"ΝΑΥΑΓΙΟ" ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά - Διαφορά και στο δημοσιονομικό όπου η διαφορά, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, βρίσκεται αισθητά κάτω από τα 600 εκατ. ευρώ - Πιέζουν και για την πώληση της ΔΕΗ
Με την επισφράγιση του πλήρους αδιεξόδου στα εργασιακά ολοκληρώθηκε μετά από 4 ώρες διαπραγμάτευσης στις 5:30 τα ξημερώματα της Τετάρτης η τελική συνάντηση κυβέρνησης-δανειστών στην Αθήνα.
«Δεν θα υπάρξουν άλλες συζητήσεις στην Αθήνα. Θα υπάρξει όμως μια τηλεδιάσκεψη πριν το Euroworking Group της 28ης Νοεμβρίου. Ο στόχος για πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου δεν αλλάζει αλλά πρέπει μετά να διαπιστωθεί η εφαρμογή των όσων θα έχουν συμφωνηθεί, ενδεχομένως έως τον Ιανουάριο» έλεγε αμέσως μετά τη συνάντηση αξιωματούχος της κυβέρνησης που μετείχε στις διαπραγματεύσεις.
Ο ίδιος επισήμανε ότι «μεγάλη απόσταση διαπιστώνεται για τα εργασιακά, αλλά και για το δημοσιονομικό κενό του 2018 όπου όμως η διαφορά έχει περιοριστεί αισθητά κάτω από τα 600 εκατ. ευρώ και θα συνεκτιμηθούν σε τεχνικό επίπεδο τεχνικά θέματα όπως οι δαπάνες του υπουργείου Άμυνας, η εξοικονόμηση από το claw back την οποία οι θεσμοί αμφισβητούν κλπ.».
Η ίδια πηγή υποστήριξε ότι για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό «έκλεισαν σχεδόν όλα», παρότι βεβαίως παραμένουν οι τρεις μεγάλες εκκρεμότητες που είχαν διαπιστωθεί μέχρι και την τελική συνάντηση για το θέμα αυτό κυβέρνησης και θεσμών.
Σύμφωνα με αξιωματούχους της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, τα θέματα του εξωδικαστικού συμβιβασμού παραπέμπονται σε τεχνική διαπραγμάτευση εξ αποστάσεως αλλά παραμένει ακόμη ανοικτό το θέμα κουρέματος σε χρέη απο ΦΠΑ και ΦΜΥ. Παραμένουν και ζητήματα στην Eνέργεια αλλά και στη διαδικασία κοινής συνείσπραξης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών από την εφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές πιέζουν για πώληση του 25% και όχι μόνο του 17% της ΔΕΗ αλλά και για την απόσυρση της ΔΕΠΑ από τη λιανική αγορά.
Στο κείμενο το οποίο συντάχθηκε από τους θεσμούς για να δεχθεί τις παρατηρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για τα πρωτογενή πλεονάσματα της διετίας 2019-2020 «γιατί οι απεσταλμένοι των θεσμών στην Αθήνα δεν είχαν εξουσιοδότηση» να συζητήσουν οποιαδήποτε τροποποίηση των συμφωνημένων στόχων. Επισήμανε, πάντως, ότι ο στόχος για 3,5% για το 2018 παραμένει αμετάβλητος επειδή «είναι γραμμένο στην πέτρα και δεν αλλάζει».
ΣΤΟ ΠΟΔΙ Η ΣΑΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Στο πόδι βρίσκεται η Σάμος για το προσφυγικό με τους κατοίκους και τους φορείς του νησιού να λένε ένα ηχηρό «όχι» στα σχέδια της κυβέρνησης για νέο hotspot και καταγγέλλουν τους αρμόδιους για εμπαιγμό.
Στην πανσαμιακή συγκέντρωση που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας με μοναδικό αντικείμενο το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα, παρουσία πλήθους κόσμου από όλη τη Σάμο, το μήνυμα ήταν σαφές.
Στην αρχή της συγκέντρωσης διαβάστηκε επιστολή του μητροπολίτη Σάμου, κ.κ. Ευσεβίου και στη συνέχεια ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Κώστας Αμυρσώνης διάβασε το ψήφισμα του οργάνου.
Το λόγο πήραν στη συνέχεια ο δήμαρχος Σάμου, κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, κ. Νίκος Κατρακάζος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Γιώργος Κυριαζής, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, κ. Γιώργος Κολλάρας και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, κ. Κώστας Κυριαζής.
Δήμαρχος Σάμου: Ταφόπλακα στην αξιοπιστία της κυβέρνησης
Ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος έκανε λόγο για δυσβάσταχτο βάρος στους Σάμιους. «Από τη Σάμο έχουν περάσει από πέρυσι πάνω από 150.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Στο χοτ-σποτ που, παρά την άρνηση του δήμου -και την διακοπή εργασιών που ζήτησε- η κυβέρνηση επέβαλε να φιλοξενηθεί σε δημόσιο χώρο, λίγες εκατοντάδες μέτρα από το κέντρο της πόλης μας, βρίσκονται αυτή τη στιγμή 2.500 άνθρωποι. Δεν υπάρχει πουθενά αλλού τέτοια αναλογία! 6.000 μόνιμοι κάτοικοι και 2.500 πρόσφυγες/μετανάστες!», είπε ο δήμαρχος της Σάμου,
"Η περίεργη απροθυμία της κυβέρνησης να ξεκαθαρίσει την κατάσταση γύρω από τις πολυάριθμες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη Σάμο μας, προξενεί από ερωτηματικά σε όλους μας, έως όμως και θυμό σε ανθρώπους που ζουν από κοντά το πρόβλημα και, αρκετοί μάλιστα, συνεισφέρουν στην αντιμετώπισή του με πραγματικό ανθρωπισμό και γνήσιο αλτρουισμό', είπε ο δήμαρχος Σάμου και έκανε λόγο για απουσία Κυβέρνησης, που τάζει, αλλά στο τέλος δεν κάνει τίποτε", σημείωσε.
Πρόθεσε δε πως «σε ένα χώρο που, στοιχειωδώς και πάλι, δε μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 750, 2.500 άνθρωποι, άντρες, γυναίκες και παιδιά διαφορετικών εθνοτήτων, νοοτροπιών, πολιτισμικής ταυτότητας και καταγωγής, στοιβάζονται υπό κακές και άθλιες συνθήκες. Μήνες τώρα. Ένοπλες Δυνάμεις, Λιμενικό, αστυνομία, πυροσβεστική, υγειονομικές αρχές, όλοι οι αρμόδιοι φορείς για την αντιμετώπιση του θέματος έχουν υπερβάλει εαυτούς εδώ και καιρό. Όσο κι αν καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, όση αυταπάρνηση και να δείξουν, είναι φανερό σε όλους ότι δεν αρκούν για να αντιμετωπίσουν όλα τα προβλήματα και τον καθημερινό κίνδυνο που υπάρχει».
Ο δήμαρχος επεσήμανε ότι «το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών έχει κλονιστεί, η κοινωνική αντοχή εξαντλείται, η τοξικότητα αυξάνεται. Εξάλλου τα σοβαρά πρόσφατα επεισόδια αυτό δείχνουν: Ο τουρισμός, η βασική πηγή εισοδήματος για το νησί μας, το 85% του ΑΕΠ μας, υπέστη σοβαρό πλήγμα. Με νύχια με δόντια μειώθηκε η μεγάλη ζημιά. Το 2017 είναι μια πάρα πολύ κρίσιμη χρονιά για όλους τους επαγγελματίες, για όλους τους εργαζομένους για την προοπτική όλων».
Αναφέρθηκε μάλιστα και στην «περίεργη απροθυμία της κυβέρνησης να ξεκαθαρίσει την κατάσταση γύρω από τις πολυάριθμες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη Σάμο» που «προξενεί από ερωτηματικά σε όλους μας, έως όμως και θυμό σε ανθρώπους που ζουν από κοντά το πρόβλημα και, αρκετοί μάλιστα, συνεισφέρουν στην αντιμετώπισή του με πραγματικό ανθρωπισμό και γνήσιο αλτρουισμό» και έκανε λόγο για απουσία της κυβέρνησης, «που τάζει, αλλά στο τέλος δεν κάνει τίποτε».
Μάλιστα, αναφέρθηκε και στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας υπέγραψε επίσημο έγγραφο που δεσμευόταν για την άμεση αποσυμφόρηση του χοτ-σποτ, για την άμεση ενίσχυση των αρχών που καθημερινά αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.
«Με την υπογραφή αυτή μπήκε ταφόπλακα στην αξιοπιστία της Κυβέρνησης! Είναι λυπηρό. Είναι εξοργιστικό. Είναι επικίνδυνο να μην τηρούνται οι δεσμεύσεις προς ένα ακριτικό ιστορικό τόπο, τη Σάμο μας! Οι δεσμεύσεις αυτές περιλαμβάνουν και τη δέσμη μέτρων οικονομικής ανακούφισης και ενίσχυσης του νησιού που, εκτός από το προσφυγικό, έχει πλέον, σε λίγες μέρες να αντιμετωπίσει και μία αύξηση του ΦΠΑ καταδικαστική για τον τόπο, κατά μέσο όρο 7%, και σε άλλες περιπτώσεις 15%. Με ουσιαστική οικονομική επιβάρυνση πάνω από 25% στο κόστος της καθημερινής ζωής. Ό,τι υπόσχεται στους δανειστές, βλέπετε, το τηρεί η κυβέρνηση, στους νησιώτες του Βορείου Αιγαίου δεν τα τηρεί», είπε ο κ. Αγγελόπουλος.
Για να καταλήξει: «Εμείς εδώ, στην άκρη της Ελλάδας, δεν πιστεύουμε ότι είμαστε παιδιά ενός κατώτερου θεού, ίσως η Κυβέρνηση μας θεωρεί. Η Σάμος δεν αντέχει πλέον. Δεν αντέχει άλλη πίεση, δεν αντέχει άλλη επιβάρυνση, δεν αντέχει άλλη αδιαφορία, δεν αντέχει άλλα ψέμματα».
Αντιπεριφερειάρχης Σάμου: Μας εκβιάζει η κυβέρνηση
Ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου Νίκος Κατρακάζος τόνισε πως «σήμερα στέλνουμε πολλά μηνύματα, όχι μόνο στον κο Μουζάλα, αλλά σε όλους. Στέλνουμε μήνυμα ενότητας και είναι σήμερα σημαντικό που είμαστε όλοι εδώ, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι παραγωγικοί φορείς, η τοπική εκκλησία και οι πολίτες. Και όταν είμαστε πολλοί τα μηνύματα είναι δυνατά και ισχυρά». Αναφερόμενος ειδικά στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής είπε: «Θέλω να στείλω μήνυμα στον κ. Μουζάλα. Δεν είμαστε στη Σάμο 5 γραφικοί και ακραίοι που διαμαρτυρόμαστε. Είμαστε όλη η Κοινωνία και σήμερα το δείχνουμε με τον καλύτερο τρόπο. Δεν είναι πρόβλημα λίγων ανθρώπων, άλλα όλων των ανθρώπων, όχι μόνο της πόλης της Σάμου, αλλά ολόκληρου του νησιού. Οι διαμαρτυρίες μας δεν στρέφονται κατά των προσφύγων. Στρέφονται κατά αυτών που δημιούργησαν το πρόβλημα, που το συντηρούν και σήμερα μας κοροϊδεύουν. Λέμε εδώ και τώρα αποσυμφόρηση», είπε ο κος Κατρακάζος.
Επιπλέον ο αντιπεριφερειάρχης έκανε λόγο για σκληρό εκβιασμό της Κυβέρνησης που κινείται στη μόνιμη παραμονή των μεταναστών στη Σάμο. «Εμείς σαν κοινωνία πρέπει να φωνάζουμε όσο πιο δυνατά μπορούμε «Αποσυμφόρηση εδώ και τώρα» και να λέμε όχι σε κινήσεις που οδηγούν σε μόνιμη παραμονή Και ποιες είναι αυτές οι κινήσεις; Να πάρουν παιδεία εδώ στη Σάμο, να πάνε σε ξενοδοχεία να μάθουμε να ζούμε με το ζόρι όπως είπε στους Χιώτες ο κος Μουζάλας με τους μετανάστες. Ε δεν θα μάθουμε. Δεν θα το δεχτούμε», είπε ο κος Κατρακάζος και έκανε λόγο για κοροϊδία της Κυβέρνησης που υλοποιεί συγκεκριμένο σχέδιο «να αφήσει μόνιμα στον τόπο μας χιλιάδες ανθρώπους παρά τη θέλησή τους».
Προέδρος Επιμελητηρίου Σάμου: «Ψεύτικες υποσχέσεις της κυβέρνησης»
«Οι σαμιώτες έχουν ενεργά συμπαρασταθεί από την πρώτη στιγμή σε αυτούς τους ανθρώπους, αλλά δεν μπορούν να μείνουν για πάντα στο νησί μας. Ειδικά όταν με πράξεις βίας γίνεται κατάχρηση της φιλοξενίας μας» επεσήμανε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σάμου, Γιώργος Κυριαζής. «Οι ψεύτικες υποσχέσεις που δόθηκαν από την Κυβέρνηση, υποσχέσεις για γρήγορη διαδικασία εξέτασης του ασύλου, δεν υλοποιήθηκαν και σήμερα εισέρχονται καθημερινά δεκάδες λαθρομετανάστες και πρόσφυγες στη Σάμο, φτάνοντας τους 2.800 σε ένα κέντρο 850 ατόμων. Κοντά στο μισό της πόλης αποτελώντας το 45% του πληθυσμού της πόλης. Άτομα από διάφορες χώρες, όχι μόνο Σύριοι που έφυγαν από τη χώρα τους λόγω του πολέμου, αλλά και άλλοι που έρχονται παράνομα», είπε και πρόσθεσε: «Πρέπει να αντιδράσουμε για το μέλλον των επόμενων γενιών. Δεν υπάρχει χρόνος, από μέρα σε μέρα η κατάσταση χειροτερεύει, όλα εξελίσσονται ραγδαία", είπε.
Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου: «Ανεπαρκής και πρόχειρη διαχείριση»
Ο Γιώργος Κολλάρος, πρόεδρος του δικηγορικού Συλλόγου Σάμου κατήγγειλε την «πολιτική της Κυβέρνησης στο Μεταναστευτικό, την απουσία της στο ζήτημα» και κάλεσε την Πολιτεία, τις αρχές και τους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους, δίνοντας λύσεις. «Το νησί μας και ειδικότερα η πόλη της Σάμου αιμορραγεί εξαιτίας του προσφυγικού. Υπάρχει έξαρση κλοπών, σεξουαλικών παρενοχλήσεων, ακραίων συμπεριφορών που δημιουργούν πρόβλημα διαβίωσης στην Κοινωνία. Η διαχείριση είναι πρόχειρη και ανεπαρκής και μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα οδηγούν στο συμπέρασμα πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί», είπε και ζήτησε την πιστή εφαρμογή του νόμου για το μεταναστευτικό και το άσυλο. Σημείωσε δε πως το ηχηρό μήνυμα της τοπικής κοινωνίας είναι «πως το νησί δεν μπορεί να δεχτεί άλλη δομή, όπως και να την ονομάσουν. Γιατί το νησί μας δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος. Καλούμε το σαμιακό λαό να δείξει νηφαλιότητα και ομοψυχία».
Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων: «Τους βοηθήσαμε, τώρα ήρθε η ώρα για την επιβίωσή μας»
Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων του νησιού, Γιώργος Κυριαζής επεσήμανε πως «εμείς οι Σάμιοι έχουμε δείξει όλα αυτά τα χρόνια τη φιλοξενία μας και την αγάπη προς κάθε ξένο που μας επισκέπτεται. Αυτό έχουμε δείξει από το 2011 προς όλους τους πρόσφυγες-μετανάστες που απροσκάλεστοι ήρθαν στο νησί μας. Τους βοηθήσαμε, τους δώσαμε τροφή και νερό από το υστέρημά μας. Τώρα ήρθε η ώρα για τη δική μας αξιοπρέπεια, για τη δική μας ανθρωπιά, για τη δική μας επιβίωση για την ασφάλεια μας. Ήρθε η ώρα που αυτή η μεγάλη οικογένεια που ανήκουμε, η ΕΕ να δείξει ότι αλληλεγγύη είναι και για τους πολίτες αυτών των ακριτικών νησιών».
Πηγή: www.iefimerida.gr
ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας οι δύο ηγέτες. Μετά την 20λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Παρασκευή, δεν αποκλείεται να συναντηθούν προκειμένου να συζητήσουν την πρόοδο των εργασιών στο Κυπριακό.
Οι εξελίξεις στο Κυπριακό κυριαρχούν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και σύμφωνα με πληροφορίες Αλέξης Τσίπρας και Ταγίπ Ερντγογάν δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να έχουν και νέα τηλεφωνική επικοινωνία μέσα στην εβδομάδα.
Σύμφωνα με πληρφορίες είναι σε εξέλιξη ήδη διαβουλεύσεις ακόμα και για τετ α τετ δυο ηγετών (ενδεχομένως μέσα στο Δεκέμβριο) αναλόγως με τις συζητήσεις και την τροπή που θα πάρουν οι διαπραγματεύσεις στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας.
Σε κάθε περίπτωση μια συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο θα γίνει πριν από την πολυμερή διάσκεψη, η οποία όπως είχε δηλώσει ο Αλέξης Τσίπρας, θα πραγματοποιηθεί μόνο αν εχει υπάρξει συμφωνία για την κατάργηση των εγγυήσεων και της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί.
Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο να συναντηθούν και από κοντά. κατά την τηλεφωνική επικοινωνία,που είχαν την Παρασκευή.
Ο κ.Τσίπρας είπε στον κ.Ερντογάν ότι οι διαφορές στοθ έμα των εγγυήσεων είναι μεγάλες και άρα εάν γίνει (όπως ζητά η Αγκυρα) πολυμερής συνάντηση υπό τις παρούσες συνθήκες θα αποτύχει.
Υπενθυμίζεται πως τηλεφωνική επικονωνία είχαν χθες ο Αλέξης Τσίπρας με τον Νίκο Αναστασιάδη για την πορεία των διαβουλεύσεων για το Κυπριακό. Τσίπρας και Αναστασιάδης συμφώνησαν ότι ημερομηνία για την πολυμερή θα δοθεί υπό την προϋπόθεση να υπάρξει προηγουμένως συνάντηση Τσίπρα Ερντογάν
ΠΗΓΗ ΝΕWS 247
Ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά - Διαφορά και στο δημοσιονομικό όπου η διαφορά, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, βρίσκεται αισθητά κάτω από τα 600 εκατ. ευρώ - Πιέζουν και για την πώληση της ΔΕΗ
Με την επισφράγιση του πλήρους αδιεξόδου στα εργασιακά ολοκληρώθηκε μετά από 4 ώρες διαπραγμάτευσης στις 5:30 τα ξημερώματα της Τετάρτης η τελική συνάντηση κυβέρνησης-δανειστών στην Αθήνα.
«Δεν θα υπάρξουν άλλες συζητήσεις στην Αθήνα. Θα υπάρξει όμως μια τηλεδιάσκεψη πριν το Euroworking Group της 28ης Νοεμβρίου. Ο στόχος για πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου δεν αλλάζει αλλά πρέπει μετά να διαπιστωθεί η εφαρμογή των όσων θα έχουν συμφωνηθεί, ενδεχομένως έως τον Ιανουάριο» έλεγε αμέσως μετά τη συνάντηση αξιωματούχος της κυβέρνησης που μετείχε στις διαπραγματεύσεις.
Ο ίδιος επισήμανε ότι «μεγάλη απόσταση διαπιστώνεται για τα εργασιακά, αλλά και για το δημοσιονομικό κενό του 2018 όπου όμως η διαφορά έχει περιοριστεί αισθητά κάτω από τα 600 εκατ. ευρώ και θα συνεκτιμηθούν σε τεχνικό επίπεδο τεχνικά θέματα όπως οι δαπάνες του υπουργείου Άμυνας, η εξοικονόμηση από το claw back την οποία οι θεσμοί αμφισβητούν κλπ.».
Η ίδια πηγή υποστήριξε ότι για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό «έκλεισαν σχεδόν όλα», παρότι βεβαίως παραμένουν οι τρεις μεγάλες εκκρεμότητες που είχαν διαπιστωθεί μέχρι και την τελική συνάντηση για το θέμα αυτό κυβέρνησης και θεσμών.
Σύμφωνα με αξιωματούχους της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, τα θέματα του εξωδικαστικού συμβιβασμού παραπέμπονται σε τεχνική διαπραγμάτευση εξ αποστάσεως αλλά παραμένει ακόμη ανοικτό το θέμα κουρέματος σε χρέη απο ΦΠΑ και ΦΜΥ. Παραμένουν και ζητήματα στην Eνέργεια αλλά και στη διαδικασία κοινής συνείσπραξης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών από την εφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές πιέζουν για πώληση του 25% και όχι μόνο του 17% της ΔΕΗ αλλά και για την απόσυρση της ΔΕΠΑ από τη λιανική αγορά.
Στο κείμενο το οποίο συντάχθηκε από τους θεσμούς για να δεχθεί τις παρατηρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για τα πρωτογενή πλεονάσματα της διετίας 2019-2020 «γιατί οι απεσταλμένοι των θεσμών στην Αθήνα δεν είχαν εξουσιοδότηση» να συζητήσουν οποιαδήποτε τροποποίηση των συμφωνημένων στόχων. Επισήμανε, πάντως, ότι ο στόχος για 3,5% για το 2018 παραμένει αμετάβλητος επειδή «είναι γραμμένο στην πέτρα και δεν αλλάζει».
ΣΤΟ ΠΟΔΙ Η ΣΑΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Στο πόδι βρίσκεται η Σάμος για το προσφυγικό με τους κατοίκους και τους φορείς του νησιού να λένε ένα ηχηρό «όχι» στα σχέδια της κυβέρνησης για νέο hotspot και καταγγέλλουν τους αρμόδιους για εμπαιγμό.
Στην πανσαμιακή συγκέντρωση που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας με μοναδικό αντικείμενο το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα, παρουσία πλήθους κόσμου από όλη τη Σάμο, το μήνυμα ήταν σαφές.
Στην αρχή της συγκέντρωσης διαβάστηκε επιστολή του μητροπολίτη Σάμου, κ.κ. Ευσεβίου και στη συνέχεια ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Κώστας Αμυρσώνης διάβασε το ψήφισμα του οργάνου.
Το λόγο πήραν στη συνέχεια ο δήμαρχος Σάμου, κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, κ. Νίκος Κατρακάζος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Γιώργος Κυριαζής, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, κ. Γιώργος Κολλάρας και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, κ. Κώστας Κυριαζής.
Δήμαρχος Σάμου: Ταφόπλακα στην αξιοπιστία της κυβέρνησης
Ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος έκανε λόγο για δυσβάσταχτο βάρος στους Σάμιους. «Από τη Σάμο έχουν περάσει από πέρυσι πάνω από 150.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Στο χοτ-σποτ που, παρά την άρνηση του δήμου -και την διακοπή εργασιών που ζήτησε- η κυβέρνηση επέβαλε να φιλοξενηθεί σε δημόσιο χώρο, λίγες εκατοντάδες μέτρα από το κέντρο της πόλης μας, βρίσκονται αυτή τη στιγμή 2.500 άνθρωποι. Δεν υπάρχει πουθενά αλλού τέτοια αναλογία! 6.000 μόνιμοι κάτοικοι και 2.500 πρόσφυγες/μετανάστες!», είπε ο δήμαρχος της Σάμου,
"Η περίεργη απροθυμία της κυβέρνησης να ξεκαθαρίσει την κατάσταση γύρω από τις πολυάριθμες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη Σάμο μας, προξενεί από ερωτηματικά σε όλους μας, έως όμως και θυμό σε ανθρώπους που ζουν από κοντά το πρόβλημα και, αρκετοί μάλιστα, συνεισφέρουν στην αντιμετώπισή του με πραγματικό ανθρωπισμό και γνήσιο αλτρουισμό', είπε ο δήμαρχος Σάμου και έκανε λόγο για απουσία Κυβέρνησης, που τάζει, αλλά στο τέλος δεν κάνει τίποτε", σημείωσε.
Πρόθεσε δε πως «σε ένα χώρο που, στοιχειωδώς και πάλι, δε μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 750, 2.500 άνθρωποι, άντρες, γυναίκες και παιδιά διαφορετικών εθνοτήτων, νοοτροπιών, πολιτισμικής ταυτότητας και καταγωγής, στοιβάζονται υπό κακές και άθλιες συνθήκες. Μήνες τώρα. Ένοπλες Δυνάμεις, Λιμενικό, αστυνομία, πυροσβεστική, υγειονομικές αρχές, όλοι οι αρμόδιοι φορείς για την αντιμετώπιση του θέματος έχουν υπερβάλει εαυτούς εδώ και καιρό. Όσο κι αν καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, όση αυταπάρνηση και να δείξουν, είναι φανερό σε όλους ότι δεν αρκούν για να αντιμετωπίσουν όλα τα προβλήματα και τον καθημερινό κίνδυνο που υπάρχει».
Ο δήμαρχος επεσήμανε ότι «το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών έχει κλονιστεί, η κοινωνική αντοχή εξαντλείται, η τοξικότητα αυξάνεται. Εξάλλου τα σοβαρά πρόσφατα επεισόδια αυτό δείχνουν: Ο τουρισμός, η βασική πηγή εισοδήματος για το νησί μας, το 85% του ΑΕΠ μας, υπέστη σοβαρό πλήγμα. Με νύχια με δόντια μειώθηκε η μεγάλη ζημιά. Το 2017 είναι μια πάρα πολύ κρίσιμη χρονιά για όλους τους επαγγελματίες, για όλους τους εργαζομένους για την προοπτική όλων».
Αναφέρθηκε μάλιστα και στην «περίεργη απροθυμία της κυβέρνησης να ξεκαθαρίσει την κατάσταση γύρω από τις πολυάριθμες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη Σάμο» που «προξενεί από ερωτηματικά σε όλους μας, έως όμως και θυμό σε ανθρώπους που ζουν από κοντά το πρόβλημα και, αρκετοί μάλιστα, συνεισφέρουν στην αντιμετώπισή του με πραγματικό ανθρωπισμό και γνήσιο αλτρουισμό» και έκανε λόγο για απουσία της κυβέρνησης, «που τάζει, αλλά στο τέλος δεν κάνει τίποτε».
Μάλιστα, αναφέρθηκε και στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας υπέγραψε επίσημο έγγραφο που δεσμευόταν για την άμεση αποσυμφόρηση του χοτ-σποτ, για την άμεση ενίσχυση των αρχών που καθημερινά αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.
«Με την υπογραφή αυτή μπήκε ταφόπλακα στην αξιοπιστία της Κυβέρνησης! Είναι λυπηρό. Είναι εξοργιστικό. Είναι επικίνδυνο να μην τηρούνται οι δεσμεύσεις προς ένα ακριτικό ιστορικό τόπο, τη Σάμο μας! Οι δεσμεύσεις αυτές περιλαμβάνουν και τη δέσμη μέτρων οικονομικής ανακούφισης και ενίσχυσης του νησιού που, εκτός από το προσφυγικό, έχει πλέον, σε λίγες μέρες να αντιμετωπίσει και μία αύξηση του ΦΠΑ καταδικαστική για τον τόπο, κατά μέσο όρο 7%, και σε άλλες περιπτώσεις 15%. Με ουσιαστική οικονομική επιβάρυνση πάνω από 25% στο κόστος της καθημερινής ζωής. Ό,τι υπόσχεται στους δανειστές, βλέπετε, το τηρεί η κυβέρνηση, στους νησιώτες του Βορείου Αιγαίου δεν τα τηρεί», είπε ο κ. Αγγελόπουλος.
Για να καταλήξει: «Εμείς εδώ, στην άκρη της Ελλάδας, δεν πιστεύουμε ότι είμαστε παιδιά ενός κατώτερου θεού, ίσως η Κυβέρνηση μας θεωρεί. Η Σάμος δεν αντέχει πλέον. Δεν αντέχει άλλη πίεση, δεν αντέχει άλλη επιβάρυνση, δεν αντέχει άλλη αδιαφορία, δεν αντέχει άλλα ψέμματα».
Αντιπεριφερειάρχης Σάμου: Μας εκβιάζει η κυβέρνηση
Ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου Νίκος Κατρακάζος τόνισε πως «σήμερα στέλνουμε πολλά μηνύματα, όχι μόνο στον κο Μουζάλα, αλλά σε όλους. Στέλνουμε μήνυμα ενότητας και είναι σήμερα σημαντικό που είμαστε όλοι εδώ, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι παραγωγικοί φορείς, η τοπική εκκλησία και οι πολίτες. Και όταν είμαστε πολλοί τα μηνύματα είναι δυνατά και ισχυρά». Αναφερόμενος ειδικά στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής είπε: «Θέλω να στείλω μήνυμα στον κ. Μουζάλα. Δεν είμαστε στη Σάμο 5 γραφικοί και ακραίοι που διαμαρτυρόμαστε. Είμαστε όλη η Κοινωνία και σήμερα το δείχνουμε με τον καλύτερο τρόπο. Δεν είναι πρόβλημα λίγων ανθρώπων, άλλα όλων των ανθρώπων, όχι μόνο της πόλης της Σάμου, αλλά ολόκληρου του νησιού. Οι διαμαρτυρίες μας δεν στρέφονται κατά των προσφύγων. Στρέφονται κατά αυτών που δημιούργησαν το πρόβλημα, που το συντηρούν και σήμερα μας κοροϊδεύουν. Λέμε εδώ και τώρα αποσυμφόρηση», είπε ο κος Κατρακάζος.
Επιπλέον ο αντιπεριφερειάρχης έκανε λόγο για σκληρό εκβιασμό της Κυβέρνησης που κινείται στη μόνιμη παραμονή των μεταναστών στη Σάμο. «Εμείς σαν κοινωνία πρέπει να φωνάζουμε όσο πιο δυνατά μπορούμε «Αποσυμφόρηση εδώ και τώρα» και να λέμε όχι σε κινήσεις που οδηγούν σε μόνιμη παραμονή Και ποιες είναι αυτές οι κινήσεις; Να πάρουν παιδεία εδώ στη Σάμο, να πάνε σε ξενοδοχεία να μάθουμε να ζούμε με το ζόρι όπως είπε στους Χιώτες ο κος Μουζάλας με τους μετανάστες. Ε δεν θα μάθουμε. Δεν θα το δεχτούμε», είπε ο κος Κατρακάζος και έκανε λόγο για κοροϊδία της Κυβέρνησης που υλοποιεί συγκεκριμένο σχέδιο «να αφήσει μόνιμα στον τόπο μας χιλιάδες ανθρώπους παρά τη θέλησή τους».
Προέδρος Επιμελητηρίου Σάμου: «Ψεύτικες υποσχέσεις της κυβέρνησης»
«Οι σαμιώτες έχουν ενεργά συμπαρασταθεί από την πρώτη στιγμή σε αυτούς τους ανθρώπους, αλλά δεν μπορούν να μείνουν για πάντα στο νησί μας. Ειδικά όταν με πράξεις βίας γίνεται κατάχρηση της φιλοξενίας μας» επεσήμανε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σάμου, Γιώργος Κυριαζής. «Οι ψεύτικες υποσχέσεις που δόθηκαν από την Κυβέρνηση, υποσχέσεις για γρήγορη διαδικασία εξέτασης του ασύλου, δεν υλοποιήθηκαν και σήμερα εισέρχονται καθημερινά δεκάδες λαθρομετανάστες και πρόσφυγες στη Σάμο, φτάνοντας τους 2.800 σε ένα κέντρο 850 ατόμων. Κοντά στο μισό της πόλης αποτελώντας το 45% του πληθυσμού της πόλης. Άτομα από διάφορες χώρες, όχι μόνο Σύριοι που έφυγαν από τη χώρα τους λόγω του πολέμου, αλλά και άλλοι που έρχονται παράνομα», είπε και πρόσθεσε: «Πρέπει να αντιδράσουμε για το μέλλον των επόμενων γενιών. Δεν υπάρχει χρόνος, από μέρα σε μέρα η κατάσταση χειροτερεύει, όλα εξελίσσονται ραγδαία", είπε.
Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου: «Ανεπαρκής και πρόχειρη διαχείριση»
Ο Γιώργος Κολλάρος, πρόεδρος του δικηγορικού Συλλόγου Σάμου κατήγγειλε την «πολιτική της Κυβέρνησης στο Μεταναστευτικό, την απουσία της στο ζήτημα» και κάλεσε την Πολιτεία, τις αρχές και τους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους, δίνοντας λύσεις. «Το νησί μας και ειδικότερα η πόλη της Σάμου αιμορραγεί εξαιτίας του προσφυγικού. Υπάρχει έξαρση κλοπών, σεξουαλικών παρενοχλήσεων, ακραίων συμπεριφορών που δημιουργούν πρόβλημα διαβίωσης στην Κοινωνία. Η διαχείριση είναι πρόχειρη και ανεπαρκής και μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα οδηγούν στο συμπέρασμα πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί», είπε και ζήτησε την πιστή εφαρμογή του νόμου για το μεταναστευτικό και το άσυλο. Σημείωσε δε πως το ηχηρό μήνυμα της τοπικής κοινωνίας είναι «πως το νησί δεν μπορεί να δεχτεί άλλη δομή, όπως και να την ονομάσουν. Γιατί το νησί μας δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος. Καλούμε το σαμιακό λαό να δείξει νηφαλιότητα και ομοψυχία».
Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων: «Τους βοηθήσαμε, τώρα ήρθε η ώρα για την επιβίωσή μας»
Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων του νησιού, Γιώργος Κυριαζής επεσήμανε πως «εμείς οι Σάμιοι έχουμε δείξει όλα αυτά τα χρόνια τη φιλοξενία μας και την αγάπη προς κάθε ξένο που μας επισκέπτεται. Αυτό έχουμε δείξει από το 2011 προς όλους τους πρόσφυγες-μετανάστες που απροσκάλεστοι ήρθαν στο νησί μας. Τους βοηθήσαμε, τους δώσαμε τροφή και νερό από το υστέρημά μας. Τώρα ήρθε η ώρα για τη δική μας αξιοπρέπεια, για τη δική μας ανθρωπιά, για τη δική μας επιβίωση για την ασφάλεια μας. Ήρθε η ώρα που αυτή η μεγάλη οικογένεια που ανήκουμε, η ΕΕ να δείξει ότι αλληλεγγύη είναι και για τους πολίτες αυτών των ακριτικών νησιών».
Πηγή: www.iefimerida.gr
ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας οι δύο ηγέτες. Μετά την 20λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Παρασκευή, δεν αποκλείεται να συναντηθούν προκειμένου να συζητήσουν την πρόοδο των εργασιών στο Κυπριακό.
Οι εξελίξεις στο Κυπριακό κυριαρχούν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και σύμφωνα με πληροφορίες Αλέξης Τσίπρας και Ταγίπ Ερντγογάν δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να έχουν και νέα τηλεφωνική επικοινωνία μέσα στην εβδομάδα.
Σύμφωνα με πληρφορίες είναι σε εξέλιξη ήδη διαβουλεύσεις ακόμα και για τετ α τετ δυο ηγετών (ενδεχομένως μέσα στο Δεκέμβριο) αναλόγως με τις συζητήσεις και την τροπή που θα πάρουν οι διαπραγματεύσεις στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας.
Σε κάθε περίπτωση μια συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο θα γίνει πριν από την πολυμερή διάσκεψη, η οποία όπως είχε δηλώσει ο Αλέξης Τσίπρας, θα πραγματοποιηθεί μόνο αν εχει υπάρξει συμφωνία για την κατάργηση των εγγυήσεων και της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί.
Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο να συναντηθούν και από κοντά. κατά την τηλεφωνική επικοινωνία,που είχαν την Παρασκευή.
Ο κ.Τσίπρας είπε στον κ.Ερντογάν ότι οι διαφορές στοθ έμα των εγγυήσεων είναι μεγάλες και άρα εάν γίνει (όπως ζητά η Αγκυρα) πολυμερής συνάντηση υπό τις παρούσες συνθήκες θα αποτύχει.
Υπενθυμίζεται πως τηλεφωνική επικονωνία είχαν χθες ο Αλέξης Τσίπρας με τον Νίκο Αναστασιάδη για την πορεία των διαβουλεύσεων για το Κυπριακό. Τσίπρας και Αναστασιάδης συμφώνησαν ότι ημερομηνία για την πολυμερή θα δοθεί υπό την προϋπόθεση να υπάρξει προηγουμένως συνάντηση Τσίπρα Ερντογάν
ΠΗΓΗ ΝΕWS 247