Random Posts

Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2017

Παζάρι στις Βρυξέλλες

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΖΑΡΙ


«Έγειρε το γήπεδο» στις Βρυξέλλες, οι Θεσμοί βγάζουν στο σφυρί τις λιγνιτικές μονάδες (και το 17%) της ΔΕΗ - Μεγαλύτερο μαχαίρι στις επικουρικές θέλουν οι δανειστές - Αναζητείται «φύλλο συκής» στις συλλογικές συμβάσεις

«Στις Βρυξέλλες, λίγο πολύ υπήρξε συμφωνία σε όλα τα κρίσιμα θέματα. Αυτό που απομένει τώρα είναι η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα για να ολοκληρωθούν και οι λεπτομέρειες της τεχνικής συμφωνίας (staff level agreement)». Την πληροφορία αυτή μετέφερε στο protothema.gr στέλεχος των θεσμών με καλή γνώση των διαπραγματεύσεων το βράδυ της Κυριακής.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες οι επαφές των Βρυξελλών έφτασαν σχεδόν σε συμφωνία. Ωστόσο διακόπηκαν απότομα τα ξημερώματα της Παρασκευής από την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να στείλει επιστολή στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα εργασιακά, ενόψει της Συνόδου της Ρώμης το Σάββατο. Αυτό που μένει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι μια πολιτική απόφαση από την πλευρά του Μαξίμου για την επάνοδο της τρόικας στην Αθήνα και το κλείσιμο της συμφωνίας η οποία δε φαίνεται να υπάρχει ακόμα.

Εντελώς κλεισμένα είναι τα θέματα της μείωσης του αφορολόγητου και της περικοπής των συντάξεων από το 2019.

«Δεν υπάρχουν πια κόκκινες γραμμές, όλα είναι τακτικισμοί» λέει στο protothema.gr το ίδιο στέλεχος των Θεσμών με καλή γνώση όσων εκτυλίχθηκαν στις Βρυξέλλες τις τελευταίες ημέρες. «Ο κ. Τσακαλώτος όταν αποδεχτεί την ανάγκη επιτάχυνσης των διαπραγματεύσεων μπορεί να γίνει πολύ αποτελεσματικός. Έχουν προηγηθεί βέβαια εκρήξεις και υποχωρήσεις μέχρι να πλησιάσει στις θέσεις των θεσμών. Φαίνεται ότι ο ρυθμός της κυβέρνησης είναι μια αξιολόγηση το χρόνο» τονίζει ο ίδιος, εκφράζοντας αισιοδοξία πάντως πως αν υπάρξει staff level agreement ως τις 7 Απριλίου, τότε είναι εφικτό να δούμε ακόμη και το λεγόμενο Global Deal με χρέος και ΔΝΤ στις 22 Μαΐου.


«Έπεσε η ασφάλεια» για την ΔΕΗ

Όπως και να 'χει, το τελικό προϊόν των συναντήσεων θα φανεί τις επόμενες ώρες ή μέρες. Φαίνεται όμως πως η βασική «τράμπα» έγινε στις παραχωρήσεις της κυβέρνησης στα ενεργειακά, με αντάλλαγμα υποχωρήσεις των πιστωτών στα εργασιακά.

Για το θέμα του ηλεκτρισμού οι Ευρωπαίοι βλέπουν ότι δεν πιάνονται οι στόχοι για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και προτείνουν διαγωνισμό από το καλοκαίρι για παραχώρηση του 40% της δυναμικότητας της ΔΕΗ, κυρίως με την πώληση λιγνιτικών μονάδων.

Η κυβέρνηση απαντά ότι θα γίνουν θυγατρικές της ΔΕΗ, στις οποίες θα μεταβιβασθεί μέρος του πελατολογίου της επιχείρησης και όχι παραγωγικές μονάδες. Το θέμα είναι πολύ φορτισμένο πολιτικά για τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς στελέχη όπως ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης και ο πρώην υπουργός κ. Νίκος Φίλης έχουν εκφράσει αντιρρήσεις.

Πέρα από το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ υπάρχει και το θέμα της μετοχικής της σύνθεσης. Ετσι, στο επίπεδο των ιδιωτικοποιήσεων η τρόικα έβαλε «πάγο» στα σχέδια της κυβέρνησης για τη μεταβίβαση του 17% της ΔΕΗ από το παλιό ταμείο ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) στο Υπερταμείο, με σκοπό να διασωθεί από τη δρομολογημένη πώληση. Η διαφορά είναι ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ οδεύουν προς πώληση άμεσα και τα λεφτά πάνε στο χρέος, ενώ στο Υπερταμείο υπάρχει και το παράθυρο της αξιοποίησης.


«Φύλλο συκής» τα εργασιακά

Αν κλειδώσουν οι παραχωρήσεις για το θέμα της ΔΕΗ, η κυβέρνηση αναμένει «κέρδη» στα εργασιακά και κυρίως τον σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου για την υπερίσχυση των κλαδικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησιακών. Η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10% των εργαζομένων μηνιαίως έχει παραχωρηθεί από την ελληνική πλευρά, λέει αξιωματούχος με γνώση των διαπραγματεύσεων, όπως και το λοκάουτ. «Εργασιακά και ενεργειακά είναι συγκοινωνούντα δοχεία» σχολιάζει.


Χάθηκαν αφορολόγητο - συντάξεις

Το αφορολόγητο «μετεωρίζεται» στην περιοχή των 5.500 ως 5.900 ευρώ ή, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, γύρω στις 6.900-7.000 ευρώ. Το πού θα κάτσει η μπίλια, εξαρτάται και από το αν θα μειωθεί ο αρχικός συντελεστής φορολόγησης, από 22% που είναι σήμερα. Αν μειωθεί πχ σε 11% ή 15%, το αφορολόγητο θα πέσει στα 5.900 ευρώ, αν όμως παραμείνει περίπου 20%-22%, τότε θα εφαρμόζεται πάνω από τις 6.000 ευρώ.

Το βασικό παζάρι για τις συντάξεις αφορά το αν η περικοπή θα είναι σε δύο ή σε τρεις δόσεις. Η ελληνική πλευρά ζητεί η περικοπή να γίνει σε βάθος τριετίας, από το 2019 ή 2020, ενώ το ΔΝΤ δέχεται μόνο δύο φάσεις, το 2019 και το 2020. Η περικοπή θα είναι μεγάλη, πάνω από 1 δισ. ευρώ συνολικά και οι απώλειες για τους χαμηλοσυνταξιούχους από κύριες και επικουρικές θα ξεπεράσει ακόμη και τα 600 ευρώ το χρόνο. Μαζί με τη μείωση του αφορολόγητου η απώλεια πραγματικού εισοδήματος θα είναι πάνω από 1.000 ευρώ ετησίως.

ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑΤΑ ΒΑΖΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ 27 Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ


Νέο ξέσπασμα του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αφορμή την επετειακή Σύνοδο της Ρώμης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο. Την Παρασκευή οι «27» είχαν συναντηθεί με τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό.

«Τι δουλειά έχετε να μαζευτείτε γύρω από τον Πάπα;» διερωτήθηκε την Κυριακή ο Ερντογάν απευθυνόμενος στους ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών.

«Το Βατικανό δεν είναι κράτος – μέλος της ΕΕ» πρόσθεσε.

«Δεν κάνετε μέλος της ΕΕ την Τουρκία επειδή είναι μια ισλαμική χώρα...» ισχυρίστηκε ακόμη, χαρακτηρίζοντας τους ευρωπαίους ηγέτες «σταυροφόρους».


Προ δέκα ημερών ο τούρκος πρόεδρος είχε κάνει πάλι λόγο για «σταυροφορία», επικρίνοντας με δριμύτητα την απόφαση που εξέδωσε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έκρινε ότι οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να απαγορεύσουν στις μουσουλμάνες να φορούν τη μαντίλα στην εργασία τους.


«Τι γίνεται με την θρησκευτική ελευθερία; Ποιος έλαβε αυτήν την απόφαση; Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αγαπητοί αδελφοί, εξαπέλυσαν μια σταυροφορία εναντίον του ολοένα κι ισχυρότερου συμβόλου του Ισλάμ» σχολίασε ο Ερντογάν, αποκρύπτοντας ότι η απόφαση αφορούσε όλα τα πολιτικά, φιλοσοφικά και θρησκευτικά σύμβολα όπως τον σταυρό και το εβραϊκό κιπά.ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ ΜΕΡΚΕΛ

To συντηρητικό κόμμα της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ CDU κατέγραψε μια ξεκάθαρη νίκη σήμερα στις περιφερειακές εκλογές στο κρατίδιο Ζάαρ (ή Ζάαρλαντ, ή Σάαρλαντ ή Σαρ) ένα τεστ για το κυβερνών CDU που αποκόμισε σημαντικά κέρδη από την κάλπη έναντι των Σοσιαλδημοκρατών αντιπάλων του, οι οποίοι ήλπιζαν με τον νέο τους ηγέτη Μάρτιν Σουλτς να αυξήσουν τα ποσοστά τους ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Τη νίκη, και με διαφορά, μάλιστα, έδειξαν με το κλείσιμο των καλπών τα πρώτα exit polls, ενώ επιβεβαιώθηκε και από τα αποτελέσματα. Με βάση αυτά που είχαν δοθεί  στη δημοσιότητα μέχρι τις 10 το βράδυ ώρα Ελλάδος, η διαφορά είναι διψήφια, με το CDU της καγκελαρίου να προηγείται με 11,1 μονάδες έναντι του SPD (το CDU συγκεντρώνει 40,7% και το SPD 29,6%). Tρίτο κατατάσσεται το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) με 12,9%.

Ακολουθούν το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 6,2%, οι Πράσινοι με 4%, το φιλελεύθερο Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) με 3,3% και το κόμμα των Πειρατών με 0,7%. Άλλο κόμμα ψήφισαν το 2,6% των πολιτών.

Οι Πράσινοι αποτυγχάνουν να περάσουν το κατώφλι του 5% για να εισέλθουν στην τοπική Βουλή.Πηγή: www.iefimerida.gr

vxnews

About vxnews

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :