Random Posts

Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Τέρμα η Τρόικα ,ενώ το δράμα της Ειδομένης συνεχίζεται

Σταμάτησαν οι συνομιλίες με την Τρόικα τα ξημερώματα καθώς οι δυο πλευρές φάνηκε οτι δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία, παρά την αισιοδοξία που προσπαθούσε να καλλιεργήσει τουλάχιστον η ελληνική κυβέρνηση τις προηγούμενες ημέρες.

«Αποφασίστηκε παύση συζητήσεων για να πάμε στην Ουάσιγκτον. Συμφωνούμε και οι τέσσερις θεσμοί και η ελληνική Κυβέρνηση ότι υπήρξε πρόοδος στα μεγάλα θέματα που χρειάζονται για να φτιάξουμε ένα ισχυρό κείμενο για συμφωνία . Θα επιστρέψουν μετά τη Δευτέρα για να τελειώσει αυτή η συμφωνία μέχρι το Eurogroup στις 22/4.Θα καταλήξουμε στο staff level agreement λίγο πριν Eurogroup. Υπάρχει μεγάλη πρόοδος σε πολλά μεγάλα θέματα αλλά επειδή υπήρχαν πολλά μικρά δεν έβγαινε να γραφτεί το staff level agreement όσο περνούσε ο καιρός και γι αυτό το λόγο δε θα μπορούσαμε να το κλείσουμε μέχρι σήμερα τα χαράματα γιατί οι θεσμοί θέλουν να φύγουν αύριο», είπε ο κ. Τσακαλώτος στις 2 τα ξημερώματα οπότε και σταμάτησαν οι συζητήσεις.

Πού υπάρχει χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών

Οπως είπε και ο κ. Τσακαλώτος κυβέρνηση και θεσμοί συμφώνησαν ότι τις τελευταίες 10 ημέρες υπήρξε σημαντική πρόοδος. Αυτό, μάλιστα, αναμένεται να το αποτυπώσουν σε κείμενό τους και οι Θεσμοί. Σύμφωνα με πληροφορίες, όντως, στα κείμενα των τριών Θεσμών είναι όλα συμφωνημένα, ακόμη και ο κατάλογος των φορολογικών μέτρων.

Ωστόσο, υπάρχει χάσμα στα πιο κρίσιμα ζητήματα και για αυτό δεν υπήρχε και λόγος να συνεχιστεί η συζήτηση περαιτέρω:

Πρωτογενές πλεόνασμα
Το Ταμείο επιμένει ότι με τα μέτρα που λαμβάνονται το πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 και το 2018 θα είναι στο 1,5% και όχι στο 3,5% όπως εκτιμά η κυβέρνηση και αποδέχονται οι Ευρώπαιοι.

Φορολογικά
Το ΔΝΤ επιμένει να μην υπάρχει αφορολόγητο πάνω από 8.182 ευρώ (με έκπτωση φόρου 1.800 αντί 2.100 ευρώ σήμερα ή 2.000 που έχει προτείνει η κυβέρνηση και σημαίνει αφορολόγητο για μισθωτούς-συνταξιούχους στα 9.100 ευρώ).

Οι δανειστές, επίσης, δεν δέχονται τις αυξήσεις  στα τσιγάρα.

Συντάξεις
Η ελληνική πλευρά δεν δέχεται να ξεκινήσουν οι περικοπές από τα 1.300 ευρώ, χωρίς τουλάχιστον άλλες υποχωρήσεις από την πλευρά των δανειστών (όπως αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, είτε παραχώρηση στα κόκκινα δάνεια.

Στο τραπέζι έχει μπει και πρόβλεψη για μεγαλύτερη και ταχύτερη μείωση του ΕΚΑΣ από το 2017 (πριν την πλήρη κατάργησή του το 2019).

«Κόκκινα» δάνεια
Η κυβέρνηση φαίνεται να συζητά για κατάργηση της προστασίας (εξαίρεσης) των στεγαστιών δανείων μετά τον Δεκέμβριο του 2016. Στο τελικό κείμενο συμφωνίας που έμεινε ανυπόγραφο στο τραπέζι προβλέπεται κατάργηση από το Δεκέμβριο φέτος κιόλας –δηλαδή παράταση μόλις 7-8 μηνών.

Τι συνέβη

Λίγο μετά τη 1 τα μεσάνυχτα αποχώρησαν τα τεχνικά κλιμάκια και οι υπουργοί  προσπαθούσαν να πείσουν τους ξένους απεσταλμένους ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να δεχθεί να χάσει και στα τρία μέτωπα. Ετσι, αποφάσισαν την παύση των συζητήσεων.

Σε πολιτικό επίπεδο η διαπραγμάτευση

Τώρα η διαπραγμάτευση θα μεταφερθεί σε πολιτικό επίπεδο με την κυβέρνηση να επιχειρεί στην Ουάσινγκτον όπου θα πάνε οι εκπρόσωποι των Θεσμών αλλά και ελληνική αντιπροσωπεία για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, μια συμφωνία στις επαφές με την Κριστιν Λαγκάρντ  και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Τι θα γίνει τώρα

Η Κριστίν Λαγκάρντ θα συζητήσει με τους Έλληνες και τους Ευρωπαίους εκπροσώπους τι από όλα αυτά μπορεί στο τέλος να γλιτώσει η Ελλάδα.  Ο όρος που θα βάλει είναι  οι Ευρωπαίοι να αναλάβουν να εγγυηθούν πώς θα ελαφρύνουν όσο χρειάζεται το ελληνικό χρέος.  Αν στην Ουάσινγκτον επιτευχθεί συμφωνία για λιγότερο σκληρά μέτρα και εγγυήσεις ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, οι συζητήσεις θα επαναληφθούν στην Αθήνα από Δευτέρα.

Το καλό, το κακό σενάριο και το ενδιάμεσο σενάριο

Το καλό σενάριο είναι στην Ουάσινγκτον να πάει καλά η συζήτηση και να υπάρξει συμφωνία μέχρι την άλλη Πέμπτη, πριν το Eurogroup της 22ας Απριλίου. Αν υπάρξει συμφωνία, το Eurogroup θα εγκρίνει τη χορήγηση των δόσεων.

Το ενδιάμεσο σενάριο, βρίσκεται κάπου στη μέση: Στην Ουάσινγκτον να μπει η παράμετρος «ελάφρυνση χρέους», στις 22 Απριλίου το Eurogroup να δεσμευτεί να ξεκινήσουν οι κυβερνήσεις τις διαδικασίες για το χρέος, αλά να μην υπάρξει συμφωνία για τα μέτρα και εκταμίευση δόσης, κάτι που θα γίνει σε έκτακτο στις 29 Απριλίου πιθανότατα.

Το κακό σενάριο είναι να μην υπάρξει η συμφωνία  ούτε στην Ουάσιγκτον, ούτε στις 22 Απριλίου. Αυτό μπορεί να σημαίνει οικονομική ασφυξία για τη χώρα μας.

Τι δεν συζητήθηκε το βράδυ με τους Θεσμούς

Οπως προαναφέρθηκε τα θέματα που απασχόλησαν σήμερα τις συζητήσεις ήταν το ασφαλιστικό, το δημοσιονομικό και τα «κόκκινα» δάνεια. Αντίθετα, δεν ετέθησαν, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, ζητήματα των υπουργείων Παιδείας και Δικαιοσύνης, όπως και του νέου Ταμείου αποκρατικοποιήσεων, ενώ ο υπουργός Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, που είχε προσέλθει στο κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων στον τομέα της ενέργειας, μετέθεσε χρονικά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των θεσμών.





Πηγή: www.iefimerida.gr



ANΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ

Ακόμα και μολότοφ υπόσχονται οι αλληλέγγυοι στους μετανάστες - «Κάναμε όσα δεν έκανε η Ελλάδα» υποστηρίζουν οι Σκοπιανοί

Ενώ τα επεισόδια της Κυριακής έχουν προκαλέσει αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων η κατάσταση στην Ειδομένη παραμένει εκρηκτική ενώ υπάρχει φόβος για επανάληψη της «εφόδου» των προσφύγων στα σύνορα σήμερα το πρωί μετά από παροτρύνσεις  ξένων αλληλέγγυων.
Στα επεισόδια και στη στάση των Σκοπίων αλλά και στις ΜΚΟ ξένης ιθαγένειας αναφέρθηκε χθες κατά την διάρκεια των δηλώσεών του με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα ο πρωθυπουργός Αλέξη Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για  «μεγάλη ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό».

Χαρακτήρισε διπλή πρόκληση τα επεισόδια και εξήγησε: «Παρακινήθηκαν από ορισμένους ''αλληλέγγυους εθελοντές'', εκπροσώπους ΜΚΟ, και μάλιστα κάποιοι από αυτούς είναι ξένης ιθαγένειας και δεν διαμένουν σε ελληνικό έδαφος. Η δεύτερη πρόκληση, είναι η στάση της αστυνομίας της ΠΓΔΜ, η οποία απέναντι σε ανθρώπους που, προφανώς δεν κρατούσαν όπλα, επιτέθηκε με χημικά, δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες, και αυτό αποτελεί μεγάλη ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και για χώρες που θέλουν να γίνουν κομμάτι του ευρωπαϊκού πολιτισμού».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι σε αυτό τον αγώνα, εκτός από τις αντικειμενικές δυσκολίες, η κυβέρνηση βρίσκει απέναντί της και ορισμένες ΜΚΟ που κάνουν την εντελώς αντίθετη δουλειά και προσπαθούν να πείσουν τους ανθρώπους να παραμείνουν εκεί, αδιαφορώντας αν η παραμονή τους εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους, διότι έχουν στο μυαλό τους, όχι να προσφέρουν αλλά να πάρουν κονδύλια. «Περιμένω τις ευρωπαϊκές αρχές, τους διεθνείς οργανισμούς, την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες να πούνε κάτι για όσα συνέβησαν χθες» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Πάντως ο έλληνας πρωθυπουργός απέφυγε να μιλήσει για παραβίαση των ελληνικών συνόρων.

Στα δύο διαβήματα που έκανε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών την Κυριακή προς τα Σκόπια και στις αιτιάσεις της ελληνικής κυβέρνησης,  απάντησε με επίθεση σε συνέντευξη που έδωσε στο Mega ο  πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβανόφ ο οποίος είπε ότι οι αρχές της χώρας του έκαναν ότι θα έπρεπε να έχει κάνει η ελληνική πλευρά.

Ο κ. Ιβανόφ υποστηρίζει ότι η Αστυνομία της χώρας του επέβαλε την τάξη στη μεθόριο. «Οι Αρχές της “Μακεδονίας” πήραν όλα τα μέτρα που έπρεπε να έχουν λάβει οι ελληνικές Αρχές για να αποτρέψουν την απόπειρα για μαζική είσοδο μεταναστών στην επικράτειά μας.

Επομένως, καλώ την ΕΕ να βοηθήσει την Ελλάδα να εκκενώσει τον καταυλισμό της Ειδομένης από όπου ξεκίνησαν αυτές οι παράνομες απόπειρες να περάσουν οι μετανάστες στην επικράτειά μας και να διασχίσουν το διάδρομο που έκλεισε με απόφαση των Βρυξελλών» λέει.

Κατηγορεί την Αθήνα για ανοχή στους αυτοαποκαλούμενους εθελοντές-υποκινητές των προσφύγων και σημειώνει ότι το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας του είχε ενημερώσει όλες τις χώρες του Βαλκανικού διαδρομόμου  και τα κράτη - μέλη της ΕΕ. «Αντί να στέλνει διαβήματα το ελληνικό ΥΠΕΞ έπρεπε να μας ενημερώσει για το τι συμβαίνει στην Ειδομένη με τους λεγόμενους εθελοντές -τους ανθρώπους που οργάνωσαν όλα αυτά και μοίραζαν φυλλάδια στα αραβικά προετοιμάζοντας παράνομη είσοδο στην επικράτειά μας” αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Όσο ισχύει αυτή η απόφαση, θα τη σεβαστούμε και δεν θα επιτρέψουμε την παράνομη είσοδο στην επικράτειά μας. Δεν αρμόζει σε κράτος-μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και σε μια χώρα που συμμετείχε στην απόφαση για το κλείσιμο του διαδρόμου να μη σέβεται αυτήν την απόφαση και να θέτει σε κίνδυνο την επικράτεια γείτονος χώρας επιτρέποντας την παράνομη είσοδο μεταναστών».

Πάντως ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ όταν ρωτήθηκε απέφυγε να καταδικάσει τα επεισόδια και είπε ότι η προστασία των συνόρων πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τα διεθνή κριτήρια, είτε πρόκειται για χώρα της ΕΕ είτε όχι.

Μήνυμα προς όλες τις εμπλεκόμενες αρχές και τις ΜΚΟ να σταματήσουν την παραπληροφόρηση προς τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ειδομένη έστειλε και η Κομισιόν, διά της αναπληρώτριας εκπροσώπου της, Μίνα Αντρέεβα.


Φόβοι για νέα επεισόδια


Εν τω μεταξύ ο φόβος νέων επεισοδίων παραμένει καθώς οι αλληλέγγυοι παρά τις αποδοκιμασίες από όλες τις πλευρές κάλεσαν ξανά για σήμερα το πρωί τους πρόσφυγες να κάνουν νέα επιχείρηση να περάσουν τα σύνορα.



Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν τηλεοπτικοί σταθμοί, οι αλληλέγγυοι υποσχέθηκαν να τους εφοδιάσουν με βόμβες μολότοφ. Η Ελληνική Αστυνομία αυτή την φορά θα προσπαθήσει να αποτρέψει παρόμοια κίνηση προκειμένου να μην επαναληφθούν τα επεισόδια και να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Ωστόσο η κατάσταση δεν είναι εύκολη γιατί σε μία τέτοια περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος ανάφλεξης στην ελληνική πλευρά όπου όμως εξακολουθούν να παραμένουν περί τους 12.000 πρόσφυγες.



Εν τω μεταξύ χθες άρχισε και η επιχείρηση εκκένωσης του Πειραιά με την μεταφορά των προσφύγων στο Σκαραμαγκά. Εκτιμάται ότι περίπου 700 πρόσφυγες δέχθηκαν μετά από την ενημέρωση που τους έγινε να μεταφερθούν στην οργανωμένη δομή. Συνολικά είναι έτοιμες 800 θέσεις από τις συνολικά 3.500 που θα δημιουργηθούν στον Σκαραμαγκά και η διαδικασία θα συνεχιστεί σήμερα και τις επόμενες ημέρες καθώς θα παραδίδονται περισσότερες θέσεις φιλοξενίας.

Ενώ όμως οι αρχές δίνουν μάχη για να αποκαταστήσουν την εικόνα του πρώτου λιμανιού της χώρας προβλήματα δημιουργούνται στο Ελληνικό το οποίο επίσης έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο καταυλισμό με περίπου 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες, η παρουσία των οποίων αρχίζει και προκαλεί την δυσφορία των τοπικών κοινωνιών.



Πάντως τόσο ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Ζάιμπερτ  όσο και η εκπρόσωπος της Κομισιόν Αντρέεβα στις χθεσινές τους δηλώσεις έκαναν έκκλησή στους πρόσφυγες να εμπιστεύονται τις ελληνικές αρχές, να διαμένουν στις οργανωμένες δομές  και να ακολουθούν τις νόμιμες διαδικασίες για την παροχή ασύλου σε όσους δικαιούνται.



Ίσως το μόνο θετικό είναι ότι χθες μόλις 18 άτομα πέρασαν από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά.

Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί με ανησυχία την εξέλιξη καθώς θεωρεί ότι η στάση της Τουρκίας θα εξαρτηθεί και από το αν θα τηρήσουν την υπόσχεση για απελευθέρωση της βίζας οι ευρωπαϊκές χώρες, κάτι που εκτιμά ότι δύσκολα θα γίνει.

ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ




O MHTΣΟTAKΗΣ ΣΤΟ CNN


Βέβαιος, ότι «η Νέα Δημοκρατία είναι η εναλλακτική λύση που μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση», εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως σε περίπτωση εκλογών η ΝΔ θα τις κερδίσει.

«Η Ελλάδα χρειάζεται ξένες επενδύσεις. Αυτή είναι η στρατηγική για να πάει η χώρα μπροστά. Όχι η λιτότητα. Αλλά αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί»
Αυτό τόνισε σε συνέντευξή του που παραχώρησε στο CNN International από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση έχει απολέσει την εμπιστοσύνη του λαού προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα είναι υπέρ της επιχειρηματικότητας, μια κυβέρνηση που θα φέρει πίσω στην Ελλάδα την ανάπτυξη».

Ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε την ανάγκη να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις ξεκαθαρίζοντας, πως η ΝΔ θα προχωρήσει άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση. «Ξέρουμε τι χρειάζεται να κάνουμε σήμερα για να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα. Στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμα επενδυτικές ευκαιρίες. Όμως, η Ελλάδα χρειάζεται μια κυβέρνηση που να μπορεί να υλοποιήσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Τις σωστές μεταρρυθμίσεις» δήλωσε, ξεκαθαρίζοντας πως λύση στο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι οι επενδύσεις και όχι η λιτότητα.


«Η Ελλάδα χρειάζεται ξένες επενδύσεις. Αυτή είναι η στρατηγική για να πάει η χώρα μπροστά. Όχι η λιτότητα. Αλλά αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί» είπε χαρακτηριστικά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάχθηκε για μια ακόμα φορά κατά της πολιτικής των φοροεπιδρομών τονίζοντας πως η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί, ενώ σημείωσε πως η Ελλάδα χρειάζεται σταθερό φορολογικό σύστημα και λιγότερη γραφειοκρατία. «Δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα για ακόμα περισσότερους φόρους» δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ.


ΠΗΓΗ THE TOC

VasilisX

About VasilisX

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :