Random Posts

Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2016

Eξι ΔΕΚΟ στο υπερταμείο

ΕΞΙ ΔΕΚΟ ΣΤΟ ΝΕΟ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟΜε βάση το προσχέδιο του νομοσχεδίου έξι ΔΕΚΟ περνούν στο νέο υπερταμείο: ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές (πρώην ΟΣΚ κ.ά) - Στη Βουλή σήμερα ο νόμος

Στο «παραλίγο» πριν χαθεί άλλο ένα ραντεβού με την έγκριση της δόσεως των 2,8 δισ. από το Euro Working Group, η κυβέρνηση φέρνει τελικά σήμερα -όπως όλα δείχνουν- ​στη Βουλή ​το νομοσχέδιο-σκούπα των 33 σελίδων με τα τελευταία από τα προαπαιτούμενα της α΄αξιολόγησης.

Αν και η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου  αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τρίτη (δύο μέρες πριν την συνεδρίαση του Euro Working Group στις 29 Σεπτεμβρίου) εξελίσσεται μάλλον σε τυπική διαδικασία, χωρίς σασπένς για τη στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά την πανηγυρική και ευρεία σε κοινοβουλευτική πλειοψηφία κύρωση της ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού, σειρά παίρνουν και μισή ντουζίνα ΔΕΚΟ («φιλέτα» οι περισσότερες) για μεταβίβαση στο υπό σύσταση υπερταμείο Δημόσιας Περιουσίας.

Με βάση το προσχέδιο του νομοσχεδίου που διέρρευσε, έξι ΔΕΚΟ περνούν στο νέο υπερταμείο: ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές (πρώην ΟΣΚ κ.ά).

«Ό,τι πάει στο Ταμείο δεν σημαίνει πως θα πουληθεί. Ακόμα και αν δεν πουληθεί, θα αξιοποιηθεί και θα λειτουργεί υπό καλύτερο management, ενώ ο πολιτικός έλεγχος θα ανήκει στα αρμόδια υπουργεία» λένε στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, «λειαίνοντας» έτσι και τυχόν αντιδράσεις για την μεταβίβαση των εν λόγω κρατικών επιχειρήσεων.

Στο προσχέδιο περιλαμβάνεται σειρά ρυθμίσεων για τον σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο της υποχρέωσης εφαρμογής του ευρωπαϊκού μοντέλουl. Πρόκειται για τις διατάξεις που είχαν τεθεί σε διαβούλευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται όμως και αλλαγές στο ασφαλιστικό όπως:

-υπαγωγή των ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων, και δεν είναι αγρότες, από τον ΟΓΑ στον ΟΑΕΕ

-ακριβαίνει η εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης, καθώς μειώνεται στο 2% η έκπτωση  ανά έτος.

-υπαγωγή αγροτών και νέων επιστημόνων με έως 5 χρόνια ασφαλιστικού βίου στο συντελεστή 6,9% ως προς την εισφορά που θα πρέπει να καταβάλλουν επί του εισοδήματός τους από 1.1.2017 για τον ΕΟΠΥ

Για να κλείσει η λίστα με τα προαπαιτούμενα, υπάρχουν σειρά ακόμα παρεμβάσεων που όμως δεν απαιτούν νομοθετική ρύθμιση, όπως

- η στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου του νέου Υπερταμείου, θέμα το οποίο συζητείται με τους θεσμούς
-  η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την Εγνατία Οδό.
-  η μεταβίβαση του 5% που κατέχει το δημόσιο στον ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ
-  ο διπλασιασμός των ποσοτήτων που βγάζει η ΔΕΠΑ στις δημοπρασίες για να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στη χονδρική αγορά.
-  η ολοκλήρωση των αλλαγών στα διοικητικά συμβούλια του ΤΧΣ και των τραπεζών, διαδικασία η οποία έχει ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί πιθανότατα τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, πρώτος σταθμός για την έγκριση αλλά και για την εκταμίευση της δόσης παραμένει η συνεδρίαση του EWG στις 29 Σεπτεμβρίου και το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου για την τελική απόφαση εκταμίευσης της δόσης.

ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΚΑΤΑ ΦΙΛΗ


Με έμμεσο αλλά ηχηρό τρόπο απάντησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη αναφορικά με τον ρόλο της Εκκλησίας επί Χούντας ή επί Κατοχής.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση με την οποία συνόδευσε τον τόμο που εξέδωσε η Εκκλησία της Ελλάδος «Μνήμες και Μαρτυρίες από το 40 και την Κατοχή». Αφού ζητά από τον πρόεδρο της Βουλής να ενημερωθούν οι βουλευτές «για την έκδοση αυτή η οποία αποτυπώνει με ακρίβεια όλα όσα τα αξιότιμα μέλη του κοινοβουλίου μας είναι ωφέλιμο να γνωρίζουν», ο Αρχιεπίσκοπος αφήνει σαφέστατες αιχμές κατά του υπ. Παιδείας κάνοντας λόγο για «ανιστόρητες, συμπλεγματικές και προσβλητικές εν τέλει για την ίδια την κοινωνία μας απόψεις, που μάλλον χωρίς συναίσθηση ατυχώς εκφέρονται».Η επιστολή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στον Πρόεδρο της Βουλής:

«Σας αποστέλλω τον τόμο που εκδόθηκε από την Εκκλησία της Ελλάδος το 2001 με τίτλο Μνήμες και Μαρτυρίες από το 40 και την Κατοχή.

Ο τόμος περιέχει συγκλονιστικά ιστορικά στοιχεία για την Αντίσταση της Εκκλησίας μας την περίοδο της Κατοχής της πατρίδας μας και την προσφορά Αυτής προς το Εθνος και τον Λαό μας. Αφιερώνεται δε στην μνήμη των εθνομαρτύρων Κληρικών που έδωσαν το αίμα τους για την Ιερή Πίστη και τα ιδανικά των Ελλήνων και την Ελλάδα μας.

Μέσα στα χρόνια ο Λόγος της Αλήθειας υπερισχύει πάντα στη συλλογική μνήμη αλλά και στη χάραξη της πορείας του Εθνους μας έναντι των ανιστόρητων, συμπλεγματικών και προσβλητικών εν τέλει για την ίδια την κοινωνία μας απόψεων που μάλλον χωρίς συναίσθηση ατυχώς εκφέρονται.

Παρακαλώ ιδιαιτέρως Κύριε Πρόεδρε όπως ενημερώσετε το Σώμα, για την έκδοση αυτή η οποία αποτυπώνει με ακρίβεια όλα όσα τα Αξιότιμα Μέλη του Κοινοβουλίου μας είναι ωφέλιμο να γνωρίζουν».Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Παιδείας Νίκος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra διερωτήθηκε: «Πού ήταν η Εκκλησία στη Χούντα; Πού ήταν η Εκκλησία στην κατοχή; Δεν μπορούμε να προσκυνάμε και να λέμε ότι είναι εκ προοιμίου ιερά. Δεν είναι ιερά, ανθρώπινο είναι η Εκκλησία».Πηγή: www.iefimerida.g


ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ Ν.Δ.


Με 7, 5% μονάδες και ποσοστό 22,3% προηγείται η ΝΔ έναντι 14,8% του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της  Marc για τον Αlpha .

Με αναγωγή το ποσοστό της ΝΔ ανέρχεται στο  28, 4% και του ΣΥΡΙΖΑ στο 18,8% ,με τη διαφορά να ανεβαίνει στις 9,6 μονάδες

Ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ χάνει την μισή του δύναμη σε σχέση με τις εκλογές του 2015 η ΝΔ δεν καταφέρνει να αυξήσει αντίστοιχα θεαματικά την δύναμη της.

Ωστόσο στην παράσταση νίκης το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι θα κερδίσει η ΝΔ ανέρχεται στο εντυπωσιακό  64,9%.

Και ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το 56% δηλαδή έξι στους δέκα εκτιμούν ότι θα κερδίσει η ΝΔ.

Με αναγωγή δηλαδή χωρίς άκυρο λευκό και αποχή τα ποσοστά διαμορφώνονται ΝΔ  28, 4% ΣΥΡΙΖΑ 18,8% και τη διαφορά στις 9,6 μονάδες

Συντριπτικό  το ποσοστό για τη ΝΔ στην παράσταση νίκης

Οτι η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές πιστεύει το 64,9% των ερωτηθέντων και μόνο το 15,5% πιστεύει ότι θα νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εξι στους 10 ( το 56 %) των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει πως  η ΝΔ θα νικήσει στις εκλογές.

Συνοχή και μετακινήσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει χαμηλό ποσοστό συνοχής δηλαδή συσπείρωσης με τη μεγαλύτερη διαρροή στο άκυρο λευκό και την αποχή.

Η ΝΔ σε εξαιρετικά υψηλή συνοχή- συσπείρωση στο 81,6%

Στο ερώτημα με ποιου πολιτικού αρχηγού ταυτίζονται οι απόψεις του ο κ. Τσίπρας πείθει το 14% ,21% Μητσοτάκης και 35,5% κανένας

Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ μόνο ένας στους 3 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ συντάσσεται με τις απόψεις του πρωθυπουργού.

vxnews

About vxnews

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :