Random Posts

Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Σφαγή Πολάκη - Γεωργιάδη στη Βουλή

"ΣΦΑΓΗ" ΠΟΛΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Σκληρή κόντρα με βαρύτατες καταγγελίες διανθισμένες από... απειλές και μαντινάδες ξέσπασε στη Βουλή μεταξύ του Παύλου Πολάκη και του Άδωνη Γεωργιάδη με τον αν. υπουργό Υγείας να κατονομάζει σειρά συνεργατών του αντιπροέδρου της ΝΔ που διορίστηκαν επί υπουργίας του στο ΚΕΕΛΠΝΟ και τον κ. Γεωργιάδη να καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έκανε «δώρο» 500 εκ. ευρώ στις φαρμακευτικές εταιρείες στο πλαίσιο μιας κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης που πλησίασε τη μία ώρα.

Το νέο επεισόδιο στη μακρά βεντέτα των δύο ανδρών ξεκίνησε όταν κ. Πολάκης ανέγνωσε σειρά συνεργατών και άλλων προσώπων που σχετίζονται με τον κ. Γεωργιάδη και πληρώνονταν από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο κ. Πολάκης μίλησε για «κατάλογο ρουσφετιών» του κ. Γεωργιάδη και της συζύγου του καταγγέλλοντας ότι μεταξύ άλλων διορίστηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ επί υπουργία του κ. Γεωργιάδη: α) «άμισθη» συνεργάτης του Γραφείου Τύπου του κ. Γεωργιάδη, β) συγγενικό ζευγάρι του συνεργάτη του αντιπροέδρου της ΝΔ, κ. Θεοδωράτου, γ) δημοσιογράφος, πρώην υπεύθυνος του Γραφείου του κ. Γεωργιάδη ο οποίος απασχολήθηκε στο τμήμα παρεμβάσεων στην κοινότητα.
Σε πολύ σκληρό ύφος ο κ. Πολάκης κάλεσε τον κ. Γεωργιάδη να κοιμάται ανήσυχος το βράδυ και υπογράμμισε ότι έχει διαβιβάσει όλα αυτά τα στοιχεία στον εισαγγελέα. Επίσης κατήγγειλε ότι η εταιρεία του κ. Γεωργιάδη «Ελληνική Αγωγή» κατείχε μέχρι πρόσφατο το 49% της εταιρείας ΑΛΣ ΑΕ η οποία “ανήκει σε καναλάρχη ιδιοκτήτη του Blue Sky» ο οποίος πήρε 100.000 ευρώ από το ΚΕΕΛΠΝΟ επί υπουργίας του κ. Γεωργιάδη.
Φορτώσαμε έναν ποντικό εννιά κιλά ροβύθια

Ο κ. Πολάκης καταλόγισε ταυτόχρονα τόσο στον κ. Γεωργιάδη όσο και στον προκάτοχό του στο υπουργείο Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο ότι «εγκλημάτισαν» με τις τιμές των φαρμάκων επιλέγοντας εσκεμμένα ακριβότερες τιμές που επηρέαζαν άλλες 55 χώρες. «Γινόταν ο θάνατος της αλεπούς» ανέφερε ο κ. Πολάκης και αφιέρωσε και μια μαντινάδα στον κ. Γεωργιάδη.  «Είπαμε ψέματα πολλά να πούμε μιαν αλήθεια. Φορτώσαμε έναν ποντικό εννιά κιλά ροβύθια…» είπε χαρακτηριστικά και διερωτήθηκε: "100 η αλεπού, 101 το αλεπουδάκι;"

Γεωργιάδης: 'Πολάκη θα σε κλείσω φυλακή'
Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε «λάσπη στον ανεμιστήρα» τις καταγγελίες του κ. Πολάκη και υποστήριξε ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα που ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός δεν πληρώνονταν από το ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά από ιδιωτικές εταιρείες. Ο κ. Γεωργιάδης απείλησε μάλιστα τον κ. Πολάκη ότι θα τον κλείσει φυλακή όταν φύγει από το υπουργείο Υγείας και προανήγγειλε μάλιστα ότι θα καταθέσει εναντίον του αγωγή για συκοφαντική δυσφήμηση.
Απαντώντας στις καταγγελίες του κ. Πολάκη ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι επί των ημερών του στο υπουργείο η φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε κατά 60,8%. «Να μας πείτε εσείς πόσο τη μειώσατε…» είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ στον κ. Πολάκη και καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «ξέχασε» το 2015 να εκδώσει Δελτίο Τιμών Φαρμάκων με αποτέλεσμα να κερδίσουν οι φαρμακοβιομηχανίες περίπου 500 εκ. ευρώ. «Κάνατε δώρο στις φαρμακοβιομηχανίες 500 εκ. ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά


ΠΗΓΗ NEWS 247



Η ΥΦΕΣΗ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ


Δύσκολη η διαπραγματευτική θέση Τσακαλώτου απέναντι στα στελέχη του Ταμείου - Αναμένονται αλυσιδωτές αντιδράσεις από την ύφεση 1,2%, με την οποία έκλεισε το δ' τρίμηνο του 2016 - Οριακά υφεσιακό ολόκληρο το έτος, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

Αλυσιδωτές επιπτώσεις για την οικονομία και τη διαπραγμάτευση έχουν τα στοιχεία για τη βύθιση της οικονομίας κατά το τέταρτο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς. Πέρα από την επιβεβαίωση με αριθμούς της αίσθησης που ήταν διάχυτη στην αγορά (και στις τράπεζες) τους τελευταίους πέντε μήνες, η επί τα χείρω αναθεώρηση των στατιστικών ρίχνει νερό στο μύλο της καχυποψίας του επικεφαλής Ευρώπης του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν ο οποίος αμφισβητεί τη δυνατότητα της Ελλάδας να πιάσει τους στόχους.

Ας αρχίσουμε από το τελευταίο. Την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος ζητεί από το Ταμείο να αναθεωρήσει τις δικές του εκτιμήσεις για να «πλησιάσει» αυτές των Ευρωπαίων η ΕΛΣΤΑΤ αναθεωρεί τα στοιχεία πάνω στα οποία «πάτησε» η Κομισιόν για να εκτιμήσει πριν από ένα μήνα -στις χειμερινές προβλέψεις- ότι το 2016 έκλεισε με ανάπτυξη 0,3% του ΑΕΠ. Τα στοιχεία όμως της ΕΛΣΤΑΤ εμφανίζουν προς το παρόν ύφεση 0,05% του ΑΕΠ.

Και όλα αυτά σε μια συγκυρία που η Αθήνα «καίγεται» να δεχτεί το ΔΝΤ τις εκτιμήσεις του γενικού γραμματέα δημοσιονομικής πολιτικής κ. Φραγκίσκου Κουτεντάκη ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 ήταν 3% του ΑΕΠ, δηλαδή έξι φορές ή (4,5 δισ. ευρώ) πάνω από το στόχο της χρονιάς για ανάπτυξη 0,5% του ΑΕΠ. Αν δεν «περάσει» η ελληνική θέση τότε το ΔΝΤ θα συνεχίζει να ζητάει μέτρα και για το 2018, κάτι που μοιάζει απαγορευτικό για την κυβέρνηση καθώς δεν φαίνεται να περνάει από τη Βουλή.

«Τελικά δεν είμαστε τρελοί. Όλη η αγορά έλεγε από τον Σεπτέμβριο ότι δεν πάει καλά η οικονομία και τώρα δυστυχώς το βλέπουμε αποτυπωμένο στους αριθμούς» λέει στο «Πρώτο Θέμα» παράγοντας του επιχειρηματικού κόσμου. Μάλιστα στελέχη της αγοράς και οικονομολόγοι συμφωνούν ότι οι οιωνοί για το 2017 δεν είναι καλοί καθώς οι πρώτες ενδείξεις από την κατανάλωση στην αρχή του τρέχοντος έτους είναι αποθαρρυντικές ενώ η αρνητική επίπτωση (carry over) από το «χειρόφρενο» στην οικονομία κατά το τέταρτο τρίμηνο θα έχει επίπτωση και στο 2017 όπως φαίνεται από τους πρόδρομους δείκτες.

Από την ανάλυση προκύπτει ότι ένα από τα βασικά χτυπήματα για την οικονομία ήταν το γεγονός ότι η κατανάλωση των νοικοκυριών πάγωσε στο τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου, οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 30,7% σε ετήσια βάση ενώ και τα φορολογικά έσοδα εμφάνισαν κόπωση, πέφτοντας στα 6,08 δισ. ευρώ από 6,12 δισ. ευρώ.

Το ΑΕΠ κατά το 4ο τρίμηνο 2016 παρουσίασε μείωση κατά 1,2% σε σύγκριση με το 3ο τρίμηνο 2016, έναντι της μείωσης 0,4% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση του 4ου τριμήνου στις 14 Φεβρουαρίου. Ακόμη και σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο 2015 παρουσίασε μείωση κατά 1,1% έναντι της αύξησης 0,3% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση του 4ου τριμήνου. Συνολικά το εν λόγω τρίμηνο ήταν σε όρους όγκου ΑΕΠ (με εποχική και ημερολογιακή διόρθωση) το χειρότερο τέταρτο τρίμηνο από το 1998, δηλαδή εδώ και 19 χρόνια!

Η καθυστέρηση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την πλευρά της κυβέρνησης απειλεί να μετατρέψει σε «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» τις υπερβολικά απαισιόδοξες προβλέψεις Τόμσεν, που επιμένει ότι η Ελλάδα θα φτάσει σε πλεόνασμα μόλις 1,5% του ΑΕΠ το 2018, έναντι στόχου 3,5% του ΑΕΠ.

Υπενθυμίζεται ότι η εκτίμηση για ανάπτυξη 2,7% του ΑΕΠ το 2017, την οποία υιοθέτησε και το Ταμείο, στηριζόταν στο σενάριο της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης στο τέλος του 2016 και στην ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση στις αρχές του 2017. Καμία από τις δύο αυτές προϋποθέσεις δεν συντρέχουν σήμερα, κάτι που σημαίνει ότι ολόκληρο το μακροοικονομικό σενάριο πάνω στο οποίο βασίζονται και οι προβλέψεις για τα φορολογικά έσοδα του 2017 κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα προς όφελος της καχυποψίας Τόμσεν.

Οι αρνητικές επιπτώσεις από την καθυστέρηση για το κλείσιµο της αξιολόγησης και την ένταξη στο QE φαίνονται ήδη στα στοιχεία για την οικονομία:

1. Οι εκροές καταθέσεων υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ από την αρχή του 2017 όπως ανέφεραν υψηλόβαθµες τραπεζικές στο περιθώριο των επαφών κυβέρνησης - Θεσµών.

2. Ο ∆είκτης Οικονοµικού Κλίµατος του ΙΟΒΕ υποχώρησε σηµαντικά τον Φεβρουάριο στις 92,9 µονάδες.

3. Τα «κόκκινα δάνεια» παρουσίασαν ξαφνικά αύξηση 1 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο ανατρέποντας την πτωτική τάση που είχε διαµορφωθεί τους προηγούµενους µήνες.

4. Οι λιανικές πωλήσεις µειώθηκαν 1,3% τον Δεκέµβριο του 2016 σε ετήσια βάση.

5. Ο όγκος των εξαγωγών μειώθηκε κατά 7% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση µε τον προηγούµενο µήνα.

6. Οι προσδοκίες στη µεταποίηση, όπως αποτυπώνονται στον δείκτη PMI (παραγγελιών) της Markit για την Ελλάδα βούλιαξαν τον Ιανουάριο στο χαµηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 µηνών (46,6 µονάδες).


ΥΠΕΡ ΜΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΟΛΛΩΝ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ


Βερσαλίες: Υπέρ της Ευρωπαϊκής Ενωσης πολλών ταχυτήτων οι "4 μεγάλοι"
Υπέρ μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων τάσσονται οι ηγέτες των τεσσάρων ισχυρότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας τάχθηκαν την Δευτέρα υπέρ μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων που θα επέτρεπε σε ορισμένες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προοδεύσουν πιο γρήγορα από άλλες.

"Η ενότητα δεν σημαίνει ομοιομορφία" υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οικοδεσπότης αυτής της μίνι συνόδου κορυφής στις Βερσαλλίες, στην οποία συμμετείχαν επίσης η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας και της Ιταλίας, Μαριάνο Ραχόι και Πάολο Τζεντιλόνι.

"Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τάσσομαι υπέρ της ύπαρξης νέων μορφών συνεργασίας, υπέρ νέων σχεδίων, υπέρ αυτού που αποκαλούμε διαφοροποιημένες συνεργασίες", εξήγησε ο Ολάντ στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από το δείπνο εργασίας.

Με αυτόν τον τρόπο, εξήγησε, "ορισμένες χώρες" θα μπορούσαν "να προχωρήσουν πιο γρήγορα και πιο μακριά σε τομείς όπως η άμυνα, η ευρωζώνη, μέσω της εμβάθυνσης της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, όπως είναι η φορολογική και κοινωνική εναρμόνιση, όπως είναι ο πολιτισμός ή η νεολαία".

Ορισμένες χώρες θα μπορούσαν "να προχωρήσουν γρηγορότερα και ισχυρότερα χωρίς οι άλλες να αποκλείονται αλλά και χωρίς να μπορούν να αντιταχθούν", διευκρίνισε.


Μέρκελ: Να προχωρήσουμε χωρίς εξαναγκασμούς

Για την Άγγελα Μέρκελ οι Ευρωπαίοι θα πρέπει "να έχουν το θάρρος να αποδεχτούν ότι ορισμένες χώρες προχωρούν πιο γρήγορα από τις άλλες" χωρίς ωστόσο να κλείνει το δρόμο "για εκείνες που έχουν καθυστερήσει". "Όμως θα πρέπει να μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά", επέμεινε.

Η καγκελάριος προειδοποίησε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να βρεθεί σε κίνδυνο αν δεν επιτρέψει σε κάποια κράτη-μέλη της να προχωρήσουν σε βαθύτερη ένωση.

«Μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων είναι αναγκαία, διαφορετικά μπορεί να κολλήσουμε», ανέφερε σύμφωνα με το Reuters η κα. Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη τύπου με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.

«Πρέπει να είναι πάντα ανοιχτή σε όλους, κανείς δεν πρέπει να αποκλειστεί, αλλά κανείς δεν χρειάζεται να αναγκαστεί να λάβει μέρος σε κάθε προσπάθεια» πρόσθεσε.


Αν η Ευρώπη κολλήσει και δεν εξελιχθεί περαιτέρω, τότε αυτό το «εγχείρημα» μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο γρηγορότερα από ό,τι μπορεί να πιστεύει κανείς, σημείωσε.

Πάολο Τζεντιλόνι: Χρειάζονται διαφορετικά επίπεδα ολοκλήρωσης

«Χρειαζόμαστε μια κοινωνική Ευρώπη, η οποία να έχει ως στόχο τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, η οποία να προσφέρει απαντήσεις σε όποιον έχει μείνει πίσω. Δεν έχουμε φτάσει, ακόμη, σε αυτό το επίπεδο», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, κατά την λήξη της τετραμερούς συνόδου των Βερσαλλιών. «Χρειάζονται βήματα προόδου στην κοινή άμυνα», συνέχισε ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός, «για να προστατέψουμε την ασφάλειά μας» εξηγώντας, παράλληλα, ότι «Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία και Ισπανία συμφωνούν».

Ο Πάολο Τζεντιλόνι τάχθηκε υπέρ «μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης με μεγαλύτερη ολοκλήρωση και διαφορετικά επίπεδα ολοκλήρωσης» με την λογική ότι «τα κράτη–μέλη μπορεί να έχουν διαφορετικές φιλοδοξίες και η Ένωση πρέπει να προσφέρει, στις διαφορετικές αυτές φιλοδοξίες, διαφορετικές απαντήσεις. Διατηρώντας, βέβαια, το ενιαίο σχέδιο».

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης δήλωσε ότι στην επετειακή σύνοδο της Ρώμης, στις 25 Μαρτίου, «η Ένωση θα ξεκινήσει, και πάλι, από τον ευρωπαϊκό λαό». Κάλεσε, τέλος, όλες τις 27 χώρες μέλη να κάνουν τις επιλογές τους, μέσα στο πλαίσιο της Λευκής Βίβλου της Επιτροπής, χωρίς τις οποίες κινδυνεύουμε να θέσουμε σε κίνδυνο το ίδιο το μέλλον του ευρωπαϊκού σχεδίου».

Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, δήλωσε απλά ότι "η Ισπανία είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στην ολοκλήρωση με όλους εκείνους που θα θελήσουν να την ακολουθήσουν".
Μετά το τέλος της συνέντευξης τύπου οι τέσσερις ηγέτες παρακάθισαν σε δείπνο εργασίας, το οποίο αποτελεί το ουσιαστικό μέρος της συνάντησης.

Η Λευκή Βίβλος του Γιούνκερ για την Ευρώπη

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πέντε σενάρια για τα επόμενα βήματα της Ευρώπης από την υποβάθμισή της σε μια ενιαία αγορά, μέχρι την ομοσπονδία.

Στο πρώτο σενάριο («Συνεχίζουμε κανονικά») η Ε.Ε. των «27» επικεντρώνει την προσοχή της στην επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Η Κομισιόν επισημαίνει ότι «η κανονικότητα προϋποθέτει συνεχείς βελτιώσεις για να αντιμετωπιστούν νέες προκλήσεις». Αναφορικά με τη Ζώνη Σένγκεν, αναφέρει ότι χωρίς βελτιώσεις «κάποιες χώρες μπορεί να διατηρήσουν το καθεστώς στοχευμένων εσωτερικών ελέγχων».

Στο δεύτερο σενάριο  («Τίποτα περισσότερο από την ενιαία αγορά») η Ε.Ε. επικεντρώνεται σταδιακά εκ νέου στην ενιαία αγορά, καθώς τα 27 κράτη-μέλη δεν κατορθώνουν να βρουν κοινό έδαφος σε άλλους τομείς πολιτικής. Το προφανές πρόβλημα στο σενάριο αυτό ακούει στο όνομα Ευρωζώνη. Το κοινό νόμισμα είναι υπαρκτό και αν τα μέλη της Ευρωζώνης εκλάβουν την Ε.Ε. μόνο ως ενιαία αγορά, εγκαταλείπουν τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που θα ενίσχυαν την Ευρωζώνη απέναντι στην επόμενη κρίση.

Στο τρίτο σενάριο («Οσοι θέλουν περισσότερα κάνουν περισσότερα»), η Ε.Ε. των «27» επιτρέπει στα κράτη-μέλη που το επιθυμούν να αναπτύξουν στενότερη συνεργασία σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η άμυνα, η εσωτερική ασφάλεια ή τα κοινωνικά θέματα.

Διαμορφώνονται μία ή περισσότερες «συμμαχίες πρόθυμων κρατών». Είναι η λεγόμενη Ε.Ε. πολλών ταχυτήτων, στην οποία είχε αναφερθεί πρόσφατα η καγκελάριος Μέρκελ.

Στο τέταρτο σενάριο («Κάνουμε λιγότερα με πιο αποδοτικό τρόπο»), η Ευρωπαϊκή Eνωση εστιάζει στην επίτευξη καλύτερων και ταχύτερων αποτελεσμάτων σε επιλεγμένους τομείς πολιτικής, επιστρέφοντας στα κράτη-μέλη αρμοδιότητες σε τομείς όπου θεωρείται ότι δεν υπάρχει προστιθέμενη αξία. Στο σενάριο αυτό εμπίπτουν η δημιουργία ευρωπαϊκής αμυντικής ένωσης, η ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής αλλά και η κοινή έρευνα για την ενεργειακή μετάβαση. Το ερώτημα είναι αν τα κράτη-μέλη προτίθενται να μεταβιβάσουν στις Βρυξέλλες αρμοδιότητες στους τομείς που θα επιλεγούν και πώς θα ιεραρχηθούν οι επιλογές αυτές.

Το πέμπτο σενάριο («Κάνουμε μαζί πολύ περισσότερα») είναι η ομοσπονδιακή Ευρώπη. Τα κράτη-μέλη αποφασίζουν να μοιραστούν περισσότερες αρμοδιότητες, πόρους και διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε όλους τους τομείς. Οι αποφάσεις εγκρίνονται ταχύτερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εφαρμόζονται επίσης ταχύτερα. Αυτή είναι η επιλογή που προτιμά η Κομισιόν, η οποία όμως αναγνωρίζει ότι ένα τέτοιο βήμα «ενέχει τον κίνδυνο να αποξενώσει κοινωνικά στρώματα που θεωρούν ότι η Ε.Ε. στερείται νομιμοποίησης».


ΠΗΓΗ ΤΗΕ ΤΟC



EΡΧΕΤΑΙ ΝΕΟΣ ΚΟΚ


Παραμένει το ποσό στις «επικίνδυνες» παραβάσεις, δηλαδή την παραβίαση κόκκινου, STOP, υπέρβαση ορίου ταχύτητας, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ - Η συζήτηση είναι ακόμα σε εξέλιξη, δεν υπάρχει πρόθεση αιφνιδιασμού, λέει το υπουργείο

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται πλέον οι συζητήσεις για τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που θέλει να εφαρμόσει το υπουργείο Μεταφορών. Πρόστιμα μειωμένα ακόμα και κατά 50%, που θα επιβάλλονται αναλογικά με το εισόδημα του παραβάτη, αλλά και κοινωνική εργασία ως ποινή, είναι οι κύριες αλλαγές που εξετάζονται αυτή τη στιγμή.

Τα μειωμένα πρόστιμα, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», δεν θα αφορούν στις «επικίνδυνες» παραβάσεις που απειλούν ανθρώπινες ζωές. Έτσι το πρόστιμο για την παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη, του STOP, για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή για την υπερβολική ταχύτητα, παραμένει στα... δυσθεώρητα ύψη των 700 ευρώ. Ανοίγει όμως «παραθυράκι» καθώς, εφόσον εφαρμοστεί η αναλογικότητα στην επιβολή του προστίμου, δηλαδή να πληρώνει καθένας αναλόγως του εισοδήματός του, τότε είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και τα πρόστιμα αυτά να είναι για κάποιους τουλάχιστον, μειωμένα.

Ο υφυπουργός Μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης επιμένει πως το σύστημα αυτό εφαρμόζεται στις ΗΠΑ με επιτυχία και πως «άλλο να πληρώνει 100 ευρώ πρόστιμο κάποιος με εισόδημα 10.000 ευρώ και άλλο με 50.000 ευρώ». Επισημαίνει ακόμα πως η επιβολή του προστίμου θα γίνεται μέσω των στοιχείων του TAXIS, χωρίς όμως να αποκαλύπτονται τα στοιχεία οικονομικής κατάστασης του παραβάτη. Όσον αφορά τις αιτιάσεις πως μια τέτοια διάταξη θα ήταν αντισυνταγματική, το υπουργείο διατείνεται πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού θα βασίζεται στην αρχή της αναλογικότητας.

Τονίζεται τέλος πως ακόμα όλες οι αλλαγές είναι υπό συζήτηση, πως τίποτα δεν θα εφαρμοστεί αν δεν υπάρχει ευρεία συναίνεση και πως δεν υπάρχει πρόθεση αιφνιδιασμού.


ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ



ΕΤΟΙΜΗ Η ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ


Το νερό δεν γυρίζει πίσω. Λιγότερο από ένας μήνας απομένει μέχρι την παράδοση στην κυκλοφορία των αυτοκινητοδρόμων στη χώρα. Τέλος Μαρτίου θα απολαμβάνουμε ταξίδια με ασφάλεια και σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα, μειώνοντας τις αποστάσεις ανάμεσα στην περιφέρεια και στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Στο video που παρουσιάζουμε σήμερα, θα δείτε την πρόοδο των κατασκευαστικών εργασιών του αυτοκινητοδρόμου της Ιόνιας Οδού.

Η αλματώδης πρόοδος κατασκευής του έργου είναι εμφανής σε όλο του το μήκος, ενώ ήδη δύο νέα μεγάλα αυτοτελή τμήματα, η παράκαμψη Αμφιλοχίας και το τμήμα Καμπή – Πέρδικα, έχουν δοθεί σε κυκλοφορία.
Το συνολικό μήκος του άξονα της Ιόνιας Οδού είναι περίπου 196 χιλιόμετρα, ενώ περιλαμβάνει και τις παρακάμψεις Αγρινίου και Άρτας. Πέραν των 196 χλμ. νέου αυτοκινητοδρόμου, κατασκευάζονται ανάμεσα σε άλλα: 24 γέφυρες, 4 σήραγγες, 74 κάτω διαβάσεις και 36 άνω διαβάσεις.

Στο τέλος Ιανουαρίου του 2017, η συνολική πρόοδος των κατασκευαστικών εργασιών στην Ιόνια Οδό άγγιζε το 89,23%, ενώ τα εργοτάξια σε λειτουργία είναι ανά τμήμα τα εξής:
-          0 χλμ.- 76,7 χλμ.: Εργοτάξιο Εύηνου
-          76,6 χλμ. - 145,7 χλμ.: Εργοτάξιο Ανισοπέδου Κόμβου Αμβρακίας και εργοτάξια στην περιοχή Γέφυρας Μενιδίου και στην περιοχή της Συκούλας. Τέλος στο 96χλμ, περιοχή Τούμπανο, βρίσκεται και λατομείο- συγκρότημα παραγωγής ασφαλτικών και σκυροδέματος.
-          145,7 χλμ.– 170 χλμ: Εργοτάξιο Φιλιππιάδας
-          170 χλμ.- 190 χλμ. : Εργοτάξιο Επισκοπικού
Στα προαναφερθέντα εργοτάξια, στο τέλος Ιανουαρίου απασχολούνταν περισσότερα από 1.457 άτομα, ενώ ο συνολικός αριθμός των μηχανημάτων και των φορτηγών που χρησιμοποιούνταν (ιδιόκτητα, κατασκευαστικής κοινοπραξίας αλλά και μισθωμένα από την τοπική αγορά) ανερχόταν σε 1.045.
Τα οφέλη στην τοπική οικονομία είναι πολλαπλά, ενώ με την ολοκλήρωσή της η Ιόνια Οδός θα προσφέρει σε όλους τους οδηγούς ασφάλεια, άνεση, ποιοτικές υπηρεσίες και μειωμένη κατά μία ώρα διάρκεια διαδρομής στο ταξίδι Αντίρριο – Ιωάννινα.

ΠΗΓΗ NEWS 247

VasilisX

About VasilisX

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :