Random Posts

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Ήττα Ρέντσι και παραίτηση

ΜΕΓΑΛΗ ΗΤΤΑ ΡΕΝΤΣΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Δήλωσε ότι έχει έναν κόμπο στο λαιμό - Κατήγγειλε τους πολιτικούς που χάνουν και προσποιούνται ότι δεν έγινε τίποτα

Την ευθύνη για την ήττα στο δημοψήφισμα για την ιταλική συνταγματική αναθεώρηση ανέλαβε ο Ματέο Ρέντσι στην ομιλία του από το Παλάτσο Κίτζι μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, τα οποία δείχνουν νίκη του «Όχι» με ποσοστό περίπου 60%.

Ο Ρέντσι παραδέχθηκε ότι έχασε ο ίδιος και ανακοίνωσε ότι την Δευτέρα το απόγευμα θα συγκαλέσει συνεδρίαση του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου και στη συνέχεια θα μεταβεί στον πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα για να υποβάλει την παραίτησή του. «Η εμπειρία μου ως επικεφαλής της κυβέρνησης σταματά εδώ», δήλωσε.

Στο διάγγελμά του, ο παραιτηθείς πρωθυπουργός της ομιλίας είπε ότι δεν κατάφερε να πείσει την πλειοψηφία των πολιτών, δήλωσε συγκινημένος και με έναν κόμπο στο λαιμό, περήφανος για τους πολίτες που είχαν τη δυνατότητα να εκφραστούν, παραδεχόμενος ότι η νίκη του «Όχι» ήταν ξεκάθαρη.

Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του κ. Ρέντσι στους πολιτικούς που χάνουν και προσποιούνται ότι δεν έγινε τίποτα. Επέμεινε στις απόψεις που έθεσε υπό την κρίση των Ιταλών για τη συνταγματική αναθεώρηση, παρά το γεγονός ότι οι προτάσεις του αποδοκιμάστηκαν από την πλειονότητα των πολιτών.

Ο Ματέο Ρέντσι ξεκαθάρισε δε ότι τώρα πια το στρατόπεδο του «Όχι» αναλαμβάνει την ευθύνη και κάλεσε όσους το στήριξαν να προχωρήσουν σε προτάσεις.


Πανηγύρια από τον Μπέπε Γκρίλο

Λίγα λεπτά μετά την παραίτηση του Ιταλού Πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι λόγω της ήττας του «ναι» στο δημοψήφισμα, ο Μπέμπε Γκρίλο τουίταρε τη λέξη «Εβίβα» παραπέμποντας σε μήνυμα που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του.

«Εβίβα! Κέρδισε η δημοκρατία. Η απάντηση των Ιταλών ήταν σαφής», σημείωνε ο Γκρίλο προσθέτοντας ότι «η προπαγάνδα του καθεστώτος και όλα τα ψέματα είναι οι μεγάλοι χαμένοι σε αυτό το δημοψήφισμα. Οι καιροί έχουν αλλάξει. Η κυριαρχία ανήκει στο λαό, από σήμερα θα αρχίσουμε να εφαρμόζουμε πραγματικά το Σύνταγμα».

«Οι πρώτοι νικητές είναι οι πολίτες που ψήφισαν μαζικά» συμπλήρωνε ο Γκρίλο και ανέφερε ότι «η ψήφος αυτή είχε δύο σημαντικές συνέπειες. 1. Αντίο Ρέντσι και 2. Οι Ιταλοί πρέπει να κληθούν να ψηφίσουν όσο το δυνατόν συντομότερο».

Από κει και πέρα, ο Γκρίλο πρότεινε να αρχίσουν όλοι να εργάζονται από αύριο έτσι ώστε να υπάρξει ένας νέος εκλογικός νόμος μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες.

«Ευχόμαστε καλή δουλειά στον Πρόεδρο Ματαρέλα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, δεδομένου ότι είμαστε η πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε όλα τα απαραίτητα για να πάμε σε εκλογές σύντομα», προσέθετε και κατέληγε: «Ένα μάθημα για όλους: Δεν μπορείς να λες ψέματα στους πολίτες πάντα χωρίς να υφίστασαι τις συνέπειες».


ΜΕΤΕΩΡΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ


Σε αναταραχή βρίσκεται το πολιτικό σύστημα που βλέπει ότι ενδεχομένως ένα νέο μνημόνιο είναι προ των πυλών, εξέλιξη που θα δημιουργήσει πολλαπλές παρενέργειες σε πολλές πλευρές. Το πολιτικό σύστημα και οι βασικοί του παίκτες για μια ακόμα φορά εντός της επταετίας, όσο περίπου και η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς μνημονίου δοκιμάζει τις αντοχές του. Την ίδια στιγμή επαναλαμβάνονται πολλά φαινόμενα, όπως π.χ. και τα σενάρια, όσο και εάν διαψεύδονται, για τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης ή συνεργασίας, όπως έγινε και το 2011 με τον Λουκά Παπαδήμο, τον οποίο στήριξαν τότε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ.

Η Ν.Δ. υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη παρακολουθεί τις εξελίξεις, αναμένει ακόμα και εκλογές έως τον προσεχή Μάρτιο


Οι μεγάλες καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης, η αβεβαιότητα για το μέλλον, τα ερωτηματικά για το εάν θα υπάρξει μια καλύτερη συμφωνία για το χρέος, σε σύγκριση με ότι έχει συμφωνηθεί στο Eurogroup του 2012 ή ακόμα και του Μαΐου του 2016, ο φόβος της έλευσης του τέταρτου μνημονίου, συνθέτουν ένα σκηνικό που προσομοιάζει με άλλες περιόδους.

Η ομαλή περίοδο που πολλοί ανέμεναν, κυρίως από την κυβέρνηση, δεν προκύπτει, ενώ αυξάνεται όλο και περισσότερο η απογοήτευση, η οργή και η απαισιοδοξία των πολιτών, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, καθώς παρά το γεγονός της πρωτιάς της Ν.Δ. με σημαντική διαφορά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφεται ένα περίπου 51% που δεν θεωρεί κανένα ικανό να λύσει τα προβλήματα του τόπου, το 30% περίπου είναι αναποφάσιστο και επίσης υπάρχει αυξανόμενη τάση για αποχή από τις εκλογές που μπορεί να προσεγγίσει ακόμα και το 50% στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση όποτε αυτή γίνει.

Σε αυτό το σκηνικό στο Μέγαρο Μαξίμου προσπαθούν να διαχειριστούν την κατάσταση πολιτικά και επικοινωνιακά, μεταδίδοντας μηνύματα ότι δεν υπάρχει περίπτωση έλευσης τέταρτου μνημονίου, αλλά κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει από τους κυβερνητικούς παράγοντες τι βάθος θα έχουν τα μέτρα που θα προκύψουν από τη συμφωνία για το χρέος.

Στο πρωθυπουργικό γραφείο διαπιστώνουν, όσο και εάν αυξάνονται τα non paper και οι επιθετικοί τόνοι έναντι κυρίως της Ν.Δ., η υποστήριξη των πολιτών προς το ΣΥΡΙΖΑ μειώνεται με ταχείς ρυθμούς και οι δημοσκοπήσεις είναι ο εφιάλτης του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που βλέπει ότι το κόμμα που ηγείται ηττάται σε όλες τις εκλογές που γίνονται και σε συνδικαλιστικούς χώρους (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΤΕΕ, κ.α.) και καταγράφεται και κοινωνική απόσταση σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι δεν δέχονται νέα μέτρα, την ώρα όμως που όλοι γνωρίζουν ότι το πακέτο που θα συμφωνηθεί θα είναι βαρύ και ουδείς μπορεί να προσδιορίσει εάν μπορεί η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ να το αντέξει. Γι’ αυτό και πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι κυριολεκτικά σε υπαρξιακή και πολιτική κρίση, αφού για μια ακόμη φορά αναμένεται, εκτός και εάν υπάρξουν εξελίξεις όπως π.χ. εκλογές, να ψηφίσουν νέα σκληρά μέτρα.

Πολλοί βουλευτές, ενδεχομένως δεν θα «ποιήσουν την νήσσα» και δεν θα δεχθούν την παλαιότερη θεωρία του Αριστείδη Μπαλτά (του πρώην υπουργού που ήταν και ο θεωρητικός του συστήματος Μαξίμου) ότι και αυτή θα είναι και άλλη μια ήττα στο δρόμο προς το σοσιαλισμό! Μέχρι στιγμής αυτός ο δρόμος είναι γεμάτος με πολλές πολιτικές νάρκες και τα τραύματα που έχει δεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολλά. Και μεταδίδουν «ως εδώ, δεν αντέχουμε και δεν αντέχει και η κοινωνία άλλα μέτρα»!

Σε αυτό το κλίμα, ο έτερος κυβερνητικός εταίρος οι ΑΝΕΛ υπό τον Πάνο Καμμένο, εμφανίζονται πιο συμπαγείς ως ομάδα, αλλά και εκεί υπάρχουν κόκκινες γραμμές, που ναι μεν έχουν παραβιαστεί πολλάκις στο παρελθόν, αλλά ουδείς δύναται να προβλέψει τι θα συμβεί στο μέλλον. Εξάλλου, οι πιο μυημένοι διαβλέπουν μια διαφοροποίηση του Π. Καμμένου κυρίως στα εθνικά θέματα που ενδεχομένως, λόγω και των εξελίξεων και των προκλήσεων από την Τουρκία κυρίως, να του δώσει το άλλοθι να εγκαταλείψει το σκάφος!

Η Ν.Δ. υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη παρακολουθεί τις εξελίξεις, αναμένει ακόμα και εκλογές έως τον προσεχή Μάρτιο και χωρίς εσωκομματικά προβλήματα, λόγω και της πρωτιάς στις δημοσκοπήσεις, και προχωρά στη στρατηγική διεμβολισμού του κέντρου, γεγονός που ενοχλεί και το Ποτάμι και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη με κορμό το ΠΑΣΟΚ.

Αν και υπάρχουν ζητήματα όσον αφορά τη στρατηγική της Ν.Δ. σε επιμέρους πεδία, καθώς θέλει ακόμα δουλειά για να πείσει όλο και περισσότερους πολίτες, καθώς στα ποιοτικά στοιχεία φαίνεται ότι υπάρχει ακόμα προβληματισμός και επιφυλακτικότητα από σημαντικό τμήμα της κοινωνίας, εντούτοις η αξιωματική αντιπολίτευση οικοδομεί κυβερνητική στρατηγική με ότι αυτό σημαίνει για το μέλλον.

Αυτό πρακτικά σημαίνει, με δεδομένο ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να δημιουργήσει ένα υπουργικό συμβούλιο με πολλούς εξωκοινοβουλευτικούς, πως θα υπάρξει γενναίο άνοιγμα στο κέντρο, όπως θα φανεί και με τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, τα οποία ακόμα είναι ανοικτά και τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο, εκτός από τους νυν βουλευτές της Κ.Ο.

Η προσπάθεια διεμβολισμού που επιχειρεί ο Κυρ. Μητσοτάκης προκαλεί εντάσεις στο Ποτάμι που έχει πολλά προβλήματα και υπάρχει τάση φυγής στελεχών και μετακίνησής τους προς τη Ν.Δ. Εκτός από την Κ.Ο. όπου έφυγε η Κατερίνα Μάρκου πρόσφατα, όχι για τη Ν.Δ., η περίπτωση του Ιάσονα Φωτήλα είναι χαρακτηριστική, καθώς ο Αχαιός ανεξάρτητος, εδώ και καιρό, βουλευτής, στηρίζει δημόσια τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Η πίεση που δέχεται το Ποτάμι είναι μεγάλη και ουδείς γνωρίζει κατά πόσο μπορεί να αντέξει ο Σταύρος Θεοδωράκης που φέρεται να συμμετέχει στην παρασκηνιακή συζήτηση για τη δημιουργία ενός νέου κεντρώου κόμματος, μαζί με στελέχη, όπως η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Γιώργος Φλωρίδης, κ.α.

Αυτή η κινητικότητα στο χώρο της κεντροαριστεράς και το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου κόμματος, που προφανώς δεν θα ηγείται ο Ευάγγελος Βενιζέλος, παρά τις διαρροές από συγκεκριμένα κέντρα, έχει ενοχλήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ που βλέπει να πλήττεται η προσπάθειά του να γίνει, όπως πιστεύει η Φώφη Γεννηματά, αξιωματική αντιπολίτευση. Στη Χαρ. Τρικούπη πιστεύουν ότι θα είναι, υπό προϋποθέσεις δεύτερο κόμμα το ΠαΣοΚ και είναι λογικό αυτή η παρασκηνιακή συζήτηση για τη δημιουργία ενός νέου κόμματος στο χώρο του κέντρου να λειτουργεί διαβρωτικά!

Παράλληλα σε κρίση είναι και η Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη που προ ημερών, μετά την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή του Καρρά, είπε ότι αναμένει να φύγει από την Κ.Ο. και άλλος ένας.


ΠΗΓΗ ΤΗΕ ΤΟC



KOTZIAΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ


Δεν αποτελούν πολιτική τα δημόσια παιχνίδια με τη Συνθήκη της Λωζάνης διεμήνυσαν, στις κοινές τους δηλώσεις, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδος και Γερμανίας ζητώντας από την Τουρκία να πέσουν οι τόνοι. Τι δήλωσαν για Κυπριακό και Προσφυγικό
Κοινό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Γερμανίας Νίκος Κοτζιάς και Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ κατα τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά τη συνάντησή τους στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Τα δημόσια παιχνίδια με τη Συνθήκη της Λωζάνης δεν μπορούν να αποτελούν πολιτική. Καθένας γνωρίζει τι θα σήμαινε το να ξεκινήσουμε στην Ευρώπη να αμφισβητούμε τα σύνορα. Σίγουρα αυτό δεν συνεισφέρει στην επιτακτικά απαραίτητη σταθερότητα που επιζητούν οι πολίτες» τόνισε ο κ. Σταϊνμάιερ.
Ο κ. Κοτζιάς, από την πλευρά του, τόνισε ότι «για να υπάρχει ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Τουρκίας χρειάζεται να πέφτουν οι τόνοι, να περιορίζεται η νευρικότητα και να εφαρμόζεται το διεθνές δίκαιο, που σημαίνει να εφαρμόζεται και να γίνεται σεβαστή η Συνθήκη της Λωζάνης. Γιατί ακόμα και σήμερα οι προβλέψεις αυτής της συνθήκης, όπως είναι το αυτοδιοίκητο των νήσων Ίμβρου και Τενέδου, εξακολουθούν να μην εφαρμόζονται». «Εμείς θέλουμε μία ευρωπαϊκή δημοκρατική Τουρκία που να ενταχθεί στην ΕΕ, θέλουμε έναν γείτονα που να συμπεριφέρεται στη βάση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Είναι δική του επιλογή αν θέλει να ακολουθήσει αυτό τον δρόμο. Αν δεν τον ακολουθήσει, η χώρα μας πάντα θα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τις ευρωπαϊκές αξίες και οράματα του 21ου αιώνα» υπογράμμισε.
Τις κοινές θέσεις για το προσφυγικό ζήτημα εξέφρασαν οι κ.κ. Κοτζιάς και Σταϊνμάιερ καθώς και την υποστήριξή τους στη συμφωνία Τουρκίας- ΕΕ. «Ελλάδα και Γερμανία είναι πολύ κοντά στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος» είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ενώ ο κ. Σταϊνμάιερ τόνισε ότι «αν δεν υπήρχε η συμφωνία, η Ελλάδα θα έπρεπε να φέρει ολόκληρο το βάρος του προβλήματος με τον κίνδυνο να λυγίσει» και πρόσθεσε ότι «εμείς οι Γερμανοί στηρίζουμε πραγματικά τη δέσμευση που έχουμε ότι θα δεχόμαστε 500 πρόσφυγες κάθε μήνα».
Αισιοδοξία εξέφρασαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών για το Κυπριακό, επισημαίνοντας ότι μία λύση θα είχε θετικές επιπτώσεις για το μέλλον όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και όλης της ΕΕ. Βεβαίως μία λύση η οποία θα βασίζεται στο ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και δεν θα υπόκειται στις εγγυήσεις και στην παρουσία κατοχικού στρατού, όπως τόνισε ο κ. Κοτζιάς. «Μια συνεννόηση για το Κυπριακό θα αποτελέσει και ένα μήνυμα σταθεροποίησης της ΕΕ, κάτι που χρειαζόμαστε επιτακτικά» είπε ο κ. Σταϊνμάιερ, σημειώνοντας ότι αυτό θα ήταν κάτι περισσότερο από μια λύση μόνο για το Κυπριακό.
Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών υπέγραψαν Σχέδιο Δράσης για τη συνεργασία Ελλάδας- Γερμανίας σε πολλούς τομείς, τόσο σε επίπεδο κυβέρνησης όσο και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Τι σημαίνει για τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Τουρκίας ανεξαρτησία. Τι δήλωσε για τον μεγάλο Τουρκικό πολιτισμό και για την Τουρκία της καρδιάς τους

“Για μας ανεξαρτησία είναι να μπορείς να πεις στον γκιαούρη `γκιαούρη`”, δήλωσε ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός Νουμάν Κουρτουλμούς, προσθέτοντας ότι "αυτό το ζήτημα της ανεξαρτησίας πρέπει να το λάβουμε σοβαρά”.

Ανέφερε ακόμη ότι η Τουρκία δεν έχει βλέψεις επί των εδαφών άλλων. Μιλώντας σε εκδήλωση του διοργάνωσε το ΑΚΡ στην Κασταμονή της Τουρκίας, ο Κουρτουλμούς διερωτήθηκε τί βλέπει η νέα Τουρκία αφού συμφιλιωθεί με την ιστορία της και τον πολιτισμό της.
"Αφού συμφιλιωθείς με την ιστορία σου και τον πολιτισμό σου δεν μπαίνεις υπό τον ζυγό μιας χώρας ιμπεριαλιστικής. Δεν μπαίνεις υπό την σκιά τους. Αυτό που λέμε ‘μουσουλμανισμός Τουρκίας’, μια από τις βασικές ιδιαιτερότητες αυτού του μεγάλου πολιτισμού που έφτασε μέχρι τις μέρες μας, είναι να μπορείς να σταθείς απέναντι από τον γκιαούρη και να πεις στον γκιαούρη ‘γκιαούρη’. Γι αυτό δεν υποχωρήσαμε στο Τσανάκαλε (Δαρδανέλια)", ανέφερε.
"Γι` αυτό στον πόλεμο της απελευθέρωσης δεν πιαστήκαμε αιχμάλωτοι. `Οπως σκέφτονται οι μουσουλμάνοι αυτών των εδαφών  σκεφτόμαστε κι εμείς το ίδιο. Εμείς πρέπει να λάβουμε σοβαρά αυτό το ζήτημα της ανεξαρτησίας. Για μας ανεξαρτησία είναι να μπορείς να σταθείς απέναντι στον γκιαούρη και να τους πεις ‘γκιαούρη’. Διαφορετικά δεν θα αντιστεκόμασταν στο Τσανάκαλε", πρόσθεσε.
Όπως είπε, "στο δικό μας λεξιλόγιο γκιαούρης δεν είναι ένα όνομα που δόθηκε στους μη μουσουλμάνους. Στο δικό μας λεξιλόγιο γκιαούρης είναι ένα όνομα για τους δυνάστες, τους τυράννους, τους ιμπεριαλιστές. Το λέω αυτό για την οικονομική και πολιτική μας ανεξαρτησία. Εμείς ξέρουμε ότι ο Αλλάχ είναι ένας και δεν γονατίζουμε μπροστά από κανέναν άλλον πέραν του Αλλάχ. Τώρα γι` αυτό κάποιοι πανικοβάλλονται όταν η Τουρκία βαδίζει προς αυτή την κατεύθυνση”, σημείωσε ο Κουρτουλμούς.
Ο Τούρκος πολιτικός είπε ακόμη ότι από τους πιο σημαντικούς πυλώνες της νέας Τουρκίας είναι να ανοίξει κανείς την καρδιά τους σε αυτή την περιοχή του πολιτισμού, προσθέτοντας πως όταν το λένε αυτό κάποιοι ανησυχούν. “Έχουμε βλέψεις στα εδάφη άλλων; Όχι. Δεν έχουμε βλέψεις στα εδάφη κανενός. Αλλά ο ορίζοντας της νέας Τουρκίας δεν αποτελείται μόνο από τα εδάφη της Τουρκίας, είναι όλος ο κόσμος, είναι η περιοχή της καρδιάς μας”, ανέφερε.

ΠΗΓΗ ΝΕWS 247

VasilisX

About VasilisX

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :