Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΔΝΤ
Ημερομηνία ορόσημο η 7η Δεκεμβρίου για τη στάση του ΔΝΤ και τη λύση για το χρέος - Το Ταμείο λέει ότι έχει πρόθεση να στηρίξει την Ελλάδα αν βγαίνουν οι αριθμοί
Αντιμέτωπη με το εφιαλτικό σενάριο για ένα νέο «ελληνικό δράμα», όπως εκείνο του 2015, βρίσκεται ξανά η χώρα.
Στην κυβέρνηση υπολογίζουν ότι μέσα στις επόμενες 60 μέρες, έως το Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου, θα πρέπει να έχει λυθεί ο «γόρδιος δεσμός» για τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και τη λύση στο πρόβλημα του χρέους. Διαφορετικά η χώρα κινδυνεύει να μπλέξει άσχημα στη διελκυνστίδα μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου, με φόντο τις γερμανικές εκλογές.
Έλληνας αξιωματούχος επιβεβαίωσε χθες, Κυριακή, μετά και την ολοκλήρωση των ζυμώσεων που υπήρξαν για το ελληνικό ζήτημα το Σαββατοκύριακο στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, την ανησυχία της ελληνικής κυβέρνησης. Αναγνώρισε πως αν παραμείνει η αβεβαιότητα ως το καλοκαίρι και τις εκλογές του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία, «θα υπάρξει πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα» -θυμίζοντας έτσι σε πολλούς και τη φράση που έλεγε τον Φεβρουάριο ο κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος για την α΄αξιολόγηση πως «αν μας βρει το καλοκαίρι, καήκαμε»!.
Ασφυξία
Ποιο θα είναι το «πρόβλημα»; Ότι αν στις αρχές του 2017 δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο ποια είναι η στάση και ο ρόλος του ΔΝΤ σε σχέση με την Ελλάδα, ούτε ξεκάθαρη λύση για το ελληνικό χρέος θα υπάρχει, ούτε η Ελλάδα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα χρηματοδότησης από την ΕΚΤ, ούτε «ξεκάθαρος διάδρομος» για να έρθουν ξένοι επενδυτές στη χώρα μας θα δημιουργηθεί, ούτε η ανάκαμψη της ελληνικής oικονομίας θα έρθει. Και αν έτσι χάσει χρόνο και χρήμα η Ελλάδα, ούτε ο προϋπολογισμός του 2017 «βγαίνει», ούτε και το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε πέρυσι τον Αύγουστο (3ο Μνημόνιο), με κίνδυνο στη συνέχεια να ενεργοποιηθεί ο κόφτης ή και να χρειαστεί νέο Μνημόνιο.
Οι λόγοι που θα συμβούν αυτά είναι απλοί: ο νέος προϋπολογισμός και ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,8% που αυτό προβλέπει για το 2017, βασίζονται στην υπόθεση για ρυθμό Ανάπτυξης 2,7% την επόμενη χρονιά, η οποία θα προέλθει από την είσοδο κεφαλαίων από το εξωτερικό και στην έκρηξη της ρευστότητος από την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Έτσι έχει υπολογίσει η κυβέρνηση πως θα κάνει και τα πρώτα βήματα για δανεισμό από τις αγορές ομολόγων το 2017, ώστε να μπορέσει να απεξαρτηθεί σταδιακά από τα Μνημόνια που λήγουν το 2018.
Είναι ακριβώς ο κίνδυνος για τον οποίο προειδοποιούσε και μία εβδομάδα πριν το protothema.gr και τον οποίο περιγράφουν ανοικτά πλέον και οι επιτελείς της κυβέρνησης.
Όπως τόνιζαν Έλληνες αξιωματούχοι από την Ουάσιγκτον, η Αθήνα κατ’αρχήν επιθυμεί να μετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα επειδή θεωρείται πως θα πιέσει τους Ευρωπαίους για να απομείωση του ελληνικού χρέους. Αλλά και αν ακόμα απαντήσει αρνητικά, αυτό είναι λιγότερο κακό από το να μην έχει ξεκαθαρίσει έγκαιρα τι τελικά θα κάνει.
«Το χειρότερο θα είναι να μην υπάρξει απόφαση» έλεγε η ίδια πηγή. «Το να μη ληφθεί απόφαση δημιουργεί αβεβαιότητα και δεν μας αφήνει να προσελκύσουμε επενδύσεις, να υπάρχει ένα "καθαρός δρόμος" για τους επενδυτές και να ξέρουν όλοι τι γίνεται. Να μην ξέρουν όλοι ότι υπάρχει, ότι έχει σκιαγραφηθεί μια λύση. Αυτό είναι το χειρότερο. Δηλαδή αν γίνει κάτι τέτοιο δεν θα μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση. Αν είσαι επενδυτής στο Λονδίνο και σου πουν ότι η λύση θα βρεθεί το καλοκαίρι, τότε θα πεις "και εγώ θα αποφασίσω να επενδύσω το καλοκαίρι". Αν η λύση βρεθεί τον Δεκέμβρη, θα αποφασίσει το Δεκέμβρη. Άρα η όποια καθυστέρηση είναι ό,τι χειρότερο» έλεγε.
Μετράμε μέρες
«Κανένας δεν φανερώνει τα χαρτιά του πριν το τέλος» και συμπλήρωνε πως οι Ευρωπαίοι αποφασίζουν πάντα την τελευταία στιγμή και τραβάνε το σχοινί στα άκρα. «Οπότε 7 Δεκεμβρίου, που είναι το τελευταίο Eurogroup της χρονιάς, είναι μια πιθανή ημερομηνία όπου και οι δύο διαδικασίες, της δεύτερης αξιολόγησης και το χρέος, μπορεί να έλθουν μαζί και να ληφθούν οι αποφάσεις» εκτιμούσε η ίδια πηγή.
Το χειρότερο ίσως είναι πως ήδη φαίνεται και το ΔΝΤ να κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Ενώ πηγές των δανειστών από την Ουάσινγκτον που μίλησαν στο protothema.gr, εκτιμούσαν πως «το Ταμείο θέλει να φύγει οριστικά από το ελληνικό πρόγραμμα» και ελάχιστες ώρες μετά τις διαρροές στο Reuters χθες πως το Ταμείο δεν θα βάλει χρήματα στο ελληνικό πρόγραμμα και ίσως παραμείνει μόνον σαν τεχνικός σύμβουλος (καθώς την παρουσία του θέλουν χώρες όπως η Γερμανία και προβλέπεται από την ανακοίνωση του Eurogroup του Μαΐου), ο εκπρόσωπος της Κριστίν Λαγκάρντ έσπευσε άμεσα να διαλύσει την προοπτική αυτή, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα, όπως δηλαδή και να συμμετάσχει ενεργά το ΔΝΤ χρηματοδοτώντας το ελληνικό Πρόγραμμα, αν και εφόσον φυσικά γίνουν δεκτές οι πάγιες αξιώσεις του για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους -στην οποία όμως αντιστέκονται εδώ και 3 χρόνια οι Ευρωπαίοι.
Διαφορετικά για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα το ΔΝΤ, αξιώνει περικοπές σε συντάξεις και αυξήσεις φόρων, καθώς εκτιμά ότι με τα υφιστάμενα μέτρα το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα φτάσει ποτέ το 3,5% που προβλέπει από το 2018 και μετά το Μνημόνιο. Το υπολογίζει σε 1,5-1,6%, δηλαδή απαιτεί μόνιμα μέτρα 2% του ΑΕΠ ή 3,5 δισ. ευρώ επιπλέον από αυτά που προβλέπει το Μνημόνιο.
Λείπουν 20 δισ. από το δάνειο
Από την άλλη οι Ευρωπαίοι επιδιώκουν την άμεση εμπλοκή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα, διότι αυτή τη στιγμή λείπουν περίπου 25 δισ. ευρώ από τη δανειακή σύμβαση των 86 δισ. ευρώ με τον ESM και θα χρειαστεί να τα καλύψουν οι ίδιοι. Αυτό όμως προϋποθέτει έγκριση από τα κοινοβούλια των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, σε μια περίοδο όπου η Ολλανδία θα έχει εκλογές την Άνοιξη και η Γερμανία τον Σεπτέμβριο, χωρίς μάλιστα το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ να διανύει τις καλύτερες μέρες του δημοσκοπικά.
Παζάρι για πλεόνασμα 2-2,5%
Την ίδια στιγμή, κυβερνητική επιβεβαίωσε πως η Αθήνα προσβλέπει σε μείωση των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα κάτω από 3,5% του ΑΕΠ, όχι όμως για το 2018 αλλά από το 2019 και μετά.
Στην εξίσωση βάζει όμως, εκτός από τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ που ψηφίστηκαν το καλοκαίρι και αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ (ασφαλιστικό, εισόδημα, έμμεσοι φόροι) και τον «κόφτη» στις δαπάνες, δηλαδή αυτόματες περικοπές μέχρι του ύψους του 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ. Έτσι, όπως αναφέρει, «η διαφορά μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας στα πλεονάσματα (1,5% με 3,5%) έχει γεφυρωθεί με τον δημοσιονομικό κόφτη».
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
"ΑΓΚΑΘΙ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ
Σε δύσκολη θέση έχει βρεθεί η κυβέρνηση με τους πλειστηριασμούς κατοικιών ακόμη και για πολύ μικρά ποσά και με τα οικογενειακά δράματα που εκτυλίσσονται τις Τετάρτες στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας.
Ενώ το Μέγαρο Μαξίμου με την έκδοση non paper την Παρασκευή προσπαθούσε να κατασιγάσει τις ανησυχίες αναφέροντας ότι έως το τέλος του χρόνου τα σπίτια που θα βγουν σε πλειστηριασμούς θα είναι 2.000, παράγοντες της αγοράς την διαψεύδουν, ανεβάζοντας το νούμερο σε 5.000 μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, ενώ για την επόμενη χρονιά οι προβλέψεις κάνουν λόγο για 50.000 ακίνητα που κινδυνεύουν να “βγουν στο σφυρί”.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, δήλωσε πως καμία πρώτη κατοικία δεν θα βγει σε πλειστηριασμό για χρέη στο δημόσιο. "Δεν θα ξαναγίνει. (...) Δεν συμφωνώ να αγγίξουμε την πρώτη κατοικία των ανθρώπων. Ούτε κατά διάνοια. Και αυτή είναι πολύ σαφής οδηγία που μου έδωσε και ο πρωθυπουργός και προς κάθε κατεύθυνση χθες. (...) Είναι σαφής η θέση του πρωθυπουργού. Δεν θα αγγίξουμε πρώτες κατοικίες ανθρώπων" τόνισε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας την Κυριακή στον RealFm.
Πάντως, μέλη του συντονιστικού συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης καταγγέλει ότι την ερχόμενη Τετάρτη προκειται να βγουν στον πλειστηριασμό οκτώ εργατικές κατοικίες της περιοχής του Ευόσμου και μάλιστα για χρέη προς το δημόσιο και όχι προς τις τράπεζες.
Τι επιδιώκουν οι τράπεζες
Οι τράπεζες - σε συνδυασμό με άλλες δράσεις που αφορούν στα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια – έχουν βάλει ως στόχο την μείωση των ανοιγμάτων τους κατά 8 έως 9 δισεκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του 2017 και κατά 40% έως το τέλος του 2019. Τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν ότι ήταν συχνό το φαινόμενο έως το τέλος του 2015, στις βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις για δάνεια ιδιωτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι δανειολήπτες να αθετούν τις συμφωνίες μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Στο εξής τα πιστωτικά ιδρύματα αλλάζουν τακτική και είναι αποφασισμένα να οδηγούν στις αίθουσες των δικαστηρίων όλες εκείνες τις υποθέσεις που δεν μπορούν να τακτοποιηθούν με μακροπρόθεσμες λύσεις.
Οι "ορέξεις" των ξένων funds
Την ίδια στιγμή πάντως, τα ξένα funds στα οποία αναμένεται να ανατεθεί η διαχείριση των “κόκκινων” δανείων ζητούν και την διαχείριση των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων που έχουν υποθηκευτεί σε τέτοιου είδους δάνεια.
Σύμφωνα με τα έως τώρα ισχύοντα, τα funds υποχρεούνται να κινηθούν εντός του νομικού πλαισίου που ισχύει και για τις τράπεζες και στην περίπτωση που δεν καταφέρουν να έρθουν σε συμφωνία με έναν δανειολήπτη, θα πρέπει να επιστρέψουν το δάνειο στην τράπεζα για να κινηθεί εκείνη πλέον με άλλες διαδικασίες, όπως πώληση και εκποίηση.
Τα funds προβάλουν το επιχείρημα, ότι δεν τα συμφέρει επενδυτικά να διαχειρίζονται μόνο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ζητούν και την διαχείριση των εμπράγματων υποθηκών, που στην περίπτωση των επιχειρηματικών δανείων συνεπάγεται αφελληνισμό των περιουσιακών στοιχείων τους, με δικαίωμα να μπορούν να κάνουν ακόμη και πλειστηριασμούς.
Στα δάνεια ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ που πρόκειται να δοθούν στα Funds για “διαχείριση” περιλαμβάνονται από επιχειρηματικά “φιλέτα” και περιουσίες ελευθέρων επαγγελματιών έως πρώτες κατοικίες ιδιωτών και εξοχικά σπίτια.
Τροπολογία υπέρ των δανειοληπτών από τον Δημήτρη Καμμένο
Παράθυρο ώστε να μπορεί ο δανειολήπτης να έχει τη δυνατότητα να αγοράσει το δάνειο του απ' την τράπεζα πριν αυτό καταλήξει στα χέρια των ξένων funds ανοίγει η τροπολογία που ετοίμασε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημ. Καμμένος.
Η πρόταση του κ. Καμμένου ουσιαστικά προβλέπει την αρχή της ίσης μεταχείρισης των δανειοληπτών με τα funds, αλλά χρονικό προβάδισμα 30 ημέρων έναντι αυτών σε οτι αφορά την αγορά των δανείων τους
Συγκεκριμένα η τροπολογία προβλέπει τα εξής:
- Το πιστωτικό ή το χρηματοδοτικό ίδρυμα, που προτίθεται να μεταβιβάσει απαιτήσεις από δάνεια και άλλες πιστώσεις λόγω πωλήσεως τους σε "εταιρία μεταβίβασης", υποχρεούται, επιπλέον, να γνωστοποιεί στον κάθε οφειλέτη-δανειολήπτη και τους εγγυητές του, την πρόθεσή της αυτή και το προτεινόμενο και συμφωνηθέν, εν πάση περιπτώσει, με την εταιρία τίμημα πώλησης της κατ’ αυτών απαίτησης, καλώντας αυτούς σε καταβολή τούτου εντός 30 εργασίμων ημερών, συνολικά ή σε δόσεις, προς τον σκοπό απόσβεσης του συνόλου της οφειλής.
- Η παράλειψη γνωστοποίησης παρέχει το δικαίωμα στον οφειλέτη και τους εγγυητές να καταβάλουν το τίμημα πώλησης της απαίτησης στην εταιρία μεταβίβασης ή στο ίδρυμα, που την μεταβίβασε, εντός 30 εργασίμων ημερών από της πρώτης οχλήσεως τους περί πληρωμής μείζονος συνολικού ποσού, απαλλασσόμενοι του χρέους.
- Το τίμημα πώλησης υποχρεούται να γνωστοποιεί στον ενδιαφερόμενο οφειλέτη, χωρίς καθυστέρηση, το ίδιο το ίδρυμα ή η εταιρία μεταβίβασης.
- Κατά του πιστωτικού ή χρηματοδοτικού ιδρύματος, προς το οποίο ο οφειλέτης ή ο εγγυητής έχει υποβάλει πρόταση καταβολής του τιμήματος πώλησης της κατ’ αυτών απαίτησης, είναι δυνατόν –αντί της άμεσης καταβολής- να ασκηθούν ή να διαμορφωθούν (αν ήδη έχουν συμφωνηθεί ή διαταχθεί) και όλα τα δικαιώματα ρύθμισης οφειλών των νόμων της προηγούμενης παραγράφου, σε ανάλογο προς το μειωμένο ποσό της οφειλής χρόνο, υπό την προϋπόθεση ότι τα δικαιούμενα πρόσωπα δεν διαθέτουν επαρκή περιουσιακά στοιχεία ή άμεση ρευστότητα.
- Η πρόταση για εξαγορά της υπό πώληση πιστωτικής διευκόλυνσης, υποβάλλεται μόνο μία φορά από το δανειολήπτη και σε περίπτωση που εντός της χρονικής περιόδου των 30 ημερών δεν υποβληθεί τέτοια πρόταση, τότε τεκμαίρεται ότι ο δανειολήπτης δεν επιθυμεί την υποβολή πρότασης.
- Οποιαδήποτε πιστωτική διευκόλυνση μεταβιβάζεται από πιστωτικό ίδρυμα, χρηματοδοτικό ίδρυμα ή εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων προς οποιοδήποτε από τους προβλεπόμενους αγοραστές, θεωρείται ότι μεταβιβάζεται στον αγοραστή κατά το χρόνο της μεταβίβασης, και όλα τα δικαιώματα και υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη σύμβαση πιστωτικής διευκόλυνσης του λογαριασμού που τοιουτοτρόπως μεταβιβάζεται, μεταβιβάζονται αυτόματα στη μεταξύ δανειολήπτη και αγοραστή σχέση και εξακολουθούν να είναι έγκυρα μεταξύ των δύο αυτών μερών.
- Η τράπεζα υποχρεούται ανά εξαμηνία, να υποβάλλει έκθεση η οποία δημοσιοποιείται και στην οποία περιλαμβάνονται: στοιχεία για τον αριθμό και το ποσό πιστωτικών διευκολύνσεων ανά κατηγορία, οι οποίες έχουν πωληθεί σε οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο, σύμφωνα με τις διατάξεις του εδαφίου και στοιχεία για τον αριθμό και το ποσό πιστωτικών διευκολύνσεων ανά κατηγορία, οι οποίες έχουν εξαγοραστεί από δανειολήπτη.
- Σε περίπτωση πώλησης των δανείων από την Τράπεζα χωρίς πρότερη γνωστοποίηση προς τους δανειολήπτες για κατάθεση των προτάσεων τους, δικαιοδοσία επί της σύμβασης θα έχουν τα ελληνικά δικαστήρια, εκτός αν προνοείται κάτι διαφορετικό.
ΠΗΓΗ ΤΗΕ ΤΟC
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ
Σε υψηλούς τόνους αναμένεται να κινηθεί σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τη διαπλοκή και τη διαφθορά. «Όλοι οι σκελετοί θα βγουν από το ντουλάπι ενώπιον του κοινοβουλίου και του ελληνικού λαού», τόνιζε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού στο NEWS 247 σε σχέση με την ομιλία του, καθώς αναμένεται να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Θα κληθεί να απολογηθεί για έργα και ημέρες της ΝΔ που προσπαθούν να συγκαλύψουν, φωνάζοντας», συμπλήρωνε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν πως είναι μια πρώτη τάξεως ευκαιρία, σε συνέχεια της προηγούμενης συζήτησης για την παιδεία, ο πρωθυπουργός να φέρει για άλλη μια φορά σε δύσκολη θέση τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς θεωρούν πως ο πρόεδρος της ΝΔ έρχεται σε αμηχανία κάθε φορά που η συζήτηση κινείται στα θέματα αυτά.
Όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε βουλευτή της πλειοψηφίας κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου, θα χρησιμοποιήσει «όλα τα όπλα» και θα αναφερθεί στο σύνολο των ζητημάτων που φέρνουν σε δύσκολη θέση την αξιωματική αντιπολίτευση, μιλώντας, όπου χρειάζεται με «ονόματα και διευθύνσεις».
Ανάμεσα στα βασικά επιχειρήματα υπεράσπισης του νέου ραδιοτηλεοπτικού τοπίου που δημιουργείται θα είναι το «ταμείο» που έχει ήδη κάνει η κυβέρνηση από την πρώτη δόση των 4 υπερθεματιστών που φτάνουν τα 85 εκατομμύρια ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο θα υπενθυμίσει πως παρά τα όσα ακούστηκαν, ακόμα και για χρησιμοποίηση των συγκεκριμένων χρημάτων υπό όρους από τους δανειστές, οι πόροι ήδη κατευθύνονται στα 15.000 παιδιά που θα φοιτήσουν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, αλλά και τις 12μηνες προσλήψεις στην Υγεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να «στριμώξει» για άλλη μια φορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με τις προθέσεις του για τις τηλεοπτικές άδειες. Για το αν δηλαδή εξακολουθεί να υπόσχεται ότι θα επιστρέψει τα χρήματα στους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών σε μια προσπάθεια να τον ταυτίσει με τα συμφέροντά τους.
Ειδική αναφορά αναμένεται να γίνει σε περιπτώσεις που έχουν απασχολήσει την επικαιρότητα όλο το προηγούμενο διάστημα και περιέχουν «οσμή» σκανδάλου και η ΝΔ δεν θέλησε να πει κουβέντα (Κήρυκας Χανίων, λίστα Λαγκάρντ, Παπασταύρου, Siemens, φοροδιαφυγή), ενώ θεωρείται σίγουρο πως η συζήτηση αναμένεται να ανοίξει και στα θέματα της δικαιοσύνης και το ΣτΕ.
Στο «οπλοστάσιο» του Μαξίμου θα είναι και τα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που φτάνουν τα 400 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδική αναφορά θα κάνει ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του στην οικονομία μιλώντας με στοιχεία για την σταθεροποίησή της, επισημαίνοντας την αποτυχία των σεναρίων της ΝΔ περί «αριστερής παρένθεσης». Στόχος με το κλείσιμο και της β΄ αξιολόγησης, να μπει στις «ράγες» το ζήτημα του χρέους, η ένταξη στον μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης και η αλλαγή σελίδας μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων που θα αλλάξουν το κλίμα και θα βάλουν τέλος στην εκλογολογία
ΠΗΓΗ ΝEWS 247.GR
Ημερομηνία ορόσημο η 7η Δεκεμβρίου για τη στάση του ΔΝΤ και τη λύση για το χρέος - Το Ταμείο λέει ότι έχει πρόθεση να στηρίξει την Ελλάδα αν βγαίνουν οι αριθμοί
Αντιμέτωπη με το εφιαλτικό σενάριο για ένα νέο «ελληνικό δράμα», όπως εκείνο του 2015, βρίσκεται ξανά η χώρα.
Στην κυβέρνηση υπολογίζουν ότι μέσα στις επόμενες 60 μέρες, έως το Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου, θα πρέπει να έχει λυθεί ο «γόρδιος δεσμός» για τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και τη λύση στο πρόβλημα του χρέους. Διαφορετικά η χώρα κινδυνεύει να μπλέξει άσχημα στη διελκυνστίδα μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου, με φόντο τις γερμανικές εκλογές.
Έλληνας αξιωματούχος επιβεβαίωσε χθες, Κυριακή, μετά και την ολοκλήρωση των ζυμώσεων που υπήρξαν για το ελληνικό ζήτημα το Σαββατοκύριακο στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, την ανησυχία της ελληνικής κυβέρνησης. Αναγνώρισε πως αν παραμείνει η αβεβαιότητα ως το καλοκαίρι και τις εκλογές του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία, «θα υπάρξει πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα» -θυμίζοντας έτσι σε πολλούς και τη φράση που έλεγε τον Φεβρουάριο ο κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος για την α΄αξιολόγηση πως «αν μας βρει το καλοκαίρι, καήκαμε»!.
Ασφυξία
Ποιο θα είναι το «πρόβλημα»; Ότι αν στις αρχές του 2017 δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο ποια είναι η στάση και ο ρόλος του ΔΝΤ σε σχέση με την Ελλάδα, ούτε ξεκάθαρη λύση για το ελληνικό χρέος θα υπάρχει, ούτε η Ελλάδα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα χρηματοδότησης από την ΕΚΤ, ούτε «ξεκάθαρος διάδρομος» για να έρθουν ξένοι επενδυτές στη χώρα μας θα δημιουργηθεί, ούτε η ανάκαμψη της ελληνικής oικονομίας θα έρθει. Και αν έτσι χάσει χρόνο και χρήμα η Ελλάδα, ούτε ο προϋπολογισμός του 2017 «βγαίνει», ούτε και το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε πέρυσι τον Αύγουστο (3ο Μνημόνιο), με κίνδυνο στη συνέχεια να ενεργοποιηθεί ο κόφτης ή και να χρειαστεί νέο Μνημόνιο.
Οι λόγοι που θα συμβούν αυτά είναι απλοί: ο νέος προϋπολογισμός και ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,8% που αυτό προβλέπει για το 2017, βασίζονται στην υπόθεση για ρυθμό Ανάπτυξης 2,7% την επόμενη χρονιά, η οποία θα προέλθει από την είσοδο κεφαλαίων από το εξωτερικό και στην έκρηξη της ρευστότητος από την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Έτσι έχει υπολογίσει η κυβέρνηση πως θα κάνει και τα πρώτα βήματα για δανεισμό από τις αγορές ομολόγων το 2017, ώστε να μπορέσει να απεξαρτηθεί σταδιακά από τα Μνημόνια που λήγουν το 2018.
Είναι ακριβώς ο κίνδυνος για τον οποίο προειδοποιούσε και μία εβδομάδα πριν το protothema.gr και τον οποίο περιγράφουν ανοικτά πλέον και οι επιτελείς της κυβέρνησης.
Όπως τόνιζαν Έλληνες αξιωματούχοι από την Ουάσιγκτον, η Αθήνα κατ’αρχήν επιθυμεί να μετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα επειδή θεωρείται πως θα πιέσει τους Ευρωπαίους για να απομείωση του ελληνικού χρέους. Αλλά και αν ακόμα απαντήσει αρνητικά, αυτό είναι λιγότερο κακό από το να μην έχει ξεκαθαρίσει έγκαιρα τι τελικά θα κάνει.
«Το χειρότερο θα είναι να μην υπάρξει απόφαση» έλεγε η ίδια πηγή. «Το να μη ληφθεί απόφαση δημιουργεί αβεβαιότητα και δεν μας αφήνει να προσελκύσουμε επενδύσεις, να υπάρχει ένα "καθαρός δρόμος" για τους επενδυτές και να ξέρουν όλοι τι γίνεται. Να μην ξέρουν όλοι ότι υπάρχει, ότι έχει σκιαγραφηθεί μια λύση. Αυτό είναι το χειρότερο. Δηλαδή αν γίνει κάτι τέτοιο δεν θα μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση. Αν είσαι επενδυτής στο Λονδίνο και σου πουν ότι η λύση θα βρεθεί το καλοκαίρι, τότε θα πεις "και εγώ θα αποφασίσω να επενδύσω το καλοκαίρι". Αν η λύση βρεθεί τον Δεκέμβρη, θα αποφασίσει το Δεκέμβρη. Άρα η όποια καθυστέρηση είναι ό,τι χειρότερο» έλεγε.
Μετράμε μέρες
«Κανένας δεν φανερώνει τα χαρτιά του πριν το τέλος» και συμπλήρωνε πως οι Ευρωπαίοι αποφασίζουν πάντα την τελευταία στιγμή και τραβάνε το σχοινί στα άκρα. «Οπότε 7 Δεκεμβρίου, που είναι το τελευταίο Eurogroup της χρονιάς, είναι μια πιθανή ημερομηνία όπου και οι δύο διαδικασίες, της δεύτερης αξιολόγησης και το χρέος, μπορεί να έλθουν μαζί και να ληφθούν οι αποφάσεις» εκτιμούσε η ίδια πηγή.
Το χειρότερο ίσως είναι πως ήδη φαίνεται και το ΔΝΤ να κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Ενώ πηγές των δανειστών από την Ουάσινγκτον που μίλησαν στο protothema.gr, εκτιμούσαν πως «το Ταμείο θέλει να φύγει οριστικά από το ελληνικό πρόγραμμα» και ελάχιστες ώρες μετά τις διαρροές στο Reuters χθες πως το Ταμείο δεν θα βάλει χρήματα στο ελληνικό πρόγραμμα και ίσως παραμείνει μόνον σαν τεχνικός σύμβουλος (καθώς την παρουσία του θέλουν χώρες όπως η Γερμανία και προβλέπεται από την ανακοίνωση του Eurogroup του Μαΐου), ο εκπρόσωπος της Κριστίν Λαγκάρντ έσπευσε άμεσα να διαλύσει την προοπτική αυτή, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα, όπως δηλαδή και να συμμετάσχει ενεργά το ΔΝΤ χρηματοδοτώντας το ελληνικό Πρόγραμμα, αν και εφόσον φυσικά γίνουν δεκτές οι πάγιες αξιώσεις του για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους -στην οποία όμως αντιστέκονται εδώ και 3 χρόνια οι Ευρωπαίοι.
Διαφορετικά για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα το ΔΝΤ, αξιώνει περικοπές σε συντάξεις και αυξήσεις φόρων, καθώς εκτιμά ότι με τα υφιστάμενα μέτρα το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα φτάσει ποτέ το 3,5% που προβλέπει από το 2018 και μετά το Μνημόνιο. Το υπολογίζει σε 1,5-1,6%, δηλαδή απαιτεί μόνιμα μέτρα 2% του ΑΕΠ ή 3,5 δισ. ευρώ επιπλέον από αυτά που προβλέπει το Μνημόνιο.
Λείπουν 20 δισ. από το δάνειο
Από την άλλη οι Ευρωπαίοι επιδιώκουν την άμεση εμπλοκή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα, διότι αυτή τη στιγμή λείπουν περίπου 25 δισ. ευρώ από τη δανειακή σύμβαση των 86 δισ. ευρώ με τον ESM και θα χρειαστεί να τα καλύψουν οι ίδιοι. Αυτό όμως προϋποθέτει έγκριση από τα κοινοβούλια των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, σε μια περίοδο όπου η Ολλανδία θα έχει εκλογές την Άνοιξη και η Γερμανία τον Σεπτέμβριο, χωρίς μάλιστα το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ να διανύει τις καλύτερες μέρες του δημοσκοπικά.
Παζάρι για πλεόνασμα 2-2,5%
Την ίδια στιγμή, κυβερνητική επιβεβαίωσε πως η Αθήνα προσβλέπει σε μείωση των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα κάτω από 3,5% του ΑΕΠ, όχι όμως για το 2018 αλλά από το 2019 και μετά.
Στην εξίσωση βάζει όμως, εκτός από τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ που ψηφίστηκαν το καλοκαίρι και αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ (ασφαλιστικό, εισόδημα, έμμεσοι φόροι) και τον «κόφτη» στις δαπάνες, δηλαδή αυτόματες περικοπές μέχρι του ύψους του 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ. Έτσι, όπως αναφέρει, «η διαφορά μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας στα πλεονάσματα (1,5% με 3,5%) έχει γεφυρωθεί με τον δημοσιονομικό κόφτη».
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
"ΑΓΚΑΘΙ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ
Σε δύσκολη θέση έχει βρεθεί η κυβέρνηση με τους πλειστηριασμούς κατοικιών ακόμη και για πολύ μικρά ποσά και με τα οικογενειακά δράματα που εκτυλίσσονται τις Τετάρτες στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας.
Ενώ το Μέγαρο Μαξίμου με την έκδοση non paper την Παρασκευή προσπαθούσε να κατασιγάσει τις ανησυχίες αναφέροντας ότι έως το τέλος του χρόνου τα σπίτια που θα βγουν σε πλειστηριασμούς θα είναι 2.000, παράγοντες της αγοράς την διαψεύδουν, ανεβάζοντας το νούμερο σε 5.000 μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, ενώ για την επόμενη χρονιά οι προβλέψεις κάνουν λόγο για 50.000 ακίνητα που κινδυνεύουν να “βγουν στο σφυρί”.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, δήλωσε πως καμία πρώτη κατοικία δεν θα βγει σε πλειστηριασμό για χρέη στο δημόσιο. "Δεν θα ξαναγίνει. (...) Δεν συμφωνώ να αγγίξουμε την πρώτη κατοικία των ανθρώπων. Ούτε κατά διάνοια. Και αυτή είναι πολύ σαφής οδηγία που μου έδωσε και ο πρωθυπουργός και προς κάθε κατεύθυνση χθες. (...) Είναι σαφής η θέση του πρωθυπουργού. Δεν θα αγγίξουμε πρώτες κατοικίες ανθρώπων" τόνισε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας την Κυριακή στον RealFm.
Πάντως, μέλη του συντονιστικού συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης καταγγέλει ότι την ερχόμενη Τετάρτη προκειται να βγουν στον πλειστηριασμό οκτώ εργατικές κατοικίες της περιοχής του Ευόσμου και μάλιστα για χρέη προς το δημόσιο και όχι προς τις τράπεζες.
Τι επιδιώκουν οι τράπεζες
Οι τράπεζες - σε συνδυασμό με άλλες δράσεις που αφορούν στα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια – έχουν βάλει ως στόχο την μείωση των ανοιγμάτων τους κατά 8 έως 9 δισεκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του 2017 και κατά 40% έως το τέλος του 2019. Τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν ότι ήταν συχνό το φαινόμενο έως το τέλος του 2015, στις βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις για δάνεια ιδιωτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι δανειολήπτες να αθετούν τις συμφωνίες μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Στο εξής τα πιστωτικά ιδρύματα αλλάζουν τακτική και είναι αποφασισμένα να οδηγούν στις αίθουσες των δικαστηρίων όλες εκείνες τις υποθέσεις που δεν μπορούν να τακτοποιηθούν με μακροπρόθεσμες λύσεις.
Οι "ορέξεις" των ξένων funds
Την ίδια στιγμή πάντως, τα ξένα funds στα οποία αναμένεται να ανατεθεί η διαχείριση των “κόκκινων” δανείων ζητούν και την διαχείριση των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων που έχουν υποθηκευτεί σε τέτοιου είδους δάνεια.
Σύμφωνα με τα έως τώρα ισχύοντα, τα funds υποχρεούνται να κινηθούν εντός του νομικού πλαισίου που ισχύει και για τις τράπεζες και στην περίπτωση που δεν καταφέρουν να έρθουν σε συμφωνία με έναν δανειολήπτη, θα πρέπει να επιστρέψουν το δάνειο στην τράπεζα για να κινηθεί εκείνη πλέον με άλλες διαδικασίες, όπως πώληση και εκποίηση.
Τα funds προβάλουν το επιχείρημα, ότι δεν τα συμφέρει επενδυτικά να διαχειρίζονται μόνο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ζητούν και την διαχείριση των εμπράγματων υποθηκών, που στην περίπτωση των επιχειρηματικών δανείων συνεπάγεται αφελληνισμό των περιουσιακών στοιχείων τους, με δικαίωμα να μπορούν να κάνουν ακόμη και πλειστηριασμούς.
Στα δάνεια ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ που πρόκειται να δοθούν στα Funds για “διαχείριση” περιλαμβάνονται από επιχειρηματικά “φιλέτα” και περιουσίες ελευθέρων επαγγελματιών έως πρώτες κατοικίες ιδιωτών και εξοχικά σπίτια.
Τροπολογία υπέρ των δανειοληπτών από τον Δημήτρη Καμμένο
Παράθυρο ώστε να μπορεί ο δανειολήπτης να έχει τη δυνατότητα να αγοράσει το δάνειο του απ' την τράπεζα πριν αυτό καταλήξει στα χέρια των ξένων funds ανοίγει η τροπολογία που ετοίμασε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημ. Καμμένος.
Η πρόταση του κ. Καμμένου ουσιαστικά προβλέπει την αρχή της ίσης μεταχείρισης των δανειοληπτών με τα funds, αλλά χρονικό προβάδισμα 30 ημέρων έναντι αυτών σε οτι αφορά την αγορά των δανείων τους
Συγκεκριμένα η τροπολογία προβλέπει τα εξής:
- Το πιστωτικό ή το χρηματοδοτικό ίδρυμα, που προτίθεται να μεταβιβάσει απαιτήσεις από δάνεια και άλλες πιστώσεις λόγω πωλήσεως τους σε "εταιρία μεταβίβασης", υποχρεούται, επιπλέον, να γνωστοποιεί στον κάθε οφειλέτη-δανειολήπτη και τους εγγυητές του, την πρόθεσή της αυτή και το προτεινόμενο και συμφωνηθέν, εν πάση περιπτώσει, με την εταιρία τίμημα πώλησης της κατ’ αυτών απαίτησης, καλώντας αυτούς σε καταβολή τούτου εντός 30 εργασίμων ημερών, συνολικά ή σε δόσεις, προς τον σκοπό απόσβεσης του συνόλου της οφειλής.
- Η παράλειψη γνωστοποίησης παρέχει το δικαίωμα στον οφειλέτη και τους εγγυητές να καταβάλουν το τίμημα πώλησης της απαίτησης στην εταιρία μεταβίβασης ή στο ίδρυμα, που την μεταβίβασε, εντός 30 εργασίμων ημερών από της πρώτης οχλήσεως τους περί πληρωμής μείζονος συνολικού ποσού, απαλλασσόμενοι του χρέους.
- Το τίμημα πώλησης υποχρεούται να γνωστοποιεί στον ενδιαφερόμενο οφειλέτη, χωρίς καθυστέρηση, το ίδιο το ίδρυμα ή η εταιρία μεταβίβασης.
- Κατά του πιστωτικού ή χρηματοδοτικού ιδρύματος, προς το οποίο ο οφειλέτης ή ο εγγυητής έχει υποβάλει πρόταση καταβολής του τιμήματος πώλησης της κατ’ αυτών απαίτησης, είναι δυνατόν –αντί της άμεσης καταβολής- να ασκηθούν ή να διαμορφωθούν (αν ήδη έχουν συμφωνηθεί ή διαταχθεί) και όλα τα δικαιώματα ρύθμισης οφειλών των νόμων της προηγούμενης παραγράφου, σε ανάλογο προς το μειωμένο ποσό της οφειλής χρόνο, υπό την προϋπόθεση ότι τα δικαιούμενα πρόσωπα δεν διαθέτουν επαρκή περιουσιακά στοιχεία ή άμεση ρευστότητα.
- Η πρόταση για εξαγορά της υπό πώληση πιστωτικής διευκόλυνσης, υποβάλλεται μόνο μία φορά από το δανειολήπτη και σε περίπτωση που εντός της χρονικής περιόδου των 30 ημερών δεν υποβληθεί τέτοια πρόταση, τότε τεκμαίρεται ότι ο δανειολήπτης δεν επιθυμεί την υποβολή πρότασης.
- Οποιαδήποτε πιστωτική διευκόλυνση μεταβιβάζεται από πιστωτικό ίδρυμα, χρηματοδοτικό ίδρυμα ή εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων προς οποιοδήποτε από τους προβλεπόμενους αγοραστές, θεωρείται ότι μεταβιβάζεται στον αγοραστή κατά το χρόνο της μεταβίβασης, και όλα τα δικαιώματα και υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη σύμβαση πιστωτικής διευκόλυνσης του λογαριασμού που τοιουτοτρόπως μεταβιβάζεται, μεταβιβάζονται αυτόματα στη μεταξύ δανειολήπτη και αγοραστή σχέση και εξακολουθούν να είναι έγκυρα μεταξύ των δύο αυτών μερών.
- Η τράπεζα υποχρεούται ανά εξαμηνία, να υποβάλλει έκθεση η οποία δημοσιοποιείται και στην οποία περιλαμβάνονται: στοιχεία για τον αριθμό και το ποσό πιστωτικών διευκολύνσεων ανά κατηγορία, οι οποίες έχουν πωληθεί σε οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο, σύμφωνα με τις διατάξεις του εδαφίου και στοιχεία για τον αριθμό και το ποσό πιστωτικών διευκολύνσεων ανά κατηγορία, οι οποίες έχουν εξαγοραστεί από δανειολήπτη.
- Σε περίπτωση πώλησης των δανείων από την Τράπεζα χωρίς πρότερη γνωστοποίηση προς τους δανειολήπτες για κατάθεση των προτάσεων τους, δικαιοδοσία επί της σύμβασης θα έχουν τα ελληνικά δικαστήρια, εκτός αν προνοείται κάτι διαφορετικό.
ΠΗΓΗ ΤΗΕ ΤΟC
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ
Σε υψηλούς τόνους αναμένεται να κινηθεί σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τη διαπλοκή και τη διαφθορά. «Όλοι οι σκελετοί θα βγουν από το ντουλάπι ενώπιον του κοινοβουλίου και του ελληνικού λαού», τόνιζε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού στο NEWS 247 σε σχέση με την ομιλία του, καθώς αναμένεται να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Θα κληθεί να απολογηθεί για έργα και ημέρες της ΝΔ που προσπαθούν να συγκαλύψουν, φωνάζοντας», συμπλήρωνε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν πως είναι μια πρώτη τάξεως ευκαιρία, σε συνέχεια της προηγούμενης συζήτησης για την παιδεία, ο πρωθυπουργός να φέρει για άλλη μια φορά σε δύσκολη θέση τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς θεωρούν πως ο πρόεδρος της ΝΔ έρχεται σε αμηχανία κάθε φορά που η συζήτηση κινείται στα θέματα αυτά.
Όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε βουλευτή της πλειοψηφίας κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου, θα χρησιμοποιήσει «όλα τα όπλα» και θα αναφερθεί στο σύνολο των ζητημάτων που φέρνουν σε δύσκολη θέση την αξιωματική αντιπολίτευση, μιλώντας, όπου χρειάζεται με «ονόματα και διευθύνσεις».
Ανάμεσα στα βασικά επιχειρήματα υπεράσπισης του νέου ραδιοτηλεοπτικού τοπίου που δημιουργείται θα είναι το «ταμείο» που έχει ήδη κάνει η κυβέρνηση από την πρώτη δόση των 4 υπερθεματιστών που φτάνουν τα 85 εκατομμύρια ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο θα υπενθυμίσει πως παρά τα όσα ακούστηκαν, ακόμα και για χρησιμοποίηση των συγκεκριμένων χρημάτων υπό όρους από τους δανειστές, οι πόροι ήδη κατευθύνονται στα 15.000 παιδιά που θα φοιτήσουν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, αλλά και τις 12μηνες προσλήψεις στην Υγεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να «στριμώξει» για άλλη μια φορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με τις προθέσεις του για τις τηλεοπτικές άδειες. Για το αν δηλαδή εξακολουθεί να υπόσχεται ότι θα επιστρέψει τα χρήματα στους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών σε μια προσπάθεια να τον ταυτίσει με τα συμφέροντά τους.
Ειδική αναφορά αναμένεται να γίνει σε περιπτώσεις που έχουν απασχολήσει την επικαιρότητα όλο το προηγούμενο διάστημα και περιέχουν «οσμή» σκανδάλου και η ΝΔ δεν θέλησε να πει κουβέντα (Κήρυκας Χανίων, λίστα Λαγκάρντ, Παπασταύρου, Siemens, φοροδιαφυγή), ενώ θεωρείται σίγουρο πως η συζήτηση αναμένεται να ανοίξει και στα θέματα της δικαιοσύνης και το ΣτΕ.
Στο «οπλοστάσιο» του Μαξίμου θα είναι και τα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που φτάνουν τα 400 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδική αναφορά θα κάνει ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του στην οικονομία μιλώντας με στοιχεία για την σταθεροποίησή της, επισημαίνοντας την αποτυχία των σεναρίων της ΝΔ περί «αριστερής παρένθεσης». Στόχος με το κλείσιμο και της β΄ αξιολόγησης, να μπει στις «ράγες» το ζήτημα του χρέους, η ένταξη στον μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης και η αλλαγή σελίδας μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων που θα αλλάξουν το κλίμα και θα βάλουν τέλος στην εκλογολογία
ΠΗΓΗ ΝEWS 247.GR