ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΙΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕ
Η κυβέρνηση εκτιμάται ότι θα αναγκαστεί να «παγώσει» όλες τις διαδικασίες ως την έκδοση των τελικών αποφάσεων και να αναστείλει οριστικά τις τροπολογίες για το «μαύρο» - Κρίσιμη η σημερινή διάσκεψη των προέδρων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ
Νέα πολιτικά δεδομένα προκαλεί η χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κάνει κατ΄ αρχήν αποδεκτές τις προσφυγές που έχουν καταθέσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί ζητώντας να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο νόμος για την αδειοδότηση των καναλιών.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, αλλά και τις εκτιμήσεις πολιτικών παραγόντων, για πρώτη φορά εμφανίζεται εμπλοκή στην διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών που επικράτησαν στον σχετικό διαγωνισμό, ενώ δημιουργούνται εμπόδια και στην πρόθεση της κυβέρνησης να διακόψει την λειτουργία των μη αδειοδοτημένων σταθμών, τουλάχιστον μέχρι να εκδοθούν οι αποφάσεις του ΣτΕ και για την ουσία των προσφυγών,
Στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, παρατηρούσαν χθες το βράδυ, οτι η απόφαση του ΣτΕ να αποδεχθεί το παραδεκτό, αλλά και το βάσιμο των προσφυγών των καναλιών, καθώς και το έννομο συμφέρον που έχουν για την εξέλιξη της διαδικασίας της αδειοδότησης, αναγκάζει την κυβέρνηση να “παγώσει” όλες τις διαδικασίες ως την έκδοση των τελικών αποφάσεων και να αναστείλει οριστικά την κατάθεση των τροπολογιών που αποσύρθηκαν την περασμένη Παρασκευή και προέβλεπαν διακοπή της λειτουργίας των μη αδειοδοτημένων σταθμών εντός πέντε ημερών από την έκδοση της υπουργικής απόφασης.
Ταυτόχρονα υποστηρίζουν, οτι καθιστά “άνευ ουσίας” την προσπάθεια της κυβέρνησης να διορίσει νέα σύνθεση στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, αφού ήδη η Ν.Δ. και το Ποτάμι έχουν δηλώσει πως δεν πρόκειται να συναινέσουν, εφόσον εκκρεμεί η ετυμηγορία του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.
Από την άλλη πλευρά, νομικοί και δικαστικοί κύκλοι παρατηρούσαν χθες, πως με την πλειοψηφία που ελήφθη η χθεσινή απόφαση, είναι πλέον απίθανο η πλειοψηφία αυτή να ανατραπεί. Και η φυσιολογική εξέλιξη, θα είναι να γίνει δεκτή η αντισυνταγματικότητα του νόμου που ζητούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί, υιοθετώντας την θέση τους, οτι η αρμοδιότητα του διαγωνισμού, αλλά και της αδειοδότησης ανήκει στο ΕΣΡ, όπως προβλέπει το άρθρο 15 του Συντάγματος.
Πρέπει εδώ να σημειωθεί, οτι πέραν της απόφασης για την συνταγματικότητα ή μη του σχετικού νόμου, εκκρεμούν στο ΣτΕ και οι προσφυγές που έχουν καταθέσει τα κανάλια και για την διεξαγωγή του διαγωνισμού. Αν το δικαστήριο αποφασίσει στην επόμενη συνεδρίασή του, οτι θα πρέπει να συνεκδικαστούν όλες μαζί οι προσφυγές, τότε είναι πιθανόν, οι τελικές αποφάσεις του ΣτΕ να καθυστερήσουν για τουλάχιστον τρεις μήνες
Παρέμβαση Τσίπρα στη Βουλή;
Μετά την χθεσινή απόφαση του ΣτΕ, η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τα κόμματα μεταφέρεται από σήμερα στη Βουλή, όπου αναμένεται ένα εκρηκτικό 48ωρο με μετωπικές συγκρούσεις σε ιδιαίτερα ηλεκτρισμένο κλίμα.
Στις δύο το μεσημέρι, έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων (κοινοβουλευτικό όργανο στο οποίο μετέχουν το προεδρείο της Βουλής, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων και οι πρόεδροι των επιτροπών) κατά την διάρκεια της οποίας, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης θα παρουσιάσει την πρότασή του για την νέα σύνθεση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.
Για να λάβει την έγκριση της Βουλής, θα πρέπει η πρόταση να συγκεντρώσει πλειοψηφία τεσσάρων πέμπτων, πλειοψηφία που είναι αδύνατον να επιτευχθεί, μετά την δήλωση του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη, οτι για να συναινέσει η παράταξή του θα πρέπει προηγουμένως να αποσυρθεί ο νόμος Παππά για την αδειοδότηση των καναλιών, αλλά και την δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη, οτι δεν συναινεί, αν δεν προηγηθούν οι αποφάσεις του ΣΤΕ.
Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση κατηγορεί ήδη την αξιωματική αντιπολίτευση πως με την άρνησή της, υπερασπίζεται τα καθεστώς της διαπλοκής και τα κανάλια που χάνουν την άδειά τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περίπτωση που αποβεί άκαρπη η προσπάθεια του προέδρου της Βουλής, είναι πιθανό να παρέμβει στην συνεδρίαση της Ολομέλειας του Σώματος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να καταγγείλει την στάση της αντιπολίτευσης και κυρίως της Ν.Δ.
Εφόσον όμως ο πρωθυπουργός ζητήσει τον λόγο, θα πρέπει ταυτόχρονα να αποσαφηνίσει αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει και στην επανακατάθεση των τροπολογιών που κατέθεσε και εν συνεχεία απέσυρε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, με τις οποίες οι αρμοδιότητες αδειοδότησης μεταβιβαζόταν από το ΕΣΡ στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και παράλληλα θεσπιζόταν ένα περιβάλλον οικονομικής ασφυξίας για τους μη αδειοδοτούμενους τηλεοπτικούς σταθμούς, μέχρι την οριστική διακοπή της λειτουργίας τους, εντός πέντε ημερών από την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης.
Όπως είναι φυσικό, μετά την χθεσινή απόφαση του ΣΤΕ, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα ζητήσουν την οριστική απόσυρση των τροπολογιών μέχρι να εκδοθούν οι οριστικές αποφάσεις του ΣΤΕ και την αναστολή της διαδικασίας αδειοδότησης.
Θα πρέπει όμως κι εκείνα να αποσαφηνίσουν τι προτείνουν για το μέλλον των δύο νέων τηλεοπτικών σταθμών που προετοιμάζουν την λειτουργία τους (ALTER EGO και DIMERA) έχοντας ήδη καταβάλλει ήδη την πρώτη δόση του τιμήματος που πρόσφεραν για να διασφαλίσουν μία από τις τέσσερις πανελλαδικές άδειες.
Μετά την απόφασή του να κάνει δεκτές επί της αρχής τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών με ισχυρή πλειοψηφία 16 υπερ και 9 κατά - Τα μελανά σημεία που προηγήθηκαν της απόφασης
Η κυβέρνηση έχασε το πρώτο στάδιο της δικαστικής μάχης στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες με ισχυρότατη πλειοψηφία 16 υπέρ έναντι 9 κατά, ενώ όπως λένε έμπειροι δικαστικοί λειτουργοί στην επόμενη διάσκεψη (δεύτερο στάδιο) όπου θα κριθούν τα συνταγματικά και νομικά ζητήματα του νόμου Παππά, θα επέλθει η οριστική κατάρρευση των κυβερνητικών επιχειρημάτων και σχεδίων για τις τηλεοπτικές άδειες.
Όμως, η κυβέρνηση διαβλέποντας -μετά από εσωτερική πληροφόρηση που είχε από το ΣτΕ- ότι καταρρέει το όλο νομικό και πραγματικό οικοδόμημα που έχτισε για να ξεπεράσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), έκανε μέσω του πρόεδρου της Βουλής Νίκου Βούτση νέα απόπειρα για συγκρότηση του ΕΣΡ. Για το σκοπό αυτό αναμένεται να συνεδρίασει σήμερα η Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.
Χθες το βράδυ, μετά από μια πεντάωρη διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών της διευρυμένης Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι αντιπρόεδροι και οι σύμβουλοι Επικρατείας με μια ισχυρότατη πλειοψηφία ξεπέρασαν το σκόπελο των τριών αρχικών σημείων, που ήταν προϋπόθεσε για να προχωρήσουν οι δικαστές στην ουσία της υπόθεσης.
Συνολικά 16 δικαστές είπαν ότι πρέπει να ξεπεραστεί ο σκόπελος του παραδεκτού, του βάσιμου των αιτήσεων των τηλεοπτικών σταθμών κρίνοντας παράλληλα ότι έχουν το έννομο συμφέρον για προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Φυσικά η μειοψηφία των 9 δικαστών εξέφρασε την αντίθετή άποψη, ακλουθώντας την πρόταση του εισηγητή της υπόθεσης, συμβούλου Επικρατείας Γεωργίου Παπαγεωργίου.
Μετά την εξέλιξη αυτή, ο εισηγητής της υπόθεσης προχώρησε και ξεκίνησε να αναπτύξει τις θέσεις του επί των συνταγματικών και νομικών θεμάτων που έχουν θέσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί με τις προσφυγές τους.
Η διάσκεψη διακόπηκε και η επόμενη ημερομηνία για την τέταρτη κατά σειρά νέα διάσκεψη θα οριστεί από τον πρόεδρο του ΣτΕ Νικόλαο Σακελλαρίου.
Όπως, έλεγαν στο protothema.gr έμπειροι δικαστές η επόμενη ψηφοφορία της Ολομέλειας του ΣτΕ για τα συνταγματικά και άλλα νομικά ζητήματα θα έχει πολύ μεγαλύτερη πλειοψηφία από ό,τι η χθεσινοβραδινή, υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νόμου 4339/2015, με τον οποίο παρακάμφθηκε το ΕΣΡ για την διαδικασία χορήγησης των τηλεοπτικών σταθμών.
Ακόμη, κατά την επόμενη διάσκεψη θα εξεταστεί και η νομιμότητα υπουργικών αποφάσεων που εκδόθηκαν κατ' εφαρμογή του επίμαχου νόμου Παππά (νόμος 4339/2015).
Πάντως, έντονο πολιτικό και όχι μόνο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα όσα διαδραματίστηκαν πριν την έναρξη των διασκέψεων της Ολομέλειας και ειδικά της χθεσινής διάσκεψης.
Δικαστές σημειώνουν ένα-ενα τα μελανά σημεία που προηγήθηκαν της έναρξης της πρώτης διάσκεψης και των άλλων που ακλούθησαν.
Τηλεγραφικά οι δικαστές, μεταξύ των άλλων, υπενθυμίζουν:
1) Τη συνάντηση στο Μαξίμου του Πρωθυπουργού με τους τρείς προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων και τις εξαγγελίες του περί χορήγησης ειδικού επιδόματος των 300 ευρώ περίπου στις κορυφές της δικαστικής πυραμίδας,
2) την εξαγγελία (που έγινε δια μέσου της πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου) για παράταση κατά τρία χρόνια του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών παρά τους συνταγματικούς περιορισμούς που υπάρχουν (μετά από έντονες αντιδράσεις του πολιτικού και δικαστικού κόσμου η έκανε μεταστροφή 180 μοιρών η κυρία Θάνου στο ζήτημα αυτό),
3) την επιστροφή της φοροαπαλλαγής (25%) επί του εισοδήματος των δικαστικών λειτουργών,
4) τις ατυχείς δηλώσεις του κ. Σακελλαρίου κατά την έξοδό του από το Μαξίμου,
5) Την ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Σακελλαρίου μετά την διακοπείσα πρώτη διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ κατά την οποία αρνήθηκε να δώσει τις προεισηγήσεις στα μέλη της διάσκεψης,
6) τις παραιτήσεις των αντιπροέδρων του ΣτΕ Χρήστου Ράμου και Αικατερίνης Σακελλαροπούλου από μέλη του συνδικαλιστικού οργάνου, λόγω της ανακοίνωσης που εξέδωσε και συνταυτίστηκε με τις θέσεις του κ. Σακελλαρίου,
7) την έντεχνη διαρροή προσωπικών δεδομένων στον ηλεκτρονικό Τύπο μέλους του ΣτΕ το οποίο συμμετέχει στις διασκέψεις για τις τηλεοπτικές άδειες, μια ημέρα ακριβώς μετά την αρνητική τοποθέτησή του επί του νόμου Παππά,
8) την ανακοίνωση του υπουργού Δικαιοσύνης για άσκηση πειθαρχικής και ποινικής έρευνας σε βάρος του δικαστή που διαπομπεύτηκε από τον ηλεκτρονικό Τύπο και συμμετέχει στην διάσκεψη της Ολομέλειας για τις τηλεοπτικές άδειες,
9) το διπλό τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας κατά την δεύτερη διάσκεψη της Ολομέλειας για τις τηλεοπτικές άδειες
10) την έντονη φιλολογία και την απόπειρα προσπάθειας για αναβληθεί επ΄ αόριστον ή για να μπει σε επαναζητήσει η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.
Ο κατάλογος των τυχαίων γεγονότων είναι αρκετά μακρύς και δεν σταματά εδώ, προσέθεταν οι δικαστές, προσθέτοντας ότι μεγάλος είναι και ο αριθμός των ανακοινώσεων που εκδόθηκαν από τις δικαστικές Ενώσεις και στηλιτεύουν κυβερνητικές εξαγγελίες και πράξεις.
Οι δικαστές εκβιάζονται
Παράλληλα, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και η Ένωση Διοικητικών Δικαστών εξέδωσαν σκλήρη ανακοίνωση για τη διαρροή στον ηλεκτρονικό Τύπο προσωπικών δεδομένων του δικαστή που συμμετέχει στην εν λόγω διάσκεψη και έκαναν λόγο για «προσπάθεια εκβιασμού», ενώ υπογραμμίζουν ότι οι «δικαστές της χώρας παρακολουθούμε με αποτροπιασμό και εξαιρετική ανησυχία την κατάντια στην οποία διολισθαίνουν τα δημόσια ήθη».
Ακόμη, οι δύο Ενώσεις ζητούν την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας και της Δικαιοσύνης για το θέμα της δημοσιοποίηση στοιχείων της προσωπικής ζωής του δικαστή που συμμετέχει στην σημερινή διάσκεψη για της τηλεοπτικές άδειες.
Το πλήρες κείμενο της κοινής ανακοίνωσης των δύο εν λόγω Ενώσεων, έχει ως εξής:
«Οι δικαστές της χώρας παρακολουθούμε με αποτροπιασμό και εξαιρετική ανησυχία την κατάντια στην οποία διολισθαίνουν τα δημόσια ήθη. Με δημοσιεύματα που δεν έχουν να κάνουν με το δημόσιο συμφέρον, την λειτουργία της ενημέρωσης και την εξυπηρέτηση της αλήθειας, η ιδιωτική ζωή ενός ανθρώπου, δικαστή εγνωσμένου κύρους, υποκλέπτεται, διαστρέφεται και προσφέρεται βορά στον καραδοκούντα κίτρινο Τύπο και το μέρος της κοινής γνώμης που διαμορφώνεται από αυτόν, φαινόμενο άκρως νοσηρό που συνδέεται με μεθόδους που μετέρχονται φασιστικά καθεστώτα .
Στην προσπάθεια εκβιασμού του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο οποίο εκκρεμούν μείζονος σημασίας υποθέσεις, επιστρατεύεται το συνηθισμένο όπλο στην φαρέτρα μιας ακόμη μορφής διαπλοκής (κίτρινη δημοσιογραφία- οικονομικά ή και άλλα συμφέροντα) για την ικανοποίηση άνομων επιδιώξεών της.
Επομένως η άμεση αντίδραση της πολιτείας και κατεξοχήν της δικαιοσύνης στη δημοσιοποίηση στοιχείων της προσωπικής ζωής δικαστή του Συμβουλίου της Επικρατείας που τυγχάνει, όλως συμπτωματικά, εν προκειμένω να συμμετέχει και στη συνεδρίαση σχετικά με τη συνταγματικότητα των νομοθετικών παρεμβάσεων στο τηλεοπτικό τοπίο είναι αυτονόητα επιτακτική και αναγκαία.
Τέλος εν συνεχεία της χθεσινής παραγγελίας του Υπουργού Δικαιοσύνης, σχετικά με την έρευνα της υπόθεσης που βεβαίως δεν άπτεται στην έτσι και αλλιώς συνταγματικά κατοχυρωμένη απαραβίαστη σφαίρα της ιδιωτικής ζωής, πιστεύουμε ότι με την πρέπουσα αμεροληψία, νηφαλιότητα και μυστικότητα, όπως άλλωστε αρμόζει και ο νόμος ορίζει θα ενεργοποιηθούν τα αρμόδια όργανα της δικαιοσύνης. Ανεξάρτητα όμως από την έρευνα αυτή και το αποτελέσματά της η συντελεσμένη ήδη βάναυση προσβολή στα ήθη και στον πολιτισμό της χώρας, πρέπει να βρει την άμεση απάντησή της τόσο στον ποινικό νόμο όσο και στη συνείδηση των πολιτών.
Οι πρόεδροι των Ενώσεων
Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, Εφέτης, Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΔΕ, ως αναπληρώνων τον απουσιάζοντα Πρόεδρο
Eιρήνη Γιανναδάκη, Πρόεδρος Εφετών».
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ Η ΕΥΡΩΠΗ
Στο επίκεντρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης βρίσκεται το προσφυγικό και η διαχείρισή του από τις ελληνικές αρχές, με τα περισσότερα δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για κίνδυνο κατάρρευσης της συμφωνίας με την Τουρκία.
Το περιοδικό Focus μάλιστα εντοπίζει ενδείξεις που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του συνηγορούν στο ότι η Ελλάδα γυρνά την πλάτη της στη συμφωνία, ενώ την ίδια στιγμή ο διευθυντής της δεξαμενής σκέψης «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Σταθερότητας», Γκέραρντ Κνάους, εμφανίστηκε εξαιρετικά ανήσυχος ως προς τις επιπτώσεις που θα είχε μία ενδεχόμενη αποτυχία της ευρωπαϊκης στρατηγικής στο προσφυγικό. Σε σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας Politico, σημειώνεται ότι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι μέχρι στιγμής αρνούνται να αποδεχθούν ότι υπάρχει πρόβλημα στην εφαρμογή της συμφωνίας, κάνοντας λόγο για συγκεκριμένα και θετικά αποτελέσματα, τα οποία στην πράξη διαψεύδονται από τις σοβαρές ρωγμές που εμφανίζει η συμφωνία.
Στην απειλή να τιναχτεί στον αέρα η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό αναφέρεται και δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, με τίτλο «Η συμφωνία για το προσφυγικό πεθαίνει στα ελληνικά νησιά». Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι μία σειρά παραγόντων, από την κατάσταση στην Τουρκία μέχρι την αδυναμία των ελληνικών αρχών, απειλούν να βάλουν ένα τέλος τόσο στην συμφωνία για το προσφυγικό όσο και γενικότερα στην ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου.
Στο επίκεντρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης βρίσκεται το προσφυγικό και η διαχείρισή του από τις ελληνικές αρχές, με τα περισσότερα δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για κίνδυνο κατάρρευσης της συμφωνίας με την Τουρκία.
Focus: Η Ελλάδα δεν τηρεί τις υποσχέσεις για το προσφυγικό
Για τρεις ενδείξεις που δείχνουν ότι η Ελλάδα «έχει γυρίσει την πλάτη στην προσφυγική πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ και τη συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας στο προσφυγικό», κάνει λόγο το γερμανικό περιοδικό Focus.
Περιγράφοντας τις ενδείξεις αυτές, το περιοδικό αναφέρει:
1. «Όλο και περισσότεροι πρόσφυγες μεταφέρονται από νησιά του Αιγαίου στην ηπειρωτική χώρα. Ακόμα κι αν πρόκειται για ασυνόδευτους ανηλίκους, εγκύους ή πρόσφυγες που κατέθεσαν αίτημα επανένωσης οικογενειών, εντείνεται ο φόβος μήπως η μεταφορά προκαλέσει αύξηση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη μέσω ελληνικών νησιών».
2. «Συχνά οι ελληνικές αρχές χαρακτηρίζουν την Τουρκία ως μη ασφαλή χώρα προέλευσης θέτοντας εμπόδια σε μια επαναπροώθηση προσφύγων. Από την αρχή εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας μόλις 700 πρόσφυγες έχουν επαναπροωθηθεί στην Τουρκία», σημειώνει το Focus.
3. «Η ελληνική κυβέρνηση επικαλείται ως λόγο για τη μεταφορά προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα την πληρότητα των προσφυγικών καταυλισμών στα νησιά. Σύμφωνα με το Βερολίνο ωστόσο, η μεταφορά αυτή ίσως ερμηνευθεί από πρόσφυγες ως ενθάρρυνση να ξεκινήσουν ένα ταξίδι προς την Ευρώπη» αναφέρει το γερμανικό περιοδικό και υπενθυμίζει ότι «όπως γράφει η εφημερίδα Die Welt η γερμανική κυβέρνηση ζητεί "πρωτίστως αύξηση της χωρητικότητας των καταυλισμών"».
Για τρεις ενδείξεις που δείχνουν ότι η Ελλάδα «έχει γυρίσει την πλάτη στην προσφυγική πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ και τη συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας στο προσφυγικό», κάνει λόγο το γερμανικό περιοδικό Focus.
Politico: Η αποτυχία της συμφωνίας θα είχε σοβαρές επιπτώσεις
Εξαιρετικά ανήσυχος, ως προς τις επιπτώσεις που θα είχε μία ενδεχόμενη- κατά τη γνώμη του- αποτυχία της ευρωπαϊκης στρατηγικής στο προσφυγικό, δηλώνει στην ιστοσελίδα Politico ο διευθυντής της δεξαμενής σκέψης «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Σταθερότητας», Γκέραρντ Κνάους.
Ο κ. Κνάους υποστηρίζει, σε έκθεση για την υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκιας που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ότι «δεν είναι επαρκείς οι μέχρι τώρα προσπάθειες και μία αποτυχία της συμφωνίας θα είχε σοβαρές επιπτώσεις για την Ελλάδα, αλλά και για το σύνολο της Ευρώπης».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μέχρι στιγμής οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αρνούνται έστω και να αναγνωρίσουν ότι υφίσταται πρόβλημα, επαινώντας τις τουρκικές προσπάθειες στη φύλαξη των συνόρων και κάνοντας λόγο για συγκεκριμένα και θετικά αποτελέσματα, τα οποία στην πράξη διαψεύδονται από τις σοβαρές ρωγμές που εμφανίζει η συμφωνία, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάρρευσή της, δεδομένου ότι, αντί να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη μεταφορά των μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα πίσω στην Τουρκία το αποτέλεσμα είναι η συσσώρευση χιλιάδων προσφύγων στα ελληνικά νησιά.
Εν τω μεταξύ, ολοένα και δυσχεραίνει η κατάσταση στα νησιά, αφού οι αιτούντες ασύλου χρειάζεται να περιμένουν μήνες απλά και μόνο για να καταγραφούν, ενώ οι Έλληνες αξιωματούχοι, προκειμένου να εκτονώσουν την ένταση, αναγκάζονται να μεταφέρουν πολλούς από τους μετανάστες στο εσωτερικό της χώρας, σχολιάζει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με τον κ. Κνάους, η Ευρώπη θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την υπόσχεση για απελευθέρωση των θεωρήσεων ως μοχλό πίεσης απέναντι στην Τουρκία, ούτως ώστε να κερδίσει παραχωρήσεις.
Εξαιρετικά ανήσυχος, ως προς τις επιπτώσεις που θα είχε μία ενδεχόμενη- κατά τη γνώμη του- αποτυχία της ευρωπαϊκης στρατηγικής στο προσφυγικό, δηλώνει στην ιστοσελίδα Politico ο διευθυντής της δεξαμενής σκέψης «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Σταθερότητας», Γκέραρντ Κνάους.
Spiegel: Η συμφωνία «πεθαίνει» στα ελληνικά νησιά
Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, ο αριθμός των προσφύγων που κάνουν το ταξίδι προς την Ελλάδα έχει αρχίσει να αυξάνεται. Τα hot spot στα νησιά είναι γεμάτα, ενώ η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, σημειώνει το γερμανικό Spiegel σε σχετικό του ρεπορτάζ.
Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, αριθμός των προσφύγων που πέρασαν στην Ελλάδα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο είναι διπλάσιος από εκείνον του Μαΐου. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται περίπου 15.000 πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά, με τις εγκαταστάσεις να επαρκούν για τους μισούς, σημειώνεται.
Το γερμανικό περιοδικό αναφέρεται και αυτό σε δηλώσεις του διευθυντή της δεξαμενής σκέψης «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Σταθερότητας», Γκέραρντ Κνάους.
Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει ένα δίλημμα, αναφέρει ο Κράους, και οι Έλληνες δεν μπορούν να αγνοούν το χάος στα νησιά. Εάν ο Αλέξης Τσίπρας εφαρμόσει την πρόσφατη δέσμευσή του να μετακινήσει μεγάλο αριθμό προσφύγων στην ενδοχώρα θα δώσει ένα μήνυμα στους διακινητές ότι ο οδός του Αιγαίου έχει ανοίξει και πάλι. «Εάν η ΕΕ δεν κάνει κάτι, η συμφωνία για το προσφυγικό θα έχει πεθάνει σε λίγους μήνες», τονίζει.
Μετά τη συμφωνία, η Ελλάδα έχει απελάσει μόλις 643 μετανάστες, μεταξύ αυτών και 53 Σύριους που επέστρεψαν εθελοντικά πίσω στην Τουρκία. Τον Σεπτέμβριο περισσότεροι πρόσφυγες έφταναν στα ελληνικά νησιά κάθε μέρα από όσους έφυγαν από τη χώρα μέσα σε έναν ολόκληρο μήνα, τονίζει το Spiegel.
Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, ο αριθμός των προσφύγων που κάνουν το ταξίδι προς την Ελλάδα έχει αρχίσει να αυξάνεται, σημειώνει το γερμανικό περιοδικό Spiegel.
Στα νησιά οι ελληνικές αρχές δεν μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση. Στη Λέσβο 9 αξιωματούχοι έχουν επιφορτιστεί με την λήψη αποφάσεων για τις αιτήσεις περίπου 6.000 προσφύγων. Πριν από μερικούς μήνες η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα στείλει εκατοντάδες ειδικούς στην Ελλάδα, σύμφωνα όμως με την ελληνική κυβέρνηση έχουν φτάσει στη χώρα μόλις 36, σημειώνει το γερμανικό περιοδικό.
Σύμφωνα με το Spiegel, η απάντηση για τους αυξανόμενους αριθμούς των προσφυγικών ροών τους τελευταίους μήνες πρέπει να αναζητηθεί στην κατάσταση που επικρατεί στη γείτονα χώρα. Το κυνήγι για τους υποστηρικτές του πραξικοπήματος έχει παραλύσει την κρατική μηχανή της Τουρκίας. Ο Ερντογάν έχει απομακρύνει εκατοντάδες αστυνομικούς και αξιωματικούς του στρατού, ενώ οι μάχες με το PKK και οι επιχειρήσεις στη Συρία μονοπωλούν το ενδιαφέρον. «Στην παρούσα φάση, έχουμε πιο πιεστικές ανησυχίες από την αστυνόμευση των συνόρων μας» ανέφερε τούρκος αξιωματούχος στο Spiegel.
«Οι έλεγχοι που δεν γίνονται, η οικονομική πίεση στους πρόσφυγες στην Τουρκία, η αδυναμία των ελληνικών αρχών και οι γεμάτοι καταυλισμοί αποτελούν όλα παράγοντες που αυξάνουν την πίεση στην συμφωνία για το προσφυγικό. Ο πρόεδρος Ερντογάν επίσης απειλεί να διαλύσει τη συμφωνία για το θέμα της βίζας» τονίζει το Spiegel.
Τέλος, παραθέτει εκτιμήσεις του Κνάους σύμφωνα με τις οποίες εάν αποτύχει η συμφωνία για το προσφυγικό, θα υπάρξει χάος. «Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες θα φτάσουν στην Ελλάδα και θα επιχειρήσουν να σπάσουν τους φράχτες στον Βορρά. Τα Βαλκάνια θα γίνουν ένα πεδίο μάχης για μετανάστες, διακινητές, συνοριοφύλακες και στρατιώτες. Θα είναι το τέλος της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου» σημειώνει ο διευθυντής της γνωστής δεξαμενής σκέψης.
Στη Λέσβο 9 αξιωματούχοι έχουν επιφορτιστεί με την λήψη αποφάσεων για τις αιτήσεις περίπου 6.000 προσφύγων, σημειώνει το Spiegel
Διεθνής Αμνηστία: Σκόπιμα κακές οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στην Ελλάδα
«Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ελλάδα σχετικά με το προσφυγικό τελείωσε. Γιατί οι πρόσφυγες μένουν ακόμα σε σκηνές και κοντέινερ σε καταυλισμούς που θα αποτελούσαν προσωρινή λύση;" ήταν ο κεντρικός προβληματισμός που έθεσαν, η επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκών Θεσμών της Διεθνούς Αμνηστίας Ιβέρνα Μακ Γκούαν και ο διευθυντής του ελληνικού γραφείου της οργάνωσης, Ηρακλής - Σπυρίδων Ακτύπης σε συνάντηση που είχαν την Τρίτη με δημοσιογράφους.
Η κ. Μακ Γκούαν επισκέφτηκε τη Λέσβο και χαρακτήρισε τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων «τρομακτικές». «Είναι απαράδεκτο εν έτει 2016 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι πρόσφυγες να κοιμούνται μες στη λάσπη και το φαγητό να μην τρώγεται. Έχουν ξοδευτεί τόσα εκατομμύρια ευρώ, και βελτίωση δεν υπάρχει. Οπότε το θέμα είναι πολιτικό, δεν είναι οικονομικό. Δε θέλουν να βοηθήσουν για να μην ενθαρρύνουν κι άλλους ανθρώπους να περάσουν στην Ευρώπη» επισήμανε η κ. Μακ Γκούαν.
Τις διαπιστώσεις της Διεθνούς Αμνηστίας κατά την επίσκεψη της οργάνωσης στους καταυλισμούς της Αττικής, της Στερεάς και της βόρειας Ελλάδας παρουσίασε ο κ. Ακτύπης. «Οι άνθρωποι μένουν ακόμα σε σκηνές και σε κοντέινερ, (παρότι είχα εξαγγελθεί πως οι συγκεκριμένες δομές θα είχαν προσωρινό χαρακτήρα), το φαγητό είναι ακατάλληλο και ζουν μακριά από βασικές κοινωνικές δομές, όπως υγείας, εκπαίδευσης κλπ.», τόνισε.
Ο εγκλωβισμός των προσφύγων στα νησιά, οι καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου, οι άσχημες συνθήκες στους καταυλισμούς, οι κωλυσιεργία στην μετεγκατάσταση προσφύγων, η απουσία νόμιμων και ασφαλών οδών, η οικοδόμηση της «Ευρώπης –φρούριο», αλλά και η άνιση μεταχείριση ανάλογα με την εθνικότητα των προσφύγων, κινούνται στην ίδια λογική, ώστε «να μην έρθουν άλλοι πρόσφυγες», σύμφωνα με την κα ΜακΓκούαν.
H επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκών Θεσμών της Διεθνούς Αμνηστίας επισκέφτηκε τη Λέσβο και χαρακτήρισε τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων «τρομακτικές»
Τα παραπάνω έρχονται σε σύγκρουση με τη Συνθήκη της Γενεύης για το καθεστώς προστασίας των προσφύγων, υπογράμμισαν οι δυο εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας. Επίσης, έριξαν την ευθύνη, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και την ελληνική κυβέρνηση για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Η μεν ΕΕ ευθύνεται για τις πολιτικές που έχουν ακολουθηθεί, ενώ η κυβέρνηση για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά και τους καταυλισμούς, εξήγησαν οι εκπρόσωποι της οργάνωσης. Η δε «απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας», ανοίγει το δρόμο για μεμονωμένες συμφωνίες μεταξύ της ΕΕ και άλλων κρατών, για επιστροφή των προσφύγων σε χώρες μη ασφαλείς, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο το δικαίωμα στο άσυλο, συμπλήρωσαν.
Μουζάλας: Να δημιουργηθεί κίνημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Να δημιουργηθει κίνημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, κατά τις τοποθετήσεις του την Τρίτη, στις συνεδριάσεις τριών πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. O κ. Μουζάλας, εξήγησε τις ελληνικές θέσεις για το ευρωπαϊκό ζήτημα των προσφύγων και μεταναστών, ενώ προέβαλε τα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης για τη συνδρομή που αναμένουν από τους εταίρους μας στην ΕΕ.
ΠΗΓΗ ΤΗΕ ΤOC
ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΟΜΠΑΜΑ
Σύσκεψη για το χρέος θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, λίγο πριν ο Αλέξης Τσίπρας αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες. Η Αθήνα ελπίζει στη στήριξη του Μπάρακ Ομπάμα
Πίεση για λύση «πακέτο» που θα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης και την ρύθμιση για το χρέος εντείνει η ελληνική κυβέρνηση δίνοντας ταυτόχρονα συνέχεια στην κόντρα που υπάρχει με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο Γιάννης Δραγασάκης απαντώντας χθες στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών τόνισε πως «μας κάνουν μαθήματα ότι δεν είναι το χρέος το πρόβλημά μας, ή ότι το χρέος δεν είναι πρόβλημα για 10 χρόνια. Μα όταν αιωρείται μια τέτοια αβεβαιότητα πάνω από τη χώρα ότι μπορεί να αυξηθούν αύριο τα επιτόκια και το χρέος θα ξαναγίνει μη βιώσιμο ακόμα και αν θεωρούσε κάποιος λανθασμένα ότι είναι βιώσιμο, αυτό σημαίνει ότι η χώρα αυτή δεν μπορεί να προσελκύσει μακροπρόθεσμους επενδυτές».
Οι φήμες για επικείμενη πρωτοβουλία από την πλευρά του Μάριο Ντράγκι για την εξεύρεση λύσης «φουντώνουν», ενώ δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα επαφές με την ΕΚΤ να έχει και το Μέγαρο Μαξίμου στο ανώτερο επίπεδο.
«Κλειδί» των εξελίξεων θα αποτελέσει η γρήγορη ολοκλήρωση των 33 προαπαιτουμένων και αυτή είναι η εντολή που δίνει συνεχώς ο πρωθυπουργός. Να καθοριστούν οι στόχοι της ελληνικής πλευράς και να γνωρίζει η διαπραγματευτική ομάδα ακριβώς τι ζητάνε οι εταίροι έτσι ώστε να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις και χρονοτριβές.
Με τις συζητήσεις, πάντως να καθυστερούν να ξεκινήσουν πιο ρεαλιστικός στόχος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου με την πρώτη φάση να διαρκεί έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.
Στις Βρυξέλλες ο Τσίπρας
Σήμερα το βράδυ και αμέσως μετά την ομιλία του στη Βουλή στο νομοσχέδιο για την «Κοινωνική Οικονομία» αναχωρεί ο πρωθυπουργός για την Βελγική πρωτεύουσα. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως πέρα από τα ξεχωριστά ραντεβού με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις τόσο με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ όσο και με τον Μάρτιν Σουλτς.
Η οικονομία, η αξιολόγηση με το θέμα των εργασιακών να κυριαρχεί, αλλά και το χρέος θα αποτελέσουν το κυρίως «μενού» των συναντήσεων που θα έχει ο πρωθυπουργός σε μια Σύνοδο Κορυφής που θεωρείται πολύ σημαντική για την ελληνική πλευρά, καθώς στην επίσημη ατζέντα περιλαμβάνεται και το προσφυγικό.
Ο πρωθυπουργός με το οικονομικό επιτελείο και τους συνεργάτες του αναμένεται να πραγματοποιήσει σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ειδική σύσκεψη για το θέμα του χρέους και τους στόχους που θέτει η ελληνική πλευρά για την βραχυπρόθεσμη λύση του μέχρι το τέλος του έτους.
Ο Ομπάμα στην Αθήνα
Σαν «βόμβα» έσκασε χθες η είδηση πως ο Αμερικανός πρόεδρος αμέσως μετά τις εκλογές θα πραγματοποιήσει επίσκεψη τόσο στο Βερολίνο όσο και στην Αθήνα.
Οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι πως έχουν ήδη προχωρήσει οι επαφές και οι συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον σχετικά με τις υψηλές οργανωτικές προδιαγραφές (μέτρα ασφαλείας) που προϋποθέτει η επίσκεψη ενός Αμερικανού προέδρου στην Αθήνα.
Από το Μέγαρο Μαξίμου τη δεδομένη χρονική στιγμή αποφεύγουν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα, ενδεχομένως στις 15 Νοεμβρίου, περιμένοντας τις επίσημες ανακοινώσεις από τον Λευκό Οίκο.
Σε κάθε περίπτωση η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου θα είναι ένα καλό μήνυμα ειδικά για το θέμα του χρέους όπου η ελληνική πλευρά ελπίζει και στην παρέμβαση του Αμερικανικού παράγοντα προκειμένου να βρεθεί η λύση του. Ευελπιστούν στην μεγαλύτερη δυνατή στήριξη τη στιγμή που θα έχει προηγηθεί και ταξίδι του Μπάρακ Ομπάμα και στο Βερολίνο. Η χρονική συγκυρία, άλλωστε θα είναι η καλύτερη δυνατή προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας να εντείνει την πίεση προς τους δανειστές.
ΠΗΓΗ NEWS 247
Η κυβέρνηση εκτιμάται ότι θα αναγκαστεί να «παγώσει» όλες τις διαδικασίες ως την έκδοση των τελικών αποφάσεων και να αναστείλει οριστικά τις τροπολογίες για το «μαύρο» - Κρίσιμη η σημερινή διάσκεψη των προέδρων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ
Νέα πολιτικά δεδομένα προκαλεί η χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κάνει κατ΄ αρχήν αποδεκτές τις προσφυγές που έχουν καταθέσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί ζητώντας να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο νόμος για την αδειοδότηση των καναλιών.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, αλλά και τις εκτιμήσεις πολιτικών παραγόντων, για πρώτη φορά εμφανίζεται εμπλοκή στην διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών που επικράτησαν στον σχετικό διαγωνισμό, ενώ δημιουργούνται εμπόδια και στην πρόθεση της κυβέρνησης να διακόψει την λειτουργία των μη αδειοδοτημένων σταθμών, τουλάχιστον μέχρι να εκδοθούν οι αποφάσεις του ΣτΕ και για την ουσία των προσφυγών,
Στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, παρατηρούσαν χθες το βράδυ, οτι η απόφαση του ΣτΕ να αποδεχθεί το παραδεκτό, αλλά και το βάσιμο των προσφυγών των καναλιών, καθώς και το έννομο συμφέρον που έχουν για την εξέλιξη της διαδικασίας της αδειοδότησης, αναγκάζει την κυβέρνηση να “παγώσει” όλες τις διαδικασίες ως την έκδοση των τελικών αποφάσεων και να αναστείλει οριστικά την κατάθεση των τροπολογιών που αποσύρθηκαν την περασμένη Παρασκευή και προέβλεπαν διακοπή της λειτουργίας των μη αδειοδοτημένων σταθμών εντός πέντε ημερών από την έκδοση της υπουργικής απόφασης.
Ταυτόχρονα υποστηρίζουν, οτι καθιστά “άνευ ουσίας” την προσπάθεια της κυβέρνησης να διορίσει νέα σύνθεση στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, αφού ήδη η Ν.Δ. και το Ποτάμι έχουν δηλώσει πως δεν πρόκειται να συναινέσουν, εφόσον εκκρεμεί η ετυμηγορία του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.
Από την άλλη πλευρά, νομικοί και δικαστικοί κύκλοι παρατηρούσαν χθες, πως με την πλειοψηφία που ελήφθη η χθεσινή απόφαση, είναι πλέον απίθανο η πλειοψηφία αυτή να ανατραπεί. Και η φυσιολογική εξέλιξη, θα είναι να γίνει δεκτή η αντισυνταγματικότητα του νόμου που ζητούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί, υιοθετώντας την θέση τους, οτι η αρμοδιότητα του διαγωνισμού, αλλά και της αδειοδότησης ανήκει στο ΕΣΡ, όπως προβλέπει το άρθρο 15 του Συντάγματος.
Πρέπει εδώ να σημειωθεί, οτι πέραν της απόφασης για την συνταγματικότητα ή μη του σχετικού νόμου, εκκρεμούν στο ΣτΕ και οι προσφυγές που έχουν καταθέσει τα κανάλια και για την διεξαγωγή του διαγωνισμού. Αν το δικαστήριο αποφασίσει στην επόμενη συνεδρίασή του, οτι θα πρέπει να συνεκδικαστούν όλες μαζί οι προσφυγές, τότε είναι πιθανόν, οι τελικές αποφάσεις του ΣτΕ να καθυστερήσουν για τουλάχιστον τρεις μήνες
Παρέμβαση Τσίπρα στη Βουλή;
Μετά την χθεσινή απόφαση του ΣτΕ, η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τα κόμματα μεταφέρεται από σήμερα στη Βουλή, όπου αναμένεται ένα εκρηκτικό 48ωρο με μετωπικές συγκρούσεις σε ιδιαίτερα ηλεκτρισμένο κλίμα.
Στις δύο το μεσημέρι, έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων (κοινοβουλευτικό όργανο στο οποίο μετέχουν το προεδρείο της Βουλής, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων και οι πρόεδροι των επιτροπών) κατά την διάρκεια της οποίας, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης θα παρουσιάσει την πρότασή του για την νέα σύνθεση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.
Για να λάβει την έγκριση της Βουλής, θα πρέπει η πρόταση να συγκεντρώσει πλειοψηφία τεσσάρων πέμπτων, πλειοψηφία που είναι αδύνατον να επιτευχθεί, μετά την δήλωση του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη, οτι για να συναινέσει η παράταξή του θα πρέπει προηγουμένως να αποσυρθεί ο νόμος Παππά για την αδειοδότηση των καναλιών, αλλά και την δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη, οτι δεν συναινεί, αν δεν προηγηθούν οι αποφάσεις του ΣΤΕ.
Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση κατηγορεί ήδη την αξιωματική αντιπολίτευση πως με την άρνησή της, υπερασπίζεται τα καθεστώς της διαπλοκής και τα κανάλια που χάνουν την άδειά τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περίπτωση που αποβεί άκαρπη η προσπάθεια του προέδρου της Βουλής, είναι πιθανό να παρέμβει στην συνεδρίαση της Ολομέλειας του Σώματος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να καταγγείλει την στάση της αντιπολίτευσης και κυρίως της Ν.Δ.
Εφόσον όμως ο πρωθυπουργός ζητήσει τον λόγο, θα πρέπει ταυτόχρονα να αποσαφηνίσει αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει και στην επανακατάθεση των τροπολογιών που κατέθεσε και εν συνεχεία απέσυρε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, με τις οποίες οι αρμοδιότητες αδειοδότησης μεταβιβαζόταν από το ΕΣΡ στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και παράλληλα θεσπιζόταν ένα περιβάλλον οικονομικής ασφυξίας για τους μη αδειοδοτούμενους τηλεοπτικούς σταθμούς, μέχρι την οριστική διακοπή της λειτουργίας τους, εντός πέντε ημερών από την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης.
Όπως είναι φυσικό, μετά την χθεσινή απόφαση του ΣΤΕ, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα ζητήσουν την οριστική απόσυρση των τροπολογιών μέχρι να εκδοθούν οι οριστικές αποφάσεις του ΣΤΕ και την αναστολή της διαδικασίας αδειοδότησης.
Θα πρέπει όμως κι εκείνα να αποσαφηνίσουν τι προτείνουν για το μέλλον των δύο νέων τηλεοπτικών σταθμών που προετοιμάζουν την λειτουργία τους (ALTER EGO και DIMERA) έχοντας ήδη καταβάλλει ήδη την πρώτη δόση του τιμήματος που πρόσφεραν για να διασφαλίσουν μία από τις τέσσερις πανελλαδικές άδειες.
Μετά την απόφασή του να κάνει δεκτές επί της αρχής τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών με ισχυρή πλειοψηφία 16 υπερ και 9 κατά - Τα μελανά σημεία που προηγήθηκαν της απόφασης
Η κυβέρνηση έχασε το πρώτο στάδιο της δικαστικής μάχης στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες με ισχυρότατη πλειοψηφία 16 υπέρ έναντι 9 κατά, ενώ όπως λένε έμπειροι δικαστικοί λειτουργοί στην επόμενη διάσκεψη (δεύτερο στάδιο) όπου θα κριθούν τα συνταγματικά και νομικά ζητήματα του νόμου Παππά, θα επέλθει η οριστική κατάρρευση των κυβερνητικών επιχειρημάτων και σχεδίων για τις τηλεοπτικές άδειες.
Όμως, η κυβέρνηση διαβλέποντας -μετά από εσωτερική πληροφόρηση που είχε από το ΣτΕ- ότι καταρρέει το όλο νομικό και πραγματικό οικοδόμημα που έχτισε για να ξεπεράσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), έκανε μέσω του πρόεδρου της Βουλής Νίκου Βούτση νέα απόπειρα για συγκρότηση του ΕΣΡ. Για το σκοπό αυτό αναμένεται να συνεδρίασει σήμερα η Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.
Χθες το βράδυ, μετά από μια πεντάωρη διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών της διευρυμένης Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι αντιπρόεδροι και οι σύμβουλοι Επικρατείας με μια ισχυρότατη πλειοψηφία ξεπέρασαν το σκόπελο των τριών αρχικών σημείων, που ήταν προϋπόθεσε για να προχωρήσουν οι δικαστές στην ουσία της υπόθεσης.
Συνολικά 16 δικαστές είπαν ότι πρέπει να ξεπεραστεί ο σκόπελος του παραδεκτού, του βάσιμου των αιτήσεων των τηλεοπτικών σταθμών κρίνοντας παράλληλα ότι έχουν το έννομο συμφέρον για προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Φυσικά η μειοψηφία των 9 δικαστών εξέφρασε την αντίθετή άποψη, ακλουθώντας την πρόταση του εισηγητή της υπόθεσης, συμβούλου Επικρατείας Γεωργίου Παπαγεωργίου.
Μετά την εξέλιξη αυτή, ο εισηγητής της υπόθεσης προχώρησε και ξεκίνησε να αναπτύξει τις θέσεις του επί των συνταγματικών και νομικών θεμάτων που έχουν θέσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί με τις προσφυγές τους.
Η διάσκεψη διακόπηκε και η επόμενη ημερομηνία για την τέταρτη κατά σειρά νέα διάσκεψη θα οριστεί από τον πρόεδρο του ΣτΕ Νικόλαο Σακελλαρίου.
Όπως, έλεγαν στο protothema.gr έμπειροι δικαστές η επόμενη ψηφοφορία της Ολομέλειας του ΣτΕ για τα συνταγματικά και άλλα νομικά ζητήματα θα έχει πολύ μεγαλύτερη πλειοψηφία από ό,τι η χθεσινοβραδινή, υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νόμου 4339/2015, με τον οποίο παρακάμφθηκε το ΕΣΡ για την διαδικασία χορήγησης των τηλεοπτικών σταθμών.
Ακόμη, κατά την επόμενη διάσκεψη θα εξεταστεί και η νομιμότητα υπουργικών αποφάσεων που εκδόθηκαν κατ' εφαρμογή του επίμαχου νόμου Παππά (νόμος 4339/2015).
Πάντως, έντονο πολιτικό και όχι μόνο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα όσα διαδραματίστηκαν πριν την έναρξη των διασκέψεων της Ολομέλειας και ειδικά της χθεσινής διάσκεψης.
Δικαστές σημειώνουν ένα-ενα τα μελανά σημεία που προηγήθηκαν της έναρξης της πρώτης διάσκεψης και των άλλων που ακλούθησαν.
Τηλεγραφικά οι δικαστές, μεταξύ των άλλων, υπενθυμίζουν:
1) Τη συνάντηση στο Μαξίμου του Πρωθυπουργού με τους τρείς προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων και τις εξαγγελίες του περί χορήγησης ειδικού επιδόματος των 300 ευρώ περίπου στις κορυφές της δικαστικής πυραμίδας,
2) την εξαγγελία (που έγινε δια μέσου της πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου) για παράταση κατά τρία χρόνια του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών παρά τους συνταγματικούς περιορισμούς που υπάρχουν (μετά από έντονες αντιδράσεις του πολιτικού και δικαστικού κόσμου η έκανε μεταστροφή 180 μοιρών η κυρία Θάνου στο ζήτημα αυτό),
3) την επιστροφή της φοροαπαλλαγής (25%) επί του εισοδήματος των δικαστικών λειτουργών,
4) τις ατυχείς δηλώσεις του κ. Σακελλαρίου κατά την έξοδό του από το Μαξίμου,
5) Την ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Σακελλαρίου μετά την διακοπείσα πρώτη διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ κατά την οποία αρνήθηκε να δώσει τις προεισηγήσεις στα μέλη της διάσκεψης,
6) τις παραιτήσεις των αντιπροέδρων του ΣτΕ Χρήστου Ράμου και Αικατερίνης Σακελλαροπούλου από μέλη του συνδικαλιστικού οργάνου, λόγω της ανακοίνωσης που εξέδωσε και συνταυτίστηκε με τις θέσεις του κ. Σακελλαρίου,
7) την έντεχνη διαρροή προσωπικών δεδομένων στον ηλεκτρονικό Τύπο μέλους του ΣτΕ το οποίο συμμετέχει στις διασκέψεις για τις τηλεοπτικές άδειες, μια ημέρα ακριβώς μετά την αρνητική τοποθέτησή του επί του νόμου Παππά,
8) την ανακοίνωση του υπουργού Δικαιοσύνης για άσκηση πειθαρχικής και ποινικής έρευνας σε βάρος του δικαστή που διαπομπεύτηκε από τον ηλεκτρονικό Τύπο και συμμετέχει στην διάσκεψη της Ολομέλειας για τις τηλεοπτικές άδειες,
9) το διπλό τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας κατά την δεύτερη διάσκεψη της Ολομέλειας για τις τηλεοπτικές άδειες
10) την έντονη φιλολογία και την απόπειρα προσπάθειας για αναβληθεί επ΄ αόριστον ή για να μπει σε επαναζητήσει η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.
Ο κατάλογος των τυχαίων γεγονότων είναι αρκετά μακρύς και δεν σταματά εδώ, προσέθεταν οι δικαστές, προσθέτοντας ότι μεγάλος είναι και ο αριθμός των ανακοινώσεων που εκδόθηκαν από τις δικαστικές Ενώσεις και στηλιτεύουν κυβερνητικές εξαγγελίες και πράξεις.
Οι δικαστές εκβιάζονται
Παράλληλα, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και η Ένωση Διοικητικών Δικαστών εξέδωσαν σκλήρη ανακοίνωση για τη διαρροή στον ηλεκτρονικό Τύπο προσωπικών δεδομένων του δικαστή που συμμετέχει στην εν λόγω διάσκεψη και έκαναν λόγο για «προσπάθεια εκβιασμού», ενώ υπογραμμίζουν ότι οι «δικαστές της χώρας παρακολουθούμε με αποτροπιασμό και εξαιρετική ανησυχία την κατάντια στην οποία διολισθαίνουν τα δημόσια ήθη».
Ακόμη, οι δύο Ενώσεις ζητούν την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας και της Δικαιοσύνης για το θέμα της δημοσιοποίηση στοιχείων της προσωπικής ζωής του δικαστή που συμμετέχει στην σημερινή διάσκεψη για της τηλεοπτικές άδειες.
Το πλήρες κείμενο της κοινής ανακοίνωσης των δύο εν λόγω Ενώσεων, έχει ως εξής:
«Οι δικαστές της χώρας παρακολουθούμε με αποτροπιασμό και εξαιρετική ανησυχία την κατάντια στην οποία διολισθαίνουν τα δημόσια ήθη. Με δημοσιεύματα που δεν έχουν να κάνουν με το δημόσιο συμφέρον, την λειτουργία της ενημέρωσης και την εξυπηρέτηση της αλήθειας, η ιδιωτική ζωή ενός ανθρώπου, δικαστή εγνωσμένου κύρους, υποκλέπτεται, διαστρέφεται και προσφέρεται βορά στον καραδοκούντα κίτρινο Τύπο και το μέρος της κοινής γνώμης που διαμορφώνεται από αυτόν, φαινόμενο άκρως νοσηρό που συνδέεται με μεθόδους που μετέρχονται φασιστικά καθεστώτα .
Στην προσπάθεια εκβιασμού του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο οποίο εκκρεμούν μείζονος σημασίας υποθέσεις, επιστρατεύεται το συνηθισμένο όπλο στην φαρέτρα μιας ακόμη μορφής διαπλοκής (κίτρινη δημοσιογραφία- οικονομικά ή και άλλα συμφέροντα) για την ικανοποίηση άνομων επιδιώξεών της.
Επομένως η άμεση αντίδραση της πολιτείας και κατεξοχήν της δικαιοσύνης στη δημοσιοποίηση στοιχείων της προσωπικής ζωής δικαστή του Συμβουλίου της Επικρατείας που τυγχάνει, όλως συμπτωματικά, εν προκειμένω να συμμετέχει και στη συνεδρίαση σχετικά με τη συνταγματικότητα των νομοθετικών παρεμβάσεων στο τηλεοπτικό τοπίο είναι αυτονόητα επιτακτική και αναγκαία.
Τέλος εν συνεχεία της χθεσινής παραγγελίας του Υπουργού Δικαιοσύνης, σχετικά με την έρευνα της υπόθεσης που βεβαίως δεν άπτεται στην έτσι και αλλιώς συνταγματικά κατοχυρωμένη απαραβίαστη σφαίρα της ιδιωτικής ζωής, πιστεύουμε ότι με την πρέπουσα αμεροληψία, νηφαλιότητα και μυστικότητα, όπως άλλωστε αρμόζει και ο νόμος ορίζει θα ενεργοποιηθούν τα αρμόδια όργανα της δικαιοσύνης. Ανεξάρτητα όμως από την έρευνα αυτή και το αποτελέσματά της η συντελεσμένη ήδη βάναυση προσβολή στα ήθη και στον πολιτισμό της χώρας, πρέπει να βρει την άμεση απάντησή της τόσο στον ποινικό νόμο όσο και στη συνείδηση των πολιτών.
Οι πρόεδροι των Ενώσεων
Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, Εφέτης, Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΔΕ, ως αναπληρώνων τον απουσιάζοντα Πρόεδρο
Eιρήνη Γιανναδάκη, Πρόεδρος Εφετών».
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ Η ΕΥΡΩΠΗ
Στο επίκεντρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης βρίσκεται το προσφυγικό και η διαχείρισή του από τις ελληνικές αρχές, με τα περισσότερα δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για κίνδυνο κατάρρευσης της συμφωνίας με την Τουρκία.
Το περιοδικό Focus μάλιστα εντοπίζει ενδείξεις που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του συνηγορούν στο ότι η Ελλάδα γυρνά την πλάτη της στη συμφωνία, ενώ την ίδια στιγμή ο διευθυντής της δεξαμενής σκέψης «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Σταθερότητας», Γκέραρντ Κνάους, εμφανίστηκε εξαιρετικά ανήσυχος ως προς τις επιπτώσεις που θα είχε μία ενδεχόμενη αποτυχία της ευρωπαϊκης στρατηγικής στο προσφυγικό. Σε σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας Politico, σημειώνεται ότι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι μέχρι στιγμής αρνούνται να αποδεχθούν ότι υπάρχει πρόβλημα στην εφαρμογή της συμφωνίας, κάνοντας λόγο για συγκεκριμένα και θετικά αποτελέσματα, τα οποία στην πράξη διαψεύδονται από τις σοβαρές ρωγμές που εμφανίζει η συμφωνία.
Στην απειλή να τιναχτεί στον αέρα η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό αναφέρεται και δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, με τίτλο «Η συμφωνία για το προσφυγικό πεθαίνει στα ελληνικά νησιά». Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι μία σειρά παραγόντων, από την κατάσταση στην Τουρκία μέχρι την αδυναμία των ελληνικών αρχών, απειλούν να βάλουν ένα τέλος τόσο στην συμφωνία για το προσφυγικό όσο και γενικότερα στην ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου.
Στο επίκεντρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης βρίσκεται το προσφυγικό και η διαχείρισή του από τις ελληνικές αρχές, με τα περισσότερα δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για κίνδυνο κατάρρευσης της συμφωνίας με την Τουρκία.
Focus: Η Ελλάδα δεν τηρεί τις υποσχέσεις για το προσφυγικό
Για τρεις ενδείξεις που δείχνουν ότι η Ελλάδα «έχει γυρίσει την πλάτη στην προσφυγική πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ και τη συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας στο προσφυγικό», κάνει λόγο το γερμανικό περιοδικό Focus.
Περιγράφοντας τις ενδείξεις αυτές, το περιοδικό αναφέρει:
1. «Όλο και περισσότεροι πρόσφυγες μεταφέρονται από νησιά του Αιγαίου στην ηπειρωτική χώρα. Ακόμα κι αν πρόκειται για ασυνόδευτους ανηλίκους, εγκύους ή πρόσφυγες που κατέθεσαν αίτημα επανένωσης οικογενειών, εντείνεται ο φόβος μήπως η μεταφορά προκαλέσει αύξηση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη μέσω ελληνικών νησιών».
2. «Συχνά οι ελληνικές αρχές χαρακτηρίζουν την Τουρκία ως μη ασφαλή χώρα προέλευσης θέτοντας εμπόδια σε μια επαναπροώθηση προσφύγων. Από την αρχή εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας μόλις 700 πρόσφυγες έχουν επαναπροωθηθεί στην Τουρκία», σημειώνει το Focus.
3. «Η ελληνική κυβέρνηση επικαλείται ως λόγο για τη μεταφορά προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα την πληρότητα των προσφυγικών καταυλισμών στα νησιά. Σύμφωνα με το Βερολίνο ωστόσο, η μεταφορά αυτή ίσως ερμηνευθεί από πρόσφυγες ως ενθάρρυνση να ξεκινήσουν ένα ταξίδι προς την Ευρώπη» αναφέρει το γερμανικό περιοδικό και υπενθυμίζει ότι «όπως γράφει η εφημερίδα Die Welt η γερμανική κυβέρνηση ζητεί "πρωτίστως αύξηση της χωρητικότητας των καταυλισμών"».
Για τρεις ενδείξεις που δείχνουν ότι η Ελλάδα «έχει γυρίσει την πλάτη στην προσφυγική πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ και τη συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας στο προσφυγικό», κάνει λόγο το γερμανικό περιοδικό Focus.
Politico: Η αποτυχία της συμφωνίας θα είχε σοβαρές επιπτώσεις
Εξαιρετικά ανήσυχος, ως προς τις επιπτώσεις που θα είχε μία ενδεχόμενη- κατά τη γνώμη του- αποτυχία της ευρωπαϊκης στρατηγικής στο προσφυγικό, δηλώνει στην ιστοσελίδα Politico ο διευθυντής της δεξαμενής σκέψης «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Σταθερότητας», Γκέραρντ Κνάους.
Ο κ. Κνάους υποστηρίζει, σε έκθεση για την υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκιας που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ότι «δεν είναι επαρκείς οι μέχρι τώρα προσπάθειες και μία αποτυχία της συμφωνίας θα είχε σοβαρές επιπτώσεις για την Ελλάδα, αλλά και για το σύνολο της Ευρώπης».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μέχρι στιγμής οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αρνούνται έστω και να αναγνωρίσουν ότι υφίσταται πρόβλημα, επαινώντας τις τουρκικές προσπάθειες στη φύλαξη των συνόρων και κάνοντας λόγο για συγκεκριμένα και θετικά αποτελέσματα, τα οποία στην πράξη διαψεύδονται από τις σοβαρές ρωγμές που εμφανίζει η συμφωνία, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάρρευσή της, δεδομένου ότι, αντί να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη μεταφορά των μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα πίσω στην Τουρκία το αποτέλεσμα είναι η συσσώρευση χιλιάδων προσφύγων στα ελληνικά νησιά.
Εν τω μεταξύ, ολοένα και δυσχεραίνει η κατάσταση στα νησιά, αφού οι αιτούντες ασύλου χρειάζεται να περιμένουν μήνες απλά και μόνο για να καταγραφούν, ενώ οι Έλληνες αξιωματούχοι, προκειμένου να εκτονώσουν την ένταση, αναγκάζονται να μεταφέρουν πολλούς από τους μετανάστες στο εσωτερικό της χώρας, σχολιάζει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με τον κ. Κνάους, η Ευρώπη θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την υπόσχεση για απελευθέρωση των θεωρήσεων ως μοχλό πίεσης απέναντι στην Τουρκία, ούτως ώστε να κερδίσει παραχωρήσεις.
Εξαιρετικά ανήσυχος, ως προς τις επιπτώσεις που θα είχε μία ενδεχόμενη- κατά τη γνώμη του- αποτυχία της ευρωπαϊκης στρατηγικής στο προσφυγικό, δηλώνει στην ιστοσελίδα Politico ο διευθυντής της δεξαμενής σκέψης «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Σταθερότητας», Γκέραρντ Κνάους.
Spiegel: Η συμφωνία «πεθαίνει» στα ελληνικά νησιά
Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, ο αριθμός των προσφύγων που κάνουν το ταξίδι προς την Ελλάδα έχει αρχίσει να αυξάνεται. Τα hot spot στα νησιά είναι γεμάτα, ενώ η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, σημειώνει το γερμανικό Spiegel σε σχετικό του ρεπορτάζ.
Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, αριθμός των προσφύγων που πέρασαν στην Ελλάδα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο είναι διπλάσιος από εκείνον του Μαΐου. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται περίπου 15.000 πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά, με τις εγκαταστάσεις να επαρκούν για τους μισούς, σημειώνεται.
Το γερμανικό περιοδικό αναφέρεται και αυτό σε δηλώσεις του διευθυντή της δεξαμενής σκέψης «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Σταθερότητας», Γκέραρντ Κνάους.
Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει ένα δίλημμα, αναφέρει ο Κράους, και οι Έλληνες δεν μπορούν να αγνοούν το χάος στα νησιά. Εάν ο Αλέξης Τσίπρας εφαρμόσει την πρόσφατη δέσμευσή του να μετακινήσει μεγάλο αριθμό προσφύγων στην ενδοχώρα θα δώσει ένα μήνυμα στους διακινητές ότι ο οδός του Αιγαίου έχει ανοίξει και πάλι. «Εάν η ΕΕ δεν κάνει κάτι, η συμφωνία για το προσφυγικό θα έχει πεθάνει σε λίγους μήνες», τονίζει.
Μετά τη συμφωνία, η Ελλάδα έχει απελάσει μόλις 643 μετανάστες, μεταξύ αυτών και 53 Σύριους που επέστρεψαν εθελοντικά πίσω στην Τουρκία. Τον Σεπτέμβριο περισσότεροι πρόσφυγες έφταναν στα ελληνικά νησιά κάθε μέρα από όσους έφυγαν από τη χώρα μέσα σε έναν ολόκληρο μήνα, τονίζει το Spiegel.
Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, ο αριθμός των προσφύγων που κάνουν το ταξίδι προς την Ελλάδα έχει αρχίσει να αυξάνεται, σημειώνει το γερμανικό περιοδικό Spiegel.
Στα νησιά οι ελληνικές αρχές δεν μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση. Στη Λέσβο 9 αξιωματούχοι έχουν επιφορτιστεί με την λήψη αποφάσεων για τις αιτήσεις περίπου 6.000 προσφύγων. Πριν από μερικούς μήνες η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα στείλει εκατοντάδες ειδικούς στην Ελλάδα, σύμφωνα όμως με την ελληνική κυβέρνηση έχουν φτάσει στη χώρα μόλις 36, σημειώνει το γερμανικό περιοδικό.
Σύμφωνα με το Spiegel, η απάντηση για τους αυξανόμενους αριθμούς των προσφυγικών ροών τους τελευταίους μήνες πρέπει να αναζητηθεί στην κατάσταση που επικρατεί στη γείτονα χώρα. Το κυνήγι για τους υποστηρικτές του πραξικοπήματος έχει παραλύσει την κρατική μηχανή της Τουρκίας. Ο Ερντογάν έχει απομακρύνει εκατοντάδες αστυνομικούς και αξιωματικούς του στρατού, ενώ οι μάχες με το PKK και οι επιχειρήσεις στη Συρία μονοπωλούν το ενδιαφέρον. «Στην παρούσα φάση, έχουμε πιο πιεστικές ανησυχίες από την αστυνόμευση των συνόρων μας» ανέφερε τούρκος αξιωματούχος στο Spiegel.
«Οι έλεγχοι που δεν γίνονται, η οικονομική πίεση στους πρόσφυγες στην Τουρκία, η αδυναμία των ελληνικών αρχών και οι γεμάτοι καταυλισμοί αποτελούν όλα παράγοντες που αυξάνουν την πίεση στην συμφωνία για το προσφυγικό. Ο πρόεδρος Ερντογάν επίσης απειλεί να διαλύσει τη συμφωνία για το θέμα της βίζας» τονίζει το Spiegel.
Τέλος, παραθέτει εκτιμήσεις του Κνάους σύμφωνα με τις οποίες εάν αποτύχει η συμφωνία για το προσφυγικό, θα υπάρξει χάος. «Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες θα φτάσουν στην Ελλάδα και θα επιχειρήσουν να σπάσουν τους φράχτες στον Βορρά. Τα Βαλκάνια θα γίνουν ένα πεδίο μάχης για μετανάστες, διακινητές, συνοριοφύλακες και στρατιώτες. Θα είναι το τέλος της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου» σημειώνει ο διευθυντής της γνωστής δεξαμενής σκέψης.
Στη Λέσβο 9 αξιωματούχοι έχουν επιφορτιστεί με την λήψη αποφάσεων για τις αιτήσεις περίπου 6.000 προσφύγων, σημειώνει το Spiegel
Διεθνής Αμνηστία: Σκόπιμα κακές οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στην Ελλάδα
«Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ελλάδα σχετικά με το προσφυγικό τελείωσε. Γιατί οι πρόσφυγες μένουν ακόμα σε σκηνές και κοντέινερ σε καταυλισμούς που θα αποτελούσαν προσωρινή λύση;" ήταν ο κεντρικός προβληματισμός που έθεσαν, η επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκών Θεσμών της Διεθνούς Αμνηστίας Ιβέρνα Μακ Γκούαν και ο διευθυντής του ελληνικού γραφείου της οργάνωσης, Ηρακλής - Σπυρίδων Ακτύπης σε συνάντηση που είχαν την Τρίτη με δημοσιογράφους.
Η κ. Μακ Γκούαν επισκέφτηκε τη Λέσβο και χαρακτήρισε τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων «τρομακτικές». «Είναι απαράδεκτο εν έτει 2016 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι πρόσφυγες να κοιμούνται μες στη λάσπη και το φαγητό να μην τρώγεται. Έχουν ξοδευτεί τόσα εκατομμύρια ευρώ, και βελτίωση δεν υπάρχει. Οπότε το θέμα είναι πολιτικό, δεν είναι οικονομικό. Δε θέλουν να βοηθήσουν για να μην ενθαρρύνουν κι άλλους ανθρώπους να περάσουν στην Ευρώπη» επισήμανε η κ. Μακ Γκούαν.
Τις διαπιστώσεις της Διεθνούς Αμνηστίας κατά την επίσκεψη της οργάνωσης στους καταυλισμούς της Αττικής, της Στερεάς και της βόρειας Ελλάδας παρουσίασε ο κ. Ακτύπης. «Οι άνθρωποι μένουν ακόμα σε σκηνές και σε κοντέινερ, (παρότι είχα εξαγγελθεί πως οι συγκεκριμένες δομές θα είχαν προσωρινό χαρακτήρα), το φαγητό είναι ακατάλληλο και ζουν μακριά από βασικές κοινωνικές δομές, όπως υγείας, εκπαίδευσης κλπ.», τόνισε.
Ο εγκλωβισμός των προσφύγων στα νησιά, οι καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου, οι άσχημες συνθήκες στους καταυλισμούς, οι κωλυσιεργία στην μετεγκατάσταση προσφύγων, η απουσία νόμιμων και ασφαλών οδών, η οικοδόμηση της «Ευρώπης –φρούριο», αλλά και η άνιση μεταχείριση ανάλογα με την εθνικότητα των προσφύγων, κινούνται στην ίδια λογική, ώστε «να μην έρθουν άλλοι πρόσφυγες», σύμφωνα με την κα ΜακΓκούαν.
H επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκών Θεσμών της Διεθνούς Αμνηστίας επισκέφτηκε τη Λέσβο και χαρακτήρισε τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων «τρομακτικές»
Τα παραπάνω έρχονται σε σύγκρουση με τη Συνθήκη της Γενεύης για το καθεστώς προστασίας των προσφύγων, υπογράμμισαν οι δυο εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας. Επίσης, έριξαν την ευθύνη, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και την ελληνική κυβέρνηση για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Η μεν ΕΕ ευθύνεται για τις πολιτικές που έχουν ακολουθηθεί, ενώ η κυβέρνηση για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά και τους καταυλισμούς, εξήγησαν οι εκπρόσωποι της οργάνωσης. Η δε «απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας», ανοίγει το δρόμο για μεμονωμένες συμφωνίες μεταξύ της ΕΕ και άλλων κρατών, για επιστροφή των προσφύγων σε χώρες μη ασφαλείς, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο το δικαίωμα στο άσυλο, συμπλήρωσαν.
Μουζάλας: Να δημιουργηθεί κίνημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Να δημιουργηθει κίνημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, κατά τις τοποθετήσεις του την Τρίτη, στις συνεδριάσεις τριών πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. O κ. Μουζάλας, εξήγησε τις ελληνικές θέσεις για το ευρωπαϊκό ζήτημα των προσφύγων και μεταναστών, ενώ προέβαλε τα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης για τη συνδρομή που αναμένουν από τους εταίρους μας στην ΕΕ.
ΠΗΓΗ ΤΗΕ ΤOC
ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΟΜΠΑΜΑ
Σύσκεψη για το χρέος θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, λίγο πριν ο Αλέξης Τσίπρας αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες. Η Αθήνα ελπίζει στη στήριξη του Μπάρακ Ομπάμα
Πίεση για λύση «πακέτο» που θα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης και την ρύθμιση για το χρέος εντείνει η ελληνική κυβέρνηση δίνοντας ταυτόχρονα συνέχεια στην κόντρα που υπάρχει με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο Γιάννης Δραγασάκης απαντώντας χθες στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών τόνισε πως «μας κάνουν μαθήματα ότι δεν είναι το χρέος το πρόβλημά μας, ή ότι το χρέος δεν είναι πρόβλημα για 10 χρόνια. Μα όταν αιωρείται μια τέτοια αβεβαιότητα πάνω από τη χώρα ότι μπορεί να αυξηθούν αύριο τα επιτόκια και το χρέος θα ξαναγίνει μη βιώσιμο ακόμα και αν θεωρούσε κάποιος λανθασμένα ότι είναι βιώσιμο, αυτό σημαίνει ότι η χώρα αυτή δεν μπορεί να προσελκύσει μακροπρόθεσμους επενδυτές».
Οι φήμες για επικείμενη πρωτοβουλία από την πλευρά του Μάριο Ντράγκι για την εξεύρεση λύσης «φουντώνουν», ενώ δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα επαφές με την ΕΚΤ να έχει και το Μέγαρο Μαξίμου στο ανώτερο επίπεδο.
«Κλειδί» των εξελίξεων θα αποτελέσει η γρήγορη ολοκλήρωση των 33 προαπαιτουμένων και αυτή είναι η εντολή που δίνει συνεχώς ο πρωθυπουργός. Να καθοριστούν οι στόχοι της ελληνικής πλευράς και να γνωρίζει η διαπραγματευτική ομάδα ακριβώς τι ζητάνε οι εταίροι έτσι ώστε να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις και χρονοτριβές.
Με τις συζητήσεις, πάντως να καθυστερούν να ξεκινήσουν πιο ρεαλιστικός στόχος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου με την πρώτη φάση να διαρκεί έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.
Στις Βρυξέλλες ο Τσίπρας
Σήμερα το βράδυ και αμέσως μετά την ομιλία του στη Βουλή στο νομοσχέδιο για την «Κοινωνική Οικονομία» αναχωρεί ο πρωθυπουργός για την Βελγική πρωτεύουσα. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως πέρα από τα ξεχωριστά ραντεβού με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις τόσο με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ όσο και με τον Μάρτιν Σουλτς.
Η οικονομία, η αξιολόγηση με το θέμα των εργασιακών να κυριαρχεί, αλλά και το χρέος θα αποτελέσουν το κυρίως «μενού» των συναντήσεων που θα έχει ο πρωθυπουργός σε μια Σύνοδο Κορυφής που θεωρείται πολύ σημαντική για την ελληνική πλευρά, καθώς στην επίσημη ατζέντα περιλαμβάνεται και το προσφυγικό.
Ο πρωθυπουργός με το οικονομικό επιτελείο και τους συνεργάτες του αναμένεται να πραγματοποιήσει σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ειδική σύσκεψη για το θέμα του χρέους και τους στόχους που θέτει η ελληνική πλευρά για την βραχυπρόθεσμη λύση του μέχρι το τέλος του έτους.
Ο Ομπάμα στην Αθήνα
Σαν «βόμβα» έσκασε χθες η είδηση πως ο Αμερικανός πρόεδρος αμέσως μετά τις εκλογές θα πραγματοποιήσει επίσκεψη τόσο στο Βερολίνο όσο και στην Αθήνα.
Οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι πως έχουν ήδη προχωρήσει οι επαφές και οι συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον σχετικά με τις υψηλές οργανωτικές προδιαγραφές (μέτρα ασφαλείας) που προϋποθέτει η επίσκεψη ενός Αμερικανού προέδρου στην Αθήνα.
Από το Μέγαρο Μαξίμου τη δεδομένη χρονική στιγμή αποφεύγουν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα, ενδεχομένως στις 15 Νοεμβρίου, περιμένοντας τις επίσημες ανακοινώσεις από τον Λευκό Οίκο.
Σε κάθε περίπτωση η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου θα είναι ένα καλό μήνυμα ειδικά για το θέμα του χρέους όπου η ελληνική πλευρά ελπίζει και στην παρέμβαση του Αμερικανικού παράγοντα προκειμένου να βρεθεί η λύση του. Ευελπιστούν στην μεγαλύτερη δυνατή στήριξη τη στιγμή που θα έχει προηγηθεί και ταξίδι του Μπάρακ Ομπάμα και στο Βερολίνο. Η χρονική συγκυρία, άλλωστε θα είναι η καλύτερη δυνατή προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας να εντείνει την πίεση προς τους δανειστές.
ΠΗΓΗ NEWS 247