ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ
Τις επόμενες μέρες θα δούμε πού θα καταλήξει η «μπίλια» του ελληνικού χρέους - ΔΝΤ και Βερολίνο πιέζουν ο ένας τον άλλον (και όλοι μαζί την χώρα μας)
«Μπιλιάρδο» με τα χρέη της Ελλάδας παίζει πλέον όλη η Ευρώπη.
Από τη μια η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για να μην ενδώσει στα σκληρά μέτρα λιτότητας που της ζητούν οι δανειστές πριν πάρει τουλάχιστον μια «ανάσα» ελάφρυνσης χρέους, ενώ από την άλλη ΔΝΤ και Βερολίνο πιέζουν ο ένας τον άλλον (και όλοι μαζί την χώρα μας).
«Σφήνα» μπαίνουν όμως και οι υπερχρεωμένοι νότιοευρωπαίοι (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία) που φοβούνται πως μετά την Ελλάδα θα έρθει η σειρά τους και επιθυμούν να δοθεί μια λύση στα μέτρα τους, για να αποφύγουν δυσάρεστες καταστάσεις στο μέλλον για τις ίδιες.
Πρόκειται για μια τριπλή «καραμπόλα», που θα κρίνει τις επόμενες μέρες πού θα καταλήξει η μπίλια του ελληνικού χρέους:
1.Μεθαύριο Παρασκευή ή το Σάββατο (δυο-τρεις μέρες δηλαδή πριν το Euro Working Group της 28ης Νοεμβρίου που καλείται να προεγκρίνει το «κουτσό» συμπληρωματικό Μνημόνιο που συμφώνησαν κυβέρνηση και θεσμοί) αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να διεξαχθεί τηλεδιάσκεψη του κυρίου Ευκλείδη Τσακαλώτου, της κυρίας Έφης Αχτσιόγλου, του κυρίου Σταθάκη και των υπολοίπων υπουργών που μετέχουν στις συσκέψεις με τους θεσμούς, για να φανεί αν θα βρεθεί λύση σε κάποια από τα ανοικτά κεφάλαια του επικαιροποιημένου Μνημονίου που άφησαν οι δανειστές πριν αναχωρήσουν εχθές από την Αθήνα.
Και αν ακόμα φανεί κάποια σύγκλιση όμως στον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τις «κόκκινες» οφειλές των επιχειρήσεων ή στα Ενεργειακά (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΝΟΜΕ), θεωρείται απίθανο να υπάρξει συμφωνία για τα Εργασιακά (απολύσεις, επαναφορά συλλογικών συμβάσεων εργασίας, απεργίες, lock-out). Όσο το θέμα παραμένει ανοικτό, δεν θα κλείνει η αξιολόγηση και η αβεβαιότητα παρατείνεται.
Επιπλέον το κείμενο των θεσμών κρύβει μεγάλες παγίδες και για μέτρα λιτότητας: προβλέπει την σύνταξη Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2017-2020, με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά. Το ΔΝΤ θεωρεί ότι τα υφιστάμενα μέτρα που προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με τους Ευρωπαίους δανειστές φέρνει πλέονασμα έως 1,5% το πολύ.
Η κυβέρνηση όμως θέλει να αποφύγει να νομοθετήσει προκαταβολικά μέτρα για το 2018 και μετά, που μπορεί και να μην χρειαστούν στην περίπτωση που συμφωνηθεί μείωση στους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα στην διετία 2019-2020. Επίσης παραμένει «τρύπα» περίπου 400 εκατ. ευρώ για το 2018, που απαιτεί και άλλα μέτρα για να καλυφθεί.
2.Την Παρασκευή επίσης, στο Βερολίνο θα διεξαχθεί και μίνι-σύνοδος του επωνομαζόμενου "Washington Group". Εκεί οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, Γαλλίας, Ολλανδίας, Ιταλίας και Ισπανίας, θα κάνουν παζάρια με επιτελείς των θεσμών που δανείζουν την Ελλάδα (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) για το ελληνικό χρέος, ερήμην της Ελλάδος.
Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, δηλαδή χώρες με προβλήματα χρέους όπως της χώρας μας, θέλουν να δοθεί λύση που να ικανοποιεί και τις δικές τους ανάγκες, όπως έδειξε και η χθεσινή παρέμβαση του Πορτογάλου υπουργού Οικονομικών για να δοθεί «εδώ και τώρα» ευρωπαϊκή λύση στο ελληνικό ζήτημα, ακόμα και χωρίς την εμπλοκή του ΔΝΤ. Αλλά, χθες μόλις, και ο Ιταλός πρόεδρος Ρέντσι ζήτησε από την ΕΕ να ελέγξει τα οικονομικά της Γερμανίας, με το αιτιολογικό ότι τα υψηλά πλεονάσματα της χώρας αυτής δημιουργούν προβλήματα και ελλείμματα στις νότιες χώρες. Η Γαλλία επίσης ευνοεί ποικιλοτρόπως τα ελληνικά αιτήματα.
Αντίθετος στα σενάρια ελάφρυνσης όμως τάσσεται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ωστόσο το Γερμανικό Κοινοβούλιο έχει εγκρίνει την προσφορά βοήθειας στην Ελλάδα με τον όρο πως θα συμμετάσχει και το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Το ΔΝΤ με τη σειρά του όμως, αξιώνει ελάφρυνση του χρέους ή και νέα μέτρα λιτότητας στη χώρα μας, αλλιώς δεν μπαίνει στο πρόγραμμα εάν «δεν βγαίνουν οι αριθμοί» για να θεωρείται βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Ρόλο «κλειδί» διεκδικεί όμως καιο Ιταλός πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, που έχει δείξει πως περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να δικδικήσει ενεργό ρόλο στα θέματα χρέους της Ευρωζώνης, μέσω της «θυγατρικής» της, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM).
3.Στις 4 Δεκεμβρίου, μία μέρα μόλις πριν το κρίσιμο Eurogroup της 5η του μηνός όπου η Αθήνα επιδιώκει να αποσπάσει τουλάχιστον μια «πολιτική συμφωνία» ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης (έστω και με προαπαιτούμενα) είναι κοντά και θα συνοδεύεται με «ολίγη» από βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, θα διεξάγεται το δημοψήφισμα στην Ιταλία για αναθεώρηση του Συντάγματος.
Αναλόγως του αποτελέσματος (αν επικρατήσει το «Όχι») ενδέχεται να προκληθεί κυβερνητική κρίση στη χώρα.
Μια τέτοια εξέλιξη, μπορεί να επισκιάσει το ελληνικό ζήτημα, με απρόβλεπτα αποτελέσματα, καθώς μπορεί ενδεχομένως να διευκολύνει ή, αντιθέτως, και να αναστείλει τις αποφάσεις του Eurogroup για το χρέος και τα μέτρα στη χώρα μας.
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ Ο ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ
Σοβαρές αναταράξεις στο τρίγωνο Άγκυρα-Αθήνα-Λευκωσία, μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν για το Κυπριακό και τις νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν, στις οποίες ο τούρκος πρόεδρος -ούτε λίγο ούτε πολύ- λέει ότι η Συνθήκη της Λωζάνης θα πρέπει να ξανασυζητηθεί.
Την ίδια στιγμή, πυρετώδεις είναι οι διεργασίες με στόχο τη διάσωση της διαδικασίας, ενώ έντονο είναι και το παρασκήνιο που σχετίζεται με τη σχεδιαζόμενη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν για το Κυπριακό, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ωστόσο να διαψεύδει ότι έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία.
«Στην πρόσφατη συνομιλία που είχε ο κ. Τσίπρας με τον Ταγίπ Ερντογάν, εκφράστηκε από την πλευρά Τσίπρα η θέληση για διμερή συνάντηση ώστε να υπάρξει σύγκλιση σε ότι αφορά το ανοιχτό θέμα των εγγυήσεων. Αναφορικά με αυτήν την συνάντηση δεν υπάρχει ορισμένη ημερομηνία. Και μετά τη χθεσινή εξέλιξη θα δούμε τα επόμενα βήματα» σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί ενδεχομένως να υπάρξει επανεξέταση του ζητήματος.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε, πάντως, να σχολιάσει τις νέες δηλώσεις Ερντογάν ότι «η Συνθήκη της Λωζάνης δεν είναι ιερό κείμενο», τονίζοντας ότι πρόκειται για «ανεπιβεβαίωτα δημοσιεύματα».
«Δηλώσεις αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάννης είναι απαράδεκτες» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Στράτος Ευθυμίου. Ο κ. Ευθυμίου επισήμανε ότι «στον αναθεωρητισμό που διατυπώνεται κατ' επανάληψη από την τουρκική ηγεσία, η Ελλάδα αντιπαρατάσσει την προσήλωσή της στη διασφάλιση της διεθνούς νομιμότητας, της ειρήνης και της σταθερότητας».
Το απόγευμα της Τρίτης, ο Αλέξης Τσίπρας είχε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος με την επιστροφή του από το ελβετικό θέρετρο, αναμένεται να εξετάσει τις εξελίξεις που διαμορφώνονται μετά την αρνητική έκβαση των συνομιλιών και να αποφασίσει για τις επόμενες κινήσεις.
Νωρίτερα, ο έλληνας υπουρός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον με τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, κατόπιν πρωτοβουλίας του πρώτου. Κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού και υποστηρίζει τη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα κυπριακά ΜΜΕ, τα Ηνωμένα Έθνη αναμένεται να αναλάβουν πρωτοβουλία διάσωσης των συνομιλιών, με στόχο την πραγματοποίηση σειράς συναντήσεων μεταξύ των δύο ηγετών προκειμένου να υπάρξει κατάληξη στα κριτήρια του εδαφικού.
To παρασκήνιο της αποτυχίας των συνομιλιών στο Μον Πελεράν
Η Μόρφου φαίνεται πως ήταν τελικά το σημείο που έκρινε την έκβαση των διαπραγματεύσεων για το εδαφικό ανάμεσα στον Νίκο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν τα κυπριακά ΜΜΕ, κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας των συνομιλιών, οι αριθμοί που κατέθετε ο Μουσταφά Ακιντζί για τους πρόσφυγες που θα επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, έδειχναν να μη λαμβάνουν υπόψη την επιστροφή της συγκεκριμένης περιοχής.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», «η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι ο τουρκοκύπριος ηγέτης είχε προχωρήσει μόνος την προηγούμενη φορά στην αποδοχή του ποσοστού εδάφους γύρω στο 28,2-29,2%, χωρίς να έχει την έγκριση της Τουρκίας. Έτσι, ενώ διατήρησε τη θέση του σε αυτό το ποσοστό, τη διαφοροποίησε ως προς τον αριθμό των προσφύγων, αποκαλύπτοντας ότι δεν είχε το πράσινο φως να προχωρήσει με τη Μόρφου».
Σύμφωνα με πληροφορίες, μια από τις προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι από την τουρκοκυπριακή πλευρά, ήταν να παραπεμφθεί η διαφωνία επί του εδαφικού στην πολυμερή διάσκεψη για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια. Η πρόταση απερρίφθη από τον Ν. Αναστασιάδη.
Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, στην Ελβετία δεν επετεύχθη συμφωνία, λόγω της πάγιας τουρκικής θέσης να «κλείσει» το εδαφικό όχι στις συνομιλίες Ακιντζί-Αναστασιάδη αλλά σε μια διάσκεψη (πενταμερή, κατά την τουρκική πλευρά, πολυμερή κατά τη Λευκωσία και Αθήνα), ώστε σε αυτή να γίνει ένα «πάρε δώσε» με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική πλευρά σταθερά τάσσεται υπέρ της διατήρησης των εγγυήσεων με την Αθήνα να κάνει λόγο για αναχρονιστικό καθεστώς.
O Aκιντζί επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά
Ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στο εδαφικό, επέρριψε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, επιστρέφοντας από το Μοντ Πελεράν. Ο κ. Ακιντζί είπε, ότι αν υπάρχει επιθυμία για λύση η διαδικασία δεν τελειώνει, προσθέτοντας ότι αναμένει μια «λογική και θαρραλέα στάση» από την ελληνοκυπριακή πλευρά.
Αναφερόμενος στην πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων, είπε ότι ήταν η δική του θαρραλέα στάση και πρωτοβουλία, που «ανάγκασε», κατά την έκφραση του, την ελληνοκυπριακή πλευρά να ζητήσει διάλειμμα για διαβουλεύσεις με την Ελλάδα και τα κόμματα.
Ο κ. Ακιντζί εξέφρασε την ετοιμότητά του για συνέχιση των διαπραγματεύσεων και είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έπαιρνε από το σχέδιο Ανάν όποια στοιχεία την συνέφεραν και, όταν η τουρκοκυπριακή πλευρά ρωτούσε για στοιχεία που ήταν προς το συμφέρον των Τουρκοκυπρίων, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν απαντούσε.
Υποστήριξε ακόμα ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έκανε σημαντικά βήματα και εξέφρασε λύπη γιατί, όπως είπε, δεν έγινε το ίδιο από την ελληνοκυπριακή πλευρά.
Επίσης, είπε ότι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα, συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.
Η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν και οι δηλώσεις του τούρκου προέδρου
Εν τω μεταξύ, αδιευκρίνιστο παραμένει το εάν και πότε θα γίνει η συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, μετά την αρνητική τροπή που πήραν οι συνομιλίες στο Μοντ Πελεράν.
Την Τρίτη το πρωί, η τουρκική εφημερίδα Haberturk δημοσίευσε πως ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να μεταβεί στην Άγκυρα στις 4 Δεκεμβριου για να συναντήσει τον κ. Ερντογάν με θέμα συζήτησης το Κυπριακό. Το Μέγαρο Μαξίμου αρχικά και κατόπιν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος διέψευσαν την πληροφορία. Όπως μάλιστα δήλωσε ο τελευταίος, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις θα μελετηθούν τα επόμενα βήματα.
«Η κυβέρνηση παρακολουθεί από κοντά τις συνομιλίες για το Κυπριακό. Πάγια θέση μας είναι ότι εμπλεκόμαστε στο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας και όχι στα τα υπόλοιπα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα πράγματα περιπλέκονται σοβαρά μετά τις σημερινές δηλώσεις του τούρκου προέδρου με τις οποίες θέτει για ακόμη μια φορά -αυτή τη φορά ευθέως- θέμα Συνθήκης της Λωζάνης. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα "A Haber" ο Ερντογάν σημείωσε πως η Συνθήκη της Λωζάνης δεν είναι ιερό κείμενο, ούτε ιερό βιβλίο, οπότε το περιεχόμενό της πρέπει να ξανασυζητηθεί.
«Οι κανόνες που έθεσαν οι νικήτριες δυνάμεις του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου δεν έδιναν στην Τουρκία το δικαίωμα της επιβίωσης. Με την Συνθήκη των Σεβρών η Τουρκία διαμελιζόταν σε 7-8 κομμάτια. Η Τουρκία δεν αποδέχθηκε αυτή την διχοτόμηση και σχημάτισε τα σημερινά σύνορα. Η συζήτηση για την Συνθήκη της Λωζάνης ξεκινά από αυτό το σημείο...Φυσικά αντιμετωπίζουμε με ευχαρίστηση ότι κερδίσαμε στην Συνθήκη της Λωζάνης. (Όμως), η Λωζάνη δεν είναι μια συνθήκη που δεν μπορεί να συζητηθεί. Σε καμία περίπτωση δεν είναι ένα ιερό κείμενο, δεν είναι ιερό βιβλίο. Και φυσικά θα την συζητήσουμε...Θα εργαστούμε για να εξασφαλίσουμε κάτι καλύτερο... Είμαστε αποφασισμένοι να οδηγήσουμε την Τουρκία πιο πέρα», είπε χαρακτηριστικά ο τούρκος πρόεδρος.
Πρωτοβουλία αναμένεται από τα Ηνωμένα Έθνη
Στη Λευκωσία πάντως εντείνεται η ανησυχία μήπως η 'Αγκυρα αποφάσισε να υλοποιήσει τις απειλές της για de jure προσάρτηση των κατεχομένων, ενώ πολλοί είναι επίσης οι αναλυτές που συνδέουν τις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας με το ενδεχόμενο ενός αρνητικού ψηφίσματος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις σχέσεις της Άγκυρας με την ΕΕ.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες που επικαλούνται κυπριακά μέσα ενημέρωσης, τα Ηνωμένα Έθνη αναμένεται να αναλάβουν πρωτοβουλία για την επανεκκίνηση των συνομιλιών με σειρά συναντήσεων των δύο ηγετών στην Λευκωσία και στόχο την κατάληξη επί των κριτηρίων του εδαφικού για να προχωρήσει η διαδικασία στην πολυμερή για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.
ΤΗΕ ΤΟC
"H MEΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ"
Στα σχέδια για την «Μεγάλη Αλβανία» αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός της γείτονος, Εντι Ράμα, μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Ιστορίες».
Επέμεινε ότι η ιδέα της «Φυσικής Αλβανίας» προκύπτει από κάποιους που την φοβούνται, ωστόσο είπε ότι δεν υπάρχει κάποιο «αναμενόμενο και σοβαρό σχέδιο» για ένωση των Αλβανών. «Σας προκαλώ να ψάξετε. Δεν υπάρχουν χάρτες της «Μεγάλης Αλβανίας» σε κανένα σχολικό βιβλίο» είπε χαρακτηριστικά.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός μάλιστα μίλησε για το ποστάρισμα του στο Facebook όταν είχε γράψει ότι η Ακρόπολη διασώθηκε από έναν Αλβανό και η Αθήνα κατοικείτο από αλβανόφωνους.
Αναφέρθηκε επίσης στην κατεδάφιση ελληνικών σπιτιών στη Χειμάρα,. Μιλώντας για τις έρευνες της Ελλάδας στο Ιόνιο για υδρογονάνθρακες, έκανε λόγο για «αμφισβητούμενη περιοχή».
Αποσπάσματα της συνέντευξης του Εντι Ράμα:
- Για την ανάρτησή του στο Facebook με την Ακρόπολη:
Δε μπορούσα να το πιστέψω όταν είδα το θόρυβο που δημιούργησε αυτή η εικόνα στην Ελλάδα, τη στιγμή που εγώ απλώς παραθέτω ένα χρονικό από εικόνες στο Facebook κάθε μέρα στις 8, και το οποίο έχει να κάνει με την Ιστορία. (...) νομίζω ότι είναι μία λεπτομέρεια που δείχνει πολλά, για το πώς μπορούμε να χαθούμε στη μετάφραση. Γιατί, αυτό που είπα είχε όχι μόνο φιλική πρόθεση, αλλά είχε και σκοπό να αποκαλύψει τη σχέση αυτή που πάει πίσω στο χρόνο και που έχει τόσα πολλά λαμπρά παραδείγματα ανθρώπων που γνωρίζουμε και ανθρώπων που δε γνωρίζουμε, Αλβανών και Ελλήνων που έχουν κάνει ο ένας για τον άλλο και για τις χώρες μας πολύ καλά πράγματα.
- Για τα σενάρια της «Μεγάλης Αλβανίας»
Η ιδέα της «Φυσικής Αλβανίας» προκύπτει από κάποιους που τη φοβούνται ή που την έχουν δημιουργήσει διότι έχουν συγκεκριμένη ατζέντα. Είναι σαν σήμερα να κατηγορείς τους Έλληνες για την «Μεγάλη Ιδέα» που ήταν μια ιδέα που αφορούσε μια συγκεκριμένη περίοδο και δεν έχει τίποτε να κάνει με το σήμερα. Οπότε, η Φυσική Αλβανία, εάν μπορώ να το πω, είναι η ευρωπαϊκή Αλβανία, που πρέπει να είναι κομμάτι της Ευρωπαϊκής οικογένειας. Και ναι, έχουμε πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία διότι είμαστε ένα έθνος με δυο κράτη. Έχουμε την Αλβανία και το Κόσσοβο, έχουμε τους Αλβανούς που ζουν νότια από τη Σερβία, που ζουν στη «Μακεδονία» που ζουν στο Μαυροβούνιο. Ε, και; Δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο, κάποιο αναμενόμενο, σοβαρό σχέδιο να μαζέψουμε όλα τα κομμάτια σε μια «Φυσική» ή «Μεγάλη» Αλβανία. Ναι, μπορούμε όλοι να είμαστε κομμάτι μιας Μεγάλης Ευρώπης, που θα ήταν πολύ καλό να μας συμπεριλάβει όλους ως πολίτες, όπου τα σύνορα δεν θα έχουν πια σημασία, στη λογική της επικοινωνίας, των ανταλλαγών και της έννοιας του να ζούμε μαζί κάτω από τον ίδιο ευρωπαϊκό χώρο.
- Για τα «αλυτρωτικά σενάρια» και τη σύλληψη ατόμων που δούλευαν για την αλβανική κυβέρνηση και μετέφεραν χάρτες της «Μεγάλης Αλβανίας».
Τι σημαίνει αλυτρωτική προπαγάνδα; Δεν νομίζω ότι είναι αλυτρωτικό να λες στα παιδιά μας πού έμεναν οι Αλβανοί και δε νομίζω ότι είναι αλυτρωτικό να λες στους ανθρώπους ότι υπήρχε μια περιοχή που λεγόταν Τσαμουριά, όπου έμεναν Αλβανοί, όπου δυστυχώς – κι αυτό δεν είναι το τι λέμε στα παιδιά μας, είναι αυτό που βλέπουμε – οι άνθρωποι δεν μπορούν ούτε να επισκεφτούν (...) Σας προκαλώ να ψάξετε. Δεν υπάρχουν χάρτες της «Μεγάλης Αλβανίας» σε κανένα σχολικό βιβλίο. (….); Δεν έχουμε καμία βλέψη, κανείς δεν μπορεί να έχει τέτοιες βλέψεις σαν την αλλαγή συνόρων, στρατηγική δηλαδή να πάρει ένα κομμάτι της Ελλάδας, ή ένα κομμάτι της Σερβίας, ή ένα κομμάτι της «Μακεδονίας» για να φτιάξει τη «Φυσική Αλβανία». Όχι. Απλά πιστεύουμε ότι είναι ώρα να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια του παρελθόντος, να κοιταχτούμε στα μάτια και να πούμε: «Είναι δυνατόν αυτοί οι άνθρωποι, που είναι 80 χρονών, γυναίκες και άνδρες, που τους ανάγκασαν να φύγουν από τα σπίτια τους, να μην μπορούν να πάνε πίσω να τα επισκεφθούν; Είναι δυνατόν οι άνθρωποι που κατάγονται από αυτή την περιοχή, που είναι Αλβανοί, να μην μπορούν να διασχίσουν τα σύνορα ενός μεγάλου Ευρωπαϊκού γείτονα όπως είναι η Ελλάδα; Είναι δυνατόν; Τι είναι αλυτρωτικό σε αυτό; Τίποτα».
- Για την κατεδάφιση ελληνικών κτισμάτων στη Χειμάρρα
«Εγώ και η κυβέρνησή μου έχουμε ξεκινήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα που λέγεται «αστική αναγέννηση», που είναι ένα μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα ανανέωσης των πόλεών μας. Λόγω αυτού του προγράμματος έχουμε κατεδαφίσει σε όλη τη χώρα τα τελευταία χρόνια, 9.150 κτίρια σε ολόκληρη τη χώρα. Τα περισσότερα ήταν παράνομα, κάποια ήταν ημι-νόμιμα, και στις περιπτώσεις που ήταν νόμιμα προχωρήσαμε σε διαδικασίες απαλλοτρίωσης βάσει του αλβανικού νόμου. Στη Χειμάρρα έγινε ακριβώς το ίδιο πράγμα, εφαρμόστηκε το ίδιο πρόγραμμα. Ο Δήμαρχος θέλει να ανανεώσει το δημόσιο χώρο. Αφού τελείωσε με την προκυμαία, τώρα το δεύτερο μεγάλο σχέδιο αφορά αυτά τα 18 κτίρια. Δώδεκα από αυτά ήταν παράνομα, έξι από αυτά νόμιμα. Για τα έξι από αυτά, εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες διαδικασίες απαλλοτρίωσης. Κι όταν μιλάμε για κτίρια, θα πρέπει να καταλάβετε ότι μιλάμε για περίπτερα, πλυντήρια αυτοκινήτων, ένα ή δυο νόμιμα πανδοχεία, έαν δεν κάνω λάθος, ένα σπίτι και κάποια παλιά κτίρια, που είναι σχεδόν γκρεμισμένα. Εάν λοιπόν σε αυτή την περίπτωση οι διαδικασίες δεν είναι οι ίδιες που ακολουθήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, για τα 9.150 κτίρια, που έχουν γκρεμιστεί, τότε σας οφείλω μια μεγάλη συγγνώμη».
-Για το εάν έχει ζητήσει να μάθει πληροφορίες για τις έρευνες που έχει κάνει η Ελλάδα στο Ιόνιο.
Ακούστε, μιλάμε για μια αμφισβητούμενη περιοχή, όπου υποθετικά τουλάχιστον, υπάρχουν επίσης πηγές αερίου και πετρελαίου. Κι αυτό που πάντα λέω, είναι γιατί δεν το βλέπουμε αυτό ως μια μεγάλη ευκαιρία να το διαλευκάνουμε όλοι μαζί και γιατί δεν προχωράμε περισσότερο τη συνεργασία σε αυτά τα μέρη; Διότι μπορούμε να κάνουμε πολλά μαζί και η Αλβανία θα μπορούσε να αποτελεί μια εξαιρετική επενδυτική ευκαιρία για πολλούς Έλληνες. Αλλά και η Ελλάδα θα επωφεληθεί από τη συνεργασία με την Αλβανία και τους Αλβανούς. Οπότε νομίζω ότι πρέπει να εστιάσουμε σε μόνο μια ιδέα, να συζητάμε, να συζητάμε και να επιλύουμε τα θέματά μας με υπομονή και θέληση, διότι δεν μπορώ να προβλέψω ένα διαφορετικό μέλλον από το μέλλον της συνεργασίας μεταξύ μας.
Πηγή:www.iefimerida.gr
Τις επόμενες μέρες θα δούμε πού θα καταλήξει η «μπίλια» του ελληνικού χρέους - ΔΝΤ και Βερολίνο πιέζουν ο ένας τον άλλον (και όλοι μαζί την χώρα μας)
«Μπιλιάρδο» με τα χρέη της Ελλάδας παίζει πλέον όλη η Ευρώπη.
Από τη μια η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για να μην ενδώσει στα σκληρά μέτρα λιτότητας που της ζητούν οι δανειστές πριν πάρει τουλάχιστον μια «ανάσα» ελάφρυνσης χρέους, ενώ από την άλλη ΔΝΤ και Βερολίνο πιέζουν ο ένας τον άλλον (και όλοι μαζί την χώρα μας).
«Σφήνα» μπαίνουν όμως και οι υπερχρεωμένοι νότιοευρωπαίοι (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία) που φοβούνται πως μετά την Ελλάδα θα έρθει η σειρά τους και επιθυμούν να δοθεί μια λύση στα μέτρα τους, για να αποφύγουν δυσάρεστες καταστάσεις στο μέλλον για τις ίδιες.
Πρόκειται για μια τριπλή «καραμπόλα», που θα κρίνει τις επόμενες μέρες πού θα καταλήξει η μπίλια του ελληνικού χρέους:
1.Μεθαύριο Παρασκευή ή το Σάββατο (δυο-τρεις μέρες δηλαδή πριν το Euro Working Group της 28ης Νοεμβρίου που καλείται να προεγκρίνει το «κουτσό» συμπληρωματικό Μνημόνιο που συμφώνησαν κυβέρνηση και θεσμοί) αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να διεξαχθεί τηλεδιάσκεψη του κυρίου Ευκλείδη Τσακαλώτου, της κυρίας Έφης Αχτσιόγλου, του κυρίου Σταθάκη και των υπολοίπων υπουργών που μετέχουν στις συσκέψεις με τους θεσμούς, για να φανεί αν θα βρεθεί λύση σε κάποια από τα ανοικτά κεφάλαια του επικαιροποιημένου Μνημονίου που άφησαν οι δανειστές πριν αναχωρήσουν εχθές από την Αθήνα.
Και αν ακόμα φανεί κάποια σύγκλιση όμως στον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τις «κόκκινες» οφειλές των επιχειρήσεων ή στα Ενεργειακά (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΝΟΜΕ), θεωρείται απίθανο να υπάρξει συμφωνία για τα Εργασιακά (απολύσεις, επαναφορά συλλογικών συμβάσεων εργασίας, απεργίες, lock-out). Όσο το θέμα παραμένει ανοικτό, δεν θα κλείνει η αξιολόγηση και η αβεβαιότητα παρατείνεται.
Επιπλέον το κείμενο των θεσμών κρύβει μεγάλες παγίδες και για μέτρα λιτότητας: προβλέπει την σύνταξη Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2017-2020, με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά. Το ΔΝΤ θεωρεί ότι τα υφιστάμενα μέτρα που προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με τους Ευρωπαίους δανειστές φέρνει πλέονασμα έως 1,5% το πολύ.
Η κυβέρνηση όμως θέλει να αποφύγει να νομοθετήσει προκαταβολικά μέτρα για το 2018 και μετά, που μπορεί και να μην χρειαστούν στην περίπτωση που συμφωνηθεί μείωση στους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα στην διετία 2019-2020. Επίσης παραμένει «τρύπα» περίπου 400 εκατ. ευρώ για το 2018, που απαιτεί και άλλα μέτρα για να καλυφθεί.
2.Την Παρασκευή επίσης, στο Βερολίνο θα διεξαχθεί και μίνι-σύνοδος του επωνομαζόμενου "Washington Group". Εκεί οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, Γαλλίας, Ολλανδίας, Ιταλίας και Ισπανίας, θα κάνουν παζάρια με επιτελείς των θεσμών που δανείζουν την Ελλάδα (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) για το ελληνικό χρέος, ερήμην της Ελλάδος.
Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, δηλαδή χώρες με προβλήματα χρέους όπως της χώρας μας, θέλουν να δοθεί λύση που να ικανοποιεί και τις δικές τους ανάγκες, όπως έδειξε και η χθεσινή παρέμβαση του Πορτογάλου υπουργού Οικονομικών για να δοθεί «εδώ και τώρα» ευρωπαϊκή λύση στο ελληνικό ζήτημα, ακόμα και χωρίς την εμπλοκή του ΔΝΤ. Αλλά, χθες μόλις, και ο Ιταλός πρόεδρος Ρέντσι ζήτησε από την ΕΕ να ελέγξει τα οικονομικά της Γερμανίας, με το αιτιολογικό ότι τα υψηλά πλεονάσματα της χώρας αυτής δημιουργούν προβλήματα και ελλείμματα στις νότιες χώρες. Η Γαλλία επίσης ευνοεί ποικιλοτρόπως τα ελληνικά αιτήματα.
Αντίθετος στα σενάρια ελάφρυνσης όμως τάσσεται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ωστόσο το Γερμανικό Κοινοβούλιο έχει εγκρίνει την προσφορά βοήθειας στην Ελλάδα με τον όρο πως θα συμμετάσχει και το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Το ΔΝΤ με τη σειρά του όμως, αξιώνει ελάφρυνση του χρέους ή και νέα μέτρα λιτότητας στη χώρα μας, αλλιώς δεν μπαίνει στο πρόγραμμα εάν «δεν βγαίνουν οι αριθμοί» για να θεωρείται βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Ρόλο «κλειδί» διεκδικεί όμως καιο Ιταλός πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, που έχει δείξει πως περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να δικδικήσει ενεργό ρόλο στα θέματα χρέους της Ευρωζώνης, μέσω της «θυγατρικής» της, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM).
3.Στις 4 Δεκεμβρίου, μία μέρα μόλις πριν το κρίσιμο Eurogroup της 5η του μηνός όπου η Αθήνα επιδιώκει να αποσπάσει τουλάχιστον μια «πολιτική συμφωνία» ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης (έστω και με προαπαιτούμενα) είναι κοντά και θα συνοδεύεται με «ολίγη» από βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, θα διεξάγεται το δημοψήφισμα στην Ιταλία για αναθεώρηση του Συντάγματος.
Αναλόγως του αποτελέσματος (αν επικρατήσει το «Όχι») ενδέχεται να προκληθεί κυβερνητική κρίση στη χώρα.
Μια τέτοια εξέλιξη, μπορεί να επισκιάσει το ελληνικό ζήτημα, με απρόβλεπτα αποτελέσματα, καθώς μπορεί ενδεχομένως να διευκολύνει ή, αντιθέτως, και να αναστείλει τις αποφάσεις του Eurogroup για το χρέος και τα μέτρα στη χώρα μας.
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ Ο ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ
Σοβαρές αναταράξεις στο τρίγωνο Άγκυρα-Αθήνα-Λευκωσία, μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν για το Κυπριακό και τις νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν, στις οποίες ο τούρκος πρόεδρος -ούτε λίγο ούτε πολύ- λέει ότι η Συνθήκη της Λωζάνης θα πρέπει να ξανασυζητηθεί.
Την ίδια στιγμή, πυρετώδεις είναι οι διεργασίες με στόχο τη διάσωση της διαδικασίας, ενώ έντονο είναι και το παρασκήνιο που σχετίζεται με τη σχεδιαζόμενη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν για το Κυπριακό, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ωστόσο να διαψεύδει ότι έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία.
«Στην πρόσφατη συνομιλία που είχε ο κ. Τσίπρας με τον Ταγίπ Ερντογάν, εκφράστηκε από την πλευρά Τσίπρα η θέληση για διμερή συνάντηση ώστε να υπάρξει σύγκλιση σε ότι αφορά το ανοιχτό θέμα των εγγυήσεων. Αναφορικά με αυτήν την συνάντηση δεν υπάρχει ορισμένη ημερομηνία. Και μετά τη χθεσινή εξέλιξη θα δούμε τα επόμενα βήματα» σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί ενδεχομένως να υπάρξει επανεξέταση του ζητήματος.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε, πάντως, να σχολιάσει τις νέες δηλώσεις Ερντογάν ότι «η Συνθήκη της Λωζάνης δεν είναι ιερό κείμενο», τονίζοντας ότι πρόκειται για «ανεπιβεβαίωτα δημοσιεύματα».
«Δηλώσεις αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάννης είναι απαράδεκτες» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Στράτος Ευθυμίου. Ο κ. Ευθυμίου επισήμανε ότι «στον αναθεωρητισμό που διατυπώνεται κατ' επανάληψη από την τουρκική ηγεσία, η Ελλάδα αντιπαρατάσσει την προσήλωσή της στη διασφάλιση της διεθνούς νομιμότητας, της ειρήνης και της σταθερότητας».
Το απόγευμα της Τρίτης, ο Αλέξης Τσίπρας είχε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος με την επιστροφή του από το ελβετικό θέρετρο, αναμένεται να εξετάσει τις εξελίξεις που διαμορφώνονται μετά την αρνητική έκβαση των συνομιλιών και να αποφασίσει για τις επόμενες κινήσεις.
Νωρίτερα, ο έλληνας υπουρός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον με τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, κατόπιν πρωτοβουλίας του πρώτου. Κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού και υποστηρίζει τη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα κυπριακά ΜΜΕ, τα Ηνωμένα Έθνη αναμένεται να αναλάβουν πρωτοβουλία διάσωσης των συνομιλιών, με στόχο την πραγματοποίηση σειράς συναντήσεων μεταξύ των δύο ηγετών προκειμένου να υπάρξει κατάληξη στα κριτήρια του εδαφικού.
To παρασκήνιο της αποτυχίας των συνομιλιών στο Μον Πελεράν
Η Μόρφου φαίνεται πως ήταν τελικά το σημείο που έκρινε την έκβαση των διαπραγματεύσεων για το εδαφικό ανάμεσα στον Νίκο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν τα κυπριακά ΜΜΕ, κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας των συνομιλιών, οι αριθμοί που κατέθετε ο Μουσταφά Ακιντζί για τους πρόσφυγες που θα επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, έδειχναν να μη λαμβάνουν υπόψη την επιστροφή της συγκεκριμένης περιοχής.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», «η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι ο τουρκοκύπριος ηγέτης είχε προχωρήσει μόνος την προηγούμενη φορά στην αποδοχή του ποσοστού εδάφους γύρω στο 28,2-29,2%, χωρίς να έχει την έγκριση της Τουρκίας. Έτσι, ενώ διατήρησε τη θέση του σε αυτό το ποσοστό, τη διαφοροποίησε ως προς τον αριθμό των προσφύγων, αποκαλύπτοντας ότι δεν είχε το πράσινο φως να προχωρήσει με τη Μόρφου».
Σύμφωνα με πληροφορίες, μια από τις προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι από την τουρκοκυπριακή πλευρά, ήταν να παραπεμφθεί η διαφωνία επί του εδαφικού στην πολυμερή διάσκεψη για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια. Η πρόταση απερρίφθη από τον Ν. Αναστασιάδη.
Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, στην Ελβετία δεν επετεύχθη συμφωνία, λόγω της πάγιας τουρκικής θέσης να «κλείσει» το εδαφικό όχι στις συνομιλίες Ακιντζί-Αναστασιάδη αλλά σε μια διάσκεψη (πενταμερή, κατά την τουρκική πλευρά, πολυμερή κατά τη Λευκωσία και Αθήνα), ώστε σε αυτή να γίνει ένα «πάρε δώσε» με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική πλευρά σταθερά τάσσεται υπέρ της διατήρησης των εγγυήσεων με την Αθήνα να κάνει λόγο για αναχρονιστικό καθεστώς.
O Aκιντζί επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά
Ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στο εδαφικό, επέρριψε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, επιστρέφοντας από το Μοντ Πελεράν. Ο κ. Ακιντζί είπε, ότι αν υπάρχει επιθυμία για λύση η διαδικασία δεν τελειώνει, προσθέτοντας ότι αναμένει μια «λογική και θαρραλέα στάση» από την ελληνοκυπριακή πλευρά.
Αναφερόμενος στην πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων, είπε ότι ήταν η δική του θαρραλέα στάση και πρωτοβουλία, που «ανάγκασε», κατά την έκφραση του, την ελληνοκυπριακή πλευρά να ζητήσει διάλειμμα για διαβουλεύσεις με την Ελλάδα και τα κόμματα.
Ο κ. Ακιντζί εξέφρασε την ετοιμότητά του για συνέχιση των διαπραγματεύσεων και είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έπαιρνε από το σχέδιο Ανάν όποια στοιχεία την συνέφεραν και, όταν η τουρκοκυπριακή πλευρά ρωτούσε για στοιχεία που ήταν προς το συμφέρον των Τουρκοκυπρίων, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν απαντούσε.
Υποστήριξε ακόμα ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έκανε σημαντικά βήματα και εξέφρασε λύπη γιατί, όπως είπε, δεν έγινε το ίδιο από την ελληνοκυπριακή πλευρά.
Επίσης, είπε ότι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα, συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.
Η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν και οι δηλώσεις του τούρκου προέδρου
Εν τω μεταξύ, αδιευκρίνιστο παραμένει το εάν και πότε θα γίνει η συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, μετά την αρνητική τροπή που πήραν οι συνομιλίες στο Μοντ Πελεράν.
Την Τρίτη το πρωί, η τουρκική εφημερίδα Haberturk δημοσίευσε πως ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να μεταβεί στην Άγκυρα στις 4 Δεκεμβριου για να συναντήσει τον κ. Ερντογάν με θέμα συζήτησης το Κυπριακό. Το Μέγαρο Μαξίμου αρχικά και κατόπιν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος διέψευσαν την πληροφορία. Όπως μάλιστα δήλωσε ο τελευταίος, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις θα μελετηθούν τα επόμενα βήματα.
«Η κυβέρνηση παρακολουθεί από κοντά τις συνομιλίες για το Κυπριακό. Πάγια θέση μας είναι ότι εμπλεκόμαστε στο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας και όχι στα τα υπόλοιπα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα πράγματα περιπλέκονται σοβαρά μετά τις σημερινές δηλώσεις του τούρκου προέδρου με τις οποίες θέτει για ακόμη μια φορά -αυτή τη φορά ευθέως- θέμα Συνθήκης της Λωζάνης. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα "A Haber" ο Ερντογάν σημείωσε πως η Συνθήκη της Λωζάνης δεν είναι ιερό κείμενο, ούτε ιερό βιβλίο, οπότε το περιεχόμενό της πρέπει να ξανασυζητηθεί.
«Οι κανόνες που έθεσαν οι νικήτριες δυνάμεις του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου δεν έδιναν στην Τουρκία το δικαίωμα της επιβίωσης. Με την Συνθήκη των Σεβρών η Τουρκία διαμελιζόταν σε 7-8 κομμάτια. Η Τουρκία δεν αποδέχθηκε αυτή την διχοτόμηση και σχημάτισε τα σημερινά σύνορα. Η συζήτηση για την Συνθήκη της Λωζάνης ξεκινά από αυτό το σημείο...Φυσικά αντιμετωπίζουμε με ευχαρίστηση ότι κερδίσαμε στην Συνθήκη της Λωζάνης. (Όμως), η Λωζάνη δεν είναι μια συνθήκη που δεν μπορεί να συζητηθεί. Σε καμία περίπτωση δεν είναι ένα ιερό κείμενο, δεν είναι ιερό βιβλίο. Και φυσικά θα την συζητήσουμε...Θα εργαστούμε για να εξασφαλίσουμε κάτι καλύτερο... Είμαστε αποφασισμένοι να οδηγήσουμε την Τουρκία πιο πέρα», είπε χαρακτηριστικά ο τούρκος πρόεδρος.
Πρωτοβουλία αναμένεται από τα Ηνωμένα Έθνη
Στη Λευκωσία πάντως εντείνεται η ανησυχία μήπως η 'Αγκυρα αποφάσισε να υλοποιήσει τις απειλές της για de jure προσάρτηση των κατεχομένων, ενώ πολλοί είναι επίσης οι αναλυτές που συνδέουν τις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας με το ενδεχόμενο ενός αρνητικού ψηφίσματος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις σχέσεις της Άγκυρας με την ΕΕ.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες που επικαλούνται κυπριακά μέσα ενημέρωσης, τα Ηνωμένα Έθνη αναμένεται να αναλάβουν πρωτοβουλία για την επανεκκίνηση των συνομιλιών με σειρά συναντήσεων των δύο ηγετών στην Λευκωσία και στόχο την κατάληξη επί των κριτηρίων του εδαφικού για να προχωρήσει η διαδικασία στην πολυμερή για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.
ΤΗΕ ΤΟC
"H MEΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ"
Στα σχέδια για την «Μεγάλη Αλβανία» αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός της γείτονος, Εντι Ράμα, μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Ιστορίες».
Επέμεινε ότι η ιδέα της «Φυσικής Αλβανίας» προκύπτει από κάποιους που την φοβούνται, ωστόσο είπε ότι δεν υπάρχει κάποιο «αναμενόμενο και σοβαρό σχέδιο» για ένωση των Αλβανών. «Σας προκαλώ να ψάξετε. Δεν υπάρχουν χάρτες της «Μεγάλης Αλβανίας» σε κανένα σχολικό βιβλίο» είπε χαρακτηριστικά.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός μάλιστα μίλησε για το ποστάρισμα του στο Facebook όταν είχε γράψει ότι η Ακρόπολη διασώθηκε από έναν Αλβανό και η Αθήνα κατοικείτο από αλβανόφωνους.
Αναφέρθηκε επίσης στην κατεδάφιση ελληνικών σπιτιών στη Χειμάρα,. Μιλώντας για τις έρευνες της Ελλάδας στο Ιόνιο για υδρογονάνθρακες, έκανε λόγο για «αμφισβητούμενη περιοχή».
Αποσπάσματα της συνέντευξης του Εντι Ράμα:
- Για την ανάρτησή του στο Facebook με την Ακρόπολη:
Δε μπορούσα να το πιστέψω όταν είδα το θόρυβο που δημιούργησε αυτή η εικόνα στην Ελλάδα, τη στιγμή που εγώ απλώς παραθέτω ένα χρονικό από εικόνες στο Facebook κάθε μέρα στις 8, και το οποίο έχει να κάνει με την Ιστορία. (...) νομίζω ότι είναι μία λεπτομέρεια που δείχνει πολλά, για το πώς μπορούμε να χαθούμε στη μετάφραση. Γιατί, αυτό που είπα είχε όχι μόνο φιλική πρόθεση, αλλά είχε και σκοπό να αποκαλύψει τη σχέση αυτή που πάει πίσω στο χρόνο και που έχει τόσα πολλά λαμπρά παραδείγματα ανθρώπων που γνωρίζουμε και ανθρώπων που δε γνωρίζουμε, Αλβανών και Ελλήνων που έχουν κάνει ο ένας για τον άλλο και για τις χώρες μας πολύ καλά πράγματα.
- Για τα σενάρια της «Μεγάλης Αλβανίας»
Η ιδέα της «Φυσικής Αλβανίας» προκύπτει από κάποιους που τη φοβούνται ή που την έχουν δημιουργήσει διότι έχουν συγκεκριμένη ατζέντα. Είναι σαν σήμερα να κατηγορείς τους Έλληνες για την «Μεγάλη Ιδέα» που ήταν μια ιδέα που αφορούσε μια συγκεκριμένη περίοδο και δεν έχει τίποτε να κάνει με το σήμερα. Οπότε, η Φυσική Αλβανία, εάν μπορώ να το πω, είναι η ευρωπαϊκή Αλβανία, που πρέπει να είναι κομμάτι της Ευρωπαϊκής οικογένειας. Και ναι, έχουμε πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία διότι είμαστε ένα έθνος με δυο κράτη. Έχουμε την Αλβανία και το Κόσσοβο, έχουμε τους Αλβανούς που ζουν νότια από τη Σερβία, που ζουν στη «Μακεδονία» που ζουν στο Μαυροβούνιο. Ε, και; Δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο, κάποιο αναμενόμενο, σοβαρό σχέδιο να μαζέψουμε όλα τα κομμάτια σε μια «Φυσική» ή «Μεγάλη» Αλβανία. Ναι, μπορούμε όλοι να είμαστε κομμάτι μιας Μεγάλης Ευρώπης, που θα ήταν πολύ καλό να μας συμπεριλάβει όλους ως πολίτες, όπου τα σύνορα δεν θα έχουν πια σημασία, στη λογική της επικοινωνίας, των ανταλλαγών και της έννοιας του να ζούμε μαζί κάτω από τον ίδιο ευρωπαϊκό χώρο.
- Για τα «αλυτρωτικά σενάρια» και τη σύλληψη ατόμων που δούλευαν για την αλβανική κυβέρνηση και μετέφεραν χάρτες της «Μεγάλης Αλβανίας».
Τι σημαίνει αλυτρωτική προπαγάνδα; Δεν νομίζω ότι είναι αλυτρωτικό να λες στα παιδιά μας πού έμεναν οι Αλβανοί και δε νομίζω ότι είναι αλυτρωτικό να λες στους ανθρώπους ότι υπήρχε μια περιοχή που λεγόταν Τσαμουριά, όπου έμεναν Αλβανοί, όπου δυστυχώς – κι αυτό δεν είναι το τι λέμε στα παιδιά μας, είναι αυτό που βλέπουμε – οι άνθρωποι δεν μπορούν ούτε να επισκεφτούν (...) Σας προκαλώ να ψάξετε. Δεν υπάρχουν χάρτες της «Μεγάλης Αλβανίας» σε κανένα σχολικό βιβλίο. (….); Δεν έχουμε καμία βλέψη, κανείς δεν μπορεί να έχει τέτοιες βλέψεις σαν την αλλαγή συνόρων, στρατηγική δηλαδή να πάρει ένα κομμάτι της Ελλάδας, ή ένα κομμάτι της Σερβίας, ή ένα κομμάτι της «Μακεδονίας» για να φτιάξει τη «Φυσική Αλβανία». Όχι. Απλά πιστεύουμε ότι είναι ώρα να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια του παρελθόντος, να κοιταχτούμε στα μάτια και να πούμε: «Είναι δυνατόν αυτοί οι άνθρωποι, που είναι 80 χρονών, γυναίκες και άνδρες, που τους ανάγκασαν να φύγουν από τα σπίτια τους, να μην μπορούν να πάνε πίσω να τα επισκεφθούν; Είναι δυνατόν οι άνθρωποι που κατάγονται από αυτή την περιοχή, που είναι Αλβανοί, να μην μπορούν να διασχίσουν τα σύνορα ενός μεγάλου Ευρωπαϊκού γείτονα όπως είναι η Ελλάδα; Είναι δυνατόν; Τι είναι αλυτρωτικό σε αυτό; Τίποτα».
- Για την κατεδάφιση ελληνικών κτισμάτων στη Χειμάρρα
«Εγώ και η κυβέρνησή μου έχουμε ξεκινήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα που λέγεται «αστική αναγέννηση», που είναι ένα μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα ανανέωσης των πόλεών μας. Λόγω αυτού του προγράμματος έχουμε κατεδαφίσει σε όλη τη χώρα τα τελευταία χρόνια, 9.150 κτίρια σε ολόκληρη τη χώρα. Τα περισσότερα ήταν παράνομα, κάποια ήταν ημι-νόμιμα, και στις περιπτώσεις που ήταν νόμιμα προχωρήσαμε σε διαδικασίες απαλλοτρίωσης βάσει του αλβανικού νόμου. Στη Χειμάρρα έγινε ακριβώς το ίδιο πράγμα, εφαρμόστηκε το ίδιο πρόγραμμα. Ο Δήμαρχος θέλει να ανανεώσει το δημόσιο χώρο. Αφού τελείωσε με την προκυμαία, τώρα το δεύτερο μεγάλο σχέδιο αφορά αυτά τα 18 κτίρια. Δώδεκα από αυτά ήταν παράνομα, έξι από αυτά νόμιμα. Για τα έξι από αυτά, εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες διαδικασίες απαλλοτρίωσης. Κι όταν μιλάμε για κτίρια, θα πρέπει να καταλάβετε ότι μιλάμε για περίπτερα, πλυντήρια αυτοκινήτων, ένα ή δυο νόμιμα πανδοχεία, έαν δεν κάνω λάθος, ένα σπίτι και κάποια παλιά κτίρια, που είναι σχεδόν γκρεμισμένα. Εάν λοιπόν σε αυτή την περίπτωση οι διαδικασίες δεν είναι οι ίδιες που ακολουθήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, για τα 9.150 κτίρια, που έχουν γκρεμιστεί, τότε σας οφείλω μια μεγάλη συγγνώμη».
-Για το εάν έχει ζητήσει να μάθει πληροφορίες για τις έρευνες που έχει κάνει η Ελλάδα στο Ιόνιο.
Ακούστε, μιλάμε για μια αμφισβητούμενη περιοχή, όπου υποθετικά τουλάχιστον, υπάρχουν επίσης πηγές αερίου και πετρελαίου. Κι αυτό που πάντα λέω, είναι γιατί δεν το βλέπουμε αυτό ως μια μεγάλη ευκαιρία να το διαλευκάνουμε όλοι μαζί και γιατί δεν προχωράμε περισσότερο τη συνεργασία σε αυτά τα μέρη; Διότι μπορούμε να κάνουμε πολλά μαζί και η Αλβανία θα μπορούσε να αποτελεί μια εξαιρετική επενδυτική ευκαιρία για πολλούς Έλληνες. Αλλά και η Ελλάδα θα επωφεληθεί από τη συνεργασία με την Αλβανία και τους Αλβανούς. Οπότε νομίζω ότι πρέπει να εστιάσουμε σε μόνο μια ιδέα, να συζητάμε, να συζητάμε και να επιλύουμε τα θέματά μας με υπομονή και θέληση, διότι δεν μπορώ να προβλέψω ένα διαφορετικό μέλλον από το μέλλον της συνεργασίας μεταξύ μας.
Πηγή:www.iefimerida.gr