Random Posts

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Η επικαιρότητα εν συντομία

124 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΙΠΗ

Σε υψηλά επίπεδα, συνεχίζει να βρίσκεται η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα και η κορύφωσή της αναμένεται προς το τέλος του μήνα. Από την Παρασκευή έως σήμερα, άλλοι δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από εργαστηριακώς επιβεβαιωμένη γρίπη, ανεβάζοντας σε 124 τον συνολικό αριθμό των θυμάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία,του ΚΕΕΛΠΝΟ, σήμερα δηλώθηκαν τέσσερα νέα κρούσματα, και νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας 106 ασθενείς με επιπλοκές της γρίπης. Συνολικά, από την αρχή της εποχικής γρίπης έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ 360 ασθενείς.

Πηγή: iefimerida.gr



ΠΑΛΕΥΕΙ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΟ ΠΑΖΛ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Η διαπραγμάτευση, οι κινητοποιήσεις των αγροτών αλλά και η έκρυθμη κατάσταση που καταγράφεται από τις αυξανόμενες πιέσεις που δέχεται η χώρα μας για το προσφυγικό, είναι τα τρία βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει στην παρούσα φάση η κυβέρνηση.

Κυβερνητικά αλλά και κομματικά στελέχη ελπίζουν στην επίλυση των παραπάνω το συντομότερο δυνατό για «να βγει το κάρο από τη λάσπη», όπως λένε στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους. Για κανέναν άλλωστε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ευχάριστο το κλίμα. Αντιθέτως, άπαντες βρίσκονται στα πρόθυρα...νευρικής κρίσης.

Ταυτόχρονα, κυβερνητικές πηγές, δεν κρύβουν την ανησυχία τους. Είναι «δύσκολες στιγμές», επισημαίνουν, υπενθυμίζοντας ότι αν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση θα μπορέσει στη συνέχεια να ανοίξει η συζήτηση και για το Χρέος.

Βήματα προσέγγισης χωρίς αποτελέσματα

Οι αγρότες μπορεί να έφυγαν από το Μέγαρο Μαξίμου με μισή καρδιά, κάνοντας, μάλιστα, λόγο για «αργό θάνατο», ωστόσο, ασφαλείς πληροφορίες του iefimerida.gr, αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συζήτησής τους, επέμεινε στο επιχείρημα ότι «η συνολική επιβάρυνση για τη μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών που φτάνει το 90%, θα είναι μικρότερη».

Το πρωθυπουργικό περιβάλλον εξέφραζε την  ικανοποίησή του για τον «απευθείας διάλογο», διευκρινίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση είναι οι αγρότες που θα αποφασίσουν.

Πάντως, ήδη ό χθες το βράδυ οι αγρότες της κοιλάδας των Τεμπών αποφάσισαν, κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, μετά την ενημέρωση που είχαν από τους συναδέλφους τους, οι οποίοι συμμετείχαν στη μαραθώνια συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Στο ίδιο κλίμα και οι αγρότες των ανεξάρτητων μπλόκων Πλεοποννήσου οι οποίοι συνεδρίασαν το βράδυ και συζήτησαν τα αποτελέσματα της συνάντησης των εκπροσώπων τους με την κυβέρνηση. «Επιμένουμε στον αγώνα μας, στις προτάσεις μας και περιμένουμε συγκεκριμένες απαντήσεις», ανέφεραν.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα υπογραμμίζουν ότι «μετά τη σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό και αφού συζητήσαμε αναλυτικά τις προτάσεις που καταθέσαμε, για μια ακόμα φορά προσκρούσαμε στον τοίχο της κυβερνητικής αναλγησίας, που ευθυγραμμίζεται με τους δανειστές και τα μνημόνια».

Συναγερμός για το Προσφυγικό

Ορθάνοιχτο, ωστόσο, παραμένει και το μέτωπο του προσφυγικού. Πρόβλημα, για το οποίο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν και πότε θα βρεθεί λύση ή, αν και πότε, θα υπάρξει αποκλιμάκωση των εντάσεων που προκαλούνται μετά την απόφαση από τα Σκόπια να «σφραγίσουν» τα σύνορα με την Ελλάδα.

Για το λόγο αυτό, αργα χθες βράδυ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό παρουσία των υπουργών Γ.Μουζάλα,Ν.Κοτζιά, Ν.Τόσκα,Π.Καμμένου,Δ.Βίτσα,Ν.Ξυδάκη, και της κυβερνητικής εκπροσώπου Ο.Γεροβασίλη, όπου και εξετάστηκε μια σειρά ζητημάτων με επίκεντρο πάντα και τη στάση της Τουρκίας.

Τη σύσκεψη απασχόλησε όμως και το γεγονός ότι έκλεισαν τα σύνορα και έχει συγκληθεί η Σύνοδος της Τετάρτης από την Αυστρία με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, των χωρών του βίζεγκραντ (Σκόπια, Κροατία, Σερβία, Σλοβενία), πράγμα που δείχνει πόσο εύθραυστη είναι μια συμφωνία της Ε.Ε.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο πάντως της σύγκλισης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών,κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωνε κατηγορηματικά αργά χθες βράδυ στο iefimerida.gr ότι " δεν υπάρχει και ούτε συζητήθηκε κάτι τέτοιο".

Τα τεχνικά κλιμάκια «ξεσκονίζουν» τα ανοιχτά θέματα

Από «κόσκινο», τέλος, περνούν τα τεχνικά κλιμάκια όλα τα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης, ώστε να ξεκλειδώσει το συντομότερο δυνατό η επιστροφή του κουαρτέτου.

Σε κάθε περίπτωση, και αφού η ανταλλαγή στοιχείων συνεχίζεται, πηγές που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων, εκτιμούν πως με το που θα ανακοινωθεί η ημερομηνία άφιξης των επικεφαλής θα σημαίνει αυτόματα ότι έχει καταγραφεί και η κατάλληλη πρόοδος, για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Πηγή: iefimerida.gr

ΠΩΣ ΑΠΕΤΡΑΠΗ Η ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΖΙΩΤΗ
ΕΛΑΣ: Θα δραπέτευαν Πυρήνες και μέλη του Επαναστατικού Αγώνα μαζί με τον Μαζιώτη
Νέα στοιχεία για την απόπειρα απόδρασης με ελικόπτερο - Η κατάθεση του πιλότου για την ανεξέλεγκτη πτώση του ελικοπτέρου "μέχρι τα σύρματα της ΔΕΗ" - Καρέ-καρέ η «μάχη» με την συνεργό του Μαζιώτη -Τι συνέβη εντός του Κορυδαλλού
Το ενδεχόμενο επιβίβασης στο ελικόπτερο της σχεδιαζόμενης απόδραση του Νίκου Μαζιώτη, του συνεργού του Αντώνη Σταμπούλου, του ποινικού Γιώργου Πετρακάκου και τουλάχιστον δύο η τριών μελών της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς που βρίσκονταν στο ίδιο τμήμα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, εξετάζει τις τελευταίες ώρες η ΕΛ.ΑΣ. Στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη μιλούν για ένα σχέδιο μαζικής φυγής ενόπλων από τις φυλακές Κορυδαλλού -έναν περίπου χρόνο μετά την επιχείρηση «Γοργοπόταμος»- που αν πετύχαινε θ αποτελούσε «κόλαφο» για τις αρχές ασφαλείας. Συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «υπήρχαν προγενέστερες πληροφορίες» αλλά κι ότι «θα υπάρξει, πιθανόν, νέο παρόμοιο εγχείρημα».
Τους αστυνομικούς προβλημάτισε κείμενο αντιεξουσιαστή, συγκρατούμενου του Νίκου Μαζιώτη, που είχε αναρτηθεί στο διαδίκτυο, λίγες ώρες πριν την απόπειρα απόδρασης και μιλούσε για «πορεία προς την ελευθερία». Χωρίς άλλη επεξηγηματική αναφορά…
Την ίδια στιγμή εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία που έχουν προκύψει από την κατάθεση του πιλότου -πρώην αστυνομικού- του ελικοπτέρου που είχε καταληφθεί, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, από την ένοπλο, μέλος του «Επαναστατικού Αγώνα», Πόλα Ρούπα.
Καρέ-καρέ οι κινήσεις στο ελικόπτερο
Ο πιλότος ανέφερε ότι η γυναίκα είχε καθίσει ακριβώς δίπλα του. Μόλις τον απείλησε με το όπλο της - πιθανόν ένα «εννιάρι» - εκείνος προσπάθησε να την αφοπλίσει και εκείνη πυροβόλησε αιφνιδιασμένη τρεις φορές. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη μάχη που δόθηκε στο κλυδωνιζόμενο ελικόπτερο που έχανε μεγάλο ύψος και «έφθασε σχεδόν στο ύψος των συρμάτων της ΔΕΗ». Όμως, σύμφωνα με τις ίδιες περιγραφές, ανακτήθηκε ο έλεγχος του ελικοπτέρου αφού και η συνεπιβάτης του φέρεται να συνειδητοποίησε ότι προχωρούν σε «βουτιά θανάτου» και σταμάτησε να αντιδρά. Οπως κατέθεσε ο πιλότος εκείνη την ώρα χτύπησε και ο συναγερμός για την απώλεια ελέγχου του ελικοπτέρου. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πιλότος είχε ίχνη πάλης αλλά και «δαγκώματος» πιθανόν από την προσπάθεια της γυναίκας να απελευθερώσει το χέρι της που κρατούσε το όπλο.
Οπως είχε αποκαλύψει «Το Βήμα», η ένοπλος που προχώρησε στην «πειρατεία» του ελικοπτέρου είχε επιβιβασθεί στην Αργολίδα και ύστερα από την συμπλοκή με τον πιλότο, αυτό καθηλώθηκε στην περιοχή των Ερυθρών, κοντά στην Θήβα. Σύμφωνα με την κατάθεση του πιλότου αρχικά η συνεργός του Νίκου Μαζιώτη του είχε αναφέρει ότι «ήθελε να πάρει συγγενείς της από την περιοχή του Θεολόγου για να τους κάνει έκπληξη με ταξίδι στην Κύθνο».
Το σχέδιο εφόδου και 3 επισημάνσεις
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, όσον αφορά το σχέδιο εφόδου στις φυλακές προχώρησαν σε τρεις σημαντικές επισημάνσεις:
Πρώτον: στην συγκεκριμένη πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού -όπου κρατούνταν παλαιότερα και όλα τα μέλη της 17Ν όπως και γνωστοί ποινικοί- είχε τοποθετηθεί ειδικό πλέγμα ασφαλείας για να αποφεύγονται τέτοιου είδους προσεγγίσεις από ελικόπτερα, απόπειρες απόδρασης κ.λπ. Όμως αυτό είχε αφαιρεθεί προ μερικών ετών και υπήρχε αναδιάταξη του χώρου, προκειμένου εκτός των άλλων να «μην υπάρχει τέτοια αίσθηση κλειστότητας στους κρατουμένους». Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ υπολογίζουν ότι η σύντροφος του Νίκου Μαζιώτη θα έριχνε σκοινί μήκους 5-6 μέτρων στο προαύλιο έκτασης περίπου 200 τετραγωνικών μέτρων, όπου μπορεί να βρίσκονταν 7-10 κρατούμενοι. Στον ευρύτερο χώρο, υπάρχει συνήθως ένας μόνο σωφρονιστικός υπάλληλος.
Δεύτερον:  Σε φυλάκιο, στο ίδιο σημείο, υπάρχει ένοπλος φρουρός που θα μπορούσε να ανοίξει πυρ κατά του ελικοπτέρου -όπως έχει συμβεί και σε προηγούμενη απόδραση των Β. Παλαιοκώστα, Αλκέτ Ριζάι το 2009- πάλι με την παρουσία γυναίκας. Ετσι δεν αποκλείουν να υπήρχε ανταλλαγή πυροβολισμών με την συνεργό του Νίκου Μαζιώτη. Με άγνωστη, ασφαλώς, εξέλιξη. Ακόμη, σε απόσταση 30 μέτρων έξω από τον μανδρότοιχο των φυλακών, βρίσκεται κλούβα των ΜΑΤ και παραμένει άγνωστο ποια θα ήταν η αντίδραση των αστυνομικών.
Τρίτον: Λίγο μετά την εκδήλωση «πειρατείας» στο ελικόπτερο στελέχη του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που είχαν ειδοποιηθεί από την ΕΛ.ΑΣ και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, επικοινωνούσαν με όλες τις φυλακές της χώρας, από τον Κορυδαλλό μέχρι τον Δομοκό και από τα Τρίκαλα μέχρι το Μαλανδρίνο, για να τους ενημερώσουν να είναι σε επιφυλακή γιατί «ίσως καταφθάσει ελικόπτερο που να υποβοηθήσει κάποια απόδραση». Χωρίς σε εκείνη τη φάση να μπορούν να αντιληφθούν ποιο ήταν το ακριβές σχέδιο «επιδρομής» στις ελληνικές φυλακές και ποιοι θα μπορούσαν να ήταν οι υποψήφιοι δραπέτες. Σύμφωνα ωστόσο με άλλες πληροφορίες στις φυλακές Κορυδαλλού και σε άλλα σωφρονιστικά καταστήματα υπήρχε τα τελευταία 24ωρα και άλλη προγενέστερη προειδοποίηση για «γενική επιφυλακή εν όψει έκτακτου γεγονότος».
Οι ληστείες και η από αέρος επικοινωνία
Ζητούμενο ακόμη για τους αστυνομικούς είναι ο «συγχρονισμός» του ελικοπτέρου με τις κινήσεις των υποψηφίων δραπετών. Κι αυτό γιατί το ελικόπτερο ξεκίνησε στις 1.45 μμ από την Αργολίδα, θα έκανε «παραπλανητικό» -για τον πιλότο- κύκλο προς την πλευρά της Φθιώτιδας και ύστερα θα κατευθυνόταν προς τις φυλακές Κορυδαλλού. Στις 2.15 μμ εκδηλώθηκε η πειρατεία στο ύψος της Θήβας. Όμως οι αστυνομικοί σημείωναν ότι οι πόρτες για τον μεσημβρινό προαυλισμό των κρατουμένων άνοιγαν στις 2.30 έως 3 μμ και παρατηρείται μία σχετική διάφορα φάσης. Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ από ακουστικά που βρέθηκαν στο ελικόπτερο εκτιμάται ότι υπήρχε επικοινωνία του Νίκου Μαζιώτη και της συντρόφου του μέσω κινητών που έχει επιχειρηθεί να εντοπισθούν.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το εγχείρημα για την απόπειρα απόδρασης του Νίκου Μαζιώτη να χρηματοδοτήθηκε από την ληστεία -με λεία περίπου 130.000 ευρώ- που διαπράχθηκε τον περασμένο Ιούνιο στο νοσοκομείο Σωτηρία αλλά και άλλες ληστείες που έχουν σημειωθεί τον τελευταίο καιρό.


ΠΗΓΗ ΤΟ ΒΗΜΑ


"ΚΟΛΑΣΗ" ΣΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ

Eπιχείρηση για να ανοίξει η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη την οποία έχουν καταλάβει Αφγανοί μετανάστες ξεκίνησε τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Τρίτης με την κατάσταση στην περιοχή να είναι εφιαλτική. Από την περιοχή απομακρύνθηκαν οι δημοσιογράφοι αλλά και τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων.


Πάνω από 5.000 άτομα είναι εγκλωβισμένα στην περιοχή και χθες σημειώθηκαν επεισόδια όταν περισσότεροι από 600 μετανάστες επιχείρησαν να ανοίξουν το συνοριακό πέρασμα, προκειμένου να συνεχίζουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη. Αμέσως επικράτησε ένταση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, τα Σκόπια έκλεισαν τελείως τα σύνορα.

Ομάδα 150 Αφγανών προχώρησε σε κλείσιμο των σιδηροδρομικών γραμμών ρίχνοντας την περίφραξη και κάθισαν πάνω στις γραμμές, δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην αποχωρήσουν, αν δεν τους επιτραπεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Από την άλλη πλευρά, στο βενζινάδικο στο ύψος του Πολύκαστρου, όπου έχουν αποβιβαστεί πάνω από 3500 πρόσφυγες, αναμένοντας να τούς μεταφέρουν στην ουδέτερη ζώνη, εκατοντάδες απελπισμένοι από την πολυήμερη καθυστέρηση, φορτώνονται τα λιγοστά υπάρχοντά τους, παίρνουν από το χέρι τα παιδιά τους και ξεκινούν με τα πόδια να διανύσουν την 20 χιλιομέτρων απόσταση για την Ειδομένη.

Χιλιάδες στα νησιά και στον Πειραιά

Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσει το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue star 1 μεταφέροντας 1130 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη.  Συγκεκριμένα το πλοίο μεταφέρει 904 άτομα από τη Μυτιλήνη και 229 από τη Χίο. Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσει εντός της ημέρας και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Διαγόρας" με 10 μετανάστες και πρόσφυγες από την Κω.

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες μπαίνουν στα νησιά όπου τα hot spots αποδεικνύονται ανεπαρκή να τους φιλοξενήσουν Πλοία τους μεταφέρουν επίσης κατά χιλιάδες στον Πειραιά απ' όπου τους απαγορεύτηκε να μπουν στα λεωφορεία για να φτάσουν στην Ειδομένη όπου τα Σκόπια έχουν κλείσει τα σύνορα. Από τον Πειραιά άλλοι μεταφέρθηκαν άρον άρον στο κέντρο μετεγκατάστασης στο Σχιστό άλλοι πλημμύρισαν και πάλι την πλατεία Βικτωρίας και το Πεδίον του Αρεως.


 «Κούφιες» υποσχέσεις

Την ίδια ώρα η ελληνική κυβέρνηση διαπιστώνει ότι οι δεσμεύσεις περί προστασίας της Σένγκεν, στην Σύνοδο Κορυφής ήταν «κούφιες» καθώς η ΠΓΔΜ αποφάσισε μονομερώς να κλείσει τα σύνορα παρά τις προσπάθειες και της Γερμανίας να περάσει την γραμμή των ανοικτών συνόρων.

Στην Αθήνα η κυβέρνηση λίγες μέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής διαπιστώνει πως οι υποσχέσεις που έλαβε  δεν έχουν πρακτικό αντίκρυσμα και  αναζητεί διέξοδο ενώ την Τετάρτη σε άλλη μια σύσκεψη οι χώρες του Βίσεγκραντ συνεπικουρούμενες από την Αυστρία θα εντείνουν την πίεση και τον εκβιασμό.

Σύσκεψη στο Μαξίμου

Ο πρωθυπουργός συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή των Καμμένου, Τόσκα, Μουζάλα, Κοτζιά και Δρίτσα ενώ ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής εμφανώς πιεσμένος από το μέγεθος του προβλήματος που καλείται να διαχειριστεί απείλησε εμμέσως με άσκηση βέτο από την Ελλάδα σε μελλοντικές αιτήσεις των Σκοπίων και της Σερβίας για ένταξη στην Ε.Ε. Ο ίδιος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ανέβασε στις 70 χιλιάδες τον πιθανό αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που μπορεί να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα. Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 21:30 χωρίς να γίνουν δηλώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι  έπεσαν και σκέψεις για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις στο προσφυγικό. Μια πρόταση που αναμένεται να υποβάλει  σήμερα η Φώφη Γεννηματά στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο με τον οποίο θα συναντηθεί, ενώ στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας δεν εμφανίστηκε αρνητικός σε μια τέτοια προοπτική. Εντονη είναι η ανησυχία και των πολιτικών κομμάτων με τον Κ.Μητσοτάκη να συναντάται εκτάκτως με την πρέσβη της Αυστρίας στην Αθήνα.

Ανοιξε εκτάκτως και το κέντρο μετεγκατάστασης στο Σχιστό

 Δεκάδες πρόσφυγες μεταφέρονται εκτάκτως στο κέντρο  μετεγκατάστασης στο Σχιστό για να αντιμετωπιστεί το ντόμινο που δημιουργεί το κλείσιμο των συνόρων στα Σκόπια. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, το κέντρο στο Σχιστό άρχισε εξαιτίας όλων αυτών  να δέχεται κόσμο, ενώ στόχος είναι να υπάρξουν περισσότερες θέσεις φιλοξενίας. Περισσότεροι από 300 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στο Σχιστό με αστικά λεωφορεία από το λιμάνι του Πειραιά. Υπήρξαν ωστόσο και περιπτώσεις προσφύγων που αρνήθηκαν να μεταφερθούν σε κάποια δομή, θέλοντας να φύγουν κατευθείαν για τα σύνορα.


ΠΗΓΗ THE TOC


"ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ" .... ΕΚΒΙΑΣΤΕΣ
Η έρευνα ξεκίνησε μετά από καταγγελία στελέχους δημόσιας επιχείρησης το οποίο εκβίαζαν για να τους δώσει διαφήμιση - Το παρελθόν και το προφίλ των τριών συλληφθέντων - Ο ένας από αυτούς υπέγραψε το άρθρο «η Google ρίχνει τον Τσίπρα», που αναδημοσίευσε το left.gr

Με απίστευτες απειλές που καταγράφονταν εδώ και αρκετό καιρό έως και κατά της σωματικής ακεραιότητας οικογενειακών μελών ανθρώπων που διαχειρίζονταν διαφημιστικά κονδύλια και την επικοινωνία μεγάλης ΔΕΚΟ αλλά και με συγκλονιστικές κατηγορίες για απειλές στις οποίες εμπλέκονταν δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες και στελέχη του κρατικού μηχανισμού ως εκβιαστές ή εκβιαζόμενοι, η ΕΛΑΣ προχώρησε εχθές στις συλλήψεις τριών προσώπων ενώ βαριά δικογραφία αναμένεται να φωτίσει και την εμπλοκή περισσότερων. Σε μια έρευνα που διήρκησε 9 μήνες η αστυνομία έχει συγκεντρώσει πλήρες υλικό αναφορικά με τη δράση κυκλώματος που σύμφωνα με πηγές κινούνταν στο χώρο της παραδημοσιογραφίας, «πουλώντας» πολιτικές άκρες. Ενός κυκλώματος που δεν δίστασε να απευθύνει σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του protothema.gr, απειλές ακόμα και κατά ανήλικων με στόχο να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις για κέρδη από τα budget μεγάλης ΔΕΚΟ.

Ειδικότερα, σαν βόμβα έσκασε χθες το απόγευμα η είδηση για τη σύλληψη ενός εκδότη και δύο δημοσιογράφων από τους αστυνομικούς της Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής της ΕΛΑΣ. Οι παραπάνω ενέργειες προέκυψαν έπειτα από εισαγγελική παραγγελία και κατόπιν πολύμηνης παρακολούθησης. Τα πρόσωπα που η ΕΛΑΣ συνέλαβε είναι ο Παναγιώτης Μαυρίκος, εκδότης της εφημερίδας «Ακρόπολη» που εδώ και καιρό κάνει χρήση ενός ιστορικού τίτλου της Δεξιάς δημοσιογραφίας με τρόπο αμφιλεγόμενο, ο υπεύθυνος τύπου γνωστών ΔΕΚΟ αλλά και της Τράπεζας Αττικής μέχρι σήμερα Παναγιώτης Μουσάς και ο δημοσιογράφος και «dealmaker» της εταιρείας που εκδίδει την ηλεκτρονική εφημερίδα Σοφοκλέους In και τη free press εφημερίδα Free Money Χρήστος Φράγκος. Ο τελευταίος μάλιστα χθες το πρωί υπέγραψε κείμενο το οποίο αυτούσιο (και δίχως καν αναπαραγωγή της πηγής ως όφειλε) υιοθέτησε το left.gr σχετικά με τον ρόλο της google... για να πέσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ! Συγκεκριμένα ο κ. Φράγκου – ο οποίος σημειωτέον το τελευταίο διάστημα παρουσιαζόταν πολύ κοντά σε γνωστό  συνδικαλιστή – μέλος του δ.σ. της Εθνικής Τράπεζας με στενές διασυνδέσεις με την Κουμουνδούρου- κατηγορούσε την Google για «συνεργασία» με τις μεγαλύτερες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες της χώρας, προκειμένου να ρίξουν από την εξουσία τον Αλέξη Τσίπρα υπό την λογική ότι η google προωθούσε αντικυβερνητικά άρθρα! Το Left.gr δίχως καμία παρέμβαση, χωρίς να αναφερθεί καν στην πηγή (σ.σ. ενδεχομένως ο κ. Μουσάς να αποτελεί συνομιλητή της γνωστής αριστερής ιστοσελίδας καθώς είναι γνωστές οι σχέσεις του με το χώρο της Αριστεράς αφού προ ολίγων ημερών …δεξιωνόταν παρέα με στέλεχος του κόμματος δημοσιογράφους για λογαριασμό μεγάλου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος) αναδημοσίευσε ως είδηση και γεγονός την «παρέμβαση» ενός ανθρώπου που έχει συλληφθεί και καταγγέλλεται ως συμμέτοχος σε κύκλωμα εκβιασμών.

Η έρευνα ξεκίνησε μετά από καταγγελία στελέχους δημόσιας επιχείρησης το οποίο εκβίαζαν για να τους δώσει διαφήμιση λέγοντας πως όχι μόνο θα δυσφημήσουν την ίδια και τη δημόσια επιχείρηση, αλλά άφηναν να αιωρούνται απειλές κατά της οικογένειάς της και του παιδιού της. Σύμφωνα με πληροφορίες αναζητούνται κι άλλοι συνεργοί των τριών συγκεκριμένων ανθρώπων που έχουν ήδη συλληφθεί και μάλιστα αναφέρουν πως πρόκειται για δύο άτομα ακόμα που κινούνται στον ευρύτερο τομέα της δημοσιογραφίας και της διαφήμισης. Η υπόθεση αυτή ξεκίνησε από τον Μάιο του 2015, όταν σε ένα δημοσίευμα εφημερίδας του συγκεκριμένου εκδότη είχε προκληθεί σάλος και είχε οδηγηθεί σε παραίτηση διευθυντικό στέλεχος μίας ΔΕΚΟ. Οι εκβιασμοί όπως προκύπτει είχαν ξεκινήσει πριν από 9 χρόνια, αλλά μετά την παραίτηση αυτού του στελέχους άρχισαν οι έρευνες.

Το φαινόμενο Μαυρίκος

Ο Παναγιώτης Μαυρίκος έγινε γνωστός στις αρχές του 2000 όταν συμμετείχε ως παρουσιαστής στο κανάλι Τηλεάστυ του Γιώργου Καρατζαφέρη. Ο ίδιος υπήρξε στέλεχος της άκρας δεξιάς ενώ πολλές φορές προσπάθησε να εμπλακεί στην τοπική αυτοδιοίκηση κυρίαρχα της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, της περιοχής δηλαδή καταγωγής του. Είτε ως υποψήφιος Δήμαρχος Κερατσινίου (με αφίσα – κιτς που άφησε εποχή καθώς έκανε το σήμα της νίκης) είτε με καμπάνια για δήθεν κάθοδο του στην πόλη του Πειραιά που τελικά ποτέ δεν προέκυψε προκαλώντας σχόλια, ακόμα και γέλια στο μεγάλο λιμάνι, ο κ. Μαυρίκος κινήθηκε για χρόνια στο περιθώριο της πολιτικής αλλά και της δημοσιογραφίας. Την καριέρα του την ξεκίνησε στον τοπικό τύπο του λιμανιού ως σκληρός Δεξιός και σε περιθωριακά τηλεοπτικά μικρο-κάναλα της πόλης. Ξαφνικά δημιούργησε έναν περίεργο όμιλο ΜΜΕ. Παρουσιάζοντας ιστορικούς τίτλους εφημερίδων που για κάποιο λόγο πέρασαν στο «χρονοντούλαπο της ιστορίας» όπως οι 24 Ώρες, Αθλητική Ημέρα, Μεσημβρινή, Επικαιρότητα ή σήμερα η Ακρόπολη και ο Ελληνικός Βορράς, ο Παναγιώτης Μαυρίκος πλασαρίστηκε ως εκδότης έχοντας την υποστήριξη στελεχών κυρίαρχα της άκρας – λαϊκής Δεξιάς. Ο ίδιος υποστήριζε πως πραγματοποιούσε μια επιχειρηματική προσπάθεια «κόντρα στο κατεστημένο» και με εθνικά χαρακτηριστικά. Πληροφορίες όμως μιλάνε για βοήθειες που είχε από συγκεκριμένα πρόσωπα του πολιτικού φάσματος. Ως πολιτικός του φίλο ο ίδιος ο κ. Μαυρίκος παρουσίαζε τον βουλευτή Β΄ Πειραιώς Γιάννη Τραγάκη ενώ γνωστό είναι πως εκδοτικά βοηθήθηκε στα χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ. Παρά ταύτα ο Παναγιώτης Μαυρίκος καμία σχέση δεν είχε με το ίδιο το κόμμα, παρά τις κατά καιρούς παρεμβάσεις υπέρ του μικρών και μεσαίων στελεχών. Κάποιοι μίλησαν για έναν εκδότη που χρησιμοποιήθηκε ώστε άλλοι να βγάλουν λεφτά επάνω του. Κάποιοι άλλοι λόγω της suis generis και πολλές φορές επιθετικής του συμπεριφοράς ανέφεραν πως δύσκολα ο Παναγιώτης Μαυρίκος πιάνεται φίλος και πως τελικά αποδείχθηκε αχάριστος.

Όπως έχει καταγγελθεί πάντως, η μεγάλη άνοδος των Μέσων του ξεκίνησε στα χρόνια του ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, κι όχι στα χρόνια της ΝΔ. Με έδρα στον Πειραιά και με ένα δημοσιογραφικό δυναμικό που ελάχιστα θύμιζε δημοσιογραφία αλλά περισσότερο τους γνωστούς, παλιούς Μανιάτες του μεγάλου λιμανιού με τη μπρουτάλ συμπεριφορά, από το 2009 οι εφημερίδες του παρά την πολύ χαμηλή τους κυκλοφορία (κάτω των 1.00 φύλλων ημερησίως) φέρονταν να λαμβάνουν κρατική διαφήμιση άνω των 100 χιλ. ευρώ ετησίως. Με περίεργα πρωτοσέλιδα που εξυμνούσαν περιθωριακά πολιτικά στελέχη της Β’ Πειραιά αλλά και της Α΄ Πειραιά ο ίδιος όχι απλά επιβίωσε αλλά πηγές αναφέρουν πως κυκλοφορεί όλα αυτά τα χρόνια με πρωτοφανή οικονομική άνεση, οδηγώντας ακριβά αυτοκίνητα και διαμένοντας σε πολυτελή κατοικία των νοτίων προαστίων. Σύντομα θα διοριστεί και υποδιοικητής στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, ενώ θα δημιουργήσει και κόμμα με τίτλο «ΔΕΞΙΑ – Νέο Δεξιό Κόμμα». Βλέπετε η πετριά της πολιτικής δεν του πέρασε ποτέ. Συνεργάτης του και σημαία στο εγχείρημα της Ακρόπολης είναι ο γνωστός από τις τηλεοπτικές παρουσίες του στη Γ τηλεοπτική κατηγορία Άρης Σπίνος ο οποίος μάλιστα και υπήρξε το κεντρικό πρόσωπο της σχετικής καμπάνιας της πάλαι ποτέ παραδοσιακής εφημερίδας, η οποία σήμερα έχει πάρει διαφορετικό δρόμο.

Χτύπησε τον Μεϊμαράκη κάτω από τη ζώνη
Ο Παναγιώτης Μαυρίκος πάντως κάθε άλλο παρά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας λειτούργησε τα τελευταία χρόνια. Με πρωτοσέλιδους τίτλους και αμφιλεγόμενα ως προς την ουσία τους ρεπορτάζ χτύπησε ουκ ολίγες φορές κάτω από τη ζώνη τον Αντώνη Σαμαρά αλλά και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Να θυμίσουμε πως η Ακρόπολη έτυχε προνομιακής μεταχείρισης από την «ανοικτή ΕΡΤ» των Ταγματάρχη – Τσακνή. Ένα περιθωριακό Μέσο σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση φιλοξενούνταν στην ΕΡΤ ενώ αλησμόνητη είναι η επίθεση που δέχθηκε σε προσωπικό τόνο ο τέως πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης το μεσημέρι πριν το debate με τον Αλέξη Τσίπρα. Χολωμένος ο κ. Μεϊμαράκης από τις δήθεν αποκαλύψεις της Ακρόπολης για τη βίλα που αγόρασε, παρ’ ολίγον να μποϊκοτάρει την τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών αν και τελικά επικράτησαν οι ψυχραιμότερες σκέψεις.

Ο Παναγιώτης Μουσάς με τη σειρά του, εσχάτως περιφερόταν και αυτοσυστηνόταν ως ο άνθρωπος που «έκρυψε κάτω από το χαλί» το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Αττικής. Σε μια περίοδο έντονων διαξιφισμών για τη συμμετοχή ΔΕΚΟ και ασφαλιστικών ταμείων όπως το ΤΣΜΕΔΕ στην αύξηση κεφαλαίων της Αττικής, ο κ. Μουσάς τριγυρνούσε δεξιά κι αριστερά ως υπεύθυνος τύπου της τράπεζας και με έπαρση έλεγε πως αυτός έκρυψε τα πάντα «ταϊζοντας όλο το σύστημα». Φυσικά η έπαρση αυτή απηχεί τον χαρακτήρα του, όμως γνωστό ήταν πως κινούνταν ιδιαίτερα προκλητικά με αποτέλεσμα η διοίκηση της Τράπεζας να έχει προβληματιστεί. Αν κι αυτός ξεκίνησε από την ΟΝΝΕΔ και συγκεκριμένα από την οργάνωση νεολαίας του κόμματος της ΝΔ στους Αγίους Αναργύρους παρέα με τον κατηγορούμενο επίσης για χρηματισμό Χ. Τομπούλογλου, με τη σειρά του κατέληξε να έχει καλές σχέσεις (κατά άλλους σχέσεις απλής ανοχής) με τον ΣΥΡΙΖΑ. Για το λόγο αυτό παρά το ότι είχε διοριστεί ως εκπρόσωπος τύπου στην ΕΥΔΑΠ τα προηγούμενα χρόνια και μετέπειτα στην Τράπεζα Αττικής, παρέμεινε στο πόστο του. Για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα, πολύ περισσότερο όταν ο πρώην Νεοδημοκράτης αποστασιοποιήθηκε από την περίοδο Σαμαρά δηλώνοντας «Καραμανλικός» και κατόπιν «άστεγος πολιτικά». Φυσικά ούτε οι Καραμανλικοί τον είχαν σε καμία εκτίμηση καθώς γνώριζαν πως επρόκειτο για έναν υπερφίαλο δημοσιογράφο με ελάχιστη όμως δραστηριότητα στο χώρο και έφεση στα μικρό-ντιλαρίσματα. Ο ίδιος είχε για ένα μικρό φεγγάρι περάσει από την τηλεόραση ενώ παρουσιαζόταν ως δημοσιογράφος στην οικονομική εφημερίδα ΑΞΙΑ από την οποία όμως είχε αποχωρήσει. Επίσης δεξιά κι αριστερά, εσχάτως παρουσιαζόταν ως ενδιάμεσος σε διάφορα γνωστά blogs παρά το ότι ο ίδιος επί της ουσίας δεν παρουσίαζε σαφή δημοσιογραφική δραστηριότητα.
Ο Χρήστος Φράγκου εδώ και μερικά χρόνια αποτελούσε μια ιδιαίτερη περσόνα στα οικονομικά πράγματα της χώρας. Με ύφος υπερ-δημοσιογράφου, παρά το μικρό του δέμας και τη σχετικά μικρή εμπειρία του συγκριτικά με άλλους συναδέλφους, παρουσιαζόταν σε συνεντεύξεις τύπου μεγάλων πολυεθνικών ή τραπεζών, κάνοντας συχνά σκληρές επιθέσεις κι ερωτήσεις. Ο 33χρονος δημοσιογράφος, είχε τη φήμη εκτός του ρεπόρτερ και του ανθρώπου που έκλεισε διαφημιστικές καταχωρήσεις για λογαριασμό των φιλικών στο ΣΥΡΙΖΑ ΜΜΕ που δούλευε. Στη σελίδα του στο FB πραγματοποιούσε διαρκείς επιθέσεις κατά του Αντώνη Σαμαρά με βαρείς χαρακτηρισμούς ενώ με τον Αλέξη Τσίπρα η στάση του ήταν διαφορετική. Παρά την δεδομένα θετική στάση του στο κυβερνών κόμμα, ο κ. Φράγκος συχνά εξαπέλυε επιθέσεις σε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που είτε αμφισβητούσαν την ηγεσία είτε δεν την στήριζαν επαρκώς. Αγαπημένη του κ. Φράγκου ως προς τις επιθέσεις ήταν η Ρένα Δούρου. Ο ίδιος παρουσιαζόταν ως μέτοχος των Σοφοκλέους In και της εβδομαδιαίας free press Free Money παρά το ότι είναι γνωστό πως ανήκει στην γνωστή για τις παλιές διασυνδέσεις της με το ΠΑΣΟΚ και εσχάτως με τον ΣΥΡΙΖΑ, οικογένεια Νιάκα.

ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

VasilisX

About VasilisX

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :