Random Posts

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Στον αστερισμό της λιτότητας η Ελλάδα ενω χάθηκαν 32 δις σε πέντε χρόνια

ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ


Στον... αστερισμό της διαρκούς λιτότητας και της επιδίωξης μόνιμων πλεονασμάτων για πολλά χρόνια ακόμα κινδυνεύει να οδηγηθεί η χώρα, όσο δεν βρίσκει λύσεις στα δημοσιονομικά προβλήματα για να βγει άμεσα από το μνημόνιο.

Την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός θα υποδέχεται την Παρασκευή στην Αθήνα τους ηγέτες των υπερχρεωμένων χωρών του Νότου για να στείλουν μήνυμα κατά της λιτότητας, ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρεθεί αντιμέτωπος στο Eurogroup με το σχέδιο της Σλοβακικής Προεδρίας της ΕΕ.

Το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters (και με τις «ευλογίες» του Βερολίνου) θα προετοιμάζει την «επόμενη μέρα» μετά τη τη λήξη των Μνημονίων. Θα προβλέπει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Ταμείου Στήριξης των χωρών με πρόβλημα όπως η Ελλάδα, που θα υποχρεώνονται σε «μνημονιακές» απαιτήσεις, πέραν εκείνων που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση ως το 2018.

Όπως αποκαλύπτει το Reuters, οι 19 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εφοδιαστούν με ένα έγγραφο, το οποίο περιγράφει πως το νέο Ταμείο θα δεσμεύει τα μέλη της Ευρωζώνης σε συγκεκριμένα πλεονάσματα κάθε χρόνο, ενώ οι χώρες μέλη θα ελέγχονται ετησίως τόσο για την πορεία των δημοσιονομικών τους όπως και για την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει υποσχεθεί (ή του έχει υποδειχθεί) το κάθε κράτος μέλος.

Αυτά αφορούν προφανώς την περίοδο μετά το 2018, όπου εκπνέει τυπικά και το ελληνικό Μνημόνιο, καθώς όλα τα άλλα «Μνημόνια» είναι ήδη παρελθόν για τις υπόλοιπες χώρες που τα χρειάστηκαν, ενώ αντιθέτως η Ελλάδα παραμένει -εδώ και μισό χρόνο ήδη- η μόνη χώρα σε σκληρή εποπτεία. Μέχρι να μπορέσει να βγει ξανά κάποτε στις αγορές για δανεικά, συγκεντρώνει υψηλές πιθανότητες να χρειαστεί τον «αναπνευστήρα» του υπό σύσταση νέου Ταμείου Στήριξης.

​Με τα δεδομένα:

-από τη μια ο κύριος Τσακαλώτος θα ακούει «γκρίνιες» ​των Ευρωπαίων ομολόγων του ​για την αναβλητική πολιτική και τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων της α΄αξιολόγησης,

- η Αθήνα θα ζητά «χαλάρωση» του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 (από 3,5% του ΑΕΠ ετησίως, σε 2% ενδεχομένως όπως έχει προτείνει δημόσια από καιρό ο διοικητής της ΤτΕ κύριος Γιάννης Στουρνάρας),

-ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μιλά για ελαφρύνσεις, «ισοδύναμα», άρση αδικιών και λιγότερη λιτότητα (στη σύνοδο Ηγετών του Νότου την Παρασκευή, στην ΔΕΘ την Κυριακή, στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μήνα)

-και την ίδια ώρα​ από την άλλη​, οι χώρες του γερμανικού «άξονα» ​θα κομίζουν ​σχέδιο για νέο Ταμείο βοήθειας με «κανόνες ΔΝΤ», μετά το μνημόνιο.

Τι θα σημαίνει αυτό;

1)απαιτήσεις αποτροπής δημιουργίας νέων ελλειμμάτων σε όλες τις χώρες​
2)δέσμευση ​των χωρών με πρόβλημα για συνεχή πλεονάσματα
3)μέτρα συγκράτησης των κρατικών δαπανών
4)παρακολούθηση και αντιμετώπιση του ασφαλιστικού προβλήματος
5)αύξηση της είσπραξης φόρων
6)συνέχιση των πολιτικών λιτότητας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το λεγόμενο και «ΔΝΤ της Ευρωζώνης» περιγράφεται σαν ένα Ταμείο με σκοπό τη θωράκιση της ζώνης του ευρώ από χρηματοπιστωτικά σοκ, όπως αυτά που έζησε από το 2010 και μετά.

Βάσει του τρόπου λειτουργίας του Ταμείου:

-θα είναι δυνατή η οικονομική ενίσχυση από πλούσιες χώρες προς τις προβληματικές,

-τα κράτη-μέλη με πρόβλημα θα εντάσσονται αυτομάτως στον Μηχανισμό αυτόν ώστε, όπως σημειώνεται, να αποφευχθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες και οι καθυστερήσεις του παρελθόντος (πχ ψηφοφορίες και διαφωνίες στα εθνικά  Κοινοβούλια των δανειστών και των δανειζομένων κλπ).

Οι δόσεις, πάντως, με τις οποίες θα καλείται το βοηθούμενο κράτος-μέλος να αποπληρώσει το ύψος της βοήθειας θα εξαρτώνται όχι μόνο ​από το «δημοσιονομικό κενό» της χώρας ​αλλά ​και ​από ​το ύψος της ανεργίας σε αυτήν.


ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


ΧΑΘΗΚΑΝ 32 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ


Όλοι το ψιθυρίζουν, όλοι το λένε, όλοι το ομολογούν αλλά όταν το βλέπεις γραμμένο στο χαρτί, τότε το σοκ είναι μεγαλύτερο και ξεχειλίζει η οργή για τα λάθη και τις παραλείψεις όσων πέρασαν από την καρέκλα του υπουργού Οικονομικών.

Με φόντο τις νέες αυξήσεις συντελεστών ΦΠΑ και την κατάργηση των ειδικών, χαμηλών συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου, στο όνομα της… ορθολογικής λειτουργίας του πλαισίου, τα στοιχεία της Κομισιόν σπάνε κόκκαλα, καθώς δείχνουν ότι σε πείσμα των μεγάλων λόγων και των στυγνών παρεμβάσεων, οι απώλειες εσόδων κάθε χρόνο «ματώνουν» τελικά τις τσέπες των νοικοκυριών.

Μέσα στην πενταετία 2010- 2014 το «κενό» στα έσοδα του ΦΠΑ, δηλαδή η διαφορά μεταξύ αυτών που θα μπορούσαν να μπουν στα κρατικά ταμεία και αυτών που τελικά εισπράχθηκαν, έφτασε στα 32,254 δις ευρώ δηλαδή περίπου 12 φορές τα ετήσια έσοδα του ΕΝΦΙΑ!

Θα μπορούσε κανείς να δει το ποτήρι μισογεμάτο, δηλαδή να σταθεί στο σχόλιο της Κομισιόν, σύμφωνα με το οποίο το 2014 η Ελλάδα κατάφερε να περιορίσει το «κενό» στο 28% από 34% το 2013, παρά το ότι η βάση επιβολής του ΦΠΑ συρρικνώθηκε λόγω μείωσης της κατανάλωσης, όπως επίσης στο ότι το ποσοστό συμμόρφωσης διαμορφώθηκε στο 8,31% που ήταν και το υψηλότερο στην Ευρώπη. Από την άλλη, κανείς δεν μπορεί να «καταπιεί» εύκολα ότι η Ελλάδα των Μνημονίων, των τεράστιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, των απίστευτων αυξήσεων φόρων, της δυσθεώρητης ανεργίας, παραμένει στην πρώτη πεντάδα των χωρών με τις χειρότερες επιδόσεις στην είσπραξη ΦΠΑ.

Η ουσία είναι ότι το 2014 χάθηκαν άλλα 4,926 δις ευρώ, που προστίθενται στα 6,347 δις ευρώ του 2013, στα 6,068 δις ευρώ του 2012, στα 8,501 δις ευρώ του 2011 και στα 6,412 δις ευρώ του 2010, λόγω της ανικανότητας σχεδιασμού και υλοποίησης μέτρων που θα μπορούσαν τουλάχιστον να περιορίσουν τις βαριές απώλειες εσόδων.



Πηγή:www.iefimerida.gr



ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ

Τους αθλητές που τίμησαν τα ελληνικά χρώματα με τα μετάλλια που κατέκτησαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, αλλά και αυτούς που έκαναν το καλύτερο δυνατό εκπροσωπώντας επάξια τη χώρα μας στην μεγάλη γιορτή του αθλητισμού, υποδέχτηκε  στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η χρυσή και χάλκινη Ολυμπιονίκης της σκοποβολής Άννα Κορακάκη, ο «ασημένιος» Σπύρος Γιαννιώτης, οι «χάλκινοι» ιστιοπλόοι μας Μάντης και Καγιαλής ήταν ανάμεσα στα πρόσωπα που συνάντησε ο πρωθυπουργός και είχε σε όλους να πει καλά λόγια.


«Συγχαρητήρια για τον αγώνα σου, αλλά κυρίως για το ήθος που έδειξες μετά, με τις δηλώσεις σου» είπε σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον Σπύρο Γιαννιώτη, ενώ σύμφωνα με τον πατέρα και προπονητή της Άννας Κορακάκη, Τάσο, ο πρωθυπουργός του ανέφερε ότι δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος από το μέρος που έκανε προπόνηση η Άννα…

Η ίδια η πρωταθλήτρια της σκοποβολής, εξερχόμενη από το Μέγαρο Μαξίμου χαρακτήρισε «πολύ ωραία» τη συνάντηση. «Ήταν μια πολύ ωραία συνάντηση. Δεν συζητήσαμε για προβλήματα» είπε και συμπλήρωσε: «Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε τον κάθε αθλητή ξεχωριστά. Αυτές οι συναντήσεις είναι πολύ ωραίες αλλά κάποια στιγμή πρέπει να καθίσουμε και να μιλήσουμε για τα προβλήματα του ελληνικού αθλητισμού. Οι συναντήσεις που γίνονονται μακριά από τα φώτα τις κάμερες, είναι πιο σημαντικές».


Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, στάθηκε σε μια ατάκα του πρωθυπουργού, ότι δεν πρέπει να τους θυμηθούν ξανά, μετά από τέσσερα χρόνια…

«Είχαμε πει ότι θέλαμε περισσότερα και καλύτερου χρώματος μετάλλια. Δεν πιστεύαμε όμως και ότι θα παίρναμε τρία χρυσά και συνολικά έξι μετάλλια» συμπλήρωσε και κατέληξε: «Αυτές οι συναντήσεις που γίνονται είναι πολύ σημαντικές και συζητήσαμε διάφορα σημαντικά θέματα. Όπως μας είπε και ο πρωθυπουργός, δεν πρέπει να μας θυμηθούν ξανά μετά από τέσσερα χρόνια…».

Εκτός από τους Ολυμπιονίκες και τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής που συμμετείχε στους Αγώνες του Ρίο, στο Μέγαρο Μαξίμου για τη συνάντηση πήγαν ο αρχηγός της ελληνικής αποστολής στο Ρίο, Ισίδωρος Κούβελος, ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, ο γενικός γραμματέας της ΕΟΕ, Μανώλης Κατσιαδάκης, και ο υπαρχηγός της αποστολής Μανώλης Κολυμπάδης.

Στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου υποδέχτηκε στους αθλητές ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής


Νωρίτερα οι Ολυμπιονίκες είχαν τιμηθεί σε εκδήλωση στη Βουλή

ΠΗΓΗ THE TOC

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΜΕ ΕΥΚΟΛΗ ΝΙΚΗ ΜΕ 4-1


Το καθάρισε σε ένα τετράλεπτο
Με σύστημα 4-2-3-1 παρέταξε την Εθνική μας ο Μίχαελ Σκίμπε, όπως ακριβώς και στο φιλικό με την Ολλανδία. Στο τέρμα ο Καρνέζης, οι Τοροσίδης, Παπασταθόπουλος, Μανωλάς και Τζαβέλλας στην τετράδα της άμυνας, οι Σάμαρης και Μανιάτης στα χαφ, με τους Μπακασέτα, Μάνταλο και Φορτούνη στην τριπλέτα της μεσαίας γραμμής και τον Μήτρογλου ως προωθημένο.

Στον αντίποδα, ο Τζέφρεϊ Γουντ κατεβασε το Γιβραλταρ με 5-3-1-1 και η 11άδα απαρτιζόταν από τους Πέρες, Γουάισμαν, Ρόι Τσιπολίνα, Ράιαν Κασκιάρο, Τζόσεφ Τσιπολίνα, Γκαρσία, Γουόκερ, Μπόζιο, Ερνάντες, Κουμπς, Λι Κασκιάρο. Πρώτο του μέλημα ήταν η "θωράκιση" των μετόπισθεν, προκειμένου να κρατήσει όσο μπορούσε τους διεθνείς μας μακριά από την εστία του Πέρες.

Η γαλανόλευκη μπήκε από την αρχή του αγώνα δυνατά στο ματς και προτού πάρει κεφάλι στο σκορ, είχε φροντίσει να... προειδοποιήσει εις διπλούν με τους "Ενωσίτες" Μπακασέτα (4') και Μάνταλο (9'), τα σουτ των οποίων δεν βρήκαν στόχο. Όχι όμως και αυτό του Μήτρογλου (10') με υπέροχο σουτ από το ημικύκλιο της περιοχής, στέλνοντας την μπάλα στην αριστερή γωνία. Γκολ κλάσης από τον φορ της Μπενφίκα. Αυτό ήταν το 11ο γκολ του Κώστα Μήτρογλου με την φανέλα της Εθνική Ελλάδας.

Οι διεθνείς μας συνέχισαν να έχουν τον έλεγχο του αγώνα, να βρίσκονται συνεχώς στην επίθεση, όμως το δεύτερο γκολ δεν ερχόταν. Αντίθετα, η Εθνική μας ήταν αυτή που το δέχτηκε στο 26' και αφού πρώτα ένα λεπτό πριν ο Μανωλάς πρόλαβε να σώσει την επιπολαιότητα του Σάμαρη. Το τέρμα που δέχτηκε η γαλανόλευκη ήταν εξαιρετικής ομορφιάς, όταν ο Γουόκερ ντρίμπλαρε εξαιρετικά τον Τζαβέλλα, σούταρε με το αριστερό μέσα από την περιοχή, στέλνοντας τη μπάλα στο δεξί παραθυράκι του Καρνέζη.

Από εκείνο το σημείο και μετά, οι παίκτες του Σκίμπε έκαναν μπόλικα λάθη, κακές σέντρες και μόνο η ψυχραιμία δεν διέκρινε το παιχνίδι τους. Μέχρι να φέρει τη... λύση ο Βάισμαν (44'), ο οποίος  άθελά του έστειλε τη μπάλα με το πόδι στα δίχτυα της ομάδας του έπειτα από χαμηλή σέντρα του Τοροσίδη. Στο επόμενο λεπτό, ο Μήτρογλου βρήκε εξαιρετικά τον Φορτούνη, αυτός πέρασε τον Πέρες και πλάσαρε σε άδειο τέρμα, ενώ στις καθυστερήσεις ο Μήτρογλου πάσαρε στον Τόρο, εκείνος σούταρε από πλάγια θέση και έκανε το 4-1. Όλα πλέον είχαν τελειώσει.

ΠΗΓΗ SPORT 24

VasilisX

About VasilisX

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :