ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ...ΦΙΛΟΔΩΡΗΜΑ
Μεγάλες μειώσεις που φτάνουν ακόμα και στο 53% φέρνει ο νόμος Κατρούγκαλου για τους νέους συνταξιούχους την ώρα που στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ συσσωρεύονται χιλιάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης που διεκπεραιώνονται με καθυστερήσεις που ξεκινούν από έναν χρόνο και ξεπερνούν ακόμα και τα τρία.
Σε ό,τι αφορά στο ΙΚΑ είναι 61.000 οι κύριες συντάξεις που εκκρεμούν ενώ σε όλα τα ταμεία είναι στην... αναμονή 120.000 συνταξιούχοι για την κύρια σύνταξη και 125.000 για επικουρικές. Το ποσό που απαιτείται έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, αγγίζει το 1,4 δισ. ευρώ. Οσοι υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης από τον Ιούλιο του 2015 ως το Μάιο του 2016 δεν παίρνουν ούτε την παλιά κατώτατη, αλλά ούτε και τη βασική σύνταξη του νέου συστήματος ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχουν δοθεί συντάξεις χηρείας που είναι μόλις 150 ευρώ το μήνα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής.
Την ίδια ώρα 250.000 δικαιούχοι επικουρικών ήρθαν αντιμέτωποι χθες και με την παρακράτηση των αναδρομικών, καθώς οι μειώσεις έχουν ισχύ από τον περασμένο Ιούνιο.
Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων στο ΙΚΑ (ΠΟΣΕ ΙΚΑ) Γιώργος Κυριακόπουλος, από το βήμα του 24ου Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου της Ομοσπονδίας, το ασφαλιστικό σύστημα μετατρέπεται σε ένα σύστημα αμφίβολης κοινωνικής αποτελεσματικότητας, καθώς ο νόμος Κατρούγκαλου οδηγεί σε σημαντική μείωση τις νέες συντάξεις, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στις συντάξεις χηρείας, μετατρέπει την παροχή σε... φιλοδώρημα της τάξεως των 150 ευρώ...
Ειδικά για τις μειώσεις συντάξεων, ο κ. Κυριακόπουλος παρουσίασε παραδείγματα που αφορούν νέες συντάξεις. Η βασική αλλαγή που οδηγεί και σε σημαντικές απώλειες τους νέους συνταξιούχους, έρχεται με βάση τον νόμο 4387/2016. Είναι ενδεικτικό ότι με αποδοχές 1.500 ευρώ στα 30 χρόνια, ένας νέος συνταξιούχος δικαιούται σύνταξη 780 ευρώ, ενώ με τον παλαιό τρόπο υπολογισμού η σύνταξή του θα ήταν 870 ευρώ.
Ο νόμος Κατρούγκαλου αλλάζει και τον υπολογισμό των συντάξεων και προβλέπει ποσό εθνικής και ανταποδοτικής ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και τις αποδοχές. Οι αναπροσαρμογές όμως αυτές φέρνουν νέες μειώσεις. Για παράδειγμα εργαζόμενος με 1.500 στα 30 έτη ασφάλισης η σύνταξη θα υπολογιστεί στα 780 ευρώ και όχι στα 870 όπως πριν, ενώ για 35 έτη ασφάλισης θα είναι στα 895 ευρώ, αντί για 1.070, ενώ ακόμη μεγαλύτερη θα είναι η περικοπή για έναν συνταξιούχο με 40 έτη ασφάλισης που θα πάρει τελικά στο χέρι 1.026 ευρώ αντί για 1.260 ευρώ.
Οι συνταξιούχοι διοργανώνουν σήμερα στις 10 το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης για να επιστρέψουν στον αποστολέα τους Γιώργο Κατρούγκαλο τις επαίσχυντες, όπως τις χαρακτηρίζουν, επιστολές που έλαβαν από το υπουργείο Εργασίας μετά από τις περικοπές στις επικουρικές τους συντάξεις.
ΠΗΓΗ ΤΗΕ TOC
O ΠΑΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Για την επίσκεψή του στη Βενεζουέλα μίλησε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.
Καλεσμένος στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ και στους Δημήτρη Οικονόμου και Βασίλη Λυριτζή ο κ. Παππάς κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με τις αποκαλύψεις για το ταξίδι στη Βενεζουέλα και τις σχέσεις με τον Κύπριο δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου.
«Το ταξίδι έγινε 1,5 χρόνο πριν γίνουμε κυβέρνηση», είπε ο Νίκος Παππάς εξηγώντας ότι έγινε σε μια περίοδο που η Βενεζουέλα αναζητούσε σχέσεις με άλλες χώρες και η τότε ελληνική κυβέρνηση Σαμαρά δεν ήθελε να έχει την παραμικρή επαφή.
«Πρόκειται για τη χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου, δεν υπάρχει λόγος να μην αναπτύσσει κανείς σχέσεις μαζί της» εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας προσθέτοντας ότι η Ιταλία, η Ισπανία και η Κίνα έχουν σχέσεις με την Βενεζουέλα.
Ο Νίκος Παππάς διευκρίνισε πως επρόκειτο για ένα πολιτικό ταξίδι που έγινε με σκοπό τη γνωριμία με την πολιτική ηγεσία της χώρας και τη διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας. Στη συνέχεια απαντώντας για το αν επρόκειτο για ένα πολιτικό ταξίδι και μόνο και για το τι εννοούσε όταν αναφέρθηκε στην προμήθεια σούπερ μάρκετ ο ίδιος διευκρίνισε ότι εννοούσε την προμήθεια των σούπερ μάρκετ της χώρας της Λατινικής Αμερικής με ελληνικά προϊόντα. «Τα κρατικά σούπερ μάρκετ προμηθεύονται με διακρατικές συμφωνίες και επειδή η Ελλάδα έχει προϊόντα...» είπε χαρακτηριστικά. «Οικονομικές σχέσεις δεν έχουμε με τη Βενεζουέλα, θα ήταν ευχής έργο να είχαμε με τη χώρα που έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου», προσέθεσε.
Οσον αφορά στον Αρτέμη Αρτεμίου ο υπουργός Επικρατείας παρέπεμψε στον ίδιο λέγοντας ότι ο Κύπριος δικηγόρος είναι μόνος του αρμόδιος να αποκαλύψει ττο σκοπό του ταξιδιού του στη Βενεζουέλα.
Παράλληλα, ο κ. Παππάς, άφησε αιχμές λέγοντας ότι το ότι ξεθάφτηκε ένα ταξίδι και επιχειρήθηκε να φτιαχτούν σκιές είναι μέρος προσπάθειας συμψηφισμών, ενώ έκανε λόγο για εισαγόμενη προπαγάνδα ότι η Αριστερά χρηματοδοτείται από άλλα κράτη. Μάλιστα στο σημείο εκείνο εκτόξευσε πυρά κατά της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι η μόνη αλήθεια είναι ότι αυτά χρηματοδοτούνταν από τη Siemens. Πρόσθεσε μάλιστα ότι έχει δει 150 επενδυτές και αναρωτήθηκε «τι να κάνω να κυνηγάω κάθε σπέκουλα;».
Πηγή: www.iefimerida.gr
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ
Η νέα τροπολογία που συζητείται σήμερα στη Βουλή αναστέλλει την κατάργηση του επίμαχου άρθρου 2Α και «παγώνει» προς ώρας αντί να αφαιρεί τις αυξημένες αρμοδιότητες του υπουργού - Με σύμμαχο την απόφαση του ΣτΕ, η ΝΔ ζητά την πλήρη απόσυρση του νόμου Παππά
Στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να μεταφερθεί η πολιτική σκακιέρα για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και τη συγκρότηση του ΕΣΡ με αφορμή τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση και η οποία προβλέπει αναστολή του άρθρου 2Α του νόμου Παππά
Η κυβέρνηση υπό το βάρος της απόφασης του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες, προσπαθεί να στήσει την άμυνά της προκειμένου να υποστεί τις μικρότερες απώλειες κι αν είναι δυνατόν να βγει στην αντεπίθεση.
Αυτό το επιχειρεί παρουσιάζοντας μικρές, επουσιώδεις και «πονηρές» βελτιώσεις (ή εκ του περισσού όπως παραδέχθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης) ως κινήσεις καλής θελήσεως και συναινετικότητας που πραγματικό στόχο έχουν να εμφανίσει την αντιπολίτευση ως αδιάλλακτη αλλά και να μην επιστρέψει -ως είναι υποχρεωμένη από το ΣτΕ- τις αρμοδιότητες για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου στο ΕΣΡ.
Αναστολή της λειτουργίας του αρ.2Α ή της κατάργησής του;
Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε κινείται και η επίμαχη τροπολογία που προβλέπει την αναστολή του άρθρου 2 Α του νόμου Παππά αλλά και η αναφορά που φέρεται να έκανε ο υπουργός Επικρατείας σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι ενδέχεται να προστεθεί παράγραφος που θα ορίζει ότι για το ζήτημα του αριθμού των εκπεμπόμενων καναλιών (σ.σ. παραμένει στην αρμοδιότητα του υπουργού) θα απαιτείται και σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ.
Τι ισχύει όμως για το άρθρο 2 Α; Πρόκειται για διάταξη που είχε προστεθεί στο νόμο τον περασμένο Φεβρουάριο ως τροπολογία μετά το αδιέξοδο για την συγκρότηση του ΕΣΡ.
Περιελάμβανε την απόφαση -και όχι την αρμοδιότητα- του υπουργού για τις τέσσερις δημοπρατούμενες άδειες και όριζε πως ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί από την γενική γραμματεία Ενημέρωσης. Προέβλεπε όμως ότι το άρθρο 2 Α ισχύει άπαξ και πως αμέσως μετά την διενέργεια του πρώτου διαγωνισμού - που ήδη έχει διεξαχθεί - ακυρώνεται και ο νόμος 4339/2015 επανέρχεται στην αρχική του μορφή (σ.σ. η οποία ούτως ή άλλως προβλέπει ότι ο αριθμός των αδειών καθορίζεται από τον υπουργό μετά από αιτιολογημένη γνώμη του ΕΣΡ και δημόσια διαβούλευση).
Συγκεκριμένα η 2η παράγραφος του επίμαχου άρθρου αναφέρει επί λέξει «Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος, η διαγωνιστική διαδικασία για τη χορήγηση των αδειών της προηγούμενης παραγράφου διενεργείται από τον Υπουργό στον οποίο έχουν ανατεθεί οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, ο οποίος εκδίδει τη σχετική προκήρυξη, χορηγεί τις άδειες και προβαίνει σε όλες τις επιμέρους ενέργειες που προβλέπονται από τα άρθρα 3 έως και 15 του παρόντος».
Υπό αυτά τα δεδομένα, η νέα τροπολογία που συζητείται σήμερα αναστέλλει την κατάργηση του επίμαχου άρθρου και «παγώνει» προς ώρας αντί να αφαιρεί τις αυξημένες αρμοδιότητες του υπουργού.
ΝΔ: 2+1 βήματα για ΕΣΡ
Από την άλλη πλευρά, η αξιωματική αντιπολίτευση με σύμμαχο την απόφαση του ΣτΕ, πολιορκεί ακατάπαυστα την κυβέρνηση ζητώντας την πλήρη απόσυρση του νόμου Παππά που θα ολοκληρώσει την συντριπτική ήττα του Μεγάρου Μαξίμου σε ένα πεδίο που κατά το προηγούμενο διάστημα θεωρούταν προνομιακό για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Από το στρατόπεδο της ΝΔ εξηγούν ότι ο δρόμος της συναίνεσης για την συγκρότηση του ΕΣΡ περνά μέσα από τρία συγκεκριμένα βήματα:
-ακύρωση του νόμου Παππά
-νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο στην βάση της απόφασης του ΣτΕ που θα μεταφέρει όλες τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ -ακόμα και αυτής τους καθορισμού του αριθμού των εκπεμπόμενων καναλιών
-στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής με πρόσωπα κοινής αποδοχής.
Επιπροσθέτως, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς έχει απολέσει κάθε ίχνος προσωπικής αξιοπιστίας, δεν εμπνέει εμπιστοσύνη ενώ με δηλώσεις σαν κι αυτές με τις οποίες επιμένει στον αριθμό 4 για τους τηλεοπτικούς σταθμούς υπονομεύει και τις όποιες προσπάθειες συναίνεσης που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.
Υπό αυτά η υπουργική τροπολογία με την μορφή που κατατέθηκε αναμένεται να καταψηφιστεί από τη ΝΔ.
Επιφυλακτικότητα από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη αν και στην πρόσφατη Διάσκεψη των Προέδρων στήριξε την πρόταση του κ. Βούτση για την συγκρότηση του ΕΣΡ, δεχόμενη τις διαβεβαιώσεις του περι μεταφοράς όλων των αρμοδιοτήτων στην Ανεξάρτητη Αρχή, αναμένεται να εμφανιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής με μια σειρά από προϋποθέσεις προκειμένου να στηρίξει την τροπολογία του κ. Παππά. Πηγές από την Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζουν ότι βασική αιτία της δυσπιστίας αποτελεί το πρόσωπο του υπουργού Επικρατείας το οποίο με συνεχείς δηλώσεις δημιουργεί έντονο προβληματισμό για το κατά πόσο είναι διατεθειμένος να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του ΣτΕ. Σε κάθε περίπτωση οι βουλευτές αναμένεται να ζητήσουν την πλήρη κατάργηση του άρθρου 2Α και όχι την αναστολή του όπως προβλέπει η τροπολογία και ρητές διαβεβαιώσεις περί επαναφοράς του ενισχυμένου ρόλου του ΕΣΡ. Επισημαίνουν δε ότι η εξέλιξη της αυριανής συζήτησης θα καθορίσει και την τελική τους στάση στην ψηφοφορία.
Ποτάμι: όλες οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ
Συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την θετική του ψήφο αναμένεται να θέσει και το Ποτάμι. Συγκεκριμένα, θα ζητηθεί η κατάργηση συνολικά του άρθρου 2 του νόμου Παππά και η μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ (σ.σ. και του καθορισμού του αριθμού των τηλεοπτικών σταθμών).
Πιθανότατα δεν θα δώσουν θετική ψήφο ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων.
Τι αναφέρει η τροπολογία
Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή τροπολογία αναστέλλει την εφαρμογή του άρθρου 2Α του νόμου 4339/2015.
Να σημειωθεί ότι το άρθρο 2Α που αναστέλλεται προβλέπει τα εξής:
1. Ο αριθμός των δημοπρατούμενων αδειών παροχών περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου ορίζεται σε τέσσερις (4) για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition).
2. Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος, η διαγωνιστική διαδικασία για τη χορήγηση των αδειών της προηγούμενης παραγράφου διενεργείται από τον Υπουργό στον οποίο έχουν ανατεθεί οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, ο οποίος εκδίδει τη σχετική προκήρυξη, χορηγεί τις άδειες και προβαίνει σε όλες τις επιμέρους ενέργειες που προβλέπονται από τα άρθρα 3 έως και 15 του παρόντος.
Με απόφαση του ίδιου Υπουργού ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα εφαρμογής των ως άνω διατάξεων και δύνανται να μεταβιβαστούν επιμέρoυς αρμοδιότητες της διαγωνιστικής διαδικασίας στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
3. Η τιμή εκκίνησης για την ανωτέρω κατηγορία δημοπρατούμενων αδειών καθορίζεται με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Υπουργού στον οποίο έχουν ανατεθεί οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Μεγάλες μειώσεις που φτάνουν ακόμα και στο 53% φέρνει ο νόμος Κατρούγκαλου για τους νέους συνταξιούχους την ώρα που στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ συσσωρεύονται χιλιάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης που διεκπεραιώνονται με καθυστερήσεις που ξεκινούν από έναν χρόνο και ξεπερνούν ακόμα και τα τρία.
Σε ό,τι αφορά στο ΙΚΑ είναι 61.000 οι κύριες συντάξεις που εκκρεμούν ενώ σε όλα τα ταμεία είναι στην... αναμονή 120.000 συνταξιούχοι για την κύρια σύνταξη και 125.000 για επικουρικές. Το ποσό που απαιτείται έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, αγγίζει το 1,4 δισ. ευρώ. Οσοι υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης από τον Ιούλιο του 2015 ως το Μάιο του 2016 δεν παίρνουν ούτε την παλιά κατώτατη, αλλά ούτε και τη βασική σύνταξη του νέου συστήματος ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχουν δοθεί συντάξεις χηρείας που είναι μόλις 150 ευρώ το μήνα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής.
Την ίδια ώρα 250.000 δικαιούχοι επικουρικών ήρθαν αντιμέτωποι χθες και με την παρακράτηση των αναδρομικών, καθώς οι μειώσεις έχουν ισχύ από τον περασμένο Ιούνιο.
Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων στο ΙΚΑ (ΠΟΣΕ ΙΚΑ) Γιώργος Κυριακόπουλος, από το βήμα του 24ου Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου της Ομοσπονδίας, το ασφαλιστικό σύστημα μετατρέπεται σε ένα σύστημα αμφίβολης κοινωνικής αποτελεσματικότητας, καθώς ο νόμος Κατρούγκαλου οδηγεί σε σημαντική μείωση τις νέες συντάξεις, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στις συντάξεις χηρείας, μετατρέπει την παροχή σε... φιλοδώρημα της τάξεως των 150 ευρώ...
Ειδικά για τις μειώσεις συντάξεων, ο κ. Κυριακόπουλος παρουσίασε παραδείγματα που αφορούν νέες συντάξεις. Η βασική αλλαγή που οδηγεί και σε σημαντικές απώλειες τους νέους συνταξιούχους, έρχεται με βάση τον νόμο 4387/2016. Είναι ενδεικτικό ότι με αποδοχές 1.500 ευρώ στα 30 χρόνια, ένας νέος συνταξιούχος δικαιούται σύνταξη 780 ευρώ, ενώ με τον παλαιό τρόπο υπολογισμού η σύνταξή του θα ήταν 870 ευρώ.
Ο νόμος Κατρούγκαλου αλλάζει και τον υπολογισμό των συντάξεων και προβλέπει ποσό εθνικής και ανταποδοτικής ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και τις αποδοχές. Οι αναπροσαρμογές όμως αυτές φέρνουν νέες μειώσεις. Για παράδειγμα εργαζόμενος με 1.500 στα 30 έτη ασφάλισης η σύνταξη θα υπολογιστεί στα 780 ευρώ και όχι στα 870 όπως πριν, ενώ για 35 έτη ασφάλισης θα είναι στα 895 ευρώ, αντί για 1.070, ενώ ακόμη μεγαλύτερη θα είναι η περικοπή για έναν συνταξιούχο με 40 έτη ασφάλισης που θα πάρει τελικά στο χέρι 1.026 ευρώ αντί για 1.260 ευρώ.
Οι συνταξιούχοι διοργανώνουν σήμερα στις 10 το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης για να επιστρέψουν στον αποστολέα τους Γιώργο Κατρούγκαλο τις επαίσχυντες, όπως τις χαρακτηρίζουν, επιστολές που έλαβαν από το υπουργείο Εργασίας μετά από τις περικοπές στις επικουρικές τους συντάξεις.
ΠΗΓΗ ΤΗΕ TOC
O ΠΑΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Για την επίσκεψή του στη Βενεζουέλα μίλησε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.
Καλεσμένος στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ και στους Δημήτρη Οικονόμου και Βασίλη Λυριτζή ο κ. Παππάς κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με τις αποκαλύψεις για το ταξίδι στη Βενεζουέλα και τις σχέσεις με τον Κύπριο δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου.
«Το ταξίδι έγινε 1,5 χρόνο πριν γίνουμε κυβέρνηση», είπε ο Νίκος Παππάς εξηγώντας ότι έγινε σε μια περίοδο που η Βενεζουέλα αναζητούσε σχέσεις με άλλες χώρες και η τότε ελληνική κυβέρνηση Σαμαρά δεν ήθελε να έχει την παραμικρή επαφή.
«Πρόκειται για τη χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου, δεν υπάρχει λόγος να μην αναπτύσσει κανείς σχέσεις μαζί της» εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας προσθέτοντας ότι η Ιταλία, η Ισπανία και η Κίνα έχουν σχέσεις με την Βενεζουέλα.
Ο Νίκος Παππάς διευκρίνισε πως επρόκειτο για ένα πολιτικό ταξίδι που έγινε με σκοπό τη γνωριμία με την πολιτική ηγεσία της χώρας και τη διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας. Στη συνέχεια απαντώντας για το αν επρόκειτο για ένα πολιτικό ταξίδι και μόνο και για το τι εννοούσε όταν αναφέρθηκε στην προμήθεια σούπερ μάρκετ ο ίδιος διευκρίνισε ότι εννοούσε την προμήθεια των σούπερ μάρκετ της χώρας της Λατινικής Αμερικής με ελληνικά προϊόντα. «Τα κρατικά σούπερ μάρκετ προμηθεύονται με διακρατικές συμφωνίες και επειδή η Ελλάδα έχει προϊόντα...» είπε χαρακτηριστικά. «Οικονομικές σχέσεις δεν έχουμε με τη Βενεζουέλα, θα ήταν ευχής έργο να είχαμε με τη χώρα που έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου», προσέθεσε.
Οσον αφορά στον Αρτέμη Αρτεμίου ο υπουργός Επικρατείας παρέπεμψε στον ίδιο λέγοντας ότι ο Κύπριος δικηγόρος είναι μόνος του αρμόδιος να αποκαλύψει ττο σκοπό του ταξιδιού του στη Βενεζουέλα.
Παράλληλα, ο κ. Παππάς, άφησε αιχμές λέγοντας ότι το ότι ξεθάφτηκε ένα ταξίδι και επιχειρήθηκε να φτιαχτούν σκιές είναι μέρος προσπάθειας συμψηφισμών, ενώ έκανε λόγο για εισαγόμενη προπαγάνδα ότι η Αριστερά χρηματοδοτείται από άλλα κράτη. Μάλιστα στο σημείο εκείνο εκτόξευσε πυρά κατά της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι η μόνη αλήθεια είναι ότι αυτά χρηματοδοτούνταν από τη Siemens. Πρόσθεσε μάλιστα ότι έχει δει 150 επενδυτές και αναρωτήθηκε «τι να κάνω να κυνηγάω κάθε σπέκουλα;».
Πηγή: www.iefimerida.gr
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ
Η νέα τροπολογία που συζητείται σήμερα στη Βουλή αναστέλλει την κατάργηση του επίμαχου άρθρου 2Α και «παγώνει» προς ώρας αντί να αφαιρεί τις αυξημένες αρμοδιότητες του υπουργού - Με σύμμαχο την απόφαση του ΣτΕ, η ΝΔ ζητά την πλήρη απόσυρση του νόμου Παππά
Στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να μεταφερθεί η πολιτική σκακιέρα για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και τη συγκρότηση του ΕΣΡ με αφορμή τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση και η οποία προβλέπει αναστολή του άρθρου 2Α του νόμου Παππά
Η κυβέρνηση υπό το βάρος της απόφασης του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες, προσπαθεί να στήσει την άμυνά της προκειμένου να υποστεί τις μικρότερες απώλειες κι αν είναι δυνατόν να βγει στην αντεπίθεση.
Αυτό το επιχειρεί παρουσιάζοντας μικρές, επουσιώδεις και «πονηρές» βελτιώσεις (ή εκ του περισσού όπως παραδέχθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης) ως κινήσεις καλής θελήσεως και συναινετικότητας που πραγματικό στόχο έχουν να εμφανίσει την αντιπολίτευση ως αδιάλλακτη αλλά και να μην επιστρέψει -ως είναι υποχρεωμένη από το ΣτΕ- τις αρμοδιότητες για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου στο ΕΣΡ.
Αναστολή της λειτουργίας του αρ.2Α ή της κατάργησής του;
Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε κινείται και η επίμαχη τροπολογία που προβλέπει την αναστολή του άρθρου 2 Α του νόμου Παππά αλλά και η αναφορά που φέρεται να έκανε ο υπουργός Επικρατείας σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι ενδέχεται να προστεθεί παράγραφος που θα ορίζει ότι για το ζήτημα του αριθμού των εκπεμπόμενων καναλιών (σ.σ. παραμένει στην αρμοδιότητα του υπουργού) θα απαιτείται και σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ.
Τι ισχύει όμως για το άρθρο 2 Α; Πρόκειται για διάταξη που είχε προστεθεί στο νόμο τον περασμένο Φεβρουάριο ως τροπολογία μετά το αδιέξοδο για την συγκρότηση του ΕΣΡ.
Περιελάμβανε την απόφαση -και όχι την αρμοδιότητα- του υπουργού για τις τέσσερις δημοπρατούμενες άδειες και όριζε πως ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί από την γενική γραμματεία Ενημέρωσης. Προέβλεπε όμως ότι το άρθρο 2 Α ισχύει άπαξ και πως αμέσως μετά την διενέργεια του πρώτου διαγωνισμού - που ήδη έχει διεξαχθεί - ακυρώνεται και ο νόμος 4339/2015 επανέρχεται στην αρχική του μορφή (σ.σ. η οποία ούτως ή άλλως προβλέπει ότι ο αριθμός των αδειών καθορίζεται από τον υπουργό μετά από αιτιολογημένη γνώμη του ΕΣΡ και δημόσια διαβούλευση).
Συγκεκριμένα η 2η παράγραφος του επίμαχου άρθρου αναφέρει επί λέξει «Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος, η διαγωνιστική διαδικασία για τη χορήγηση των αδειών της προηγούμενης παραγράφου διενεργείται από τον Υπουργό στον οποίο έχουν ανατεθεί οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, ο οποίος εκδίδει τη σχετική προκήρυξη, χορηγεί τις άδειες και προβαίνει σε όλες τις επιμέρους ενέργειες που προβλέπονται από τα άρθρα 3 έως και 15 του παρόντος».
Υπό αυτά τα δεδομένα, η νέα τροπολογία που συζητείται σήμερα αναστέλλει την κατάργηση του επίμαχου άρθρου και «παγώνει» προς ώρας αντί να αφαιρεί τις αυξημένες αρμοδιότητες του υπουργού.
ΝΔ: 2+1 βήματα για ΕΣΡ
Από την άλλη πλευρά, η αξιωματική αντιπολίτευση με σύμμαχο την απόφαση του ΣτΕ, πολιορκεί ακατάπαυστα την κυβέρνηση ζητώντας την πλήρη απόσυρση του νόμου Παππά που θα ολοκληρώσει την συντριπτική ήττα του Μεγάρου Μαξίμου σε ένα πεδίο που κατά το προηγούμενο διάστημα θεωρούταν προνομιακό για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Από το στρατόπεδο της ΝΔ εξηγούν ότι ο δρόμος της συναίνεσης για την συγκρότηση του ΕΣΡ περνά μέσα από τρία συγκεκριμένα βήματα:
-ακύρωση του νόμου Παππά
-νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο στην βάση της απόφασης του ΣτΕ που θα μεταφέρει όλες τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ -ακόμα και αυτής τους καθορισμού του αριθμού των εκπεμπόμενων καναλιών
-στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής με πρόσωπα κοινής αποδοχής.
Επιπροσθέτως, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς έχει απολέσει κάθε ίχνος προσωπικής αξιοπιστίας, δεν εμπνέει εμπιστοσύνη ενώ με δηλώσεις σαν κι αυτές με τις οποίες επιμένει στον αριθμό 4 για τους τηλεοπτικούς σταθμούς υπονομεύει και τις όποιες προσπάθειες συναίνεσης που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.
Υπό αυτά η υπουργική τροπολογία με την μορφή που κατατέθηκε αναμένεται να καταψηφιστεί από τη ΝΔ.
Επιφυλακτικότητα από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη αν και στην πρόσφατη Διάσκεψη των Προέδρων στήριξε την πρόταση του κ. Βούτση για την συγκρότηση του ΕΣΡ, δεχόμενη τις διαβεβαιώσεις του περι μεταφοράς όλων των αρμοδιοτήτων στην Ανεξάρτητη Αρχή, αναμένεται να εμφανιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής με μια σειρά από προϋποθέσεις προκειμένου να στηρίξει την τροπολογία του κ. Παππά. Πηγές από την Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζουν ότι βασική αιτία της δυσπιστίας αποτελεί το πρόσωπο του υπουργού Επικρατείας το οποίο με συνεχείς δηλώσεις δημιουργεί έντονο προβληματισμό για το κατά πόσο είναι διατεθειμένος να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του ΣτΕ. Σε κάθε περίπτωση οι βουλευτές αναμένεται να ζητήσουν την πλήρη κατάργηση του άρθρου 2Α και όχι την αναστολή του όπως προβλέπει η τροπολογία και ρητές διαβεβαιώσεις περί επαναφοράς του ενισχυμένου ρόλου του ΕΣΡ. Επισημαίνουν δε ότι η εξέλιξη της αυριανής συζήτησης θα καθορίσει και την τελική τους στάση στην ψηφοφορία.
Ποτάμι: όλες οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ
Συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την θετική του ψήφο αναμένεται να θέσει και το Ποτάμι. Συγκεκριμένα, θα ζητηθεί η κατάργηση συνολικά του άρθρου 2 του νόμου Παππά και η μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ (σ.σ. και του καθορισμού του αριθμού των τηλεοπτικών σταθμών).
Πιθανότατα δεν θα δώσουν θετική ψήφο ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων.
Τι αναφέρει η τροπολογία
Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή τροπολογία αναστέλλει την εφαρμογή του άρθρου 2Α του νόμου 4339/2015.
Να σημειωθεί ότι το άρθρο 2Α που αναστέλλεται προβλέπει τα εξής:
1. Ο αριθμός των δημοπρατούμενων αδειών παροχών περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου ορίζεται σε τέσσερις (4) για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition).
2. Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος, η διαγωνιστική διαδικασία για τη χορήγηση των αδειών της προηγούμενης παραγράφου διενεργείται από τον Υπουργό στον οποίο έχουν ανατεθεί οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, ο οποίος εκδίδει τη σχετική προκήρυξη, χορηγεί τις άδειες και προβαίνει σε όλες τις επιμέρους ενέργειες που προβλέπονται από τα άρθρα 3 έως και 15 του παρόντος.
Με απόφαση του ίδιου Υπουργού ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα εφαρμογής των ως άνω διατάξεων και δύνανται να μεταβιβαστούν επιμέρoυς αρμοδιότητες της διαγωνιστικής διαδικασίας στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
3. Η τιμή εκκίνησης για την ανωτέρω κατηγορία δημοπρατούμενων αδειών καθορίζεται με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Υπουργού στον οποίο έχουν ανατεθεί οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ