Random Posts

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

"Παραιτηθείτε" και BREXIT

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΕ ΣΥΝΘΗΜΑ "ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ"


Σε καθοριστικό γεγονός για τις πολιτικές εξελίξεις της θερινής περιόδου αναδεικνύονται τα συλλαλητήρια του κινήματος «Παραιτηθείτε» που διοργανώνονται το απόγευμα στην Αθήνα (18:30 στο Σύνταγμα) και στη Θεσσαλονίκη (20:00 στον Λευκό Πύργο) μέσα σε μια ατμόσφαιρα μεγάλης πολιτικής έντασης που προκαλεί η αδυσώπητη μάχη των πολιτικών εντυπώσεων στην οποία έχουν αποδυθεί από τη μια η κυβέρνηση και από την άλλη η αντιπολίτευση.

Μπροστά στο ενδεχόμενο να λάβει μεγάλες διαστάσεις το κύμα της λαϊκής οργής το οποίο από τις αντιδράσεις που καταγράφονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει να ογκώνεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ο επικοινωνιακός μηχανισμός της κυβέρνησης κατέφυγε σε σπασμωδικές απόπειρες υπονόμευσης των διαδηλώσεων με ισχυρισμούς που είναι βγαλμένοι από τα παραδοσιακά προπαγανδιστικά εγχειρίδια της κατασκευής εχθρών που αντιστρατεύονται τις ανά τον κόσμο «αριστερές κυβερνήσεις» στις οποίες εντάσσει, προφανώς, τον εαυτό της και η εγχώρια των ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ.

Ενδεικτική υπήρξε η πρωτοφανής δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη σύμφωνα με την οποία το κίνημα «Παραιτηθείτε», το οποίο συγκροτούν πρόσωπα από ένα ευρύ ιδεολογικοπολιτικό φάσμα, «κινείται εχθρικά προς την χώρα αυτή τη στιγμή». Με τη δήλωση αυτή σηματοδοτήθηκε η αλλαγή πλεύσης από την κυβερνητική ηγεσία, η οποία μέχρι την παραμονή των συλλαλητηρίων έδειχνε να υποβαθμίζει τη σημασία τους αφήνοντας τον αντίλογο στους ισχυρισμούς του υπουργού Παιδείας Νίκος Φίλης περί… αντισυνταγματικότητας και στις γραφικότητες στελεχών όπως ο κατά δήλωσή του υπερχρεωμένος γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης που… έβλεπε τις δυνατότητες να… αποσπαστεί από τους συγκεντρωμένους «το μισό δημόσιο χρέος»!

«Σχέδιο εναντίον αριστερών κυβερνήσεων»


«Η Νέα Δημοκρατία έχει υιοθετήσει ένα πολιτικό σχέδιο, βασικός άξονας του οποίου είναι το σχήμα: «οικονομική δυσκολία + αντιδημοκρατική εκτροπή = κοινωνική ένταση», ανέφερε ενημερωτικό σημείωμα που εκδόθηκε από το Μαξίμου λίγες ώρες πριν από τις συγκεντρώσεις για να εκφραστεί η νέα επικοινωνιακή γραμμή της κυβέρνησης. «Το σχέδιο αυτό είναι πολύ της μόδας, αυτή την περίοδο, εναντίον αριστερών κυβερνήσεων σε διάφορα μέρη του κόσμου», προστίθετο στο ίδιο κυβερνητικό non paper με το οποίο ήταν σαφής η προσπάθεια να περιοριστεί η πολιτική σημασία της λαϊκής αντίδρασης εμφανιζόμενη ως κομματικά υποκινούμενη από τη ΝΔ.

«Επειδή το σχέδιο αυτό δεν κολλάει στην ελληνική πραγματικότητα η ΝΔ προσπαθεί με το ζόρι να προσαρμόσει την πραγματικότητα στο σχέδιό της» ήταν η αντιφατική συνέχεια του ίδιου σημειώματος που συσχέτιζε τα συλλαλητήρια με την επιστολή που απέστειλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση για να καταγγείλει σωρεία αντισυνταγματικών πρακτικών. «Έτσι, μια ημέρα πριν από την κινητοποίηση των απίθανων "παραιτηθείτε", σπεύδει να ανακαλύψει κλίμα "αντιδημοκρατικής εκτροπής" και "οικονομικής δυσπραγίας", (παρακάμπτοντας φυσικά την περίοδο 2010 – 2014)ώστε να το συνδέσει με το αυριανό αντικυβερνητικό event και να της βγει το αφήγημα», ανέφερε ακόμη το ενημερωτικό σημείωμα.

Γινόταν ακόμη σε αυτό λόγος για «ανόητη και εκβιαστική τακτική» της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως επίσης και για «άκρως επικίνδυνο σχέδιο για την νοημοσύνη, την κριτική σκέψη και την αισθητική των πολιτών». Ενώ καταμαρτυρούνταν στη ΝΔ «ανυπόφορος επικοινωνιακός ερασιτεχνισμός» και δεν έλειπε η προσφιλής αναφορά στη διαπλοκή. «Η σταθερή στήριξη που απολαμβάνουν -για ευνόητους λόγους- από μεγάλη μερίδα του μιντιακού κατεστημένου, τους παρασύρει σε αφελείς και μεγαλόστομες ανοησίες, τις οποίες δεν πιστεύουν ούτε οι ίδιοι», κατέληγε το κείμενο του προπαγανδιστικού μηχανισμού του πρωθυπουργικού γραφείου.

«Συνασπισμός του ψέματος…»


«Αναρωτιόμαστε με ποια κυβέρνηση ανά τον κόσμο αισθάνεται ότι ταυτίζεται η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Με της Βενεζουέλας μήπως;», σχολίασε σε απαντητική ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας. «Η κυβέρνηση είναι φανερό ότι βρίσκεται εκτός τόπου και εκτός χρόνου. Δεν μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τους πολίτες και απαντά μέσω πηγών από τα υπόγεια του Μεγάρου Μαξίμου. Δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει τη ζημιά που έχει προκαλέσει στην ελληνική κοινωνία» προστίθετο στην ίδια ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του παραμένουν απομακρυσμένοι από τα προβλήματα των πολιτών, που οι ίδιοι δημιούργησαν με τα ψέματα και την ανικανότητά τους», σύμφωνα με τους επιτελείς της Συγγρού. «Προκαλούν τους πολίτες που τους πίστεψαν και εναπόθεσαν τις ελπίδες τους στην πιο ανίκανη, δογματική και καθεστωτική κυβέρνηση από τη Μεταπολίτευση και μετά» ανέφεραν ακόμη.

Ενώ κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση, κατέληξαν αντιτείνοντας σα περί διαπλοκής τα εξής: «Όλοι γνωρίζουν τις σχέσεις τους με τη διαπλοκή, όλοι γνωρίζουν ότι κερνάνε καφέ εκείνους  που κατά τα άλλα καταγγέλλουν ως διαπλοκή. Αυτή είναι η Κυβέρνηση. Συνασπισμός του ψέματος, της ανικανότητας και της διαπλοκής».

Ανησυχία από το κάλεσμα αντισυγκέντρωσης αναρχικών


Εντωμεταξύ νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης «πυροδότησε» η ανακοίνωση αντιεξουσιαστών ότι θα πραγματοποιήσουν στις 19:00 στην πλατεία Συντάγματος, αντισυγκέντρωση, κόντρα στη συγκέντρωση του κινήματος «Παραιτηθείτε».

«Συγκεντρωνόμαστε στο Σύνταγμα ακυρώνοντας τη μάζωξη των ακροδεξιών μνημονιολάγνων» αναφέρουν σχετικά σε ανακοίνωσή τους σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Αντιδρώντας, η ΝΔ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμίζει: «Για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά, αναρχικοί ανακοινώνουν συγκέντρωση για να υπερασπιστούν την κυβέρνηση».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπληρώνει ότι καθιστά την κυβέρνηση «απολύτως υπεύθυνη για την ασφάλεια των πολιτών του κινήματος "Παραιτηθείτε"», στη συγκέντρωση της Τετάρτης, στην πλατεία Συντάγματος.

«Όσο και αν η κυβέρνηση ενοχλείται από τη διαμαρτυρία της κοινωνίας, είναι υποχρεωμένη να διασφαλίσει πλήρως στην πράξη το δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών στη διαδήλωση» καταλήγει η ΝΔ.


ΠΑΣΟΚ: «Επικίνδυνα μονοπάτια»


Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ  ο βουλευτής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος αντέδρασε από τη Βουλή στον χαρακτηρισμό της διαδήλωσης ως εχθρικής για τη χώρα, τονίζοντας: «Η κυρία Γεροβασίλη και η κυβέρνηση ταυτίζουν το κομματικό μέλλον των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το μέλλον της χώρας. Έχετε μπει σε επικίνδυνα μονοπάτια που αφορούν τη Δημοκρατία στη χώρα μας».

«Το συναθροίζεσθαι έχει κατοχυρωθεί στην Ελλάδα με τους αγώνες του προοδευτικού κόσμου και μετά τη δικτατορία», υπογράμμισε ο βουλευτής Λάρισας Κώστας Mπαργιώτας. «Από αυτή την άποψη αποτελούν ύβρη και σχήμα οξύμωρο οι δηλώσεις της κυβέρνησης για τη συνταγματικότητα και το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν» συμπλήρωσε για να καταλήξει. «Αυτοί που στήσανε και συντήρησαν τις αγχόνες των αγανακτισμένων επί διετία στο Σύνταγμα δεν έχουν καν το δικαίωμα να υποδεικνύουν στους πολίτες για το πότε και πώς θα διαδηλώσουν ειρηνικά για τις απόψεις τους και για τα προβλήματα που έχουν. Νομίζω ότι καθένας έχει το δικαίωμα στην Ελλάδα να διαδηλώνει και να διαμαρτύρεται ενάντια στην κυβέρνηση ή ακόμα και υπέρ αυτής».

Τα κόμματα της (ευρωπαϊκής) αντιπολίτευσης στηρίζουν την καμπάνια του κινήματος «Παραιτηθείτε» και πολλά στελέχη τους θα βρεθούν στις διαδηλώσεις, ευελπιστώντας να εκφραστεί η λαϊκή οργή και να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα αντίθεσης στην κυβερνητική πολιτική.


ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΗΓΑΙΝΕΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ 14ΧΡΟΝΟΥ

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα μετακομίσουν σε κοντινή πόλη έτσι ώστε να χαθούν μέσα στο πλήθος - Τι είπε στην ανακρίτρια ο 14χρονος

Με την απολογία του 14χρονου που δολοφόνησε τον φίλο του ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για ένα έγκλημα που συγκλόνισε το πανελλήνιο και βύθισε στο πένθος ένα ολόκληρο χωριό. Τριάντα λεπτά χρειάστηκαν για να μετατραπούν τα χαμόγελα και τα παιδικά παιχνίδια σε ένα απόλυτο θρίλερ με φινάλε τη φρικιαστική δολοφονία ενός 14χρονου παιδιού από το συνομήλικο φίλο του.
Αν κι έχουν περάσει τέσσερις ημέρες από την αποκάλυψη του πρωτοφανούς εγκλήματος στη Γέφυρα της Θεσσαλονίκης η κοινή γνώμη παράμενει ακόμα σοκαρισμένη. Στο χωρίο της Μακεδονίας οι κάτοικοί του προσπαθούν να μπουν στους ρυθμούς της καθημερινότητας τους και να αφήσουν πίσω τους το άσχημο παιχνίδι που επιφύλαξε η μοίρα για τον τόπο τους. Χθες με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα ο 14χρονος δράστης που σκότωσε τον καλύτερο του φίλο με ένα κουζινομάχαιρο αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της παρακολούθησης ψυχολογικού προγράμματος, της ανάθεσης υπεύθυνης επιμέλειας από τους γονείς του και της απαγόρευσης μετάβασης ή διαμονής του στο χωρίο Γέφυρα. Η μητέρα του και ο πατέρας του που ήταν παρόντες στην απολογία του γιου τους που κράτησε περισσότερο από δυόμιση ώρες στον ανακριτή, προσπάθησαν να τον στηρίξουν αλλά και τον παρότρυναν να πει όλη την αλήθεια στον λειτουργό της Θέτιδας. Μόλις άκουσαν την απόφαση των δύο δικαστικών λειτουργών ζήτησαν από στενούς τους συγγενείς να μεταβούν στο σπίτι τους και να τους φέρουν τα απαραίτητα πράγματα που χρειάζονταν για να περάσουν την πρώτη τους βραδιά μακριά από το χωρίο τους. «Οι γονείς δεν πρόκειται να επιστρέψουν στο χωριό και θα παραμείνουν δίπλα στο γιο τους. Είναι μια οικογενειακή τραγωδία η οποία τους έχει συγκλονίσει αφού με την οικογένεια του θύματος διατηρούσαν φιλικές σχέσεις», λέει στο protothema.gr ο δικηγόρος του δράστη, Θοδωρής Σιμόπουλος. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν άτομα που βρίσκονται κοντά στην οικογένεια του ανήλικου δολοφόνου, τόσο οι γονείς του όσο και ο ίδιος θα μείνουν για αρκετό χρονικό διάστημα μακριά από τη Γέφυρα. Μάλιστα όπως λένε οι πληροφορίες θα μετακομίσουν σε κοντινή πόλη έτσι ώστε να χαθούν μέσα στο πλήθος και να μην αποτελούν το πρώτο θέμα συζήτησης των επόμενων γειτόνων. Οι ψυχολόγοι που για μεγάλο χρονικό διάστημα θα βρίσκονται κοντά στο 14χρονο δράστη αναφέρουν ότι το παιδί βρίσκεται σε δύσκολή κατάσταση, ενώ ο πατέρας του που έσπασε τη σιωπή του μιλώντας στο protothema.gr, ρίχνει ευθύνες και στον εαυτό του για το αποτρόπαιο περιστατικό. «Έκλεισα δύο σπίτια δεν μπορώ να μιλήσω για αυτό. Δεν μου είχε πει ποτέ ότι είχε πρόβλημα… Κάτι είχε αλλά το κράταγε μέσα του. Με την οικογένεια του Τάσου ήμασταν φίλοι, τώρα τι έγινε και από εκεί και μετά… παιδιά ήταν αυτά, δεν ξέρω τι σκεφτόταν ο δικός μου» πρόσθεσε.

Καρέ- καρέ οι τελευταίες στιγμές των δύο φίλων


Οι δείκτες του ρολογίου έδειχναν περίπου έντεκα και μιση το βράδυ του περασμένου Σαββατού, όταν ο Τάσος, ο δράστης και οι υπόλοιποι φίλοι τους βρίσκονταν στο αναψυκτήριο της περιοχής. Τα παιδιά αφού είχαν παρακολουθήσει κάποιο μέρος της συναυλίας που πραγματοποιούνταν, αποφάσισαν στη συνέχεια να παίξουν. Ετσι συγκεντρώθηκαν όλοι μαζί σε κάποιο σημείο. Ομως το παιχνίδι τους γρήγορα σταμάτησε εξαιτίας της λογομαχίας που ξέσπασε μεταξύ του Τάσου και του κολλητού του φίλου. Ο 14χρονος και μετέπειτα δολοφόνος αποφάσισε να φύγει. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των υπολοίπων παιδιών τον ακολούθησε και ο Τάσος. Πλησίαζαν μεσάνυχτα Σαββάτου όταν τα δύο παιδιά, αφού διένυσαν μια απόσταση 500 μέτρων, έφτασαν έξω από το σπίτι του δράστη. «Καθόλη τη διαδρομή μου έλεγε διάφορα πράγματα. Του είπα να σταματήσει αλλά ο Τάσος συνέχιζε. Μόλις φτάσαμε στο σπίτι μου του είπα ότι θα μπω για λίγο μέσα και θα βγω πάλι. Του είπα να με περιμένει», ανέφερε τόσο στην απολογία στον ανακριτή όσο και στους αστυνομικούς ο δράστης. Ηταν λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου όταν ο 14χρονος δολοφόνος βγήκε από το σπίτι και συνάντησε πάλι το φίλο του, ο οποίος τον περίμενε στο παρκάκι που βρίσκεται απέναντι από το σπίτι του. Σύμφωνα με τα όσα εξιστόρησε στους αστυνομικούς ο δολοφόνος, προέταξε το μαχαίρι που είχε πάρει από την κουζίνα της οικείας του ζητώντας από τον συνομιλητή του να σταματήσει να του επιτίθεται φραστικά αλλιώς θα τον χτυπήσει. «Ο Τάσος συνέχισε τα ίδια», λέει ο 14χρονος στους αστυνομικούς. Το αδικοχαμένο παιδί από ότι φαίνεται δεν πήρε στα σοβαρά τα όσα του έλεγε ο φίλος του και δεν πίστεψε ούτε για μια στιγμή ότι θα χρησιμοποιούσε το μαχαίρι. «Ο Τάσος συνέχισε να μου φωνάζει. Θόλωσα και του όρμηξα. Τον χτύπησα μια φορά. Παλέψαμε και όταν πέσαμε και οι δύο στο έδαφος τον έπιασα από το λαιμό. Απο εκεί και πέρα δεν θυμάμαι τίποτα. Το μαχαίρι του το έδειξα για να τον τρομάξω. Δεν ήθελα να του κάνω κακό. Δεν ήθελα να τον σκοτώσω».
Περίπου μισή ώρα από τη στιγμή που έφυγαν από το αναψυκτήριο ο Τάσος κείτονταν νεκρός σε μια λίμνη αίματος, ενώ ο 14χρονος δράστης αφήνοντας στον πανικό του το φονικό όπλο στον τόπο του εγκλήματος πήγε στην τουαλέτα του σπιτιού του προκειμένου να πλυθεί αλλά και να κρύψει τα ρούχα του που έφεραν κηλίδες αίματος.
Ο παππούς του, του έλεγε «ό,τι σε ενοχλεί, το σκοτώνεις»
Οι αποκαλύψεις για τον τρόπο με τον οποίο είχε μεγαλώσει το 14χρονο παιδί που έβαψε με αίμα τα χέρια σε τόσο μικρή ηλικία δεν έχουν σταματημό. Ενας από τους συγγενείς τους ανήλικου δολοφόνου στρέφει τα πυρά του εναντίον του παππού του αγοριού, καθώς όπως αναφέρει παρότρυνε τον εγγονό του να προβαίνει σε πράξης που δεν ταίριαζαν με την ηλικία του. «Μακάρι να μπορούσα να πω κάτι καλό για αυτό το παιδί αλλά δεν μπορώ. Πρέπει να πω την αλήθεια. Έσφαξε τον Τάσο σαν να ήταν ζώο. Ο παππούς του τού έλεγε "ό,τι σε ενοχλεί και δεν σου αρέσει να το σκοτώνεις". Γαλουχήθηκε με αυτό τον άσχημο τρόπο» λέει στο protothema.gr ο συγγενής του 14χρονου και συνεχίζοντας προσθέτει: «Είμαστε συγγενείς δεύτερου βαθμού και με πονάει η κατάληξη αυτού του παιδιού. Του έλεγε ο παππούς σφάξε τη κότα, σκότωσε το σκύλο για να γίνεις άντρας. Ηταν λάθος αυτό που έκανε ο παππούς του. Κυκλοφορούσε στο σχολείο με σουγιά. Ένα τέτοιο παιδί δεν το κοροϊδεύεις, το φοβάσαι, και εμένα το παρουσιαστικό του με τρόμαζε πολύ παρόλο που είναι μόνο 14 ετών. Αν περνούσε ένα σκυλάκι έξω από το σπίτι του, το σκότωνε. Δεν ήταν φυσιολογικό παιδί κάτι του έφταιγε και ξεσπούσε με αυτό το τρόπο. Οι γονείς όφειλαν να είχαν δει το πρόβλημα του».


ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ



ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΓΙΑ ΒREXIT

Μια εβδομάδα έχουν περιθώριο οι Βρετανοί να αποφασίσουν για την παραμονή τους στην ΕΕ. Την επόμενη Πέμπτη θα κληθούν να ψηφίσουν «ναι» ή «όχι»  στην Ενωμένη Ευρώπη και τα ξημερώματα της επόμενης Παρασκευής όλος ο πλανήτης θα γνωρίζει αν το Brexit είναι γεγονός...

Και καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το κρίσιμο αυτό δημοψήφισμα όχι μόνο για την Βρετανία αλλά για ολόκληρη την ΕΕ καθώς αναμένεται να έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις, πάντως, η ανησυχία φουντώνει. Kαι τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων των τελευταίων ημερών δικαιολογούν αυτό το φόβο, καθώς δείχνουν προβάδισμα του Brexit

Προβάδισμα από 1 έως 7 μονάδες στο Brexit δίνουν οι δημοσκοπήσεις

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις το Brexit έχει προβάδισμα από 1 έως 7 μονάδες. Στη διαδικτυακή δημοσκόπηση της TNS που δημοσιεύθηκε χθες, η εκστρατεία υπέρ του Brexit καταγράφει προβάδισμα 7 μονάδων.Σύμφωνα με τα ευρήματα της, το 47% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την ΕΕ, με το 40% να υποστηρίζει την παραμονή της στους κόλπους της Ένωσης.Η TNS επισημαίνει ότι το 13% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει ή ότι δεν σκοπεύει να πάει να ψηφίσει.

Δύο έρευνες της ICM για τον Guardian που είδαν το φως της δημοσιότητας τη Δευτέρα, δίνουν τη διαφορά στις 6 μονάδες (53%-47%), η μέτρηση της YouGov για τους Times, την ίδια μέρα, δείχνει την διαφορά στις 7 μονάδες (46%-39%), ενώ στην έρευνα της ORB για την Telegraph, η διαφορά βρίσκεται στην μια μονάδα (49%-48%).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η ψαλίδα εμφανίζεται σε σχεδόν όλες τις μετρήσεις να ανοίγει σε σχέση με τις προηγούμενες έρευνες τους.

Χθες δημοσιεύτηκε μια ακόμη δημοσκόπηση, αυτή της εταιρείας ComRes που δημοσιεύθηκε χθες Τρίτη από την εφημερίδα The Sun δίνει προβάδισμα κατά μια μονάδα στο Brexit. Συγκεκριμένα, στην εν λόγω δημοσκόπηση,  το ποσοστό των Βρετανών που τάσσονται υπέρ της παραμονής ανέρχεται σε 46% και το ποσοστό όσων τάσσονται υπέρ της αποχώρησης από την Ένωση στο 45%.

Πλήρης αντιστροφή της δημοσκοπικής εικόνας σε ένα μήνα

Μια προηγούμενη δημοσκόπηση της ComRes, την οποία δημοσίευσαν την 19η Μαΐου η εφημερίδα Daily Mail και το τηλεοπτικό δίκτυο ITV, έδινε στο στρατόπεδο της παραμονής προβάδισμα 11 εκατοστιαίων μονάδων.

«Προφανώς υπήρξε σημαντική μετακίνηση τις τελευταίες εβδομάδες», συνόψισε ο Τομ Μλουτζίνσκι, επικεφαλής της διεύθυνσης πολιτικών ερευνών της ComRes, μιλώντας στη Σαν.

«Ενώ βλέπαμε την εκστρατεία υπέρ της παραμονής να διαθέτει άνετο προβάδισμα, μετά τα ντιμπέιτ και την επικέντρωση της προσοχής στη μετανάστευση, η διαφορά της από την εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης συρρικνώθηκε και πλέον βρίσκεται σε απόσταση επαφής», εξήγησε.

Brexit ποντάρουν και στα στοιχήματα

Χαρακτηριστικό επίσης της κατάστασης που διαμορφώνεται είναι και το γεγονός οτι στο 59% έπεσαν σήμερα, Τρίτη, οι πιθανότητες της επικράτησης της ψήφου υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από 78% την περασμένη εβδομάδα, βάσει των στοιχημάτων στο ανταλλακτήριο της Betfair.

Πιέζεται η στερλίνα

Η τάση αυτή πιέζει προς τα κάτω τη στερλίνα και οδήγησε σε απώλειες δισεκατομμυρίων λιρών στο χρηματιστήριο. Την ίδια ώρα ο πολύ σημαντικός δείκτης του επιχειρηματικόυ κλίματος, ο χρηματιστηριακός «S&P 500 Index» κατέγραψε χθες πτώση για τέταρτη συνεχή ημέρα.

Το πρωτοσέλιδο της Sun

Να σημειωθεί μάλιστα ότι αυτή την εβδομάδα ο μεγαλοεκδότης-ιδιοκτήτης της λαϊκίστικης εφημερίδας «Sun», Ρούπερτ Μέρντοχ, ο οποίος θεωρείται από τους πιο ισχυρούς παράγοντες διαμόρφωσης της βρετανικής κοινής γνώμης, έθεσε εαυτόν -και τα έντυπα της ιδιοκτησίας του- υπέρ της εκστρατείας της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.



Την Δευτερα, η ιδιαίτερα δημοφιλής «Sun» κυκλοφόρησε με ενα λογοπαίγνιο στο εξώφυλλο της, με την λέξη «Believe» (πίστεψε) και «Leave» (αποχώρηση), παίρνοντας ανοικτά θέση υπέρ του «Brexit», με το χαρακτηριστικό σύνθημα «Πίστεψε στην Βρετανία».

Αβεβαιότητα για τις επιπτώσεις του Brexit ακόμη και στο στρατόπεδο του... Leave

Ποια μορφή μπορεί να έχει ένα διαζύγιο ΕΕ και Βρετανίας μετά από 43 χρόνια συμβίωσης; Η ευρωβουλευτής των Εργατικών Γκλένις Γουίλμοτ τονίζει μιλώντας στη Deutsche Welle ότι ακόμα και οι υποστηρικτές του LEAVE, της αποχώρησης, δεν έχουν συγκεκριμένη απάντηση. «Όταν μιλάμε με κόσμο από το στρατόπεδο του LEAVE, μας λένε ότι δεν ξέρουν τι θα συμβεί και ποιά σχέση θα έχει η Βρετανία μετά από μία αποχώρηση. Μπορεί να υπάρχει μία εμπορική συνεργασία, μία ζώνη ελεύθερων συναλλαγών, μία σχέση αντίστοιχη με αυτή που έχει η Νορβηγία. Δεν έχουμε ιδέα τι θα συμβεί…». Αυτό που θα ήθελε ένας ευρω-σκεπτικιστής όπως ο Νάιτζελ Φάρατζ θα ήταν η Βρετανία να διατηρήσει εμπορικές σχέσεις με την Ευρώπη, χωρίς όμως να πληρώνει για την Ευρώπη. Θεωρητικά η Βρετανία θα μπορούσε να ενταχθεί στη ζώνη ελεύθερων συναλλαγών EFTA, όπως η Νορβηγία. Σε αυτήν την περίπτωση θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά και στα κοινοτικά προγράμματα, αλλά δεν θα συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων και θα πληρώνει παρόλα αυτά μία ετήσια εισφορά. Αυτή τη στιγμή η Νορβηγία πληρώνει 866 εκ. ευρώ τον χρόνο. Τηρουμένων των αναλογιών και με βάση πληθυσμιακά κριτήρια η Βρετανία θα κατέβαλε σχεδόν επτά δισεκατομμύρια ετησίως. Δηλαδή μόλις δύο δισεκατομμύρια λιγότερα από αυτά που πληρώνει σήμερα ως πλήρες μέλος…

Το σχέδιο της ΕΚΤ σε περίπτωση Brexit

Τέτοια είναι η ανησυχία για τις επιπτώσεις ενός πιθανού Brexit, που σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, τα στελέχη της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σε συνεργασία με την (Κεντρική) Τράπεζα της Αγγλίας έχουν ήδη συγγράψει ένα κοινό ανακοινωθέν που θα κυκλοφορήσει τις πρώτες πρωινές ώρες της 24ης Ιουνίου σε περίπτωση που τα exit polls δείξουν επικράτηση του «Brexit».

Σύμφωνα με τις πηγές του διεθνούς πρακτορείου, η ανακοίνωση θα τονίζει ότι οι θεσμοί θα «κάνουν ότι είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί η ρευστότητα στις αγορές», με απώτερο στόχο να καθησυχάσει τους αναστατωμένους, όπως προβλέπεται, επενδυτές.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι αρμόδιοι έχουν ήδη επεξεργασθεί σχέδια για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που προκύψουν στην πρόσβαση στα δυο νομισματα, με την δημιουργία ανοικτής γραμμής ανταλλαγής,«swap lines», μεταξύ των δυο Κεντρικών Τραπεζών.

Tι θα γίνει με τους Βρετανούς ευρωβουλευτές σε περίπτωση Brexit

To Brexit εκτός από αβεβαιότητα στην Ευρώπη μπορεί θα προκαλέσει και πρακτικά προβλήματα, όπως το τι θα γίνει με τους Βρετανούς ευρωβουλευτές. Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, σε περίπτωση που επικρατήσει το «ΟΧΙ» στην Ευρώπη, οι 73 ευρωβουλευτές από τη Βρετανία θα πρέπει να ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους. Ωστόσο η Γκλένις Γουίλμοτ, ευρωβουλευτής των Εργατικών, θεωρεί ότι οι εκπρόσωποι της Βρετανίας θα μπορούσαν να παραμείνουν στις Βρυξέλλες σχεδόν μέχρι το 2019, που ολοκληρώνεται η τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδος. Και αυτό γιατί ακόμη και η αποχώρηση από την Ευρώπη προϋποθέτει μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις.

Η Κομισιόν και το Συμβούλιο αποφεύγουν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για τα σενάρια περί Brexit. Επιμένουν ότι δεν υπάρχουν ούτε Plan B, ούτε υποθέσεις εργασίας για την αποχώρηση. Σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο, αν ένα κράτος-μέλος θέλει να αποχωρήσει από την «Ευρώπη των 28», θα πρέπει να εκφράσει σχετικό αίτημα και οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν μέσα σε χρονικό διάστημα δύο ετών. Διαμφισβητούμενο παραμένει, εάν σε αυτή τη μεταβατική περίοδο το απερχόμενο κράτος-μέλος συμμετέχει στις ψηφοφορίες στο συμβούλιο υπουργών, συνεισφέρει στον κοινοτικό προϋπολογισμό και δικαιούται κοινοτικές επιδοτήσεις. Στις Βρυξέλλες λένε ανεπισήμως ότι σε περίπτωση Brexit η Βρετανία θα αποκλειστεί μάλλον γρήγορα από τη λήψη αποφάσεων. Ο αναλυτής Γιάννης Εμμανουηλίδης επισημαίνει ότι «είναι κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν. Μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά. Είναι μία καινούρια διαδικασία με πολλά ανοιχτά ερωτήματα».

Οσον αφορά στους Βρετανούς υπαλλήλους στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, το συνδικάτο των ευρω-υπαλλήλων υποστηρίζει ότι μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά, γιατί η σύμβαση εργασίας στην Κομισιόν έχει υπογραφεί με συγκεκριμένα άτομα και όχι με τη βρετανική κυβέρνηση. Ο Γιάννης Εμμανουηλίδης, αναλυτής στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής (EPC) επισημαίνει: «Για όσους έχουν βρετανικό διαβατήριο, θα ήταν μία δυσάρεστη εξέλιξη. Βέβαια υπάρχει τρόπος για να παραμείνουν και στο μέλλον ως υπάλληλοι. Αλλά νομίζω ότι και οι ίδιοι, και κυρίως οι νεότεροι, θα διερωτηθούν αν θέλουν να μείνουν από τη στιγμή που η χώρα τους έχει αποχωρήσει και αν αυτό θα βοηθούσε την καριέρα τους…».





Πηγή: www.iefimerida.gr

VasilisX

About VasilisX

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :