Random Posts

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

H επικαιρότητα εν συντομία

Θρίλερ στο Αιγαίο -Αγνοείται ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού με 3 επιβαίνοντες

Σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες για το εντοπισμό του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού, το στίγμα του όποιου χάθηκε ανοιχτά της Κινάρου στα δυτικά της Λέρου στις 02:45 τα ξημερώματα.

Το ελικόπτερο είχε απονηωθεί από φρεγάτα και μετείχε σε άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού στο πλαίσιο τακτικού σεναρίου άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16. Οταν εξαφανίστηκε από τα ραντάρ και ενώ πετούσε κοντά στη νήσο Κίναρο μεταξύ Λέρου και Αμοργού.

Το ελικόπτερο AB 212 ASW / EW είναι ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο και έχει πλήρωμα δυο πιλότους και ένα μηχανικό.

Στις έρευνες μετέχει η φρεγάτα απ' όπου απογειώθηκε το ελικόπτερο, αλλά και ένα αεροσκάφος C130 όπως και ένα ελικόπτερο Super Puma.
Σύμφωνα με έμπειρους αξιωματικούς ο εντοπισμός είναι εξαιρετικά δύσκολος τη νύχτα καθώς το ελικόπτερο δίνει πολύ μικρό στίγμα στα ραντάρ, εφόσον βέβαια, βρίσκεται ακόμη στην επιφάνεια της θάλασσας.

Η ανακοίνωση από το Γενικο Επιτελείο Ναυτικού που εστάλη στις 6:28 το πρωί έχει ως εξής:
Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016 στις 02:45, απωλέσθη το ίχνος ελικοπτέρου ΠΝ στην περιοχή της Κινάρου.  Το ελικόπτερο είχε απονηωθεί από φρεγάτα στο πλαίσιο τακτικού σεναρίου άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16.  Στο ελικόπτερο επιβαίνουν τρία άτομα.  Είναι σε εξέλιξη έρευνα στην περιοχή από πλοία της άσκησης, οργανικά ελικόπτερα πλοίων, ένα C-130 και ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας.

Πηγή: iefimerida.gr


ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΣΥΝΟΡΩΝ

Ρυθμό χιονοστιβάδας λαμβάνουν πλέον οι εξελίξεις στο θέμα του προσφυγικού με τη χώρα να βρίσκεται και πάλι υπό πίεση από την Ευρώπη και τους υπουργούς της κυβέρνησης να ομολογούν ο ένας μετά τον άλλο πως το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα είναι υπαρκτό.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, η Κομισιόν έδωσε την Τετάρτη προθεσμία ενός μήνα στην ελληνική πλευρά για να βελτιώσει τις συνθήκες υποδοχής των αιτούντων άσυλο, με την ελπίδα να στέλνει τελικά περισσότερoυς πρόσφυγες πίσω στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, στην Ελλάδα δόθηκε διορία ενός μήνα προκειμένου να πραγματοποιήσει τις βελτιώσεις, δηλαδή έως τον Μάρτιο οπότε και θα ξαναγίνουν έλεγχοι.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, η Άγκυρα φαίνεται να απορρίπτει τα ευρωπαϊκά σχέδια για απευθείας μετεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία προς την Ευρώπη, με αντάλλαγμα την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών, πράγμα επιβαρύνει το ήδη ανησυχητικό κλίμα. Το εν λόγω σχέδιο προτάθηκε από την Ολλανδία και προβλέπει την απευθείας μετεγκατάσταση από την Τουρκία σε όσα κράτη-μέλη συμφωνήσουν, υπό την προϋπόθεση ότι η Άγκυρα θα κλείσει τους οδούς προς την Ευρώπη. «Ξεχάστε το. Δεν είναι αποδεκτό. Και δεν είναι βιώσιμο» φέρεται να δήλωσε ο Selim Yenel, πρεσβευτής της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ομολογία υπουργών για ενδεχόμενο κλείσιμο συνόρων

Την έντονη ανησυχία της ελληνικής πλευράς για ένα ενδεχόμενο κλείσιμο των συνόρων λόγω προσφυγικού αντανακλούν οι δηλώσεις που έγιναν από κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης την Τετάρτη.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα και σαν κυβέρνηση ετοιμαζόμαστε για κάτι τέτοιο», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, χαρακτηρίζοντας μία τέτοιου είδους ενδεχόμενη εξέλιξη ως «μονομερή ενέργεια από άλλες χώρες». Όπως εκτίμησε ωστόσο ο υπουργός, μια τέτοια δυσκολία θα είναι διαχειρίσιμη, καθώς οι πρόσφυγες και μετανάστες που θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα -στην περίπτωση που κλείσουν τα σύνορα- θα ανέλθουν σε μερικές δεκάδες χιλιάδες. «Κάνουν λάθος όσοι υψώνουν φράχτες, γιατί κλείνοντας το σύνορο στην Ειδομένη χάνουμε τον μοναδικό τρόπο στην Ευρώπη να είναι η ροή ελεγχόμενη» είπε μεταξύ άλλων.

Εν συνεχεία, ήρθαν οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη ο οποίος μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό παραδέχθηκε και εκείνος ότι ο ένας τέτοιος κίνδυνος είναι υπαρκτός. Όπως τόνισε, αυτό είναι κάτι που η Ελλάδα δεν μπορεί να ελέγξει και η κοινωνία θα πρέπει να προετοιμαστεί για αυτό το ενδεχόμενο.

Σε ενδεχόμενο κλείσιμο των συνόρων η Ελλάδα δεν θα βγει από τη ζώνη Σένγκεν αλλά για κάποιους μήνες 50.000 ή 60.000 μετανάστες δεν θα μπορούν να φύγουν από τη χώρα μας, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης.

Τελεσίγραφο ενός μήνα από την Κομισιόν

Eν τω μεταξύ, τους προβληματισμούς εντείνει δημοσίευμα του Guardian, σύμφωνα με το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε προθεσμία ενός μήνα στην Ελλάδα για να βελτιώσει τις συνθήκες υποδοχής των αιτούντων άσυλο, με την ελπίδα να στέλνει τελικά περισσότερες πρόσφυγες πίσω στην Ελλάδα.

Σημειώνεται πως σε έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη, η Κομισιόν αναφέρεται «σε επείγοντα μέτρα που πρέπει να ληφθούν με στόχο μία πιθανή επανάληψη ορισμένων επαναπροωθήσεων στο πλαίσιο των ρυθμίσεων της συνθήκης του Δουβλίνου», η οποία προβλέπει ότι υπεύθυνη για την εξέταση των αιτήσεων παροχής ασύλου είναι η χώρα εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με την έκθεση, η χώρα μας καλείται να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης για τους αιτούντες άσυλο, να αναμορφώσει τις διαδικασίες ώστε εκείνοι που στερούνται άδεια παραμονής να έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση και να στελεχώσει με επάρκεια τα κέντρα υποδοχής έτσι ώστε οι ελληνικές αρχές να μπορούν να χειριστούν περισσότερες υποθέσεις ασύλου. Επίσης, η Ελλάδα καλείται να επιταχύνει τις διαδικασίες για τη δημιουργία των hotspot, με την Κομισιόν να επισημαίνει ότι έως τώρα η πρόοδος ήταν αργή.

Όπως αναφέρει ο Guardian, στην Ελλάδα δόθηκε διορία ενός μήνα προκειμένου να πραγματοποιήσει τις βελτιώσεις, δηλαδή έως τον Μάρτιο οπότε και θα ξαναγίνουν έλεγχοι. Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, υπό το σύστημα «Δουβλίνο» της ΕΕ, οι αιτούντες άσυλο μπορούν να στέλνονται πίσω στην πρώτη χώρα που έφτασαν. Όμως, άλλα μέλη της ΕΕ δεν μπορούν να τους στείλουν πίσω αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα, από το 2011, όταν το Ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων έκρινε ότι οι συνθήκες στη χώρα μας για τους πρόσφυγες ήταν τόσο άσχημες, που ισοδυναμούσαν με «εξευτελιστική μεταχείριση». Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος παραδέχθηκε ότι είναι καιρός να επιστρέψει η Ελλάδα στο σύστημα Δουβλίνο, αν και πρόσθεσε ότι οι μεταναστευτικές πιέσεις που ασκούνται στη χώρα πρέπει να ληφθούν υπόψη, προκειμένου να μην πέσει μεγαλύτερο βάρος στην Ελλάδα, αναφέρεται μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ THE TOC



ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΗΜΕΙΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ



Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η κυβέρνηση με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, σε όλα τα επίπεδα, να είναι πολλές και σοβαρές.

Στο εσωτερικό, η κατάσταση τείνει να προσλάβει εκρηκτικό χαρακτήρα , χωρίς να διαφαίνεται στον ορίζοντα προοπτική σύγκλισης με κάποια από τις διαμαρτυρόμενες κοινωνικές ομάδες.
Στο εξωτερικό, κάθε άλλο παρά ευνοϊκές είναι οι διαθέσεις των εταίρων για τη χώρα μας, και τα μηνύματα που έρχονται συμπυκνώνονται στη φράση ότι "ακόμα και αν υπάρχει κάποια σύγκλιση σε ορισμένα θέματα, οι διαφορές παραμένουν".

Το Μέγαρο Μαξίμου, δεν κρύβει την αγωνία του να ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση, με τους ευρωπαίους να απαντούν, κατά πληροφορίες, -με διαρροές που φτένουν στην κυβέρνηση-ότι «η ποιότητα της αξιολόγησης προηγείται της ταχύτητας». Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, εμφανίζεται αισιόδοξος. Απευθυνόμενος, χθες, στους υπουργούς του μπορεί να παραδέχτηκε ότι υπάρχει μπροστά ένας δύσκολος κάβος, αλλά, εκτίμησε, πως μετά από αυτόν κάβο «βλέπουμε φως στον ορίζοντα».

Το ταμείο είναι… μείον
Με τα μέχρι σήμερα, πάντως, δεδομένα το τι ακριβώς θα συμβεί στο άμεσο μέλλον, ως προς τις διαπραγματεύσεις, είναι ασαφές. Φαίνεται πως, για μια ακόμα φορά, «δεν υπάρχει προθυμία να συνεργαστεί το ΔΝΤ», όπως ενημέρωσε, σχετικά, στέλεχος της κυβέρνησης τοiefimerida.gr.

«Όλοι βρισκόμαστε στο σκοτάδι», παραδέχθηκε, γεγονός που πιθανόν να ξεκαθαρίσει στο σημερινό Eurogroup. Το σίγουρο, είναι ότι το Ταμείο βάζει συνεχώς προσκόμματα και «ανακαλύπτει» διαφωνίες.

«Γνωρίζουμε πως υπάρχουν ακόμα ζητήματα που συνδέονται με το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων ή με τα χρόνια εργασίας και ηλικίας για να δοθεί σε κάποιον εργαζόμενο πλήρη σύνταξη», είπε στο iefimerida.gr μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας.

Από το Μέγαρο Μαξίμου, μάλιστα, σχολιάζουν ότι «πρέπει, επιτέλους, να τελειώσουν οι διαφωνίες και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των θεσμών», για να τρέξει η αξιολόγηση.

Με το… βλέμμα στο Eurogroup
Με τις πιέσεις των δανειστών να μην έχουν τελειωμό, το βλέμμα της κυβέρνησης στρέφεται στο Eurogroup -συνεδριάζει στις 4 το μεσημέρι- και στο σήμα που θα εκπέμψουν από τις Βρυξέλλες οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης.

Αποφάσεις, βέβαια, δεν πρόκειται να υπάρξουν. Ωστόσο, θα γίνει συζήτηση για το εάν και κατά πόσο βγαίνουν οι αριθμοί από τις μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού και του φορολογικού που παρουσίασε η Αθήνα. Αυτά τα δύο στοιχεία, είναι που επηρεάζουν άμεσα τα δημοσιονομικά μεγέθη.
Κυβερνητική πηγή έλεγε ότι «θέλουμε να επιβεβαιωθούν αυτά που έχουμε συμφωνήσει. Να δούμε ότι υπάρχει πρόοδος», επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να τελειώσει γρήγορα η αξιολόγηση.

Γκρινιάζουν στον Κατρούγκαλο
Τα... εξ’ αμάξης, τέλος, εξακολουθεί να ακούει από τους βουλευτές ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (μαζεύτηκαν περί τους 30) εμφανίστηκε ανοικτός σε ανακοινώσεις βελτιωτικών προτάσεων, παραπέμποντας, ωστόσο, και στα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τις διαπραγματεύσεις.

Οι βουλευτές διατύπωσαν με έντονο τρόπο την αγωνία τους και στάθηκαν κυρίως στην επιβάρυνση των ελευθέρων επαγγελματιών από το άθροισμα εισφορών και φορολογίας, καθώς όπως του μετέφεραν «υπάρχει κόσμος που τον ξεπατώνουμε»!



Πηγή: iefimerida.gr

VasilisX

About VasilisX

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :