Random Posts

Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016

Σύγκρουση στον αέρα

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ


Αγριεύουν τα πράγματα για ομαδικές απολύσεις, συλλογικές συμβάσεις - Επιμένουν οι δανειστές στον υποκατώτατο μισθό - «Πριονίζουν» το πρωτογενές πλεόνασμα οι θεσμοί - «Δική μας πρόταση ο υποκατώτατος, πηγαίναμε για καλό αλλά… την πατήσαμε και τώρα πρέπει να ξεμπλέξουμε» λένε εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων

Ανησυχητική τροπή αρχίζει να παίρνει η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για την β΄αξιολόγηση, καθώς οι δανειστές θέτουν υπό αμφισβήτηση τα πρωτογενή πλεονάσματα που εμφανίζει φέτος ή υπόσχεται για το 2017 η κυβέρνηση, ανοίγοντας «παράθυρο» ακόμα και για τη λήψη νέων μέτρων.

Και ακόμα δεν έχουν ανοίξει καν όλα τα θέματα, αφού σήμερα αναμένεται με ενδιαφέρον αν θα μπει στην μάχη για τα Ενεργειακά θέματα  ο υπουργός Περιβάλλοντος κύριος Πάνος Σκουρλέτης, αλλά και πώς αυτή θα εξελιχθεί. Επίσης θα απασχολήσουν οι αλλαγές  στο Δημόσιο και η επιτάχυνση στην εκδίκαση των υποθέσεων.

Μετά από τρεις μέρες διαπραγματεύσεων, ασυμφωνίες υπάρχουν σε όλα τα θέματα.

Όπως προκύπτει πάντως από τις ως τώρα συναντήσεις:

1ον: «Παράθυρο» για νέα μέτρα

Οι δανειστές θέτουν υπό έντονη αμφισβήτηση τα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπει η κυβέρνηση. Και αυτό παραπέμπει εμμέσως πλην σαφώς  στην ενεργοποίηση του όρου που από το καλοκαίρι πέρυσι προβλέπει το Τεχνικό Μνημόνιο πως «οι αρχές δεσμεύονται να λάβουν περαιτέρω διαρθρωτικά μέτρα τον Οκτώβριο του 2016, αν κριθεί αναγκαίο για να διασφαλιστούν οι στόχοι του 2017 και του 2018. Τα εν λόγω μέτρα θα περιλαμβάνουν τις αμυντικές δαπάνες, την προγραμματισμένη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και πάγωμα ανελαστικών δαπανών» (τη σελ. 1016 του Γ’ Μνημονίου, Ν. 4336/2015).

Επί της ουσίας, είναι γνωστή η θέση του ΔΝΤ (αλλά και πρόταση  της Παγκόσμιας Τράπεζας από προχθές) για μείωση του αφορολογήτου στα 5.000 ευρώ.

«Αποκλείεται οι δανειστές να ζητήσουν νέα μέτρα» έσπευδαν όμως χθες, Δευτέρα, να προεξοφλήσουν και να καθησυχάσουν ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, μετά τη συνάντηση των κυρίων Τσακαλώτου - Χουλιαράκη με τους θεσμούς.

Τα ίδια στελέχη παραδέχονται ότι εκτός από την συνήθη πίεση των ελεγκτών για μόνιμα μέτρα και διατηρήσιμα πλεονάσματα, μεγάλη «ζημιά» έκανε η αναθεώρηση προς τα κάτω του πλεονάσματος από την Eurostat, που ήρθε την περασμένη εβδομάδα και μείωσε το πρωτογενές του 2015 από 0,7% σε 0,2% του ΑΕΠ.

«Θα υπάρχει επίπτωση» στο πλεόνασμα του  2016 και του 2017 έλεγαν χθες αξιωματούχοι του οικονομικού επιτελείου. Άλλοι πάλι, που την περασμένη εβδομάδα υποστήριζαν πως δεν θα επηρεάσει, πλέον λένε πως  «πρέπει να συμφωνήσουμε πόσο επιβαρύνεται το 2016 και πόσο το 2017» μετά την αφαίρεση μισής μονάδας του ΑΕΠ (περίπου 400 εκατ. ευρώ δηλαδή) από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015.

Ξεκινά έτσι και ένας «πόλεμος» στοιχείων με τους θεσμούς και ειδικά με την Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ, που από την Κυριακή έδειξε πως επέστρεψε στη χώρα μας με άγριες διαθέσεις. «Συμφωνήσαμε να τους δίνουμε στοιχεία για τον προϋπολογισμό, το ζήτησαν αυτοί, αλλά το ζητήσαμε ζητάμε και εμείς» έλεγαν από τα υπουργείο Οικονομικών, κάτι που σημαίνει ότι αυτοί αμφισβητούν μεν το προσχέδιο που μόλις κατέθεσε η κυβέρνηση, αλλά και η κυβέρνηση θέλει να βγάλει κακόπιστο και αναξιόπιστο το ΔΝΤ. «Είναι αδύνατον να μην πιάσουμε τον στόχο στο πλεόνασμα», λένε στο υπουργείο Οικονομικών…

Στην κυβέρνηση παραδέχονται όμως ότι υπάρχουν και άλλες «τρύπες» στον προϋπολογισμό. «Υπάρχουν κάποια ρίσκα» έλεγε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών που μετείχε στη συνάντηση.

«Προβλεπόταν φέτος εξοικονόμηση 400 εκατ. ευρώ από το προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας, αλλά δεν την κάναμε».

«Κάρφωσε» έτσι εμμέσως και τον υπουργό Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο -από τον οποίο οι ένστολοι περιμένουν να εξοικονομήσει από άλλες δαπάνες για να … ξεπαγώσουν τα ειδικά μισθολόγια- πως δεν έκοψε ούτε τα 400 εκατ. ευρώ που προβλέπονταν από στρατόπεδα, καύσιμα κλπ.

2: «Παγίδα» στα Εργασιακά

Μετά τη συνάντηση-ναυάγιο του υπουργού Εργασίας κυρίου Γιώργου Κατρούγκαλου την Κυριακή, τους δανειστές επισκέφθηκαν οι κοινωνικοί εταίροι.

Όπως αποδείχθηκε, οι εκπρόσωποι των εργοδοτών και των εργαζομένων πήγαν ο καθένας με δικές τους θέσεις, χωρίς ενιαία γραμμή στα καυτά θέματα της διαπραγμάτευσης.

Ειδικά για τις συλλογικές συμβάσεις, που οι ξένοι ελεγκτές ήταν έντονα αρνητικοί στην συνάντηση με τον κύριο Κατρούγκαλο και, όταν αυτός τους μιλούσε για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, εκείνοι τον διέκοπταν και του έλεγαν ότι «το παλιό σύστημα που θέλετε να επαναφέρετε ήταν στρεβλό, μείωσε την παραγωγικότητα και αύξησε το έλλειμμα ανταγωνιστικότητος στη χώρα», οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ τάχθηκαν υπέρ των επιχειρησιακών συμβάσεων, ενώ οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων (ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ) υποστήριξαν την επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων για όλους τους εργαζόμενους.

Άλλοι πάλι ζητούσαν δραστική αύξηση των ομαδικών απολύσεων, άλλοι πιο συγκρατημένη, η ΓΣΕΕ τις απορρίπτει, ενώ οι μικρομεσαίοι συμφωνούν για αύξηση  του κατώτατου μισθού, από το 2018 και αναλόγως της πορείας της Οικονομίας.

Από τη συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους όμως, αποκαλύφθηκε και κάτι εντυπωσιακό. Οι θεσμοί τους είπαν ότι δεν ζήτησαν αυτοί να μπει ο υποκατώτατος μισθός 490 ευρώ, αντί 510 που ισχύει σήμερα, αλλά τον έβαλε ο ίδιος ο κύριος ο Κατρούγκαλος -που την Κυριακή αρνείτο πως η κυβέρνηση συζητάει καν τέτοιο θέμα- επειδή το περιείχε, λένε, η έκθεση της Επιτροπής Σοφών που τους παρουσίασε.

«Εμείς το πηγαίναμε για καλό, αλλά την πατήσαμε και τώρα πρέπει να το βγάλουμε, για να παραμείνουμε στα ίδια» έλεγαν χαρακτηριστικά, βγαίνοντας από τη συνάντηση με τους θεσμούς, εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων.

3) «Τρύπα» στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Το επίδομα περνάει ξανά από σαράντα κύματα και αυτό ενδεχομένως να είναι και το πρώτο που θα κοπεί, αν δεν πιαστούν οι στόχοι του πλεονάσματος.

Όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές, μετά την συνάντηση χθες, Δευτέρα, των αναπληρωτών υπουργών κ.κ. Γιώργου Χουλιαράκη και Θεανώς Φωτίου με τους επικεφαλής των θεσμών, από τα περίπου 900 εκατ. ευρώ που απαιτούνται, «έχουν εξασφαλιστεί τα 570 εκατ. ευρώ», εκ των οποίων κάποια είναι και κοινωνικά επιδόματα που θα καταργηθούν ή θα αντικατασταθούν, όταν οι δικαιούχοι λάβουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Τα άλλα 300 εκατ. ευρώ που υπολείπονται, η κυβέρνηση λέει πως προκύπτουν από υποθέσεις για υπεραπόδοση των μέτρων του 2016 και του 2017 ή άλλες εξοικονομήσεις (πχ 140 εκατ. ευρώ από υπέρβαση του στόχου στα πρωτογενή πλεονάσματα).

Αυτά είναι όμως ουσιαστικά και τα «μαξιλαράκια» που κρατά η κυβέρνηση για ώρα ανάγκης, προκειμένου να αποφύγει πίεση για νέα μέτρα, αν η απόκλιση στο πλεόνασμα είναι σχετικά μικρή και διαχειρίσιμη. Αυτό το παραδέχονται και στην κυβέρνηση πλέον. Άρα αν οι στόχοι δεν πιαστούν, δεν θα υπάρχουν 900 εκατομμύρια, αλλά μόνον τα 570 που θεωρούνται «σίγουρα», για να πληρωθεί το ΚΕΑ.


ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


ΥΠΟΨΙΑ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ Α. ΤΣΙΠΡΑ


Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό βάζει η δήλωση του Πρωθυπουργού στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για τις τηλεοπτικές άδειες σύμφωνα με την όποια (αναφέρεται σε εισαγωγικά στο non parer του ΣΥΡΙΖΑ) για την απόφαση του ΣτΕ: «το διακύβευμα, λοιπόν, δεν είναι απλώς η ερμηνεία του Συντάγματος, αλλά κάτι πολύ βαθύτερο: αν η εκλεγμένη από το λαό κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχει δικαίωμα να ρυθμίσει το χάος του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, ή αν τα ιδιωτικά συμφέροντα είναι υπεράνω της Δημοκρατίας».

Ο Πρωθυπουργός στην δήλωσή του υπονοεί ότι κάθε απόφαση που θα κρίνει ως αντισυνταγματικό το νόμο με τον οποίο δημοπρατήθηκαν οι τέσσερις άδειες, εξυπηρετεί τα ιδιωτικά συμφέροντα και ταυτίζει μία ενδεχόμενη απόφαση του ΣτΕ κατά του νόμου Παππά ως απόφαση που είναι υπεράνω της Δημοκρατίας εξυπηρετώντας ιδιωτικά συμφέροντα. Η άποψη του Πρωθυπουργού που έρχεται σε συνέχεια της δήλωσης του κ. Κρέτσου ότι αποφάσεις του ΣτΕ είναι δεσμευτικές όχι όμως και σεβαστές, κινείται σε επικίνδυνα μονοπάτια καθώς θέτει εκ νέου το ζήτημα του σεβασμού των θεσμών και της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης καθώς υπονοεί ότι μία απόφαση που θα κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά ουσιαστικά καταλύει την Δημοκρατία και το δικαίωμα της κυβέρνησης να διαμορφώσει το τηλεοπτικό τοπίο, όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Κάποιοι ίσως να πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις πέφτουν από δικαστικές αποφάσεις. Τις κυβερνήσεις, όμως, τις εκλέγει ο Λαός και τις κρίνει μόνο ο Λαός. Το διακύβευμα, λοιπόν, δεν είναι απλώς η ερμηνεία του Συντάγματος, αλλά κάτι πολύ βαθύτερο: αν η εκλεγμένη από το λαό κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχει δικαίωμα να ρυθμίσει το χάος του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, ή αν τα ιδιωτικά συμφέροντα είναι υπεράνω της Δημοκρατίας», ήταν η ακριβής φράση του Πρωθυπουργού στην Πολιτική Γραμματεία. Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε επίσης για την πορεία της διαπραγμάτευσης, καθώς και το ζήτημα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, με την επικείμενη απόφαση του ΣτΕ. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο Αλ. Τσίπρας, «έχουμε μπροστά μας το μέτωπο της διαπραγμάτευσης για την δεύτερη αξιολόγηση, καθώς και το μέτωπο με τη διαπλοκή για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. Οι μάχες είναι δύσκολες, αλλά και στις δυο προσερχόμαστε με τη δύναμη που μας δίνει η πεποίθηση ότι υπερασπιζόμαστε το δημόσιο συμφέρον. Τις επόμενες μέρες, η ΝΔ και η διαπλοκή θα δώσουν τα ρέστα τους για άλλη μια φορά».

Ο Αλ. Τσίπρας ενημέρωσε, επίσης, την ΠΓ για την πορεία της διαπραγμάτευσης καθώς και για τα αποτελέσματα των συναντήσεων που είχε, την προηγούμενη εβδομάδα, στις Βρυξέλλες, οι οποίες έγιναν όλες σε θετικό και εποικοδομητικό κλίμα.

ΠΗΓΗ ΤΗΕ ΤΟC

"ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ" ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΛΟΓΩ ΧΡΕΩΝ


Πέρα ως πέρα ανεδαφική αποδείχθηκε- ως ήταν αναμενόμενο- η αρχική πρόβλεψη για συγκράτηση των κρατικών δαπανών στα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία και ήδη ο ΟΑΕΕ «εξερράγη» υπό το βάρος των υποχρεώσεων του.

Τα νεώτερα στοιχεία του ΓΛΚ δείχνουν ότι με τη συμπλήρωση του 9μήνου ο ΟΑΕΕ «απορρόφησε» 835 εκατ. ευρώ, δηλαδή εξάντλησε την αρχική πίστωση των 834 εκατ. ευρώ ένα τρίμηνο πριν το κλείσιμο της χρονιάς. Το Σεπτέμβριο «απορροφήθηκαν», μάλιστα, 120 εκατ. ευρώ, ενώ ο μέσος ρυθμός του πρώτου οκταμήνου ήταν περίπου 90 εκατ. ευρώ κι αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι για να βγάλει ομαλά τη χρονιά, ο ΟΑΕΕ θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση 270- 300 εκατ. ευρώ.

Γιατί «κλάταρε» ο ΟΑΕΕ

Η «έκρηξη» των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών σε συνδυασμό με τις ασφυκτικές συνθήκες ρευστότητας, είναι οι βασικές αιτίες της κατάστασης στον ΟΑΕΕ και όπως αποκάλυψε χθες το iefimerida, αν δεν ανέβει η εισπραξιμότητα των εισφορών στο 85% από 52% που είναι σήμερα, το Ταμείο θα υποστεί πανωλεθρία μέσα στο 2017 λόγω της μείωσης των εισφορών στο 80% των ασφαλισμένων του.

Στα «κόκκινα» και το ΙΚΑ

Στα «κόκκινα» έχει μπει προ πολλού και το ΙΚΑ. Το Σεπτέμβριο η «απορρόφηση» από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ήταν 220 εκατ. ευρώ, δηλαδή πάνω από το μέσο μηνιαίο ρυθμό των 205 εκατ. ευρώ του 8μήνου και ήδη έχουν «απορροφηθεί» 1,860 δις ευρώ στο 9μηνο. Με δεδομένο ότι το συνολικό κονδύλι ανέρχεται σε 2,217 δις ευρώ, το ΙΚΑ ή θα πρέπει να περιορίσει τις μηνιαίες του δαπάνες στα 120 εκατ. ευρώ στο τελευταίο τρίμηνο του έτους ή θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση περίπου 250 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με παράγοντες της κοινωνικής ασφάλισης, μπορεί η κατάρρευση των εσόδων του ΙΚΑ να μην είναι ακαριαία όπως του ΟΑΕΕ, ωστόσο η διατήρηση της ανεργίας σε αυτά τα υψηλά επίπεδα σε συνδυασμό με την επικράτηση της μερικής απασχόλησης και τη μείωση των μισθών, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη μείωση των πόρων του.

Οι επιφυλάξεις των δανειστών για το νόμο Κατρούγκαλου

Τα στοιχεία αυτά έρχονται σε μια περίοδο όπου το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να αποκρούσει τις πιέσεις των δανειστών για τον Προϋπολογισμό του 2017 αλλά και να κρατήσει κλειστό το φάκελο του Ασφαλιστικού, παρ’ ότι σύμφωνα με πληροφορίες δεν είναι μόνο το ΔΝΤ που εξακολουθεί να έχει έντονες επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου. Το βασικό σημείο της κριτικής είναι ότι το νέο σύστημα παροχών διευρύνει το χάσμα μεταξύ των σημερινών και των μελλοντικών συνταξιούχων κι επειδή οι σχετικές δαπάνες υπολογίζεται ότι θα φτάσουν φέτος στα 30 δις ευρώ, είναι σφόδρα πιθανό το ενδεχόμενο να επανέλθουν οι δανειστές στο αίτημα/απαίτηση για «ψαλίδισμα» της προσωπικής διαφοράς των υφιστάμενων συντάξεων.Πηγή: www.iefimerida.gr

vxnews

About vxnews

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :