Random Posts

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Πανηγυρίζει η κυβέρνηση για τα έσοδα και ο Τσακαλώτος διαψεύδει τα περί GREXIT

ΒΛΕΠΟΥΝ ΚΑΛΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αξιοποιήσει κάθε θετική πλευρά γύρω από την οικονομία

Με επικοινωνιακή στροφή στο πραγματικό πεδίο της οικονομίας, ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών και σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη επιχειρεί να υπερκεράσει η κυβέρνηση τη δεινή θέση στην οποία περιήλθε τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας του ορυμαγδού αρνητικών δημοσκοπήσεων και της κρίσης, που ξέσπασε με αφορμή τα δακρυγόνα στους συνταξιούχους, αλλά και της σκληρής κριτικής που δέχεται από την εκκλησιαστική ηγεσία.

Μετά από ένα μάλλον εφιαλτικό πολιτικό 48ωρο, εξαιτίας των παραπάνω προβλημάτων, η κυβέρνηση προσπαθεί να αξιοποιήσει κάθε θετική πλευρά γύρω από την οικονομία -υποβαθμίζοντας παράλληλα αρνητικά στοιχεία, όπως η ένταση της φοροεπιδρομής και το 2017- ώστε να πείσει ότι όλα βαίνουν καλώς, σαν ένα είδος επαναφοράς του περίφημου success story.

Το μεσημέρι της Τρίτης συνεδρίασε υπό τον Αλέξη Τσίπρα το κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, το οποίο εκτίμησε την εξέλιξη των πραγμάτων. Κοινή πεποίθηση στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, με κύρια στοιχεία την πτωτική τάση της ανεργίας, αλλά και την υπέρβαση του στόχου των φορολογικών εσόδων (κατά 1.4 δις για τους πρώτους εννέα μήνες του 2016).

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα ανέλαβε ο ίδιος να «επικοινωνήσει» αυτή την καλή εικόνα για την πορεία της οικονομίας, δηλώνοντας ότι διαψεύδονται όσοι ανέμεναν κατάρρευση των δημόσιων εσόδων, απογοητεύονται οικτρά όσοι προσεύχονται καθημερινώς για την ενεργοποίηση του «κόφτη» και επενδύουν τα ρέστα τους στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης, ελλείψει στοιχειώδους, δικού τους, πολιτικού σχεδίου.

«Τώρα θα πρέπει να αντλήσουν λάσπη και να κατασκευάσουν κινδυνολογία από αλλού. Θα πρέπει να τους ευχηθούμε έμπνευση και δημιουργικότητα στην διαχείριση των πολιτικών τους αδιεξόδων» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ενώ λίγο αργότερα η κυβέρνηση πανηγύριζε σχεδόν για τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ ότι το 2017 θα είναι όντως χρονιά ανάπτυξης και μάλιστα με αρκετά υψηλούς ρυθμούς.

Αλλά και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξέφρασε βάσιμες ελπίδες ότι οι αποφάσεις σχετικά με τη διευθέτηση του χρέους θα ληφθούν έως το τέλος του τρέχοντος έτους, παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος αναβολής των σχετικών συζητήσεων παραμένει υπαρκτός.

Παράλληλα η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος σε νομοθετικές πρωτοβουλίες, με τις οποίες ελπίζει στην τόνωση των εσόδων, τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και τη διευκόλυνση στη λειτουργία της αγοράς. Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στους αρμόδιους υπουργούς να επισπεύσουν την κατάθεση των νομοσχεδίων για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, την εθελούσια αποκάλυψη αδήλωτων εσόδων και την ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ουσιαστικά το Μαξίμου θέλει να «αποδράσει» από τη ζοφερή πολιτική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες και απειλεί να αποσταθεροποιήσει το πολιτικό σκηνικό (με τα αρνητικά γκάλοπ, που δείχνουν παγίωση της διαφοράς υπέρ της ΝΔ και καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ), να διαρρήξει τις σχέσεις του κυβερνώντος κόμματος με την κοινωνία (εξαιτίας του αυταρχισμού και των δακρυγόνων στις πορείες των συνταξιούχων) και να προκαλέσει μεγάλο πολιτικό κόστος με ένα μέρος μετριοπαθών ψηφοφόρων, λόγω της εντεινόμενης και ανεξέλεγκτης τελικά σύγκρουσης με την εκκλησία.

Κεντρική στόχευση του Μαξίμου είναι να περιορίσει τις επιπτώσεις που έχουν όλα αυτά στο θέμα της πολιτικής σταθερότητας και να πείσει ότι η κυβέρνηση συνεχίζει απρόσκοπτα την πορεία της. Γι’ αυτό και απέκλεισε αμέσως και σε όλους τους τόνους το αίτημα που διατύπωσε ο κ. Μητσοτάκης για εκλογές.

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει μπροστά του μακρό χρόνο παραμονής στην αντιπολίτευση. Καλά θα κάνει να το συνειδητοποιήσει» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές και εξαπέλυσαν σφοδρή προσωπική επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ: «Ο κ. Μητσοτάκης αδυνατεί να κρύψει το άγχος του: το άγχος που του προκαλούν τα στοιχεία και οι προβλέψεις -ακόμα και σημερινές- για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Το άγχος του για το σταδιακό ξεσκέπασμα της διαπλοκής, που λεηλάτησε τις προηγούμενες δεκαετίες τον τόπο. Το άγχος του για την επιβολή της νομιμότητας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Γι' αυτό προσπαθεί να ανακόψει την πορεία της χώρας προς την έξοδο από την κρίση» τόνιζαν και πρόσθεταν: «Θα του προτείναμε πάντως να μετριάσει τις αναφορές του «στους τίμιους και εργατικούς Έλληνες», γιατί το μόνο που καταφέρνει είναι να θυμίζει στην κοινή γνώμη τα Panama Papers, αλλά και τα θαλασσοδάνεια του κόμματός του και του "Κήρυκα Χανίων". Θα του προτείναμε επίσης να μην παριστάνει τον χθεσινό, όταν μιλάει για συντάξεις και καταστολή. Υπήρξε μέλος μιας κυβέρνησης που περιέκοψε έντεκα φορές τις συντάξεις και κατέφυγε σε ένα μαζικό, συστηματικό και διαρκές όργιο καταστολής εναντίον πολιτών, προκαλώντας τις αντιδράσεις ακόμα και της Διεθνούς Αμνηστίας».

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


ΕΠΙΘΕΣΗ Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες κατηγορώντας την ότι  «προσπαθεί να χτίσει ιστό διαπλοκής» και ότι «παρεμβαίνει διαρκώς στο έργο της Δικαιοσύνης». Παράλληλα την χαρακτήρισε επικύνδινη τονίζοντας ότι θα φύγει μόνο με εκλογές.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μιλώντας στη συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής του κόμματός του,  κατηγόρησε την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου ότι διχάζει τον ελληνικό λαό κάνοντας μάλιστα λόγο για αντισυνταγματικές διαδικασίες και συνεχείς παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης.

«Προειδοποιώ ότι δεν θα επιτρέψω στους λίγους να μετατρέψουν την ανεξάρτητη δικαιοσύνη σε κυβερνητικό βιλαέτι» τόνισε και σημείωσε ότι: «Από την ίδρυσή μας μέχρι σήμερα είμαστε η πολιτική δύναμη που περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη έχουμε πολύ δυνατές ρίζες, γιατί κρατήσαμε σταθερές αρχές, όπως την απέχθεια στον λαϊκισμό».

«Η πολιτική αλλαγή είναι επείγουσα και αναγκαία προϋπόθεση για να ορθοποδήσει η χώρα», συνέχισε προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατό, γιατί «το κόστος της κυβερνητικής ιδεοληψίας και ανικανότητας το επωμίζονται οι πολίτες». «Δεν υπάρχει πλέον χρόνος» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ επισήμανε ότι η ΝΔ έχει ισχυρό πολιτικό προβάδισμα και μεγάλη επιρροή στην ελληνική κοινωνία.

Αναφορά στα γενέθλια της ΝΔ

Με εκτεταμένη αναφορά στην επέτειο ίδρυσης της Νέας Δημοκρατίας και στον Ιδρυτή της Κωνσταντίνο Καραμανλή, ξεκίνησε την ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή του Κόμματος, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναφέρθηκε στην ιδεολογική βάση και την Ιδρυτική Διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας και πρόσθεσε: «42 χρόνια μετά την ίδρυση της μεγάλης μας Παράταξης, τα λόγια του Κωνσταντίνου Καραμανλή είναι περισσότερο επίκαιρα παρά ποτέ. 42 χρόνια μετά, η φλόγα της Νέας Δημοκρατίας παραμένει δυνατή! Φωτίζει το δρόμο της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, του σύγχρονου πατριωτισμού. Συμβολίζει το παρελθόν μας, φωτίζει το μέλλον μας … Από την ίδρυσή μας μέχρι σήμερα, είμαστε το Κόμμα που εμπιστεύεται σταθερά ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού. Είμαστε η πολιτική δύναμη που, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, δικαιούται να λέει ότι έχει πραγματικά βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία».

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επέκρινε με δριμύτητα τις πολιτικές της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και επανέλαβε με έμφαση το αίτημα για άμεσες εκλογές τονίζοντας ότι «μόνο με εκλογές θα απαλλαγεί η Ελλάδα από τους ιδεοληπτικούς τυχοδιώκτες που μας κυβερνούν». Ανέφερε συγκεκριμένα: «Το τρίτο και αχρείαστο Μνημόνιο λήγει το καλοκαίρι του 2018. Ήδη, παρήλθαν 14 από τους 36 μνημονιακούς μήνες και ακόμη δεν έκλεισε η πρώτη αξιολόγηση. Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις δεν υλοποιούνται. Η κυβερνητική διγλωσσία μεταδίδει αντικρουόμενα μηνύματα, παρατείνοντας την ύφεση. Με τους ρυθμούς ΣΥΡΙΖΑ, το Πρόγραμμα δεν βγαίνει. Και ταυτόχρονα, κάθε μέρα που παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, η Ελλάδα αδυνατίζει, μικραίνει, εξασθενεί. Η πολιτική αλλαγή αποτελεί επείγουσα και αναγκαία προϋπόθεση για να ορθοποδήσει η χώρα. Είναι αναγκαία, όμως, και για να σταματήσει η διάβρωση των θεσμών και ο κυβερνητικός αυταρχισμός. Διότι, προκειμένου να κρύψουν την αποτυχία τους, επιχειρούν να φιμώσουν και να χειραγωγήσουν τις φωνές κριτικής, τις Ανεξάρτητες Αρχές, τους ανεξάρτητους θεσμούς, τα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης.

Η κυβερνητική αποτυχία επιτείνει τον κυβερνητικό αυταρχισμό. Η αποτυχημένη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κάθε μέρα αποθρασύνεται και γίνεται πιο επικίνδυνη. Αγκαλιασμένοι από τη μια μεριά με τη νέα διαπλοκή που δημιούργησαν και από την άλλη με τον Ρουβίκωνα, καταλύουν ανενδοίαστα τις βασικές αξίες του πολιτεύματός μας και υπονομεύουν το μέλλον της χώρας. Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία. Πρέπει να φύγουν το συντομότερο. Μόνο με εκλογές θα απαλλαγεί η Ελλάδα από τους ιδεοληπτικούς τυχοδιώκτες που μας κυβερνούν. Για αυτό, σας καλώ όλες και όλους. Και μαζί με εσάς, όλες και όλους τους Έλληνες πολίτες σε έναν συνεχή αγώνα για την ενδυνάμωση του μεταρρυθμιστικού μετώπου στη χώρα μας».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι οι πολίτες εναποθέτουν τις προσδοκίες τους στη Νέα Δημοκρατία. Και πρόσθεσε: «Τα μάτια και οι προσδοκίες των πολιτών είναι στραμμένα πάνω μας. Εμείς απευθυνόμαστε στον ελληνικό λαό με τη Συμφωνία Αλήθειας. Μια συντεταγμένη στρατηγική, έναν μελετημένο και συνεκτικό οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση με επίκεντρό του τις νέες δουλειές. Είχα την ευκαιρία στη Θεσσαλονίκη να παρουσιάσω τα βασικά του σημεία:

 Λιγότεροι φόροι – λιγότερες δαπάνες.
 Τολμηρές μεταρρυθμίσεις για την άρση των εμποδίων της ανάπτυξης.
 Ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας.
 Προσέλκυση επενδύσεων.
 Αύξηση της ρευστότητας.
 Διευκόλυνση της λειτουργίας της αγοράς.
Το πρόγραμμά μας είναι αναλυτικό και μετρημένο. Οδηγεί σε 4% ετήσια ανάπτυξη και 120.000 καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας το χρόνο για μια πενταετία. Αυτές είναι οι πραγματικές δυνατότητες της Ελλάδας σήμερα. Αν μπορούσαμε να θέσουμε το πρόγραμμά μας αμέσως σε εφαρμογή, οι πολίτες θα έβλεπαν σύντομα τη διαφορά στην τσέπη τους. Θα ένοιωθαν το “κάθε φέτος και καλύτερα”. Θα έπαυαν να είναι κυνηγημένοι από το ίδιο τους το Κράτος. Θα ένοιωθαν το Κράτος συμπαραστάτη στα προβλήματά τους. Αρωγό στις αγωνίες τους. Στήριγμα τις προσπάθειές τους. Όχι τιμωρό, όχι εχθρό, όχι αντίπαλο σε κάθε σχέδιο, σε κάθε βήμα, σε κάθε όνειρο».

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αναφερόμενος στις διαδικασίες αδειοδότησης των καναλιών, τόνισε ότι η ιστορία αυτή «αποκάλυψε με τον πιο εμφατικό τρόπο τον αδίστακτο χαρακτήρα μιας Κυβέρνησης, που προσπαθεί να χτίσει το δικό της καθεστώς. Μιας Κυβέρνησης που υφαίνει μεθοδικά τον ιδιότυπο ιστό της δικής της διαπλοκής. Οικοδομώντας ένα νέο τρίγωνο αδιαφάνειας ανάμεσα σε τράπεζες, εργολάβους του Δημοσίου και επίδοξους καναλάρχες. Δρομολογώντας αντισυνταγματικές διαδικασίες όπως η παράκαμψη του Ε.Σ.Ρ.».

Κατήγγειλε παρεμβάσεις της Κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη και εξέφρασε προβληματισμό και ανησυχία για την πρόσφατη ματαίωση της διάσκεψης του ΣτΕ. Τόνισε συγκεκριμένα: «Το 1929 κατά την έναρξη λειτουργίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, απευθυνόμενος στους δικαστές, τους καλούσε να ακυρώνουν τις άδικες πράξεις της Κυβέρνησής του ώστε να εμπεδωθεί στους πολίτες ένα αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης απέναντι στο Κράτος Δικαίου. Και έκτοτε πολλές φορές οι Έλληνες δικαστές απέδειξαν ότι “υπάρχουν δικαστές στην Αθήνα και όρθωσαν ανάστημα απέναντι στις αποφάσεις οποιασδήποτε Κυβέρνησης”. Ωστόσο, την περασμένη Παρασκευή, με ανακοίνωση του Προέδρου του Δικαστηρίου, ενημερωθήκαμε ότι ματαιώθηκε η προγραμματισθείσα διάσκεψη για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών ”εν όψει του κλίματος το οποίο επιχειρείται να διαμορφωθεί τις τελευταίες μέρες”. Εκφράζω δημόσια τον προβληματισμό και την ανησυχία μου γι’ αυτή την εξέλιξη. Επαναλαμβάνω την άποψή μου ότι το Ανώτατο Δικαστήριο έπρεπε να είχε αποφανθεί επί της συνταγματικότητας ή μη του νόμου Παππά πριν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός “φιάσκο”. Είμαι βέβαιος ότι το Δικαστήριο θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα δικάσει την ουσία της υπόθεσης το συντομότερο δυνατό. Η εκκρεμότητα αυτή έχει τραυματίσει το κύρος των θεσμών. Καμία άλλη καθυστέρηση δεν επιτρέπεται. Η Δικαιοσύνη πρώτη οφείλει να διαφυλάξει το κύρος της. Η αυτονόητη ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης απέναντι στην εκτελεστική εξουσία δεν μπορεί να τίθεται σε διακινδύνευση».

Αναφερόμενος στις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε: «Η θεσμική, οικονομική και κοινωνική κατρακύλα της χώρας προφανώς γεννά πολλαπλούς κινδύνους. Όχι μόνο εσωτερικούς. Για πρώτη φορά εγείρεται με τέτοια ένταση μάλιστα ζήτημα ισχύος της Συνθήκης της Λωζάνης. Ποτέ στην σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας δεν βρεθήκαμε στη δυσάρεστη συγκυρία να πρέπει να διαχειρισθεί ένα τόσο ασταθή και απειλητικό διεθνή περίγυρο μια τόσο ανίκανη και ιδεοληπτική Κυβέρνηση. Η απώλεια της εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της χώρας μας έχει δυστυχώς και γεωπολιτικές προεκτάσεις».

Κυβέρνηση: Ο κ. Μητσοτάκης θα παραμείνει για πολύ στην αντιπολίτευση

Σχολιάζοντας η κυβέρνηση την ομιλία του κ. Μητσοτάκη σημείωσε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «αδυνατεί να κρύψει το άγχος του: Το άγχος που του προκαλούν τα στοιχεία και οι προβλέψεις – ακόμα και σημερινές – για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Το άγχος του για το σταδιακό ξεσκέπασμα της διαπλοκής, που λεηλάτησε τις προηγούμενες δεκαετίες τον τόπο. Το άγχος του για την επιβολή της νομιμότητας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Γι` αυτό προσπαθεί να ανακόψει την πορεία της χώρας προς την έξοδο από την κρίση. Δυστυχώς γι` αυτόν, δεν μπορεί να κάνει τίποτα περισσότερο από το να εκφωνεί ομιλίες όπως η σημερινή.

Θα του προτείναμε πάντως να μετριάσει τις αναφορές του "στους τίμιους και εργατικούς Έλληνες", γιατί το μόνο που καταφέρνει είναι να θυμίζει στην κοινή γνώμη τα Panama Papers, αλλά και τα θαλασσοδάνεια του κόμματός του και του "Κήρυκα Χανίων". Θα του προτείναμε επίσης να μην παριστάνει τον χθεσινό, όταν μιλάει για συντάξεις και καταστολή. Υπήρξε μέλος μιας κυβέρνησης που περιέκοψε έντεκα φορές τις συντάξεις και κατέφυγε σε ένα μαζικό, συστηματικό και διαρκές όργιο καταστολής εναντίον πολιτών, προκαλώντας τις αντιδράσεις ακόμα και της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει μπροστά του μακρό χρόνο παραμονής στην αντιπολίτευση. Καλά θα κάνει να το συνειδητοποιήσει».

ΠΗΓΗ THE TOC


H ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Ε.ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ


Διάψευση εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις δημοσιευμάτων σύμφωνα με τα οποία ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπονόησε Grexit.
Σχολιάζοντας δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο υπουργός Οικονομικών Eυκλείδης Τσακαλώτος, στη σημερινή συζήτηση της υποεπιτροπής της Βουλής για το χρέος και την απομείωσή του, υπονόησε ότι τίθεται θέμα για την θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη, το ΥΠΟΙΚ διευκρινίζει:
«Ο υπουργός Οικονομικών ποτέ δεν προβληματίστηκε για το «αν η Ελλάδα μπορεί να επιζήσει σ’ αυτή την Ευρωζώνη»».
Οπως σημειώνει «αυτό που θέτει, και έθετε ήδη από την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση, είναι να υπάρξει συζήτηση για την αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης –δεν αμφισβητεί, δηλαδή, την πορεία της χώρας μέσα στο ευρώ». Καταλήγει δε το ΥΠΟΙΚ ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «το ζήτημα της αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης, άλλωστε, το θέτει και στις διεθνείς παρεμβάσεις του».
Η επίμαχη φράση Τσακαλώτου
Νωρίτερα πάντως, ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στην συνεδρίαση της υποεπιτροπής της Βουλής τόνισε ότι υπάρχει και το ερώτημα «αν είναι συμβατή αυτή η Ευρωζώνη, ακόμη κι αν βοηθηθεί η Ελλάδα, με τα τόσο μεγάλα χρέη σε τόσες πολλές χώρες, μερικές χώρες να έχουν τόσο μεγάλο χρέος και μερικές να μην έχουν». Πρόσθεσε πως «είναι πολύ σημαντικό αυτό» και δήλωσε ότι του κάνει εντύπωση που δεν είναι γνωστές οι απόψεις της αντιπολίτευσης για το ευρωπαϊκό χρέος.



Πηγή: www.iefimerida.gr


ΕΚΘΕΤΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠ.ΕΞ. Η ΑΛΒΑΝΙΑ;

Στην Αθήνα η ευθύνη για την «ευρωπαϊκοποίηση» του ζητήματος των Τσάμηδων και τις δηλώσεις Χάαν

Σε μια πρωτοφανή αποκάλυψη, ότι Αθήνα και Τίρανα συμφώνησαν και υπέβαλλαν non paper με τα θέματα που θεωρούν ότι υπάρχουν στις διμερείς σχέσεις τους τόσο στον Επίτροπο Χάαν αλλά και στην ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική Φ. Μονγκερίνι, όπου φυσικά περιλαμβάνεται και το θέμα των Τσάμηδων, έκανε ο αλβανός υπουργός εξωτερικών Ντμiτρι Μπουσάτι  σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Report TV.

Ο αλβανός ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε τις ανησυχίες που έχουν εκφρασθεί (και από το Liberal) ότι η πρόταση για σύσταση «μηχανισμού αντιμετώπισης των διμερών προβλητών» άνοιγε την κερκόπορτα για να επισημοποιηθεί στην ελληνοαλβανική ατζέντα, Τσάμικο ζήτημα. Και εφόσον τελικά δεν διαψευσθεί επισήμως και με στοιχεία αυτή η αποκάλυψη του κ. Μπουσατι, τότε είναι το ελληνικό ΥΠΕΞ που ευθύνεται για το περιεχόμενο των δηλώσεων Χάαν και για την «ευρωπαϊκοποίηση» του ζητήματος των Τσάμηδων.

Τίθεται επίσης ένα μείζον ζήτημα, καθώς η Αθήνα  με την τακτική που επέλεξε να ακολουθήσει δίνει την ευκαιρία στον κάθε κύριο Χάαν να αναδεικνύεται σε ένα είδος «μεσολαβητή» στα Ελληνοαλβανικά, ακυρώνοντας έτσι τους όρους ισχύος με τους οποίους μπορεί η Αθήνα να διαπραγματευτεί και να απαιτήσει λύσεις από τα Τίρανα στα υπαρκτά προβλήματα των διμερών σχέσεων.

Συγκεκριμένα ο κ. Μπουσάτι επανέλαβε ότι οι δυο πλευρές έχουν καταθέσει τα non paper στους ευρωπαίους αξιωματούχους  και ότι για την  Αλβανία υπάρχουν ανοικτά θέματα που τοποθετούνται  σε τρεις κατηγορίες :

-σε αυτά που προέρχονται από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
-αυτά που έχουν πρακτική σημασία και για τις δυο χώρες
και αυτά που πρέπει να επιλυθούν προς όφελος του κοινού μέλλοντος.

Ο κ. Μπουσάτι, όπως αναφέρει η Ημερησία, υποστήριξε ότι και στα δυο non paper υπάρχει αναφορά στα τρία θέματα που αναφέρθηκε ο Επίτροπος Χάαν (οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, μειονότητα και Τσάμικο) καθώς όπως είπε υπάρχουν κοινά θέματα ακόμη κι αν οι απόψεις των δυο πλευρών διίστανται.

Επέκρινε μάλιστα την Ελλάδα  για τις «συναισθηματικές αντιδράσεις»  λέγοντας  χαρακτηριστικά  ότι «είναι εύκολο να πάρει κανείς ένα μεγάφωνο στα χέρια του και να ασκεί πιέσεις σε βάρος κάποιου άλλου, αλλά είναι όμως πολύ πιο δύσκολο να καθίσει και να συζητήσει λύσεις γι΄ αυτά τα θέματα».

Ο αλβανός υπουργός εξωτερικών διαλύοντας τις ψευδαισθήσεις όσων πίστευαν ότι πρόκειται για συγκυριακό φαινόμενο η έγερση «Τσάμικου»  δήλωσε ότι η κυβέρνηση Ράμα είναι η πρώτη από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος που έχει συμπεριλάβει επισήμως στο πρόγραμμα της  την επίλυση του Τσάμικου, ότι υπάρχει  ψήφισμα της Αλβανικής Βουλής  για το Τσάμικο  και επίσης ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει ενισχυθεί αριθμητικά και πολιτικά  με το κόμμα PDIU των Τσάμηδων.

Με αυτά τα δεδομένα είπε ο κ. Μπουσάτι  είναι πλέον επιβεβλημένο για την  αλβανική διπλωματία να αναζητήσει τρόπους προβολής και επίλυσης του Τσάμικου στο τραπέζι των συνομιλιών με την ελληνική πλευρά.. Επεσήμανε μάλιστα ότι το ζήτημα των Τσάμηδων είναι θέμα «ανθρώπινων δικαιωμάτων και ελευθεριών  και όχι θέμα εκδίκησης της Ελλάδας,γι αυτό  απαιτείται  πολιτική αντιμετώπιση  σε όλες  τις διαστάσεις : διπλωματική ,οικονομική και νομική.

Και ο κ. Μπουσάτι  επιμένει ότι το θέμα των Τσάμηδων δεν μπορεί  πια να αφαιρεθεί από την ατζέντα των Βρυξελλών, καθώς επιβεβαιώθηκε από την απάντηση που έδωσε η Κομισιόν μετά τις διαμαρτυρίες της Αθήνας για τις δηλώσεις του Επιτρόπου Χάαν


ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

VasilisX

About VasilisX

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :