Random Posts

Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Γεφύρι της Αρτας η συμφωνία με τους θεσμούς ενώ οι Αλβανοί χρησιμοποιούν χημικά στην Ειδομένη

ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΩΣ ΤΩΡΑ


«Έχει γίνει σημαντική πρόοδος για να υπάρξει συμφωνία για τα «κόκκινα δάνεια» αλλά δεν έχει κλείσει ακόμη η συμφωνία» δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, εξερχόμενος από τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών.
Σήμερα στις 15:00 το νέο ραντεβού
Ο υπουργός ανέφερε ότι το ραντεβού με τους θεσμούς ανανεώθηκε για τις 15:00 και επισήμανε ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει σήμερα, καθώς αύριο Τρίτη αναχωρούν οι εκπρόσωποι των θεσμών. Πρόσθεσε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία για το φορολογικό και πως το μεσημέρι θα συνεχιστεί η συζήτηση για τα «κόκκινα» δάνεια.

Τσακαλώτος: Επιμένουμε σε 9.100 ευρώ για το αφορολόγητο
«Μπορεί να καταλήξουμε σήμερα σε συμφωνία για το δημοσιονομικό», αναφέρουν πηγές από την πλευρά του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Μάλιστα ο υπουργός παραδέχτηκε ότι το ΔΝΤ θα έχει διαφορετική εκτίμηση απόδοσης και θα πατήσει εκεί για να ζητήσει μεγαλύτερη μείωση Χρέους. Για το αφορολόγητο είπε «Δεν συζητάμε το αφορολόγητο. Επιμένουμε σε 9100 ευρώ»

Στουρνάρας: Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση
Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος από τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους θεσμούς. «'Εχουμε φτάσει κοντά» σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την πορεία της διαπραγμάτευσης για τα «κόκκινα» δάνεια.



Τα ενδεχόμενα για συμφωνία και ο ρόλος του Ταμείου
Αντίστροφα μετράει ο χρόνος, στην προσπάθεια πιστωτές και κυβέρνηση να καταλήξουν σε δύο προσχέδια μέτρων (ένα με την ΕΕ και ένα με το ΔΝΤ), με τα οποία και θα μεταβούν τις επόμενες μέρες στην Ουάσινγκτον.

Από το Μέγαρο Μαξίμου, φιλοδοξούν να περάσουν τον κάβο της αξιολόγησης μέσα ή, αμέσως, μετά τις γιορτές του Πάσχα. Έχοντας επομένως όλη τους την προσοχή στραμμένη στην πορεία των συζητήσεων του οικονομικού επιτελείου με το κουαρτέτο, καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό.

Κυβερνητικές πηγές, μάλιστα, σε συνομιλία τους με το iefimerida.gr, αργά χθες βράδυ, προϊδέαζαν ότι το ίδιο σκηνικό αναμένεται να επαναληφθεί και σήμερα (από το μεσημέρι και μετά) με δεδομένο ότι οι συζητήσεις είναι πια στην πιο κρίσιμη φάση τους.

Απρόβλεπτο το ΔΝΤ
Ενόψει δε, του ραντεβού της Παρασκευής στην Ουάσινγκτον, οι ίδιες υψηλόβαθμες πηγές σημειώνουν ότι προφανώς και περιμένουν θετικά αποτελέσματα από όσα θα δρομολογηθούν εκεί. Τόσο στις εργασίες της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, όσο και στις κατ' ιδίαν επαφές που θα γίνουν στο περιθώριο. Το "παρών" στη συνάντηση της Ουάσινγκτον , θα δώσουν οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης, κορυφαίοι υπουργοί της ευρωζώνης (Σόιμπλε, Σαπέν, κ.ά.), ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί, οι επικεφαλής του Ταμείου Κ. Λαγκάρντ και της Κομισιόν Ζ. Κ Γιούνκερ, καθώς και της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι.

Τελικές αποφάσεις δεν πρόκειται να ληφθούν, αλλά τα όσα θα ειπωθούν και συμφωνηθούν, προφανώς και θα "χρωματίσουν" τις εξελίξεις για το ελληνικό ζήτημα ακόμα και για το πότε θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. "Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τη στάση του Ταμείου", αναφέρουν  στο iefimerida.gr από το περιβάλλον του πρωθυπουργού αφήνοντας σαφή υπονοούμενα για τη στάση που τηρεί το Ταμείο.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία
Στο ερώτημα, πάντως, τι θα συμβεί αν δεν υπάρξει συμφωνία με το ΔΝΤ και αν δεν υπάρξει συμφωνία ούτε με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς (με το σκεπτικό ότι οι θεσμοί φαίνεται να συγκλίνουν ως προς το ύψος των μέτρων που ζητούν) ξεκάθαρη απάντηση δεν υπάρχει.

Και, βέβαια, κανείς στην κυβέρνηση δεν θέλει να σκέφτεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο θα έθετε σε ακόμα μεγαλύτερη αβεβαιότητα την οικονομία υποθηκεύοντας το πολιτικό μέλλον της κυβέρνησης.

Ανεπιθύμητη και η μεσοβέζικη λύση
Ανεπιθύμητο, τέλος, για το Μαξίμου είναι και το σενάριο μιας μεσοβέζικης λύσης. Το ενδεχόμενο, δηλαδή, να υπάρξει συμφωνία σε επιμέρους θέματα (ασφαλιστικό - φορολογικό) αφήνοντας ανοιχτά τα υπόλοιπα μέτωπα.  Σε μια τέτοια περίπτωση, ελλοχεύει ο κίνδυνος να γυρίσει ο χρόνος στον Ιούνιο του 2015 και ο λογαριασμός να είναι πολύ πιο βαρύς.

Παρέλαση υπουργών
Την πύλη του Hilton μετά τις 21:30 το βράδυ της Κυριακής άρχισαν να περνούν διαδοχικά, εκτός από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο οι ο Γιώργος Σταθάκης για το θέμα των δανείων, ο Γιώργος Κατρούγκαλος αλλά και ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, προφανώς για το μισθολόγιο, όπως και εκπρόσωποι του ΤΑΙΠΕΔ για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Τα μεγάλα «αγκάθια»
Οι μεγαλύτερες διαφορές της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές που επιχειρείται να γεφυρωθούν εντοπίζονται στα «κόκκινα» δάνεια, τις επικουρικές, το ύψος του αφορολόγητου και τους έμμεσους φόρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες και μετά από 10 και πλέον ώρες διαβουλεύσεων το Σάββατο, φαίνεται πως οι δανειστές έβγαλαν «κόκκινη κάρτα» στη συμβιβαστική πρόταση της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια και επιμένουν σε μεγάλες περικοπές των επικουρικών συντάξεων. Διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχουν επίσης και στα φορολογικά μέτρα.

Ο κ. Τσακαλώτος ευελπιστεί να καταλήξει σε μία «κατ' αρχήν συμφωνία» και σε δύο ξεχωριστά κείμενα (από ΕΕ και ΔΝΤ), που θα δίνουν προοπτική συμφωνίας και θα τα πάρει μαζί του στην Ουάσινγκτον, όπου μεταφέρονται τα «παζάρια» από την Πέμπτη. Άλλες πηγές της κυβέρνησης έλεγαν πως «πρέπει να κλείσουμε και θα κλείσουμε» έως την Τετάρτη, οπότε και θα διακοπούν οι συζητήσεις λόγω του ότι όλοι θα πρέπει να μεταβούν στην Ουάσινγκτον για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ.

Πάντως, συνεργάτες των υπουργών ανέφεραν το βράδυ της Κυριακής ότι το πρωί της Δευτέρας θα γίνει διάλειμμα στις συζητήσεις, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο να συνεχιστούν και μετά από αυτό...

Από αναβολή σε αναβολή η έναρξη
Η διαπραγμάτευση ξεκίνησε εν τέλει στις 22:00, ύστερα από αλλεπάλληλες αλλαγές της ώρας έναρξης, αφού αρχικά το ραντεβού ήταν προγραμματισμένο για τις 16:00 το απόγευμα. Αναβλήθηκε για τις 17:00, τις 20:00, τις 21:00 και εν τέλει η διαπραγμάτευση ξεκίνησε στις 22:00.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η μεταφορά της ώρας έναρξης των διαπραγματεύσεων από τις 20:00 στις 21:30 (τελικά ξεκίνησε στις 22:00 λόγω καθυστέρησης της Ντέλιας Βελκουλέσκου) έγινε μετά από αίτημα των εκπροσώπων των Θεσμών.

Για την αναβολή που είχε προηγηθεί δεν είναι γνωστό τι συνέβη, πάντως ο Ράσμους Ρέφερ της ΕΚΤ, μαζί με το επιτελείο του, ανέβηκε στην αίθουσα συσκέψεων ήδη από τις 16:50, για το ραντεβού των 17:00, ωστόσο εκεί ενημερώθηκε για την αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα και αποχώρησε.



Πηγή: iefimerida.gr


Η ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ


Σκοπιανοί αστυνομικοί πάτησαν Ελλάδα και επιτέθηκαν σε μετανάστες με πλαστικές σφαίρες και χημικά - Οργανωμένο σχέδιο έντασης από Γερμανούς, Ισπανούς, Ιταλούς βλέπουν οι ελληνικές αρχές

Η ένταση που συσσωρευόταν από καιρό στην Ειδομένη ξέσπασε χθες.  Μετά από υποδαύλιση «αλληλέγγυων», οι πρόσφυγες έκαναν μία συμβολική κίνηση να περάσουν τα ελληνοσκοπιανά σύνορα και οι αρχές των Σκοπίων υπό την παρακολούθηση αν όχι συνεργασία Αυστριακών, Σλοβένων, Τσέχων, Σλοβάκων Κροατών - δηλαδή μελών της ΕΕ- αστυνομικών, έδωσαν την δική τους πολιτική απάντηση με υπερβολική καταστολή που περιελάμβανε και χρήση πλαστικών σφαιρών.

Στην κίνηση των ακραίων ακτιβιστών να χρησιμοποιήσουν τους πρόσφυγες ως πολιορκητικό κλοιό για να αλλάξει η πολιτική της ΕΕ, το μήνυμα από την πλευρά των Ευρωπαίων ήταν κάθετο: ότι και να κάνουν οι πρόσφυγες τα σύνορα και ο βαλκανικός διάδρομος θα παραμείνουν κλειστά, έστω και διακινδυνεύοντας ανθρώπινες ζωές. Έλληνας κυβερνητικός παράγοντας σχολίαζε δηκτικά την έλλειψη ευαισθησίας των ευρωπαϊκών χωρών που μετείχαν στον σχεδιασμό για τον αποκλεισμό του βαλκανικού διαδρόμου, στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος καθώς και την λάθος στόχευση της ΕΕ που ενισχύει απευθείας της ΜΚΟ που αναπτύσσουν  συμφέροντα στην Ειδομένη, αντί να χρηματοδοτεί τις κρατικές αρχές.


Οι σφαίρες από καουτσούκ

Επεισόδια και πολιτικές αντιδράσεις

Η αρχή υπήρξε φυλλάδιο στα αραβικά που μοιράστηκε στους πρόσφυγες το Σάββατο το βράδυ από Ευρωπαίους «αλληλέγγυους», σύμφωνα με πληροφορίες, και τους καλούσε να κάνουν έφοδο για να περάσουν τον φράχτη την Κυριακή το πρωί. Η ελληνική αστυνομία είχε τις πληροφορίες της  και προσπάθησε να αποτρέψει την κίνηση, αλλά όπως λένε δεν ήταν διατεθειμένη να καταφύγει σε χρήση αυξημένης βίας. Όταν οι πρόσφυγες κατάφεραν να διαρρήξουν τον φράχτη σε κάποια σημεία, οι αστυνομικοί από την πλευρά των Σκοπίων έκαναν χρήση δακρυγόνων, χειροβομβίδων κρότου λάμψης και πλαστικές σφαίρες. Πέρασαν μάλιστα από την πλευρά του φράχτη που είναι προς τα ελληνικά σύνορα, γεγονός που επισήμαναν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στοχεύοντας προς τον Πάνο Καμμένο ως υπουργό Άμυνας με “εθνική ευαισθησία”, ότι δεν μπορεί να φυλάξει τα σύνορα. Πάντως το υπουργείο Εθνικής Αμύνης όπως και το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως διαβεβαίωσαν ότι οι Σκοπιανοί αστυνομικοί πέρασαν από την άλλη πλευρά του φράχτη όχι όμως και στο ελληνικό έδαφος.

Το υπουργείο Εξωτερικών μέσω του επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στην πΓΔΜ, πρέσβη Θεοχάρη Λαλάκου προέβη σε δύο αυστηρά διαβήματα με αφορμή τα απαράδεκτα επεισόδια στα οποία όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, κατέστησε σαφές με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η χρήση βίας κατ' ουδένα τρόπο συμβάλλει στην επίλυση του προσφυγικού προβλήματος και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις σχετικές προβλέψεις του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου. Η κυβέρνηση των Σκοπίων από την πλευρά της απάντησε ότι έγινε συντονισμένη κίνηση να παραβιαστεί ο φράχτης και να εισέλθουν πρόσφυγες και μετανάστες παράνομα στο έδαφός της.

Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Γιώργος Κυρίτσης από την πλευρά του δήλωσε: "Η χρήση χημικών, σφαιρών από καουτσούκ και βομβίδων κρότου λάμψης από τις δυνάμεις της ΠΓΔΜ, άνευ διακρίσεων, εναντίον ευάλωτων πληθυσμών, και μάλιστα χωρίς να συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας, είναι πρακτική επικίνδυνη και καταδικαστέα”. Ακολούθως "Καλούμε τις αρχές της ΠΓΔΜ να αντιληφθούν τους δυνητικούς κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση βίας εναντίον προσφύγων και μεταναστών. Καλούμε επίσης τους πρόσφυγες να μην πιστεύουν τις φήμες και τις ψευδείς πληροφορίες που διακινούν με εγκληματική ανευθυνότητα άγνωστοι, και να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές που εγγυώνται την ασφαλή μετακίνησή τους στους οργανωμένους χώρους προσωρινής φιλοξενίας".

Τα επεισόδια αλλά και την “ανικανότητα” της ελληνικής κυβέρνησης να  διαφυλάξει την τάξη και να προστατεύσει τα ελληνικά σύνορα και τους πρόσφυγες, καταδίκασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτάκος ανέφερε: “Τα πολύ ανησυχητικά γεγονότα στην Ειδομένη, τα οποία είχαν, ουσιαστικά, προαναγγελθεί, αποκαλύπτουν την πλήρη απουσία του ελληνικού κράτους από τμήμα ελληνικού εδάφους...Που είναι η Κυβέρνηση; Υπάρχει;".

To ΠΑΣΟΚ αναφέρει: «Η απούσα και επικίνδυνη κυβέρνηση με την ανικανότητα της να προστατεύσει τόσο τα σύνορα μας όσο και τους πρόσφυγες, εκθέτει διεθνώς τη χώρα.
Οι εντάσεις και οι συγκρούσεις στις προσφυγικές φαβέλες,  τόσο στον Πειραιά όσο και στην Ειδομένη, οδηγούν σε ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες καταστάσεις” και καλεί την κυβέρνηση να παραιτηθεί.

Το Ποτάμι στην ανακοίνωσή του σημειώνει ότι "Τα νέα επεισόδια στην Ειδομένη, με εμπλοκή μάλιστα δυνάμεων της FYROM, πρέπει επιτέλους να σημάνουν συναγερμό στην κυβέρνηση. Τους προειδοποιούμε ότι αν συνεχίσουν τον μακάριο ύπνο τους και δεν αντιδράσουν, θα είναι υπεύθυνοι για τις ανεξέλεγκτες καταστάσεις που θα ακολουθήσουν...Η Ειδομένη και ο Πειραιάς πρέπει να πάψουν να "διαφημίζονται" στις ευρωπαϊκές εφημερίδες ως "οι φαβέλες της Ευρώπης".


Μόνο ειρηνικά η εκκένωση λέει η κυβέρνηση

Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει σταθερή, μέσα από ενημέρωση και από την δημιουργία οργανωμένων δομών με καλές συνθήκες διαβίωσης να πείσει τους πρόσφυγες να αποχωρήσουν από την Ειδομένη. Προς τούτο έχουν να αντιμετωπίσουν την αντίθετη “προπαγάνδα” ενίων ΜΚΟ και ακραίων αλληλέγγυων που έχουν συμφέροντα οικονομικά οι πρώτοι, πολιτικές στοχεύσεις οι δεύτεροι, να συντηρείται η κατάσταση στην Ειδομένη.

Κυβερνητικός παράγοντας λέει: “Το ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί ΜΚΟ που δρουν στην Ειδομένη είναι ένας επιπλέον λόγος για να συντηρείται ο καταυλισμός. Κάποιοι βγάζουν λεφτά όσο οι πρόσφυγες παραμένουν εκεί. Παράλληλα κάποιοι αλληλέγγυοι παρασύρουν σε λάθος δρόμο τους πρόσφυγες”. Εκτός από την δημιουργία των καταυλισμών με καλές συνθήκες η ελληνική κυβέρνηση ποντάρει στην διαδικασία αιτήσεων ασύλου. Όταν οι πρόσφυγες πεισθούν ότι μέσα από την διαδικασία που θα γίνεται στις οργανωμένες δομές μπορεί να βρουν δρόμο για την Ευρώπη, τότε ίσως η Ειδομένη και ο Πειραιάς να αρχίσουν να αδειάζουν.
Όσον αφορά τον καταυλισμό στον Πειραιά όπου σύμφωνα με το Συντονιστικό παραμένουν περί τους 4.500 ανθρώπους, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα αρχίσει να αδειάζει. Σήμερα θα δοθούν προς χρήση οι 800 από τις 3.500 θέσεις φιλοξενίας στο Σκαραμαγκά.

Το μικρό κορίτσι δεν μπορεί να αναπνεύσει από τα χημικά


Οι ροές από τα τουρκικά παράλια έχουν μειωθεί σημαντικά αλλά δεν έχουν σταματήσει εντελώς κάτι που δείχνει ότι το πρόβλημα δεν έχει αντιμετωπιστεί και εν πολλοίς εξαρτάται από την συμπεριφορά της Τουρκίας και από το κατά πόσο θα ικανοποιήσει η ΕΕ τις απαιτήσεις της στο παζάρι που κάνει.

Η ελληνική κυβέρνηση πάντως ποντάρει όπως είναι δικαιολογημένο πολλά στην επίσκεψη του Πάπα ευελπιστώντας ότι αφενός θα επηρεάσει την κοινή γνώμη των ευρωπαϊκών χωρών και αφετέρου θα πείσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να δεχθούν μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων απευθείας από την Τουρκία κάτι που θα είναι επιχείρημα και προς την Άγκυρα να συνεχίσει να συγκρατεί τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Ο Ερντογάν έχει ήδη απειλήσει ότι αν δεν τηρήσει η Ευρώπη τις υποσχέσεις της για την οικονομική βοήθεια και για την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, τότε η Τουρκία δεν θα συνεχίσει να συγκρατεί το προσφυγικό κύμα.

ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ




H KATAΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Νέα προσπάθεια να πειστούν οι μετανάστες και πρόσφυγες να μεταφερθούν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας, θα καταβληθεί εκ νέου τη Δευτέρα από στελέχη του λιμενικού σώματος στο λιμάνι του Πειραιά στην πύλη Ε-2, ενώ από το Σάββατο ξεκίνησε η διανομή των ενημερωτικών φυλλαδίων στους δύο επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ, αλλά και στην Πέτρινη Αποθήκη.

Το φυλλάδιο εξηγεί στους μετανάστες και πρόσφυγες ότι, φτάνοντας στις δομές φιλοξενίας σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ενημερωθούν από τις ελληνικές Αρχές, προκειμένου να ασκήσουν τα δικαιώματά τους όσον αφορά την αίτηση ασύλου στην Ελλάδα και τη δυνατότητα για όσους πληρούν τους όρους ένταξής τους σε πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε άλλη χώρα της ΕΕ.
Οι μετανάστες και πρόσφυγες, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, από το λιμενικό σώμα, ανέρχονται σε 4.500 άτομα, ενώ το πρωί κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Αριάδνη" μεταφέροντας 10 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη.
Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, μιλώντας την Κυριακή στο δημοτικό ραδιόφωνο στο κανάλι 1 του Πειραιά, για το θέμα των προσφύγων, που διαμένουν προσωρινά στο λιμάνι, είπε ότι έχει ξεπεραστεί κάθε όριο.
«Μας κατήγγειλαν» υπογράμμισε «ότι δεν κάνουμε αυτό που πρέπει στο θέμα αυτό. Όμως ειδικά στο λιμάνι, ο δήμος δεν έχει καμία δικαιοδοσία και καμία αρμοδιότητα. Παρ' όλα αυτά, από ανθρωπιστικής πλευράς, κάναμε τα πάντα για να βοηθήσουμε και να συνεισφέρουμε όπως μπορούμε» σημείωσε ο κ.Μώραλης. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ενώ υπήρχαν διαβεβαιώσεις ότι το λιμάνι θα φιλοξενούσε 1000 άτομα για 24 ώρες φθάσαμε να έχουμε περισσότερο από 4.500 άτομα παραπάνω από 1 μήνα στο λιμάνι.
Η εκτίμησή μου, κατέληξε ο δήμαρχος, είναι ότι δεν πρόκειται να αδειάσει το λιμάνι, όπως λέγεται, σίγουρα όμως θα έχει μειωθεί αισθητά ο κόσμος που θα βρίσκεται εκεί.
Αύριο Τρίτη 12 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου.

ΠΗΓΗ ΝEWΣ 247

ΤΟΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

Τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα υποδέχεται στις 11.30 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός και ο Πορτογάλος ομόλογός του, πρόκειται να υπογράψουν κοινό κείμενο-διακήρυξη για τον περιορισμό της λιτότητας και τον αριστερό επαναπροσδιορισμό της πορείας της Ευρώπης. Σημαντικό επίσης, είναι το γεγονός ότι θα καταγράφονται και οι θέσεις για την κοινή διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Όπως δήλωσε άλλωστε σε συνέντευξή του στην 'Καθημερινή' ο κ. Κόστα, η Λισαβόνα θα φιλοξενήσει περισσότερους πρόσφυγες από ότι αρχικά δεσμεύθηκε, "από πεποίθηση" και όχι επειδή περιμένει ανταλλάγματα.

Με ενδιαφέρον, επίσης, αναμένει η Αθήνα  δηλώσεις υποστήριξης από τον Πορτογάλο πρωθυπουργό σε μια συγκυρία που η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την κυβέρνηση Τσίπρα σε συνδυασμό και με τη διαχείριση του προσφυγικού.

Τέλος, υπενθυμίζεται πως ο κ. Κόστα (στην παραπάνω συνέντευξη) τάχθηκε κατά των μετώπων στο εσωτερικό της Ε.Ε, αποκηρύσσοντας παράλληλα τη σύγκρουση Αθήνας-ΔΝΤ. Προχώρησε, δε, σε διστακτικό άνοιγμα προς τον κ. Τσίπρα, υπενθυμίζοντας πως  οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές ανέκαθεν είχαν εποικοδομητική στάση διαλόγου.



Πηγή: www.iefimerida.gr


ΑΠΕΤΥΧΕ Η ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ

Μία επικίνδυνη μόλυνση από έναν κοινό μύκητα (Candida albicans) ήταν η αιτία που απέτυχε πρόσφατα η πρώτη μεταμόσχευση μήτρας στις ΗΠΑ, την οποία επιχείρησε μία ομάδα γιατρών με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής χειρουργό Ανδρέα Τζάκη.

Οι γιατροί της Κλινικής Κλίβελαντ στη Φλόριντα, όπου έγινε η μεταμόσχευση, χρειάσθηκε να αφαιρέσουν τη μήτρα μετά από δύο εβδομάδες, στις 8 Μαρτίου, χωρίς να δώσουν περαιτέρω λεπτομέρειες.

Τώρα, αφού εξέτασαν τι πήγε στραβά, είναι πλέον σε θέση να εξηγήσουν την αιτία του προβλήματος. Επρόκειτο για μια μόλυνση, που προκλήθηκε από έναν μικροοργανισμό, ο οποίος συχνά βρίσκεται στο αναπαραγωγικό σύστημα των γυναικών. Η μόλυνση προκάλεσε πρόβλημα στην τροφοδοσία της μήτρας με αίμα.

«Ήταν μια σοβαρή επιπλοκή, δυνητικά απειλητική για τη ζωή», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Τζάκης, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

Ο εν λόγω μύκητας συνήθως συνυπάρχει αρμονικά στον γυναικείο κόλπο με βακτήρια και άλλα μικρόβια. Όμως κατά καιρούς, λόγω κάποιας ασθένειας ή λήψης φαρμάκων που διαταράσσουν την ισορροπία στην μικροβιακή κοινότητα, ο μύκητας αυτός μπορεί να πολλαπλασιασθεί ανησυχητικά.



Ο Τζάκης ανέφερε ότι ο μύκητας μπορεί να προήλθε είτε από τη δότρια της μήτρας, είτε από τη λήπτρια. Λόγω των ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, που πήρε η τελευταία για να μην απορρίψει ο οργανισμός της το μόσχευμα, το ανοσοποιητικό σύστημά της δεν μπόρεσε να καταπολεμήσει την ανάπτυξη του μύκητα. Αν μια τέτοια μόλυνση επεκταθεί στο αίμα, μπορεί να αποβεί μοιραία.

Η 26χρονη λήπτρια Λίντσεϊ ΜακΦάρναλντ εμφάνισε μεγάλη αιμορραγία δύο εβδομάδες μετά την μεταμόσχευση. Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι η μόλυνση είχε επεκταθεί σε μια αρτηρία που παρείχε αίμα στη μεταμοσχευμένη μήτρα, γι' αυτό και έγινε αμέσως η αφαίρεσή της. Ακολούθησε θεραπευτική αγωγή με αντιμυκητιασικά φάρμακα.

Οι μεταμοσχεύσεις μήτρας γίνονται για να αποκτήσουν παιδί γυναίκες που είτε δεν έχουν μήτρα εκ γενετής, είτε την έχασαν αργότερα λόγω ασθένειας ή τραυματισμού. Η μεταμόσχευση προορίζεται να είναι προσωρινή, εωσότου η γυναίκα αποκτήσει ένα ή δύο παιδιά. Στη συνέχεια, η μήτρα θα αφαιρεθεί, για να μην χρειάζεται η γυναίκα να παίρνει ανοσοκατασταλτικά φάρμακα εφ' όρου ζωής.

Ο Τζάκης και ο συνεργάτης του γυναικολόγος δρ Τομάζο Φαλκόνε δήλωσαν ότι δεν θα κάνουν προς το παρόν άλλη μεταμόσχευση, εωσότου βεβαιωθούν ότι δεν θα επαναληφθεί ένα πρόβλημα ανάλογο με αυτό της άτυχης 26χρονης γυναίκας. Όπως είπε ο Τζάκης, μια λύση θα είναι η προληπτική χορήγηση αντιμυκητιασικών φαρμάκων.

Μέχρι σήμερα, οι μόνες πετυχημένες μεταμοσχεύσεις μήτρας στον κόσμο έχουν γίνει στη Σουηδία από γιατρούς του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ. Έχουν πραγματοποιηθεί εννέα μεταμοσχεύσεις μέχρι σήμερα και πέντε γυναίκες με μεταμοσχευμένη μήτρα έχουν ήδη γεννήσει. Σε δύο περιπτώσεις χρειάσθηκε να γίνει αφαίρεση της μήτρας μέσα στον πρώτο χρόνο, στη μία λόγω θρόμβωσης αίματος και στην άλλη εξαιτίας βακτηριακής μόλυνσης.

Αντίθετα με την ομάδα του Ανδρέα Τζάκη, οι Σουηδοί γιατροί χρησιμοποίησαν μόνο μήτρες από ζωντανές δότριες (σε μερικές περιπτώσεις από τις μητέρες των ληπτριών) και όχι πτωματικές. Στις ΗΠΑ, πλην του Τζάκη, άλλες τρεις ομάδες γιατρών σχεδιάζουν μεταμοσχεύσεις μήτρας σε πειραματική βάση (Ιατρικό Κέντρο Πανεπιστημίου Μπέιλορ στο Ντάλας του Τέξας, Νοσοκομείο Brigham and Women στη Βοστώνη και Ιατρικό Κέντρο Nebraska Medicine στην Ομάχα της Νεμπράσκα).



Πηγή: www.iefimerida.gr

VasilisX

About VasilisX

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :