Random Posts

Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2016

K.ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ Να σταματήσει η κερδοσκοπία σε βάρος των φαρμακείων

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Π.Φ.Σ.

K. ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ: "ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΝ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΝΕΡΝΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ"


Η Κυβέρνηση είναι έρμαιο των εγχώριων αλλά και των αλλοδαπών συμφερόντων, που χρησιμοποιούν ως «Δούρειο Ίππο» τους Φαρμακοποιούς για να αυξήσουν τις τιμές των ΜΥΣΥΦΑ. Αυτό δεν είναι λόγια του αέρα, αλλά το αποδεικνύει σήμερα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, με στοιχεία που δείχνουν οι τιμές των αντιστοίχων σκευασμάτων σε άλλες χώρες όπως Βέλγιο ή η Ιταλία είναι μέχρι και 147% υψηλότερες.

Tα στοιχεία λοιπόν που σας δίνουμε σήμερα καταδεικνύουν ότι η απελευθέρωση των τιμών που θα εφαρμοσθεί από 1η Ιανουαρίου θα οδηγήσει σε αυξήσεις των τιμών στα φαρμακεία!!! Με απλά λόγια θα κάνουμε εμείς τη λεγόμενη «βρώμικη δουλειά» για να έλθει μετά η ώρα των σούπερ μαρκετ όπου θα φαίνεται στον κόσμο να μειώνουν τις τιμές, που στο μεταξύ θα έχουν πάει στα ύψη!

Για να γνωρίζουν οι καταναλωτές ποιες ήταν και πού θα φτάσουν οι τιμές, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θα λειτουργήσει το δικό του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΙΜΩΝ, από τον καινούργιο χρόνο. Οι πολίτες θα γνωρίζουν πλέον την αλήθεια και δεν θα μπορούν οι εκάστοτε Υπουργοί και να εμφανίζουν όποιες τιμές θέλουν όπως έγινε με το βρεφικό γάλα.

«Είναι αδιανόητο οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις, να προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν στην πλάτη ενός λαού που υποφέρει», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Λουράντος σε συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε με θέμα: "2017: Eτος ανατροπών και εξελίξεων. Yπάρχει επόμενη μέρα στην Υγεία και το Φάρμακο;"

«Δεν πρέπει βέβαια να διαφεύγει κανενός ότι τα ΜΗΣΥΦΑ είναι φάρμακα και ως εκ τούτου μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες εάν ο καταναλωτής τα προμηθεύεται χωρίς την συμβουλή ή την επίβλεψη του φαρμακοποιού αλλά ακόμα και αν οι συνθήκες διάθεσης είναι μη ελεγχόμενες» συνέχισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

Αλλωστε για τον λόγο αυτό προφανώς και η ΕΦΕΧ σε επιστολή της στις 10.11.2016 προς τον Υπουργό Υγείας θέλοντας να εξασφαλίσει ότι η «απελευθέρωση» θα προχωρήσει αναφέρει:

«Όπως γνωρίζετε, τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ) δεν αποζημιώνονται και ως εκ τούτου δεν επιβαρύνουν την κρατική δαπάνη υγείας. Συνεκτιμώντας το γεγονός αυτό, ο ν. 4254/2014 εξαιρεί ρητά τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ από το καθεστώς τιμολόγησης και ανωτάτων τιμών, που ισχύει για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, και προβλέπει ότι οι τιμές καθ’ όλα τα στάδια διάθεσής τους (ex-factory, χονδρική, λιανική) θα καθορίζονται ελεύθερα από τον παραγωγό. Προς το σκοπό δε προσαρμογής στο νέο αυτό περιβάλλον, ο ανωτέρω νόμος προβλέπει μεταβατική περίοδο κατά την οποία δεν επιτρέπεται αύξηση της λιανικής τιμής των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.».

Βέβαια κανείς δεν θα θυμάται ότι οι τιμές ήταν σημαντικά χαμηλότερες πριν απελευθερωθούν. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με το βρεφικό γάλα του κ. Χατζηδάκη. Ποιος άραγε το θυμάται σήμερα;

Είναι απαράδεκτο οι κυβερνήσεις να προπαγανδίζουν και να βαφτίζουν τις δεσμεύσεις τους ως κοινωνικές παροχές. Οικονομικά συμφέροντα με το πρόσχημα της απελευθέρωσης και του ανταγωνισμού εκμεταλλεύονται την ανάγκη των πολιτών για φάρμακα και μετατρέπουν την ανθρωπιστική κρίση σε ένα άθλιο και ντροπιαστικό κερδοσκοπικό παιχνίδι.

Οι κυβερνήσεις υπό την πίεση των μνημονίων αδιαφορούν για τα ευρήματα που δείχνουν ότι η απελευθέρωσης τω τιμών δεν έφερε τις μειώσεις και μάλιστα σε πολλές περιοχές της ενδοχώρας οι τιμές αυξήθηκαν (μελέτη DECO – Πορτογαλία 2006).

Ενώ σύμφωνα με την μελέτη OBIG που ανέλυσε δεδομένα μια δεκαετίας (1995-2005) για σκευάσματα όπως η παρακεταμόλη σε έξι χώρες, δεν διαπιστώθηκε καμία μείωση
Η φαρμακευτική αγορά όμως βρίσκεται όμως στο χείλος του γκρεμού. Είναι κοινή πεποίθηση πλέον στην Ε.Ε. ότι η φιλοσοφία των περικοπών δεν ωφελεί τα συστήματα.

Το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού αποτελεί μια δημογραφική βόμβα στα θεμέλια των συστημάτων υγείας.

Και αυτό γιατί οι ανεπιθύμητες παρενέργειες των φαρμάκων στους ηλικιωμένους ασθενείς είναι 4 φορές υψηλότερες και προκαλούν νοσηλείες. Ενώ το 90% αυτών θα μπορούσε να προβλεφθεί.

Σε όλα αυτά δεν θα πρέπει να περνάει απαρατήρητη η έκθεση της Τραπέζης Ελλάδας που χτυπά διαρκώς το «καμπανάκι» για την βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού. Αν αυτό καταρρεύσει δεν θα μπορούμε καν να συνυπολογίσουμε πόσο δύσκολα οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να πάρουν το πιο απλό φάρμακο τους με ότι αυτό συνεπάγεται…

Οι φαρμακευτικές Υπηρεσίες

Ο ρόλος του Φαρμακοποιού βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο δεδομένου ότι αποδεικνύεται πως μπορούν να εξοικονομηθούν πόροι για ατ συστήματα υγείας. Για παράδειγμα σύμφωνα με στοιχεία της WHO η μη συμμόρφωση στην φαρμακευτική θεραπεία

• Προκαλεί 1,25 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο σε έμμεσα ή άμεσα κόστη

• 194.500 θάνατοι προκαλούνται από μη σωστή συμμόρφωση

• 69% των νοσηλειών λογω φαρμακευτικής αγωγής οφείλονται σε ελλιπή ενημέρωση

• 50% των νέων ασθενών στην λήψη στατινης θα διακόψουν τη θεραπεία τους μετά από 6 μήνες

Ο κατάλογος των Φαρμακευτικών υπηρεσιών σύμφωνα με στοιχείς της PGEU περιλαμβάνει μεταξύ άλλων νυκτερινές υπηρεσίες σε 24 χώρες, μέτρηση πίεσης σε 20 χώρες, μέτρηση σακχάρου σε 18 χώρες, διαχείριση διαβητικού ασθενούς σε 15 χώρες, εμβολιασμούς σε 9 χώρες κ.λπ.

Από το 2017 τα φαρμακεία συνεπή προς τον κοινωνικό τους ρόλο θα γίνεται διαχείριση Φαρμακοθεραπείας και θα φροντίζουν για τη συμμόρφωση του ασθενούς με τη φαρμακευτική του αγωγή.

Οι κίνδυνοι του ίντερνετ

H ραγδαία εξάπλωση του ίντερνετ δημιουργεί νέους κινδύνους. Σύμφωνα με ευρήματα του National Association of Boards of Pharmacy περισσότερα από 11.000 ιστότοποι που πουλούσαν φάρμακα βρέθηκαν παράνομοι. Επίσης σύμφωνα με τον WHO σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%των περιπτώσεων τα φάρμακα που διακινούνται μέσω ίντερνετ είναι από παράνομα sites που αποκρύπτουν την διεύθυνση τους και βρέθηκαν να είναι πλαστά.

Για τον λόγο αυτό ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει ζητήσει από το Υπουργείο Υγείας τον καθορισμό των τελικών λεπτομερειών έτσι ώστε μέσω ειδικής πλατφόρμας να εγκρίνονται τα διαδικτυακά σημεία πώλησης τα οποία όμως είναι συνδεδεμένα με φαρμακεία.

Ο φαρμακευτικός κλάδος μπορεί να συνεισφέρει στο τιτάνιο έργο της ανόρθωσης του συστήματος υγείας. Αρκεί η πολιτεία να κατανοήσει τον πραγματικό ρόλο του και να απαρνηθεί τις τεχνοκρατικές επιλογές, που αποδείχτηκαν άστοχες, αναποτελεσματικές και αντικοινωνικές.

Οι φαρμακοποιοί που φθάνουν τους 400.000 σε ολόκληρη την Ευρώπη μπορούν να επιτελέσουν σημαντικό έργο. Οι ασθενείς και οι πολίτες είναι συνοδοιπόροι τους σε αυτό τον δύσβατο δρόμο. Μπορεί ο δρόμος του φαρμακοποιού να φαντάζει μοναχικός και δύσκολος, όμως έχουμε τα θάρρος και την πίστη ότι θα τα καταφέρουμε δίνοντας πολλές μάχες όπου και όποτε χρειαστεί. Ο φαρμακοποιός είναι επιστήμονας, επαγγελματίας αλλά και άνθρωπος που βάζει πάνω απ όλα το κοινωνικό συμφέρον!

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στις αρχές της νέας χρονιάς με το ανανεωμένο σώμα των εκλεκτόρων έχει να λάβει σοβαρές αποφάσεις και αυτό θα κάνει.ΤΡΟΜΟΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΜΕ12 ΝΕΚΡΟΥΣ
Τους τζιχαντιστές κατονομάζει ως υπεύθυνους ο Τραμπ - Οι δράστες είχαν κλέψει το φορτηγό που ανήκει σε πολωνική μεταφορική εταιρεία - Συνελήφθη ο οδηγός, ο οποίος σύμφωνα με την Welt είναι πρόσφυγας από το Πακιστάν

Την ευθύνη για το μακελειό στο Βερολίνο φέρεται να αναλαμβάνει το Ισλαμικό Κράτος σύμφωνα με αναφορές στο twitter τις οποίες αναμεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, χωρίς ωστόσο να υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση.

Μάλιστα, κατά μία εκδοχή, ακόμη κι αν πράγματι το ISIS βρίσκεται πίσω από το μακελειό στο Βερολίνο, είναι δύσκολο να αναλάβει επισήμως την ευθύνη, από τη στιγμή που ο ένας εκ των δραστών βρίσκεται στα χέρια των γερμανικών αρχών. Σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt, ο δράστης είναι πρόσφυγας από το Πακιστάν ο οποίος έχει απασχολήσει τις αρχές, όχι όμως για υποθέσεις σχετικές με τρομοκρατία.

Λίγο νωρίτερα, πάντως, μήνυμα συμπαράστασης στη Γερμανία έστειλε και ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Κάνει ευθέως λόγο για τρομοκρατική επίθεση, μιλάει για αθώους πολίτες που δολοφονήθηκαν, ενώ ετοιμάζονταν να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα και κατονομάζει το Ισλαμικό Κράτος ως υπεύθυνο για την επίθεση. «Αυτοί οι τρομοκράτες, καθώς και τα τοπικά και παγκόσμια δίκτυά τους, πρέπει να εξαλειφθούν από το πρόσωπο της γης, μια αποστολή που θα φέρουμε εις πέρας με όλους τους συμμάχους μας, που αγαπούν την ελευθερία» καταλήγει.

Την ίδια ώρα, στα χέρια της γερμανικής αστυνομίας βρίσκεται ο οδηγός του φορτηγού και υπαίτιος για το μακελειό στο Βερολίνο, που μετρά ήδη 9 νεκρούς και τουλάχιστον πενήντα τραυματίες. Η επίθεση που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική, θυμίζει έντονα το λουτρό αίματος στη Νίκαια της Γαλλίας τον περασμένο Ιούλιο.

Η  αστυνομία έχει καλέσει τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους. Οι σχετικές εκκλήσεις προς τους Βερολινέζους είναι συνεχείς και η συμμόρφωσή τους υποδειγματική, με αποτέλεσμα το Βερολίνο να θυμίζει λίγο μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας πόλη - φάντασμα, καθώς στους δρόμους κυκλοφορούσαν μόνο αστυνομικοί.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες οι δράστες ήταν δύο, όμως, ο συνοδηγός στο φορτηγό φέρεται να είναι νεκρός. Η γερμανική αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τους πιθανούς συνεργούς τους και η χώρα έχει τεθεί σε γενικό συναγερμό. Όπως διαπιστώθηκε λίγο μετά τη μία τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, το φορτηγό είχε κλαπεί και παραμένει άγνωστη η τύχη του οδηγού και του συνοδηγού του που ξεκίνησαν με αυτό από την Πολωνία για να μεταφέρουν ατσάλι προς τη Γερμανία.

Σημειώνεται ότι οι πινακίδες κυκλοφορίας του φορτηγού με το οποίο έγινε η επίθεση είναι πολωνικές, καθώς ανήκει σε πολωνική μεταφορική εταιρεία.  Όπως έγινε γνωστό από την εταιρεία, έχασαν την επαφή με το φορτηγό τους γύρω στις τρεις το μεσημέρι σήμερα.
Μιλώντας στο πολωνικό ραδιόφωνο TVN24, ο ιδιοκτήτης της πολωνικής εταιρείας, στην οποία ανήκει το φονικό φορτηγό (κατονομάζεται ως Ariel Z) είπε ότι ο ξάδερφός του ταξίδευε στο Βερολίνο με το φορτηγό. Ήθελε να περάσει τη νύχτα στη γερμανική πρωτεύουσα, είπε, προσθέτοντας ότι δεν πιστεύει πως για την τραγωδία μπορεί να ευθύνεται ο ξάδερφός του, καθώς είχε εμπειρία στην οδήγηση φορτηγών εδώ και 15 χρόνια.  Σημειώνεται, ότι η ταυτότητα του οδηγού, που έχει συλληφθεί, όσο και του συνοδηγού, που είναι νεκρός, παραμένει άγνωστη και βεβαίως κανείς δεν γνωρίζει αν πρόκειται για τα ίδια άτομα που ξεκίνησαν με το φορτηγό από την Πολωνία.

Το φορτηγό φέρεται να ήταν φορτωμένο με ατσάλι, γεγονός που, σύμφωνα με ειδικούς, το κατέστησε ακόμα πιο επικίνδυνο.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας, η αστυνομία του Βερολίνου ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι απέκλεισε έναν δρόμο κοντά στην πλατεία Breitscheid, προκειμένου να ερευνήσει ένα ύποπτο αντικείμενο. Όπως αποδείχθηκε δεν ήταν παρά ένας ξεχασμένος υπνόσακος.

Βίντεο σοκ: Στο δρόμο τα θύματα της τραγωδίας περιμένουν βοήθεια - Σκληρές εικόνες

Ελάχιστα λεπτά μετά το αιματοκύλισμα στη χριστουγεννιάτικη αγορά τα θύματα της επίθεσης περιμένουν βοήθεια, πεσμένα στο έδαφος.

ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


ΤΟΥΡΚΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΕ ΤΟΝ ΡΩΣΟ ΠΡΕΣΒΗΣε νέα δοκιμασία εισέρχονται οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία, μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του ρώσου πρεσβευτή στην Αγκυρα Αντρέι Καρλόφ και μάλιστα από νεαρό τούρκο αστυνομικό.

Οι σχέσεις των δύο χωρών είχαν αρχίσει να βελτιώνονται μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου. Μάλιστα ο Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που συναντήθηκε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αμέσως μετά το πραξικόπημα, και οι δύο χώρες συνεργάζονταν - όχι πάντα με απόλυτη αρμονία – στο ζήτημα των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία.

Οι αρχικές εκτιμήσεις ήθελαν η δολοφονία του ρώσου πρεσβευτή να έχει άμεση σχέση με την ήττα που υπέστησαν οι ανταρτικές δυνάμεις στο Χαλέπι και την πλήρη επικράτηση των Ρωσικών και των Ιρανικών δυνάμεων που συνεργάζονται με το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Ασσαντ. Ο δράστης ακούστηκε να λέει: “Μην ξεχνάτε τη Συρία, μην ξεχνάτε το Χαλέπι. Οταν εκεί οι άνθρωποι δεν είναι ασφαλείς, ούτε εσείς θα είσαστε ασφαλείς.”

"Χρεώνουν" τον δράστη στον Γκιουλέν

Η μεγάλη ανατροπή ήρθε μιάμιση ώρα μετά την δολοφονία, όταν οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο δράστης της επίθεσης είναι νεαρός υπαξιωματικός της τουρκικής αστυνομίας και όχι κούρδοι βομβιστές αυτοκτονίας, ή τζιχαντιστές, μέλη του ISIS.

Ομως, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Haberturk, ο  22χρονος είχε αποταχθεί από το αστυνομικό σώμα στο πλαίσιο των μαζικών εκκαθαρίσεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, καθώς τον βαραίνουν υποψίες ότι είχε συνδέσεις με την "τρομοκρατική οργάνωση" του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο Ερντογάν με την πλάτη στον τοίχο

Η δολοφονία ήρθε μόλις 12 ώρες πριν συναντηθούν στην Μόσχα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια λύση στο ζήτημα του Χαλεπίου, αλλά και 12 ώρες πριν την συνάντηση κορυφής Ρωσίας – Συρίας – Ιράν στη Ρωσική πρωτεύουσα, χωρίς βεβαίως την συμμετοχή Ερντογάν.

Η θέση της Τουρκίας μετά την τελευταία τραγική εξέλιξη είναι πολύ δυσχερής. Η σχέσεις Πούτιν – Ερντογάν είχαν φτάσει σε οριακό σημείο πριν από περίπου έναν μήνα, όταν οι δυο ηγέτες χρειάστηκε να μιλήσουν 3 φορές στο τηλέφωνο, μετά από εμπρηστικές δηλώσεις του τούρκου προέδρου. Συγκεκριμένα, αφορμή είχαν σταθεί οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι οι τουρκικές επιχειρήσεις στο Συριακό έδαφος είχαν ως στόχο την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ Αλ Ασαντ.

Αλλά και οι σχέσεις με το Ιράν, σύμμαχο του Ασαντ και του Πούτιν δεν είναι καλές. Τις τελευταίες ημέρες η Τεχεράνη κατηγορεί την Αγκυρα ότι παρέχει κάλυψη και υποστήριξη στους τζιχαντιστές του Χαλεπιού. Η Τουρκία περνά την αντεπίθεση και κατηγορεί το Ιράν ότι στο Χαλέπι, οι δυνάμεις του δολοφονούν άμαχο πληθυσμό.

Πούτιν: Υπονομεύεται την εξομάλυνση των ρωσοτουρκικών σχέσεων

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα θέλει να μάθει με βεβαιότητα ποιος βρίσκεται πίσω από την δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή Αντρέι Καρλόφ, χαρακτηρίζοντας «πρόκληση» την δολοφονική επίθεση για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων Άγκυρας και Μόσχας.

«Η ρωσική επιτροπή ερευνών έχει ανοίξει ήδη ποινική δικογραφία για αυτή την δολοφονική επίθεση. Έχει δοθεί εντολή στην επιτροπή να συγκροτήσει ομάδα εργασίας που θα μεταβεί στην Άγκυρα για να συμμετάσχει στις έρευνες σε συνεργασία με τους τούρκους ομολόγους της», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος από το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με τον Πούτιν αυτό συμφωνήθηκε με τον Τούρκο ομόλογο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την συνομιλία που πραγματοποίησαν.

«Πρέπει να μάθουμε ποιος καθοδήγησε τον δολοφόνο», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Χαρακτήρισε την δολοφονία μια «πρόκληση» με στόχο να υπονομεύσει την εξομάλυνση των ρωσοτουρκικών σχέσεων και την προσπάθεια ειρηνικής διευθέτησης του συριακού πολέμου που κάνουν η Ρωσία, η Τουρκία, το Ιράν και άλλες χώρες.

Ερντογάν: Προβοκάτσια για να πληγούν οι σχέσεις με τη Μόσχα

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε  τη δολοφονία του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Άγκυρα, Αντρέι Καρλόφ, η οποία διαπράχθηκε το απόγευμα, καταγγέλλοντας μια «προβοκάτσια» με στόχο να πληγούν οι διμερείς σχέσεις.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, ο πρόεδρος Ερντογάν ανέφερε ότι συνομίλησε με τον ομόλογό του της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στόχος της δολοφονίας ήταν να πληγεί η εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, επέμεινε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι συμφώνησαν με τον Πούτιν πως η συνεργασία της Άγκυρας με τη Μόσχα και η αμοιβαία αλληλεγγύη αντίθετα θα ενισχυθούν στο πλαίσιο των κοινών προσπαθειών αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας επιβεβαίωσε ότι ο δράστης της επίθεσης ονομαζόταν Μεβλούτ Μερτ Αϊντιντάς και ήταν επί δυόμισι χρόνια στέλεχος μιας μονάδας αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας της Άγκυρας.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε την επίθεση μια ενέργεια η οποία στρέφεται εναντίον του τουρκικού λαού και του τουρκικού κράτους, ενώ επέμεινε πως πρόκειται για μια ξεκάθαρη προβοκάτσια για να πληγεί η διμερής σχέση της Άγκυρας με τη Μόσχα. Ανέφερε πως την ίδια άποψη εξέφερε και ο Πούτιν στη συνδιάλεξή τους.

Για τον αρχηγό του τουρκικού κράτους, η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες όσον αφορά την απομάκρυνση των αμάχων από το Χαλέπι της Συρίας αποδεικνύει την αμοιβαία αλληλεγγύη.

Η σχέση Τουρκίας-Ρωσίας είναι σημαντική τόσο για την τουρκική κυβέρνηση όσο και για την περιοχή, συμπλήρωσε και τόνισε προς όσους θέλουν να την πλήξουν πως δεν θα το επιτύχουν.

Το χρονικό της δολοφονίας

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Αγκυρα, Αντρέι Καρλόφ, είχε μεταβεί το απόγευμα της Δευτέρας σε έναν εκθεσιακό χώρο στην τουρκική πρωτεύουσα προκειμένου να εγκαινιάσει μια έκθεση έργων τέχνης και φωτογραφιών για τους λαούς των δύο χωρών. Λίγο πριν μιλήσει στα εγκαίνια της έκθεσης, ένας νεαρός άνδρας που βρισκόταν από πίσω του τον πυροβόλησε τουλάχιστον 5 φορές στην πλάτη.

Στην συνέχεια, ο ένοπλος άνοιξε πυρ στον αέρα προκειμένου να απομακρυνθούν οι παρευρισκόμενοι και ακούστηκε να λέει: “Μην ξεχνάτε τη Συρία, Μην ξεχνάτε το Χαλέπι. Οταν εκεί οι άνθρωποι δεν είναι ασφαλείς, ούτε εσείς θα είσαστε ασφαλείς.”

Ο πρεσβευτής μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση σε κοντινό νοσοκομείο όπου και εξέπνευσε λίγο αργότερα. Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας εισέβαλαν στο εκθεσιακό κέντρο και μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών, σκότωσαν τον δολοφόνο.

Οπως ανακοίνωσαν οι τουρκικές αρχές, δράστης είναι ο 22χρονος τούρκος υπαξιωματικός της αστυνομίας Μεβλούτ Μερτ Αλτιντάς. Ο Αλτιντάς γεννήθηκε το 1994, υπηρετούσε στις μονάδες αποκατάστασης της τάξης (ΜΑΤ) στην Αγκυρα και είχε αποφοιτήσει από την σχολή της τουρκικής αστυνομίας στην Σμύρνη.


ΠΗΓΗ ΤΗΕ ΤΟC


ΠΥΡΠΟΛΗΣΑΝ ΤΡΙΑ ΤΡΟΛΕΥ ΣΤΗΝ ΠΑΤΗΣΙΩΝ


Στις φλόγες τυλίχθηκαν τρία τρόλεϊ στην οδό Πατησίων. Άγνωστοι που βγήκαν από το Πολυτεχνείο, σύμφωνα με πληροφορίες, έβαλαν φωτιά στα τρία οχήματα. Στα δύο πρώτα επέβαιναν μόνο οι οδηγοί που πρόλαβαν και κατέβηκαν με ασφάλεια, ενώ το τρίτο είχε επιβάτες. Οι κουκουλοφόροι τους υποχρέωσαν να κατέβουν και στη συνέχεια πυρπόλησαν το τρόλεϊ. Επί τόπου έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής.
Η σημερινή επίθεση των κουκουλοφόρων είναι η πολλοστή με στόχο τα τρόλεϊ στην Πατησίων. Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό η διοίκηση των ΗΛΠΑΠ αποφάσισε να αλλάξουν τα δρομολόγια των τρόλεϊ προκειμένου να παρακάμπτεται η Πατησίων τις Παρασκευες και τα σαββατοκύριακα. «Έχω αγανακτήσει. Κάθε τρεις και λίγο έχουμε τα ίδια. Πλέον σκέφτομαι, ως έσχατη λύση, να φύγω από τη γειτονιά μου», είπε στο protothema.gr κάτοικος της περιοχής που είδε την επίθεση.


Σχεδόν ταυτόχρονα, όμως,  άγνωστοι προκάλεσαν  καταστροφές στον σταθμό του ΗΣΑΠ στην Ειρήνη- οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι αυτό είχε συμβεί στην Κηφισιά. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη αντίστοιχη επίθεση είχε γίνει στον σταθμό του

ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

vxnews

About vxnews

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :