ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΟΜΠΑΜΑ
Το αξιακό μάθημα του Μπαράκ Ομπάμα στην ανθρωπότητα λίγο μετά την επίσκεψή του στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης - «Οι ΗΠΑ ευγνωμονούν τους Έλληνες για τη φιλία τους», είπε
Χαρισματικός, άμεσος, προσηνής και άκρως επικοινωνιακός ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα δεν έδωσε σήμερα μόνο ένα λόγο δημοκρατίας από τη χώρα που τη γέννησε, όπως τόνισε, αλλά και ένα μάθημα επικοινωνιακής πολιτικής.
Χαρίζοντας μας μια αίσθηση μεγαλείου ή τέλος πάντων πρόσκαιρης χαράς, αποζημίωσε απόλυτα όλους εμάς που βρεθήκαμε στην ολοκαίνουργια όπερα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που έμελε να εγκαινιαστεί με τον πιο λαμπερό πρωταγωνιστή της πολιτικής σκηνής: τον πιο δημοφιλή ίσως πολιτικό σήμερα παγκοσμίως.
Αν κάτι άφησε πάντως η ομιλία αυτή, εκτός από συγκίνηση που οι λέξεις «Αθήνα», «Δημοκρατία» ακόμα και «σπανακόπιτα» ή «φουστανέλα» ακούγονταν στα ελληνικά, είναι το σύνθημα ότι όλοι μας αξίζει να αγωνιζόμαστε για αυτό που εμείς οι Έλληνες μάθαμε πρώτοι από όλους: τον δήμο και το σύνολο. Σε αντίθεση με προηγούμενους λόγους του Ομπάμα που έθιγαν επίμαχα ζητήματα όπως το μεταναστευτικό ή η παγκόσμια οικονομία, σε αυτόν τον άκρως συμβολικό λόγο ο ίδιος θέλησε να παραδώσει στην ανθρωπότητα έναν αξιακό μάθημα για τον οποίο θα τον θυμούνται ως καταλυτική σφραγίδα: για το ότι ήταν ο πλανητάρχης που τίμησε και εκτίμησε όσο κανείς την δημοκρατία, την πολιτική - και τη διπλωματία. Και αυτά ανέφερε ως σημεία-κλειδιά λίγο μετά από την άνοδο του στον Ιερό Βράχο-και όχι τυχαία.
Λίγο μετά από την επίσκεψη του στην Ακρόπολη και καθώς έμπαινε αεράτος στην αίθουσα χαιρέτισε με ένα απλό «γειά» σας και «καλησπέρα Ελλάδα», αρκετά για να ξεσηκώσουν θύελλα χειροκροτημάτων - ειδικά από τα πάνω διαζώματα όπου κάθονταν όχι οι πολιτικοί αλλά κι οι επίσημοι με τις προσκλήσεις.
Περιττό να αναφερθεί ότι από νωρίς-ήδη από τις 11 το πρωί είχε δημιουργηθεί το αδιαχώρητο στην είσοδο της Λυρικής Σκηνής καθώς ήταν τεράστιες οι ουρές με εκείνους που περίμεναν να περάσουν από τους ελέγχους. Γυναίκες ντυμένες στην τρίχα και άνδρες με γραβάτες και επίσημα πανωφόρια έδιναν στην εκδήλωση μια διάσταση γιορτής και μιας επισημότητας από αυτές που σπάνια γνωρίζει η πόλη αψηφώντας το τσουχτερό κρύο. Ένα ελικόπτερο πετούσε από ψηλά, αστυνομία είχε αποκλείσει το μέρος και όποιος είχε την ατυχία να μεταφέρει μαζί του καμία κολόνια την είδε να πετάγεται στο καλάθι των αχρήστων (αφού απαγορεύονταν αυστηρά τα υγρά και τα εύφλεκτα υλικά).
Οι αυστηροί έλεγχοι ωστόσο αποζημίωσαν όλους όσοι βρέθηκαν στην ολοκαίνουργια αίθουσα όπου είχαν φτάσει από νωρίς το πλήθος επισήμων: από Υπουργούς μέχρι βουλευτές και ηθοποιούς, συγγραφείς και επωνύμους που ήθελαν να δουν από κοντά τον Αμερικανό Πρόεδρο. Κάποιο πρόβλημα πρέπει να δημιουργήθηκε με τη θέση του Καμμένου - αφού ένα πηγαδάκι είχε συγκεντρωθεί γύρω από τον Υπουργό Άμυνας όπως και τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά - αλλά λύθηκε γρήγορα και όλοι οι Υπουργοί που κάθονταν στην κεντρική πλατεία είχαν δημιουργήσει τις δικές τους παρέες.
Τελευταίος στην αίθουσα έφτασε, όπως ήταν αναμενόμενο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ενώ πολυάριθμη ήταν η παρουσία της νεολαίας - κάτι που ζήτησε και ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα. Μαθητές του Κολλεγίου Αθηνών, φοιτητές και μαθητές με τις στολές των σχολών τους χάρισαν ένα πανηγυρικό κλίμα χειροκροτώντας θερμά-όπως και κάποιοι μετανάστες-κοπέλες με μαντήλες, κοπέλες με παραδοσιακές στολές της Αφρικής. Όχι τυχαία λοιπόν η αναφορά στον Γιάννη Αντετοκούμπο τον οποίο επικαλέστηκε ως παράδειγμα δύναμης και αποφασιστικότητας ο Πρόεδρος η οποία προκάλεσε καθολικές επευφημίες.
«Πολεμάμε κατά των πιθανοτήτων και νικάμε» θα συμπληρώσει ο Ομπάμα λίγο αργότερα, σε συνέχεια των χτεσινοβραδινών αναφορών του στον «Επιτάφιο» του Περικλή - με την υπογραφή του Θουκυδίδη. Αλλά δεν ήταν μόνο ο ιστορικός που πρωταγωνίστησε στις αναφορές του που περιλάμβαναν όλο το φάσμα της Αρχαίας και Σύγχρονης Ελλάδας-από τον Ευριπίδη έως τον Πλάτωνα και τον Περικλή, τον αρχαίο «δήμο» και το «φιλότιμο». Ειδικά η επίκληση του «φιλότιμου» ως ακραιφνώς πολιτικής έννοιας ενθουσίασε το κοινό που χειροκρότησε θερμά, όπως κι όταν είπε πως «οι ΗΠΑ ευγνωμονούν θερμά τους Έλληνες για τη φιλία τους».
Μια φιλία που φάνηκε να μετράει παραπάνω από τυπικά για τον ίδιο ο οποίος δεν έπαψε να δείχνει ιδιαίτερα συγκινημένος από τα χειροκροτήματα, τα συνθήματα και τις εκδηλώσεις αγάπης.
Το ακροατήριο σηκώθηκε όρθιο χαιρετώντας επί ώρα κατά την είσοδό του και χρειάστηκαν αρκετά λεπτά για να αποφασίσει να καθίσει: «Έχουμε χρέος στην Ελλάδα για ένα πολύτιμο δώρο: την ελεύθερη βούληση» είπε ήδη από την αρχή της ομιλίας του και φάνηκε να το εννοεί. «Χάρη στην Ελλάδα έχουμε την αλήθεια και την πίστη ότι έχουμε ελεύθερη βούληση. Εδώ ακριβώς πριν από 25 αιώνες στους βραχώδεις λόφους αυτής της πόλης γεννήθηκε η Δημοκρατία. Το κράτος». Και όλα αυτά φυσικά τα είπε στα ελληνικά.
«Οφείλουμε στην Ελλάδα τη βούληση, την αλήθεια και την πίστη»
Ακόμα λοιπόν και αν όλα αυτά μοιάζουν εύλογα για κάποιον που επισκέπτεται την Ελλάδα, να θυμίσουμε ότι κανένας ξένος ηγέτης των τελευταίων ετών δεν έχει μπλέξει έναν τέτοιο εγκωμιαστικό λόγο για τη χώρα μας-ούτε καν για λόγους επίφασης. Τις ελληνικές λέξεις, σημειωτέον, ο Ομπάμα δεν τις είπε διαβάζοντας κάποιο κείμενο, αλλά με την καρδιά του. Όπως λένε και στα αγγλικά -από καρδιάς- δηλαδή απέξω, από την αρχή μέχρι το τέλος, μιλώντας συγκροτημένα, με άνεση και συγκίνηση, με ένα πάθος που δεν ταιριάζει σε έναν ψυχρό πολιτικό - αλλά σε έναν πραγματικό και ουσιαστικό φιλέλληνα. Εξάλλου η φόρτιση ήταν διάχυτη και στην αίθουσα καθώς ο κόσμος δεν έδειξε να κάνει το παραμικρό σχόλιο, να προξενεί τον παραμικρό θόρυβο καθ’όλη τη διάρκεια της ομιλίας παρακολουθώντας με δέος σε κάθε του λέξη. Είναι ίσως η πρώτη φορά σε δημόσια συνάθροιση που δεν ακούστηκε ούτε καν βήξιμο, ούτε διαμαρτυρία για το γεγονός ότι για λόγους ασφαλείας δεν μπορούσε κανείς να κινηθεί μέσα στο θέατρο, ούτε καν να μπει και να βγει χωρίς ειδική άδεια.
Τα κινητά ήταν καθ’όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, για λόγους ασφαλείας, απενεργοποιημένα αλλά κανείς να έδειχνε να θέλει να επικοινωνήσει με τον έξω κόσμο. Η μόνη επαφή ήταν με τη σκηνή και με τα εκατοντάδες κινητά και τα φλάς που άστραφταν διαρκώς μέσα στο σκοτάδι. Θέλοντας να δώσει με τον πλέον εμφανή τρόπο μια καθολική διάσταση στον λόγο του ο Ομπάμα μας παρότρυνε να ξαναγίνουμε σκεπτόμενοι άνθρωποι, επαναστάτες και πολίτες να ξαναβρούμε τις χαμένες συλλογικότητες και να νιώσουμε ξανά τα καλά της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης, της συμμετοχικότητας.
«Κάποτε ένας Έλληνας σήκωσε ψηλά το λάβαρο της Επανάστασης» είπε. «Σε κάποιες χώρες υπάρχουν εκλογές αλλά δεν υπάρχει δημοκρατικό πολίτευμα. Οι δημοκρατικές χώρες όμως είναι πιο δίκαιες. Οι δημοκρατικές χώρες είναι το συνώνυμο της ευημερίας». Εννοείται βέβαια πως φρόντισε, με το λόγο του, να θέσει και τις προϋποθέσεις ώστε να μπορέσουν οι χώρες αυτές να απολαύσουν την ευημερία όπως είναι η οικονομική σταθερότητα και η ισονομία, ο διαχωρισμός των εξουσιών, η ανεξάρτητη δικαιοσύνη και τα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης τα οποία θα μπορούν να ασκούν κριτική στην εξουσία. Νοήματα ευνόητα μεν, δύσκολα δε για τους σύγχρονους πολιτικούς που προτιμούν να γυρίζουν την πλάτη στον πολίτη και να μην ασκούν καμία αυτοκριτική.
Ο ίδιος πάντως ο πλανητάρχης φρόντισε να κάνει τη δική του λέγοντας πως στην καριέρα του έκανε λάθη αλλά πίστεψε και άσκησε πολιτικές «που δείχνουν ένα μονοπάτι». Πόσοι αλήθεια είναι οι πολιτικοί που πραγματικά μπορούν να δείξουν ένα μονοπάτι σήμερα; Και πόσο είναι αυτοί που όταν λένε «Ζήτω η Ελλάς!» όπως έκανε ο Μπάρακ Ομπάμα φεύγοντας πραγματικά να το εννοούν;
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ Ο ΟΜΠΑΜΑ
Ακόμη και αν υπέθετε κανείς ότι Μ.Ομπάμα έφτανε στο Βερολίνο έχοντας στην ατζέντα του αποκλειστικά και μόνο το ελληνικό χρέος θα ήταν απίθανο να προκύψει μια θεαματική και ευχάριστη έκπληξη για την Αθήνα.
Πολύ δε περισσότερο που η συνάντηση του Μπαράκ Ομπάμα με την Αν. Μέρκελ γίνεται για την διατήρηση του πυρήνα των στρατηγικών σχέσεων της Ευρώπης και των ΗΠΑ περιλαμβανομένου και του ΝΑΤΟ. Μέρκελ και Ομπάμα θα δειπνήσουν απόψε στο ξενοδοχείο στο οποίο θα καταλύσει ο Ομπάμα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ, ενώ αύριο θα έχουν επίσημη συνάντηση. Την Παρασκευή, Μέρκελ και Ομπάμα θα συναντηθούν με τον Φρανσουά Ολάντ, τον Μαριάνο Ραχόι, τον Ματέο Ρέντσι και την Τερέζα Μέι. Διπλωματικές πηγές σημειώνουν πως αντικείμενο της συζήτησής των ευρωπαίων ηγετών με τον Ομπάμα θα είναι και οι σχέσεις με τη Ρωσία και το θέμα των κυρώσεων .
Ο φόβος του Τράμπ ισχυρότερος από το θέμα του χρέους
Η ανάδειξη του Τράμπ στο τιμόνι της υπερδύναμης και οι παρενέργειες που πιθανόν να προκληθούν στις ευρωατλαντικές σχέσεις αν επιχειρήσει να υλοποιήσει μέρος των «οραμάτων» του μετατρέπει την υπόθεση της Ελλάδας σε δευτερεύον ζήτημα για τους Ομπάμα και Μέρκελ.
Σε κοινή τους δήλωση ,και πριν καν ο απερχόμενος πρόεδρος φτάσει στη Γερμανία, Ομπάμα και Μέρκελ υπογραμμίζουν την κοινή δέσμευση στην συνεργασία με την υπόμνηση πως « είναι πιο σημαντική στην παρούσα συγκυρία, καθώς η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα και οι προκλήσεις είναι μεγαλύτερες από ποτέ».
Οι παραινέσεις και η χρήσιμη διαμεσολάβηση
Δεν αμφισβητεί κανείς πως ο Μπαράκ Ομπάμα στις συζητήσεις του με την γερμανίδα καγκελάριο θα μεταφέρει όσα αποκόμισε από τις συζητήσεις στην Αθήνα και θα επαναδιατυπώσει την θέση του για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Ομως η θέση αυτή του απερχόμενου πλέον προέδρου των ΗΠΑ δεν υποχρεώνει ούτε το Βερολίνο να την δεχθεί αλλά ούτε και την νέα διοίκηση της Ουάσιγκτον να την υποστηρίξει.
Η χρησιμότερη «διαμεσολάβηση» που θα μπορούσε να προσφέρει ο Μπαράκ Ομπάμα είναι να μεταφέρει στο Βερολίνο την βούληση του Αλέξη Τσίπρα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ και στο Μέγαρο Μαξίμου και στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος εστίασε και εξήρε την δέσμευση του κ. Τσίπρα για τις μεταρρυθμίσεις.
« Πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα και θέλω να συγχαρώ και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις μεταρρυθμίσεις. Θα συνεχίσετε να έχετε την υποστήριξη των ΗΠΑ» είπε μάλιστα την Τετάρτη απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα.
Και υποσχέθηκε: « Εγώ θα συνεχίσω να λέω στους πιστωτές ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα που διευκολύνουν τη βιωσιμότητα του χρέους. Το χρέος είναι κλειδί για να ανακάμψει η χώρα. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει μέλλον...» .
Το μήνυμα Ομπάμα «απαντήθηκε» πριν φτάσει στο Βερολίνο
Τα μηνύματα του Ομπάμα είχαν φτάσει στη γερμανική πρωτεύουσα πριν φτάσει ο ίδιος και «απαντήθηκαν» τόσο από τον Σόιμπλε όσο και από τον εκπρόσωπο της Μέρκελ.
Ο Στ.Ζάιμπερτ ξεκαθάρισε ότι τόσο το Βερολίνο όσο και οι υπόλοιποι ευρωπαίοι παραμένουν σταθεροί στην απόφαση του Eurogroup τον προηγούμενο Μάιο σύμφωνα με την οποία η συζήτηση για διευθέτηση του ελληνικού χρέους θα ξεκινήσει μόνο με την ολοκλήρωση των ελληνικών υποχρεώσεων για το δεύτερο πρόγραμμα και σίγουρα όχι πριν το 2018.
Ενώ ο Β. Σόιμπλε σύμφωνα με την εφημερίδα Neue Presse κάρφωσε και τον Ομπάμα και την Αθήνα.
«Όποιος λέει ότι “θα σας ανακουφίσουμε από τα χρέη σας” προσφέρει στην Ελλάδα κακή υπηρεσία», είπε ο Σόιμπλε, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.
Είχε προηγηθεί η Bild η οποία και σε δημοσιεύμα της εμφάνιζε έμπιστο την καγκελαρίου να λέει "Δεν χρειάζεται να κάνει άδικο κόπο ο κύριος Ομπάμα, η απομείωση αποκλείεται και έτσι θα γίνει!»
Η ίδια πηγή φέρεται να είπε επίσης στην Bild " Εάν ανταποκριθούμε στο σημερινό στάδιο και κατάσταση στο αίτημα αυτό, η χώρα σε τρία χρόνα θα βρίσκεται ξανά στο τέλος , διότι σε ουσιαστικούς τομείς δεν έχει αλλάξει τίποτα".
Η εφημερίδα «μεταφράζει» στους αναγνώστες της πιθανό αίτημα Ομπάμα για μείωση του ελληνικού χρέους ως εξής: «ο Ομπάμα θα κάνει την τελευταία του προσπάθεια να πείσει το Βερολίνο να γίνει απομείωση του χρέους και επομένως να προβεί η Ε.Ε. σε διαγραφή των χρημάτων των Γερμανών φορολογουμένων. Γι αυτό ο Ομπάμα φέρνει μαζί του τον υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού, ο οποίος υπήρξε σύμβουλος του Γάννη Βαρουφάκη πέρυσι. Τώρα ο Λιού συνομιλεί με τον νυν υπουργό Οικονομικών, τον διάδοχό του Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά η απόρριψη ήρθε ήδη από το Βερολίνο».
Και το δηλητηριώδες άρθρο της Bild καταλήγει σχολιάζοντας τις παρεμβάσεις Ομπάμα για το ελληνικό χρέος με τον σκεπτικό Σόιμπλε «για την σωτηρία της Ελλάδας η Ουάσινγτον δεν έχει δώσει μέχρι στιγής ούτε ένα σέντ.».
ΠΗΓΗ ΤΗΕ ΤΟC
AΚΥΡΟΣ ΕΝΦΙΑ ΓΙΑ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
«Ακυρος» είναι ο ΕΝΦΙΑ σε τέσσερις περιοχές της χώρας. Το Β´ τμήμα του Συμβουλίου της Επικράτειας με σειρά αποφάσεων του έκρινε ότι είναι λάθος ο τρόπος προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε αυτές και κατά συνέπεια και ο προσδιορισμός του ΕΝΦΙΑ. Πρόκειται για τις εξής περιοχές: Φιλοθέη, Ψυχικό, Νέο Βουτσά και Δελφοί Άμφισσας.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας ακύρωσαν την υπουργική απόφαση καθορισμού των αντικειμενικών αξιών στις συγκεκριμένες περιοχές καθώς ο προσδιορισμός έγινε οριζόντια. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στις αποφάσεις "καθορίστηκαν συλλήβδην για όλες τις ζώνες ορισμένης περιφέρειας". Χωρίς δηλαδή να υπάρχει διαφανής, ορισμένη, πρόσφορη και οικονομετρικά άρτια μεθοδολογία προσδιορισμού των αξιών, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία αλλά και χωρίς να ληφθεί υπόψη η γνώμη του κάθε Δήμου ή Κοινότητας, όπως προβλέπεται.
Βάσει των αποφάσεων ωστόσο δεν πρέπει να επιστραφεί ο ΕΝΦΙΑ του 2016 στους ιδιοκτήτες ακινήτων των τεσσάρων αυτών περιοχών και αυτό γιατί κρίθηκε ότι δεν μπορεί ένα μήνα πριν από την εκπνοή του 2016 να τροποποιηθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.
Η κυβέρνηση όμως πρέπει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2016 να έχει προσδιορίσει τις νέες αντικειμενικές αξίες στις εν λόγω περιοχές προκειμένου να καθοριστεί ο ΕΝΦΙΑ για το 2017.
ΠΗΓΗ ΤΗΕ ΤΟC
ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗ ΧΙΟ
Πρώτα διέρρηξαν κατάστημα με βεγγαλικά - Πετροπόλεμος με τα ΜΑΤ - Προκάλεσαν ζημιές σε τουλάχιστον 4 οχήματα - Χρειάστηκε έφοδος της αστυνομίας για να σταματήσουν τα έκτροπα
Πρωτόγνωρα σκηνικά για τα δεδομένα της Χίου εκτυλίχθηκαν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης με μαινόμενους μετανάστες να βάζουν φωτιά στον καταυλισμό της Σούδας, να ρίχνουν βεγγαλικά στα γύρω σπίτια και στη συνέχεια να σπάνε αυτοκίνητα και καταστήματα περιμετρικά της δομής φιλοξενίας.
Σύμφωνα με τους περίοικους όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 11:00 το βράδυ όταν ομάδα μεταναστών έσπασε κατάστημα βεγγαλικών της περιοχής παίρνοντας από μέσα μεγάλη ποσότητα πυροτεχνημάτων.
Στη συνέχεια επέστρεψαν και πάλι στον καταυλισμό και ανάβοντάς τα άρχιζαν να τα πετούν στα γειτονικά σπίτια με τους περίοικους να καλούν απεγνωσμένα σε βοήθεια.
Η συνέχεια δόθηκε εντός του καταυλισμού που λίγα λεπτά αργότερα παραδόθηκε στις φλόγες. Εξαιτίας της πυρκαγιάς το μεγαλύτερο μέρος του καταυλισμού καταστράφηκε.
Όμως οι μετανάστες δεν έμειναν εκεί στην παρουσία των πρώτων κατοίκων που συγκεντρώθηκαν στον δρόμο αντέδρασαν με πετροπόλεμο με αποτέλεσμα να σπάσουν 4 αυτοκίνητα καθώς και καταστήματα της περιοχής.
Παρά την παρουσία των ΜΑΤ, οι μετανάστες δεν υποχωρούσαν για αρκετή ώρα μέχρι τη στιγμή που αποφασίστηκε να γίνει έφοδος στον καταυλισμό. Οι Αστυνομικοί προχώρησαν σε αρκετές συλλήψεις, χωρίς να έχει γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός.
Το σενάριο της οργανωμένης επίθεσης των μεταναστών ενισχύει το περιστατικό ότι κρατούσαν μέχρι και taser στα χέρια τους, χωρίς να έχει γίνει γνωστό με ποιο τρόπο τα προμηθεύτηκαν.
Την παρουσία των περίοικων ενίσχυσαν πολίτες, κυρίως από τη γειτονιά , που κρατούσαν σίδερα και ξύλα στα χέρια προκειμένου να αμυνθούν.
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Το αξιακό μάθημα του Μπαράκ Ομπάμα στην ανθρωπότητα λίγο μετά την επίσκεψή του στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης - «Οι ΗΠΑ ευγνωμονούν τους Έλληνες για τη φιλία τους», είπε
Χαρισματικός, άμεσος, προσηνής και άκρως επικοινωνιακός ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα δεν έδωσε σήμερα μόνο ένα λόγο δημοκρατίας από τη χώρα που τη γέννησε, όπως τόνισε, αλλά και ένα μάθημα επικοινωνιακής πολιτικής.
Χαρίζοντας μας μια αίσθηση μεγαλείου ή τέλος πάντων πρόσκαιρης χαράς, αποζημίωσε απόλυτα όλους εμάς που βρεθήκαμε στην ολοκαίνουργια όπερα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που έμελε να εγκαινιαστεί με τον πιο λαμπερό πρωταγωνιστή της πολιτικής σκηνής: τον πιο δημοφιλή ίσως πολιτικό σήμερα παγκοσμίως.
Αν κάτι άφησε πάντως η ομιλία αυτή, εκτός από συγκίνηση που οι λέξεις «Αθήνα», «Δημοκρατία» ακόμα και «σπανακόπιτα» ή «φουστανέλα» ακούγονταν στα ελληνικά, είναι το σύνθημα ότι όλοι μας αξίζει να αγωνιζόμαστε για αυτό που εμείς οι Έλληνες μάθαμε πρώτοι από όλους: τον δήμο και το σύνολο. Σε αντίθεση με προηγούμενους λόγους του Ομπάμα που έθιγαν επίμαχα ζητήματα όπως το μεταναστευτικό ή η παγκόσμια οικονομία, σε αυτόν τον άκρως συμβολικό λόγο ο ίδιος θέλησε να παραδώσει στην ανθρωπότητα έναν αξιακό μάθημα για τον οποίο θα τον θυμούνται ως καταλυτική σφραγίδα: για το ότι ήταν ο πλανητάρχης που τίμησε και εκτίμησε όσο κανείς την δημοκρατία, την πολιτική - και τη διπλωματία. Και αυτά ανέφερε ως σημεία-κλειδιά λίγο μετά από την άνοδο του στον Ιερό Βράχο-και όχι τυχαία.
Λίγο μετά από την επίσκεψη του στην Ακρόπολη και καθώς έμπαινε αεράτος στην αίθουσα χαιρέτισε με ένα απλό «γειά» σας και «καλησπέρα Ελλάδα», αρκετά για να ξεσηκώσουν θύελλα χειροκροτημάτων - ειδικά από τα πάνω διαζώματα όπου κάθονταν όχι οι πολιτικοί αλλά κι οι επίσημοι με τις προσκλήσεις.
Περιττό να αναφερθεί ότι από νωρίς-ήδη από τις 11 το πρωί είχε δημιουργηθεί το αδιαχώρητο στην είσοδο της Λυρικής Σκηνής καθώς ήταν τεράστιες οι ουρές με εκείνους που περίμεναν να περάσουν από τους ελέγχους. Γυναίκες ντυμένες στην τρίχα και άνδρες με γραβάτες και επίσημα πανωφόρια έδιναν στην εκδήλωση μια διάσταση γιορτής και μιας επισημότητας από αυτές που σπάνια γνωρίζει η πόλη αψηφώντας το τσουχτερό κρύο. Ένα ελικόπτερο πετούσε από ψηλά, αστυνομία είχε αποκλείσει το μέρος και όποιος είχε την ατυχία να μεταφέρει μαζί του καμία κολόνια την είδε να πετάγεται στο καλάθι των αχρήστων (αφού απαγορεύονταν αυστηρά τα υγρά και τα εύφλεκτα υλικά).
Οι αυστηροί έλεγχοι ωστόσο αποζημίωσαν όλους όσοι βρέθηκαν στην ολοκαίνουργια αίθουσα όπου είχαν φτάσει από νωρίς το πλήθος επισήμων: από Υπουργούς μέχρι βουλευτές και ηθοποιούς, συγγραφείς και επωνύμους που ήθελαν να δουν από κοντά τον Αμερικανό Πρόεδρο. Κάποιο πρόβλημα πρέπει να δημιουργήθηκε με τη θέση του Καμμένου - αφού ένα πηγαδάκι είχε συγκεντρωθεί γύρω από τον Υπουργό Άμυνας όπως και τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά - αλλά λύθηκε γρήγορα και όλοι οι Υπουργοί που κάθονταν στην κεντρική πλατεία είχαν δημιουργήσει τις δικές τους παρέες.
Τελευταίος στην αίθουσα έφτασε, όπως ήταν αναμενόμενο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ενώ πολυάριθμη ήταν η παρουσία της νεολαίας - κάτι που ζήτησε και ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα. Μαθητές του Κολλεγίου Αθηνών, φοιτητές και μαθητές με τις στολές των σχολών τους χάρισαν ένα πανηγυρικό κλίμα χειροκροτώντας θερμά-όπως και κάποιοι μετανάστες-κοπέλες με μαντήλες, κοπέλες με παραδοσιακές στολές της Αφρικής. Όχι τυχαία λοιπόν η αναφορά στον Γιάννη Αντετοκούμπο τον οποίο επικαλέστηκε ως παράδειγμα δύναμης και αποφασιστικότητας ο Πρόεδρος η οποία προκάλεσε καθολικές επευφημίες.
«Πολεμάμε κατά των πιθανοτήτων και νικάμε» θα συμπληρώσει ο Ομπάμα λίγο αργότερα, σε συνέχεια των χτεσινοβραδινών αναφορών του στον «Επιτάφιο» του Περικλή - με την υπογραφή του Θουκυδίδη. Αλλά δεν ήταν μόνο ο ιστορικός που πρωταγωνίστησε στις αναφορές του που περιλάμβαναν όλο το φάσμα της Αρχαίας και Σύγχρονης Ελλάδας-από τον Ευριπίδη έως τον Πλάτωνα και τον Περικλή, τον αρχαίο «δήμο» και το «φιλότιμο». Ειδικά η επίκληση του «φιλότιμου» ως ακραιφνώς πολιτικής έννοιας ενθουσίασε το κοινό που χειροκρότησε θερμά, όπως κι όταν είπε πως «οι ΗΠΑ ευγνωμονούν θερμά τους Έλληνες για τη φιλία τους».
Μια φιλία που φάνηκε να μετράει παραπάνω από τυπικά για τον ίδιο ο οποίος δεν έπαψε να δείχνει ιδιαίτερα συγκινημένος από τα χειροκροτήματα, τα συνθήματα και τις εκδηλώσεις αγάπης.
Το ακροατήριο σηκώθηκε όρθιο χαιρετώντας επί ώρα κατά την είσοδό του και χρειάστηκαν αρκετά λεπτά για να αποφασίσει να καθίσει: «Έχουμε χρέος στην Ελλάδα για ένα πολύτιμο δώρο: την ελεύθερη βούληση» είπε ήδη από την αρχή της ομιλίας του και φάνηκε να το εννοεί. «Χάρη στην Ελλάδα έχουμε την αλήθεια και την πίστη ότι έχουμε ελεύθερη βούληση. Εδώ ακριβώς πριν από 25 αιώνες στους βραχώδεις λόφους αυτής της πόλης γεννήθηκε η Δημοκρατία. Το κράτος». Και όλα αυτά φυσικά τα είπε στα ελληνικά.
«Οφείλουμε στην Ελλάδα τη βούληση, την αλήθεια και την πίστη»
Ακόμα λοιπόν και αν όλα αυτά μοιάζουν εύλογα για κάποιον που επισκέπτεται την Ελλάδα, να θυμίσουμε ότι κανένας ξένος ηγέτης των τελευταίων ετών δεν έχει μπλέξει έναν τέτοιο εγκωμιαστικό λόγο για τη χώρα μας-ούτε καν για λόγους επίφασης. Τις ελληνικές λέξεις, σημειωτέον, ο Ομπάμα δεν τις είπε διαβάζοντας κάποιο κείμενο, αλλά με την καρδιά του. Όπως λένε και στα αγγλικά -από καρδιάς- δηλαδή απέξω, από την αρχή μέχρι το τέλος, μιλώντας συγκροτημένα, με άνεση και συγκίνηση, με ένα πάθος που δεν ταιριάζει σε έναν ψυχρό πολιτικό - αλλά σε έναν πραγματικό και ουσιαστικό φιλέλληνα. Εξάλλου η φόρτιση ήταν διάχυτη και στην αίθουσα καθώς ο κόσμος δεν έδειξε να κάνει το παραμικρό σχόλιο, να προξενεί τον παραμικρό θόρυβο καθ’όλη τη διάρκεια της ομιλίας παρακολουθώντας με δέος σε κάθε του λέξη. Είναι ίσως η πρώτη φορά σε δημόσια συνάθροιση που δεν ακούστηκε ούτε καν βήξιμο, ούτε διαμαρτυρία για το γεγονός ότι για λόγους ασφαλείας δεν μπορούσε κανείς να κινηθεί μέσα στο θέατρο, ούτε καν να μπει και να βγει χωρίς ειδική άδεια.
Τα κινητά ήταν καθ’όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, για λόγους ασφαλείας, απενεργοποιημένα αλλά κανείς να έδειχνε να θέλει να επικοινωνήσει με τον έξω κόσμο. Η μόνη επαφή ήταν με τη σκηνή και με τα εκατοντάδες κινητά και τα φλάς που άστραφταν διαρκώς μέσα στο σκοτάδι. Θέλοντας να δώσει με τον πλέον εμφανή τρόπο μια καθολική διάσταση στον λόγο του ο Ομπάμα μας παρότρυνε να ξαναγίνουμε σκεπτόμενοι άνθρωποι, επαναστάτες και πολίτες να ξαναβρούμε τις χαμένες συλλογικότητες και να νιώσουμε ξανά τα καλά της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης, της συμμετοχικότητας.
«Κάποτε ένας Έλληνας σήκωσε ψηλά το λάβαρο της Επανάστασης» είπε. «Σε κάποιες χώρες υπάρχουν εκλογές αλλά δεν υπάρχει δημοκρατικό πολίτευμα. Οι δημοκρατικές χώρες όμως είναι πιο δίκαιες. Οι δημοκρατικές χώρες είναι το συνώνυμο της ευημερίας». Εννοείται βέβαια πως φρόντισε, με το λόγο του, να θέσει και τις προϋποθέσεις ώστε να μπορέσουν οι χώρες αυτές να απολαύσουν την ευημερία όπως είναι η οικονομική σταθερότητα και η ισονομία, ο διαχωρισμός των εξουσιών, η ανεξάρτητη δικαιοσύνη και τα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης τα οποία θα μπορούν να ασκούν κριτική στην εξουσία. Νοήματα ευνόητα μεν, δύσκολα δε για τους σύγχρονους πολιτικούς που προτιμούν να γυρίζουν την πλάτη στον πολίτη και να μην ασκούν καμία αυτοκριτική.
Ο ίδιος πάντως ο πλανητάρχης φρόντισε να κάνει τη δική του λέγοντας πως στην καριέρα του έκανε λάθη αλλά πίστεψε και άσκησε πολιτικές «που δείχνουν ένα μονοπάτι». Πόσοι αλήθεια είναι οι πολιτικοί που πραγματικά μπορούν να δείξουν ένα μονοπάτι σήμερα; Και πόσο είναι αυτοί που όταν λένε «Ζήτω η Ελλάς!» όπως έκανε ο Μπάρακ Ομπάμα φεύγοντας πραγματικά να το εννοούν;
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ Ο ΟΜΠΑΜΑ
Ακόμη και αν υπέθετε κανείς ότι Μ.Ομπάμα έφτανε στο Βερολίνο έχοντας στην ατζέντα του αποκλειστικά και μόνο το ελληνικό χρέος θα ήταν απίθανο να προκύψει μια θεαματική και ευχάριστη έκπληξη για την Αθήνα.
Πολύ δε περισσότερο που η συνάντηση του Μπαράκ Ομπάμα με την Αν. Μέρκελ γίνεται για την διατήρηση του πυρήνα των στρατηγικών σχέσεων της Ευρώπης και των ΗΠΑ περιλαμβανομένου και του ΝΑΤΟ. Μέρκελ και Ομπάμα θα δειπνήσουν απόψε στο ξενοδοχείο στο οποίο θα καταλύσει ο Ομπάμα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ, ενώ αύριο θα έχουν επίσημη συνάντηση. Την Παρασκευή, Μέρκελ και Ομπάμα θα συναντηθούν με τον Φρανσουά Ολάντ, τον Μαριάνο Ραχόι, τον Ματέο Ρέντσι και την Τερέζα Μέι. Διπλωματικές πηγές σημειώνουν πως αντικείμενο της συζήτησής των ευρωπαίων ηγετών με τον Ομπάμα θα είναι και οι σχέσεις με τη Ρωσία και το θέμα των κυρώσεων .
Ο φόβος του Τράμπ ισχυρότερος από το θέμα του χρέους
Η ανάδειξη του Τράμπ στο τιμόνι της υπερδύναμης και οι παρενέργειες που πιθανόν να προκληθούν στις ευρωατλαντικές σχέσεις αν επιχειρήσει να υλοποιήσει μέρος των «οραμάτων» του μετατρέπει την υπόθεση της Ελλάδας σε δευτερεύον ζήτημα για τους Ομπάμα και Μέρκελ.
Σε κοινή τους δήλωση ,και πριν καν ο απερχόμενος πρόεδρος φτάσει στη Γερμανία, Ομπάμα και Μέρκελ υπογραμμίζουν την κοινή δέσμευση στην συνεργασία με την υπόμνηση πως « είναι πιο σημαντική στην παρούσα συγκυρία, καθώς η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα και οι προκλήσεις είναι μεγαλύτερες από ποτέ».
Οι παραινέσεις και η χρήσιμη διαμεσολάβηση
Δεν αμφισβητεί κανείς πως ο Μπαράκ Ομπάμα στις συζητήσεις του με την γερμανίδα καγκελάριο θα μεταφέρει όσα αποκόμισε από τις συζητήσεις στην Αθήνα και θα επαναδιατυπώσει την θέση του για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Ομως η θέση αυτή του απερχόμενου πλέον προέδρου των ΗΠΑ δεν υποχρεώνει ούτε το Βερολίνο να την δεχθεί αλλά ούτε και την νέα διοίκηση της Ουάσιγκτον να την υποστηρίξει.
Η χρησιμότερη «διαμεσολάβηση» που θα μπορούσε να προσφέρει ο Μπαράκ Ομπάμα είναι να μεταφέρει στο Βερολίνο την βούληση του Αλέξη Τσίπρα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ και στο Μέγαρο Μαξίμου και στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος εστίασε και εξήρε την δέσμευση του κ. Τσίπρα για τις μεταρρυθμίσεις.
« Πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα και θέλω να συγχαρώ και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις μεταρρυθμίσεις. Θα συνεχίσετε να έχετε την υποστήριξη των ΗΠΑ» είπε μάλιστα την Τετάρτη απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα.
Και υποσχέθηκε: « Εγώ θα συνεχίσω να λέω στους πιστωτές ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα που διευκολύνουν τη βιωσιμότητα του χρέους. Το χρέος είναι κλειδί για να ανακάμψει η χώρα. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει μέλλον...» .
Το μήνυμα Ομπάμα «απαντήθηκε» πριν φτάσει στο Βερολίνο
Τα μηνύματα του Ομπάμα είχαν φτάσει στη γερμανική πρωτεύουσα πριν φτάσει ο ίδιος και «απαντήθηκαν» τόσο από τον Σόιμπλε όσο και από τον εκπρόσωπο της Μέρκελ.
Ο Στ.Ζάιμπερτ ξεκαθάρισε ότι τόσο το Βερολίνο όσο και οι υπόλοιποι ευρωπαίοι παραμένουν σταθεροί στην απόφαση του Eurogroup τον προηγούμενο Μάιο σύμφωνα με την οποία η συζήτηση για διευθέτηση του ελληνικού χρέους θα ξεκινήσει μόνο με την ολοκλήρωση των ελληνικών υποχρεώσεων για το δεύτερο πρόγραμμα και σίγουρα όχι πριν το 2018.
Ενώ ο Β. Σόιμπλε σύμφωνα με την εφημερίδα Neue Presse κάρφωσε και τον Ομπάμα και την Αθήνα.
«Όποιος λέει ότι “θα σας ανακουφίσουμε από τα χρέη σας” προσφέρει στην Ελλάδα κακή υπηρεσία», είπε ο Σόιμπλε, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.
Είχε προηγηθεί η Bild η οποία και σε δημοσιεύμα της εμφάνιζε έμπιστο την καγκελαρίου να λέει "Δεν χρειάζεται να κάνει άδικο κόπο ο κύριος Ομπάμα, η απομείωση αποκλείεται και έτσι θα γίνει!»
Η ίδια πηγή φέρεται να είπε επίσης στην Bild " Εάν ανταποκριθούμε στο σημερινό στάδιο και κατάσταση στο αίτημα αυτό, η χώρα σε τρία χρόνα θα βρίσκεται ξανά στο τέλος , διότι σε ουσιαστικούς τομείς δεν έχει αλλάξει τίποτα".
Η εφημερίδα «μεταφράζει» στους αναγνώστες της πιθανό αίτημα Ομπάμα για μείωση του ελληνικού χρέους ως εξής: «ο Ομπάμα θα κάνει την τελευταία του προσπάθεια να πείσει το Βερολίνο να γίνει απομείωση του χρέους και επομένως να προβεί η Ε.Ε. σε διαγραφή των χρημάτων των Γερμανών φορολογουμένων. Γι αυτό ο Ομπάμα φέρνει μαζί του τον υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού, ο οποίος υπήρξε σύμβουλος του Γάννη Βαρουφάκη πέρυσι. Τώρα ο Λιού συνομιλεί με τον νυν υπουργό Οικονομικών, τον διάδοχό του Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά η απόρριψη ήρθε ήδη από το Βερολίνο».
Και το δηλητηριώδες άρθρο της Bild καταλήγει σχολιάζοντας τις παρεμβάσεις Ομπάμα για το ελληνικό χρέος με τον σκεπτικό Σόιμπλε «για την σωτηρία της Ελλάδας η Ουάσινγτον δεν έχει δώσει μέχρι στιγής ούτε ένα σέντ.».
ΠΗΓΗ ΤΗΕ ΤΟC
AΚΥΡΟΣ ΕΝΦΙΑ ΓΙΑ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
«Ακυρος» είναι ο ΕΝΦΙΑ σε τέσσερις περιοχές της χώρας. Το Β´ τμήμα του Συμβουλίου της Επικράτειας με σειρά αποφάσεων του έκρινε ότι είναι λάθος ο τρόπος προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε αυτές και κατά συνέπεια και ο προσδιορισμός του ΕΝΦΙΑ. Πρόκειται για τις εξής περιοχές: Φιλοθέη, Ψυχικό, Νέο Βουτσά και Δελφοί Άμφισσας.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας ακύρωσαν την υπουργική απόφαση καθορισμού των αντικειμενικών αξιών στις συγκεκριμένες περιοχές καθώς ο προσδιορισμός έγινε οριζόντια. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στις αποφάσεις "καθορίστηκαν συλλήβδην για όλες τις ζώνες ορισμένης περιφέρειας". Χωρίς δηλαδή να υπάρχει διαφανής, ορισμένη, πρόσφορη και οικονομετρικά άρτια μεθοδολογία προσδιορισμού των αξιών, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία αλλά και χωρίς να ληφθεί υπόψη η γνώμη του κάθε Δήμου ή Κοινότητας, όπως προβλέπεται.
Βάσει των αποφάσεων ωστόσο δεν πρέπει να επιστραφεί ο ΕΝΦΙΑ του 2016 στους ιδιοκτήτες ακινήτων των τεσσάρων αυτών περιοχών και αυτό γιατί κρίθηκε ότι δεν μπορεί ένα μήνα πριν από την εκπνοή του 2016 να τροποποιηθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.
Η κυβέρνηση όμως πρέπει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2016 να έχει προσδιορίσει τις νέες αντικειμενικές αξίες στις εν λόγω περιοχές προκειμένου να καθοριστεί ο ΕΝΦΙΑ για το 2017.
ΠΗΓΗ ΤΗΕ ΤΟC
ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗ ΧΙΟ
Πρώτα διέρρηξαν κατάστημα με βεγγαλικά - Πετροπόλεμος με τα ΜΑΤ - Προκάλεσαν ζημιές σε τουλάχιστον 4 οχήματα - Χρειάστηκε έφοδος της αστυνομίας για να σταματήσουν τα έκτροπα
Πρωτόγνωρα σκηνικά για τα δεδομένα της Χίου εκτυλίχθηκαν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης με μαινόμενους μετανάστες να βάζουν φωτιά στον καταυλισμό της Σούδας, να ρίχνουν βεγγαλικά στα γύρω σπίτια και στη συνέχεια να σπάνε αυτοκίνητα και καταστήματα περιμετρικά της δομής φιλοξενίας.
Σύμφωνα με τους περίοικους όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 11:00 το βράδυ όταν ομάδα μεταναστών έσπασε κατάστημα βεγγαλικών της περιοχής παίρνοντας από μέσα μεγάλη ποσότητα πυροτεχνημάτων.
Στη συνέχεια επέστρεψαν και πάλι στον καταυλισμό και ανάβοντάς τα άρχιζαν να τα πετούν στα γειτονικά σπίτια με τους περίοικους να καλούν απεγνωσμένα σε βοήθεια.
Η συνέχεια δόθηκε εντός του καταυλισμού που λίγα λεπτά αργότερα παραδόθηκε στις φλόγες. Εξαιτίας της πυρκαγιάς το μεγαλύτερο μέρος του καταυλισμού καταστράφηκε.
Όμως οι μετανάστες δεν έμειναν εκεί στην παρουσία των πρώτων κατοίκων που συγκεντρώθηκαν στον δρόμο αντέδρασαν με πετροπόλεμο με αποτέλεσμα να σπάσουν 4 αυτοκίνητα καθώς και καταστήματα της περιοχής.
Παρά την παρουσία των ΜΑΤ, οι μετανάστες δεν υποχωρούσαν για αρκετή ώρα μέχρι τη στιγμή που αποφασίστηκε να γίνει έφοδος στον καταυλισμό. Οι Αστυνομικοί προχώρησαν σε αρκετές συλλήψεις, χωρίς να έχει γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός.
Το σενάριο της οργανωμένης επίθεσης των μεταναστών ενισχύει το περιστατικό ότι κρατούσαν μέχρι και taser στα χέρια τους, χωρίς να έχει γίνει γνωστό με ποιο τρόπο τα προμηθεύτηκαν.
Την παρουσία των περίοικων ενίσχυσαν πολίτες, κυρίως από τη γειτονιά , που κρατούσαν σίδερα και ξύλα στα χέρια προκειμένου να αμυνθούν.
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ