ΔΙΑΦΟΡΑ 12,5 ΜΟΝΑΔΩΝ Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΚΑΙ
Διευρύνθηκε σε 12,5 από 10 μονάδες η διαφορά υπέρ της ΝΔ, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για τον ΣΚΑΙ - Χωρίς ιστορικό προηγούμενο η αποδοκιμασία στην κυβέρνηση και από όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ - Με «ενέσεις ηθικού» και αμφισβήτηση αντιδρά το «μουδιασμένο» Μαξίμου
Μορφή χιονοστιβάδας παίρνει πλέον η δημοσκοπική κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η μια μετά την άλλη οι έρευνες της κοινής γνώμης δείχνουν να διευρύνεται η διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας και να φθάνει σε επίπεδα που ποτέ στις τελευταίες δεκαετίες δεν έχουν καταγραφεί σε διάστημα μόλις ενός χρόνου από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση.
Η δημοσκόπηση της Public Issue που είδε την περασμένη Κυριακή το φως της δημοσιότητας από τις στήλες της «Αυγής», του δημοσιογραφικού οργάνου του μεγαλύτερου κόμματος, καταγράφοντας χαώδη διαφορά ανάμεσα σε όσους προτιμούν κυβέρνηση της ΝΔ (42%) και εκείνους που επιλέγουν την τωρινή κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, φαίνεται πως υπήρξε μόνον η αρχή της χωρίς προηγούμενο κατάρρευσης για την απήχηση των κυβερνητικών κομμάτων αλλά και προσωπικά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Η άμυνα της αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων που επεχείρησε να ορθώσει το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται, μέσω non paper, αποδείχθηκε «χάρτινη», καθώς μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας που δημοσιοποίησε το βράδυ της Δευτέρας η τηλεόραση του ΣΚΑΙ έδειξε να ανοίγει η ψαλίδα της διαφοράς που χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ και να φθάνει στις 12,5 μονάδες από 10 που ήταν τον προηγούμενο μήνα.
Η διεύρυνση της διαφοράς, ωστόσο, δεν είναι το μόνο εύρημα που δείχνει την τεράστια και κατά τα φαινόμενα μη αναστρέψιμη φθορά που υφίσταται η κυβέρνηση. Κι αυτό διότι η έρευνα κατέγραψε, ανάμεσα στα άλλα, ότι περισσότεροι από επτά στους δέκα ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (73,5%) είναι δυσαρεστημένοι από τις επιδόσεις της κυβέρνησης, ενώ τέσσερις στους δέκα (40,5%) απαντούν ότι δεν μπορεί πλέον να προσφέρει στη χώρα.
Πιο αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου, η έρευνα του ΠΑΜΑΚ κατέγραψε τη δύναμη της ΝΔ στο 28,5%, αυξημένη κατά μία μονάδα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, και του ΣΥΡΙΖΑ στο 16%, από 17,5% στην προηγούμενη. Στην τρίτη θέση με 7,5% παραμένει η Χρυσή Αυγή και ακολουθούν με 5,5% το ΚΚΕ και 4,5% η Δημοκρατική Συμπαράταξη, που συμπληρώνουν την πεντάδα των κομμάτων που περνούν το όριο του 3%.
Στο 2% βρήκε η ίδια έρευνα τέσσερα κόμματα: τους ΑΝΕΛ, την Ένωση Κεντρώων, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τη νεοσύστατη Πλεύση Ελευθερίας, ενώ από 1,5% καταγράφουν Το Ποτάμι και η ΛΑΕ, ενώ στο 6,5% φθάνουν ότι δηλώνουν προτίμηση σε άλλο κόμμα. Με δεδομένο, πάντως, ότι είναι υψηλό το ποσοστό όσων εμφανίζονται αναποφάσιστοι, αφού το 20,5% των ερωτηθέντων δηλώνει «δεν ξέρω/δεν απαντώ», δεν μπορεί να προδικαστεί πόσα και ποια κόμματα θα συμμετέχουν στην επόμενη Βουλή.
Αντιθέτως, εκείνο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί είναι η εδραιωμένη πεποίθηση της πλειονότητας της κοινής γνώμης για τον νικητή των επόμενων εκλογών. Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 49 ποσοστιαίες μονάδες (62% έναντι 13%).
Αποδοκιμασία και από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ
Εξίσου εντυπωσιακό είναι το εύρημα ότι μόνον το 5,5% όσων πήραν μέρος στην έρευνα δήλωσε ικανοποίηση από τις επιδόσεις της κυβέρνησης, όταν το συντριπτικό 86,5% των ερωτηθέντων δηλώνουν δυσαρεστημένοι και 8% ούτε ικανοποιημένοι ούτε δυσαρεστημένοι. Στη διαμόρφωση αυτής της αλγεινής για την κυβέρνηση εικόνας σημαντική είναι η συμβολή όσων επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, καθώς στις τάξεις των δυσαρεστημένων περιλαμβάνεται το 73,5% εξ αυτών έναντι μόνον του, 14,5% που εκφράζει ικανοποίηση.
Στην ερώτηση αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έχει ακόμη να προσφέρει στη χώρα, οι απαντήσεις είναι εξίσου αποκαρδιωτικές για τους «ενοίκους» του Μεγάρου Μαξίμου, αφού επτά στους δέκα διαφωνούν (56% διαφωνούν απόλυτα, και 13,5% μάλλον διαφωνούν). Από τους υπολοίπους, ποσοστό 13% ούτε διαφωνούν ούτε συμφωνούν, 10,5% μάλλον συμφωνούν, 5% συμφωνούν και 2% δηλώνει «δεν ξέρω/ δεν απαντώ». Στην ίδια ερώτηση συνολικά 40,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν απόλυτα (30,5%) ή μάλλον διαφωνούν (10%), ενώ 18% ούτε συμφωνούν ούτε διαφωνούν, 26,5% μάλλον συμφωνούν, 13,5% συμφωνούν απόλυτα και 1,5% δηλώνει «δεν ξέρω/ δεν απαντώ».
Αλλά και σε επιμέρους ζητήματα που αφορούν την κυβερνητική πολιτική, οι πολίτες αποδοκιμάζουν τα αποτελέσματά της. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ερώτηση για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ποσοστό 64,5% δηλώνουν ότι υποκρύπτει πολιτικές σκοπιμότητες, ενώ μόλις το 18% έχει πειστεί ότι η κυβέρνηση επεχείρησε να θέσει κανόνες διαφάνειας στο τηλεοπτικό τοπίο και το υπόλοιπο 17,5% δηλώνει «δεν ξέρω/ δεν απαντώ».
Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, την εξαγγελία του προέδρου της ΝΔ για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% το 81% συνολικά των ερωτηθέντων εκτιμά ότι είναι ένα πολύ σημαντικό (53%) ή σημαντικό ζήτημα (28%), 9% κρίνει ότι δεν είναι πολύ σημαντικό, 7,5% θεωρεί τη μείωση ασήμαντη ενώ 2,5% δηλώνει «δεν ξέρω/ δεν απαντώ». Εντούτοις, 60,5% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός δεν θα τηρήσει τη δέσμευσή του για μείωση του ΕΝΦΙΑ, 27% εκτιμά ότι θα την τηρήσει ενώ 12,5% δηλώνει «δεν ξέρω/ δεν απαντώ».
«Ενέσεις ηθικού» από το Μέγαρο Μαξίμου
Ενόψει, πάντως, της συγκεκριμένης δημοσκόπησης και υπό τις ισχυρές εντυπώσεις που προκάλεσε η έρευνα της Public Issue που φιλοξένησε την Κυριακή η «Αυγή» το πρωθυπουργικό γραφείο έδωσε στη δημοσιότητα ενημερωτικό σημείωμα με τίτλο «Σχετικά με τις Δημοσκοπήσεις», επιχειρώντας να ανακτήσει ένα μέρος από το καταρρακωμένο ηθικό των κυβερνητικών στελεχών. Σε αυτό παρατίθετο στοιχεία από προηγούμενες έρευνες που δεν επιβεβαιώθηκαν στην κάλπη και αναφερόταν αναλυτικά τα εξής:
Α. Στις τελευταίες εκλογές, στις 20 Σεπτεμβρίου 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ νίκησε με άνετη διαφορά 7,5 ποσοστιαίων μονάδων.
Αξίζει να θυμηθούμε τι έλεγαν οι σχετικές δημοσκοπήσεις και, μάλιστα, αυτές της τελευταίας στιγμής, οι οποίες κρίνονται ως προς την εγκυρότητά τους με βάση το τελικό αποτέλεσμα:
• 11 Σεπτεμβρίου 2015:Δημοσκόπηση GPO (Θεοδωρικάκος/ MEGA). Εκτίμηση: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ κατά 0,2%. Σφάλμα: 7,3%
(Ο σημερινός σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη, το βράδυ των εκλογών, εξηγούσε στο MEGA ότι «ο κόσμος, για άλλη μια φορά, αποφάσισε τι θα ψηφίσει μπροστά στην κάλπη»).
•15 Σεπτεμβρίου 2015: Δημοσκόπηση METRON ANALYSIS. Εκτίμηση: Ισοψηφία. Σφάλμα: 7,5%
•15 Σεπτεμβρίου 2015: Δημοσκόπηση RASS. Εκτίμηση: Προβάδισμα ΝΔ κατά 0,5%. Σφάλμα: 8%
•16 Σεπτεμβρίου 2015: Δημοσκόπηση του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας (Μαρατζίδης/ ΣΚΑΙ). Εκτίμηση: Προβάδισμα ΝΔ κατά 0,5%. Σφάλμα: 8%.
•18 Σεπτεμβρίου 2015: Δημοσκόπηση RASS. Εκτίμηση: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ κατά 0,8%. Σφάλμα 6,7%
•18 Σεπτεμβρίου 2015: Δημοσκόπηση MARC. Εκτίμηση: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ κατά 0,8%. Σφάλμα 6,7%
Β. Σε ότι αφορά τις εκτιμήσεις δημοσκοπήσεων στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, (νίκη του «OXI» με διαφορά 22.6 ποσοστιαίες μονάδες) οι προβλέψεις ήταν οι εξής:
•1-3 Ιουλίου 2015, δημοσκόπηση MRB: Εκτίμηση: Προβάδισμα του «ΝΑΙ» κατά 0,4%. Σφάλμα 23%.
•1-3 Ιουλίου 2015, δημοσκόπηση GPO: Εκτίμηση: Προβάδισμα του «ΝΑΙ» κατά 0,4%. Σφάλμα 23%.
•1-3 Ιουλίου 2015, δημοσκόπηση ALCO (protothema.gr): Εκτίμηση: Προβάδισμα του «ΝΑΙ» κατά 0,6%. Σφάλμα 23,2%.
•1-3 Ιουλίου 2015, δημοσκόπηση Public Issue: Εκτίμηση: Προβάδισμα του «OXI» κατά 0,5%. Σφάλμα 22,1%.
•1-3 Ιουλίου 2015, δημοσκόπηση ALCO (Έθνος): Εκτίμηση: Προβάδισμα του «ΝΑΙ» κατά 1,3%. Σφάλμα 23,9%.
Γ. Τα παραπάνω αδιαμφισβήτητα δεδομένα δεν είναι δυνατόν να παρακάμπτονται σε μια συζήτηση για το πώς πρέπει να γίνεται η ανάγνωση των δημοσκοπήσεων. Πολύ περισσότερο, όταν οι δημοσκοπήσεις, έγκυρες ή μη, με επιστημονικό ή λιγότερο επιστημονικό τρόπο διαμόρφωσης ερωτημάτων και επεξεργασίας δεδομένων, χρησιμοποιούνται ως επιχείρημα, στην διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος».
Κατά πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου, στο οποίο επικρατούσε απόλυτο «μούδιασμα» ήδη από το Σάββατο το βράδυ, που έγινε γνωστό το περιεχόμενο της έρευνας στην Αυγή, αποφάσισε να αντιδράσει κατ΄ αυτόν τον τρόπο, το απόγευμα της Δευτέρας, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η πλήρης αποσυσπείρωση των κυβερνητικών δυνάμεων που φαίνεται να έχει προκληθεί και να καταγράφεται ήδη σε κυλιόμενες έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη.
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
XHMIKA ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ
Η ρίψη χημικών από την αστυνομία στην συγκέντρωση των συνταξιούχων έξω από το Μέγαρο Μαξίμου έκανε άνω κάτω την κυβέρνηση για τον τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης.
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε το μεσημέρι στον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και ζήτησε εξηγήσεις για τα συμβάντα. Ρώτησε γιατί δεν υπήρξε κάποια συμφωνία με τους διαδηλωτές έτσι ώστε να μην φτάσουν στο σημείο να σπρώχνουν με στόχο να αναποδογυρίσουν αυτοκίνητο των ΜΑΤ και ζήτησε εξηγήσεις για την ρίψη χημικών . Ο κ. Τόσκας εξήγησε πως είχε εξελιχθεί η κατάσταση – όπως την παρουσίασαν οι αξιωματικοί της αστυνομίας – και τόνισε ότι υπήρχε κίνδυνος για τραυματίες από τυχόν ανατροπή αυτοκινήτου των ΜΑΤ καθώς και περαιτέρω επεισόδια εάν η αστυνομία δεν δρούσε άμεσα με ρίψη χημικών. Ο κ. Τόσκας σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του TheTOC.gr έθεσε την παραίτησή του στην διάθεση του Πρωθυπουργού λέγοντας ότι «όπως φαίνεται σε λίγο καιρό θα κάνετε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Έχετε στην διάθεσή σας την παραίτησή μου», σημείωσε ο αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο οποίος δέχεται διαρκώς επιθέσεις από το κυβερνών κόμμα για την στάση της αστυνομίας στις διαδηλώσεις. Είναι η δεύτερη φορά που ο αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη έθεσε υπόψιν του Πρωθυπουργού την παραίτησή του. Την προηγούμενη φορά πάλι με αφορμή επερωτήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην βουλή για την δράση της αστυνομίας και αποτράπηκε η παραίτησή του με παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιά.
Στο σημερινό τηλεφώνημα που είχε ο Ν. Τόσκας με τον Πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκανε δεκτή την παραίτησή του και συμφώνησε με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη να υπάρξει διορθωτική δήλωση από το υπουργείο ανάληψης της πολιτικής ευθύνης όπως τελικά και έγινε.
Το σημερινό περιστατικό δημιούργησε μεγαλύτερο ρήγμα μεταξύ του Ν. Τόσκα και του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο παίρνει τις διαστάσεις εσωκομματικής σύγκρουσης του κυβερνώντος κόμματος με την πολιτική Κίνηση Πράττω του Ν. Κοτζιά στην οποία ανήκει ο αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνηση «Πράττω» σε πρόσφατη ανακοίνωσή της δήλωσε ότι δεν θα συμπράξει σε ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ οι οποίες εντάχθηκαν στο Υπεραταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.
Τι προηγήθηκε
Αφού έπεσαν τα δακρυγόνα και υπήρξε η επικοινωνία Τσίπρα - Τόσκα εκδόθηκε η επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που ενημέρωνε πως σταματάει η χρήση δακρυγόνων και χημικών.
«Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για την περιορισμένη χρήση χημικών κατά τη διάρκεια διαδήλωσης συνταξιούχων σήμερα, 3 Οκτωβρίου 2016, στη συμβολή της λεωφόρου Βασ. Σοφίας με την οδό Ηρώδου Αττικού.
Μετά το σημερινό περιστατικό, δόθηκε εντολή να απαγορευτεί κάθε χρήση δακρυγόνων σε διαδηλώσεις εργαζομένων και συνταξιούχων».
ΝΔ:Εικόνες σαν κι αυτές οπτικοποιούν την κατάρρευση της κυβέρνησης
«Μαζική ρίψη δακρυγόνων στους συνταξιούχους έξω από το Μαξίμου της "κοινωνικής ευαισθησίας". Η βοή των πλησιαζόντων-αναπόδραστων- γεγονότων», ανέφερε ο Γ. Κουμουτσάκος μιλώντας στο SKAI.
«Εικόνες σαν και αυτές οπτικοποιούν την κατάρρευση της κυβέρνησης» δήλωσε, εκτιμώντας ότι το «βαθύ Μαξίμου», όπως το αποκάλεσε, δεν θα μπορέσει την να αποτρέψει τις πρόωρες εκλογές. Επανέλαβε το αίτημα για εκλογές με τη φράση «ο τόπος χρειάζεται εκλογές για να περισωθεί ό,τι είναι δυνατόν να περισωθεί».
ΠΑΣΟΚ: Κ.Τσίπρα λίγη ντροπή δεν θα έβλαπτε
Η υπεύθυνη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, σχετικά με τα επεισόδια στην πορεία των συνταξιούχων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Ο πρωθυπουργός της πρώτης φοράς Αριστερά, που κατάργησε το ΕΚΑΣ και τσάκισε τις επικουρικές συντάξεις, έχει μονίμως κλούβες που κλείνουν τη δίοδο προς το Μαξίμου. Όταν οι συνταξιούχοι προσπαθούν να περάσουν και απωθούνται με δακρυγόνα, δηλώνει εξοργισμένος για την αστυνομική βία. Κύριε Τσίπρα, λίγη ντροπή δεν θα έβλαπτε!
ΚΚΕ: Μια μέρα μετά τη φιέστα στην Καισαριανή έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο
«Μια ημέρα μετά την κυβερνητική φιέστα στην Καισαριανή, που είχε προφανή στόχο να δώσει άλλοθι «αριστεροσύνης» και να ξεπλύνει την αντιλαϊκή πολιτική, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο, διατάσσοντας την επίθεση, με ΜΑΤ και δακρυγόνα, σε βάρος συνταξιούχων που διαμαρτύρονταν για τις μειώσεις στις συντάξεις τους και ζητούσαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό» σχολιάζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
«Αποδεικνύεται για πολλοστή φορά ότι η υλοποίηση της αντεργατικής – αντιλαϊκής πολιτικής πάει χέρι – χέρι με την καταστολή και τον αυταρχισμό ενάντια στους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα που διεκδικούν τα δικαιώματά τους» προσθέτει το ΚΚΕ.
Ποτάμι: Αφού εκμεταλλεύτηκαν τον πόνο τους και έγιναν κυβέρνηση τώρα τους ψεκάζουν με χημικά
«Ο κ.Κατρούγκαλος και ο κ.Τσίπρας κατέβαιναν στις πλατείες και έταζαν στους συνταξιούχους αυξήσεις και 13η σύνταξη. Αφού εκμεταλλεύθηκαν τον πόνο τους κι έγιναν κυβέρνηση, σήμερα τους ψεκάζουν με χημικά όταν τους ζητούν να υλοποιήσουν εκείνα που τους υποσχέθηκαν. Κλεισμένοι στο Μαξίμου και στα υπουργεία τους, προσπαθούν να αποφύγουν την οργή εκείνων που εξαπάτησαν και τους στέλνουν να συνομιλήσουν με τα ΜΑΤ. Και μπορεί ο κ.Τόσκας να αναλαμβάνει το πολιτικό βάρος των ψεκασμών προκειμένου να καλύψει τον κ.Τσίπρα, όμως η ευθύνη του λαϊκισμού και των κάλπικων υποσχέσεων ανήκει σε ολόκληρη την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Κι αυτή δεν παραγράφεται».
Ενωση Κεντρώων: Δεν μας αρκεί η έκρηξη του κ. Τσίπρα
Η Ένωση Κεντρώων από την πλευρά της, εκφράζει την βαθιά της λύπη «για την κακομεταχείριση που έκαναν τα ΜΑΤ σε αθώους συνταξιούχους, οι οποίοι υπερασπιζόντουσαν το ψωμί τους, το μπουρμπουάρ των εγγονιών τους και το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια. Δεν μας αρκεί, η έκρηξη του κ. Τσίπρα, πρέπει να ληφθούν μέτρα να μην επαναληφθούν ποτέ τα ίδια».
ΔΗΜΑΡ: Ακούει κανείς εκεί στην κυβέρνηση
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φαίνεται ότι και στο θέμα των συνταξιούχων έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα. Μετά την κατάρρευση της υπόσχεσης ότι θα σταματήσουν οι οριζόντιες περικοπές και τα επαναλαμβανόμενα κουρέματα στις συντάξεις έκανε ένα ακόμη βήμα. Μην αντέχοντας καν να ακούει τις διαμαρτυρίες των ανθρώπων του μόχθου ‘’απαγόρευσε’’ τις διαδηλώσεις των απομάχων της ζωής έξω από το Μαξίμου με τρόπους που και ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση είχε στηλιτεύσει επανειλημμένα» αναφέρει από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ.
«Θυμίζουμε τις επισημάνσεις πρόσφατης ανακοίνωσης του τομέα δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ: ‘Η χρήση χημικών, ειδικότερα, εναντίον ηλικιωμένων ανθρώπων, όπως οι συνταξιούχοι είναι αποτρόπαιη και δείχνει πλήρη έλλειψη συναίσθησης για τις ενδεχόμενες τραγικές συνέπειες’. Άραγε ακούει κανείς εκεί στην κυβέρνηση;» καταλήγει η ΔΗΜΑΡ.
ΠΗΓΗ THE TOC
TI ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ
Η κυβέρνηση προβλέπει ότι με νέα εισπρακτικά μέτρα 4,5 δισ. ευρώ που θα λάβει μέσα στο 2017, θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 δισ. ευρώ
Τους καρπούς της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές αποκαλύπτει ο νέος κρατικός προϋπολογισμός για το 2017.
Στο κείμενο του προσχεδίου η κυβέρνηση προβλέπει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης (που ακόμα δεν έχουν φανεί πάντως αν και το γ΄τρίμηνο του 2016 εκπνέει) και επιχαίρει ότι στο 3ο Μνημόνιο μειώθηκε ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα σε 1,75% του ΑΕΠ «μειώνοντας σημαντικά το ύψος των απαιτούμενων δημοσιονομικών μέτρων, απελευθερώνοντας χώρο για τη σταδιακή ανάκαμψη και αυξάνοντας την αξιοπιστία του προγράμματος».
Αυτό δεν ισχύει, πάντως, αφού οι «θυσίες» που υφίστανται νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι οι ίδιες με εκείνες που θα υφίσταντο και το 2015 -αν δεν είχαν γίνει εκλογές- αλλά με 6 δισ. μεγαλύτερο ΑΕΠ από αυτό που θα έχει η χώρα το 2017, χωρίς capital controls, με συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ κλπ.
Αν βάλει κανείς δίπλα-δίπλα το προσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το αντίστοιχο που κατέθεσε το 2014 η προηγούμενη κυβέρνηση, διαπιστώνει εύκολα ότι οι αριθμοί είναι σχεδόν ίδιοι, αλλά η χώρα φτάνει στο ίδιο αποτέλεσμα με δύο χρόνια καθυστέρηση!
Για παράδειγμα η πρόβλεψη του προσχεδίου προϋπολογισμού του 2017 (και σε παρένθεση εκείνου για το 2015) αναφέρει:
-ΑΕΠ/Ρυθμός Ανάπτυξης: +2,7% (+2,9%)
-Ιδιωτική κατανάλωση: +1,8% (+1,4%)
-Επενδύσεις: + 9,1% (+11,7%)
-Απασχόληση: 2,0% (2,6%)
-Ποσοστό ανεργίας: 22,5% (22,4%)
-Άμεσοι και έμμεσοι φόροι: 46,6 δισ. (47,3 δισ.)
-Μισθοί-συντάξεις-Υγεία-Πρόνοι α: 32,5 δισ. (32,5 δισ. ευρώ)
Ποιες είναι οι διαφορές;
Στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα όλων αυτών:
-ΑΕΠ: 182,332 δισ. ευρώ (188,265 δισ. ευρώ)
-Πρωτογενές πλεόνασμα: 3,330 δισ. ή 1,8% του ΑΕΠ (5,423 δισ. ή 2,9% του ΑΕΠ)
-Δημόσιο Χρέος: 330,7 δισ. ή 181,6% του ΑΕΠ (323,2 δισ. ή 171,7% του ΑΕΠ)
-Χρέη σε Ιδιώτες: 6,9 δισ. ευρώ / Ιουλ.2016 (3,7 δισ. / Δεκ. 2014)
Και όλα αυτά, ενώ για το 2015 προβλεπόταν διεθνής τιμή πετρελαίου 100 δολάρια το βαρέλι αλλά η τιμή έπεσε τελικά στα 50 δολάρια μόλις, όπου προβλέπεται να παραμείνει και το 2017.
Επιπλέον, δεν θα υπήρχε το κόστος της διαπραγμάτευσης του 2015 (ύφεση, χρέος, απασχόληση, capital controls) ενώ η Ελλάδα είχε βγάλει ήδη δύο φορές ομόλογα το 2014 και έχασε και τη συμμετοχή της στην έκτακτη χρηματοδότηση που ξεκίνησε το 2015 από την ΕΚΤ.
Τι θα πληρώσουμε το 2017
Για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,33 δισ. (1,8% του ΑΕΠ) η κυβέρνηση θα επιβάλει το 2017 μέτρα λιτότητας που ξεπερνάνε τα 4,5 δισ. ευρώ. Ενδεικτικά, όπως αποτυπώνονται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, το 2017 φέρνει:
- Αύξηση άμεσων φόρων 1,035 δισ. ευρώ. Το 2017 θα εισπραχθούν 21,020 δισ. ευρώ έναντι 19,985 δισ. ευρώ το 2016.
-Αύξηση εμμέσων φόρων: 1,464 δισ. ευρώ θα ανέλθουν σε 26,268 δισ. ευρώ, έναντι 24,804 δισ. φέτος.
-Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών: 1,452 δισ. ευρώ.
-Μείωση στις επικουρικές: 152 εκατ. ευρώ.
-Μείωση ΕΚΑΣ: 434 εκατομμύρια ευρώ
-Νέα καθυστέρηση στην καταβολή συντάξεων: 73 εκατομμύρια θα αυξηθεί το «χρέος» των Ταμείων, παρά τα 6,6 δισ. που παίρνει δάνειο η χώρα για χρέη σε ιδιώτες. Όπως τονίζεται στο προσχέδιο «ο μεγάλος αριθμός εκκρεμών αιτήσεων για παροχή εφάπαξ και μερισμάτων δεν επιτρέπουν την έγκαιρη αποπληρωμή τους».
- Άνεργοι: Παραμένει σταθερό το ποσό που θα διατεθεί για επιδόματα ανεργίας (στα 887 εκατ. ευρώ).
-Πρόνοια: Προβλέπεται ότι χρειάζονται 871 εκατομμύρια για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης - ΚΕΑ. Ωστόσο έχουν προϋπολογιστεί μόνον τα 571 εκατ. ευρώ. Τα άλλα 300 εκατ. θα προκύψουν από περικοπές σε Υγεία, Κοινωνική Προστασία και Παιδεία. Στο Προσχέδιο γίνεται λόγος και για «αναμόρφωση του προνοιακού «χάρτη» λόγω της καταβολής του ΚΕΑ, που σημαίνει ότι άλλα επιδόματα που δίνονται σήμερα θα καταργηθούν και θα ενοποιηθούν υπό την «ομπρέλα» του νέου επιδόματος.
-Υγεία - Περίθαλψη: «Ψαλιδίζεται» το κονδύλι για τον ΕΟΠΥΥ κατά 234 εκατ. ευρώ
Με άγριο «εισφοροκυνηγητό», όμως, η κυβέρνηση ευελπιστεί στο τέλος της χρονιάς να έχει ο ΕΟΠΥΥ πλεόνασμα 333 εκατ. ευρώ.
-Δημόσιο Χρέος: Το χρέος κεντρικής κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα ανέλθει φέτος στα 327,6 δισ. ευρώ ή 185,9% του ΑΕΠ, αυξημένο δηλαδή κατά 4,4 δισ. σε σχέση με το 2015 (323,1 δισ. ευρώ ή 183,6% του ΑΕΠ).
Το 2017 θα αυξηθεί και άλλο στα 331,1 δισ. ευρώ αλλά, αν υπάρξει ανάπτυξη 2,7%, θα μειωθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ στα 181,6% του ΑΕΠ. Αυτό δείχνει την μεγάλη σημασία που έχει ο ρυθμός ανάπτυξης, όταν γίνεται λόγος για μέτρα, ελλείμματα και χρέος.
Ο χρόνος λήξης του χρέους εκτείνεται μέχρι το έτος 2059. Η αδυναμία προσφυγής για δανεισμό στις αγορές από τον Μάιο του 2010 («με εξαίρεση την έκδοση πενταετούς και τριετούς ομολόγου το 2014» όπως μνημονεύεται στο κείμενο) είχε ως αποτέλεσμα την δραστική μείωση των ομολόγων και την αντικατάστασή τους με δάνεια από τους ξένους πιστωτές.
Στις 31/8/2016, το σύνολο των ευρωπαϊκών δανείων του πρώτου, του δεύτερου και του τρίτου Μνημονίου έφτασε σε 212,711 δισ. ευρώ, ενώ τα ανεξόφλητα δάνεια προς το ΔΝΤ ανήλθαν σε 13,408 δισ. ευρώ.
-Ρευστότητα - Ληξιπρόθεσμα σε Ιδιώτες: Η κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2016 πήρε έξτρα δάνειο 6,6 δισ. ευρώ από τον ESM, για να αποπληρώσει ως τον Ιούνιο του 2017 το «βουνό» των απλήρωτων χρεών που είχε δημιουργήσει το 2015. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιώτες προμηθευτές και φορολογούμενοι θα περιμένουν στην «ουρά» για να πάρουν τα λεφτά τους επί δύο τουλάχιστον χρόνια, στην καλύτερη περίπτωση.
Τον Ιούνιο του 2016 το κράτος χρωστούσε 7,241 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Περίπου 6 δισ. αφορούσαν αμοιβές σε προμηθευτές κλπ, ενώ 1,3 δισ. ήταν οι καθυστερούμενες επιστροφές φόρων.
Τον Ιούλιο και Αύγουστο η κυβέρνηση εισέπραξε δόση 1,8 δισ. ευρώ (από τα 6,6 δισ.) αποκλειστικά για να πληρώσει τα χρέη αυτά. Διέθεσε 2 δισ. ευρώ στους φορείς του δημοσίου, όπως απαιτούσε το δημόσιο.
Το αποτέλεσμα;
Σε δύο μήνες, από τα 2 δισ. ευρώ, έφτασαν στους δικαιούχους τα 1,443 δισ. ευρώ. Εξ' αυτών τα 1,354 ήταν αμοιβές σε προμηθευτές κλπ ενώ 88 εκατομμύρια μόλις για επιστροφές φόρων.
Παρότι τον Ιούλιο δόθηκαν 486 εκατ. ευρώ για πληρωμές χρεών, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου μειώθηκαν κατά μόλις 250 εκατ. ευρώ, από τα 7,241 δισ. τον Ιούνιο σε 6,890 δισ. τον Ιούλιο.
Ενώ η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών έλεγε πως τα λεφτά θα δοθούν με σειρά προτεραιότητος, ξεκινώντας από τις πιο παλαιές αιτήσεις που καθυστερούσαν μήνες ή και χρόνια να πληρωθούν, στον προϋπολογισμό αναφέρεται πως οι πληρωμές «προσαρμόζονται» λαμβάνοντας υπόψη «τις δυνατότητες απορρόφησης πόρων από τους φορείς». Τουτέστιν, η κυβέρνηση «μπουκώνει» με χρήματα φορείς που χρωστάνε πολλά σε λίγους (πχ πολυεθνικές) και τα προωθούν εύκολα και γρήγορα στους δικαιούχους που τα αναμένουν, ενώ μένουν πίσω πληρωμές από φορείς που χρωστάνε σε πολλούς από λίγα και ο χρόνος αποπληρωμής είναι ως εκ τούτου βραδύτερος.
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Διευρύνθηκε σε 12,5 από 10 μονάδες η διαφορά υπέρ της ΝΔ, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για τον ΣΚΑΙ - Χωρίς ιστορικό προηγούμενο η αποδοκιμασία στην κυβέρνηση και από όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ - Με «ενέσεις ηθικού» και αμφισβήτηση αντιδρά το «μουδιασμένο» Μαξίμου
Μορφή χιονοστιβάδας παίρνει πλέον η δημοσκοπική κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η μια μετά την άλλη οι έρευνες της κοινής γνώμης δείχνουν να διευρύνεται η διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας και να φθάνει σε επίπεδα που ποτέ στις τελευταίες δεκαετίες δεν έχουν καταγραφεί σε διάστημα μόλις ενός χρόνου από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση.
Η δημοσκόπηση της Public Issue που είδε την περασμένη Κυριακή το φως της δημοσιότητας από τις στήλες της «Αυγής», του δημοσιογραφικού οργάνου του μεγαλύτερου κόμματος, καταγράφοντας χαώδη διαφορά ανάμεσα σε όσους προτιμούν κυβέρνηση της ΝΔ (42%) και εκείνους που επιλέγουν την τωρινή κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, φαίνεται πως υπήρξε μόνον η αρχή της χωρίς προηγούμενο κατάρρευσης για την απήχηση των κυβερνητικών κομμάτων αλλά και προσωπικά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Η άμυνα της αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων που επεχείρησε να ορθώσει το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται, μέσω non paper, αποδείχθηκε «χάρτινη», καθώς μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας που δημοσιοποίησε το βράδυ της Δευτέρας η τηλεόραση του ΣΚΑΙ έδειξε να ανοίγει η ψαλίδα της διαφοράς που χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ και να φθάνει στις 12,5 μονάδες από 10 που ήταν τον προηγούμενο μήνα.
Η διεύρυνση της διαφοράς, ωστόσο, δεν είναι το μόνο εύρημα που δείχνει την τεράστια και κατά τα φαινόμενα μη αναστρέψιμη φθορά που υφίσταται η κυβέρνηση. Κι αυτό διότι η έρευνα κατέγραψε, ανάμεσα στα άλλα, ότι περισσότεροι από επτά στους δέκα ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (73,5%) είναι δυσαρεστημένοι από τις επιδόσεις της κυβέρνησης, ενώ τέσσερις στους δέκα (40,5%) απαντούν ότι δεν μπορεί πλέον να προσφέρει στη χώρα.
Πιο αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου, η έρευνα του ΠΑΜΑΚ κατέγραψε τη δύναμη της ΝΔ στο 28,5%, αυξημένη κατά μία μονάδα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, και του ΣΥΡΙΖΑ στο 16%, από 17,5% στην προηγούμενη. Στην τρίτη θέση με 7,5% παραμένει η Χρυσή Αυγή και ακολουθούν με 5,5% το ΚΚΕ και 4,5% η Δημοκρατική Συμπαράταξη, που συμπληρώνουν την πεντάδα των κομμάτων που περνούν το όριο του 3%.
Στο 2% βρήκε η ίδια έρευνα τέσσερα κόμματα: τους ΑΝΕΛ, την Ένωση Κεντρώων, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τη νεοσύστατη Πλεύση Ελευθερίας, ενώ από 1,5% καταγράφουν Το Ποτάμι και η ΛΑΕ, ενώ στο 6,5% φθάνουν ότι δηλώνουν προτίμηση σε άλλο κόμμα. Με δεδομένο, πάντως, ότι είναι υψηλό το ποσοστό όσων εμφανίζονται αναποφάσιστοι, αφού το 20,5% των ερωτηθέντων δηλώνει «δεν ξέρω/δεν απαντώ», δεν μπορεί να προδικαστεί πόσα και ποια κόμματα θα συμμετέχουν στην επόμενη Βουλή.
Αντιθέτως, εκείνο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί είναι η εδραιωμένη πεποίθηση της πλειονότητας της κοινής γνώμης για τον νικητή των επόμενων εκλογών. Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 49 ποσοστιαίες μονάδες (62% έναντι 13%).
Αποδοκιμασία και από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ
Εξίσου εντυπωσιακό είναι το εύρημα ότι μόνον το 5,5% όσων πήραν μέρος στην έρευνα δήλωσε ικανοποίηση από τις επιδόσεις της κυβέρνησης, όταν το συντριπτικό 86,5% των ερωτηθέντων δηλώνουν δυσαρεστημένοι και 8% ούτε ικανοποιημένοι ούτε δυσαρεστημένοι. Στη διαμόρφωση αυτής της αλγεινής για την κυβέρνηση εικόνας σημαντική είναι η συμβολή όσων επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, καθώς στις τάξεις των δυσαρεστημένων περιλαμβάνεται το 73,5% εξ αυτών έναντι μόνον του, 14,5% που εκφράζει ικανοποίηση.
Στην ερώτηση αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έχει ακόμη να προσφέρει στη χώρα, οι απαντήσεις είναι εξίσου αποκαρδιωτικές για τους «ενοίκους» του Μεγάρου Μαξίμου, αφού επτά στους δέκα διαφωνούν (56% διαφωνούν απόλυτα, και 13,5% μάλλον διαφωνούν). Από τους υπολοίπους, ποσοστό 13% ούτε διαφωνούν ούτε συμφωνούν, 10,5% μάλλον συμφωνούν, 5% συμφωνούν και 2% δηλώνει «δεν ξέρω/ δεν απαντώ». Στην ίδια ερώτηση συνολικά 40,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν απόλυτα (30,5%) ή μάλλον διαφωνούν (10%), ενώ 18% ούτε συμφωνούν ούτε διαφωνούν, 26,5% μάλλον συμφωνούν, 13,5% συμφωνούν απόλυτα και 1,5% δηλώνει «δεν ξέρω/ δεν απαντώ».
Αλλά και σε επιμέρους ζητήματα που αφορούν την κυβερνητική πολιτική, οι πολίτες αποδοκιμάζουν τα αποτελέσματά της. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ερώτηση για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ποσοστό 64,5% δηλώνουν ότι υποκρύπτει πολιτικές σκοπιμότητες, ενώ μόλις το 18% έχει πειστεί ότι η κυβέρνηση επεχείρησε να θέσει κανόνες διαφάνειας στο τηλεοπτικό τοπίο και το υπόλοιπο 17,5% δηλώνει «δεν ξέρω/ δεν απαντώ».
Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, την εξαγγελία του προέδρου της ΝΔ για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% το 81% συνολικά των ερωτηθέντων εκτιμά ότι είναι ένα πολύ σημαντικό (53%) ή σημαντικό ζήτημα (28%), 9% κρίνει ότι δεν είναι πολύ σημαντικό, 7,5% θεωρεί τη μείωση ασήμαντη ενώ 2,5% δηλώνει «δεν ξέρω/ δεν απαντώ». Εντούτοις, 60,5% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός δεν θα τηρήσει τη δέσμευσή του για μείωση του ΕΝΦΙΑ, 27% εκτιμά ότι θα την τηρήσει ενώ 12,5% δηλώνει «δεν ξέρω/ δεν απαντώ».
«Ενέσεις ηθικού» από το Μέγαρο Μαξίμου
Ενόψει, πάντως, της συγκεκριμένης δημοσκόπησης και υπό τις ισχυρές εντυπώσεις που προκάλεσε η έρευνα της Public Issue που φιλοξένησε την Κυριακή η «Αυγή» το πρωθυπουργικό γραφείο έδωσε στη δημοσιότητα ενημερωτικό σημείωμα με τίτλο «Σχετικά με τις Δημοσκοπήσεις», επιχειρώντας να ανακτήσει ένα μέρος από το καταρρακωμένο ηθικό των κυβερνητικών στελεχών. Σε αυτό παρατίθετο στοιχεία από προηγούμενες έρευνες που δεν επιβεβαιώθηκαν στην κάλπη και αναφερόταν αναλυτικά τα εξής:
Α. Στις τελευταίες εκλογές, στις 20 Σεπτεμβρίου 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ νίκησε με άνετη διαφορά 7,5 ποσοστιαίων μονάδων.
Αξίζει να θυμηθούμε τι έλεγαν οι σχετικές δημοσκοπήσεις και, μάλιστα, αυτές της τελευταίας στιγμής, οι οποίες κρίνονται ως προς την εγκυρότητά τους με βάση το τελικό αποτέλεσμα:
• 11 Σεπτεμβρίου 2015:Δημοσκόπηση GPO (Θεοδωρικάκος/ MEGA). Εκτίμηση: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ κατά 0,2%. Σφάλμα: 7,3%
(Ο σημερινός σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη, το βράδυ των εκλογών, εξηγούσε στο MEGA ότι «ο κόσμος, για άλλη μια φορά, αποφάσισε τι θα ψηφίσει μπροστά στην κάλπη»).
•15 Σεπτεμβρίου 2015: Δημοσκόπηση METRON ANALYSIS. Εκτίμηση: Ισοψηφία. Σφάλμα: 7,5%
•15 Σεπτεμβρίου 2015: Δημοσκόπηση RASS. Εκτίμηση: Προβάδισμα ΝΔ κατά 0,5%. Σφάλμα: 8%
•16 Σεπτεμβρίου 2015: Δημοσκόπηση του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας (Μαρατζίδης/ ΣΚΑΙ). Εκτίμηση: Προβάδισμα ΝΔ κατά 0,5%. Σφάλμα: 8%.
•18 Σεπτεμβρίου 2015: Δημοσκόπηση RASS. Εκτίμηση: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ κατά 0,8%. Σφάλμα 6,7%
•18 Σεπτεμβρίου 2015: Δημοσκόπηση MARC. Εκτίμηση: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ κατά 0,8%. Σφάλμα 6,7%
Β. Σε ότι αφορά τις εκτιμήσεις δημοσκοπήσεων στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, (νίκη του «OXI» με διαφορά 22.6 ποσοστιαίες μονάδες) οι προβλέψεις ήταν οι εξής:
•1-3 Ιουλίου 2015, δημοσκόπηση MRB: Εκτίμηση: Προβάδισμα του «ΝΑΙ» κατά 0,4%. Σφάλμα 23%.
•1-3 Ιουλίου 2015, δημοσκόπηση GPO: Εκτίμηση: Προβάδισμα του «ΝΑΙ» κατά 0,4%. Σφάλμα 23%.
•1-3 Ιουλίου 2015, δημοσκόπηση ALCO (protothema.gr): Εκτίμηση: Προβάδισμα του «ΝΑΙ» κατά 0,6%. Σφάλμα 23,2%.
•1-3 Ιουλίου 2015, δημοσκόπηση Public Issue: Εκτίμηση: Προβάδισμα του «OXI» κατά 0,5%. Σφάλμα 22,1%.
•1-3 Ιουλίου 2015, δημοσκόπηση ALCO (Έθνος): Εκτίμηση: Προβάδισμα του «ΝΑΙ» κατά 1,3%. Σφάλμα 23,9%.
Γ. Τα παραπάνω αδιαμφισβήτητα δεδομένα δεν είναι δυνατόν να παρακάμπτονται σε μια συζήτηση για το πώς πρέπει να γίνεται η ανάγνωση των δημοσκοπήσεων. Πολύ περισσότερο, όταν οι δημοσκοπήσεις, έγκυρες ή μη, με επιστημονικό ή λιγότερο επιστημονικό τρόπο διαμόρφωσης ερωτημάτων και επεξεργασίας δεδομένων, χρησιμοποιούνται ως επιχείρημα, στην διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος».
Κατά πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου, στο οποίο επικρατούσε απόλυτο «μούδιασμα» ήδη από το Σάββατο το βράδυ, που έγινε γνωστό το περιεχόμενο της έρευνας στην Αυγή, αποφάσισε να αντιδράσει κατ΄ αυτόν τον τρόπο, το απόγευμα της Δευτέρας, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η πλήρης αποσυσπείρωση των κυβερνητικών δυνάμεων που φαίνεται να έχει προκληθεί και να καταγράφεται ήδη σε κυλιόμενες έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη.
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
XHMIKA ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ
Η ρίψη χημικών από την αστυνομία στην συγκέντρωση των συνταξιούχων έξω από το Μέγαρο Μαξίμου έκανε άνω κάτω την κυβέρνηση για τον τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης.
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε το μεσημέρι στον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και ζήτησε εξηγήσεις για τα συμβάντα. Ρώτησε γιατί δεν υπήρξε κάποια συμφωνία με τους διαδηλωτές έτσι ώστε να μην φτάσουν στο σημείο να σπρώχνουν με στόχο να αναποδογυρίσουν αυτοκίνητο των ΜΑΤ και ζήτησε εξηγήσεις για την ρίψη χημικών . Ο κ. Τόσκας εξήγησε πως είχε εξελιχθεί η κατάσταση – όπως την παρουσίασαν οι αξιωματικοί της αστυνομίας – και τόνισε ότι υπήρχε κίνδυνος για τραυματίες από τυχόν ανατροπή αυτοκινήτου των ΜΑΤ καθώς και περαιτέρω επεισόδια εάν η αστυνομία δεν δρούσε άμεσα με ρίψη χημικών. Ο κ. Τόσκας σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του TheTOC.gr έθεσε την παραίτησή του στην διάθεση του Πρωθυπουργού λέγοντας ότι «όπως φαίνεται σε λίγο καιρό θα κάνετε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Έχετε στην διάθεσή σας την παραίτησή μου», σημείωσε ο αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο οποίος δέχεται διαρκώς επιθέσεις από το κυβερνών κόμμα για την στάση της αστυνομίας στις διαδηλώσεις. Είναι η δεύτερη φορά που ο αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη έθεσε υπόψιν του Πρωθυπουργού την παραίτησή του. Την προηγούμενη φορά πάλι με αφορμή επερωτήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην βουλή για την δράση της αστυνομίας και αποτράπηκε η παραίτησή του με παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιά.
Στο σημερινό τηλεφώνημα που είχε ο Ν. Τόσκας με τον Πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκανε δεκτή την παραίτησή του και συμφώνησε με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη να υπάρξει διορθωτική δήλωση από το υπουργείο ανάληψης της πολιτικής ευθύνης όπως τελικά και έγινε.
Το σημερινό περιστατικό δημιούργησε μεγαλύτερο ρήγμα μεταξύ του Ν. Τόσκα και του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο παίρνει τις διαστάσεις εσωκομματικής σύγκρουσης του κυβερνώντος κόμματος με την πολιτική Κίνηση Πράττω του Ν. Κοτζιά στην οποία ανήκει ο αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνηση «Πράττω» σε πρόσφατη ανακοίνωσή της δήλωσε ότι δεν θα συμπράξει σε ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ οι οποίες εντάχθηκαν στο Υπεραταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.
Τι προηγήθηκε
Αφού έπεσαν τα δακρυγόνα και υπήρξε η επικοινωνία Τσίπρα - Τόσκα εκδόθηκε η επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που ενημέρωνε πως σταματάει η χρήση δακρυγόνων και χημικών.
«Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για την περιορισμένη χρήση χημικών κατά τη διάρκεια διαδήλωσης συνταξιούχων σήμερα, 3 Οκτωβρίου 2016, στη συμβολή της λεωφόρου Βασ. Σοφίας με την οδό Ηρώδου Αττικού.
Μετά το σημερινό περιστατικό, δόθηκε εντολή να απαγορευτεί κάθε χρήση δακρυγόνων σε διαδηλώσεις εργαζομένων και συνταξιούχων».
ΝΔ:Εικόνες σαν κι αυτές οπτικοποιούν την κατάρρευση της κυβέρνησης
«Μαζική ρίψη δακρυγόνων στους συνταξιούχους έξω από το Μαξίμου της "κοινωνικής ευαισθησίας". Η βοή των πλησιαζόντων-αναπόδραστων- γεγονότων», ανέφερε ο Γ. Κουμουτσάκος μιλώντας στο SKAI.
«Εικόνες σαν και αυτές οπτικοποιούν την κατάρρευση της κυβέρνησης» δήλωσε, εκτιμώντας ότι το «βαθύ Μαξίμου», όπως το αποκάλεσε, δεν θα μπορέσει την να αποτρέψει τις πρόωρες εκλογές. Επανέλαβε το αίτημα για εκλογές με τη φράση «ο τόπος χρειάζεται εκλογές για να περισωθεί ό,τι είναι δυνατόν να περισωθεί».
ΠΑΣΟΚ: Κ.Τσίπρα λίγη ντροπή δεν θα έβλαπτε
Η υπεύθυνη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, σχετικά με τα επεισόδια στην πορεία των συνταξιούχων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Ο πρωθυπουργός της πρώτης φοράς Αριστερά, που κατάργησε το ΕΚΑΣ και τσάκισε τις επικουρικές συντάξεις, έχει μονίμως κλούβες που κλείνουν τη δίοδο προς το Μαξίμου. Όταν οι συνταξιούχοι προσπαθούν να περάσουν και απωθούνται με δακρυγόνα, δηλώνει εξοργισμένος για την αστυνομική βία. Κύριε Τσίπρα, λίγη ντροπή δεν θα έβλαπτε!
ΚΚΕ: Μια μέρα μετά τη φιέστα στην Καισαριανή έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο
«Μια ημέρα μετά την κυβερνητική φιέστα στην Καισαριανή, που είχε προφανή στόχο να δώσει άλλοθι «αριστεροσύνης» και να ξεπλύνει την αντιλαϊκή πολιτική, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο, διατάσσοντας την επίθεση, με ΜΑΤ και δακρυγόνα, σε βάρος συνταξιούχων που διαμαρτύρονταν για τις μειώσεις στις συντάξεις τους και ζητούσαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό» σχολιάζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
«Αποδεικνύεται για πολλοστή φορά ότι η υλοποίηση της αντεργατικής – αντιλαϊκής πολιτικής πάει χέρι – χέρι με την καταστολή και τον αυταρχισμό ενάντια στους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα που διεκδικούν τα δικαιώματά τους» προσθέτει το ΚΚΕ.
Ποτάμι: Αφού εκμεταλλεύτηκαν τον πόνο τους και έγιναν κυβέρνηση τώρα τους ψεκάζουν με χημικά
«Ο κ.Κατρούγκαλος και ο κ.Τσίπρας κατέβαιναν στις πλατείες και έταζαν στους συνταξιούχους αυξήσεις και 13η σύνταξη. Αφού εκμεταλλεύθηκαν τον πόνο τους κι έγιναν κυβέρνηση, σήμερα τους ψεκάζουν με χημικά όταν τους ζητούν να υλοποιήσουν εκείνα που τους υποσχέθηκαν. Κλεισμένοι στο Μαξίμου και στα υπουργεία τους, προσπαθούν να αποφύγουν την οργή εκείνων που εξαπάτησαν και τους στέλνουν να συνομιλήσουν με τα ΜΑΤ. Και μπορεί ο κ.Τόσκας να αναλαμβάνει το πολιτικό βάρος των ψεκασμών προκειμένου να καλύψει τον κ.Τσίπρα, όμως η ευθύνη του λαϊκισμού και των κάλπικων υποσχέσεων ανήκει σε ολόκληρη την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Κι αυτή δεν παραγράφεται».
Ενωση Κεντρώων: Δεν μας αρκεί η έκρηξη του κ. Τσίπρα
Η Ένωση Κεντρώων από την πλευρά της, εκφράζει την βαθιά της λύπη «για την κακομεταχείριση που έκαναν τα ΜΑΤ σε αθώους συνταξιούχους, οι οποίοι υπερασπιζόντουσαν το ψωμί τους, το μπουρμπουάρ των εγγονιών τους και το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια. Δεν μας αρκεί, η έκρηξη του κ. Τσίπρα, πρέπει να ληφθούν μέτρα να μην επαναληφθούν ποτέ τα ίδια».
ΔΗΜΑΡ: Ακούει κανείς εκεί στην κυβέρνηση
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φαίνεται ότι και στο θέμα των συνταξιούχων έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα. Μετά την κατάρρευση της υπόσχεσης ότι θα σταματήσουν οι οριζόντιες περικοπές και τα επαναλαμβανόμενα κουρέματα στις συντάξεις έκανε ένα ακόμη βήμα. Μην αντέχοντας καν να ακούει τις διαμαρτυρίες των ανθρώπων του μόχθου ‘’απαγόρευσε’’ τις διαδηλώσεις των απομάχων της ζωής έξω από το Μαξίμου με τρόπους που και ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση είχε στηλιτεύσει επανειλημμένα» αναφέρει από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ.
«Θυμίζουμε τις επισημάνσεις πρόσφατης ανακοίνωσης του τομέα δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ: ‘Η χρήση χημικών, ειδικότερα, εναντίον ηλικιωμένων ανθρώπων, όπως οι συνταξιούχοι είναι αποτρόπαιη και δείχνει πλήρη έλλειψη συναίσθησης για τις ενδεχόμενες τραγικές συνέπειες’. Άραγε ακούει κανείς εκεί στην κυβέρνηση;» καταλήγει η ΔΗΜΑΡ.
ΠΗΓΗ THE TOC
TI ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ
Η κυβέρνηση προβλέπει ότι με νέα εισπρακτικά μέτρα 4,5 δισ. ευρώ που θα λάβει μέσα στο 2017, θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 δισ. ευρώ
Τους καρπούς της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές αποκαλύπτει ο νέος κρατικός προϋπολογισμός για το 2017.
Στο κείμενο του προσχεδίου η κυβέρνηση προβλέπει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης (που ακόμα δεν έχουν φανεί πάντως αν και το γ΄τρίμηνο του 2016 εκπνέει) και επιχαίρει ότι στο 3ο Μνημόνιο μειώθηκε ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα σε 1,75% του ΑΕΠ «μειώνοντας σημαντικά το ύψος των απαιτούμενων δημοσιονομικών μέτρων, απελευθερώνοντας χώρο για τη σταδιακή ανάκαμψη και αυξάνοντας την αξιοπιστία του προγράμματος».
Αυτό δεν ισχύει, πάντως, αφού οι «θυσίες» που υφίστανται νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι οι ίδιες με εκείνες που θα υφίσταντο και το 2015 -αν δεν είχαν γίνει εκλογές- αλλά με 6 δισ. μεγαλύτερο ΑΕΠ από αυτό που θα έχει η χώρα το 2017, χωρίς capital controls, με συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ κλπ.
Αν βάλει κανείς δίπλα-δίπλα το προσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το αντίστοιχο που κατέθεσε το 2014 η προηγούμενη κυβέρνηση, διαπιστώνει εύκολα ότι οι αριθμοί είναι σχεδόν ίδιοι, αλλά η χώρα φτάνει στο ίδιο αποτέλεσμα με δύο χρόνια καθυστέρηση!
Για παράδειγμα η πρόβλεψη του προσχεδίου προϋπολογισμού του 2017 (και σε παρένθεση εκείνου για το 2015) αναφέρει:
-ΑΕΠ/Ρυθμός Ανάπτυξης: +2,7% (+2,9%)
-Ιδιωτική κατανάλωση: +1,8% (+1,4%)
-Επενδύσεις: + 9,1% (+11,7%)
-Απασχόληση: 2,0% (2,6%)
-Ποσοστό ανεργίας: 22,5% (22,4%)
-Άμεσοι και έμμεσοι φόροι: 46,6 δισ. (47,3 δισ.)
-Μισθοί-συντάξεις-Υγεία-Πρόνοι
Ποιες είναι οι διαφορές;
Στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα όλων αυτών:
-ΑΕΠ: 182,332 δισ. ευρώ (188,265 δισ. ευρώ)
-Πρωτογενές πλεόνασμα: 3,330 δισ. ή 1,8% του ΑΕΠ (5,423 δισ. ή 2,9% του ΑΕΠ)
-Δημόσιο Χρέος: 330,7 δισ. ή 181,6% του ΑΕΠ (323,2 δισ. ή 171,7% του ΑΕΠ)
-Χρέη σε Ιδιώτες: 6,9 δισ. ευρώ / Ιουλ.2016 (3,7 δισ. / Δεκ. 2014)
Και όλα αυτά, ενώ για το 2015 προβλεπόταν διεθνής τιμή πετρελαίου 100 δολάρια το βαρέλι αλλά η τιμή έπεσε τελικά στα 50 δολάρια μόλις, όπου προβλέπεται να παραμείνει και το 2017.
Επιπλέον, δεν θα υπήρχε το κόστος της διαπραγμάτευσης του 2015 (ύφεση, χρέος, απασχόληση, capital controls) ενώ η Ελλάδα είχε βγάλει ήδη δύο φορές ομόλογα το 2014 και έχασε και τη συμμετοχή της στην έκτακτη χρηματοδότηση που ξεκίνησε το 2015 από την ΕΚΤ.
Τι θα πληρώσουμε το 2017
Για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,33 δισ. (1,8% του ΑΕΠ) η κυβέρνηση θα επιβάλει το 2017 μέτρα λιτότητας που ξεπερνάνε τα 4,5 δισ. ευρώ. Ενδεικτικά, όπως αποτυπώνονται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, το 2017 φέρνει:
- Αύξηση άμεσων φόρων 1,035 δισ. ευρώ. Το 2017 θα εισπραχθούν 21,020 δισ. ευρώ έναντι 19,985 δισ. ευρώ το 2016.
-Αύξηση εμμέσων φόρων: 1,464 δισ. ευρώ θα ανέλθουν σε 26,268 δισ. ευρώ, έναντι 24,804 δισ. φέτος.
-Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών: 1,452 δισ. ευρώ.
-Μείωση στις επικουρικές: 152 εκατ. ευρώ.
-Μείωση ΕΚΑΣ: 434 εκατομμύρια ευρώ
-Νέα καθυστέρηση στην καταβολή συντάξεων: 73 εκατομμύρια θα αυξηθεί το «χρέος» των Ταμείων, παρά τα 6,6 δισ. που παίρνει δάνειο η χώρα για χρέη σε ιδιώτες. Όπως τονίζεται στο προσχέδιο «ο μεγάλος αριθμός εκκρεμών αιτήσεων για παροχή εφάπαξ και μερισμάτων δεν επιτρέπουν την έγκαιρη αποπληρωμή τους».
- Άνεργοι: Παραμένει σταθερό το ποσό που θα διατεθεί για επιδόματα ανεργίας (στα 887 εκατ. ευρώ).
-Πρόνοια: Προβλέπεται ότι χρειάζονται 871 εκατομμύρια για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης - ΚΕΑ. Ωστόσο έχουν προϋπολογιστεί μόνον τα 571 εκατ. ευρώ. Τα άλλα 300 εκατ. θα προκύψουν από περικοπές σε Υγεία, Κοινωνική Προστασία και Παιδεία. Στο Προσχέδιο γίνεται λόγος και για «αναμόρφωση του προνοιακού «χάρτη» λόγω της καταβολής του ΚΕΑ, που σημαίνει ότι άλλα επιδόματα που δίνονται σήμερα θα καταργηθούν και θα ενοποιηθούν υπό την «ομπρέλα» του νέου επιδόματος.
-Υγεία - Περίθαλψη: «Ψαλιδίζεται» το κονδύλι για τον ΕΟΠΥΥ κατά 234 εκατ. ευρώ
Με άγριο «εισφοροκυνηγητό», όμως, η κυβέρνηση ευελπιστεί στο τέλος της χρονιάς να έχει ο ΕΟΠΥΥ πλεόνασμα 333 εκατ. ευρώ.
-Δημόσιο Χρέος: Το χρέος κεντρικής κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα ανέλθει φέτος στα 327,6 δισ. ευρώ ή 185,9% του ΑΕΠ, αυξημένο δηλαδή κατά 4,4 δισ. σε σχέση με το 2015 (323,1 δισ. ευρώ ή 183,6% του ΑΕΠ).
Το 2017 θα αυξηθεί και άλλο στα 331,1 δισ. ευρώ αλλά, αν υπάρξει ανάπτυξη 2,7%, θα μειωθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ στα 181,6% του ΑΕΠ. Αυτό δείχνει την μεγάλη σημασία που έχει ο ρυθμός ανάπτυξης, όταν γίνεται λόγος για μέτρα, ελλείμματα και χρέος.
Ο χρόνος λήξης του χρέους εκτείνεται μέχρι το έτος 2059. Η αδυναμία προσφυγής για δανεισμό στις αγορές από τον Μάιο του 2010 («με εξαίρεση την έκδοση πενταετούς και τριετούς ομολόγου το 2014» όπως μνημονεύεται στο κείμενο) είχε ως αποτέλεσμα την δραστική μείωση των ομολόγων και την αντικατάστασή τους με δάνεια από τους ξένους πιστωτές.
Στις 31/8/2016, το σύνολο των ευρωπαϊκών δανείων του πρώτου, του δεύτερου και του τρίτου Μνημονίου έφτασε σε 212,711 δισ. ευρώ, ενώ τα ανεξόφλητα δάνεια προς το ΔΝΤ ανήλθαν σε 13,408 δισ. ευρώ.
-Ρευστότητα - Ληξιπρόθεσμα σε Ιδιώτες: Η κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2016 πήρε έξτρα δάνειο 6,6 δισ. ευρώ από τον ESM, για να αποπληρώσει ως τον Ιούνιο του 2017 το «βουνό» των απλήρωτων χρεών που είχε δημιουργήσει το 2015. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιώτες προμηθευτές και φορολογούμενοι θα περιμένουν στην «ουρά» για να πάρουν τα λεφτά τους επί δύο τουλάχιστον χρόνια, στην καλύτερη περίπτωση.
Τον Ιούνιο του 2016 το κράτος χρωστούσε 7,241 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Περίπου 6 δισ. αφορούσαν αμοιβές σε προμηθευτές κλπ, ενώ 1,3 δισ. ήταν οι καθυστερούμενες επιστροφές φόρων.
Τον Ιούλιο και Αύγουστο η κυβέρνηση εισέπραξε δόση 1,8 δισ. ευρώ (από τα 6,6 δισ.) αποκλειστικά για να πληρώσει τα χρέη αυτά. Διέθεσε 2 δισ. ευρώ στους φορείς του δημοσίου, όπως απαιτούσε το δημόσιο.
Το αποτέλεσμα;
Σε δύο μήνες, από τα 2 δισ. ευρώ, έφτασαν στους δικαιούχους τα 1,443 δισ. ευρώ. Εξ' αυτών τα 1,354 ήταν αμοιβές σε προμηθευτές κλπ ενώ 88 εκατομμύρια μόλις για επιστροφές φόρων.
Παρότι τον Ιούλιο δόθηκαν 486 εκατ. ευρώ για πληρωμές χρεών, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου μειώθηκαν κατά μόλις 250 εκατ. ευρώ, από τα 7,241 δισ. τον Ιούνιο σε 6,890 δισ. τον Ιούλιο.
Ενώ η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών έλεγε πως τα λεφτά θα δοθούν με σειρά προτεραιότητος, ξεκινώντας από τις πιο παλαιές αιτήσεις που καθυστερούσαν μήνες ή και χρόνια να πληρωθούν, στον προϋπολογισμό αναφέρεται πως οι πληρωμές «προσαρμόζονται» λαμβάνοντας υπόψη «τις δυνατότητες απορρόφησης πόρων από τους φορείς». Τουτέστιν, η κυβέρνηση «μπουκώνει» με χρήματα φορείς που χρωστάνε πολλά σε λίγους (πχ πολυεθνικές) και τα προωθούν εύκολα και γρήγορα στους δικαιούχους που τα αναμένουν, ενώ μένουν πίσω πληρωμές από φορείς που χρωστάνε σε πολλούς από λίγα και ο χρόνος αποπληρωμής είναι ως εκ τούτου βραδύτερος.
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ