Random Posts

Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2016

Η ΔΕΘ, οι "δανειστές" και το ολοκαύτωμα της Θάσου

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗΝ ΔΕΘ


Με συνέντευξη Τύπου στους εκπροσώπους των ΜΜΕ ολοκλήρωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την παρουσία του στην 81η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Ηταν μια συνέντευξη που διήρκεσε περίπου δύο ώρες και τα είχε όλα: από επιθέσεις στην αντιπολίτευση και ειδικότερα στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά, μέχρι... απαντήσεις για το αν θα φορέσει γραβάτα και αψιμαχίες με δημοσιογράφους των καναλιών που δεν πήραν τηλεοπτική άδεια.

Φυσικά, το μενού είχε και ανάπτυξη, για την οποία ο κ. Τσίπρας είπε ότι έρχεται το 2017 -αλλά δεν ξέρει αν θα «είναι διαρκής»- αλλά και συντάξεις, ΕΛΣΤΑΤ, ακόμα και τη «συμφόρηση» που έχουν προκαλέσει οι πρόσφυγες στα νησιά.

Πριν απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «χαίρομαι που μετά από πέντε σχεδόν χρόνια δίνει συνέντευξη Τύπου πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Διότι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί κρυβόντουσαν από τα Μέσα Ενημέρωσης. Εγώ είμαι εδώ, απέναντί σας, για να απαντήσω σε όλες σας τις ερωτήσεις, όπως έκανα πάντα».

Οι εκλογές και ο Μητσοτάκης

Για το θέμα των πρόωρων εκλογών που ζητεί ο η Νέα Δημοκρατία, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης όταν πρωτοεξελέγη δήλωσε ότι θα διαχειριστεί την αντιπολιτευτική ρητορική και τακτική χωρίς βιασύνη. Λίγες μέρες αργότερα, κάτω από την πίεση ισχυρών εξωθεσμικών παραγόντων και βεβαίως μπροστά στην επικείμενη διαδικασία της αδειοδότησης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και της εξέτασης των θαλασσοδανείων ιδιοκτητών Μέσων Ενημέρωσης, άλλαξε άρδην γραμμή. Και προσχώρησε στην άποψη ότι η κυβέρνηση πρέπει να φύγει, να γίνουν εκλογές λίγο πριν την πιο κρίσιμη πρώτη αξιολόγηση, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που θα ’χε κάτι τέτοιο για την ίδια τη χώρα και για την ελληνική οικονομία. Εγκλωβίστηκε σε μια στρατηγική παρένθεσης και διεκδίκησης εκλογών που όσο περνάνε οι μέρες γίνεται γραφική. Προφανώς και δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο, από το να ζητά εκλογές. Έρχομαι λοιπόν στην ουσία. Η χώρα δεν έχει ανάγκη από εκλογές. Η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα, ένα χρόνο μετά η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό έχει αλλάξει πλήρως. Εμείς πηγαίνουμε στη διαπραγμάτευση, την κρίσιμη για το χρέος και βεβαίως τη δεύτερη αξιολόγηση, έχοντας στόχους, έχοντας σχέδιο. Πιστεύουμε ότι έχουμε πλέον συμμάχους στην Ευρώπη. Αποδεικνύεται αυτό. Και πιστεύουμε ότι με αυτό τον τρόπο μπορούμε να διεκδικήσουμε και να καταφέρουμε να κερδίσουμε περισσότερα. Η ανάπτυξη θα έρθει ούτως ή άλλως κυρία Λοτσοπούλου. Μια οικονομία η οποία έχει συμπιεστεί επτά χρόνια με τόσο έντονο ρυθμό, σε τόσο έντονο βαθμό, θα έχει όπως λένε και οι οικονομολόγοι rebound. Θα υπάρξει ανάπτυξη το 2017, μεγάλη. Το θέμα είναι αν αυτή η ανάπτυξη θα είναι διαρκής. Και αυτό θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις, μέχρι τέλους του χρόνου, και από τη λήξη της διένεξης ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Η... γραβάτα

Σε ερώτηση για το εάν θα βάλει γραβάτα, είπε χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω η γραβάτα έχει να κάνει με τις ενδυματολογικές προτιμήσεις. Εγώ δεν έχω κανένα ταμπού, αλλά έχω δεσμευτεί ότι αυτή την αλλαγή την ενδυματολογική θα την πράξω όταν έχουμε ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Δεν παντρεύτηκα κιόλας για να τη βάλω στο γάμο μου… Ως εκ τούτου φαντάζομαι ότι θα είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός η οριστική λύση της κρίσης χρέους ή βεβαίως έχω και την πίεση του Ερντογάν να λυθεί το Κυπριακό. Αλλά και εκεί χρειαζόμαστε μια βιώσιμη λύση. Είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε λύση για το χρέος. Και είναι γεγονός ότι σήμερα οι περισσότεροι που είναι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης πιέζουν για μια οριστική λύση. Για μια οριστική υπέρβαση του αδιεξόδου. Το ΔΝΤ έχει δώσει ένα χρονοδιάγραμμα, ένα όριο. Μέχρι τέλους του χρόνου. Και είχε πει ότι ή θα υπάρξει συγκεκριμενοποίηση των μέτρων ή εμείς θα φύγουμε από το πρόγραμμα. Αυτό το deadline είναι και το deadline της διαπραγμάτευσης. Και το μόνο που θέλω να τονίσω είναι ότι δεν μπορεί να περιμένει άλλο μια χώρα που έχει κάνει τόσο σκληρή προσαρμογή, που έχει υποστεί μια τόσο μεγάλη ζημιά και δεν μπορούν να περιμένουν άλλο οι πολίτες της. Δικαιούται μιας δίκαιης ρύθμισης του χρέους και αυτή η δίκαιη ρύθμιση του χρέους δεν μπορεί να είναι συνάρτηση εκλογικών αναμετρήσεων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Ο ανασχηματισμός

Σςε ερώτηση για το αν επίκειται ανασχηματισμός, όπως είχε πει με συνέντευξή του στο iefimerida.gr ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, λέγοντας ότι δεν θέλει να αλλάξει υπουργείο, ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά: «Αν δείτε τον κύριο Παππά, να του πείτε ότι δε θα αποφασίσει αυτός για το αν θα αλλάξει ή όχι υπουργείο. Όμως πρέπει να σας πω ότι έχω ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης και δεν είμαι στη λογική του ‘αποφασίζω και διατάζω’. Λειτουργώ συλλογικά ως πρωθυπουργός. Μετά το Συνέδριο θα μας απασχολήσουν και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του κυβερνητικού έργου και συλλογικά θα πάρουμε τις αποφάσεις μας. Αλλά βεβαίως, οι ανασχηματισμοί και οι υποτιμήσεις -βέβαια εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε πια υποτίμηση, αλλά έστω οι ανασχηματισμοί- δεν ανακοινώνονται εκ των προτέρων».

Το χρέος

Για το χρέος είπε ότι «το ζήτημα του προγράμματος και βεβαίως του χρέους που θα καθορίσει και την επιτυχία του προγράμματος δεν είναι ένα θέμα διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία, δεν είναι ένα διμερές ζήτημα. Είναι ένα ζήτημα που αφορά την Ελλάδα που είναι σε πρόγραμμα και τους τρεις θεσμούς, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Προφανώς η Γερμανία είναι μια πολύ σημαντική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρωζώνη και άρα η άποψή της παίζει καθοριστικό ρολό. Δεν είναι όμως η μόνη χώρα. Και ιδιαίτερα στο βαθμό που έχουμε ένα πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει με καθοριστικό τρόπο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα έλεγα ότι είναι ένα πρόβλημα που έχει και μια διεθνή διάσταση. Άρα λοιπόν είναι πιο περίπλοκο από το "μια αντιπαράθεση Ελλάδας- Γερμανίας". Σε καμία περίπτωση δεν είναι κάτι τέτοιο. Στην κυρία Μέρκελ, λοιπόν, θα πω αυτά που έλεγα πάντα».

Οι εισφορές και τα χρέη

Για το ασφαλιστικό σύστημα, τόνισε πως «είμαστε σε μια διαδικασία μετάβασης. Ολοκληρώθηκε μια εξαιρετικά δύσκολη μεταρρύθμιση, πάρα πολύ φιλόδοξη, στο ασφαλιστικό σύστημα, που το ξαναβάζει σε ράγες βιωσιμότητας και βρισκόμαστε σε μια διαδικασία μετάβασης στον ενιαίο φορέα κοινωνικής ασφάλισης. Τώρα, λοιπόν, είναι η στιγμή να δώσουμε κάποιες ανάσες αλλά και ενέσεις ενίσχυσης του ΕΦΚΑ, του ενιαίου φορέα κοινωνικής ασφάλισης. Διότι αν οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να πληρώνουν εισφορές εξαιτίας συσσωρευμένων χρεών του παρελθόντος, ο ΕΦΚΑ θα έχει μια αδυναμία να σταθεί στα πόδια του. Επίσης, εκτιμούμε, στο οικονομικό επιτελείο, ότι αυτή είναι μια κίνηση επιβεβλημένη που και θα δώσει μια ανάσα σε χιλιάδες ασφαλισμένους που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις τρέχουσες εισφορές λόγω συσσωρευμένων χρεών, αλλά ταυτόχρονα θα δώσει και μια τονωτική ένεση στο ασφαλιστικό μας σύστημα. Επίσης, θέλω να πω ότι το πάγωμα των χρεών των προηγούμενων χρόνων δεν σημαίνει και διαγραφή τους. Δεν θα διαγραφούν τα χρέη. Απλά, κάποιος ο οποίος έχει ένα βουνό οφειλών, και άρα δεν μπορεί να πληρώσει ούτε αυτές και άρα να έχει ασφαλιστική ενημερότητα, δεν μπορεί να πληρώσει ούτε τις τρέχουσες οφειλές, μένει χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα. Εντάξει, φροντίσαμε να έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στη δημόσια υγεία, αλλά το να είναι εκτός ασφαλιστικής ενημερότητας και στον ίδιο δημιουργεί τεράστια προβλήματα -χάνει συντάξιμα χρόνια- αλλά βεβαίως χάνει έσοδα και το ελληνικό δημόσιο».

Οι συνταξιούχοι

«Σε σχέση με τους συνταξιούχους, θέλω να πω το εξής», είπε ο κ. Τσίπρας. «Βεβαίως και δεν θα υπάρξουν, είναι σαφές ότι δε θα υπάρξουν άλλες μειώσεις. Καταφέραμε να κάνουμε μια μεταρρύθμιση που ξαναβάζει σε τροχιά το ασφαλιστικό σύστημα, διότι σε λίγα χρόνια από τώρα δε θα ‘χαμε να πληρώσουμε συντάξεις. Και καταφέραμε να πετύχουμε αυτή τη μεταρρύθμιση με το λιγότερο δυνατό κόστος. Το 90% των συνταξιούχων δεν είδαν μειώσεις. Το λέγαμε ότι θα διατηρηθούν οι κύριες συντάξεις, ότι δε θα προχωρήσει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές και μας λέγανε όλοι, κυρίως η αντιπολίτευση, ότι παριστάνουμε το μάγους, ότι θέλουμε να τετραγωνίσουμε τον κύκλο. Όμως αυτό το καταφέραμε. Υπάρχουν μειώσεις στις επικουρικές. Για να δώσω μια πλήρη εικόνα σε όλους σας: Σχεδόν οι μισοί ασφαλισμένοι παίρνουν επικουρικές. Από αυτούς, στο 20% μειώνονται οι επικουρικές τους συντάξεις, άρα ουσιαστικά, το 10% των συνταξιούχων έχουν επίπτωση. Και από αυτό το 20% των συνταξιούχων που λαμβάνουν επικουρικές, μόνο το 10% έχει υψηλές μειώσεις που φτάνουν το 40%. Άρα, το 5% του συνόλου των συνταξιούχων βλέπουν μια μείωση στις επικουρικές τους υψηλή. Οι υπόλοιποι έχουν πολύ μικρές μειώσεις. Το 5%. Βεβαίως, εξαρτάται από ποια οπτική γωνία το βλέπει κανείς. Όλο το προηγούμενο διάστημα είδαμε πρωτοσέλιδους τίτλους που να αναφέρονται σ’ αυτό το 5% κι όχι στο 95% που δεν είδε μειώσεις».

Η ΕΛΣΤΑΤ

Για την ΕΛΣΤΑΤ και τα στοιχεία του 2009, σημείωσε: «Το 2009 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 4,5% και η διαμάχη αυτή για τα στοιχεία του 2009 είναι μια διαμάχη που βεβαίως αφορά κυρίως τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και όχι τον ΣΥΡΙΖΑ που αν δικαιωθεί η μια άποψη, η άποψη δηλαδή ότι έφταιγε για τη διόγκωση των ελλειμμάτων ο Καραμανλής, θα δικαιωθεί ο Παπανδρέου, κι αν δικαιωθεί η άποψη ότι τα μαγειρέψανε για να μας βάλουν στα μνημόνια, θα δικαιωθεί ο Καραμανλής και θα κατηγορηθεί ο Παπανδρέου. Εμείς βρεθήκαμε στην κυβέρνηση του τόπου το 2015, όταν πια είχε περάσει το πρώτο μνημόνιο, είχε περάσει το δεύτερο μνημόνιο και πήραμε μια εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης. Αναγκαστήκαμε και πήγαμε σε μια συμφωνία, χωρίς καμία δυνατότητα αμφισβήτησης στοιχείων, περσινά παλιά σταφύλια που λένε. Κι ούτε τα αμφισβητούμε, τα στοιχεία που αφορούν τη συμφωνία που εμείς συνήψαμε. Είναι στοιχεία τα οποία έχουν επικυρωθεί από την Eurostat. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι η ελληνική δικαιοσύνη δεν έχει το δικαίωμα ή την υποχρέωση θα έλεγα εγώ, να διερευνήσει όλες αυτές τις σκοτεινές πτυχές, μια υπόθεσης που προκαλεί ερωτηματικά. Μου προξένησε μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος κ. Γεωργίου έσπευσε -προκειμένου να προφυλάξει τον εαυτό του; Δεν ξέρω- να θέσει ζήτημα λέγοντας ότι αν η δικαιοσύνη προχωρήσει στην έρευνα, η χώρα δεν θα πάρει αυτά που πρέπει για το χρέος. Εμένα μου κάνει μεγάλη εντύπωση αυτό και δεν νομίζω στην τελική ανάλυση ότι προφυλάσσει τον εαυτό του με αυτά που λέει».

Τα πρωτογενή πλεονάσματα

Για τα πρωτογενή πλεονάσματα, τόνισε: «Ηθελα να εξηγήσω κάτι. Μέχρι το 2018 τα πλεονάσματα είναι τα πλεονάσματα που πετύχαμε σε αυτή τη συμφωνία του προπερασμένου Ιουλίου. Θυμίζω ότι οι δεσμεύσεις του κυρίου Σαμαρά ήταν για πλεονάσματα 3% το 2015 και 4,5% το 2016. Εμείς κληρονομήσαμε μια συμφωνία με 4,2% από το 2017 και μετά διαρκώς. Και καταφέραμε να πετύχουμε μία Συμφωνία, η οποία είχε -0,25 το 2015, 0,50 το 2016, 1,75 το 2017 και 3,5 το 2018. Αυτές είναι οι δεσμεύσεις μας και αυτές τις δεσμεύσεις μας θα τις υλοποιήσουμε. Και βεβαίως θα σφίξουμε τα δόντια. Θα μας βοηθήσει το γεγονός βεβαίως ότι η οικονομία περνά σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2016 και με υψηλούς ρυθμούς το 2017 και το 2018, προκειμένου για μια φορά να πετύχουμε τους στόχους μας. Από το 2018 και μετά το αν θα παραμείνουν ή θα μειωθούν οι στόχοι του πλεονάσματος, συναρτάται από τις αποφάσεις που θα ληφθούν για το χρέος, για την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους με δυο λόγια. Η εκτίμησή μου είναι πως το να πέσουν τα πλεονάσματα από το 2018 και μετά είναι κάτι απολύτως εφικτό, ρεαλιστικό και αναγκαίο. Και είναι κάτι που πιστεύουμε ότι είναι ένας στόχος μαχητός, τον οποίο θα διεκδικήσουμε και θα τον καταφέρουμε».

Οι πρόσφυγες

«Η συμφωνία δεν είναι εύκολη», είπε ο κ. Τσίπρας για το προσφυγικό και συνέχισε: «Είναι δύσκολη στη λειτουργία της και την εφαρμογή της. Διότι εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να λειτουργούμε μέσα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Και άρα, εξετάζουμε ένα προς ένα όλα τα αιτήματα ασύλου από οποιονδήποτε που έρχεται στα ελληνικά νησιά. Αυτό, πράγματι, έχει οδηγήσει σε μία συμφόρηση στα κέντρα υποδοχής στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου συνολικά μέχρι την Κω και τη Λέρο. Έχει δημιουργήσει συνθήκες συμφόρησης. Κάνουμε ό,τι μπορούμε, προκειμένου να επιταχύνουμε τη διαδικασία. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δουλεύουν, πραγματικά, σχεδόν 24 ώρες, προκειμένου να είναι παρόντες στα κέντρα υποδοχής, να δίνουν την αλληλεγγύη τους, αλλά και να προχωρούν τις διαδικασίες για το άσυλο. Δυστυχώς, δεν είχαμε μέχρι στιγμής τη δυνατότητα να έχουμε μεγάλο αριθμό επιστροφών και να λειτουργήσει, να τρέξει η Συμφωνία. Πιστεύω, όμως, ότι το επόμενο διάστημα ο ρυθμός θα επιταχυνθεί».

Η αντιπαράθεση με δημοσιογράφο του Alpha

Τα πενύματα οξύνθηκαν όταν η δημοσιογράφος του Alpha Ευαγγελία Τσικρίκα είπε στον κ. Τσίπρα ότι «νιώθω ότι προσωπικά εσείς και η κυβέρνησή σας με απολύει από τη δουλειά μου. Ήξερα ότι τις απολύσεις τις κάνουν οι εργοδότες, όχι οι κυβερνήσεις. Χάνω τη δουλειά μου και δεν μπορώ να καταλάβω το γιατί». Απαντώντας, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «πρέπει να σας πω ότι μας ενδιαφέρουν όλες οι θέσεις εργασίας και στην τελευταία επιχείρηση, όχι μόνο στην επιχείρηση που δουλεύετε εσείς. Και ότι δεν είστε οι μόνοι εργαζόμενοι όλα αυτά τα 6 χρόνια της καταστροφής, 7 χρόνια, ιδίως τα 5 χρόνια της μεγάλης καταστροφής, τότε που τα περισσότερα από τα Μέσα Ενημέρωσης τα μη αδειοδοτημένα καταφέρονταν εναντίον αυτών των εργαζόμενων που έδιναν μάχη για να γλιτώσουν τις θέσεις εργασίας τους χωρίς έλεος. Δεν είστε οι μόνοι εργαζόμενοι που έχετε βρεθεί σε μια δύσκολη θέση».

Η κ. Τσικρικά στο πρώτο σχόλιο του πρωθυπουργού είπε «προφανώς», για να τη διακόψει άμεσα ο κ. Τσίπρας: «Σας παρακαλώ, δεν θα με διακόψετε. Θα απαντήσω και μετά εάν θέλετε, επανέρχεστε. Δεν θα με διακόψετε όμως. Ενδιαφερόμαστε, λοιπόν, για τις θέσεις εργασίας σας, για τη δική σας την προσωπική και όλων των συναδέλφων σας, όπως ενδιαφερόμασταν και για τις 2.000 θέσεις από τις 4.000 θέσεις που υπήρχαν στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης το 2008, διότι τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας είχαν 4.000 θέσεις πριν από την κρίση και σήμερα έχουν 2.000 θέσεις. Γι’ αυτούς τους 2.000 εργαζόμενους δεν έκλαψε κανείς. Δεν είχαν μάνα αυτοί; Κανείς δεν έκλαψε. Τώρα, κάποιοι, υποκριτικά, χύνουν κροκοδείλια δάκρυα. Εμείς δεν κάνουμε αυτό. Για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ δεν έκλαψε κανείς. Τα οκτώ Μέσα Ενημέρωσης πανελλαδικής εμβέλειας δεν είδα να κάνουν καμιά μεγάλη, ούτε όπως τώρα κάνουν -και σωστά κάνουν- κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ για σας, εσείς τότε να κάνετε κινητοποιήσεις για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ. Όμως εμείς θα σταθούμε δίπλα και στον τελευταίο εργαζόμενο. Και γιατί το λέω αυτό; Διότι αυτό που μας αφορά, δεν είναι να χαθούν θέσεις εργασίας, είναι να τις προασπίσουμε. Θέλουμε να ρυθμιστεί ένα τοπίο, το οποίο ήταν ασύδοτο όλα τα προηγούμενα χρόνια. Και αυτό σημαίνει ότι ταυτιζόμαστε με τις επιταγές του Συντάγματος».

Αφού υπερμύνθηκε της δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών ο κ. Τσίπρας συνέχισε: «Πιστεύω ότι θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μπορεί οι εργαζόμενοι να κρατούνται όμηροι από κάποιους, οι οποίοι θέλουν να κρατήσουν το δικαίωμα να εκπέμπουν χωρίς να πληρώνουν». Και ακολούθησε ο εξής διάλογος:

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Δεν νιώθουν όμηροι, πάντως.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το τζάμπα πέθανε, κυρία Τσικρίκα. Τι να κάνουμε; Κάποιοι είχαν μάθει όλα τα προηγούμενα χρόνια -το παραδέχονται και οι ίδιοι- να δανειοδοτούνται με θαλασσοδάνεια και να πληρώνουν με αέρα. Ο αέρας τελείωσε. Δεν μπορεί κανείς να πληρώνει με αέρα. Τι να κάνουμε; Κάποιοι άλλοι, όχι εγώ, είχαν μιλήσει για «νταβατζηλίκι» στο παρελθόν. Να σας πω, λοιπόν, ότι το «αεριτζηλίκι» και το «νταβατζηλίκι» τελείωσε στη χώρα.

Η απάντηση στον Μητσοτάκη για τα Εξάρχεια

Ερωτώμενος για την πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να να «τελειώσει» το άβατο των Εξαρχείων από τον πρώτο μήνα της διακυβέρνησής του, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Αφού ο κύριος Μητσοτάκης δεν έχει σκοπό να εφαρμόσει τον νόμο στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, πρέπει κάπου να τον εφαρμόσει. Εντάξει, θέλει να τον εφαρμόσει στα Εξάρχεια. Αλλά ούτε εκεί τον εφήρμοσε τον νόμο ο προκάτοχός του. Διότι αυτή η κατάσταση που περιγράφετε δεν είναι δημιούργημα του ενάμιση χρόνου, οι μολότοφ στα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη είναι κάτι που το έχουμε τα τελευταία 15 χρόνια. Και να σας πω και κάτι άλλο: εάν κάποιος προσπάθησε και έβαλε χέρι σημαντικό στα Εξάρχεια, ήταν η δική μας κυβέρνηση. Και αναφέρομαι στην επιχείρηση που έγινε με τις 30 και πλέον συλλήψεις με το κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών στα Εξάρχεια, που είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας. Λοιπόν, από εκεί και πέρα, αντιλαμβάνομαι ότι πρέπει και ο κύριος Μητσοτάκης κάτι να πει για θρέψει ένα κοινό ευυπόληπτων και συντηρητικών πολιτών που βλέπουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παλαντζάρει σε ζητήματα νομιμότητας, με εξαιρετικά επικίνδυνο τρόπο. Ελπίζω όμως να έχει να πει κάτι συγκεκριμένο και όχι συνθήματα. Άμα έχει να πει κάτι συγκεκριμένο, ευχαρίστως να τον ακούσουμε».

Κόντρα και με δημοσιογράφο του Star

Απαντώντας σε δημοσιογράφο του Star που επανέφερε το θέμα κλεισίματος των καναλιών, είπε: «Κατανοώ πλήρως τη συναισθηματική φόρτιση την οποία έχετε. Αλλά, επίσης, κατανοώ και το γεγονός ότι οι θέσεις εργασίας σας είναι ό,τι πιο πολύτιμο, που πρέπει, όμως, όλοι να κατανοήσουμε, γιατί δεν αφορά μία συγκεκριμένη μερίδα εργαζομένων. Αφορά το ενάμιση σχεδόν εκατομμύριο ανέργους που έχουμε, δυστυχώς, παραλάβει από μία καταστροφική πενταετία στην χώρα, που εκτόξευσε την ανεργία από το 7% στο 26%. Θέλω, όμως, να σας επαναλάβω, και προσπαθήστε να το καταλάβετε αυτό γιατί το λέω με ειλικρίνεια. Δεν κλείνει τους σταθμούς σας, και δεν ξέρω κι αν θα κλείσουν κιόλας, διότι εάν θέλουν μπορούν να εκπέμπουν σε διάφορες άλλες πλατφόρμες, αλλά όχι αξιοποιώντας ένα δημόσιο αγαθό, μία δημόσια συχνότητα χωρίς να πληρώνουν. Αυτό που σας κλείνει, εάν σας κλείσει, είναι το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες σας, κάνοντας έναν επιχειρηματικό υπολογισμό με βάση τα δικά τους συμφέροντα, δεν θέλησαν να μπουν και να αγοράσουν άδειες».

Σύγκριση Μητσοτάκη - Καραμανλή

«Ο Καραμανλής ήταν πρωθυπουργός σε μια άλλη περίοδο για τη χώρα. Σε μια περίοδο που η χώρα είχε μπροστά της Ολυμπιακούς Αγώνες και είχε φτάσει σε ένα εξαιρετικά σημαντικό πεδίο μεγέθυνσης, ανάπτυξης, ευημερίας και έχει κριθεί για τον τρόπο που διαχειρίστηκε τις καλές εποχές. Και τον έχει κρίνει ο ελληνικός λαός και η ιστορία, όπως έκρινε αργότερα και τον Παπανδρέου και όλους τους πρωθυπουργούς οι οποίοι στην περίοδο της κρίσης έπαιξαν σημαντικό ρόλο. Θα κρίνει και εμένα στο μέλλον, ο ιστορικός του μέλλοντος», είπε ο κ. Τσίπρας. Και συνέχισε: «Από κει και πέρα, αν μου ζητάτε να κρίνω τη Νέα Δημοκρατία, τότε και τώρα, θα σας πω ότι έχει μεγάλες διαφορές. Είναι ένα κόμμα το οποίο επί της περιόδου του Καραμανλή, σας θυμίζω ότι είχε πολύ έντονη αντιπολίτευση από τον ΣΥΡΙΖΑ και από εμένα προσωπικά. Η στρατηγική του ήταν ο μεσαίος χώρος και αργότερα έγινε ένα κόμμα που υιοθέτησε τον Άδωνι τον Γεωργιάδη και τον κύριο Βορίδη. Τα πρωτοκλασάτα στελέχη του κυρίου Καρατζαφέρη. Αυτό είναι σημαντικό. Σήμερα ο κύριος Γεωργιάδης είναι αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, δεν είναι απλά ένα στέλεχος. Σε ό,τι αφορά τον κύριο Μητσοτάκη, επαναλαμβάνω ότι ο κύριος Μητσοτάκης έχασε την ευκαιρία να αποδείξει ότι θέλει να φέρει μια νέα πνοή, ένα νέο ήθος στην πολιτική ζωή του τόπου και να υπερβεί το όνομα του. Αλλά, δυστυχώς με τη στάση του αποδεικνύει ότι αυτό που είναι, είναι ότι ακριβώς σηματοδοτεί τη συνέχεια ενός παλιού πολιτικού συστήματος, μιας οικογένειας που 70 χρόνια τώρα είναι στην πολιτική ζωή του τόπου. Άρα ό,τι πιο παλιό. Αποδεικνύει ότι είναι ο εκφραστής αυτού του πολιτικού συστήματος που καταδίκασε ο ελληνικός λαός τρεις φορές στις κάλπες μέσα στο 2015».

Η Κεντροαριστερά

Οσο για την Κεντροαριστερά, ο πρωθυπουργός είπε ότι «παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Με πολύ λύπη διαπιστώνω ότι η βασική επιλογή και η κρίσιμη επιλογή που έγινε με την άρνηση αποδοχής ενός πάγιου αιτήματος της Αριστεράς, που αφορούσε την απλή αναλογική, ενός αιτήματος που στην ουσία δεν ήταν αίτημα, ήταν δώρο. Όταν είσαι ένα κόμμα του 4-5% -εμείς έχουμε περάσει και ξέρουμε- στις εκλογές, όταν φτάνει η ώρα των εκλογών υπάρχει η λογική της χαμένης ψήφου. Συμπιέζεσαι ανάμεσα στις Συμπληγάδες των πόλων που αναμετρώνται για να διεκδικήσουν την εξουσία. Αδιανόητη η στάση της κυρίας Γεννηματά. Επέλεξε να είναι παράρτημα της Νέας Δημοκρατίας. Και βλέπουμε ότι αν είχε επιλέξει κάτι άλλο, ενδεχομένως να είχε στο μυαλό της, και την αδικώ, δεδομένου ότι θα υπάρξει μία ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, δεν υπάρχει καμία ανασυγκρότηση. Πολύ συζήτηση, «κακό χωριό τα λίγα σπίτια» έλεγε κάποτε η παροιμία. Δεν υπάρχει, με δική τους επιλογή, καμία δυνατότητα σε άμεσο χρόνο ενός ουσιαστικού διαλόγου. Βεβαίως, με αυτή την έννοια δεν υπάρχει καμία δυνατότητα διεύρυνσης με δυνάμεις που έχουν αποφασίσει να παίζουν έναν ρόλο συμπληρωματικό στο πολιτικό σύστημα, στηρίζοντας τη Νέα Δημοκρατία του κυρίου Μητσοτάκη. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κοινωνική βάση, δεν υπάρχουν πρόσωπα, δεν υπάρχουν δυνάμεις με τις οποίες θέλουμε να βρεθούμε μαζί και βρεθήκαμε».Πηγή : iefimerida.gr


ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ ΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΘΑΣΟ


Έχουν καεί σπίτια στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού, ενώ στάχτη έχουν γίνει υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα, καλλιέργειες και μεγάλες εκτάσεις πευκοδάσους - Τέσσερις πυροσβέστες τραυματίστηκαν - Στο νησί ο Αλέξης Τσίπρας αντί για την Κεφαλονιά που επρόκειτο να πάει για τον αγιασμό

Μάχη με τις φλόγες για τρίτη συνεχόμενη ημέρα δίνουν επίγειες και εναέριες δυνάμεις στη Θάσο, καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες να ελέγξουν τα πύρινα μέτωπα που έχουν ξεσπάσει στη Θάσο από τα ξημερώματα του Σαββάτου και έχουν κάψει έως τώρα χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης, αλλά και σπίτια.

Οι ενάεριες ρίψεις είχαν σταματήσει με το που έπεσε σκοτάδι και ξεκίνησαν πάλι με το πρώτο φως της ημέρας. Πάντως η νύχτα δεν ήταν το μόνο πρόβλημα που είχαν να αντιμετωπίσουν οι χειριστές των αεροπλάνων και ελικοπτέρων: ο πυκνός καπνός από την πυρκαγιά σε συνάρτηση με τους δυνατούς ανέμους δυσχέραινε καθ'όλη τη διάρκεια της Κυριακής το έργο τους και η αντιμετώπιση των εστιών «βάραινε» περισσότερο τις επίγειες δυνάμεις, τους εκατοντάδες πυροσβέστες και τους εθελοντές. Συγκεκριμένα, στα διάφορα μέτωπα επιχειρούν περισσότεροι από 250 πυροσβέστες με 73 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν 7 καναντέρ, 2 πετζετέλ και 6 ελικόπτερα. Σύμφωνα μάλιστα με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, το σύνολο σχεδόν των εναέριων δυνάμεων της χώρας αυτή τη στιγμή επιχειρεί πάνω από τη Θάσο.

Ο δήμαρχος του νησιού, Κώστας Χατζηεμμανουήλ, τόνισε πάντως το βράδυ της Κυριακής στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι η κατάσταση στα πύρινα μέτωπα είναι πλέον ελεγχόμενη, υπογραμμίζοντας ότι σε κάποια από αυτά υπήρξε σημαντική ύφεση, ωστόσο συμπλήρωσε «ότι είναι παρακινδυνευμένο να κάνουμε εκτιμήσεις όταν υπάρχουν φωτιές τέτοιου μεγέθους και πνέουν στην περιοχή ισχυροί άνεμοι. Από το Σάββατο είδαμε τη φωτιά κυριολεκτικά να μετακινείται με απίστευτες ταχύτητες από την μια άκρη στην άλλη χωρίς να μπορούμε να την ελέγξουμε. Κάπως έτσι και νωρίς το απόγευμα υπήρχε έξαρση της φωτιάς στην Τοπική Κοινότητα Ραχωνίου όπου όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις επικεντρώθηκαν και απέτρεψαν τα χειρότερα».

Νωρίτερα την Κυριακή, οι φλόγες απειλούσαν το χωριό Ραχώνι. Η φωτιά βρισκόταν σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου μακριά από τα πρώτα σπίτια του χωριού και η πυροσβεστική, μαζί με τους κατοίκους και εθελοντές από γύρω περιοχές, έδωσαν μάχη για να προστατέψουν τα όρια της κατοικημένης περιοχής.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος ανέφερε πως έχουν καεί σπίτια στην βορειοανατολική πλευρά του νησιού, ενώ στάχτη έχουν γίνει υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα, καλλιέργειες και μεγάλες εκτάσεις πευκοδάσους.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, 10 σπίτια κάηκαν στον οικισμό «Μικρό Καζαβίτι» και 3 στον οικισμό «Μεγάλο Καζαβίτι», ενώ καταστροφές έχουν υποστεί και τουριστικές μονάδες σε Θυμωνία και Αλύκη.

Ο κ. Χατζηεμμανουήλ σημείωσε ότι σε σύγκριση με το Σάββατο, η κατάσταση ήταν χθες Κυριακή πολύ καλύτερη καθώς υπήρξε μεγαλύτερος συντονισμός και οργάνωση. Απέφυγε ωστόσο να κάνει εκτίμηση για τον όγκο των δασικών και αγροτικών εκτάσεων που αποτέφρωσε η φωτιά λέγοντας ότι αυτό θα γίνει εφόσον σβήσει και η τελευταία εστία φωτιάς.

Ερωτηθείς για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς σήμερα, ο δήμαρχος είπε ότι μετά από επικοινωνία που θα έχει με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα προτείνει την αναβολή της κατά μία με δύο ημέρες έως ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο νησί, με το δεδομένο μάλιστα ότι κάποια δημοτικά σχολεία οικισμών βρίσκονται κοντά στα πύρινα μέτωπα.

Όπως όλα δείχνουν η φωτιά ξέσπασε από κεραυνούς, με ορισμένους κατοίκους να διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για την αρχική εστία της πυρκαγιάς.

Τη συμπαράστασή του στους κατοίκους του νησιού που δοκιμάζονται εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με κ. Χατζηεμμανουήλ.

Στη Θάσο σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας


Η σοβαρότητα της κατάστασης στο νησί επέβαλε την μετάβαση εκεί σήμερα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να επισκεφθεί τις περιοχές που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά.

Ο πρωθυπουργός επρόκειτο να επισκεφθεί την Κεφαλονιά τη Δευτέρα, για να παραστεί στον Αγιασμό και να εγκαινιάσει το σχολικό συγκρότημα που θα στεγάσει το Α’ και Β’ Λύκειο στη θέση «Φαραώ», αλλά, εξαιτίας της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Θάσο, η επίσκεψη αυτή ματαιώθηκε.

Όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας θα συνοδεύεται από τους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Κουρουμπλή, και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, και τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγο ΠΣ Ιωάννη Καρατζιά.

ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑΕΡΧΟΝΤΑΙ ΞΑΝΑ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

Κούρεμα των οφειλών που έχουν οι επιχειρήσεις προς Εφορία, Ασφαλιστικά Ταμεία και τράπεζες, προβλέπει η πρόταση νόμου που επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Του κούρεμα αυτό δεν θα περιορίζεται στα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που επιβαρύνουν τις οφειλές. Διαγραφή θα μπορεί να γίνει και στο κεφάλαιο, ενώ για πρώτη φορά η διαδικασία προβλέπεται να είναι ενιαία και να περιλαμβάνει τόσο τα χρέη προς το Δημόσιο όσο και τα χρέη προς τις τράπεζες, τα οποία θα μπορούν επίσης να κουρευτούν και στη συνέχεια να ρυθμιστούν.

Βασική προϋπόθεση; Να είναι βιώσιμη η επιχείρηση, δηλαδή να μπορεί μέσα από τη ρύθμιση να εξυπηρετεί τις οφειλές που θα απομείνουν. Σύμφωνα με την "Καθημερινή της Κυριακής" η βιωσιμότητα της επιχείρησης θα αξιολογείται με βάση έναν αλγόριθμο που θα υπολογίζει τη δόση που αντέχει να πληρώνει μια επιχείρηση, αφού προηγουμένως συνυπολογιστούν τα έσοδα και τα έξοδά της.

Κατά το ίδιο δημοσίευμα η διαδικασία θα ξεκινά με πρωτοβουλία της επιχείρησης που θα προσφεύγει στο Μεσολαβητή, έναν καινούργιο θεσμό που μέχρι στιγμής αριθμεί περίπου 2.000 μέλη. Ο Μεσολαβητής θα συγκεντρώνει όλα τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία που αφορούν την επιχείρηση. Για να προχωρήσει η διευθέτηση θα πρέπει να συναινούν τα ασφαλιστικά ταμεία και οι τράπεζες που ο επιχειρηματίας χρωστά.

Το κούρεμα θα γίνεται αναλογικά, με ποσοστιαία κατανομή των χρεών.

Η μεθοδολογία αυτή θα εφαρμοστεί για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν τζίρο ως 2,5 εκατομμύρια. Παραμένει σε εκκρεμότητα αν η ίδια διαδικασία θα ισχύσει και για ελεύθερους επαγγελματίες.

Στον νόμο θα ενταχθούν και οι μεγάλες επιχειρήσεις χωρίς ωστόσο να ισχύει γι αυτές ο υπολογισμός βάσει του αλγορίθμου, αλλά οι ρυθμίσεις θα είναι εξατομικευμένες και θα συνομολογούνται με τους πιστωτές κατά περίπτωση.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να τεθεί υπόψη των δανειστών, που άλλωστε πιέζουν για μια αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα της υπερχρέωσης των επιχειρήσεων και της διόγκωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

 ΠΗΓΗ THE TOC


TO ΣΚ ΣΤΗ ΘΕΣΑΛΛΟΝΙΚΗ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Αποφασισμένος «να τελειώσει με το άβατο των Εξαρχείων, από τον πρώτο μήνα» δηλώνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε συνέντευξή του στη εφημερίδα «Real News» ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει την απόλυτη δέσμευσή του ότι η αποκατάσταση και η διαφύλαξη της τάξης και του νόμου, στο κέντρο, στις γειτονιές παντού στην Ελλάδα, είναι προτεραιότητά του. Ο κ. Μητσοτάκης τονίζει πως δεν μπορεί να υπάρξει ευημερία και ελευθερία, χωρίς ασφάλεια εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση την οποία και κατηγορεί πως έχει αφήσει συνειδητά τη χώρα ανυπεράσπιστη σε διάφορους μπαχαλάκηδες, γιατί από εκεί αντλούσε εκλογική πελατεία». Ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει πως δεν πρόκειται να παζαρέψει το δικαίωμα και του τελευταίου πολίτη να νιώθει και να είναι ασφαλής. «Εδώ φτάσαμε να πέφτει θύμα βίας στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. στο κέντρο της Αθήνας. Σκεφθείτε πως νιώθει ο απλός πολίτης» τονίζει χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επαναλαμβάνει το αίτημα για προσφυγή στις κάλπες, τονίζοντας πως η ΝΔ ζητά πρόωρες εκλογές, γιατί «δεν ανεχόμαστε και δεν αποδεχόμαστε το σκοτάδι στο οποίο βυθίζει την πατρίδα μας ο κ. Τσίπρας. Η οικονομία είναι σε διαρκή κατήφορο, οι πολίτες σε απόγνωση, το κράτος σε ανυποληψία. Η ίδια η ποιότητα της Δημοκρατίας μας απειλείται. Διαμορφώνονται συνθήκες που δεν αντιστοιχούν πλέον σε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Πρέπει να φύγουν. Ζητάμε εκλογές γιατί δεν πιστεύω στη λογική του ώριμου φρούτου. Έχω εθνική ευθύνη να ανακόψω τον κατήφορο της χώρας. Όσο καθυστερούν οι εκλογές τόσο πιο δύσκολο θα γίνεται το έργο της εθνικής ανασυγκρότησης».

Αναφερόμενος στις διαδικασίες αδειοδότησης των καναλιών, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση επιδιώκει τον έλεγχο της ενημέρωσης των πολιτών» και προσθέτει: «Προχώρησε σ’ έναν διαγωνισμό - καζίνο, έναν διαγωνισμό παρωδία, παραβιάζοντας το Σύνταγμα, και θεσμοθετώντας τη διαπλοκή. Σε μια δημοκρατική κανονική χώρα, αυτός ο διαγωνισμός δεν θα είχε διεξαχθεί ποτέ. Κάθε πολίτης αντιλαμβάνεται ότι κάποιος που επενδύει πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, σε μια τηλεοπτική επιχείρηση δεν θα τα πάρει ποτέ πίσω απ’ αυτήν. Άρα η πλειοδοσία οδηγεί σε διαπλοκή και αδιαφάνεια. Εμείς είμαστε ενάντια σε κάθε διαπλοκή».

Αφού επαναλαμβάνει ότι ο νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός ξεκαθαρίζει: «Είναι δέσμευσή μου ότι θα καταργηθεί αμέσως αυτό το σύμβολο αντιδημοκρατικής εκτροπής και καθεστωτικής αντίληψης. Οι αρμοδιότητες αυτές θα επιστρέψουν στο Ε.Σ.Ρ. όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Και βέβαια στη δικιά μας λογική δεν μπορεί να υπάρχει κανείς περιορισμός στον αριθμό των καναλιών. Πόσα κανάλια θα λειτουργούν θα το κρίνει τελικά η ίδια η αγορά και όχι ο υπουργός – καναλάρχης».

Ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνει άλλη μια φορά, ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κλείσουν τα κανάλια και να μείνουν οι εργαζόμενοι χωρίς δουλειά. Είναι πλήγμα για τη Δημοκρατία και τον πλουραλισμό» και υπογραμμίζει ότι «τα έσοδα που θα χάσει το Κράτος από φόρους, τέλη και εισφορές σε περίπτωση που διακοπεί βίαια η λειτουργία καναλιών θα είναι περισσότερα από τα όποια οφέλη από το διαγωνισμό παρωδία του κ. Παππά»

Αναφέρει ότι σε βάθος δεκαετίας, το κράτος θα χάσει 1,7 δισ. ευρώ και προσθέτει: «Την ώρα που η κυβέρνηση θριαμβολογεί για τα 246.000.000 ευρώ που θα πάρει – αν πάρει – σε βάθος τριετίας, δίνει 465.000.000 ευρώ ως πανωπροίκι στους εργολάβους για να συνεχίσουν τα έργα των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων. Έργα που σταμάτησαν από τη δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση Τσίπρα – Βαρουφάκη, το 2015».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Νέα Δημοκρατία ζητά την παραίτηση του Π. Καμμένου, για τα όσα είπε για τα «μαύρα λεφτά» Καλογρίτσα, τονίζει: «Αν είχε στοιχειώδη αίσθηση συνέπειας ο κ. Καμμένος θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί πολλές φορές ως τώρα… Σε κάθε περίπτωση Τσίπρας – Καμμένος είναι συνένοχοι και συνυπεύθυνοι σ’ ένα γκρίζο καθεστώς αδιαφάνειας που διαμορφώνεται στη χώρα».

Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης εντάσσει τη μείωση της φορολογίας υπογραμμίζοντας ότι «δεν πάει άλλο με την υπερφορολόγηση», τονίζει ότι «ο ΕΝΦΙΑ, είναι ένας φόρος βαρύς, που θίγει την διαχρονική προσπάθεια των οικογενειών να διασφαλίσουν την κατοικία τους» και επαναλαμβάνει ότι «η δέσμευση που θα αναλάβω στο πλαίσιο ενός μελετημένου σχεδιασμού είναι η μείωση του κατά 30% στα πρώτα 2 χρόνια της κυβέρνησης μας». Προσθέτει ότι «εμείς θέλουμε να φέρουμε δουλειές» και ξεκαθαρίζει ότι «δεν πρόκειται ν’ απολυθεί κανένας δημόσιος υπάλληλος».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, υπογραμμίζει ότι είναι ανάγκη να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη Κράτους και πολιτών και επισημαίνει: «Αυτό απαιτεί αλήθεια από το πολιτικό σύστημα, όχι ψέματα, όχι κοροϊδία του λαού. Απαιτεί από εμάς τους πολιτικούς να βάλουμε οριστικά τέλος στο σαράκι του λαϊκισμού. Με βάση την αλήθεια εμείς ενώνουμε τους Έλληνες, ανεξάρτητα από κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές ταυτότητες. Αυτή είναι η ελπίδα για το σήμερα και το αύριο».

«Διεκδικώ», τονίζει, «να κερδίσω την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Είμαι αφοσιωμένος στον αγώνα να βγάλουμε τους Έλληνες από αυτήν την περιπέτεια. Να κερδίσουμε την Ελλάδα που μας αξίζει. Να βγούμε ξανά στο φως. Να κινητοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις του τόπου. Να σηκώσουμε από το καναπέ τους εκείνους τους απογοητευμένους πολίτες που απέχουν συστηματικά από τις εκλογές. Να δώσουμε φωνή στην σιωπηλή πλειοψηφία που δεν αντέχει άλλο η χώρα να βουλιάζει στην ανυποληψία. Που ξέρει ότι αξίζουμε μία καλύτερη κυβέρνηση από αυτήν που έχουμε. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι στις επόμενες εκλογές η Νέα Δημοκρατία μπορεί να διευρύνει την απήχησή της πολύ πέρα από το παραδοσιακό της ακροατήριο. Δεν θέλουμε απλά να κερδίσουμε τις εκλογές. Θέλουμε να κερδίσουμε και τη μάχη των ιδεών και των αξιών που πρεσβεύει η μεγάλη μας παράταξη».

Ο κ. Μητσοτάκης, διευκρινίζει ότι στην προσπάθειά αυτή «σύμμαχοί μας, είναι όσοι θέλουν να απαλλάξουμε τη χώρα από την γκρίζα καθεστωτική πρακτική της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, των Τσίπρα, Παππά. Δηλαδή, όσοι θέλουν να χτίσουμε την Ελλάδα από την αρχή, με σχέδιο, με μεταρρυθμίσεις, με ενότητα, με δυναμισμό. Με αλήθεια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

vxnews

About vxnews

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :