ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
Η κίνηση εκτόνωσης της κρίσης με τον Πανο Σκουρλέτη, το νέο αντάρτικο του Θοδωρή Δρίτσα, ο πόλεμος 40άρηδων με την παλαιά φρουρά, η διεύρυνση με κεντροαριστερούς και τεχνοκράτες
Στις μεγάλες αναταράξεις που προκαλεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, οφείλεται η μικρή καθυστέρηση του ανασχηματισμού, ο οποίος αναμενόταν εντός της εβδομάδας, ακόμη και στην αρχή της, αλλά τελικά φαίνεται να οδεύει για το Σαββατοκύριακο ή το αργότερο τις πρώτες ημέρες της επόμενης.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βλέπει τώρα ότι δεν πρόκειται για ένα εύκολο εγχείρημα. Πολύ περισσότερο που ορισμένες από τις αλλαγές υπουργών συνοδεύονται ή επιβάλλονται και από αλλαγή πολιτικής τακτικής, κυρίως σε σχέση με τις παραχωρήσεις που είναι διατεθειμένη να κάνει η κυβέρνηση έναντι των δανειστών στη β’ αξιολόγηση, ιδίως στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων. Για παράδειγμα το κύμα συμπαράστασης που εκφράστηκε στο πρόσωπο του Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος φέρεται υπό απομάκρυνση με απαίτηση της τρόικας επειδή «φρενάρει» την πώληση της ΔΕΗ και γενικά διαφοροποιείται για τις ιδιωτικοποιήσεις, ανάγκασε τον πρωθυπουργό να καλέσει τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο Μέγαρο Μαξίμου για την εκτόνωση της μεταξύ τους αντιπαράθεσης και πιθανόν και για την εξεύρεση μίας συμβιβαστικής λύσης στο όλο θέμα. Ο κ. Τσίπρας φαίνεται να διαπίστωσε ότι δεν έχει την πολυτέλεια αυτή την ώρα να βρει απέναντί του μία οργανωμένη εσωκομματική αντιπολίτευση, όπως διαφάνηκε να διαμορφώνεται από τη συμμαχία του κ. Σκουρλέτη με τους «53+», οι οποίοι μάλιστα ζήτησαν την παραμονή του στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων προκύπτει κι άλλο πρόβλημα, καθώς ο υπουργός Ναυτιλίας Θόδωρος Δρίτσας, μέλος και αυτός των 53+ και κομμένος από την πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, επανήλθε στην κριτική του επί των αποκρατικοποιήσεων. Ο κ. Δρίτσας φέρεται ως ένας από τους υπουργούς που θα απομακρυνθούν στον ανασχηματισμό.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα θέματα των αλλαγών στην κυβέρνηση συζητήθηκαν το βράδυ της Τρίτης σε σύσκεψη του κ. Τσίπρα με στενούς του συνεργάτες στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η μάχη των γενεών
Πρόθεση του πρωθυπουργού φαίνεται να είναι η προώθηση στελεχών της νέας γενιάς στην κυβέρνηση. Είτε προερχομένων από τον κομματικό μηχανισμό, είτε βουλευτών, καθώς το Μαξίμου έχει ξεχωρίσει μία σειρά από κοινοβουλευτικούς, που ξεχώρισαν με τη δράση τους κατά τους τελευταίους μήνες και θεωρούνται έτοιμοι για το επόμενο βήμα.
Ωστόσο η μάχη εκδηλώνεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με την παράλληλη επιδίωξη ενός στενού κύκλου πέριξ του κ. Τσίπρα να τεθεί στο περιθώριο η παλαιά φρουρά του κόμματος.
Πέραν των κυρίων Σκουρλέτη και Δρίτσα, φαίνεται να έχουν βρεθεί ένα βήμα πίσω στην αξιολόγηση που κάνει το Μαξίμου στελέχη όπως ο Δημήτρης Βίτσας, ενώ κάποιοι σχεδιάζουν και την υποβάθμιση του ρόλου ακόμη και του Γιάννη Δραγασάκη.
Αμφίβολη είναι και η παραμονή στην κυβέρνηση του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά.
Οι αμφίβολοι
Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επιδιωχθούν σαρωτικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα μετέχουν πλέον στην ίδια θέση, ακόμη και στο σχήμα συνολικά υπουργοί όπως ο Νίκος Κοτζιάς και ο Νίκος Τόσκας, ο Βαγγέλης Αποστόλου, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Γιώργος Κατρούγκαλος -ο οποίος πάντως λόγω της προθυμίας του να φέρει σε πέρας κάθε δύσκολη αποστολή στις διαπραγματεύσεις, θεωρείται λιγότερο πιθανό να φύγει – και άλλοι. Ακόμη και για τον Νίκο Φίλη υπάρχουν σκέψεις αντικατάστασής του και μετακίνησής του σε άλλο πόστο. Αμφίβολη είναι και η Θεανώ Φωτίου. Προς μετακίνηση οδεύει ο Δ. Βίτσας λένε άλλες πληροφορίες.
Η διεύρυνση
Ο πρωθυπουργός δείχνει να σχεδιάζει ανοίγματα σε δύο κατευθύνσεις, πέρα από τη νέα γενιά του κόμματός του. Σε κεντροαριστερά στελέχη, με την αξιοποίηση πρώην Πασόκων και του Φώτη Κουβέλη, και σε τεχνοκράτες, τους οποίους θα προτιμούσε σε πόστα, όπου οι τριβές με τους δανειστές είναι μεγάλη και δεν θα ήθελε να δει Συριζαίους να υπογράφουν επώδυνες συμφωνίες.
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟ ΣΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΤΩΝ ΚΑΝΑΛΙΩΝ
Συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη, στις 17:30, για πέμπτη φορά η διευρυμένη Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με αντικείμενο τις τηλεοπτικές άδειες.
Ολες οι εκτιμήσεις καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το ανώτατο δικαστήριο θα καταλήξει διά ψηφοφορίας στα δύο κρίσιμα θέματα που αφορούν στις αρμοδιότητες του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και στον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών που χορηγεί ο νόμος Παππά και οι προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις.
Άλλωστε, η ένταση με την οποία συνοδεύτηκε η υπόθεση δεν χωράει άλλες καθυστερήσεις, εκτιμούν δικαστικές πηγές, οι οποίες υποστηρίζουν ότι, εκτός κάποιου απροόπτου, οι δικαστές θα καταλήξουν σήμερα στην απόφαση για συνταγματικότητα ή μη του επίμαχου νόμου.
Τα σενάρια
1. Οι δικαστές να ψηφίσουν υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νόμου, λόγω της συνταγματικής επιταγής που προβλέπει πως αρμόδιο για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου και της χορήγησης των αδειών είναι το ΕΣΡ. Αλλωστε, προ μηνών τέτοια σκέψη είχε καταγραφεί από την Ολομέλεια, όταν οι δικαστές της εξέταζαν την περίπτωση της ΕΡΤ. Σε αυτήν την περίπτωση ο νόμος δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί και θα χρειαστεί νέα νομοθετική ρύθμιση. Σε αυτό το σενάριο, οι δικαστές μάλλον δεν θα χρειαστεί να ψηφίσουν για τον αριθμό 4. Δικαστικοί κύκλοι δεν αποκλείουν, ωστόσο, σε αυτό το σενάριο να καταγραφούν σκέψεις που θα οδηγούν σε «αποφόρτιση» της κατάστασης, παρέχοντας ένα διέξοδο στην πολιτική διαχείριση της υπόθεσης, δηλαδή να αναφερθεί ότι η αντισυνταγματικότητα προέκυψε λόγω της αδυναμίας συγκρότησης του ΕΣΡ. Αυτό το σενάριο δεν αποκλείει το δικαστήριο να δίνει μια προθεσμία 3 ή 6 μηνών για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, ώστε να περάσει μέσα από αυτό η χορήγηση των αδειών.
2. Οι δικαστές να ψηφίσουν υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου, αφού δεν υπήρχε ΕΣΡ και συνεπώς οι αρμοδιότητες «πέρασαν» στον υπουργό. Τότε, οι δικαστές θα προχωρήσουν σε ψηφοφορία και για το σκέλος του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών, όπου εάν η ρύθμιση κριθεί αντισυνταγματική, και πάλι θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις... Τα σενάρια ωστόσο παραμένουν σενάρια, με την τελική κρίση να βρίσκεται στα χέρια των δικαστών.
3. Από την πλευρά τους, πάντως, οι δικαστές δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να δώσουν μία παράταση περίπου 6 μηνών στην κυβέρνηση προκειμένου να συσταθεί το ΕΣΡ και στη συνέχεια να επανέλθει η Ολομέλεια για να κρίνει το θέμα.
Η συνεδρίαση της Δευτέρας
Όσον αφορά στην προηγούμενη διάσκεψη της Δευτέρας, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 21:30, χωρίς τα μέλη του ΣτΕ να προχωρήσουν σε ψηφοφορία για κανένα από τα κρίσιμα θέματα.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δόθηκε σκληρή μάχη επιχειρημάτων από τις δύο πλευρές. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τετράωρη συνεδρίαση, μετά την ολοκλήρωση της εισήγησης από τον κ. Γ. Παπαγεωργίου, ο οποίος επέμεινε στη συνταγματικότητα του νόμου Παππά αλλά και των υπουργικών αποφάσεων που τον συνόδευσαν, άρχισαν οι τοποθετήσεις των μελών του ΣτΕ αλλά και των αντιπροέδρων.
Το θέμα που απασχόλησε περισσότερο ήταν αυτό των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ αλλά και της μεταβίβασης των αρμοδιοτήτων αυτών στον υπουργό Επικρατείας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη σημερινή διάσκεψη οι δικαστές θα συνεχίσουν τις τοποθετήσεις τους, με κυριότερο άξονα τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών που χορηγήθηκαν βάσει του νόμου Παππά.
Ο περιορισμένος αριθμός των αδειών απασχολεί έντονα τους συμβούλους της Επικρατείας, με κάποιους δικαστές να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο το ΣτΕ να αποστείλει προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, γεγονός που, όμως, δεν φαίνεται πολύ πιθανό λόγω της μεγάλης καθυστέρησης που θα είχε μια τέτοια εξέλιξη.
Παππάς για ΣτΕ: Τους νόμους τούς συντάσσει η Βουλή
«Αναμένουμε τις αποφάσεις και τις εξελίξεις κατά περίπτωση», δήλωσε χθες μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.
«Εμείς προχωράμε κατά το σχεδιασμό μας, έχουμε έναν διαγωνισμό ο οποίος έχει ολοκληρωθεί, έχει αποφέρει για το Δημόσιο ένα ποσό το οποίο είναι πάρα πολύ μεγάλο σε σχέση με τις προσδοκίες τις αρχικές και ήδη διοχετεύεται σε δράσεις που θα ανακουφίσουμε πράγματα τα οποία έχουμε ανάγκη. Σε κάθε περίπτωση, γνωρίζετε και εσείς και εμείς ότι οφείλουμε οι αποφάσεις των δικαστηρίων να εφαρμόζονται και νομίζω ότι κατ’ εφαρμογήν των διατάξεων του Συντάγματος και των προηγούμενων αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες χαρακτήριζαν το τηλεοπτικό καθεστώς ως συνταγματικό εμείς έχουμε κινηθεί και αυτά τα προβλήματα κληθήκαμε να λύσουμε», συνέχισε.
Ερωτώμενος αν οι δικαστές μπορούν να επιβάλουν μία απόφαση στην κυβέρνηση είπε: «Κοιτάξτε να δείτε. Η κυβέρνηση θα τηρήσει και είναι υποχρεωμένη να τηρήσει το Σύνταγμα και τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Ούτως ή άλλως. Αυτό που δεν μπορεί να γίνει και δεν πρέπει να γίνει, διερωτώμαι αν κάποιοι το εισηγούνται κιόλας το δημόσιο διάλογο είναι να συμπράξουμε τις διατάξεις στα δικαστήρια. Δεν μπορούν τα δικαστήρια να συντάσσουν διατάξεις και να γράφουν τους νόμους. Τους νόμους τους συντάσσει, τους γράφει η εκλεγμένη Βουλή. Τα δικαστήρια έρχονται πάντα να κρίνουν, δεν είναι αυτά που νομοθετούν. Νομίζω ότι τέτοιες σκέψεις όσοι έχουνε πρέπει να τις εγκαταλείψουν σύντομα. Τώρα ο διαγωνισμός, η ανάγκη να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο».
Κουμουτσάκος: Οποια κι αν είναι η απόφαση του ΣτΕ, ο νόμος Παππά πρέπει να αποσυρθεί
Όποια κι αν είναι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η ΝΔ πιστεύει ότι ο νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες πρέπει να αποσυρθεί, επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, την Τρίτη.
«Εχουμε δύο πιθανότητες: Ή θα κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος και ο κ. Παππάς πρέπει να αντιμετωπίσει την κατάσταση στην οποία έφερε τον εαυτό του και την κυβέρνησή του ή θα κριθεί συνταγματικός. Αλλά με δεδομένη τη δική μας άποψη, ότι αυτός ο νόμος στην ουσία του παρουσιάζει προβλήματα δημοκρατίας, μια νέα πλειοψηφία, όπως συμβαίνει στις δημοκρατίες, αλλάζει τους νόμους, ακυρώνει νόμους, τροποποιεί νόμους. Λέμε, λοιπόν, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, εμείς πιστεύουμε ότι αυτός ο νόμος πρέπει να αποσυρθεί», είπε ο κ. Κουμουτσάκος.
Πηγή: iefimerida.gr
ΓΙΑ 36 ΩΡΕΣ Ο ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Δύο ημέρες, 36 ακριβώς ώρες, θα παραμείνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα στην Ελλάδα το διήμερο 15 με 16 Νοεμβρίου.
Στη συνέχεια ο Αμερικανός Πρόεδρος θα μεταβεί στο Βερολίνο. Την επίσκεψη επιβεβαίωσε χθες ο Λευκός Οίκος. Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα ο κ. Ομπάμα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας [Προκόπη] Παυλόπουλο, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ από χθες βλέπουν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες ότι ο κ. Ομπάμα εξέφρασε την επιθυμία του να επισκεφθεί έναν προσφυγικό καταυλισμό, πιθανότατα στη Λέσβο και να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό μιλώντας σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.
Επισήμως όπως σημειώνεται και στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου «Το πρόγραμμα του προέδρου θα υπογραμμίσει τους δεσμούς μεταξύ των αμοιβαίων συμφερόντων μας για την ασφάλεια αλλά και την οικονομική μας ατζέντα, τις προσπάθειές μας για μια ισορροπημένη, βιώσιμη και ισχυρή παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και τη στήριξή μας στην απελευθέρωση του εμπορίου και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που εξαλείφουν την ανισότητα και δίνουν ευκαιρίες στη μεσαία τάξη σε όλο τον κόσμο, καθώς σε στους περιφερειακούς οικονομικούς θεσμούς να αναδείξουν την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα.
Ο πρόεδρος στις 15 Νοεμβρίου θα φτάσει στην Ελλάδα, όπου θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρόεδρο, Προκόπη Παυλόπουλο ενώ θα πραγματοποιήσει συνάντηση και με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ώστε να επιβεβαιώσει τη στήριξή του στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την επανατοποθέτηση της ελληνικής οικονομίας σε ένα βιώσιμο μονοπάτι ευημερίας.
Στην γενέτειρα της δημοκρατίας, ο πρόεδρος θα επιβεβαιώσει επίσης την ανθεκτικότητα των δημοκρατικών αξιών που έχουν συνεισφέρει τόσο πολύ στην επικράτηση της ειρήνης και της ευημερίας στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, ο πρόεδρος θα εξάρει την εκπληκτική γενναιοδωρία της ελληνικής κυβέρνησης και του λαού απέναντι στους πρόσφυγες και στους μετανάστες».
ΠΗΓΗ ΤΗΕ ΤΟC
"EMΦΥΛΙΟΣ" ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ
«Επιμένω, χαιρετώ, δεν αποχωρώ» τιτλοφορεί την επιστολή του ο πρώην διευθυντής Ενημέρωσης της ΕΡΤ
Με μια νέα επιστολή που φέρει τον τίτλο «Επιμένω, χαιρετώ δεν αποχωρώ», ο αποπεμφθείς από την ΕΡΤ διευθυντής Ενημέρωσης Σταύρος Καπάκος απευθυνόμενος στον διευθύνοντα σύμβουλο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, Λάμπη Ταγματάρχη, δίνει συνέχεια στην κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο μετά την απομάκρυνση του πρώτου από την ΕΡΤ με δικαστικό κλητήρα.
Ο πρώην διευθυντής Ενημέρωσης στη νέα του ανακοίνωση απαντά στις βολές Ταγματάρχη για τα χαμηλά νούμερα τηλεθέασης στην ενημέρωση, τα οποία του προσάπτει.
«Σας θυμίζω, επιπροσθέτως, την ανάλυση της ΑGB ότι η τηλεθέαση της ΕΡΤ, έχει "βουνά" έστω χαμηλά, "λόφους" και "πεδιάδες". Τα "βουνά" είναι οι ειδήσεις και οι αθλητικές μεταδόσεις, οι "λόφοι" οι ενημερωτικές εκπομπές και οι "πεδιάδες" το υπόλοιπο πρόγραμμα για το οποίο είχατε την ευθύνη».
Τον κατηγορεί δε ότι ενώ παρέδωσε από τον Ιούλιο πρόγραμμα, ως όφειλε σύμφωνα με τις αρμοδιότητές του, ο Λάμπης Ταγματάρχης το αγνόησε και ήρθε αρχές Οκτώβρη με δικό του πρόγραμμα και την επιταγή να το αποδεχτεί ή να φύγει.
«Οι ρόλοι μας είναι διακριτοί, η ιεραρχία πρέπει να είναι λειτουργική, με αποκέντρωση στην λήψη των αποφάσεων και όχι ενός ανδρός αρχή», γράφει ο Καπάκος.
Στην ανακοίνωσή του ευχαριστεί τον πρόεδρο της ΕΡΤ Διονύση Τσακνή, ο οποίος του πρόσφερε τη μοναδική ψήφο εμπιστοσύνης στο ΔΣ, αφήνοντας αιχμές για την επιλογή των άλλων προσώπων.
«Τώρα όλοι καταλαβαίνουν γιατί βάλατε ως όρο τον απόλυτο έλεγχο του Διοικητικού Συμβουλίου προκειμένου να αναλάβετε την ΕΡΤ», αναφέρει και καταλήγει απευθυνόμενος στον Λάμπη Ταγματάρχη: «Μη γίνεσαι τόσο μικρός, μην ξεσπάς στους αθώους εργαζόμενους του γραφείο μου. Δεν σου φτάνει που μου έκοψες το email για να μην σταλεί η επιστολή μου προς τους εργαζόμενους;».
Ολόκληρη η νέα ανακοίνωση του Σταύρου Καπάκου
Επιμένω, χαιρετώ δεν αποχωρώ.
Εσείς κύριε Ταγματάρχη;
Κύριε Ταγματάρχη απορώ πώς είδατε τον εαυτό σας πίσω από την λέξη "δουλειές". Πραγματικά δεν εννοούσα τίποτα επιλήψιμο. Από την συνύπαρξή μας στην ΕΡΤ τις καθημερινές, γιατί τα Σαββατοκύριακα δεν είχα την ευκαιρία να σας βλέπω συχνά, θα καταλάβατε ότι δεν επιδιώκω ούτε αρέσκομαι στις δημόσιες σχέσεις, τις φανφάρες προς υφισταμένους, τις λαιφστάιλ εμφανίσεις, την δημοσιότητα γενικώς. Φροντίζω δε να μην σηκώνω σκόνη στο πέρασμά μου. Προς τι λοιπόν η αχρείαστη επίκληση του εισαγγελέα; Το αχρείαστο "στάτους" της εξουσίας εννοούσα και φυσικά αναφερόμουν μόνο στον εαυτό μου. Εκτός κι αν εννοείτε τις δυο εκπομπές των οποίων το κόστος, με την έκφραση και μόνο της δικής μου διαφωνίας, μειώθηκε στο μισό! Δεν σας εγκαλώ γι αυτό απλώς το αναφέρω επειδή εμφανίζεστε θιγμένος. Υπάρχει κάτι άλλο που δεν ξέρω και μου έχει διαφύγει;
Κύριε Ταγματάρχη γνωρίζετε καλώς ότι απεχθάνομαι τις υποβολιμαίες διαρροές-κτυπήματα κάτω από τη μέση καθώς και τις "αποκλειστικές" δηλώσεις σε "πρόθυμους" συναδέλφους. Γνωρίζετε εσείς τι θέλω να πω. Είδαν όλοι τις απαξιωτικές σας διαρροές προς το πρόσωπό μου. Εύχομαι πάντα να έχετε την δύναμη για να βρίσκετε "πρόθυμους " για να περνάτε τις απόψεις σας. Πόσοι σας πιστεύουν όμως δεν αναρωτιέστε;
Με ρωτήσατε για την τηλεθέαση των ειδήσεων και μετά χαράς σας απαντώ. Κάθε μέρα περίπου ένα εκατομμύριο τηλεθεατές συνολικά βλέπουν τα δελτία ειδήσεων της ΕΡΤ. Πραγματικά είναι λίγοι για την ΕΡΤ, που ονειρευόμαστε όλοι. Το έχουμε συζητήσει αρκετές φορές. Έχετε τις εισηγήσεις μου. Στη διάθεσή σας να το ξανασυζητήσουμε δημόσια αυτή τη φορά. Θα θυμάστε ελπίζω, πόσο ανέβηκε και η τηλεθέαση των δελτίων την περίοδο του Euro, όταν υπήρχε πρόγραμμα με αξιώσεις τηλεθέασης. Ελπίζω δε κάποτε να αλλάξει το "χειροκίνητο" σύστημα των δελτίων της ΕΡΤ. Απορώ γιατί δεν είναι στις προτεραιότητές σας. Ελπίζω η αποπομπή μου να σας κάνει να το δείτε επιτέλους θετικά, όπως αρμόζει σε έναν πραγματικό μάνατζερ, που ξέρει να βάζει προτεραιότητες. Αναρωτιέται όμως μήπως θυμάστε τους λιγοστούς τηλεθεατές που είδαν την δική σας εκπομπή; Αν σας απατά η μνήμη σας ανατρέξτε στην AGB για να θυμηθείτε. Ελπίζω πάντως το "βαρομετρικό χαμηλό" της τηλεθέασης να μην σας απέτρεψε, μέχρι σήμερα, από μιά νέα απόπειρα. Αναλογίζομαι τι έχασαν οι δύσμοιροι τηλεθεατές. Ξαναπροσπαθήστε. "Πέτρα που κυλάει, μούχλα δεν πιάνει".
Σας θυμίζω, επιπροσθέτως, την ανάλυση της ΑGB ότι η τηλεθέαση της ΕΡΤ, έχει "βουνά" έστω χαμηλά, "λόφους" και "πεδιάδες". Τα "βουνά" είναι οι ειδήσεις και οι αθλητικές μεταδόσεις, οι "λόφοι" οι ενημερωτικές εκπομπές και οι "πεδιάδες" το υπόλοιπο πρόγραμμα για το οποίο είχατε την ευθύνη. Το λησμονάτε διαπιστώνω μετά λύπης. Αντιθέτως εγώ δεν λησμονώ την συμβολή σας στις αθλητικές μεταδόσεις ούτε βεβαίως ότι διοικείτε ένα κανάλι, που δεν έχει καταφέρει, έξι μήνες μετά την παραγγελία, να διαθέτει "video wall" για την ιστορικότερη αθλητική εκπομπή, την "Αθλητική Κυριακή". Πώς το ανέχεστε αυτό εσείς ένας μάνατζερ τόσου μεγάλου διαμετρήματος; Αν επιθυμείτε μπορώ να σας θυμίσω και άλλες ολιγωρίες ορισμένων υπηρεσιών, που προϊστανται ευνοούμενοί σας. Αναρωτιέμαι πως το ανέχεστε να πορεύονται με τον αραμπά και πόσο συνάδει αυτό με έναν μάνατζερ του επιπέδου σας; Αναρωτιέμαι ακόμη αν τους τραβήξαμε λίγο το αυτί έστω για το πετρέλαιο που δεν έχει προμηθευτεί η ΕΡΤ Ορεστιάδας αφού δεν σας συγκινεί το μείζον όπως η αργοπορία του επενδυτικού προγράμματος.
Με ρωτάτε ακόμη πόσες φορές κάνατε παρεμβάσεις στις ειδήσεις. Μα ο ίδιος αναφέρετε στο εξώδικο, που μου επιδώσατε με δικαστικό κλητήρα, την πρωτοφανή κατηγορία της "άρνησης συμμόρφωσης προς τις οδηγίες". (σς. αντιλαμβάνεσαι τι υπέγραψες;) Την λησμονήσατε κιόλας; Εσείς γνωρίζετε τις "οδηγίες" και αναρωτιέμαι μήπως θα μπορούσατε να τις δημοσιοποιήσετε, προς τέρψη της κοινής γνώμης. Το δελτίο κύριε Ταγματάρχη είναι δουλειά του επιτελείου της γενικής διεύθυνσης ενημέρωσης, όχι του διευθύνοντος συμβούλου και μάλιστα με φράσεις του τύπου: "ή εφαρμόζεις τις εντολές ή φεύγεις". Το θυμάστε υποθέτω.
Όσο για το ερώτημα που απευθύνετε εσείς στην μεγαλοπρέπειά σας αν μπορείτε δηλαδή να έχετε άποψη, σας απαντώ: μετά χαράς σας έλεγα πάντα "ναι" και ήμουν πρόθυμος να την ακούσω με προσοχή. Διαταγές εκβιαστικού τύπου "το κάνεις ή φεύγεις" δεν δέχομαι. Οι ρόλοι μας είναι διακριτοί, η ιεραρχία πρέπει να είναι λειτουργική, με αποκέντρωση στην λήψη των αποφάσεων και όχι ενός ανδρός αρχή. Καταλαβαινόμαστε τώρα...
Όσο αφορά δε την υποτιθέμενη απόφαση του δύσμοιρου Διοικητικού Συμβουλίου θα σας συνιστούσα να μην την επικαλείστε. Οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ούτε ένα γιώτα από τις "εντολές" σας προς εμένα καθώς και το εκβιαστικό σας ύφος. Τους αποτρέψατε ακόμη και να τις αναφέρουν στην "ανάκριση", που μου έκαναν. Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι έχουν καταλάβει τι ψήφισαν οι ευνοούμενοί σας. Απέπεμψαν τον γενικό διευθυντή ενημέρωσης αρνούμενοι να του αναγνωρίσουν την ευθύνη για το δελτίο! Πολύ δύσκολα θα αποφύγουν την χλεύη της ιστορίας καθώς θα μείνουν στην μαύρη λίστα ευτελισμού της δημοσιογραφίας ως παράδειγμα προς αποφυγήν. Μοναδική φωτεινή εξαίρεση ο πρόεδρος Διονύσης Τσακνής (ευχαριστώ Διονύση), ο οποίος προσπάθησε, εις μάτην, να σας αποτρέψει από την λήψη αυτής της απίστευτης απόφασης. Τώρα όλοι καταλαβαίνουν γιατί βάλατε ως όρο τον απόλυτο έλεγχο του Διοικητικού Συμβουλίου προκειμένου να αναλάβετε την ΕΡΤ. Όπως είδατε, ενίοτε συμβαίνουν και "ατυχήματα", που δεν μπορείτε να ελέγξετε. Δεν σας συγκινεί προφανώς η διαφοροποίηση του προέδρου.
Και κάτι ακόμη να ξέρετε καλά κύριε Ταγματάρχη: "είναι στη φύση των ανθρώπων πιότερο να ποδοπατούν εκείνον που έπεσε"(Αισχύλος). Όσο είστε στην θέση σας πολλοί θα συνεχίσουν να σας φοβούνται. Οταν δεν θα είστε όμως;
Όσο για μένα και την συνείδησή μου μην ανησυχείτε και μην κουράζεστε."Αδειο σακί όρθιο δεν στέκεται". Μου αρκεί η αναγνώριση των συναδέλφων μου. Ελπίζω να ισχύει και για εσάς το ίδιο, ιδιαίτερα όταν δεν θα έχετε την θαλπωρή της εξουσιαστικής σας "αίγλης".
Τα μεγαλεία σου Λάμπη μου οφείλονται στη θέση, όχι στο έργο σου.
Γι' αυτό όσο ακόμη είναι καιρός, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, θα ήταν φρόνιμο αν δεν μπορείς να επανεξετάαεις τις αποφάσεις σου, να εξετάσεις σοβαρά το ενδεχόμενο της αποχώρησής σου από την ΕΡΤ. "Αζημίως", όπως απαιτείς από εμένα. Όσο για εμένα το ξαναλέω χαιρετώ, δεν αποχωρώ. Και πρέπει να ξέρεις ότι δεν με στηρίζουν "σκιές".
Κατάλαβε λοιπόν ότι δεν είμαι του χεριού σου. Όπως λένε περιπαικτικά συνάδελφοι, που μας ξέρουν και τους δύο: είμαι "μυρμήγκι", είσαι "τζίτζικας".
ΥΓ1: Για την ιστορία είχατε τις προτάσεις μου για την νέα τηλεοπτική σεζόν αναλυτικά από τις 20 Ιουλίου. Με δική σας ευθύνη καταλήξαμε στις 7 Οκτωβρίου και ήρθατε δεκαπέντε μέρες μετά να τα τινάξετε όλα στον αέρα με την φράση "ή εφαρμόζεις τις εντολές ή φεύγεις". Τι επιδιώκετε κύριε Ταγματάρχη;
ΥΓ2: Μη γίνεσαι τόσο μικρός, μην ξεσπάς στους αθώους εργαζόμενους του γραφείο μου. Δεν σου φτάνει που μου έκοψες το email για να μην σταλεί η επιστολή μου προς τους εργαζόμενους;
ΑΘΗΝΑ 25 Οκτωβρίου 2016».
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Η κίνηση εκτόνωσης της κρίσης με τον Πανο Σκουρλέτη, το νέο αντάρτικο του Θοδωρή Δρίτσα, ο πόλεμος 40άρηδων με την παλαιά φρουρά, η διεύρυνση με κεντροαριστερούς και τεχνοκράτες
Στις μεγάλες αναταράξεις που προκαλεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, οφείλεται η μικρή καθυστέρηση του ανασχηματισμού, ο οποίος αναμενόταν εντός της εβδομάδας, ακόμη και στην αρχή της, αλλά τελικά φαίνεται να οδεύει για το Σαββατοκύριακο ή το αργότερο τις πρώτες ημέρες της επόμενης.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βλέπει τώρα ότι δεν πρόκειται για ένα εύκολο εγχείρημα. Πολύ περισσότερο που ορισμένες από τις αλλαγές υπουργών συνοδεύονται ή επιβάλλονται και από αλλαγή πολιτικής τακτικής, κυρίως σε σχέση με τις παραχωρήσεις που είναι διατεθειμένη να κάνει η κυβέρνηση έναντι των δανειστών στη β’ αξιολόγηση, ιδίως στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων. Για παράδειγμα το κύμα συμπαράστασης που εκφράστηκε στο πρόσωπο του Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος φέρεται υπό απομάκρυνση με απαίτηση της τρόικας επειδή «φρενάρει» την πώληση της ΔΕΗ και γενικά διαφοροποιείται για τις ιδιωτικοποιήσεις, ανάγκασε τον πρωθυπουργό να καλέσει τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο Μέγαρο Μαξίμου για την εκτόνωση της μεταξύ τους αντιπαράθεσης και πιθανόν και για την εξεύρεση μίας συμβιβαστικής λύσης στο όλο θέμα. Ο κ. Τσίπρας φαίνεται να διαπίστωσε ότι δεν έχει την πολυτέλεια αυτή την ώρα να βρει απέναντί του μία οργανωμένη εσωκομματική αντιπολίτευση, όπως διαφάνηκε να διαμορφώνεται από τη συμμαχία του κ. Σκουρλέτη με τους «53+», οι οποίοι μάλιστα ζήτησαν την παραμονή του στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων προκύπτει κι άλλο πρόβλημα, καθώς ο υπουργός Ναυτιλίας Θόδωρος Δρίτσας, μέλος και αυτός των 53+ και κομμένος από την πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, επανήλθε στην κριτική του επί των αποκρατικοποιήσεων. Ο κ. Δρίτσας φέρεται ως ένας από τους υπουργούς που θα απομακρυνθούν στον ανασχηματισμό.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα θέματα των αλλαγών στην κυβέρνηση συζητήθηκαν το βράδυ της Τρίτης σε σύσκεψη του κ. Τσίπρα με στενούς του συνεργάτες στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η μάχη των γενεών
Πρόθεση του πρωθυπουργού φαίνεται να είναι η προώθηση στελεχών της νέας γενιάς στην κυβέρνηση. Είτε προερχομένων από τον κομματικό μηχανισμό, είτε βουλευτών, καθώς το Μαξίμου έχει ξεχωρίσει μία σειρά από κοινοβουλευτικούς, που ξεχώρισαν με τη δράση τους κατά τους τελευταίους μήνες και θεωρούνται έτοιμοι για το επόμενο βήμα.
Ωστόσο η μάχη εκδηλώνεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με την παράλληλη επιδίωξη ενός στενού κύκλου πέριξ του κ. Τσίπρα να τεθεί στο περιθώριο η παλαιά φρουρά του κόμματος.
Πέραν των κυρίων Σκουρλέτη και Δρίτσα, φαίνεται να έχουν βρεθεί ένα βήμα πίσω στην αξιολόγηση που κάνει το Μαξίμου στελέχη όπως ο Δημήτρης Βίτσας, ενώ κάποιοι σχεδιάζουν και την υποβάθμιση του ρόλου ακόμη και του Γιάννη Δραγασάκη.
Αμφίβολη είναι και η παραμονή στην κυβέρνηση του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά.
Οι αμφίβολοι
Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επιδιωχθούν σαρωτικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα μετέχουν πλέον στην ίδια θέση, ακόμη και στο σχήμα συνολικά υπουργοί όπως ο Νίκος Κοτζιάς και ο Νίκος Τόσκας, ο Βαγγέλης Αποστόλου, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Γιώργος Κατρούγκαλος -ο οποίος πάντως λόγω της προθυμίας του να φέρει σε πέρας κάθε δύσκολη αποστολή στις διαπραγματεύσεις, θεωρείται λιγότερο πιθανό να φύγει – και άλλοι. Ακόμη και για τον Νίκο Φίλη υπάρχουν σκέψεις αντικατάστασής του και μετακίνησής του σε άλλο πόστο. Αμφίβολη είναι και η Θεανώ Φωτίου. Προς μετακίνηση οδεύει ο Δ. Βίτσας λένε άλλες πληροφορίες.
Η διεύρυνση
Ο πρωθυπουργός δείχνει να σχεδιάζει ανοίγματα σε δύο κατευθύνσεις, πέρα από τη νέα γενιά του κόμματός του. Σε κεντροαριστερά στελέχη, με την αξιοποίηση πρώην Πασόκων και του Φώτη Κουβέλη, και σε τεχνοκράτες, τους οποίους θα προτιμούσε σε πόστα, όπου οι τριβές με τους δανειστές είναι μεγάλη και δεν θα ήθελε να δει Συριζαίους να υπογράφουν επώδυνες συμφωνίες.
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟ ΣΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΤΩΝ ΚΑΝΑΛΙΩΝ
Συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη, στις 17:30, για πέμπτη φορά η διευρυμένη Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με αντικείμενο τις τηλεοπτικές άδειες.
Ολες οι εκτιμήσεις καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το ανώτατο δικαστήριο θα καταλήξει διά ψηφοφορίας στα δύο κρίσιμα θέματα που αφορούν στις αρμοδιότητες του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και στον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών που χορηγεί ο νόμος Παππά και οι προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις.
Άλλωστε, η ένταση με την οποία συνοδεύτηκε η υπόθεση δεν χωράει άλλες καθυστερήσεις, εκτιμούν δικαστικές πηγές, οι οποίες υποστηρίζουν ότι, εκτός κάποιου απροόπτου, οι δικαστές θα καταλήξουν σήμερα στην απόφαση για συνταγματικότητα ή μη του επίμαχου νόμου.
Τα σενάρια
1. Οι δικαστές να ψηφίσουν υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νόμου, λόγω της συνταγματικής επιταγής που προβλέπει πως αρμόδιο για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου και της χορήγησης των αδειών είναι το ΕΣΡ. Αλλωστε, προ μηνών τέτοια σκέψη είχε καταγραφεί από την Ολομέλεια, όταν οι δικαστές της εξέταζαν την περίπτωση της ΕΡΤ. Σε αυτήν την περίπτωση ο νόμος δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί και θα χρειαστεί νέα νομοθετική ρύθμιση. Σε αυτό το σενάριο, οι δικαστές μάλλον δεν θα χρειαστεί να ψηφίσουν για τον αριθμό 4. Δικαστικοί κύκλοι δεν αποκλείουν, ωστόσο, σε αυτό το σενάριο να καταγραφούν σκέψεις που θα οδηγούν σε «αποφόρτιση» της κατάστασης, παρέχοντας ένα διέξοδο στην πολιτική διαχείριση της υπόθεσης, δηλαδή να αναφερθεί ότι η αντισυνταγματικότητα προέκυψε λόγω της αδυναμίας συγκρότησης του ΕΣΡ. Αυτό το σενάριο δεν αποκλείει το δικαστήριο να δίνει μια προθεσμία 3 ή 6 μηνών για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, ώστε να περάσει μέσα από αυτό η χορήγηση των αδειών.
2. Οι δικαστές να ψηφίσουν υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου, αφού δεν υπήρχε ΕΣΡ και συνεπώς οι αρμοδιότητες «πέρασαν» στον υπουργό. Τότε, οι δικαστές θα προχωρήσουν σε ψηφοφορία και για το σκέλος του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών, όπου εάν η ρύθμιση κριθεί αντισυνταγματική, και πάλι θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις... Τα σενάρια ωστόσο παραμένουν σενάρια, με την τελική κρίση να βρίσκεται στα χέρια των δικαστών.
3. Από την πλευρά τους, πάντως, οι δικαστές δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να δώσουν μία παράταση περίπου 6 μηνών στην κυβέρνηση προκειμένου να συσταθεί το ΕΣΡ και στη συνέχεια να επανέλθει η Ολομέλεια για να κρίνει το θέμα.
Η συνεδρίαση της Δευτέρας
Όσον αφορά στην προηγούμενη διάσκεψη της Δευτέρας, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 21:30, χωρίς τα μέλη του ΣτΕ να προχωρήσουν σε ψηφοφορία για κανένα από τα κρίσιμα θέματα.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δόθηκε σκληρή μάχη επιχειρημάτων από τις δύο πλευρές. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τετράωρη συνεδρίαση, μετά την ολοκλήρωση της εισήγησης από τον κ. Γ. Παπαγεωργίου, ο οποίος επέμεινε στη συνταγματικότητα του νόμου Παππά αλλά και των υπουργικών αποφάσεων που τον συνόδευσαν, άρχισαν οι τοποθετήσεις των μελών του ΣτΕ αλλά και των αντιπροέδρων.
Το θέμα που απασχόλησε περισσότερο ήταν αυτό των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ αλλά και της μεταβίβασης των αρμοδιοτήτων αυτών στον υπουργό Επικρατείας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη σημερινή διάσκεψη οι δικαστές θα συνεχίσουν τις τοποθετήσεις τους, με κυριότερο άξονα τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών που χορηγήθηκαν βάσει του νόμου Παππά.
Ο περιορισμένος αριθμός των αδειών απασχολεί έντονα τους συμβούλους της Επικρατείας, με κάποιους δικαστές να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο το ΣτΕ να αποστείλει προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, γεγονός που, όμως, δεν φαίνεται πολύ πιθανό λόγω της μεγάλης καθυστέρησης που θα είχε μια τέτοια εξέλιξη.
Παππάς για ΣτΕ: Τους νόμους τούς συντάσσει η Βουλή
«Αναμένουμε τις αποφάσεις και τις εξελίξεις κατά περίπτωση», δήλωσε χθες μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.
«Εμείς προχωράμε κατά το σχεδιασμό μας, έχουμε έναν διαγωνισμό ο οποίος έχει ολοκληρωθεί, έχει αποφέρει για το Δημόσιο ένα ποσό το οποίο είναι πάρα πολύ μεγάλο σε σχέση με τις προσδοκίες τις αρχικές και ήδη διοχετεύεται σε δράσεις που θα ανακουφίσουμε πράγματα τα οποία έχουμε ανάγκη. Σε κάθε περίπτωση, γνωρίζετε και εσείς και εμείς ότι οφείλουμε οι αποφάσεις των δικαστηρίων να εφαρμόζονται και νομίζω ότι κατ’ εφαρμογήν των διατάξεων του Συντάγματος και των προηγούμενων αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες χαρακτήριζαν το τηλεοπτικό καθεστώς ως συνταγματικό εμείς έχουμε κινηθεί και αυτά τα προβλήματα κληθήκαμε να λύσουμε», συνέχισε.
Ερωτώμενος αν οι δικαστές μπορούν να επιβάλουν μία απόφαση στην κυβέρνηση είπε: «Κοιτάξτε να δείτε. Η κυβέρνηση θα τηρήσει και είναι υποχρεωμένη να τηρήσει το Σύνταγμα και τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Ούτως ή άλλως. Αυτό που δεν μπορεί να γίνει και δεν πρέπει να γίνει, διερωτώμαι αν κάποιοι το εισηγούνται κιόλας το δημόσιο διάλογο είναι να συμπράξουμε τις διατάξεις στα δικαστήρια. Δεν μπορούν τα δικαστήρια να συντάσσουν διατάξεις και να γράφουν τους νόμους. Τους νόμους τους συντάσσει, τους γράφει η εκλεγμένη Βουλή. Τα δικαστήρια έρχονται πάντα να κρίνουν, δεν είναι αυτά που νομοθετούν. Νομίζω ότι τέτοιες σκέψεις όσοι έχουνε πρέπει να τις εγκαταλείψουν σύντομα. Τώρα ο διαγωνισμός, η ανάγκη να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο».
Κουμουτσάκος: Οποια κι αν είναι η απόφαση του ΣτΕ, ο νόμος Παππά πρέπει να αποσυρθεί
Όποια κι αν είναι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η ΝΔ πιστεύει ότι ο νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες πρέπει να αποσυρθεί, επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, την Τρίτη.
«Εχουμε δύο πιθανότητες: Ή θα κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος και ο κ. Παππάς πρέπει να αντιμετωπίσει την κατάσταση στην οποία έφερε τον εαυτό του και την κυβέρνησή του ή θα κριθεί συνταγματικός. Αλλά με δεδομένη τη δική μας άποψη, ότι αυτός ο νόμος στην ουσία του παρουσιάζει προβλήματα δημοκρατίας, μια νέα πλειοψηφία, όπως συμβαίνει στις δημοκρατίες, αλλάζει τους νόμους, ακυρώνει νόμους, τροποποιεί νόμους. Λέμε, λοιπόν, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, εμείς πιστεύουμε ότι αυτός ο νόμος πρέπει να αποσυρθεί», είπε ο κ. Κουμουτσάκος.
Πηγή: iefimerida.gr
ΓΙΑ 36 ΩΡΕΣ Ο ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Δύο ημέρες, 36 ακριβώς ώρες, θα παραμείνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα στην Ελλάδα το διήμερο 15 με 16 Νοεμβρίου.
Στη συνέχεια ο Αμερικανός Πρόεδρος θα μεταβεί στο Βερολίνο. Την επίσκεψη επιβεβαίωσε χθες ο Λευκός Οίκος. Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα ο κ. Ομπάμα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας [Προκόπη] Παυλόπουλο, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ από χθες βλέπουν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες ότι ο κ. Ομπάμα εξέφρασε την επιθυμία του να επισκεφθεί έναν προσφυγικό καταυλισμό, πιθανότατα στη Λέσβο και να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό μιλώντας σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.
Επισήμως όπως σημειώνεται και στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου «Το πρόγραμμα του προέδρου θα υπογραμμίσει τους δεσμούς μεταξύ των αμοιβαίων συμφερόντων μας για την ασφάλεια αλλά και την οικονομική μας ατζέντα, τις προσπάθειές μας για μια ισορροπημένη, βιώσιμη και ισχυρή παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και τη στήριξή μας στην απελευθέρωση του εμπορίου και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που εξαλείφουν την ανισότητα και δίνουν ευκαιρίες στη μεσαία τάξη σε όλο τον κόσμο, καθώς σε στους περιφερειακούς οικονομικούς θεσμούς να αναδείξουν την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα.
Ο πρόεδρος στις 15 Νοεμβρίου θα φτάσει στην Ελλάδα, όπου θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρόεδρο, Προκόπη Παυλόπουλο ενώ θα πραγματοποιήσει συνάντηση και με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ώστε να επιβεβαιώσει τη στήριξή του στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την επανατοποθέτηση της ελληνικής οικονομίας σε ένα βιώσιμο μονοπάτι ευημερίας.
Στην γενέτειρα της δημοκρατίας, ο πρόεδρος θα επιβεβαιώσει επίσης την ανθεκτικότητα των δημοκρατικών αξιών που έχουν συνεισφέρει τόσο πολύ στην επικράτηση της ειρήνης και της ευημερίας στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, ο πρόεδρος θα εξάρει την εκπληκτική γενναιοδωρία της ελληνικής κυβέρνησης και του λαού απέναντι στους πρόσφυγες και στους μετανάστες».
ΠΗΓΗ ΤΗΕ ΤΟC
"EMΦΥΛΙΟΣ" ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ
«Επιμένω, χαιρετώ, δεν αποχωρώ» τιτλοφορεί την επιστολή του ο πρώην διευθυντής Ενημέρωσης της ΕΡΤ
Με μια νέα επιστολή που φέρει τον τίτλο «Επιμένω, χαιρετώ δεν αποχωρώ», ο αποπεμφθείς από την ΕΡΤ διευθυντής Ενημέρωσης Σταύρος Καπάκος απευθυνόμενος στον διευθύνοντα σύμβουλο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, Λάμπη Ταγματάρχη, δίνει συνέχεια στην κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο μετά την απομάκρυνση του πρώτου από την ΕΡΤ με δικαστικό κλητήρα.
Ο πρώην διευθυντής Ενημέρωσης στη νέα του ανακοίνωση απαντά στις βολές Ταγματάρχη για τα χαμηλά νούμερα τηλεθέασης στην ενημέρωση, τα οποία του προσάπτει.
«Σας θυμίζω, επιπροσθέτως, την ανάλυση της ΑGB ότι η τηλεθέαση της ΕΡΤ, έχει "βουνά" έστω χαμηλά, "λόφους" και "πεδιάδες". Τα "βουνά" είναι οι ειδήσεις και οι αθλητικές μεταδόσεις, οι "λόφοι" οι ενημερωτικές εκπομπές και οι "πεδιάδες" το υπόλοιπο πρόγραμμα για το οποίο είχατε την ευθύνη».
Τον κατηγορεί δε ότι ενώ παρέδωσε από τον Ιούλιο πρόγραμμα, ως όφειλε σύμφωνα με τις αρμοδιότητές του, ο Λάμπης Ταγματάρχης το αγνόησε και ήρθε αρχές Οκτώβρη με δικό του πρόγραμμα και την επιταγή να το αποδεχτεί ή να φύγει.
«Οι ρόλοι μας είναι διακριτοί, η ιεραρχία πρέπει να είναι λειτουργική, με αποκέντρωση στην λήψη των αποφάσεων και όχι ενός ανδρός αρχή», γράφει ο Καπάκος.
Στην ανακοίνωσή του ευχαριστεί τον πρόεδρο της ΕΡΤ Διονύση Τσακνή, ο οποίος του πρόσφερε τη μοναδική ψήφο εμπιστοσύνης στο ΔΣ, αφήνοντας αιχμές για την επιλογή των άλλων προσώπων.
«Τώρα όλοι καταλαβαίνουν γιατί βάλατε ως όρο τον απόλυτο έλεγχο του Διοικητικού Συμβουλίου προκειμένου να αναλάβετε την ΕΡΤ», αναφέρει και καταλήγει απευθυνόμενος στον Λάμπη Ταγματάρχη: «Μη γίνεσαι τόσο μικρός, μην ξεσπάς στους αθώους εργαζόμενους του γραφείο μου. Δεν σου φτάνει που μου έκοψες το email για να μην σταλεί η επιστολή μου προς τους εργαζόμενους;».
Ολόκληρη η νέα ανακοίνωση του Σταύρου Καπάκου
Επιμένω, χαιρετώ δεν αποχωρώ.
Εσείς κύριε Ταγματάρχη;
Κύριε Ταγματάρχη απορώ πώς είδατε τον εαυτό σας πίσω από την λέξη "δουλειές". Πραγματικά δεν εννοούσα τίποτα επιλήψιμο. Από την συνύπαρξή μας στην ΕΡΤ τις καθημερινές, γιατί τα Σαββατοκύριακα δεν είχα την ευκαιρία να σας βλέπω συχνά, θα καταλάβατε ότι δεν επιδιώκω ούτε αρέσκομαι στις δημόσιες σχέσεις, τις φανφάρες προς υφισταμένους, τις λαιφστάιλ εμφανίσεις, την δημοσιότητα γενικώς. Φροντίζω δε να μην σηκώνω σκόνη στο πέρασμά μου. Προς τι λοιπόν η αχρείαστη επίκληση του εισαγγελέα; Το αχρείαστο "στάτους" της εξουσίας εννοούσα και φυσικά αναφερόμουν μόνο στον εαυτό μου. Εκτός κι αν εννοείτε τις δυο εκπομπές των οποίων το κόστος, με την έκφραση και μόνο της δικής μου διαφωνίας, μειώθηκε στο μισό! Δεν σας εγκαλώ γι αυτό απλώς το αναφέρω επειδή εμφανίζεστε θιγμένος. Υπάρχει κάτι άλλο που δεν ξέρω και μου έχει διαφύγει;
Κύριε Ταγματάρχη γνωρίζετε καλώς ότι απεχθάνομαι τις υποβολιμαίες διαρροές-κτυπήματα κάτω από τη μέση καθώς και τις "αποκλειστικές" δηλώσεις σε "πρόθυμους" συναδέλφους. Γνωρίζετε εσείς τι θέλω να πω. Είδαν όλοι τις απαξιωτικές σας διαρροές προς το πρόσωπό μου. Εύχομαι πάντα να έχετε την δύναμη για να βρίσκετε "πρόθυμους " για να περνάτε τις απόψεις σας. Πόσοι σας πιστεύουν όμως δεν αναρωτιέστε;
Με ρωτήσατε για την τηλεθέαση των ειδήσεων και μετά χαράς σας απαντώ. Κάθε μέρα περίπου ένα εκατομμύριο τηλεθεατές συνολικά βλέπουν τα δελτία ειδήσεων της ΕΡΤ. Πραγματικά είναι λίγοι για την ΕΡΤ, που ονειρευόμαστε όλοι. Το έχουμε συζητήσει αρκετές φορές. Έχετε τις εισηγήσεις μου. Στη διάθεσή σας να το ξανασυζητήσουμε δημόσια αυτή τη φορά. Θα θυμάστε ελπίζω, πόσο ανέβηκε και η τηλεθέαση των δελτίων την περίοδο του Euro, όταν υπήρχε πρόγραμμα με αξιώσεις τηλεθέασης. Ελπίζω δε κάποτε να αλλάξει το "χειροκίνητο" σύστημα των δελτίων της ΕΡΤ. Απορώ γιατί δεν είναι στις προτεραιότητές σας. Ελπίζω η αποπομπή μου να σας κάνει να το δείτε επιτέλους θετικά, όπως αρμόζει σε έναν πραγματικό μάνατζερ, που ξέρει να βάζει προτεραιότητες. Αναρωτιέται όμως μήπως θυμάστε τους λιγοστούς τηλεθεατές που είδαν την δική σας εκπομπή; Αν σας απατά η μνήμη σας ανατρέξτε στην AGB για να θυμηθείτε. Ελπίζω πάντως το "βαρομετρικό χαμηλό" της τηλεθέασης να μην σας απέτρεψε, μέχρι σήμερα, από μιά νέα απόπειρα. Αναλογίζομαι τι έχασαν οι δύσμοιροι τηλεθεατές. Ξαναπροσπαθήστε. "Πέτρα που κυλάει, μούχλα δεν πιάνει".
Σας θυμίζω, επιπροσθέτως, την ανάλυση της ΑGB ότι η τηλεθέαση της ΕΡΤ, έχει "βουνά" έστω χαμηλά, "λόφους" και "πεδιάδες". Τα "βουνά" είναι οι ειδήσεις και οι αθλητικές μεταδόσεις, οι "λόφοι" οι ενημερωτικές εκπομπές και οι "πεδιάδες" το υπόλοιπο πρόγραμμα για το οποίο είχατε την ευθύνη. Το λησμονάτε διαπιστώνω μετά λύπης. Αντιθέτως εγώ δεν λησμονώ την συμβολή σας στις αθλητικές μεταδόσεις ούτε βεβαίως ότι διοικείτε ένα κανάλι, που δεν έχει καταφέρει, έξι μήνες μετά την παραγγελία, να διαθέτει "video wall" για την ιστορικότερη αθλητική εκπομπή, την "Αθλητική Κυριακή". Πώς το ανέχεστε αυτό εσείς ένας μάνατζερ τόσου μεγάλου διαμετρήματος; Αν επιθυμείτε μπορώ να σας θυμίσω και άλλες ολιγωρίες ορισμένων υπηρεσιών, που προϊστανται ευνοούμενοί σας. Αναρωτιέμαι πως το ανέχεστε να πορεύονται με τον αραμπά και πόσο συνάδει αυτό με έναν μάνατζερ του επιπέδου σας; Αναρωτιέμαι ακόμη αν τους τραβήξαμε λίγο το αυτί έστω για το πετρέλαιο που δεν έχει προμηθευτεί η ΕΡΤ Ορεστιάδας αφού δεν σας συγκινεί το μείζον όπως η αργοπορία του επενδυτικού προγράμματος.
Με ρωτάτε ακόμη πόσες φορές κάνατε παρεμβάσεις στις ειδήσεις. Μα ο ίδιος αναφέρετε στο εξώδικο, που μου επιδώσατε με δικαστικό κλητήρα, την πρωτοφανή κατηγορία της "άρνησης συμμόρφωσης προς τις οδηγίες". (σς. αντιλαμβάνεσαι τι υπέγραψες;) Την λησμονήσατε κιόλας; Εσείς γνωρίζετε τις "οδηγίες" και αναρωτιέμαι μήπως θα μπορούσατε να τις δημοσιοποιήσετε, προς τέρψη της κοινής γνώμης. Το δελτίο κύριε Ταγματάρχη είναι δουλειά του επιτελείου της γενικής διεύθυνσης ενημέρωσης, όχι του διευθύνοντος συμβούλου και μάλιστα με φράσεις του τύπου: "ή εφαρμόζεις τις εντολές ή φεύγεις". Το θυμάστε υποθέτω.
Όσο για το ερώτημα που απευθύνετε εσείς στην μεγαλοπρέπειά σας αν μπορείτε δηλαδή να έχετε άποψη, σας απαντώ: μετά χαράς σας έλεγα πάντα "ναι" και ήμουν πρόθυμος να την ακούσω με προσοχή. Διαταγές εκβιαστικού τύπου "το κάνεις ή φεύγεις" δεν δέχομαι. Οι ρόλοι μας είναι διακριτοί, η ιεραρχία πρέπει να είναι λειτουργική, με αποκέντρωση στην λήψη των αποφάσεων και όχι ενός ανδρός αρχή. Καταλαβαινόμαστε τώρα...
Όσο αφορά δε την υποτιθέμενη απόφαση του δύσμοιρου Διοικητικού Συμβουλίου θα σας συνιστούσα να μην την επικαλείστε. Οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ούτε ένα γιώτα από τις "εντολές" σας προς εμένα καθώς και το εκβιαστικό σας ύφος. Τους αποτρέψατε ακόμη και να τις αναφέρουν στην "ανάκριση", που μου έκαναν. Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι έχουν καταλάβει τι ψήφισαν οι ευνοούμενοί σας. Απέπεμψαν τον γενικό διευθυντή ενημέρωσης αρνούμενοι να του αναγνωρίσουν την ευθύνη για το δελτίο! Πολύ δύσκολα θα αποφύγουν την χλεύη της ιστορίας καθώς θα μείνουν στην μαύρη λίστα ευτελισμού της δημοσιογραφίας ως παράδειγμα προς αποφυγήν. Μοναδική φωτεινή εξαίρεση ο πρόεδρος Διονύσης Τσακνής (ευχαριστώ Διονύση), ο οποίος προσπάθησε, εις μάτην, να σας αποτρέψει από την λήψη αυτής της απίστευτης απόφασης. Τώρα όλοι καταλαβαίνουν γιατί βάλατε ως όρο τον απόλυτο έλεγχο του Διοικητικού Συμβουλίου προκειμένου να αναλάβετε την ΕΡΤ. Όπως είδατε, ενίοτε συμβαίνουν και "ατυχήματα", που δεν μπορείτε να ελέγξετε. Δεν σας συγκινεί προφανώς η διαφοροποίηση του προέδρου.
Και κάτι ακόμη να ξέρετε καλά κύριε Ταγματάρχη: "είναι στη φύση των ανθρώπων πιότερο να ποδοπατούν εκείνον που έπεσε"(Αισχύλος). Όσο είστε στην θέση σας πολλοί θα συνεχίσουν να σας φοβούνται. Οταν δεν θα είστε όμως;
Όσο για μένα και την συνείδησή μου μην ανησυχείτε και μην κουράζεστε."Αδειο σακί όρθιο δεν στέκεται". Μου αρκεί η αναγνώριση των συναδέλφων μου. Ελπίζω να ισχύει και για εσάς το ίδιο, ιδιαίτερα όταν δεν θα έχετε την θαλπωρή της εξουσιαστικής σας "αίγλης".
Τα μεγαλεία σου Λάμπη μου οφείλονται στη θέση, όχι στο έργο σου.
Γι' αυτό όσο ακόμη είναι καιρός, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, θα ήταν φρόνιμο αν δεν μπορείς να επανεξετάαεις τις αποφάσεις σου, να εξετάσεις σοβαρά το ενδεχόμενο της αποχώρησής σου από την ΕΡΤ. "Αζημίως", όπως απαιτείς από εμένα. Όσο για εμένα το ξαναλέω χαιρετώ, δεν αποχωρώ. Και πρέπει να ξέρεις ότι δεν με στηρίζουν "σκιές".
Κατάλαβε λοιπόν ότι δεν είμαι του χεριού σου. Όπως λένε περιπαικτικά συνάδελφοι, που μας ξέρουν και τους δύο: είμαι "μυρμήγκι", είσαι "τζίτζικας".
ΥΓ1: Για την ιστορία είχατε τις προτάσεις μου για την νέα τηλεοπτική σεζόν αναλυτικά από τις 20 Ιουλίου. Με δική σας ευθύνη καταλήξαμε στις 7 Οκτωβρίου και ήρθατε δεκαπέντε μέρες μετά να τα τινάξετε όλα στον αέρα με την φράση "ή εφαρμόζεις τις εντολές ή φεύγεις". Τι επιδιώκετε κύριε Ταγματάρχη;
ΥΓ2: Μη γίνεσαι τόσο μικρός, μην ξεσπάς στους αθώους εργαζόμενους του γραφείο μου. Δεν σου φτάνει που μου έκοψες το email για να μην σταλεί η επιστολή μου προς τους εργαζόμενους;
ΑΘΗΝΑ 25 Οκτωβρίου 2016».
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ