ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τις προμήθειες στην Υγεία, που ετοίμαζε 1,5 χρόνο τώρα ο Π. Πολάκης. Είναι να απορεί όμως γιατί του πήρε τόσο πολύ. Διότι πρακτικά τίποτε νέο δεν προβλέπει! “Κόπι πάστε” τον νόμο Αβραμόπουλου έκαναν!
Στην ουσία, με το νέο σχέδιο νόμου μετονομάζεται η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ), που ιδρύθηκε πριν από 10 χρόνια, σε Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ). Δεν είναι υπερβολή να πει κάποιος ότι τα δύο γράμματα, στα οποία διαφέρουν οι δύο φορείς Κ και Α σημαίνουν: Κυβέρνηση Αριστεράς!
Αναλυτικά, για το τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο θα βρείτε στο ρεπορτάζ του Virus εδώ: Μόλις 2 εβδομάδες διαβούλευση στο νομοσχέδιο για τις Προμήθειες
Πριν από όλα, ένα πρώτο σχόλιο που μπορεί να κάνει κάποιος είναι ότι ενώ η κυβέρνηση κάνει λόγο για τομή στο σύστημα προμηθειών των νοσοκομείων δίνει προθεσμία για τη διαβούλευση μόλις 14 ημέρες, μέχρι τις 25 Απριλίου και ενώ μεσολαβεί το Πάσχα! Πρόκειται προφανώς για μία προσχηματική διαβούλευση…
Ας έλθουμε τώρα στις επιμέρους ρυθμίσεις. Κομβικό ρόλο στο δήθεν νέο σύστημα προμηθειών παίζει η επονομαζόμενη Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ). Μία προσεκτική ανάγνωση όμως φανερώνει ότι με το νομοσχέδιο απλώς μετονομάζεται η υφιστάμενη Επιτροπή Προμηθειών Υγείας, που ιδρύθηκε το 2007 (Ν. 3580 (ΦΕΚ Α 134 18.6.2007) και η αλήθεια είναι ότι δεν τα κατάφερε στο έργο της.
Αναλυτικά, μπορείτε να δείτε τις αρμοδιότητες της ΕΠΥ εδώ: http://www.moh.gov.gr/articles /epitroph-promhtheiwn-ygeias
Επιπλέον, και οι δύο φορείς διοικούνται από 9μελή Διοικητικά Συμβούλια, στα οποία ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος διορίζονται με απόφαση του υπουργού Υγείας. Από εκεί και πέρα υπάρχει η εξής διαφορά:
Στην περίπτωση της ΕΠΥ, τρία μέλη διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, δύο μέλη διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και δύο μέλη διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών.
Στην περίπτωση της ΕΚΑΠΥ, τέσσερα μέλη διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, εκ των οποίων το ένα είναι υπάλληλος της Οικονομικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Υγείας, ένας μέλος ορίζεται από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕ.Σ.Υ.ΠΕ.) και είναι Διοικητής μιας εκ των Υγειονομικών Περιφερειών, ένα μέλος διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και ένα μέλος διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών.
Προσέξατε κάτι; Στην ΕΚΑΠΥ, παρέλειψαν να αναφέρουν ποιος διορίζει το έβδομο μέλος! Παράλειψη, που φανερώνει τη προχειρότητα, με την οποία συντάχθηκε το προσχέδιο του νόμου, το οποίο κατά τα άλλα οι επιτελείς του Π. Πολάκη «κοσκινίζουν» εδώ και 1,5 χρόνο… Για του λόγου το αληθές, δείτε το άρθρο 8: http://www.opengov.gr/yyka/?p= 1988
Επίσης, αξιοσημείωτο είναι ότι στο Δ.Σ. της ΕΚΑΠΥ, ο εκάστοτε υπουργός Υγείας διορίζει περισσότερα μέλη του Δ.Σ. (τέσσερα έναντι τριών στην ΕΠΥ), ενώ στην περίπτωση της ΕΠΥ τέσσερα μέλη διορίζονταν από τα υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Ανάμεσα στα άλλα, η ΕΚΑΠΥ θα αναλάβει να δημιουργήσει Μητρώο Προμηθευτών του συστήματος υγείας και Μητρώο Υλικών και Υπηρεσιών. Όμως, ανάλογα μητρώα είχε αναλάβει χρόνια τώρα να φτιάξει το Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης της
Ποιότητας & Τεχνολογίας στην Υγεία (ΕΚΑΠΤΥ Α.Ε.).
Στην ιστοσελίδα του διαβάζει κανείς ότι:
«Το ΕΚΑΠΤΥ έχει σχεδιάσει, αναπτύξει, συντηρεί και συνεχώς επικαιροποιεί δυναμικές, και εύχρηστες διαδικτυακές εφαρμογές για την υποστήριξη του συστήματος προμηθειών στην υγεία:
Το «Μητρώο Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων και Προμηθευτών» είναι μια διαδικτυακή εφαρμογή (https://registry.ekevyl.gr), που αναπτύχθηκε με σκοπό την καταγραφή και ταξινόμηση των προϊόντων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Σήμερα στο Μητρώο έχουν εγγραφεί περισσότερα από 500.000 προϊόντα.
Το «Μητρώο προδιαγραφών» είναι ένα διαδικτυακό εργαλείο (http://specs.ekevyl.gr ), που αναπτύχθηκε με σκοπό την υποστήριξη της ανάπτυξης ενιαίων τεχνικών προδιαγραφών για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, μέσω διαφανών διαδικασιών και δυνατοτήτων διαβούλευσης, τόσο από την αγορά των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, όσο και από τους επαγγελματίες της υγείας».
Η μοναδική, ουσιαστική διαφορά, ανάμεσα στην ΕΠΥ και την ΕΚΑΠΥ είναι ότι ενώ η πρώτη ασχολούνταν μόνο με τις προμήθειες του ΕΣΥ, η δεύτερη θα έχει υπό την ευθύνη της όλες τις προμήθειες του χώρου της υγείας. Δηλαδή, εκτός από του ΕΣΥ, φορέων όπως ο ΕΟΠΥΥ, η ΑΕΜΥ, τα στρατιωτικά νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ, ο ΟΚΑΝΑ κλπ.
Δηλαδή, ενώ η κυβέρνηση απέτυχε εδώ και δύο χρόνια, να αξιοποιήσει την ΕΠΥ και να βάλει τάξη στις προμήθειες των νοσοκομείων του ΕΣΥ (το 90% των προμηθειών γίνεται χωρίς διαγωνισμό), δημιουργεί έναν άλλο, σχεδόν ίδιο φορέα, στον οποίο θα αναθέσει ακόμη περισσότερες προμήθειες!
Να σημειώσουμε ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, που διέπει την ΕΠΥ, επιτρέπει με τις κατάλληλες προσθήκες να γίνουν όλα αυτά που η κυβέρνηση θέλει να κάνει με την ΕΚΑΠΥ. Δηλαδή, δεν χρειάζεται νέος νόμος!
Για παράδειγμα το άρθρο 9, παράγραφος 2 του νόμου 3580 του 2007, με τον οποίο ιδρύθηκε η ΕΠΥ αναφέρει ότι «Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, η εφαρμογή του παρόντος δύναται να επεκτείνεται και στις συμβάσεις προμηθειών/ παροχής υπηρεσιών άλλων φορέων», εκτός εκείνων, που εποπτεύονται από το υπουργείο Υγείας.
Συνεπώς, άνθρακες ο θησαυρός Πολάκη για τις προμήθειες… Δυστυχώς, με τα πολιτικά παιχνίδια του αναπληρωτή υπουργού Υγείας χάνεται πολύτιμος χρόνος για να μπει τάξη στις προμήθειες της Υγείας. Αλήθεια, αν με το νόμο μπορεί πράγματι ο κ. Πολάκης να βάλει τάξη στις προμήθειες της υγείας, γιατί δεν το έκανε 1,5 χρόνο τώρα μέσω της υπάρχουσας Επιτροπής Προμηθειών Υγείας
ΠΗΓΗ VIRUS.COM.GR
ΑΡΩΜΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗ ΛΗΣΤΕΙΑ
Ο νεαρός που συνελήφθη είναι αδερφός καταδικασμένου για την ληστεία στο Βελβεντό, όμως ο ίδιος δεν είχε απασχολήσει ποτέ πριν την αστυνομία - Μελετημένη προσεκτικά φαίνεται να ήταν η επιχείρηση, όμως το σκούτερ που δεν πήρε μπροστά «πρόδωσε» τους δράστες
Αντιμέτωποι με έναν νέο πυρήνα που κινείται στις παρυφές του αντάρτικου πόλης, έχει διασυνδέσεις με έγκλειστα μέλη ένοπλων οργανώσεων και ουσιαστικά είχε αναλάβει την ενίσχυση του “επαναστατικού ταμείου” βρίσκονται οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ μελετώντας τις λεπτομέρειες της ληστείας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και τη σύλληψη του 25χρονου ληστή.
Ο νεαρός είναι φοιτητής και προέρχεται από μια έντονα πολιτικοποιημένη οικογένεια καθώς ο πατέρας του γνωστός συνδικαλιστής και υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος και η μητέρα του αποσπασμένη στην κοινοβουλευτική ομάδα και υποψήφια στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το 2013, ο μεγαλύτερος κατά δύο χρόνια αδερφός του έπεσε στα χέρια της Αντιτρομοκρατικής ενώ καθόταν σε καφετέρια στη Νέα Φιλαδέλφεια για συμμετοχή σε δύο ληστείες στο Βελβεντο Κοζάνης και τα Φιλώτα Φλώρινας. Η οικογένεια είχε σταθεί στο πλευρό του νεαρού φοιτητή ο οποίος μάλιστα κατηγορήθηκε για συμμετοχή στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, όμως το δικαστήριο τον καταδίκασε σε κάθειρξη 15 χρόνων και 11 μηνών μόνο για συμμετοχή στις δύο παραπάνω ληστείες.
Ο 25χρονος ληστής της Γεωπονικής, δεν έχει απασχολήσει ποτέ την Αστυνομία, είναι δηλαδή «καθαρός» και μόνο πληροφορίες από την Κρατική Ασφάλεια λένε πως έχει εντοπιστεί πολλές φορές να παίρνει μέρος σε πορείες και διαδηλώσεις συμπαθούντων στους Πυρήνες. Το 9άρι πιστόλι που βρέθηκε πάνω του έχει ήδη σταλεί στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ προκειμένου να διαπιστωθεί αν και σε ποια ενέργεια έχει χρησιμοποιηθεί ενώ μέχρι στιγμής οι αστυνομικοί δεν είναι σε θέση να πουν ποιος είναι ο δεύτερος ληστής που χθες το μεσημέρι εισέβαλε στη Γεωπονική για να ληστέψει τη χρηματαποστολή. Ουσιαστικά το ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι αστυνομικοί είναι αν οι δύο ληστές είναι στρατολογημένα νέα μέλη των Πυρήνων ή κάποιας άλλης ένοπλης οργάνωσης και τα χρήματα από την «απαλλοτρίωση» της χρηματαποστολής προορίζονταν για την ενίσχυση του λεγόμενου επαναστατικού ταμείου ή πρόκειται για μια καθαρά ποινική υπόθεση που δεν έχει καμία σχέση με το αντάρτικό πόλης.
Τηλέφωνα, κάμερες και επαφές
Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας δεν περιμένουν να μάθουν πολλά από τον 25χρονο, που κρατάει αρνητική στάση δεν λέει το παραμικρό και αρνείται να αποκαλύψει ποιος είναι ο και ο δεύτερος ληστής.
Όλα δείχνουν ότι η δουλειά ήταν καλά στημένη και απέτυχε στις λεπτομέρειες, ίσως λόγω της απειρίας των δυο ληστών. Όπως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις οι αστυνομικοί προσπαθούν μέσω των κινητών τηλεφώνων, των καμερών διαχείρισης κυκλοφορίας αλλά και των επαφών που έκανε ο συλληφθείς να βρουν την άκρη του νήματος για το τι κρύβεται πίσω από την ιστορία. Την υπόθεση προς το παρόν, χειρίζεται το Τμήμα Διαρρηκτών της Ασφάλειας, ωστόσο ενημέρωση και παράλληλη έρευνα διενεργεί και η Αντιτρομοκρατική προκειμένου να διαπιστωθεί αν το γεγονός ότι ο ληστής είναι αδερφός του φυλακισμένου ληστή, δεν έχει να κάνει με την ουσία της συγκεκριμένης ιστορίας.
Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, οι αστυνομικοί επικεντρώνονται στα εξής:
- Οι κασετίνες της χρηματαποστολής με τα χαρτονομίσματα που θα εφοδίαζαν το ΑΤΜ της Γεωπονικής Σχολής, δεν περιείχαν ως συνήθως χρωμοπαγίδα που αχρηστεύει το ρευστό. Η Ασφάλεια ερευνά αν αυτό ήταν κάτι που γνώριζαν οι δράστες και δεν αποφάσισαν να χτυπήσουν τυχαία αλλά στοχευμένα.
- Έχει διαπιστωθεί ότι το τελευταίο διάστημα διάφορες ομάδες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το γεγονός ότι υπάρχει άβατο για την Αστυνομία στους πανεπιστημιακούς χώρους για να μεταφέρουν εκεί τη δράση τους. Για παράδειγμα αντί να ληστέψουν μια χρηματαποστολή σε ένα σούπερ μάρκετ επέλεξαν να χτυπήσουν μέσα στο πανεπιστημιακό ίδρυμα έτσι ώστε να μην έρθουν τετ- ε τετ με τους αστυνομικούς.
- Το σκούτερ που χρησιμοποίησαν για να διαφύγουν και τους πρόδωσε αφού δεν πήρε μπροστά, είχε κλαπεί πριν δύο ημέρες. Μια κίνηση που δίνει την εντύπωση ότι οι ληστές προγραμμάτιζαν ημέρες και μελετούσαν με κάθε λεπτομέρεια το σχέδιο πριν περάσουν στην πρακτική εφαρμογή.
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΣΤΟΥΣ G 7
Το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί στη σύνοδο των G7, που θα γίνει 11-13 Μαΐου στο Μπάρι, επιβεβαιώνει και ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.
Ο ίδιος παράγοντας σχολίασε την προκαταρκτική συμφωνία Ελλάδας - Θεσμών λέγοντας ότι «παρατηρήσαμε πρόοδο σε πολιτικές αλλά αυτό δεν συνιστά ολοκληρωμένη συμφωνία στην οποία οι ΗΠΑ προσβλέπουν». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «χρειάζεται ακόμη δουλειά για να επανέλθει η Ελλάδα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης». Απέφυγε όμως να τοποθετηθεί με σαφήνεια για το τί θα πράξει τελικά το ΔΝΤ. Επανέλαβε πάντως την πάγια θέση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, ότι η Ευρώπη πρέπει να χειριστεί την διευθέτηση του προβλήματος του ελληνικού χρέους.
Όπως λέγεται στο παρασκήνιο, στο Μπάρι θα συγκληθεί το περίφημο «Ουάσιγκτον Γκρουπ» προκειμένου να συζητήσει τις εκκρεμότητες για την επίτευξη μιάς συνολικής συμφωνίας για το ελληνικό ζήτημα. Κύριο θέμα είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης που αυτό εξαρτάται από τα μέτρα για το χρέος.
Για το θέμα του χρέους έχουν ήδη καταγραφεί οι διαφορετικές απόψεις στο πλαίσιο των θεσμών με κυρίαρχη την διαφωνία Γερμανίας – ΔΝΤ. Στο «Ουάσιγκτον Γκρουπ» οι υπουργοί Οικονομικών ΗΠΑ Μνούτσιν, Γερμανίας Σόιμπλε, Γαλλίας Σαπέν, Ιταλίας Παντοάν από κοινού με την επικεφαλής του ΔΝΤ Λαγκάρντ, τον επίτροπο Μοσκοβισί, τον πρόεδρο του Γιουρογκρουπ Ντάισελμπλουμ και τον επικεφαλής του ESM Ρέγκλινγκ θα επιχειρήσουν να βρούν τη χρυσή τομή ούτως ώστε και να εξασφαλιστεί το πράσινο φώς από το ΔΝΤ αλλά και να μην «κλωτσήσει» ο Σόιμπλε λόγω Γερμανικών εκλογών και όχι μόνο.
Πηγή: IEFIMERIDA.GR
O ΒΙΑΣΤΗΣ ΤΗΣ ΔΑΦΝΗΣ ΔΙΑΒΑΖΕ...
Την αποκάλυψη ότι ο βιαστής της Δάφνης διάβαζε κανονικά ακόμη και μικρά γράμματα, προέβη η γυναίκα που υπήρξε νοσηλεύτρια του 52χρονου.
Έτσι η γνησιότητα ή μη του πιστοποιητικού τυφλότητας θα είναι το στοιχείο που είτε θα τον κλείσει στη φυλακή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης είτε θα του επιτρέψει να γυρίσει σπίτι του.
Η νοσηλεύτρια με το όνομα Μαρία μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, επιμένοντας ότι «αυτός ο άνθρωπος βλέπει, διάβαζε φάρμακα».
«Μία φορά που είχα καθυστερήσει να του πάω τα φάρμακα, μου τα διάβασε μπροστά μου», συμπλήρωσε, ενώ αναφέρθηκε και στον χώρου του ημιυπογείου της Δάφνης.
«Ο χώρος ήταν καλωδιωμένος, είχε δύο υπολογιστές με κάμερα από πάνω, τον είχα πετύχει κάνα δύο φορές να μιλάει, σε αυτό το πράγμα», κατέληξε..
ΠΗΓΗ ΤΗΕ ΤΟC
Τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τις προμήθειες στην Υγεία, που ετοίμαζε 1,5 χρόνο τώρα ο Π. Πολάκης. Είναι να απορεί όμως γιατί του πήρε τόσο πολύ. Διότι πρακτικά τίποτε νέο δεν προβλέπει! “Κόπι πάστε” τον νόμο Αβραμόπουλου έκαναν!
Στην ουσία, με το νέο σχέδιο νόμου μετονομάζεται η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ), που ιδρύθηκε πριν από 10 χρόνια, σε Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ). Δεν είναι υπερβολή να πει κάποιος ότι τα δύο γράμματα, στα οποία διαφέρουν οι δύο φορείς Κ και Α σημαίνουν: Κυβέρνηση Αριστεράς!
Αναλυτικά, για το τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο θα βρείτε στο ρεπορτάζ του Virus εδώ: Μόλις 2 εβδομάδες διαβούλευση στο νομοσχέδιο για τις Προμήθειες
Πριν από όλα, ένα πρώτο σχόλιο που μπορεί να κάνει κάποιος είναι ότι ενώ η κυβέρνηση κάνει λόγο για τομή στο σύστημα προμηθειών των νοσοκομείων δίνει προθεσμία για τη διαβούλευση μόλις 14 ημέρες, μέχρι τις 25 Απριλίου και ενώ μεσολαβεί το Πάσχα! Πρόκειται προφανώς για μία προσχηματική διαβούλευση…
Ας έλθουμε τώρα στις επιμέρους ρυθμίσεις. Κομβικό ρόλο στο δήθεν νέο σύστημα προμηθειών παίζει η επονομαζόμενη Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ). Μία προσεκτική ανάγνωση όμως φανερώνει ότι με το νομοσχέδιο απλώς μετονομάζεται η υφιστάμενη Επιτροπή Προμηθειών Υγείας, που ιδρύθηκε το 2007 (Ν. 3580 (ΦΕΚ Α 134 18.6.2007) και η αλήθεια είναι ότι δεν τα κατάφερε στο έργο της.
Αναλυτικά, μπορείτε να δείτε τις αρμοδιότητες της ΕΠΥ εδώ: http://www.moh.gov.gr/articles
Επιπλέον, και οι δύο φορείς διοικούνται από 9μελή Διοικητικά Συμβούλια, στα οποία ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος διορίζονται με απόφαση του υπουργού Υγείας. Από εκεί και πέρα υπάρχει η εξής διαφορά:
Στην περίπτωση της ΕΠΥ, τρία μέλη διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, δύο μέλη διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και δύο μέλη διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών.
Στην περίπτωση της ΕΚΑΠΥ, τέσσερα μέλη διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, εκ των οποίων το ένα είναι υπάλληλος της Οικονομικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Υγείας, ένας μέλος ορίζεται από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕ.Σ.Υ.ΠΕ.) και είναι Διοικητής μιας εκ των Υγειονομικών Περιφερειών, ένα μέλος διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και ένα μέλος διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών.
Προσέξατε κάτι; Στην ΕΚΑΠΥ, παρέλειψαν να αναφέρουν ποιος διορίζει το έβδομο μέλος! Παράλειψη, που φανερώνει τη προχειρότητα, με την οποία συντάχθηκε το προσχέδιο του νόμου, το οποίο κατά τα άλλα οι επιτελείς του Π. Πολάκη «κοσκινίζουν» εδώ και 1,5 χρόνο… Για του λόγου το αληθές, δείτε το άρθρο 8: http://www.opengov.gr/yyka/?p=
Επίσης, αξιοσημείωτο είναι ότι στο Δ.Σ. της ΕΚΑΠΥ, ο εκάστοτε υπουργός Υγείας διορίζει περισσότερα μέλη του Δ.Σ. (τέσσερα έναντι τριών στην ΕΠΥ), ενώ στην περίπτωση της ΕΠΥ τέσσερα μέλη διορίζονταν από τα υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Ανάμεσα στα άλλα, η ΕΚΑΠΥ θα αναλάβει να δημιουργήσει Μητρώο Προμηθευτών του συστήματος υγείας και Μητρώο Υλικών και Υπηρεσιών. Όμως, ανάλογα μητρώα είχε αναλάβει χρόνια τώρα να φτιάξει το Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης της
Ποιότητας & Τεχνολογίας στην Υγεία (ΕΚΑΠΤΥ Α.Ε.).
Στην ιστοσελίδα του διαβάζει κανείς ότι:
«Το ΕΚΑΠΤΥ έχει σχεδιάσει, αναπτύξει, συντηρεί και συνεχώς επικαιροποιεί δυναμικές, και εύχρηστες διαδικτυακές εφαρμογές για την υποστήριξη του συστήματος προμηθειών στην υγεία:
Το «Μητρώο Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων και Προμηθευτών» είναι μια διαδικτυακή εφαρμογή (https://registry.ekevyl.gr), που αναπτύχθηκε με σκοπό την καταγραφή και ταξινόμηση των προϊόντων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Σήμερα στο Μητρώο έχουν εγγραφεί περισσότερα από 500.000 προϊόντα.
Το «Μητρώο προδιαγραφών» είναι ένα διαδικτυακό εργαλείο (http://specs.ekevyl.gr ), που αναπτύχθηκε με σκοπό την υποστήριξη της ανάπτυξης ενιαίων τεχνικών προδιαγραφών για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, μέσω διαφανών διαδικασιών και δυνατοτήτων διαβούλευσης, τόσο από την αγορά των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, όσο και από τους επαγγελματίες της υγείας».
Η μοναδική, ουσιαστική διαφορά, ανάμεσα στην ΕΠΥ και την ΕΚΑΠΥ είναι ότι ενώ η πρώτη ασχολούνταν μόνο με τις προμήθειες του ΕΣΥ, η δεύτερη θα έχει υπό την ευθύνη της όλες τις προμήθειες του χώρου της υγείας. Δηλαδή, εκτός από του ΕΣΥ, φορέων όπως ο ΕΟΠΥΥ, η ΑΕΜΥ, τα στρατιωτικά νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ, ο ΟΚΑΝΑ κλπ.
Δηλαδή, ενώ η κυβέρνηση απέτυχε εδώ και δύο χρόνια, να αξιοποιήσει την ΕΠΥ και να βάλει τάξη στις προμήθειες των νοσοκομείων του ΕΣΥ (το 90% των προμηθειών γίνεται χωρίς διαγωνισμό), δημιουργεί έναν άλλο, σχεδόν ίδιο φορέα, στον οποίο θα αναθέσει ακόμη περισσότερες προμήθειες!
Να σημειώσουμε ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, που διέπει την ΕΠΥ, επιτρέπει με τις κατάλληλες προσθήκες να γίνουν όλα αυτά που η κυβέρνηση θέλει να κάνει με την ΕΚΑΠΥ. Δηλαδή, δεν χρειάζεται νέος νόμος!
Για παράδειγμα το άρθρο 9, παράγραφος 2 του νόμου 3580 του 2007, με τον οποίο ιδρύθηκε η ΕΠΥ αναφέρει ότι «Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, η εφαρμογή του παρόντος δύναται να επεκτείνεται και στις συμβάσεις προμηθειών/ παροχής υπηρεσιών άλλων φορέων», εκτός εκείνων, που εποπτεύονται από το υπουργείο Υγείας.
Συνεπώς, άνθρακες ο θησαυρός Πολάκη για τις προμήθειες… Δυστυχώς, με τα πολιτικά παιχνίδια του αναπληρωτή υπουργού Υγείας χάνεται πολύτιμος χρόνος για να μπει τάξη στις προμήθειες της Υγείας. Αλήθεια, αν με το νόμο μπορεί πράγματι ο κ. Πολάκης να βάλει τάξη στις προμήθειες της υγείας, γιατί δεν το έκανε 1,5 χρόνο τώρα μέσω της υπάρχουσας Επιτροπής Προμηθειών Υγείας
ΠΗΓΗ VIRUS.COM.GR
ΑΡΩΜΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗ ΛΗΣΤΕΙΑ
Ο νεαρός που συνελήφθη είναι αδερφός καταδικασμένου για την ληστεία στο Βελβεντό, όμως ο ίδιος δεν είχε απασχολήσει ποτέ πριν την αστυνομία - Μελετημένη προσεκτικά φαίνεται να ήταν η επιχείρηση, όμως το σκούτερ που δεν πήρε μπροστά «πρόδωσε» τους δράστες
Αντιμέτωποι με έναν νέο πυρήνα που κινείται στις παρυφές του αντάρτικου πόλης, έχει διασυνδέσεις με έγκλειστα μέλη ένοπλων οργανώσεων και ουσιαστικά είχε αναλάβει την ενίσχυση του “επαναστατικού ταμείου” βρίσκονται οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ μελετώντας τις λεπτομέρειες της ληστείας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και τη σύλληψη του 25χρονου ληστή.
Ο νεαρός είναι φοιτητής και προέρχεται από μια έντονα πολιτικοποιημένη οικογένεια καθώς ο πατέρας του γνωστός συνδικαλιστής και υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος και η μητέρα του αποσπασμένη στην κοινοβουλευτική ομάδα και υποψήφια στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το 2013, ο μεγαλύτερος κατά δύο χρόνια αδερφός του έπεσε στα χέρια της Αντιτρομοκρατικής ενώ καθόταν σε καφετέρια στη Νέα Φιλαδέλφεια για συμμετοχή σε δύο ληστείες στο Βελβεντο Κοζάνης και τα Φιλώτα Φλώρινας. Η οικογένεια είχε σταθεί στο πλευρό του νεαρού φοιτητή ο οποίος μάλιστα κατηγορήθηκε για συμμετοχή στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, όμως το δικαστήριο τον καταδίκασε σε κάθειρξη 15 χρόνων και 11 μηνών μόνο για συμμετοχή στις δύο παραπάνω ληστείες.
Ο 25χρονος ληστής της Γεωπονικής, δεν έχει απασχολήσει ποτέ την Αστυνομία, είναι δηλαδή «καθαρός» και μόνο πληροφορίες από την Κρατική Ασφάλεια λένε πως έχει εντοπιστεί πολλές φορές να παίρνει μέρος σε πορείες και διαδηλώσεις συμπαθούντων στους Πυρήνες. Το 9άρι πιστόλι που βρέθηκε πάνω του έχει ήδη σταλεί στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ προκειμένου να διαπιστωθεί αν και σε ποια ενέργεια έχει χρησιμοποιηθεί ενώ μέχρι στιγμής οι αστυνομικοί δεν είναι σε θέση να πουν ποιος είναι ο δεύτερος ληστής που χθες το μεσημέρι εισέβαλε στη Γεωπονική για να ληστέψει τη χρηματαποστολή. Ουσιαστικά το ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι αστυνομικοί είναι αν οι δύο ληστές είναι στρατολογημένα νέα μέλη των Πυρήνων ή κάποιας άλλης ένοπλης οργάνωσης και τα χρήματα από την «απαλλοτρίωση» της χρηματαποστολής προορίζονταν για την ενίσχυση του λεγόμενου επαναστατικού ταμείου ή πρόκειται για μια καθαρά ποινική υπόθεση που δεν έχει καμία σχέση με το αντάρτικό πόλης.
Τηλέφωνα, κάμερες και επαφές
Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας δεν περιμένουν να μάθουν πολλά από τον 25χρονο, που κρατάει αρνητική στάση δεν λέει το παραμικρό και αρνείται να αποκαλύψει ποιος είναι ο και ο δεύτερος ληστής.
Όλα δείχνουν ότι η δουλειά ήταν καλά στημένη και απέτυχε στις λεπτομέρειες, ίσως λόγω της απειρίας των δυο ληστών. Όπως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις οι αστυνομικοί προσπαθούν μέσω των κινητών τηλεφώνων, των καμερών διαχείρισης κυκλοφορίας αλλά και των επαφών που έκανε ο συλληφθείς να βρουν την άκρη του νήματος για το τι κρύβεται πίσω από την ιστορία. Την υπόθεση προς το παρόν, χειρίζεται το Τμήμα Διαρρηκτών της Ασφάλειας, ωστόσο ενημέρωση και παράλληλη έρευνα διενεργεί και η Αντιτρομοκρατική προκειμένου να διαπιστωθεί αν το γεγονός ότι ο ληστής είναι αδερφός του φυλακισμένου ληστή, δεν έχει να κάνει με την ουσία της συγκεκριμένης ιστορίας.
Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, οι αστυνομικοί επικεντρώνονται στα εξής:
- Οι κασετίνες της χρηματαποστολής με τα χαρτονομίσματα που θα εφοδίαζαν το ΑΤΜ της Γεωπονικής Σχολής, δεν περιείχαν ως συνήθως χρωμοπαγίδα που αχρηστεύει το ρευστό. Η Ασφάλεια ερευνά αν αυτό ήταν κάτι που γνώριζαν οι δράστες και δεν αποφάσισαν να χτυπήσουν τυχαία αλλά στοχευμένα.
- Έχει διαπιστωθεί ότι το τελευταίο διάστημα διάφορες ομάδες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το γεγονός ότι υπάρχει άβατο για την Αστυνομία στους πανεπιστημιακούς χώρους για να μεταφέρουν εκεί τη δράση τους. Για παράδειγμα αντί να ληστέψουν μια χρηματαποστολή σε ένα σούπερ μάρκετ επέλεξαν να χτυπήσουν μέσα στο πανεπιστημιακό ίδρυμα έτσι ώστε να μην έρθουν τετ- ε τετ με τους αστυνομικούς.
- Το σκούτερ που χρησιμοποίησαν για να διαφύγουν και τους πρόδωσε αφού δεν πήρε μπροστά, είχε κλαπεί πριν δύο ημέρες. Μια κίνηση που δίνει την εντύπωση ότι οι ληστές προγραμμάτιζαν ημέρες και μελετούσαν με κάθε λεπτομέρεια το σχέδιο πριν περάσουν στην πρακτική εφαρμογή.
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΣΤΟΥΣ G 7
Το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί στη σύνοδο των G7, που θα γίνει 11-13 Μαΐου στο Μπάρι, επιβεβαιώνει και ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.
Ο ίδιος παράγοντας σχολίασε την προκαταρκτική συμφωνία Ελλάδας - Θεσμών λέγοντας ότι «παρατηρήσαμε πρόοδο σε πολιτικές αλλά αυτό δεν συνιστά ολοκληρωμένη συμφωνία στην οποία οι ΗΠΑ προσβλέπουν». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «χρειάζεται ακόμη δουλειά για να επανέλθει η Ελλάδα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης». Απέφυγε όμως να τοποθετηθεί με σαφήνεια για το τί θα πράξει τελικά το ΔΝΤ. Επανέλαβε πάντως την πάγια θέση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, ότι η Ευρώπη πρέπει να χειριστεί την διευθέτηση του προβλήματος του ελληνικού χρέους.
Όπως λέγεται στο παρασκήνιο, στο Μπάρι θα συγκληθεί το περίφημο «Ουάσιγκτον Γκρουπ» προκειμένου να συζητήσει τις εκκρεμότητες για την επίτευξη μιάς συνολικής συμφωνίας για το ελληνικό ζήτημα. Κύριο θέμα είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης που αυτό εξαρτάται από τα μέτρα για το χρέος.
Για το θέμα του χρέους έχουν ήδη καταγραφεί οι διαφορετικές απόψεις στο πλαίσιο των θεσμών με κυρίαρχη την διαφωνία Γερμανίας – ΔΝΤ. Στο «Ουάσιγκτον Γκρουπ» οι υπουργοί Οικονομικών ΗΠΑ Μνούτσιν, Γερμανίας Σόιμπλε, Γαλλίας Σαπέν, Ιταλίας Παντοάν από κοινού με την επικεφαλής του ΔΝΤ Λαγκάρντ, τον επίτροπο Μοσκοβισί, τον πρόεδρο του Γιουρογκρουπ Ντάισελμπλουμ και τον επικεφαλής του ESM Ρέγκλινγκ θα επιχειρήσουν να βρούν τη χρυσή τομή ούτως ώστε και να εξασφαλιστεί το πράσινο φώς από το ΔΝΤ αλλά και να μην «κλωτσήσει» ο Σόιμπλε λόγω Γερμανικών εκλογών και όχι μόνο.
Πηγή: IEFIMERIDA.GR
O ΒΙΑΣΤΗΣ ΤΗΣ ΔΑΦΝΗΣ ΔΙΑΒΑΖΕ...
Την αποκάλυψη ότι ο βιαστής της Δάφνης διάβαζε κανονικά ακόμη και μικρά γράμματα, προέβη η γυναίκα που υπήρξε νοσηλεύτρια του 52χρονου.
Έτσι η γνησιότητα ή μη του πιστοποιητικού τυφλότητας θα είναι το στοιχείο που είτε θα τον κλείσει στη φυλακή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης είτε θα του επιτρέψει να γυρίσει σπίτι του.
Η νοσηλεύτρια με το όνομα Μαρία μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, επιμένοντας ότι «αυτός ο άνθρωπος βλέπει, διάβαζε φάρμακα».
«Μία φορά που είχα καθυστερήσει να του πάω τα φάρμακα, μου τα διάβασε μπροστά μου», συμπλήρωσε, ενώ αναφέρθηκε και στον χώρου του ημιυπογείου της Δάφνης.
«Ο χώρος ήταν καλωδιωμένος, είχε δύο υπολογιστές με κάμερα από πάνω, τον είχα πετύχει κάνα δύο φορές να μιλάει, σε αυτό το πράγμα», κατέληξε..
ΠΗΓΗ ΤΗΕ ΤΟC