Random Posts

Δευτέρα, 9 Μαΐου 2016

153 NAI KAI 143 OXI ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ EUROGROUP


Έχοντας δείξει έμπρακτα τη… μεταρρυθμιστική της δέσμευση, αφού οι κυβερνητικοί βουλευτές έβαλαν πλάτη στη φοροκαταιγίδα αλλά και στο «μαχαίρι» που φέρνει το νέο ασφαλιστικό, η κυβέρνηση προσδοκά να ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Όλα τα βλέμματα στρέφονται σήμερα στις Βρυξέλλες και στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης. Το επίμαχο ζήτημα του δημοσιονομικού «φρένου» και η προσπάθεια να μην προσδιοριστούν, τουλάχιστον από τώρα τα μέτρα, αλλά και η αναδιάρθρωση του χρέους αναμένεται να τεθούν επί τάπητος.

Η Αθήνα κρατάει, πάντως, μικρό καλάθι. Και μπορεί ο πρωθυπουργός να έδωσε τον τόνο κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, λέγοντας ότι "περνάμε το δύσκολο κάβο και βγαίνουμε σε ήρεμα νερά", ωστόσο κάνει κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια την ημερομηνία. Κυβερνητικές πηγές μάλιστα σε συνομιλίες τους αναφέρουν ότι "ο διάβολος έχει πολλά πoδάρια".

Χαμηλά ο πήχης
Κυβερνητικό στέλεχος που παρακολουθεί από κοντά την ελληνική διαπραγμάτευση μιλώντας στο iefimerida.gr για το eurogroup εκτίμησε ότι «δεν θα υπάρξει συμφωνία σήερα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι για πολλοστή φορά θα πάμε στην παράταση.

Καθοριστική άλλωστε για την έκβαση των διαβουλεύσεων θεωρείται η 24η Μαΐου, εκτός αν μεσολαβήσει νωρίτερα κάποια εμβόλιμη συνεδρίαση. Οι πιο ρεαλιστικές φωνές του Μαξίμου, πάντως, είναι αυτές που στις κατ ’ιδίαν συνομιλίες τους αφήνουν να εννοηθεί ότι το καλύτερο σενάριο θα ήταν να έχουν κλείσει όλα στο τέλος του μήνα σε συνδυασμό και το ζήτημα του χρέους στη ζυγαριά.

Για το τελευταίο άλλωστε, συγκρούονται Ουάσινγκτον και Βερολίνο, καθώς το Ταμείο ζητά μια γενναία αναδιάρθρωση και η Γερμανία εμφανίζεται αρνητική. Αξιοσημείωτο δε, είναι ότι υπάρχει διαφορετική αντίληψη και μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης.

Τα μέτρα-κάβα πιέζουν
Δεδομένη είναι η πίεση που ασκεί το Ταμείο, προκειμένου να περάσουν οι επώδυνες παρεμβάσεις με το προληπτικό πακέτο μέτρων ύψους 3,6 δις.  ευρώ.

Αντιθέτως, η ελληνική πλευρά εμμένει στις θέσεις της για τον «κόφτη» δαπανών, τον οποίο μηχανισμό οι ευρωπαίοι θεωρούν ότι κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, διαμηνύοντας ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ψήφιση μέτρων».

Ακόμα και τις πρώτες πρωινές ώρες, κυβερνητικός αξιωματούχος διεμήνυε πως "δεν θα υπάρχει κανένας κωδικός που να συγκεκριμενοποιούμε", με αποτέλεσμα να αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον το πως ακριβώς θα βρεθεί σημερα στο Eurogroup η χρυσή τομή.Πηγή  www.iefimerida.grΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ


Λίγο μετά τις 12:30 ολοκληρώθηκε η ονομαστική ψηφοφορία για το ασφαλιστικό - φορολογικό νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με 153 «Ναι», 143 «Όχι» και 4 απουσίες.  «Παρών» από τη ΝΔ στο άρθρο 38 για την παράταση του αγγελιόσημου για τρεις μήνες.

Νωρίτερα, σε σύγκρουση εφ' όλης της ύλης μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη εξελίχθηκε η συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό.

Στην κεντρική του ομιλία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας  είπε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στερείται στοιχειώδους εναλλακτικής πρότασης και απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη τον κατηγόρησε ότι κινδυνεύει να κάνει τη ΝΔ «κόμμα διαμαρτυρίας».

Ο κ Τσίπρας σημείωσε ότι μετά από έξι χρόνια όπου στο Eurogroup συνεδρίαζαν και συζητούσαν μόνο για μέτρα στην Ελλάδα, στην αυριανή συνεδρίαση του μπαίνει επίσημα στην ατζέντα για πρώτη φορά το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Βουλή, καλώντας ταυτόχρονα τον αρχηγό της ΝΔ να αναφέρει την θέση του επ' αυτού του ζητήματος, αλλά και να το συζητήσει μαζί του.

Χαρακτήρισε θετική την θέση για το ζήτημα αυτό του Αντιπροέδρου της Γερμανίας, Ζ. Γκάμπριελ και εξέφρασε την ελπίδα την ίδια εποικοδομητική στάση να τηρήσει και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σοιμπλε.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Βουλή είπε ότι την ώρα που η αντιπολίτευση επιδίδεται σε κινδυνολογία και καταστροφολογία, η κυβέρνηση εργάζεται μεθοδικά τόσο σε ότι αφορά την διαπραγμάτευση, όσο και επί ενός μελετημένου σχεδίου για την επόμενη, μετά την αξιολόγηση, ημέρα, όπου προτεραιότητα θα είναι το πέρασμα από την ακραία ύφεση σε ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο και προστασία της εργασίας.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος και στο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης έκανε λόγο για θέσπιση σταθερού φορολογικού συντελεστή για 12 χρόνια σε όσους προχωρήσουν σε επενδύσεις άνω των 20 εκ. Ευρώ.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε επίσης ότι ο δρόμος εξόδου από την κρίση είναι η τόνωση της ενεργού ζήτησης των εργαζομένων.

Το ασφαλιστικό σύστημα ήταν ανορθολογικό, κοινωνικά άδικο, δαιδαλώδες και πελατειακό, ενώ μετά από έξι χρόνια οικονομικής ύφεσης ήταν αδύνατο να επιζήσει χωρίς βαθιά μεταρρύθμιση, επισήμανε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Βουλή.

Με το νομοσχέδιο που ψηφίζουμε σήμερα, αποσκοπούμε στη δημιουργία ενός ασφαλιστικού συστήματος βιώσιμου που θα εγγυάται τις συντάξεις όλων των πολιτών και ταυτόχρονα αυτό θα γίνεται με κοινωνική δικαιοσύνη, λαμβάνοντας υπόψη και την δύσκολη οικονομική κατάσταση, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

«Με το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο προχωράμε χωρίς να κόβουμε ούτε ένα ευρώ από τις κύριες συντάξεις και χωρίς να επιβαρύνουμε τους συνταξιούχους για 13η φορά. Αυτό υποσχεθήκαμε τον Σεπτέμβριο» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Βουλή, ενώ απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση την εγκάλεσε λέγοντας «η αγωνία σας είναι αυτή: ότι οι κύριες συντάξεις δεν μειώνονται ούτε κατά ένα ευρώ».

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Βουλή κάλεσε τον αρχηγό της ΝΔ να "έχει τη γενναιότητα" να πει ότι η εναλλακτική πρόταση της ΝΔ για την έξοδο της χώρας από την κρίση είναι οι περικοπές δαπανών, "δηλαδή οι περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, καθώς και απολύσεις".

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι όταν η ΝΔ ζητά εκλογές, όπως είναι δικαίωμά της, αλλά χωρίς εναλλακτική πρόταση, τότε ο λόγος μπορεί να γίνει αντιληπτός, προσθέτοντας στην συνέχεια ότι "ζητάτε εκλογές όχι για να φέρετε κάτι καλύτερο για τον τόπο. Μάλλον ο καημός σας είναι να σωθούν οι φίλοι σας 'που έχουν διώξεις', κάποιοι εκδότες και καναλάρχες που αγωνιούν όχι για την χώρα, αλλά γιατί καταστρέφεται το σύστημα διαπλοκής".

Μητσοτάκης: Εκλογές για να μπει τέλος στον διασυρμό της χώρας

Μετωπική επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής από την αρχή κιόλας της τοποθέτησής του.

Αφορμή η αποστροφή του κ.Τσίπρα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ότι «σε αυτή τη χώρα είναι πλέον ιστορική ανάγκη να πούμε την γλώσσα της αληθείας».

«Είναι οξύμωρο ο κατά συρροήν ψεύτης να λέει ότι πρέπει να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας. Δεν τη μιλήσατε ποτέ τη γλώσσα της αλήθειας κύριε Τσίπρα. Δεν το κάνατε όταν λέγατε ότι θα καταργήσετε τα μνημόνια ή θα επαναφέρετε τη 13η σύνταξη», είπε ο κ.Μητσοτάκης για να προσθέσει παραφράζοντας ρήση του Μαρκ Τουαίν: «Υπάρχουν ψέματα, μεγάλα ψέματα και ο κ. Τσίπρας».

Συνεχίζοντας την σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σημείωσε πως ούτε «η τσίπα είναι χαρακτηριστικό της κυβέρνησής σας. Ο κ.Τσακαλώτος μιλούσε για την "κόκκινη γραμμή" του αφορολόγητου και δεν έχει την τσίπα να παραιτηθεί. Ενώ ο κ.Κατρούγκαλος νομοθετεί σήμερα όσα πολεμούσε στα δικαστήρια ως δικηγόρος».

«Είχα πει πως σύντομα θα είστε ο νεότερος πρώην πρωθυπουργός. Τώρα προσθέτω πως θα είστε και ο πιό απαξιωμένος πρωθυπουργός», είπε ο κ.Μητσοτάκης καταλογίζοντας στον πρωθυπουργό οπορτουνισμό, με μόνο στόχο την διατήρηση της καρέκλας.

«Τα μέτρα που ψηφίζουμε σήμερα είναι ο λογαριασμός της δικής σας καθυστέρησης, ανικανότητας και αναξιοπιστίας», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και υποστήριξε ότι «στο τέλος του 2014 δεν υπήρχε κανένα αίτημα μείωσης των κύριων συντάξεων, αλλά μόνο των επικουρικών».

Η Ελλάδα χρειάζεται μείωση της φορολογίας και μείωση των κρατικών δαπανών, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι αντίθετα, το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση αυξάνει φόρους και εισφορές, οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια σε αύξηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.

To νομοθέτημα είναι επιτομή της ανικανότητάς σας, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και υποστήριξε ότι «χρειαστήκατε εννέα μήνες για να φέρετε αυτό τον αχταρμά».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέλυσε το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό σε εννέα σημεία. Το νομοσχέδιο είπε:

- Μειώνει τις συντάξεις όσων βγουν στην σύνταξη από εδώ και στο εξής, ενώ οι υφιστάμενες συντάξεις προστατεύονται μέχρι το 2018

- Το νομοσχέδιο εξοντώνει τους ελεύθερους επαγγελματίες.

- Με το νομοσχέδιο εμπαίζετε τους αγρότες. Καταργείτε τον ΟΓΑ και φορολογείτε και τις ενισχύσεις.

- Μειώνει τις πραγματικές αποδοχές όλων των εργαζομένων

- Κόβει το αφορολόγητο για τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων. Η τσίπα δεν είναι χαρακτηριστικό της κυβέρνησής σας, είπε χαρακτηριστικά.

- Κοροϊδεύει τους χαμηλόμισθους και εξοντώνει τους συνεπείς φορολογούμενους

- Φορτώνετε στους πολίτες την εισφορά αλληλεγγύης ως μόνιμο φόρο

- Αυξάνετε την φορολόγηση κατά 12% στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αυξάνετε την φορολόγηση σε συνθήκες ασφυξίας

- Αυξάνετε τον φόρο στα μερίσματα, αποτελεί κίνητρο για φορολογική μετανάστευση.

«Η κυβέρνηση τα κάνει αυτά για να πετύχει τί; Μήπως είναι η τελευταία παρέμβαση; Δυστυχώς συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Είναι βέβαιο ότι οι θυσίες των πολιτών θα είναι χωρίς αντίκρισμα», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης.

Στο ερώτημα για τις ευθύνες της ΝΔ, είπε ότι η ΝΔ με τις δικές της πολιτικές όταν ήταν κυβέρνηση έδωσε χρόνια ζωής στο ασφαλιστικό σύστημα. Θύμισε ότι ο ίδιος είχε κάνει αυτοκριτική αναγνωρίζοντας ότι θα έπρεπε όταν ήταν στην κυβέρνηση το κόμμα του να είναι πιο τολμηρό.

Τα μέτρα που ψηφίζουμε σήμερα οφείλονται αποκλειστικά στην δική σας ανικανότητα, χωρίς να δίνετε καμία προοπτική βιωσιμότητας και σύντομα θα χρειαστούν νέα μέτρα για να καλύψετε τις τρύπες που δημιουργούνται, είπε.

Στο τέλος του δρόμου υπάρχει η απόλυτη φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης προς όφελος των φοροδιαφυγάδων και της κομματικής νομενκλατούρας.

«Η ατμόσφαιρα στην ελληνική κοινωνία είναι πολύ βαριά, επικρατεί απαισιοδοξία και απόγνωση, ενώ η κυβέρνηση κάθε μέρα επιφυλάσσει νέες δυσάρεστες εκπλήξεις. Δυστυχώς οι νέοι άνθρωποι εισπράττουν παντού απογοήτευση και κοιτούν πως θα φύγουν από την Ελλάδα» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Ναι υπάρχει άλλος δρόμος, υπάρχει άλλη πρόταση, υπάρχει ελπίδα. Ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος, αλλά είναι ο δρόμος της αλήθειας, μία συμφωνία αλήθειας που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα στις σχέσεις πολιτικών και κοινωνίας που είναι το πρόβλημα της αξιοπιστίας. Η χώρα πρέπει να δημιουργήσει πλούτο και να μην αναδιανέμει την φτώχεια. Το μίγμα της δημοσιονομικής πολιτικής που επιλέγετε δεν θα οδηγήσει ποτέ σε βιώσιμη ανάπτυξη. Τα προληπτικά μέτρα που ζητούν οι δανειστές θα καταστούν υποχρεωτικά. Δυστυχώς, για την εξέλιξη αυτή υπάρχει ευθύνη και από τους δανειστές γιατί αποδέχονται ένα πακέτο φοροεπιδρομών που ξέρουν ότι δεν θα έχουν αποτέλεσμα, γι αυτό και ζητούν επιπλέον μέτρα ώστε τελικά το σύνολο των μέτρων να φθάσει στα 12 δισ.».

H NΔ θα μειώσει τους φόρους, θα εφαρμόσει διαφορετικό μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής, υποσχέθηκε ο κ. Μητσοτάκης ενώ συνεχίζοντας την επίθεση στον πρωθυπουργό είπε: «Δεν είσαστε αριστερός. Οπορτουνιστής είστε, που κάνετε τα πάντα για να μείνετε στην καρέκλα».

Υπάρχουν δύο ειδών υπουργοί σε αυτή την κυβέρνηση, είπε ο κ. Μητσοτάκης, οι δήθεν ιδεολόγοι και οι οπορτουνιστές της εξουσίας και ο κ. Τσίπρας τα συνδυάζει και τα δύο.

Κλείνοντας επανέφερε το αίτημά του για εκλογές, λέγοντας ότι «η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας πιστεύει ότι η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα είναι μία κυβέρνηση βουτηγμένη στο ψέμα και στην αναξιοπιστία, ότι το σκίσιμο των μνημονίων ήταν η πιο χυδαία εξαπάτηση. Έχουν περάσει τέσσερις εβδομάδες από τότε που ζήτησα να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Το έκανα με μεγάλη περίσκεψη. Είμαι πολιτικός που ανέκαθεν επιδίωκε τη σύνθεση και την συναίνεση. Είναι όμως πλέον ξεκάθαρο ότι αυτή η κυβέρνηση δεν επιθυμεί καμία συναίνεση. Ο κ. Τσίπρας επενδύει στο διχασμό, τροφοδοτεί την οργή γιατί δεν αντέχει την αντιπαράθεση των επιχειρημάτων. Ας τελειώνουμε με την πιο επικίνδυνη και ανίκανη κυβέρνηση που έχει γνωρίσει ο τόπος από την Μεταπολίτευση και μετά». Τέλος ζήτησε εκλογές για να αποφασίσουν οι πολίτες για την χώρα τους. Είπε ότι έχουν κόστος οι εκλογές αλλά είναι μικρότερο από τον όλεθρο που προκαλεί η παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Δευτερολογία Μητσοτάκη

Συνέχισε την επίθεση στην κυβέρνηση και στον Αλέξη Τσίπρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην σύντομη δευτερολογία του.

Απάντησε στον Γιάννη Δραγασάκη λέγοντας ότι "σας είναι τόσο άγνωστη η έννοια της αλήθειας που αναγκαστήκατε να την αναζητήσετε στο google". Συνεχίζοντας ανέφερε ότι "αναζήτησα κι εγώ στο google τον ΣΥΡΙΖΑ και μου βγήκε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης".

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τις αιτιάσεις του για τις "ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ" και υποστήριξε ότι ο κ. Τσίπρας δεν είπε αλήθεια στην ομιλία του στην Βουλή, ούτε για τα "ποσοστά αναπλήρωσης", ούτε όμως και για τις ρυθμίσεις που θα φέρει για τα κόκκινα δάνεια.

Για το χρέος είπε ότι η υπόσχεση για το χρέος υπάρχει από τον Νοέμβριο του 2012. "Αυτή την υπόσχεση που υπήρχε την εξαγοράζεται με 8 δις μέτρα. Το χρέος κατέστη μη βιώσιμο από τις δικές σας αστοχίες" ανέφερε. Ο κ. Μητσοτάκης πάντως δεν απάντησε στην πρόσκληση του πρωθυπουργού για συνάντηση προκειμένου να συζητήσουν για το χρέος.

Τσίπρας: Δεν κρύβεται τη χαρά σας

Απαντώντας ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι έρχεται στη βουλή για να πείσει τον ελληνικό λαό ότι φταίει για το χρέος μια κυβέρνηση λίγων μηνών.

«Καταστρέψατε το ένα τέταρτο του ακαθάριστου ελληνικού προϊόντος... Δεν κρύβεται την επιθυμία και τη χαρά σας να προσθέσετε και τα προληπτικά μέτρα που θέλει το ΔΝΤ. Το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 1% πάνω από το στόχο. Εσείς αφήσατε το 2014 με έλλειμμα».


ΠΗΓΗ THE TOC


ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ


Ενδεκάμισι εκατομμύρια έγγραφα που αναμένεται να αποκαλύψουν σε όλη του την έκταση το σκάνδαλο με τις offshore εταιρίες που ιδρύθηκαν με πρωτοβουλία της Παναμέζικης δικηγορικής εταιρίας Mossack Fonseca, πρόκειται να δοθούν τη Δευτέρα στη δημοσιότητα.

Η International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) έχει δημιουργήσει μια εύχρηστη βάση δεδομένων και μια απλή μηχανή αναζήτησης, με την οποίο οποιοσδήποτε θα μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες για περισσότερες από 200.000 offshore εταιρίες και τους συμμετέχοντες σε αυτές, σε ένα ιστορικό που ξεκινάει την δεκαετία του 1970 και φτάνει ως τις μέρες μας.

Στην βάση δεδομένων περιλάμβάνονται 368.000 ονόματα προσώπων που σχετίζονται με τις συγκεκριμένες υπεράκτιες εταιρίες και τις διασυνδέσεις που μπορεί να έχουν με άλλα πρόσωπα και άλλες εταιρίες.

Τα στοιχεία περιλαμβάνουν κυρίως την αλληλογραφία, κάθε είδους νομικά και συμβολαιογραφικά έγγραφα ακόμη και φωτογραφίες. Η ίδια βάση θα παρέχει επίσης πληροφορίες για τις εταιρίες και τα πρόσωπα που μεσολάβησαν για να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν οι υπεράκτιες.

Το βράδυ της Παρασκευής, ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από τη διαρροή, με μια διακήρυξή του που δημοσιεύτηκε στην γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung για πρώτη φορά μίλησε για την πράξη του και για το κίνητρό του.


ΠΗΓΗ THE TOC


H MAXH KATA TOY AIDS


Η παγκόσμια πρόοδος στη μάχη κατά του AIDS μπορεί να χαθεί, εξαιτίας έλλειψης χρηματοδότησης, ηγεσίας και λογοδοσίας στα προγράμματα πρόληψης προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

Η πρόοδος στην αντιμετώπιση της επιδημίας υπήρξε «εμπνευσμένη», με 42% μείωση σε θανάτους που σχετίζονται με το AIDS, από την κορύφωση του 2004, ανέφερε σε έκθεσή του ο γ.γ. του Οργανισμού, Μπαν Κι-μουν. Αυτή η πρόοδος είχε αποτέλεσμα να ανέβει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής, στις χώρες που επηρεάζονται περισσότερο από τον HIV, τόνισε ακόμη.

Ομως, αυτά τα κέρδη μπορεί να χαθούν, χωρίς μεγαλύτερες και καλύτερες επενδύσεις τα επόμενα πέντε χρόνια, προειδοποίησε. «Αν αποδεχθούμε το status quo αμετάβλητο, η επιδημία θα επανέλθει σε αρκετές χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος», ανέφερε ο Μπαν Κι-μουν σε δήλωσή του.

Η δέσμευση να μπει τέλος στην επιδημία του AIDS έως το 2030 περιλαμβανόταν στους Βιώσιμους Στόχους Ανάπτυξης, ένα φιλόδοξο πλάνο για τον τερματισμό της φτώχειας και της ανισότητας, το οποίο υιοθέτησαν να μέλη του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, θυμίζει το Reuters.

Τα επόμενα τέσσερα χρόνια εκτιμάται ότι θα χρειαστούν 26,2 δισ. δολάρια, για να επιτευχθεί ο στόχος του 2030, ανέφερε η έκθεση του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, η αντιρετροϊκή θεραπεία έγινε διαθέσιμη για 15 εκατ. ανθρώπους τα τελευταία 15 χρόνια. Αυτό το διάστημα, ο αριθμός των ατόμων που προσβάλλονται από τον HIV κάθε χρόνο μειώθηκαν σε 2 εκατ., από 3,1 εκατομμύρια.

Ομως, 22 εκατ. ανθρώπων ακόμη δεν έχουν πρόσβαση στη θεραπεία και περίπου οι μισοί από εκείνους που ζουν με τον HIV, δεν γνωρίζουν ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό.Πηγή: www.iefimerida.gr

vxnews

About vxnews

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :