Random Posts

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Αξιολόγηση, "χρυσά" εφάπαξ για εκλεκτούς, εκκλησιαστικά και twits

ΕΚΛΕΙΣΕ Ο ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ


Δεν έχουν συζητηθεί ακόμα εργασιακά και αφορολόγητο - Συζητήθηκαν τα αντίμετρα - Έκλεισε ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για τα χρέη των επιχειρήσεων: Θα υπάρχει δυνατότητα κουρέματος του ΦΠΑ, αλλά όχι των ασφαλιστικών εισφορών - «Τρέχει» να κλείσει την συμφωνία η κυβέρνηση πριν βουλιάξει κι άλλο η οικονομία

Στη δέκατη μέρα διαπραγματεύσεων στο Hilton μπαίνουν σήμερα Πέμπτη κυβέρνηση και τρόικα. Η τεχνική συμφωνία δεν έκλεισε (ακόμη) αλλά κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για σημαντική πρόοδο.

«Έχουμε συμφωνήσει σχεδόν σε όλο το πακέτο. Υπάρχουν προβλήματα βέβαια ακόμη με το ΔΝΤ για τα εργασιακά όπως θα περίμενε κανείς» τόνισε στη 01.15 τα ξημερώματα κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Παρά ταύτα ο ίδιος διευκρίνισε ότι «το θέμα του αφορολόγητου δεν έχει συζητηθεί ακόμη».

Λίγο μετά τις 22.00 το βράδυ της Τετάρτης έγινε γνωστό ότι έκλεισε ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για τα χρέη των επιχειρήσεων. Όπως έγινε γνωστό θα «κουρεύεται» σε εξαιρετικές περιπτώσεις ο ΦΠΑ αλλά όχι και ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών και οι ασφαλιστικές εισφορές.

Η τρόικα θα παραμείνει στην Αθήνα και σήμερα Πέμπτη, ενώ νέο ραντεβού αναμένεται στις 14.00 το απόγευμα ενώ κυβέρνηση και Θεσμοί θα συμμετάσχουν εξ' αποστάσεως στο EuroWorking Group που θα αρχίσει στις 21.00 (ώρα Ελλάδας) στις Βρυξέλλες και θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης. Αυτή είναι η τέταρτη επίσκεψη των Θεσμών στην Αθήνα (από τον Οκτώβριο) για την δεύτερη αξιολόγηση.

Παρά το γεγονός ότι οι ανακοινώσεις για το κλείσιμο του κενού του 2018 και του εξωδικαστικού συμβιβασμού είχαν ουσιαστικά προεξοφληθεί από τις πληροφορίες των προηγούμενων ημερών, η παραμονή των Θεσμών στην Αθήνα ως και σήμερα Πέμπτη αποτελεί ένδειξη ότι η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να κάνει υποχωρήσεις για να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερα θέματα.

Ένας από τους λόγους είναι ότι στην κυβέρνηση καταγράφεται ανησυχία μετά τη βουτιά του ΑΕΠ στο δ´ τρίμηνο (-1,1% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση) καθώς οι μεγάλες καθυστερήσεις εγκυμονούν τον κίνδυνο να ζητηθούν κι άλλα μέτρα.

«Κλείνουμε θέματα» επιβεβαίωσε κυβερνητικός παράγοντας μετά από τη νέα μαραθώνια συνάντηση, η οποία ολοκληρώθηκε στη 1:10 μετά τα μεσάνυχτα. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο «έγιναν πολλές συζητήσεις για τα μέτρα - αντίμετρα. Όπως και για το ποια είναι τα θετικά μέτρα είτε στο σκέλος των δαπανών είτε στο σκέλος των εσόδων. Υπάρχει συμφωνία σε σχεδόν όλο το πακέτο των θετικών μέτρων, με 1 - 2 διαφορές, όπως π.χ. πόσο θα κοπεί ο ένας ή ο άλλος φόρος».


ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΠΑΛΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Κατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή η τροπολογία για τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων.

Ύστερα από το «πήγαινε-έλα» της προηγούμενης εβδομάδας, σήμερα, επανήλθε η διάταξη που προβλέπει ότι οι συντάξεις μέχρι και το 2020 θα υπολογίζονται με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή ενώ ο δείκτης μισθών, θα χρησιμοποιηθεί από το 2021 και μετά. (εφόσον βεβαίως έχει αναπτυχθεί μέχρι τότε).

Πρακτικά, με το που θα ψηφιστεί η τροπολογία θα επηρεαστούν τόσο οι καινούργιες συντάξεις που θα χορηγηθούν με βάση τον «νόμο Κατρούγκαλου» όσο και η προσωπική διαφορά η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης.

Με την  ίδια τροπολογία παρέχεται το δικαίωμα χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας σε ασφαλισμένους του ΙΚΑ και στα μέλη της οικογένειάς τους, από 1.3.2017 έως 28.2.2018.

Προϋπόθεση είναι να έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 50 ημέρες ασφάλισης είτε το προηγούμενο ημερολογιακό έτος είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του δεκαπενταμήνου.

Επίσης, παρατείνεται για το ίδιο χρονικό διάστημα και η ασφάλιση για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε είδος από τον ΕΦΚΑ των ασφαλισμένων του τ. Ο.Α.Ε.Ε., ηλικίας από 30 έως 65 ετών που διέκοψαν την άσκηση του επαγγέλματός τους, έχουν κάνει χρήση των διατάξεων της παρ. 8 του άρθρου δεύτερου του ν. 3845/2010 (Α΄ 65) και παραμένουν άνεργοι και ανασφάλιστοι.

Προϋπόθεση για τους ασφαλισμένους του τ. ΟΑΕΕ είναι να μην έχουν οφειλές προς το Ταμείο ή να έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και να τηρείται η ρύθμιση. Υπάρχει ξεχωριστή διάταξη που διευκρινίζει ότι από 1.1.17 και μετά, η εισφορά για τον κλάδο εφάπαξ ανέρχεται στο 4% για όλους τους ασφαλισμένους.

Αναλυτικά, όπως αναφέρουν οι συνοδευτικές εκθέσεις, με την προωθούμενη τροπολογία:

«Συμπληρώνονται - τροποποιούνται οι διατάξεις του νόμου 4387/2016 ως εξής:

Α) επανακαθορίζεται από την ημερομηνία ισχύος του ανωτέρου νόμου (12.5.2016) ο τρόπος υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών που λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του ανταποδοτικού μέρους σύνταξης κύριας ασφάλισης υπαλλήλων – λειτουργών του Δημοσίου και στρατιωτικών καθώς και ασφαλισμένων του ιδιωτικού τομέα. Συγκεκριμένα, για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές του ασφαλισμένου για κάθε ημερολογιακό έτος, αναπροσαρμοζόμενες για το διάστημα έως και το 2020 και εφεξής με βάση το δείκτη μεταβολής μισθών που υπολογίζεται επίσης από την ΕΛΣΤΑΤ (ο ισχύον τρόπος υπολογισμού γίνεται βάσει του δείκτη μεταβολής μισθών υπολογιζόμενου από την ΕΛΣΤΑΤ). Παρέχεται εξουσιοδότηση στους αναφερόμενους Υπουργούς για τον καθορισμό των αναγκαίων λεπτομερειών και της διαδικασίας εφαρμογής του δείκτη μεταβολής μισθών της ΕΛΣΤΑΤ για την ανωτέρω αναπροσαρμογή

Β) Προβλέπεται ότι ο ανωτέρω εισαγόμενος τρόπος υπολογισμού εφαρμόζεται, σε σχέση με τους υπαλλήλους – λειτουργούς του Δημοσίου και τους στρατιωτικούς καθώς και τους ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα για την αναπροσαρμογή:

- των συντάξιμων αποδοχών για τον προσδιορισμό του ύψους της καταβαλλόμενης εισοφράς σε περίπτωση εξαγοράς για την αναγνώριση πλασματικών χρόνων ασφάλισής του

- του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών για τις οποίες καταβλήθηκαν ασφαλιστικές εισφορές, για τον προσδιορισμό του ποσοστού της ασφαλιστικής εισφοράς που καταβάλλεται σε περίπτωση προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισής τους

- του μηνιαίου εισοδήματος παλαιών και νέων ασφαλισμένων που υπάγονται στην ασφάλιση του τέως ΕΤΑΑ καθώς και για τους αυτοαπασχολούμενους απόφοιτους σχολών Ανώτατης εκπαίδευσης που είναι εγγεγραμμένοι σε επιστημονικούς συλλόγους επιμελητήρια με την μορφή ΝΠΔΔ για τον προσδιορισμό της ασφαλιστικής τους οφειλής σε σχέση με το προβλεπόμενο ποσοστό καταβολής εισφορών τους κατά τα πέντε πρώτα έτη ασφάλισής τους

- του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών για τον υπολογισμό του ποσού της εφάπαξ παροχής μισθωτών και αυτοτελώς απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα για τον χρόνο ασφάλισης που έχει διανυθεί εως την 31.12.2013

2α. Παρατείνονται εκ νέου μέχρι τις 28.2.2018 (έληξε 28.2.2017) η κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ για παροχές ασθένειας σε είδος των : ασφαλισμένων του τ. ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ κ.α.

ΠΗΓΗ ΤΗΕ ΤΟC




NΕΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ - ΦΙΛΗ


Μετά τις αποκαλύψεις του προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος για το παρασκήνιο της συνάντησης με Τσίπρα και Καμμένο, ο πρώην υπουργός είχε χαρακτηρίσει τα λεγόμενα Ιερώνυμου ως «πρακτικά δικής του έμπνευσης» - Δεν υπάρχει αντιμαχία, λέει ο Αρχιεπίσκοπος

«Μπορούν να απαντήσουν στον κ. Φίλη όσοι ήταν παρόντες στην συνάντηση» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος μιλώντας σε δημοσιογράφους με αφορμή τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Παιδείας κ. Νίκου Φίλη που χαρακτήρισε τα όσα ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος στη σημερινή έκτακτη σύγκλιση της Ιεραρχίας «Πρακτικά δικής του συγγραφής και εμπνεύσεως» τονίζοντας πως ο Αρχιεπίσκοπος «βάζει στο στόμα του πρωθυπουργού και άλλων, λόγια τα οποία ουδέποτε ειπώθηκαν κατά την συνάντηση της 5ης Οκτωβρίου 2016».

Ο Αρχιεπίσκοπος συγκεκριμένα επεσήμανε τα εξής: «Μην θεωρήσουμε ότι υπάρχει αντιμαχία με τον κ. Φίλη για να την εκμεταλλεύονται. Αν υπάρχει ερώτημα ή απορία του κ. Φίλη μπορούν να την απαντήσουν όσοι ήταν παρόντες, ο κ. Πρωθυπουργός, ο κ. Καμένος ή η κ. Γεροβασίλη ή ακόμη οι Αρχιερείς που ήταν παρόντες εκείνο το βραδυ στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου».

Τα πρακτικά, άλλωστε, που παραθέτει στην δήλωσή του ο κ. Φίλης αφορούν σε απόσπασμα από την ομιλία του πρωθυπουργού στην Βουλή κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Παιδεία στις 28 Σεπτεμβρίου 2016, δηλαδή πριν τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου την 5η Οκτωβρίου 2016.



Τι έχει προηγηθεί

Ηταν 5 Οκτωβρίου του 2016 όταν συναντήθηκαν ο Αλέξης Τσίπρας και μέλη της κυβέρνησης με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο εν μέσω της κρίσης που είχε ξεσπάσει για το βιβλίο των θρησκευτικών. Σήμερα κατά την έναρξη των εργασιών της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο κ. Ιερώνυμος αποκάλυψε λεπτομέρειες και το παρασκήνιο για εκείνο το ραντεβού. Αναλυτικότερα, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος ανέφερε ότι «Πολλή σύγχυση δημιούργησε στον χώρο της Παιδείας το θέμα της διδασκαλίας στα σχολεία του μαθήματος των Θρησκευτικών. Κομβικό σημείο στην επίλυση του προβλήματος έδωσε και δίνει η συνάντηση παραγόντων που προκάλεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο κ. Αλέξης Τσίπρας, στο Μέγαρο Μαξίμου στις 5 Οκτωβρίου 2016».



Όπως αναφέρει, της συναντήσεως μετείχαν από πλευράς Πολιτείας, εκτός του πρωθυπουργού, ο κυβερνητικός εταίρος και υπουργός Εθνικής Αμύνης Πάνος Καμμένος, ο τότε υπουργός Παιδείας Νικόλαος Φίλης και η Όλγα Γεροβασίλη, κυβερνητικός εκπρόσωπος, και από πλευράς Εκκλησίας τρεις μητροπολίτες, ήτοι οι Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος, Φθιώτιδος Νικόλαος, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, ο αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου επίσκοπος Μεθώνης Κλήμης, ο νομικός σύμβουλος της ΔΙΣ Θεόδωρος Παπαγεωργίου «και η μετριότης μου». Σε αυτό το σημείο, κάνει αναφορά στα πρακτικά, σύμφωνα με τα οποία στη συνάντηση αυτή ο Αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε τους συνομιλητές για όσα διημείφθησαν στις συνεδρίες της Ιεραρχίας ως προς τη διδασκαλία των Θρησκευτικών, τονίζοντας ιδιαιτέρως το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έχει δώσει το θάρρος της συνεργασίας στον Μακαριώτατο, λέγοντας ότι σε συνεργασία μας θα γίνει ό,τι καλό είναι να γίνει για τον λαό μας και τις καλές σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας.

Μετά πολλή συζήτηση, όπως επισημαίνει, ο κ. Πρωθυπουργός έκανε την πρότασή του, που έχει ως εξής: «Ο διάλογος αρχίζει εκ του μηδενός, από μηδενική βάση μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας με θέμα τον εμπλουτισμό του βιβλίου και από πλευράς Πολιτείας και από πλευράς Εκκλησίας αυτά τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν στο τέλος του διαλόγου, έως το τέλος του παρόντος χρόνου, θα ληφθούν υπ' όψιν οι θέσεις της Εκκλησίας και θα βγει το καινούριο βιβλίο. Ως τότε θα δοθεί η εντολή να χρησιμοποιείται το υπάρχον βιβλίο για να βοηθηθούν οι καθηγητές».

Μάλιστα, όπως έχει καταγραφεί στα πρακτικά, όταν τελείωσε η συνάντηση, πήρε ο Αρχιεπίσκοπος τον πρωθυπουργό κατά μέρος και του είπε: «Κύριε πρόεδρε, το αδύνατο σημείο μας είναι μήπως φεύγοντας αύριο δούμε να γίνεται το αντίθετο». Ο πρωθυπουργός απάντησε: «Ή έχουμε λόγο και τον τηρούμε ή δεν αξίζει η συζήτηση που κάνουμε!». Όταν ρωτήθηκε ο κ. Φίλης πώς βλέπει τα πράγματα και ποια είναι η θέση του, η απάντησή του ήταν «Τι με ρωτάτε; Εγώ είμαι υπουργός, εργάζομαι κάτω από τον πρωθυπουργό, η εντολή, η άποψη και η θέληση του πρωθυπουργού είναι για μένα γραμμή και υποχρέωση».

Όπως ανέφερε στον λόγο του ο Αρχιεπίσκοπος, εξαιτίας των διαφορετικών δημοσίων δηλώσεων του υπουργού, μετά τη λήξη της συναντήσεως, το βράδυ της Τετάρτης 5.10.2016, ο Μακαριότατος ανέφερε στο σεπτό σώμα της Ιεραρχίας ότι, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίς το πρωί της Πέμπτης 6.10.2016 το Γραφείο Τύπου της Ι. Συνόδου με την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, εδόθη η διαβεβαίωση ότι για το μάθημα των Θρησκευτικών ισχύουν όσα ειπώθηκαν στη χθεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό και γι' αυτό κάθε άλλη ενέργεια είναι προσωπικές ερμηνείες του καθενός.

Συγκροτήθηκαν, προσθέτει ο Αρχιεπίσκοπος, ως συνεφωνήθη, οι δύο επιτροπές και άρχισαν τις εργασίες τους. Πρόεδρος της επιτροπής από πλευράς Εκκλησίας ήταν και είναι ο μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης Εφραίμ, ο οποίος, σήμερα, με την εισήγησή του θα μας ενημερώσει λεπτομερώς και θα πάρει οδηγίες από το σώμα της Ιεραρχίας για την πορεία του διαλόγου που θα αρχίσει τις επόμενες ημέρες.

Σε αυτό το σημείο του λόγου του, εξέφρασε την επιθυμία να ευχαριστήσει όσους εργάστηκαν τόσο από πλευράς Εκκλησίας όσο και από πλευράς Πολιτείας για το θέμα της διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών. Ιδιαίτερα, μάλιστα, τόνισε ότι «Θα ήταν, όμως, παράλειψις αν δεν απηύθυνα και ένα ευχαριστώ προς τον υπουργόν Παιδείας, Ερεύνης και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνον Γαβρόγλου, ο οποίος με τη σύνεση, τη φρόνηση και το πνεύμα συναινέσεως που τον διακρίνει, συνετέλεσε τα μέγιστα στην πρόοδο της απαραίτητης αυτής συνεργασίας».

Φίλης: Ο κ. Ιερώνυμος βάζει στο στόμα του πρωθυπουργού λόγια τα οποία ουδέποτε ειπώθηκαν


Με δήλωση που κοινοποίησε το απόγευμα της Τετάρτης, ο Νίκος Φίλης, απάντησε στον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Ο βουλευτής Α΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τη σημερινή ομιλία του κ. Ιερωνύμου στην Ιερά Σύνοδο υποστήριξε ότι ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος επικαλέστηκε «κάποια πρακτικά δικής του συγγραφής και εμπνεύσεως» και έβαλε στο στόμα του πρωθυπουργού και άλλων «λόγια τα οποία ουδέποτε ειπώθηκαν κατά την συνάντηση τής 5ης Οκτωβρίου 2016».

«Η επίσημη κυβερνητική θέση για τις αλλαγές στο  μάθημα των Θρησκευτικών,  οι οποίες  , παρά τη δική μου απομάκρυνση,  υλοποιούνται κανονικά   στα σχολεία όλης της χώρας από τη σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου,  με βάση τα νέα αναλυτικά προγράμματα του ΙΕΠ. Από τα παραπάνω, καθίσταται σαφές, ότι,  ουδέποτε η κυβέρνηση υποσχέθηκε στην Ιεραρχία λύση από μηδενική βάση, ούτε, βέβαια, δέχτηκε,  ο αναγκαίος διάλογος να έχει ως προϋπόθεση τη ματαίωση των αλλαγών ή να οδηγεί σε  συνδιαχείριση» τονίζει ο τέως υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

Διαβάστε την απάντηση του Νίκου Φίλη στον κ. Ιερώνυμο:


«Για το ιστορικό της σύγκρουσης του Αρχιεπισκόπου με το Υπουργείο Παιδείας για το μάθημα των Θρησκευτικών  και τις αιτίες που την προκάλεσαν, έχω αναφερθεί αναλυτικά στην ομιλία μου κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείου  στις 7 Νοεμβρίου 2016 και δεν προτίθεμαι να επανέλθω. Τα γεγονότα είναι γνωστά και καμιά εκ των υστέρων παραποίησή τους δεν μπορεί να τα αναιρέσει ή να τα διαστρεβλώσει. Όμως, επειδή, ο κύριος  Ιερώνυμος,  επικαλούμενος κατά τη σημερινή του ομιλία στα μέλη της Ιεραρχίας, κάποια πρακτικά δικής του συγγραφής και εμπνεύσεως, βάζει στο στόμα του πρωθυπουργού και άλλων,   λόγια τα οποία ουδέποτε ειπώθηκαν κατά την συνάντηση τής 5ης Οκτωβρίου 2016,  παραθέτω από τα επίσημα πρακτικά της Βουλής το σχετικό με το μάθημα των Θρησκευτικών απόσπασμα από την ομιλία του πρωθυπουργού κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Παιδεία στις 28 Σεπτεμβρίου 2016:
Αλέξης Τσίπρας: «…Επαναλαμβάνω, λοιπόν, ότι φέτος τα προγράμματα, στα οποία έχει καταλήξει το Ινστιτούτο, στο οποίο συμμετείχαν διακεκριμένοι θεολόγοι – και έγινε πολύ σοβαρή, κατά την άποψή μου, δουλειά – θα πάνε στα σχολεία. Είναι δοκιμαστική η φετινή χρονιά. Εάν δεν αρκούσε η μία συνεδρία με την παρουσία της Επιτροπής της Εκκλησίας, θα υπάρξουν και άλλες. Θα ακούσουμε τις απόψεις. Ούτως ή άλλως, στο τέλος της χρονιάς θα αξιολογηθεί το μάθημα. Και πιστεύω ότι θα έχουν τη δυνατότητα οι επιστήμονες του Ινστιτούτου, του ΙΕΠ, να καταγράψουν και να ενσωματώσουν τις παρατηρήσεις – γόνιμες παρατηρήσεις, ουσιαστικές παρατηρήσεις – και από την πλευρά της Εκκλησίας. Και σύγγραμμα θα έρθει την επόμενη χρονιά...»
Στο απόσπασμα αυτό,  αποτυπώνεται η επίσημη κυβερνητική θέση για τις αλλαγές στο  μάθημα των Θρησκευτικών,  οι οποίες  , παρά τη δική μου απομάκρυνση,  υλοποιούνται κανονικά   στα σχολεία όλης της χώρας από τη σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου,  με βάση τα νέα αναλυτικά προγράμματα του ΙΕΠ. Από τα παραπάνω, καθίσταται σαφές, ότι,  ουδέποτε η κυβέρνηση υποσχέθηκε στην Ιεραρχία λύση από μηδενική βάση, ούτε, βέβαια, δέχτηκε,  ο αναγκαίος διάλογος να έχει ως προϋπόθεση τη ματαίωση των αλλαγών ή να οδηγεί σε  συνδιαχείριση. Συζήτηση ναι, με σεβασμό στους διακριτούς ρόλους Πολιτείας-Εκκλησίας, αλλά,  για τα μαθήματα  η τελική απόφαση είναι της Πολιτείας.  Αυτή την ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης, διατύπωσα προς τους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε.,  ως υπουργός Παιδείας, κατ` εντολήν του Πρωθυπουργού,  έξω από το Μέγαρο Μαξίμου,   αμέσως μετά τη λήξη της προαναφερθείσας συνάντησής μας με τον κύριο Ιερώνυμο και τους άλλους τρεις εκπροσώπους της Εκκλησίας».


ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


ΕΦΑΠΑΞ ΑΠΟ..."ΧΡΥΣΑΦΙ"


Για νέο σκάνδαλο, με τον πρόεδρο του ΔΕΣΦΑ αυτή τη φορά, κάνει λόγο με καταγγελία του ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Σκρέκας.

Σε μια υπόθεση που θυμίζει έντονα τα όσα έγιναν με τον πρώην πρόεδρο και τον πρώην διευθύντα σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ, οι οποίοι έδωσαν αναδρομικές αυξήσεις στους εαυτούς τους, σύμφωνα με την καταγγελία της ΝΔ  ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, εξασφάλισε για τον εαυτό του «χρυσό εφάπαξ» 258.000 ευρώ.

Όπως τονίζει ο κ. Σκρέκας στο κείμενο ερώτησης που κατέθεσε χθες στη Βουλή, «συνεχείς είναι οι αποκαλύψεις για το πλιάτσικο που έχουν στήσει σε βάρος της δημόσιας περιουσίας και του δημόσιου συμφέροντος, οι κομματικά διορισμένες διοικήσεις του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της ενέργειας. Έτσι την ώρα που η οικονομία και η κοινωνία στενάζουν κάτω από το μπαράζ φόρων και εισφορών του κ. Τσίπρα και ενώ η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την Τρόικα νέες περικοπές για τους συνταξιούχους, ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, αποφάσισε να δώσει προαγωγή στον εαυτό του και λίγες μέρες μετά υπέβαλε αίτημα συνταξιοδότησης, εξασφαλίζοντας μπόνους 100 χιλιάδων για το εφάπαξ που εκτινάχθηκε στις 258 χιλιάδες ευρώ»!


Συγκεκριμένα, ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ πήρε προαγωγή από τη θέση του διευθυντή της εταιρείας και στη συνέχεια υπέβαλε παραίτηση για συνταξιοδότηση με αποτέλεσμα το εφάπαξ που θα λάβει να είναι κατά 100.000 μεγαλύτερο από εκείνο που προβλεπόταν για την προηγούμενη θέση την οποία κατείχε.

Ο πρόεδρος του ΔΕΣΦΑ Σωτήρης Νίκας, εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ:

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ερωτών βουλευτής, «ο συγκεκριμένος διοικητής του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, προέρχεται από την εταιρεία και πριν την επιλογή του ως Προέδρος, εργαζόταν στο ΔΕΣΦΑ ως απλός διευθυντής. Στις 11 Νοεμβρίου λοιπόν, εκμεταλλευόμενος την ισχύ που του παρέχει η θέση του,  πέτυχε και εγκρίθηκε από το εποπτικό συμβούλιο η οργανική του αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες στο βαθμό του Διευθυντή Δραστηριότητας (Γενικού Διευθυντή) και στο ανώτερο μισθολογικό κλιμάκιο (5ο κλιμάκιο). Η συγκεκριμένη προαγωγή ωστόσο δεν ήταν τυχαία όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια. Λίγες ημέρες μετά την έγκριση της προαγωγής, ο εν λόγω διοικητής παραιτήθηκε για λόγους συνταξιοδότησης. Αποτέλεσμα; Η ολιγοήμερη παραμονή του στην αναβαθμισμένη οργανική του θέση εκτίναξε το ΕΦΑΠΑΞ του (αποζημίωση απόλυσης) κατά περίπου 100.000 ευρώ, στις 258.000 ευρώ! Και όλα αυτά επειδή «προήγαγε» τον εαυτό του για λίγες μέρες κατά δύο οργανικές βαθμίδες και αμέσως μετά κατέθεσε τα χαρτιά του για σύνταξη, παραμένοντας βεβαίως μέχρι σήμερα στη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου».

Μάλιστα σύμφωνα με την ίδια καταγγελία τόσο το δικό του εφάπαξ όσο και εκείνα άλλων εργαζομένων εξασφαλίζονται από ποσό ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία εξουσιοδοτήθηκε ο ίδιος να μεταφέρει σε λογαριασμό ασφαλιστικής εταιρείας, προκειμένου να διασφαλίσει τα χρήματα από  πιθανό «bail in». Ουσιαστικά δηλαδή, εκείνοι που καλούνται να πληρώσουν το χρυσό εφάπαξ είναι οι καταναλωτές.

Το ποσό αυτό των 10 εκατ. ευρώ λοιπόν, εγκρίθηκε από τη ΡΑΕ και θα περιληφθεί στην ανακτήσιμη διαφορά για το 2016, δηλαδή θα συμπεριληφθεί στο κόστος των τιμολογίων, τιμολόγια που πληρώνουν οι απλοί καταναλωτές και η παραγωγική βάση της χώρας για φυσικό αέριο.





Πηγή:www.iefimerida.gr

VasilisX

About VasilisX

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :