Random Posts

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

K.ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ :Ας αναζητήσουμε νέους δρόμους , πιο αποτελεσματικούς για την Υγεία

Στην χάραξη νέας πολιτικής  για την Υγεία αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠΦΣ
κ. Κωνσταντίνος Λουράντος στον χαιρετισμό του στη διάρκεια  του  11ου Πανελληνίου Συνεδρίου 
για την Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας της ΕΣΔΥ.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ 

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την τιμή που κάνετε να απευθύνω χαιρετισμό σε ένα τόσο σημαντικό συνέδριο. Ωστόσο θέλω να εκφράσω ένα μικρό παράπονο . Στο κεντρικό θέμα εκτός από τις έννοιες της υγείας και της ιατρικής περίθαλψης θα ήθελα να υπάρχει και η έννοια της  φαρμακευτικής περίθαλψης .
Ξεπερνώντας αυτό το  μικρό παράπονό μου, θεωρώ ότι η  φετινή διοργάνωση πραγματοποιείται σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο για την χώρα μας αλλά και για την πολιτική υγείας. Άλλωστε αυτά τα δύο είναι πλέον άμεσα συνυφασμένα.
Βρισκόμαστε στο χρονικό σημείο όπου μετά από  μνημονιακά χρόνια  οι μάσκες έχουν πέσει και οι μέχρι σήμερα πολιτικές στην υγεία, έχουν αποδειχτεί  αποτυχημένες.
Μετά από έξι χρόνια περικοπών, δεν βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν αλλά υπό το μηδέν, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Οι τιμές των φαρμάκων έχουν μειωθεί κατά 60%, η φαρμακευτική δαπάνη  επίσης, οι πάροχοι  υγείας – όσοι έχουν απομείνει – βρίσκονται σε δυσχερή θέση και οι ασθενείς  αγωνίζονται να πληρώσουν  αλλά και να βρουν φάρμακα και  να νοσηλευτούν αξιοπρεπώς .
Πολύ εύστοχα λοιπόν αναφέρετε  στο κεντρικό θέμα  «Η αναζήτηση ενός νέου σχεδίου. Τι κάνουμε λοιπόν από εδώ και πέρα. Η άποψη μου: Απορρίπτουμε ότι έχει εφαρμοσθεί μέχρι σήμερα σε επίπεδο φιλοσοφίας πολιτικής και χαράζουμε νέα στρατηγική η οποία θα εμπεριέχει μεν την έννοια του κόστους, αλλά κυρίως θα ενέχει το στοιχείο της αποτελεσματικότητας και της κοινωνικής προσφοράς.
Οι πολιτικές υγείας που έχουν σχέση με μείωση κόστους, χωρίς οικονομοτεχνική τεκμηρίωση, ή οι απόψεις περί δήθεν φιλελεύθερης ανταγωνιστικής αγοράς προς όφελος δήθεν του καταναλωτή, είναι υποβολιμαίες, κατευθυνόμενες και αποτυχημένες.
Είναι πλέον προφανές ότι κανένα από τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί δεν είναι προς όφελος της χώρας. Αν εξαιρέσουμε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση που στηρίχθηκε και υποστηρίχτηκε από τον φαρμακευτικό κλάδο, αυτά τα έξι χρόνια δεν έχουν κάτι θετικό να δείξουν.
Οι δαπάνες υγείας μειώθηκαν αλλά αποσπασματικά . Στο σύνολο τους έμειναν ίδιες με μια ουσιώδη διαφορά:  αφανίσθηκε  το κοινωνικό κράτος και οι παροχές μετατράπηκαν σε αγαθό προς αγορά , αυτών που έχουν και κατέχουν.
Δύνασθαι πράττειν άλλως , όπως έλεγε και ο Αριστοτέλης . Ηλθε λοιπόν η ώρα να πράξουμε αλλιώς και να αναζητήσουμε νέους δρόμους πιο σωστούς και πιο αποτελεσματικούς.


VasilisX

About VasilisX

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :