Random Posts

Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Eεπιβάρυνση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ απο τους ανασφάλιστους

ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΛΕΝΕ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ


Η φαρμακοβιομηχανία αδυνατεί να υποκαταστήσει το έργο της πολιτείας στην φαρμακευτική κάλυψη των ευάλωτων ομάδων παρ’ ότι χαιρετίζει την απόφαση για την φαρμακευτική κάλυψη των ανασφαλίστων.
Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Eπιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) εκτιμούν ότι ο προϋπολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασθενών, απειλεί την βιωσιμότητα του συστήματος φαρμακευτικής φροντίδας και καθιστά αμφίβολη την δυνατότητα ομαλού εφοδιασμού της φαρμακευτικής αγοράς. Ήδη, όπως αναφέρουν η δαπάνη τους πρώτους μήνες του 2016 είναι εκτός ελέγχου γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν είναι επαρκής και θεωρούν λανθασμένη επιλογή την ένταξη της συγκεκριμένης δαπάνης στον ανεπαρκή κλειστό προϋπολογισμό.
"Αν και το ύψος της δαπάνης των ανασφαλίστων παραμένει αδιευκρίνιστο, είναι σαφές ότι η επιπλέον επιβάρυνση του φαρμακευτικού προϋπολογισμού θα δημιουργήσει αφόρητη πίεση στη φαρμακευτική αγορά, η οποία σήμερα λειτουργεί πλέον οριακά. Η τυχόν αδυναμία επαρκούς κάλυψης της αγοράς θα είχε δραματικές συνέπειες για όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, οδηγώντας το σύστημα φαρμακευτικής φροντίδας στη διάλυση" υποστηρίζει η φαρμακοβιομηχανία.

Πάντως, γίνεται ξεκάθαρο από τον ΣΦΕΕ και την ΠΕΦ ότι η κάλυψη των αναγκών των ασθενών αποτελεί κοινό στόχο Βιομηχανίας και Πολιτείας, αλλά θεωρούν ότι "κανένας ιδιωτικός φορέας δεν μπορεί να υποκαταστήσει το έργο της πολιτείας, ιδιαίτερα σε ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά στην προστασία της Δημόσιας Υγείας".
Η φαρμακοβιομηχανία τονίζει τέλος, ότι με δεδομένη την δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, στην οποία προστίθεται πλέον και το προσφυγικό πρόβλημα, "θεωρούμε ότι η κάλυψη των ανασφαλίστων θα πρέπει να μη συμπεριλαμβάνεται στον κλειστό φαρμακευτικό προϋπολογισμό και καλούμε την πολιτεία να κινητοποιηθεί άμεσα για να αναζητήσει ευρωπαϊκά ή άλλα κονδύλια για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων".


Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ




ΑΙΧΜΕΣ ΣΟΙΜΠΛΕ


Τις αμφιβολίες του για την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος διάσωσης εξέφρασε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και δήλωσε πως περιμένει συμφωνία Αθήνας-δανειστών για να εκταμιευτούν περισσότερα χρήματα.

Οπως μεταδίδει το dpa, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τονίζει πως δεν είναι ακόμα σίγουρος για το εάν το πρόγραμμα διάσωσης θα λειτουργήσει, υποστηρίζοντας πως «δεν είναι τόσο απαισιόδοξος».

Μάλιστα, προέβλεψε πως η τρέχουσα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους θεσμούς δεν θα είναι τόσο δραματική όσο πέρυσι.

«Θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία της εξωτερικής υποτίμησης», επανέλαβε, όπως σημειώνει το Bloomberg.

Σύμφωνα με το Reuters, από την άλλη, ο κ. Σόιμπλε είναι για πρώτη φορά αισιόδοξος για την Ελλάδα, με τις συνομιλίες μεταξύ Αθήνας και θεσμών να δημιουργούν ελπίδες για την σύναψη της απαιτούμενης αναθεώρησης.

Παράλληλα, ανέφερε πως οι Ελληνες θα αποκτήσουν τώρα μια εμπειρία για το πως είναι η σύγχρονη διοίκηση.

Ανέφερε, δε, πως οι Έλληνες συμφώνησαν, για πρώτη φορά, να δεχτούν ανθρώπους από άλλες χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία να εργαστούν στην Ελλάδα για να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση.



Πηγή: www.iefimerida.gr


ΣΚΛΗΡΗ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ


«Μνημείο κινδυνολογίας και καταστροφολογίας» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την πρωτολογία του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη τονίζοντας ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπαθεί να «ψαρέψει» στα θολά νερά της ακροδεξιάς.

Απαντώντας επίσης σε θέσεις του κ. Μητσοτάκη ότι η ασφάλεια είναι προϋπόθεση της ελευθερίας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ελευθερία και η ασφάλεια είναι διαλεκτικά συνδεόμενες, γιατί ελευθερία χωρίς ασφάλεια σημαίνει μια κατάσταση ζούγκλας και ασφάλεια χωρίς ελευθερία, είναι ολοκληρωτισμός.

Ο κ. Τσίπρας χαιρέτισε το κλείσιμο της πρωτολογίας του κ. Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ασφαλής χώρα και αυτό, προσέθεσε, είναι το μήνυμα της συνεδρίασης που πρέπει να πάρουν όλοι οι πολίτες του κόσμου που θέλουν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ λέγοντας  ότι η χώρα γίνεται σύμβολο αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, «και ο κ.Μητσοτάκης μας είπε ότι στην Ελλάδα βαφτίσαμε την ανομία ανθρωπισμό». Παράλληλα ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στα περί σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με τρομοκρατία υποστήριξε πως «τους οπαδούς της βαριοπούλας και των τσεκουριών η αριστερά τους έχει απέναντι. Εσείς δεν τους έχετε πάντα απέναντι».
Ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε με τη σειρά του στο περί τρομοκρατίας λέγοντας πως «όλοι οι τρομοκράτες προέρχονται από τη μήτρα της Αριστεράς. μιλάτε σε έναν άνθρωπο που έχει βιώσει τον πόνο από ακραίους αριστερούς τρομοκράτες. Να μην τα ξεχνάτε αυτά.»

Τι απάντησε για τη σχέση ΣΥΡΙΖΑ-τρομοκρατίας
Για την αναφορά Μητσοτάκη στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ - τρομοκρατίας, είπε: «Λυπάμαι γι αυτη την σταση γιατί πιστεύω ότι ανήκουμε σε μια γενιά που έπρεπε να ξεπεράσουμε τις διχαστικές πρακτικές του παρελθόντος. Είμαι υποχρεωμένος να πω ορισμένα πράγματα. Η Αριστερά έχει σε αυτό τον τόπο ιστορία αγώνων, διωγμών έχει υπάρξει θύμα της βίας. Ηταν στους διωκόμενους και όχι στους διώκτες. Τις διώξεις διοργάνωνε το παρακράτος των εθνικοφρόνων. Εδωσαν την ζωή τους για την ελευθερία και την δημοκρατία. Δεν έχουμε σχέση με τους δήθεν αντιεξουσιαστές που έχουν εξουσιαστική αντίληψη. Η επιλογή να αφαιρεθεί ανθρώπινη ζωή είναι εξουσιαστική λογική. Και αυτή την αντίληψη κ. Μητσοτάκη την μοιράζονται οι δήθεν αντιεξουσιαστές με κάθε λογής τρομοκρατία. Είναι διχαστικό να μιλάτε για ιδεολογία της τρομοκρατιας και να ταυτίζετε την αριστερά με όλα αυτά». Και συνέχισε έδωσε αγώνες πάντα χωρίς κουκούλες και χωρίς τσεκούρια και χωρίς βαριοπούλες. Τους οπαδούς της βαριοπούλας και των τσεκουριών η αριστερά τους έχει απέναντι. Εσείς δεν τους έχετε πάντα απέναντι».

Μητσοτάκης: «Ολοι οι τρομοκράτες προέρχονται από τη μήτρα της Αριστεράς»
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε στα περί τρομοκρατίας λέγοντας πως όλοι οι τρομοκράτες προέρχονται από τη μήτρα της Αριστεράς προκαλώντας αντιδράσεις από την πλευρά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο ο κ.Μητσοτάκης ξεκαθάρισε «ούτε εννόησα ούτε μπορώ να φανταστώ ότι έλεγα ότι όλοι οι αριστεροί είναι τρομοκράτες». Μάλιστα απάντησε και στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «μιλάτε σε έναν άνθρωπο που έχει βιώσει τον πόνο από ακραίους αριστερούς τρομοκράτες. Να μην τα ξεχνάτε αυτά. Τιμώ τους αριστερούς αγωνιστές και τιμώ την ιδεολογική παρακαταθήκη της παράταξης. Λυπάμαι που είστε τόσο ανιστόρητοι. Ξεχνάτε την ιστορίας της μεταπολιτευτικής τρομοκρατίας, είπε ο κ. Μητσοτάκης.





Πηγή: www.iefimerida.gr


ΔΕΝ ΤΑ ΒΡΗΚΑΝ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ


«Δεν δέχονται αύξηση εισφορών στο ύψος που προτείνουμε ώστε να μην προχωρήσουμε σε επιπλέον μειώσεις» ομολόγησε ανώτατο στέλεχος του υπ. Εργασίας

Σε κανένα σημείο δεν διαπιστώθηκε σύγκλιση με τους δανειστές και στο μέτωπο του ασφαλιστικού παρότι η διαπραγμάτευση διεκόπη μετά τις 3 τα ξημερώματα. Σύμφωνα με ανώτατα κυβερνητικά στελέχη που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση, το κουαρτέτο απαιτεί μεγαλύτερη μείωση των επικουρικών συντάξεων ακόμα και αν δώσει το «πράσινο φως» για μικρή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για την επικουρική ασφάλιση στο ΕΤΕΑΕΠ (η νέα ονομασία του ΕΤΕΑ).

Οι πιστωτές δέχονται μικρή αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές, η οποία όμως δεν είναι ικανή να ισορροπήσει το εύρος των μειώσεων που απαιτούνται στις επικουρικές συντάξεις.

«Παραμένει η διαφορά, δεν δέχονται αύξηση εισφορών στο ύψος που προτείνουμε εμείς ώστε να μην προχωρήσουμε σε επιπλέον μειώσεις στις επικουρικές» επισήμανε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας αφήνοντας να εννοηθεί ότι τίθεται σε ζώνη κινδύνου ακόμα και το όριο προστασίας των 1.300 ευρώ μικτά (1.170 καθαρά).

Η πρόταση της κυβέρνησης που αφορά στην αύξηση των εισφορών και περιελήφθη στο νομοσχέδιο πριν να κλειστεί η συμφωνία, προβλέπει αύξηση των εισφορών κατά 0,50% για τον εργοδότη και κατά 0,50% για τον εργαζόμενο από 1.6.2016 και μέχρι την 31.5.2019. Εν συνεχεία προβλέπεται αύξηση  κατά 0,25% για τον εργοδότη και κατά 0,25% για τον εργαζόμενο από 1.6.2019 και μέχρι την 31.5.2022. Μετά το πέρας της εξαετίας το ποσοστό της μηνιαίας εισφοράς επανέρχεται στο ύψος που ίσχυε κατά την 31.12.2015.

«Το ζήτημα θα λυθεί σε πολιτικό επίπεδο, και οι συζητήσεις με το υπουργείο Εργασίας θα συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο» δήλωσε η ελληνική πλευρά αφήνοντας να εννοηθεί ότι εμπλοκή υπάρχει και στον τρόπο διαχείρισης της περιουσίας κινητής και ακίνητης περιουσίας των ταμείων.

Πάντως ακόμα και με δεδομένη τη μικρή αύξηση των εισφορών, το σχέδιο νόμου προβλέπει μείωση των επικουρικών συντάξεων έως και 40% μέσω του επαναυπολογισμού τους. Το πλέγμα προστασίας (άθροισμα κύριας και επικουρικής) ορίζεται στα 1170 ευρώ καθαρά (1300 μικτά) που σημαίνει ότι  θα υποστούν μειώσεις περισσότεροι συνταξιούχοι. Το νομοσχέδιο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο το υπερβάλλον ποσό (που ξεπερνά τα 1170 ευρώ) να μηδενιστεί σε περιπτώσεις συντάξεων με υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης με αποτέλεσμα αυτή η κατηγορία των συντάξεων να υποστεί μείωση έως και 40%. Επιπλέον σε περίπτωση αύξησης των ελλειμμάτων του επικουρικού ταμείου και μείωσης των εσόδων ενεργοποιείται αυτόματα μηχανισμός περικοπής των συντάξεων.

Σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη διάταξη ο Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε δεν θα απαιτηθεί να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός καθώς η εισπραξιμότητα των εισφορών θα ανέλθει στο 60%-65% (από 40%-45% σήμερα)!

Η καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας προφανώς θα επηρεάσει την κοινοβουλευτική πορεία του ασφαλιστικού νομοσχεδίου καθώς ο κ. Κατρούγκαλος είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι μέχρι να ξεκινήσει -μετά το Πάσχα- η συζήτηση του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής, η συμφωνία θα έχει κλείσει. Προσερχόμενος στην συνάντηση ο υπουργός Εργασίας είπε ότι τις ερχόμενες μέρες ίσως και σήμερα, το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στην κοινοβουλευτική επιτροπή.

Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι θα δεχτούμε βελτιώσεις όχι όμως περικοπές καθώς έχουμε εξαντλήσει τα όριά μας ενώ αναφερόμενος στην εξαίρεση των βουλευτών από την ένταξή τους στον ενιαίο φορέα (ΕΦΚΑ) τόνισε πως όλοι θα έχουν την ίδια μεταχείριση «από τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου μέχρι και το τελευταίο μπλοκάκι». Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας αναφέρεται ότι  οι συντάξεις των βουλευτών που έχουν εκλεγεί μέχρι το 2012 καταβάλλονται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Δηλαδή δεν υπάρχει φορέας κοινωνικής ασφάλισης αρμόδιος για να καταβάλλει τις συντάξεις αυτές καθώς οι βουλευτές δεν κατέβαλαν ποτέ ασφαλιστικές εισφορές.

Ετσι λοιπόν, δεν είναι νοητή η υπαγωγή τους στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) που δημιουργείται για πρώτη φορά διότι ο ΕΦΚΑ συγκροτείται από ασφαλιστικά ταμεία και γενικότερα από φορείς κοινωνικής ασφάλισης και μόνο.

Συνεπώς δεν πρόκειται για εξαίρεση των βουλευτών από το σύστημα του ΕΦΚΑ αφού μετά το 2012 (4093/12) οι βουλευτές υπάγονται στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης στους οποίους ανήκουν λόγω της μισθωτής εργασίας που παρείχαν πριν από την εκλογή τους.


ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

VasilisX

About VasilisX

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :