχη ενώ έκανε αλλαγή τον Ερνάνι με τον Πάρντο. Με τον Πουλίδο να παραμένει στο γήπεδο υποτίθεται ότι το σχήμα των πρωταθλητών γινόταν πολύ πιο επιθετικό.

Στην πράξη, η ΑΕΚ αμύνθηκε πολύ αποτελεσματικά. Φρόνισε και ο Μανωλάς γι' αυτό βάζοντας στο παιχνίδι τον Μπακάκη στη θέση του Βάργκας που πρόσφερε πολλά με τις δύο του ασίστ. Η Ενωση θωρακίστηκε στη δεξιά πτέρυγά της, ο Ολυμπιακός όσο και αν προσπαθούσε δεν μπορούσε να βρει χώρους για να απειλήσει άμεσα.

Το σουτ του Μαζουακού στο 80' στο δοκάρι όμως και πολύ περισσότερο η μείωση του σκορ από τον Τσόρι στο 85' (όταν η ΑΕΚ άφησε πολύ χώρο μπροστά από την περιοχή της) έδωσαν νέο ενδιαφέρον στο ματς. Αλλά μέχρι εκεί. Η ΑΕΚ άντεξε στην πίεση, δεν έδωσε δικαιώματα και πανηγύρισε το Κύπελλο. Το άξιζε με βάση την απόδοση και την αποφασιστικότητά της.

MVP του τελικού o Mάνταλος

Σε μια ΑΕΚ που δεν υστέρησε κανείς, ο Μάνταλος ήταν από τους κορυφαίους των κορυφαίων! Όχι μόνο για το 1-0 που πέτυχε κι άνοιξε τον δρόμο για την νίκη, αλλά γενικότερα για την εμφάνιση του. Έτσι ήταν αυτός που πήρε το... αγαλματάκι του πολυτιμότερου στον τελικό του Ολυμπιακού Σταδίου!


Έβαλε τα κλάματα στον πάγκο ο Ερνάνι

Ο Ερνάνι δεν άντεξε μετά την εικόνα που είχε στο ματς και το γεγονός πως ο Ολυμπιακός δεν πήγαινε καλά και έβαλε τα κλάματα στον πάγκο! Ο Πορτογάλος εξτρέμ δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στο ύψος των περιστάσεων και των απαιτήσεων του τελικού με την ΑΕΚ και έγινε αλλαγή από τον Μάρκο Σίλβα. Βλέποντας το αγωνιστικό πρόσωπο που είχε αλλά και το ότι το ματς δεν πήγαινε υπέρ της ομάδας του Ολυμπιακού πηγαίνοντας στον πάγκο έβαλε τα κλάματα.


Σίλβα: «Δεν είχαμε τη δυναμική που έπρεπε»

Στην αγωνιστική απραξία του Ολυμπιακού για ένα μήνα, στον ρόλο που έπαιξε αυτή και στις αποφάσεις της Πολιτείας για το ελληνικό ποδόσφαιρο αναφέρθηκε ο Μάρκο Σίλβα στη συνέντευξη Τύπου. Ο τεχνικός των Πειραιωτών τόνισε πως η ομάδα του δεν είχε τη δυναμική που έπρεπε, ανέλαβε την ευθύνη για την ήττα, ενώ ξεκαθάρισε ότι δε μετανιώνει για την επιλογή της αρχικής 11άδας και μίλησε για τις άδειες κερκίδες.

Αναλυτικά, τα όσα είπε:
Για την απραξία και τι ρόλο έπαιξε: «Κατ' αρχήν πριν απαντήσω στην ερώτησή σας να πω για τους φιλάθλους μας πως καταλαβαίνω την απογοήτευσή τους. Το ίδιο κλίμα υπάρχει και στα αποδυτήρια. Καταλαβαίνουμε την απογοήτευσή τους και σε αυτόν τον μεγάλο σύλλογό μας δεν άξιζε κάτι τέτοιο στον τελικό. Όποιος αναγνωρίζει και βλέπει ποδόσφαιρο καταλαβαίνει σήμερα πως δεν ήμασταν σε καλή κατάσταση για να παίξουμε σ' έναν αγώνα. Όποιος παίρνει τις αποφάσεις για το ελληνικό ποδόσφαιρο και θεωρεί πως είναι φυσιολογικό να τελειώνει μία ομάδα την σεζόν 17 Απριλίου και να παίζει τελικό 18 Μαΐου τότε δεν αντιλαμβάνεται πως κάνει κακό. Σε σχέση με το ερώτημά σας, εμείς τον τελευταίο μήνα έχουμε δώσει μηδέν επίσημα ματς, ενώ ο αντίπαλος είχε παιχνίδια και στα πλέι οφ και ρυθμό και έπαιξε τον ρόλο του. Δεν γνωρίζω το ποιος είναι υπεύθυνος και δεν είναι δουλειά μου. Εμείς δεν ήμασταν στο επίπεδο που έπρεπε για τον τελικό. Ο αντίπαλος ήταν σε πιο καλή κατάσταση. Ζητάω συγγνώμη που απαντάω έτσι. Σήμερα δεν είχαμε την δυναμική που έπρεπε. Δεν έχουμε δείξει καθόλου καλή εικόνα σήμερα. Δεχθήκαμε δύο γκολ, σκοράραμε μόνο ένα και γενικά δεν μπορέσαμε να βάλουμε πιο πολλά γκολ».

Για τις δικές του ευθύνες: «Φυσικά και δεν θα κρυφτώ. Όταν κερδίζουμε, υπάρχουν πολλοί υπεύθυνοι. Όταν χάνουμε, ο μόνος υπεύθυνος είμαι εγώ. Έχουμε κακή εικόνα σήμερα και ο πρώτος που έχει ευθύνη γι' αυτό είμαι εγώ».


Μανωλάς: «Είδατε καμιά γιορτή; Να κάτσουμε όλοι μαζί να βρούμε μια λύση»

Μπερδεμένα ήταν τα συναισθήματα του Στέιου Μανωλά κατά τη συνέντευξη Τύπου, καθώς από τη μια πλευρά είχε μόλις οδηγήσει την ΑΕΚ στην κατάκτηση του Κυπέλλου, αλλά παό την άλλη προβληματιζόταν από τις άδειες εξέδρες και όλα όσα είχαν προηγηθεί μέχρι να φτάσουν οι δύο ομάδες να βγουν στον αγωνιστικό χώρο και να παίξουν το βράδυ της Τρίτης.

Ο τεχνικός της ΑΕΚ είπε για:

Την τοποθέτηση του Μάρκο Σίλβα για το πόσο άργησε η διεξαγωγή του τελικού: «Τι να πω εγώ; Και εμείς προετοιμαζόμαστε για τον τελικό με προπονητή που τον έφεραν 11 τη νύχτα μετά την αποχώρηση του κυρίου Πογιέτ. Κλήθηκα να πάω την ομάδα στον Ατρόμητο. Η δουλειά του επαγγελματία είναι ότι ζούμε σε ένα ευμετάβλητο περιβάλλον. Πρέπει να μάθουμε να προσαρμοζόμαστε γρήγορα. Δεν το δέχομαι αυτό. Ο Ολυμπιακός ήρθε εδώ έχοντας πάρει το πρωτάθλημα. Να προετοιμαζόμαστε για το Σάββατο και να αλλάζει και μετά να πηγαίνουμε Τούμπα. Δεν μπορούμε να βρίσκουμε τέτοιες δικαιολογίες. Ο Ολυμπιακός είναι μεγάλη ομάδα».

Το πόσο ανατρέπεται ο όρος φαβορί στο γήπεδο: «Πάρα πολύ. Πρόσφατα άκουσα από τον Σιμεόνε πως τα μπάτζετ παίζουν μέχρι να μπεις στο γήπεδο. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα. Και για Ατλέτικο και για Λέστερ που πήρε τίτλο στην Αγγλία. Βλέπετε τι γίνεται και που έχει πάει η Ατλέτικο. Είπα στα παιδιά πως 'οι αθλητές έχουν ικανότητες αλλά η θέληση πρέπει να είναι πιο μεγάλη από αυτές. Όταν πας σε μία μεγάλη ομάδα πρέπει να είσαι έτοιμος. Αλλιώς πας πρώτος στο χωριό'. Η νίκη στις μεγάλες ομάδες δεν είναι απλώς αυτοσκοπός. Είναι ψυχαναγκασμός».

Το τι θα συμβεί με το μέλλον του και τις άδειες κερκίδες: «Θα μάθετε σύντομα. Να μην λέμε τα ίδια και τα ίδια. Είναι κρίμα διότι ο αείμνηστος Φάντροκ - ο δάσκαλος και μέντοράς μου - μου είχε πει ότι κάθε μεγάλο ματς είναι μία γιορτή. Είδατε εσείς μία γιορτή; Αξίζουμε κάτι τέτοιο ως Έλληνες; Είναι πολύ στενάχωρο να πανηγυρίζουμε σε άδειο γήπεδο. Με ΠΑΟΚ χωρίς κόσμο και με Ατρόμητο το ίδιο. Σαν να έχω πάει σε θέατρο με πέντε άτομα. Δεν το αξίζουμε. Να καθίσουμε όλοι μαζί να τα λύσουμε όλα αυτά. Και για εμάς και για εσάς τους δημοσιογράφους δεν είναι καλό».

Ο τεράστιος Τσόρι έδειξε πώς είναι οι μεγάλοι παίκτες

Καλές οι απονομές, οι πανηγυρισμοί, οι χαρές, οι λύπες, όλα τα συναισθήματα, αλλά άλλη ήταν η φωτογραφία του μεγάλου τελικού ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ.

Ο μεγάλος τελικός έχει τελειώσει, η ΑΕΚ έχει κατακτήσει πανάξια το Κύπελλο και οι παίκτες της πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την μεγάλη νίκη επί του Ολυμπιακού. Από την άλλη οι Πειραιώτες όπως ήταν φυσικό ήταν το λιγότερο στεναχωρημένοι, όπως άλλωστε κάθε ηττημένος σε τέτοια αναμέτρηση.

Την στιγμή όμως που πήγαν να παραλάβουν τα μετάλλια τους, υπήρξε το πλάνο του τελικού. Ο Τσόρι Ντομίνγκες βλέποντας μπροστά του την κορούλα του Μπουονανότε, πήγε κοντά της και της φίλησε το χέρι, δείχνοντας πόσο μεγάλος παίκτης είναι όχι μέσα, αλλά έξω από τους αγωνιστικούς χώρους.


ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

VasilisX

About VasilisX

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :