Random Posts

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

ΠΙΣ: Tαφόπλακα για τα μικρά κέντρα η ΥΑ για τις τιμές των εξετάσεων


 Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εκφράζει την αντίθεσή του με την Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας σχετικά με τις μειώσεις στις τιμές των Διαγνωστικών Εξετάσεων.

Η απόφαση αυτή, η οποία προβλέπει μεσοσταθμική μείωση σε ποσοστό 43% στις τιμές των 51 διαγνωστικών εξετάσεων που έχουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη σχετική δαπάνη και 9% στις υπόλοιπες εργαστηριακές εξετάσεις,  αποτελεί την «ταφόπλακα» για δεκάδες μικρομεσαία εργαστήρια. Μετά την εφαρμογή του clawback και του rebate, η κυβέρνηση δίνει το τελειωτικό χτύπημα στα μικρά μικροβιολογικά εργαστήρια, μειώνοντας περαιτέρω τις τιμές στις ήδη υποκοστολογημένες εξετάσεις.

Ο ΠΙΣ καλεί την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να επανεξετάσει το ζήτημα. Σε διαφορετική περίπτωση να γνωρίζει ότι είναι απολύτως υπεύθυνη για τα «λουκέτα» που θα μπουν σε δεκάδες εργαστήρια.

Επίσης, ο ΠΙΣ καλεί την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να νομοθετήσει την παράταση των συμβάσεων των ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ. Οι συμβάσεις έληξαν στις 30/6/2015 και όλο αυτό το χρονικό διάστημα οι ιατροί είναι στον «αέρα». Αν δεν γίνει νομοθετική ρύθμιση οι ιατροί δεν θα πληρωθούν για υπηρεσίες που έχουν προσφέρει τους τελευταίους μήνες στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Προβλήματα με τις εφημερίες

Το φαινόμενο των ελλείψεων είναι σοβαρό στα Νοσοκομεία όλης της χώρας και δη της Περιφέρειας. Ελλείψεις ιατρικού προσωπικού, σε πολλά Νοσηλευτικά Ιδρύματα δεν μπορούν να καταρτιστούν ασφαλή προγράμματα εφημερίας. Προσλήψεις δεν γίνονται, το προσωπικό αποχωρεί, με αποτέλεσμα η λειτουργία πολλών Νοσοκομείων να είναι πλέον προβληματική.

Ο ΠΙΣ καλεί τον Υπουργό Υγείας να δώσει άμεσα λύση στο σοβαρό αυτό πρόβλημα, προχωρώντας στις προσλήψεις που είχε εξαγγείλει προεκλογικά ο Πρωθυπουργός. Τα μηνύματα που έρχονται από τα Νοσοκομεία της χώρας, στην περίπτωση που συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, είναι απογοητευτικά. Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας πρέπει να δράσει άμεσα, για να μην αναγκαστούν οι υπεύθυνοι των Νοσοκομείων να αναστείλουν τη λειτουργία νευραλγικών τμημάτων και κλινικών. 

VasilisX

About VasilisX

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :