Random Posts

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Η επικαιρότητα εν συντομία

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ

Στους δρόμους θα είναι και πάλι σήμερα, δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί, συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί, φοροτεχνικοί και δεκάδες άλλοι επιστήμονες, αυτοπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στο ασφαλιστικό κυβερνητικό νομοσχέδιο.

Το κέντρο της Αθήνας για ακόμη μια φορά θα παραλύσει, καθώς η συγκέντρωση διαμαρτυρίας όλων των επιστημονικών φορέων της χώρας, θα πραγματοποιηθεί στα Προπύλαια, στις 11.30 π.μ.

Στην συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Εργασίας και τη Βουλή.

Οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις τονίζουν ότι το κυβερνητικό νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, είναι αναξιόπιστο, επικίνδυνο, φοροεισπρακτικό και μη βιώσιμο.

Οι φορείς έχουν δηλώσει την απόφασή τους για ενότητες  και αγωνιστικές κινητοποιήσεις ώστε να αποσυρθεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό σύστημα που οδηγεί στην οικονομική και επαγγελματική τους εξόντωση,
Δικηγόροι μηδενικού εισοδήματος με «το καλήμερα», καταβάλουν εισφορές 2.823 ευρώ.

Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλειος Αλεξανδρής σε μία προσπάθεια να καταδείξει τον παραλογισμό του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, έδωσε στην δημοσιότητα χαρακτηριστικά παραδείγματα με τις εισφορές που θα κληθούν να καταβάλουν οι δικηγόροι, εάν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο περάσει από την Βουλή όπως έχει.

Η τραγικότητα του κυβερνητικού ασφαλιστικού νομοσχεδίου, σύμφωνα με τα παραδείγματα του κ. Αλεξανδρή, φτάνει στο σημείο ένας δικηγόρος με μηδενικό ετήσιο εισόδημα με «το καλήμερα», δηλαδή, από τη πρώτη ημέρα εγγραφής του στον ΔΣΑ θα καταβάλει ετήσιες εισφορές ύψους 2.823 ευρώ.

Παράλληλα,   σύμφωνα με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο:

Δικηγόρος με ετήσιο εισόδημα 5.000 ευρώ θα κληθεί να καταβάλει 2.823 ευρώ ετήσιες εισφορές.

Δικηγόρος με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ θα κληθεί να καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές 5.887 ευρώ.

Δικηγόρος με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα  κληθεί να καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές 7.810 ευρώ.

Δικηγόρος με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ θα υποχρεωθεί να καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές 11.555 ευρώ.
Δικηγόρος με ετήσιο εισόδημα 50.000 ευρώ θα καταβάλει για ασφαλιστικές εισφορές 20.000 ευρώ.
Δικηγόρος με ετήσιο εισόδημα 70.000 ευρώ θα καταβάλει για ασφαλιστικές μόνο εισφορές, 27.158 ευρώ.

Ακόμη, ο πρόεδρος του ΔΣΑ τόνισε ότι εκτός των ασφαλιστικών εισφορών, οι δικηγόροι επιβαρύνονται με φορολογία 26% από το πρώτο ευρώ,  ΦΠΑ 23% και προκαταβολή φόρου 75%.

Χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξανδρής ανέφερε ως ενδεικτικό παράδειγμα, ότι ένας νέος δικηγόρος με 10 έτη στο επάγγελμα και εισόδημα 20.000 ευρώ, μέχρι την τελευταία ημέρα του 2015, επιβαρύνεται με φόρο 26%, τέλος επιτηδεύματος, εισφορές ΤΑΝ, ΤΕΑΔ, εισφορά ΟΑΕΔ, εισφορά αλληλεγγύης. Αυτές οι επιβαρύνσεις αφαιρούν από το εισόδημά του το ποσό περίπου των 11.000 ευρώ, ήτοι 54.19% του εισοδήματος.

Σύμφωνα με κυβερνητικό ασφαλιστικό νομοσχέδιο και με δεδομένο ότι η φορολόγηση αυξάνεται από 26% στο 29%,  ο ίδιος δικηγόρος με το εισόδημα των 20.000 ευρώ θα επιβαρυνθεί συνολικά, δηλαδή για ασφαλιστικές εισφορές και φόρο, με περίπου 14.000 ευρώ. Με άλλα λόγια του αφαιρείται πλέον το 69% του εισοδήματός του.

Από την πλευρά του πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κ. Λουράντος, έχει αποκαλέσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο αντιαναπτυξιακό, άδικο και τιμωρητικό, ενώ ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Μ. Βλασταράκος πλέον του ότι το έχει χαρακτηρίσει «φοροασφαλιστικό» έχει επισημάνει ότι μειώνεται ο αριθμός των 70.000 ιατρών πανελληνίως  καθώς πολλοί πλέον και ιδίως οι νέοι γιατροί, αναζητούν τη τύχη τους στο εξωτερικό.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός έχει τονίσει ότι «εάν εφαρμοσθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, την επόμενη ημέρα δεν θα μπορούμε να ασκούμε το επάγγελμα», ενώ ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κ. Κόλλιας έχει υπογραμμίσει ότι το ασφαλιστικό έχει φοροεισπρακτικά μέτρα και επιβάλει κεφαλικό φόρο.

Να σημειωθεί ότι στις κινητοποιήσεις κατά του ασφαλιστικού συμμετέχουν οι:

Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων, Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών, Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών, Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, Ένωση Ελλήνων Χημικών, Ένωση Φοροτεχνικών Ελλάδος, Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών.

Τέλος, αύριο, Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη των φορέων για τον συντονισμό των επόμενων κινήσεων με συμμετοχή και άλλων όπως είναι η ΓΣΕΕ, η ΕΣΗΕΑ κ.ά.

ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

OI KINHTOΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις των αγροτών σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι έκαναν από την Τετάρτη σαφείς τις διαθέσεις τους απέναντι στην κυβέρνηση για το ασφαλιστικό, στήνοντας μπλόκα σε πολλές περιοχές.

Σοβαρά επεισόδια έγιναν στην Κομοτηνή, όπου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, ήταν για 12 ώρες «όμηρος» των αγροτών που διαμαρτύρονταν έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας.

Τόσο το πρωί, όσο και αργά το βράδυ σημειώθηκαν επεισόδια στο σημείο, μεταξύ αγροτών και αστυνομικών, οι οποίοι έκαναν χρήση χημικών, ενώ οι διαδηλωτές έριχναν αβγά και καφέδες. Τελικά οι συγκεντρωμένοι κατάφεραν να σπάσουν την είσοδο και να μπουν στο κτίριο, με τα ΜΑΤ να ρίχνουν δακρυγόνα και μέσα σε αυτό.

Οι αγρότες ζητούσαν επίμονα την απόσυρση του νομοσχεδίου, πριν καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου με τον κ. Αποστόλου. Λίγο μετά από τις 8 μ.μ.,. αγρότες προσπάθησαν να κάνουν έφοδο στο κτίριο, με τους αστυνομικούς να ρίχνουν ξανά δακρυγόνα για να τους απωθήσουν.

Νωρίτερα, είχε κληθεί η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ροδόπης, Κωνσταντίνα Μελισσάρη η οποία και ζήτησε από τους αγρότες να φύγουν με ειρηνικό τρόπο από τον χώρο και να απελευθερώσουν τις πόρτες εξόδου του κτιρίου. Τελικά, αργά το βράδυ οι αγρότες άρχισαν να αποχωρούν, προειδοποιώντας όμως ότι η μάχη θα δοθεί στο δρόμο και στα μπλόκα σε συνεννόηση με το συντονιστικό όργανο.



Κινητοποιήσεις και μπλόκα

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών κατά του ασφαλιστικού παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας, καθώς έχουν στήσει μπλόκα σε δεκάδες σημεία της χώρας, ενώ για την Πέμπτη προγραμματίζεται μεγάλο συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.

Στη Θεσσαλονίκη και στο μπλόκο της Χαλκηδόνας, το βράδυ της Τετάρτης υπήρχαν περισσότερα από 300 τρακτέρ, σύμφωνα με το Mega, έχοντας αποκλείσει την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Έδεσσας για μια ώρα ενώ το ίδιο συνέβη και στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών στο ύψος των διοδίων των Μαλγάρων.

Τα μπλόκα ενισχύονται και αναμένονταν άλλα 300 τρακτέρ από τις γύρω περιοχές ενώ οι αγρότες στη βόρεια Ελλάδα σημειώνουν ότι αυτό είναι μόνο η αρχή καθώς σκοπεύουν να σκληρύνουν τη στάση τους. Ηδη στην Εγνατία οδό, στο ύψος των Κερδυλίων, ο δρόμος έχει κλείσει επ' αόριστον από το μεσημέρι της Τετάρτης, ενώ οι αγρότες λένε ότι θέλουν να αποκλείσουν τα τελωνεία σε όλη τη βόρεια Ελλάδα από τον Προμαχώνα όπου υπάρχει μπλόκο εδώ και πέντε μέρες.

Στον Έβρο σκοπεύουν να αποκλείσουν το τελωνείο στις Καστανιές και τους Κήπους, στο Κιλκίς το τελωνείο των Ευζώνων ενώ το Σαββατοκύριακο αγρότες από τη Φλώρινα και την Καστοριά θα μεταβούν στο τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής κόβοντας κάθε δίοδο προς το εξωτερικό.

Στη Θεσσαλονίκη, στην παραλιακή, συγκεντρώθηκαν δεκάδες τρακτέρ, ενώ στο πλευρό τους οι αγρότες είχαν και τους παράκτιους αλιείς. Στα Τέμπη, εκατοντάδες τρακτέρ βρίσκονται στους δρόμους και συνεχώς αυξάνονται και δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν τα 1.000. Σε αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκονται και οι αγρότες της Στερεάς Ελλάδας. Στη Στυλίδα βγήκαν τα τρακτέρ στους δρόμους, ένα μάλιστα οδηγούσε ο Απόστολος Γκλέτσος που υποστηρίζει τον αγώνα τους.

Για δυο ώρες αγρότες απέκλεισαν και το λιμάνι της Νάξου έχοντας νωρίτερα χύσει γάλα στους δρόμους.

Και στη Βοιωτία οι αγρότες συγκεντρώνουν τις δυνάμεις τους σε κομβικά σημεία του οδικού δικτύου παρά το δριμύ ψύχος. Ειδικότερα στον Ορχομενό εκατοντάδες τρακτέρ είναι στην άκρη του δρόμου, έτοιμα ανά πάσα στιγμή να τον κλείσουν.

Τρακτέρ πέρασαν και μέσα από το Αργος όπου κυριάρχησαν οι μαύρες σημαίες ενώ οι αγρότες της Πελοποννήσου ετοιμάζονται να δώσουν το δικό τους δυναμικό παρών στις κινητοποιήσεις.

 ΠΗΓΗ IEFIMERIDA.GR

ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ

H πορεία των εσόδων, οι ενδείξεις ότι το 2015 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα, τα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας, η στροφή στην ανάπτυξη αλλά και η πρωτιά της Ελλάδας στην απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ είναι τα «εφόδια» με τα οποία προσέρχεται στο Νταβός και τις κρίσιμες συνομιλίες που έχουν προγραμματιστεί, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Τα εφόδια αυτά αφορούν, σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, στην «υπερεκτέλεση εσόδων σε ταμειακή βάση της τάξης των 1.942 εκατομμυρίων ευρώ» καθώς
· η εκτίμηση για το 2015 σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2016 ως προς το σύνολο των φορολογικών εσόδων ήταν 42.762 και η νέα εκτίμηση σήμερα είναι 43.479 δηλαδή 717 εκ. ευρώ πάνω από τον στόχο του προϋπολογισμού
· Σε ότι αφορά το σύνολο των μη φορολογικών εσόδων (απολήψεις από ΕΕ και λοιπά μη φορολογικά έσοδα), ο στόχος σύμφωνα με Π/Υ 2016 ήταν 3.550 εκ. ευρώ και νέα εκτίμηση σήμερα είναι 3.993 εκ. ευρώ, δηλαδή 443 πάνω από το στόχο
· Σε ότι αφορά τις επιστροφές φόρων, η εκτίμηση σύμφωνα με Π/Υ 2016 ήταν 3.370 εκ. ευρώ και η νέα εκτίμηση σήμερα είναι 2.921 εκ.ευρώ επομένως προκύπτει εξοικονόμηση 449 εκ. ευρώ
· Παρά το γεγονός ότι το 2015 ήταν μια δύσκολη χρονιά εξαιτίας της χρηματοοικονομικής ασφυξίας και των κεφαλαιακών ελέγχων, οι συντονισμένες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης οδηγούν σε ένα αποτέλεσμα περισσότερο από θετικό.
· Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών, το 2015 για πρώτη φορά μετά από χρόνια, θα κλείσει με την ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο να επιτυγχάνει τους στόχους αλλά υπάρχει η βάσιμη πρόβλεψη ότι η χρονιά θα κλείσει ακόμη και με πρωτογενές πλεόνασμα.


Ο πρωθυπουργός αναμένεται να μεταφέρει στις συνομιλίες του και τα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και τις ενδείξεις που έχει στα «χέρια του» το κυβερνητικό επιτελείο και που δημιουργούν βάσιμες προσδοκίες για ανάπτυξη μέσα στο 2016. Ειδικότερα τα στοιχεία δείχνουν:
· Αύξηση του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής: Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα σημείωσε αύξηση ρεκόρ τον Νοέμβριο της τάξεως του 3,3%, η μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη.
· Αύξηση των εξαγωγών: Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τους 11 πρώτους μήνες του 2015, οι εξαγωγές προϊόντων της χώρας έφτασαν σε καθαρή αξία 16,66 δισ. ευρώ. Πρόκειται για επίδοση ρεκόρ από τότε που η χώρα μπήκε στο ευρώ.
· Ως προς την ύφεση: Σε κοινή τους έκθεση τον Ιούλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ εκτιμούσαν ότι για το 2015 η ύφεση θα κυμαίνονταν στο 2-4%. Τα στοιχεία του Γ' τριμήνου που εξέδωσε η Eurostat, όμως, δείχνουν ύφεση 0.9%, πολύ μικρότερη δηλαδή από το αναμενόμενο. Τα διαθέσιμα στοιχεία σήμερα δείχνουν ότι το 2015 θα κλείσει χωρίς ύφεση επομένως είναι βάσιμη η προσδοκία ότι το 2016 θα κλείσει με ανάπτυξη και μάλιστα όχι οριακή.

ΕΣΠΑ-Επενδύσεις

Την ίδια ώρα η Ελλάδα είναι πρώτη από τα 28 κράτη μέλη στην απορρόφησης του ΕΣΠΑ 2007-2013 γεγονός που θα έχει αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία. Η επιτυχής απορρόφηση του ΕΣΠΑ επιτρέπει
· Πλήρης εκτέλεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (100%) του 2015 που ισοδυναμεί με διοχέτευση 6,4 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία εκ των οποίων 5 δις το τελευταίο τετράμηνο.
· Εισροή πόρων από την ΕΕ ύψους 2,3 δισ. ευρώ (έσοδα για τον προϋπολογισμό) για το ΕΣΠΑ 2007-2013, δηλαδή 250 εκ. ευρώ περισσότερα από όσα προέβλεπε ο προϋπολογισμός 2015 που είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.
· Πρώτο κράτος μέλος της ΕΕ που πέτυχε ήδη εισροή πόρων από αιτήματα πληρωμής για το ΕΣΠΑ 2014-2020.
Οι πρωτιές
«Η πρωτιά είναι επίτευγμα αυτής της κυβέρνησης», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές επισημαίνοντας ότι
-η σημερινή κυβέρνηση είχε κληρονομήσει από την προηγούμενη υπερδέσμευση σε συμβάσεις 6 δισ. ευρώ που ισοδυναμεί με ένα ετήσιο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
· αντιμετώπισε αυτή την κακοδιαχείριση αποτελεσματικά μέσω εξυγίανσης των προγραμμάτων, δηλαδή μέσω απένταξης έργων, μεταφοράς έργων στην νέα περίοδο, διασφάλισης πόρων για την ολοκλήρωση των υπολοίπων έργων.
· Στο κρίσιμο διάστημα του καλοκαιριού με τα προβλήματα ρευστότητας,η κυβέρνηση εξασφάλισε πρόσθετους πόρους μέσω δανεισμού από την ΕΤΕπ.
· Η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε και πέτυχε αλλαγή των κανονισμών του ΕΣΠΑ μόνο για την Ελλάδα, διαδικασία εξαιρετικά δύσκολη, που εξασφάλισε αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής στο 100% για το 2007-2013 καθώς και αυξημένη προκαταβολή για το νέο ΕΣΠΑ (συνολικό όφελος 2 δισ. ευρώ).
· Η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε την χώρα στην 6η θέση από τα 28 κράτη μέλη στην κατάταξη της απορρόφησης και την έφθασε στην 1η θέση.
· Είμαστε η μόνη χώρα που κατάφερε να ολοκληρώσει το σύστημα διαχείρισης και ελέγχου για το σύνολο των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020, διαδικασία απαραίτητη για την πλήρη ενεργοποίηση των νέων προγραμμάτων.
Στην πραγματική οικονομία θα διοχετευθούν, μέσα στο 2016, πόροι 8 δισ. ευρώ εκ των οποίων:
· 6,75 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (6 δισ. συγχρηματοδοτούμενο σκέλος και 750 εκατ. Εθνικό, αύξηση 5,5% σε σχέση με το 2015).
· 1,25 δισ. ευρώ από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα κλπ.

ΠΗΓΗ NEWS 247

VasilisX

About VasilisX

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :