Random Posts

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

H επικαιρότητα εν συντομία

Η ΠΝΠ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Ρυθμίσεις για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, περιλαμβάνονται στην ΠΝΠ της 24ης Δεκεμβρίου που έφερε παραμονή Χριστουγέννων η κυβέρνηση. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι ρυθμίσεις αυτές δείχνουν τη βούληση της κυβέρνησης να λάβει μέτρα που ανακουφίζουν τα πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας που έχουν πληγεί από την  κρίση.
Με την ΠΝΠ της 24ης Δεκεμβρίου 2015 ρυθμίζονται, όπως επισημαίνει η κυβέρνηση, κατεπείγοντα ζητήματα μιας σειράς υπουργείων που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:
- Επέκταση των παροχών στους δικαιούχους του νόμου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης (σίτιση, στέγαση, ρεύμα) στο νέο έτος 2016
- Διεύρυνση δυνατότητας διενέργειας ελέγχων στα εποπτευόμενα από το υπουργείο Υγείας ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ
- Παράταση λειτουργίας Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) και των Κέντρων
Στήριξης Ρομά και Ευπαθών Ομάδων ως την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ 2014-2020
- Ρύθμιση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου σε πρόσφυγες με προσαρμογή της στις προκλήσεις που δημιουργεί η προσφυγική κρίση
- Ρύθμιση διαδικασίας ναύλωσης πλοίων για την κάλυψη αναγκών λόγω προσφυγικού
- Ρύθμιση ίδρυσης και λειτουργίας των Κέντρων Προσωρινής Διαμονής για τους πρόσφυγες
- Κατοχύρωση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) ως ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας
- Παράταση συμβάσεων προσωπικού σε Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας


ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

Καθόλου ευχάριστες δεν είναι οι προβλέψεις του αμερικανικού ινστιτούτου Stratfor σε ότι αφορά την Ελλάδα και την πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί.
Το αμερικανικό ινστιτούτο αναφέρει στην ετήσια πρόβλεψή του για το 2016 ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα έχει να αντιμετωπίσει δύο προβλήματα: Την πολιτική αστάθεια και την κοινωνική αναταραχή.Η ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι θα έχει αναιμική ανάπτυξη σε συνδυασμό με υψηλή ανεργία.
«Αυτό θα οδηγήσει σε διαμαρτυρίες και συχνές συγκρούσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης», οι οποίες θα οδηγήσουν σε επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων, επισημαίνεται στην έκθεση.
Επίσης σύμφωνα με το Stratfor, η κατάρρευση της ελληνικής κυβέρνησης δεν μπορεί να αποκλειστεί επειδή ο κ. Τσίπρας διαθέτει μία πολύ μικρή πλειοψηφία εντός του κοινοβουλίου. Η έκθεση αναφέρει επίσης πως σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση πέσει τότε αυτή θα αντικατασταθεί από μία κυβέρνηση συνασπισμού η οποία θα αποτελείται από τεχνοκράτες.
Σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο, το 2016 η κύρια απειλή για την ελληνική κυβέρνηση θα είναι η κοινωνική αναταραχή και όχι η αποπληρωμή του χρέους. Επισημαίνεται επίσης ότι η επανάληψη μίας κρίσης όπως αυτή του 2015 θεωρείται απίθανη, καθώς η χώρα μας δεν αντιμετωπίζει εξαιρετικά πιεστικές προθεσμίες για την εξόφληση του χρέους.
«Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος μίας ελληνικής χρεοκοπίας ή μιας εξόδου από την Ευρωζώνη είναι μικρότερος σε σχέση με το 2015», αναφέρεται.
Στην ίδια έκθεση αναφέρεται επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θακαθυστερήσουν μέχρι τα τέλη του 2016.«Δεν περιμένουμε να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη το 2016, αλλά τα προβλήματα δεν θα επιλυθούν σύντομα. Η αντίσταση στις μεταρρυθμίσεις, αρχικά των πολιτών, αλλά και των πολιτικών, θα οδηγήσουν την Ελλάδα για ακόμη μία φορά στη σύγκρουση με τους πιστωτές της» καταλήγει στην ανάλυσή του το Stratfor.

ΠΗΓΗ ΝΕWS 247

VasilisX

About VasilisX

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :