ΑΠΕΙΛΗ ΠΟΛΕΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Όχι μόνο αμφισβητεί την δυνατότητα της Λευκωσίας για διενέργεια ερευνών και αδειοδότηση των Οικοπέδων της Κυπριακής ΑΟΖ, αλλά δηλώνει επισήμως στον ΟΗΕ ότι ένα μέρος του Οικοπέδου 6 ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα
Απειλή πολέμου εγείρει η Άγκυρα κατά της Κύπρου και των εταιρειών ENI και TOTAL, εγείροντας διεκδικήσεις επί του Οικοπέδου 6 της Κυπριακής ΑΟΖ.
Μάλιστα, αυτό η Τουρκία το κάνει με τον πλέον επίσημο τρόπο και με την «σφραγίδα» του επίσημου εγγράφου του ΟΗΕ, που θα δημοσιευθεί μάλιστα και στο Law of the Sea Bulletin των Ηνωμένων Εθνών.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα mignatiou.com, σε επιστολή του που κατέθεσε στα Ηνωμένα Έθνη ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας, Φεριντούν Σινιρλίογλου, η Άγκυρα ουσιαστικά εγείρει casus belli τόσο προς την Λευκωσία όσο και προς τις δύο εταιρείες που έχουν κερδίσει τον διαγωνισμό για το Οικόπεδο 6, καθώς όχι μόνο αμφισβητεί την δυνατότητα της Κύπρου για διενέργεια ερευνών, αλλά και αδειοδότησης των Οικοπέδων της Κυπριακής ΑΟΖ, αλλά δηλώνει με τον πιο επίσημο τρόπο στον ΟΗΕ ότι ένα μέρος του Οικοπέδου 6 ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Αρκεί φυσικά και μόνο να κοιτάξει κάποιος τον χάρτη των Οικοπέδων της Κυπριακής ΑΟΖ, για να αντιληφθεί το μέγεθος της τουρκικής πρόκλησης, που ουσιαστικά θεωρεί ότι όλη σχεδόν η υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου διαμοιράζεται μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου, με την Ελλάδα και την Κύπρο να περιορίζεται μόνο στην υφαλοκρηπίδα που συμπίπτει με τα όρια των χωρικών υδάτων των νησιών και της ίδιας της Κύπρου.
Ο Τούρκος διπλωμάτης επαναλαμβάνει την θέση την οποία έχει καταθέσει στον ΟΗΕ με ρηματικές διακοινώσεις, σύμφωνα με την οποία έχει δικαιώματα και συμφέροντα δυτικά του μεσημβρινού 32º16’18″Ε, στα όρια δηλαδή των χωρικών υδάτων της Κύπρου.
Ο Φεριντούν Σινιρλίογλου δηλώνει ακόμη ότι η Άδεια που προσέφερε η «ελληνοκυπριακή διοίκηση για το Οικόπεδο 6» στις 6 Απριλίου 2017 «δεν παράγει νομικά αποτελέσματα επί των ipso facto and ab initio κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στην υφαλοκρηπίδα της για την έρευνα και εξόρυξη των φυσικών πόρων της.
Δείτε εδώ την τουρκική επιστολή
Η επιστολή Σινιρλίογλου επισημοποιεί τις απειλές, καθώς αναφέρει ότι η Τουρκία είναι δεσμευμένη να προστατεύσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της και δεν θα επιτρέψει σε ξένες εταιρίες να πραγματοποιήσουν μη εξουσιοδοτημένες έρευνες υδρογονανθράκων και δραστηριότητες εξόρυξης στην δική της υφαλοκρηπίδα».
Η νέα αυτή τουρκική παρέμβαση γίνεται, την στιγμή που στην Κύπρο υπάρχει ενεργειακός οργασμός, με το νέο υπερσύγχρονο σεισμογραφικό σκάφος Ramform Hyperion να ξεκινά εντός των ημερών τις προγραμματισμένες έρευνές του στην Κυπριακή ΑΟΖ, η TOTAL προγραμματίζει τις πρώτες γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 11 από τον Ιούλιο και, την ίδια στιγμή, το Barbaros συνεχίζει τις παράνομες έρευνες του στην υφαλοκρηπίδα της Κύπρου στον κόλπο της Αμμοχώστου.
Η Άγκυρα, με την στήριξη και του Έσπεν Άϊντε, επιχειρεί με απειλές και εκβιασμούς να επιτύχει το πάγωμα των ενεργειακών σχεδίων της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναστολή της άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της, θέτοντας τα ως προϋπόθεση για την «πρόοδο» των συνομιλιών επί του Κυπριακού και δήθεν για να μην διαταραχθεί το κλίμα των συνομιλιών και η προοπτική επανάληψης μιας νέας Γενεύης.
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΚΑΖΑΝΙ ΠΟΥ ΒΡΑΖΕΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
Στο χείλος της αβύσσου βρίσκεται για ακόμη μια φορά η ΠΓΔΜ, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να πιέζουν για τον σχηματισμό κυβέρνησης στον οποίο θα συμμετέχουν και τρία μειονοτικά αλβανικά κόμματα και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Γκιόργκι Ιβανόφ να αντιδρά, ζητώντας εγγυήσεις, ότι η χώρα δεν καταστεί υποτελής στην γειτονική Αλβανία.
Πίεση από τις ΗΠΑ: Σχηματίστε κυβέρνηση με τους αλβανούς
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δια του απεσταλμένου τους στα Σκόπια, βοηθού υπουργού Εξωτερικών Χόιτ Μπράιαν Γι, πιέζουν προς την κατεύθυνση σχηματισμού μιας κυβέρνηση, την οποία χαρακτηρίζουν “μεταρρυθμιστική” και εννοούν τον συνασπισμό που έχουν συνομολογήσει οι σοσιαλδημοκράτες του Ζόραν Ζάεφ και τρία αλβανικά κόμματα, ο οποίος έχει την πλειοψηφία των εδρών στη νέα βουλή.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος συνάντησε τους ηγέτες όλων των πολιτικών κομμάτων, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γκιόργκι Ιβάνοφ αλλά και τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του κοινοβουλίου Ταλάτ Τζαφέρι προερχόμενο από την αλβανική μειονότητα.
Ο αμερικανός απεσταλμένος στα Σκόπια Χόιτ Μπράιαν Γι
Ο αμερικανός απεσταλμένος στα Σκόπια Χόιτ Μπράιαν Γι
Ο Χόιτ Μπράιαν Γι θεωρεί ότι η κυβέρνηση Ζάεφ με τα αλβανικά κόμματα θα οδηγήσει τη χώρα εγγύτερα στην ευρωπαϊκή της ενσωμάτωση.
Η πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον προσκρούει - προς το παρόν τουλάχιστον – στην συνεχιζόμενη άρνηση του προέδρου της Δημοκρατίας Γκιόρκγι Ιβάνοφ να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ζόραν Ζάεφ. Ο κ. Ιβάνοφ υποστηρίζει ότι η συμμετοχή των τριών αλβανικών κομμάτων στην κυβέρνηση θα απειλούσε την ανεξαρτησία της χώρας. Μάλιστα σε μια τυπική ένδειξη υπαναχώρησης έναντι των αμερικανικών πιέσεων, ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας κάλεσε τον Ζάεφ να παράσχει διαβεβαιώσεις ότι η συνεργασία του με τα αλβανικά κόμματα θα λειτουργήσει σύμφωνα με το Σύνταγμα και θα διατηρήσει την εθνική ενότητα.
Ζωντανεύει το φάντασμα του 2001
Στην χώρα έχουν ξυπνήσει οι μνήμες το 2011, όταν οι περιοχές με αλβανικούς πληθυσμούς, κυρίως στο βόρειο τμήμα γύρω από το Τέτοβο, προχώρησαν σε ένοπλη εξέγερση, με ένα παρακλάδι του Ου Τσε Κα, τον λεγόμενο Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό να απειλεί τη χώρα με διαμελισμό.
Η καταστροφή αποφεύχθηκε με την μεσολάβηση τότε των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον. Τα Σκόπια, με την συμφωνία της Αχρίδας, αποδέχθηκαν να ενσωματώσουν στην πολιτική ζωή της χώρας την αλβανική κοινότητα που φθάνει στο 25% του πληθυσμού, με αντάλλαγμα την έναρξη της ενταξιακής πορείας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ.
“Η πλατφόρμα των Τιράνων”
Καθημερινό φαινόμενο οι συγκεντρώσεις πολιτών μπροστά στο κοινοβούλιο, που ζητουν να μην σχηματιστέι κυβέρνηση Σοσιλαδημοκρατών και αλβανικών κομμάτων
Καθημερινό φαινόμενο οι συγκεντρώσεις πολιτών μπροστά στο κοινοβούλιο, που ζητουν να μην σχηματιστέι κυβέρνηση Σοσιλαδημοκρατών και αλβανικών κομμάτων
Στις 7 του περασμένου Ιανουαρίου, περίπου ένα μήνα μετά τις γενικές εκλογές στη χώρα, οι ηγεσίες των τριών αλβανικών κομμάτων συναντήθηκαν στα Τίρανα και συμφώνησαν σε μια κοινή πλατφόρμα διαπραγμάτευσης για τον σχηματισμό κυβέρνησης, και αποφάσισαν να ζητήσουν από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του Ζόραν Ζάεφ, να αναγνωριστεί η αλβανική κοινότητα της χώρας ως “συνιστών λαός” της χώρας, να γίνει δεκτή η αλβανική ως επίσημη γλώσσα του κράτους, και να μεταβληθούν τα σύμβολα του κράτους – εθνόσημο και σημαία – στα οποία θα πρέπει να ενσωματωθούν τα αλβανικά σύμβολα.
Αυτό το κείμενο ανεπισήμως αναφέρεται ως “Πλατφόρμα των Τιράνων”, η οποία απορρίφθηκε αμέσως μόλις έγινε γνωστή η ύπαρξη της από τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιορκι Ιβάνοφ.
Σε επιστολή που είχε στείλει ο σκοπιανός πρόεδρος στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, στο ΝΑΤΟ, την Ουάσιγκτον και την Τουρκία, περιέγραφε την συμφωνία ως “ένα κείμενο που υιοθετήθηκε σε μια ξένη χώρα” εννοώντας την Αλβανία, “στο γραφείο ενός ξένου ηγέτη”, εννοώντας τον αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα, “και με την μεσολάβηση του υπουργού εξωτερικών μιας ξένης χώρας” εννοώντας τον αρχηγό της αλβανικής διπλωματίας Ντίτμιρ Μπουσάτι.
Λάδι στη φωτιά από τον Ου Τσε Κα
Αλβανοί παραστρατιωτικοί που δηλώνουν ότι αποτελούν μέλη του Αλβανικού Εθνικού Στρατού, γνωστού και ως «UÇK-AKSH», ρίχνουν λάδι στη φωτιά απειλώντας ότι θα απελευθερώσουν τα αλβανικά εδάφη.
«Είμαστε έτοιμοι να απελευθερώσουμε τη γη της Ιλλυρίδας από την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι και των συνεργατών του οι οποίοι αντιμετωπίζουν ως ζόμπι στους Αλβανούς.
Σύντομα θα δράσουμε και θα πάρουμε εκδίκηση για τη δολοφονία τους από τους Σλαβομακεδόνες (sllavomaqedonve) για τον θάνατο των αδελφών μας στις γειτονιές Μπρόδετς και Σόποτ του Κουμάνοβο», αναφέρει η δήλωση.
Υπό την απειλή κυρώσεων
Ο ολλανδός διπλωμάτης Πέτερ Φιθ, πρώην απεσταλμένος της Ε.Ε,. στα Σκόπια αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις στη χώρα, προτείνοντας την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες και εκφράζει φόβους ότι οι εθνικιστές του πρωθυπουργού Γκρουέφσκι ενδεχομένως να επιλέξουν την ένοπλη βία για να αποτρέψουν την είσοδο των αλβανών στην κυβέρνηση.
Υπονοούμενα για επιβολή κυρώσεων στα Σκόπια είχε αφήσει στην υπουργική σύνοδο της Μάλτας και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, λέγοντας: “Στέλνουμε ξεκάθαρα μηνύματα, αλλά φυσικά υπάρχουν πολλά άλλα μέτρα τα οποία ελπίζουμε να μην χρειαστεί αν πάρουμε”.
ΤΗΕ ΤΟC
ΠΟΙΟΙ ΧΑΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ
Η νέα συμφωνία αδιαμφισβήτητα μπορεί να ξεμπλοκάρει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και να της προσφέρει πολιτικό χρόνο, αλλά σίγουρα τα μέτρα που πρέπει να επιβληθούν στους Έλληνες πολίτες είναι δυσβάστακτα και θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τον προϋπολογισμό των ελληνικών νοικοκυριών.
Διαβάστε επίσης
Πόσες εργατοώρες προστίθενται από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές
Πόσες εργατοώρες προστίθενται από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές
Οι Έλληνες πολίτες με τη νέα συμφωνία αναμένεται να νιώσουν στις τσέπες τους μία επιβάρυνση της τάξεως των 3,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή το 2% του ΑΕΠ, εκ των οποίων το 1% θα προέλθει από περικοπές συντάξεων από το 2019 και το άλλο 1% από την αύξηση των φορολογικών εσόδων με ότι συνεπάγεται αυτό.
Χάνουν ξανά εισόδημα οι συνταξιούχοι
Αδιαμφισβήτητα οι πλέον «χαμένοι» από τα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία είναι οι συνταξιούχοι, οι οποίοι θα έρθουν αντιμέτωποι όχι μόνο με την περικοπή της σύνταξής τους, αλλά και με τη μείωση του αφορολόγητου από το 2020.
Οι συνταξιούχοι θα υποστούν μείωση της σύνταξής τους σε ποσοστό 18% από τη μείωση της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις, ενώ χιλιάδες είναι και οι συνταξιούχοι που θα δουν μείωση της επικουρικής σύνταξής τους της τάξεως του 18%.
Εκτός από το «ψαλίδισμα» των συντάξεων όμως, οι συνταξιούχοι θα χάσουν μέρος του εισοδήματός τους, από το μαχαίρι στην έκπτωση φόρου, το οποίο μπορεί να φτάσει έως τα 650 ευρώ, καθώς το αφορολόγητο πλέον θα μειωθεί και θα κυμανθεί από 5.600 έως 6.700 ευρώ.
Βέβαια η μείωση του αφορολόγητου θα επηρεάσει όχι μόνο τους συνταξιούχους, αλλά τους μισθωτούς και τους αγρότες και κυρίως όσους έχουν εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ. Αυτοί οι εργαζόμενοι θα χάσουν 600 ευρώ από τη μείωση του αφορολόγητου και δεν θα κερδίσουν τίποτα από τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Κερδισμένοι ωστόσο θα είναι όσοι δηλώσουν εισόδημα της τάξεως των 30.000, οι οποίοι ναι μεν θα χάσουν από το αφορολόγητο, αλλά τα κέρδη από τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης θα είναι μεγαλύτερα.
Η μόνη θετική κίνηση για τους συνταξιούχους έχει να κάνει με τη συμμετοχή τους στα φάρμακα, η οποία θα μηδενιστεί για όσους έχουν σύνταξη έως 700 ευρώ, ενώ για όσους έχουν σύνταξη από τα 701 έως τα 1.200 ευρώ η συμμετοχή στα φάρμακα θα μειωθεί κατά 50%.
Όλες αυτές οι περικοπές που θα δουν στις τσέπες τους οι συνταξιούχοι θα μετριαστούν από την επιδότηση ενοικίου, εάν είναι φυσικά δικαιούχοι, αλλά και από την μείωση του ΕΝΦΙΑ. Πάντως, φαίνεται πως περίπου 1.100.000 συνταξιούχοι θα χάσουν από 45 έως 300 ευρώ από τις συντάξεις τους από όλες αυτές τις περικοπές.
Τι θα συμβεί με τον ΕΝΦΙΑ
Η πολυαναμενόμενη μείωση του ΕΝΦΙΑ φαίνεται πως χρονικά δεν είναι τόσο κοντά όσο θα ήθελαν οι Έλληνες πολίτες. Αυτό σημαίνει πως με βάση τη συμφωνία ο συγκεκριμένος φόρος θα παραμείνει ίδιος και το 2017 και το 2018 και η όποια μείωση υπάρξει, έστω και περιορισμένη, θα ξεκινήσει από το 2019.
Άλλωστε είναι γνωστό πως οι δανειστές θεωρούν τον ΕΝΦΙΑ έναν από τους «αγαπημένους» φόρους που δίνει έσοδα στα κρατικά ταμεία σε σχέση με οτιδήποτε άλλο. Ο φόρος αυτός από το 2019 θα μειωθεί περί τα 200 εκατομμύρια ευρώ και έτσι από τα 2,6 δισ. ευρώ που έρχονται στα κρατικά ταμεία θα έρθουν 2,4 δισ. Και από το 2019 όσοι δουν μείωση στον ΕΝΦΙΑ θα είναι λιγοστοί και κυρίως όσοι έχουν μικρή ακίνητη περιουσία και εισοδήματα με πλήρη απαλλαγή όσοι έχουν έκπτωση 50% από το φόρο. Καμία αλλαγή δεν προβλέπεται στη συμφωνία και στις δόσεις για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, κάτι που θα διευκόλυνε πολλούς πολίτες.
Ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα έως 32 Κυριακές το χρόνο
Όπως προκύπτει από τη συμφωνία με τους δανειστές, τα εμπορικά καταστήματα θα ανοίγουν περίπου 32 Κυριακές το χρόνο κυρίως σε τουριστικές περιοχές. Αυτές οι περιοχές αφορούν στο δήμο Αθηναίων, στις παραλιακές περιοχές από τον Πειραιά έως το Σούνιο, αλλά και σε πολλές περιοχές του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Το ίδιο θα ισχύει και σε περιοχές γύρω από το Διεθνές Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Μάλιστα, φαίνεται πως το λεγόμενο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας θα διευρυνθεί, ενώ αλλαγές θα υπάρξουν και σε όλη την παραθαλάσσια περιοχή της Αττικής.
Η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων έως 32 Κυριακές θα αυξήσει τις εργατοώρες για τους υπαλλήλους, ενώ σύμφωνα με τις έρευνες των εμπόρων, η μέχρι τώρα λειτουργία τις οκτώ Κυριακές, δεν συνέβαλλε στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, σύμφωνα με την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.
Περικοπές σε επιδόματα
Σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών, το 2018 προβλέπονται περικοπές κοντά στο μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Αυτές θα αφορούν στα επιδόματα ανεργίας, τέκνων και φτώχειας, ενώ αναμένεται να μειωθεί και το επίδομα θέρμανσης γύρω στα 50 εκατομμύρια ευρώ. Στις περικοπές θα πρέπει να σημειωθεί και η κατάργηση της έκπτωσης φόρου για τις ιατρικές δαπάνες που θα αυξήσει το φορολογικό βάρος των πολιτών κατά 121 εκατομμύρια ευρώ.
Αλλαγές και στο Δημόσιο
Η συμφωνία με την τρόικα απαιτεί να υπάρξει ανώτατος αριθμός συμβασιούχων στο Δημόσιο, γεγονός που σημαίνει πως θα μειωθούν οι συμβασιούχοι τα επόμενα χρόνια. Επίσης θα προκύψουν σημαντικές αλλαγές, καθώς έρχεται νέα αξιολόγηση στο Δημόσιο, ενώ επιστρέφει και η λεγόμενη κινητικότητα.
Πωλούνται μονάδες της ΔΕΗ
Η συμφωνία ορίζει πως θα πουληθεί το 30% έως το 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αλλά και το 17% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης, που θα ενταχθεί στο ΤΑΙΠΕΔ. Αναφορικά με τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ που επρόκειτο να ενταχθούν στο ΤΑΙΠΕΔ δεν υπάρχουν συγκεκριμένες διευκρινίσεις.
Τι αλλάζει με τα φάρμακα
Αναφορικά με τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, αυτά πλέον θα πωλούνται και εκτός φαρμακείων.
Διαβάστε αναλυτικά τις αλλαγές στα φάρμακα
Τα αντίμετρα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές
Δαπάνες
Επιδότηση ενοικίου
*Συνολικό ποσό 600 εκατ. ευρώ
*Κάλυψη περίπου των μισών νοικοκυριών της χώρας που διαμένουν σε ενοίκιο ή έχουν στεγαστικό δάνειο με μηνιαία επιδότηση η οποία μπορεί να αγγίζει μέχρι και 1000 ευρώ το χρόνο.
Οικογενειακό επίδομα
- Αυξάνεται κατά 250 εκατομμύρια ευρώ ο υφιστάμενος προϋπολογισμός των οικογενειακών επιδομάτων που ανέρχεται σήμερα στα 650 εκατομμύρια ευρώ
- Αυξάνεται κατά 250 εκατομμύρια ευρώ ο υφιστάμενος προϋπολογισμός των οικογενειακών επιδομάτων που ανέρχεται σήμερα στα 650 εκατομμύρια ευρώ
- Αυξάνεται κατά 260 εκατ. ευρώ ο υφιστάμενος προϋπολογισμός των οικογενειακών επιδομάτων.
Καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας
- Στόχος να ενισχυθεί το επίδομα από το πρώτο και το δεύτερο παιδί, ενισχύοντας ταυτόχρονα και τρίτεκνους πολύτεκνους
Σχολικά γεύματα
- Επέκταση του προγράμματος σχολικών γευμάτων σε δημοτικά και γυμνάσια περιοχών με υψηλά ποσοστά ανεργίας και φτώχειας.
- Στόχος να καλυφθεί το 50% των μαθητών του Δημοτικού και του Γυμνασίου.
Βρεφονηπιακοί σταθμοί
- Αυξάνεται κατά 50% ο συνολικός αριθμός παιδιών προσχολικής ηλικίας (0 - 4) που θα μπορούν δωρεάν να εγγραφούν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.
- Σήμερα δικαιούχοι είναι 90.000 παιδιά. Το 2019 οι θέσεις αυξάνονται σε 120.000 και το 2020 σε 135.000.
- Για την κάλυψη των αιτήσεων θα δημιουργηθούν 1.200 νέες μονάδες το 2019 και 600 νέες μονάδες το 2020, επιπλέον των 2.800 μονάδων που λειτουργούν σήμερα.
- Κάθε μονάδα φιλοξενεί μέχρι 25 παιδιά.
Συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη
- Με το ισχύον πλαίσιο ο ασθενής κάλυπτε ένα ποσοστό του συνταγογραφημένου φαρμάκου του, ανάλογα με την ασθένειά του, σε ποσοστά που ανέρχεται σε 0%, 10% ή 25%.
- Σήμερα με το νέο μέτρο παρέχεται έκπτωση, σε όλο τον πληθυσμό, ανάλογα με τα εισοδήματά του:
- Για εισοδήματα έως 700 ευρώ η συμμετοχή θα είναι μηδενική, ανεξαρτήτως ασθένειας.
- Για εισοδήματα από 700 έως 1.200 ευρώ η συμμετοχή μειώνεται κατά 50%.
Θέσεις εργασίας
- Δημιουργία πάνω από 30.000 νέων θέσεων εργασίας
- Στόχος του προγράμματος η παραγωγική ανασυγκρότηση και η ανάσχεση της φυγής των νέων επιστημόνων, του λεγόμενου brain drain.
- Θα απευθύνεται στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα
- Η επιχείρηση δεσμεύεται να διατηρήσει τον εργαζόμενο για έξι μήνες μετά το πέρας του προγράμματος.
Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ)
- Αύξηση του ΠΔΕ για υποδομές αγροτικής παραγωγής (δίκτυα ύδρευσης, αγροτικοί δρόμοι, αρδευτικά κανάλια, κ.ά.) καθώς και προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης κτηρίων.
Έσοδα - Φόροι
- Μείωση φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%.
- Μείωση συντελεστών φορολόγησης φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%.
- Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 200 εκατ. ευρώ καθώς και επανακαθορισμός, στο άμεσο μέλλον, των τιμών των ακινήτων με βάση τις εμπορικές τους αξίες.
Μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης
Έσοδα (το χρόνο) Εισφορά (%)
0 - 12.000 0% (από 0%)
12.000 - 20.000 0% (από 2,2%)
20.001 - 30.000 0% (από 5,0%)
30.001 - 40.000 5,0% (από 6,5%)
40.001 - 65.000 7,0% (από 7,5%)
65.001 - 220.000 9,0% (ίδιο ποσοστό)
220.000 και πάνω 10% (ίδιο ποσοστό)
ΠΗΓΗ CNN GREECE
Όχι μόνο αμφισβητεί την δυνατότητα της Λευκωσίας για διενέργεια ερευνών και αδειοδότηση των Οικοπέδων της Κυπριακής ΑΟΖ, αλλά δηλώνει επισήμως στον ΟΗΕ ότι ένα μέρος του Οικοπέδου 6 ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα
Απειλή πολέμου εγείρει η Άγκυρα κατά της Κύπρου και των εταιρειών ENI και TOTAL, εγείροντας διεκδικήσεις επί του Οικοπέδου 6 της Κυπριακής ΑΟΖ.
Μάλιστα, αυτό η Τουρκία το κάνει με τον πλέον επίσημο τρόπο και με την «σφραγίδα» του επίσημου εγγράφου του ΟΗΕ, που θα δημοσιευθεί μάλιστα και στο Law of the Sea Bulletin των Ηνωμένων Εθνών.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα mignatiou.com, σε επιστολή του που κατέθεσε στα Ηνωμένα Έθνη ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας, Φεριντούν Σινιρλίογλου, η Άγκυρα ουσιαστικά εγείρει casus belli τόσο προς την Λευκωσία όσο και προς τις δύο εταιρείες που έχουν κερδίσει τον διαγωνισμό για το Οικόπεδο 6, καθώς όχι μόνο αμφισβητεί την δυνατότητα της Κύπρου για διενέργεια ερευνών, αλλά και αδειοδότησης των Οικοπέδων της Κυπριακής ΑΟΖ, αλλά δηλώνει με τον πιο επίσημο τρόπο στον ΟΗΕ ότι ένα μέρος του Οικοπέδου 6 ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Αρκεί φυσικά και μόνο να κοιτάξει κάποιος τον χάρτη των Οικοπέδων της Κυπριακής ΑΟΖ, για να αντιληφθεί το μέγεθος της τουρκικής πρόκλησης, που ουσιαστικά θεωρεί ότι όλη σχεδόν η υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου διαμοιράζεται μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου, με την Ελλάδα και την Κύπρο να περιορίζεται μόνο στην υφαλοκρηπίδα που συμπίπτει με τα όρια των χωρικών υδάτων των νησιών και της ίδιας της Κύπρου.
Ο Τούρκος διπλωμάτης επαναλαμβάνει την θέση την οποία έχει καταθέσει στον ΟΗΕ με ρηματικές διακοινώσεις, σύμφωνα με την οποία έχει δικαιώματα και συμφέροντα δυτικά του μεσημβρινού 32º16’18″Ε, στα όρια δηλαδή των χωρικών υδάτων της Κύπρου.
Ο Φεριντούν Σινιρλίογλου δηλώνει ακόμη ότι η Άδεια που προσέφερε η «ελληνοκυπριακή διοίκηση για το Οικόπεδο 6» στις 6 Απριλίου 2017 «δεν παράγει νομικά αποτελέσματα επί των ipso facto and ab initio κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στην υφαλοκρηπίδα της για την έρευνα και εξόρυξη των φυσικών πόρων της.
Δείτε εδώ την τουρκική επιστολή
Η επιστολή Σινιρλίογλου επισημοποιεί τις απειλές, καθώς αναφέρει ότι η Τουρκία είναι δεσμευμένη να προστατεύσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της και δεν θα επιτρέψει σε ξένες εταιρίες να πραγματοποιήσουν μη εξουσιοδοτημένες έρευνες υδρογονανθράκων και δραστηριότητες εξόρυξης στην δική της υφαλοκρηπίδα».
Η νέα αυτή τουρκική παρέμβαση γίνεται, την στιγμή που στην Κύπρο υπάρχει ενεργειακός οργασμός, με το νέο υπερσύγχρονο σεισμογραφικό σκάφος Ramform Hyperion να ξεκινά εντός των ημερών τις προγραμματισμένες έρευνές του στην Κυπριακή ΑΟΖ, η TOTAL προγραμματίζει τις πρώτες γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 11 από τον Ιούλιο και, την ίδια στιγμή, το Barbaros συνεχίζει τις παράνομες έρευνες του στην υφαλοκρηπίδα της Κύπρου στον κόλπο της Αμμοχώστου.
Η Άγκυρα, με την στήριξη και του Έσπεν Άϊντε, επιχειρεί με απειλές και εκβιασμούς να επιτύχει το πάγωμα των ενεργειακών σχεδίων της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναστολή της άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της, θέτοντας τα ως προϋπόθεση για την «πρόοδο» των συνομιλιών επί του Κυπριακού και δήθεν για να μην διαταραχθεί το κλίμα των συνομιλιών και η προοπτική επανάληψης μιας νέας Γενεύης.
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΚΑΖΑΝΙ ΠΟΥ ΒΡΑΖΕΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
Στο χείλος της αβύσσου βρίσκεται για ακόμη μια φορά η ΠΓΔΜ, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να πιέζουν για τον σχηματισμό κυβέρνησης στον οποίο θα συμμετέχουν και τρία μειονοτικά αλβανικά κόμματα και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Γκιόργκι Ιβανόφ να αντιδρά, ζητώντας εγγυήσεις, ότι η χώρα δεν καταστεί υποτελής στην γειτονική Αλβανία.
Πίεση από τις ΗΠΑ: Σχηματίστε κυβέρνηση με τους αλβανούς
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δια του απεσταλμένου τους στα Σκόπια, βοηθού υπουργού Εξωτερικών Χόιτ Μπράιαν Γι, πιέζουν προς την κατεύθυνση σχηματισμού μιας κυβέρνηση, την οποία χαρακτηρίζουν “μεταρρυθμιστική” και εννοούν τον συνασπισμό που έχουν συνομολογήσει οι σοσιαλδημοκράτες του Ζόραν Ζάεφ και τρία αλβανικά κόμματα, ο οποίος έχει την πλειοψηφία των εδρών στη νέα βουλή.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος συνάντησε τους ηγέτες όλων των πολιτικών κομμάτων, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γκιόργκι Ιβάνοφ αλλά και τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του κοινοβουλίου Ταλάτ Τζαφέρι προερχόμενο από την αλβανική μειονότητα.
Ο αμερικανός απεσταλμένος στα Σκόπια Χόιτ Μπράιαν Γι
Ο αμερικανός απεσταλμένος στα Σκόπια Χόιτ Μπράιαν Γι
Ο Χόιτ Μπράιαν Γι θεωρεί ότι η κυβέρνηση Ζάεφ με τα αλβανικά κόμματα θα οδηγήσει τη χώρα εγγύτερα στην ευρωπαϊκή της ενσωμάτωση.
Η πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον προσκρούει - προς το παρόν τουλάχιστον – στην συνεχιζόμενη άρνηση του προέδρου της Δημοκρατίας Γκιόρκγι Ιβάνοφ να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ζόραν Ζάεφ. Ο κ. Ιβάνοφ υποστηρίζει ότι η συμμετοχή των τριών αλβανικών κομμάτων στην κυβέρνηση θα απειλούσε την ανεξαρτησία της χώρας. Μάλιστα σε μια τυπική ένδειξη υπαναχώρησης έναντι των αμερικανικών πιέσεων, ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας κάλεσε τον Ζάεφ να παράσχει διαβεβαιώσεις ότι η συνεργασία του με τα αλβανικά κόμματα θα λειτουργήσει σύμφωνα με το Σύνταγμα και θα διατηρήσει την εθνική ενότητα.
Ζωντανεύει το φάντασμα του 2001
Στην χώρα έχουν ξυπνήσει οι μνήμες το 2011, όταν οι περιοχές με αλβανικούς πληθυσμούς, κυρίως στο βόρειο τμήμα γύρω από το Τέτοβο, προχώρησαν σε ένοπλη εξέγερση, με ένα παρακλάδι του Ου Τσε Κα, τον λεγόμενο Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό να απειλεί τη χώρα με διαμελισμό.
Η καταστροφή αποφεύχθηκε με την μεσολάβηση τότε των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον. Τα Σκόπια, με την συμφωνία της Αχρίδας, αποδέχθηκαν να ενσωματώσουν στην πολιτική ζωή της χώρας την αλβανική κοινότητα που φθάνει στο 25% του πληθυσμού, με αντάλλαγμα την έναρξη της ενταξιακής πορείας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ.
“Η πλατφόρμα των Τιράνων”
Καθημερινό φαινόμενο οι συγκεντρώσεις πολιτών μπροστά στο κοινοβούλιο, που ζητουν να μην σχηματιστέι κυβέρνηση Σοσιλαδημοκρατών και αλβανικών κομμάτων
Καθημερινό φαινόμενο οι συγκεντρώσεις πολιτών μπροστά στο κοινοβούλιο, που ζητουν να μην σχηματιστέι κυβέρνηση Σοσιλαδημοκρατών και αλβανικών κομμάτων
Στις 7 του περασμένου Ιανουαρίου, περίπου ένα μήνα μετά τις γενικές εκλογές στη χώρα, οι ηγεσίες των τριών αλβανικών κομμάτων συναντήθηκαν στα Τίρανα και συμφώνησαν σε μια κοινή πλατφόρμα διαπραγμάτευσης για τον σχηματισμό κυβέρνησης, και αποφάσισαν να ζητήσουν από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του Ζόραν Ζάεφ, να αναγνωριστεί η αλβανική κοινότητα της χώρας ως “συνιστών λαός” της χώρας, να γίνει δεκτή η αλβανική ως επίσημη γλώσσα του κράτους, και να μεταβληθούν τα σύμβολα του κράτους – εθνόσημο και σημαία – στα οποία θα πρέπει να ενσωματωθούν τα αλβανικά σύμβολα.
Αυτό το κείμενο ανεπισήμως αναφέρεται ως “Πλατφόρμα των Τιράνων”, η οποία απορρίφθηκε αμέσως μόλις έγινε γνωστή η ύπαρξη της από τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιορκι Ιβάνοφ.
Σε επιστολή που είχε στείλει ο σκοπιανός πρόεδρος στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, στο ΝΑΤΟ, την Ουάσιγκτον και την Τουρκία, περιέγραφε την συμφωνία ως “ένα κείμενο που υιοθετήθηκε σε μια ξένη χώρα” εννοώντας την Αλβανία, “στο γραφείο ενός ξένου ηγέτη”, εννοώντας τον αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα, “και με την μεσολάβηση του υπουργού εξωτερικών μιας ξένης χώρας” εννοώντας τον αρχηγό της αλβανικής διπλωματίας Ντίτμιρ Μπουσάτι.
Λάδι στη φωτιά από τον Ου Τσε Κα
Αλβανοί παραστρατιωτικοί που δηλώνουν ότι αποτελούν μέλη του Αλβανικού Εθνικού Στρατού, γνωστού και ως «UÇK-AKSH», ρίχνουν λάδι στη φωτιά απειλώντας ότι θα απελευθερώσουν τα αλβανικά εδάφη.
«Είμαστε έτοιμοι να απελευθερώσουμε τη γη της Ιλλυρίδας από την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι και των συνεργατών του οι οποίοι αντιμετωπίζουν ως ζόμπι στους Αλβανούς.
Σύντομα θα δράσουμε και θα πάρουμε εκδίκηση για τη δολοφονία τους από τους Σλαβομακεδόνες (sllavomaqedonve) για τον θάνατο των αδελφών μας στις γειτονιές Μπρόδετς και Σόποτ του Κουμάνοβο», αναφέρει η δήλωση.
Υπό την απειλή κυρώσεων
Ο ολλανδός διπλωμάτης Πέτερ Φιθ, πρώην απεσταλμένος της Ε.Ε,. στα Σκόπια αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις στη χώρα, προτείνοντας την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες και εκφράζει φόβους ότι οι εθνικιστές του πρωθυπουργού Γκρουέφσκι ενδεχομένως να επιλέξουν την ένοπλη βία για να αποτρέψουν την είσοδο των αλβανών στην κυβέρνηση.
Υπονοούμενα για επιβολή κυρώσεων στα Σκόπια είχε αφήσει στην υπουργική σύνοδο της Μάλτας και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, λέγοντας: “Στέλνουμε ξεκάθαρα μηνύματα, αλλά φυσικά υπάρχουν πολλά άλλα μέτρα τα οποία ελπίζουμε να μην χρειαστεί αν πάρουμε”.
ΤΗΕ ΤΟC
ΠΟΙΟΙ ΧΑΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ
Η νέα συμφωνία αδιαμφισβήτητα μπορεί να ξεμπλοκάρει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και να της προσφέρει πολιτικό χρόνο, αλλά σίγουρα τα μέτρα που πρέπει να επιβληθούν στους Έλληνες πολίτες είναι δυσβάστακτα και θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τον προϋπολογισμό των ελληνικών νοικοκυριών.
Διαβάστε επίσης
Πόσες εργατοώρες προστίθενται από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές
Πόσες εργατοώρες προστίθενται από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές
Οι Έλληνες πολίτες με τη νέα συμφωνία αναμένεται να νιώσουν στις τσέπες τους μία επιβάρυνση της τάξεως των 3,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή το 2% του ΑΕΠ, εκ των οποίων το 1% θα προέλθει από περικοπές συντάξεων από το 2019 και το άλλο 1% από την αύξηση των φορολογικών εσόδων με ότι συνεπάγεται αυτό.
Χάνουν ξανά εισόδημα οι συνταξιούχοι
Αδιαμφισβήτητα οι πλέον «χαμένοι» από τα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία είναι οι συνταξιούχοι, οι οποίοι θα έρθουν αντιμέτωποι όχι μόνο με την περικοπή της σύνταξής τους, αλλά και με τη μείωση του αφορολόγητου από το 2020.
Οι συνταξιούχοι θα υποστούν μείωση της σύνταξής τους σε ποσοστό 18% από τη μείωση της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις, ενώ χιλιάδες είναι και οι συνταξιούχοι που θα δουν μείωση της επικουρικής σύνταξής τους της τάξεως του 18%.
Εκτός από το «ψαλίδισμα» των συντάξεων όμως, οι συνταξιούχοι θα χάσουν μέρος του εισοδήματός τους, από το μαχαίρι στην έκπτωση φόρου, το οποίο μπορεί να φτάσει έως τα 650 ευρώ, καθώς το αφορολόγητο πλέον θα μειωθεί και θα κυμανθεί από 5.600 έως 6.700 ευρώ.
Βέβαια η μείωση του αφορολόγητου θα επηρεάσει όχι μόνο τους συνταξιούχους, αλλά τους μισθωτούς και τους αγρότες και κυρίως όσους έχουν εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ. Αυτοί οι εργαζόμενοι θα χάσουν 600 ευρώ από τη μείωση του αφορολόγητου και δεν θα κερδίσουν τίποτα από τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Κερδισμένοι ωστόσο θα είναι όσοι δηλώσουν εισόδημα της τάξεως των 30.000, οι οποίοι ναι μεν θα χάσουν από το αφορολόγητο, αλλά τα κέρδη από τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης θα είναι μεγαλύτερα.
Η μόνη θετική κίνηση για τους συνταξιούχους έχει να κάνει με τη συμμετοχή τους στα φάρμακα, η οποία θα μηδενιστεί για όσους έχουν σύνταξη έως 700 ευρώ, ενώ για όσους έχουν σύνταξη από τα 701 έως τα 1.200 ευρώ η συμμετοχή στα φάρμακα θα μειωθεί κατά 50%.
Όλες αυτές οι περικοπές που θα δουν στις τσέπες τους οι συνταξιούχοι θα μετριαστούν από την επιδότηση ενοικίου, εάν είναι φυσικά δικαιούχοι, αλλά και από την μείωση του ΕΝΦΙΑ. Πάντως, φαίνεται πως περίπου 1.100.000 συνταξιούχοι θα χάσουν από 45 έως 300 ευρώ από τις συντάξεις τους από όλες αυτές τις περικοπές.
Τι θα συμβεί με τον ΕΝΦΙΑ
Η πολυαναμενόμενη μείωση του ΕΝΦΙΑ φαίνεται πως χρονικά δεν είναι τόσο κοντά όσο θα ήθελαν οι Έλληνες πολίτες. Αυτό σημαίνει πως με βάση τη συμφωνία ο συγκεκριμένος φόρος θα παραμείνει ίδιος και το 2017 και το 2018 και η όποια μείωση υπάρξει, έστω και περιορισμένη, θα ξεκινήσει από το 2019.
Άλλωστε είναι γνωστό πως οι δανειστές θεωρούν τον ΕΝΦΙΑ έναν από τους «αγαπημένους» φόρους που δίνει έσοδα στα κρατικά ταμεία σε σχέση με οτιδήποτε άλλο. Ο φόρος αυτός από το 2019 θα μειωθεί περί τα 200 εκατομμύρια ευρώ και έτσι από τα 2,6 δισ. ευρώ που έρχονται στα κρατικά ταμεία θα έρθουν 2,4 δισ. Και από το 2019 όσοι δουν μείωση στον ΕΝΦΙΑ θα είναι λιγοστοί και κυρίως όσοι έχουν μικρή ακίνητη περιουσία και εισοδήματα με πλήρη απαλλαγή όσοι έχουν έκπτωση 50% από το φόρο. Καμία αλλαγή δεν προβλέπεται στη συμφωνία και στις δόσεις για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, κάτι που θα διευκόλυνε πολλούς πολίτες.
Ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα έως 32 Κυριακές το χρόνο
Όπως προκύπτει από τη συμφωνία με τους δανειστές, τα εμπορικά καταστήματα θα ανοίγουν περίπου 32 Κυριακές το χρόνο κυρίως σε τουριστικές περιοχές. Αυτές οι περιοχές αφορούν στο δήμο Αθηναίων, στις παραλιακές περιοχές από τον Πειραιά έως το Σούνιο, αλλά και σε πολλές περιοχές του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Το ίδιο θα ισχύει και σε περιοχές γύρω από το Διεθνές Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Μάλιστα, φαίνεται πως το λεγόμενο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας θα διευρυνθεί, ενώ αλλαγές θα υπάρξουν και σε όλη την παραθαλάσσια περιοχή της Αττικής.
Η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων έως 32 Κυριακές θα αυξήσει τις εργατοώρες για τους υπαλλήλους, ενώ σύμφωνα με τις έρευνες των εμπόρων, η μέχρι τώρα λειτουργία τις οκτώ Κυριακές, δεν συνέβαλλε στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, σύμφωνα με την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.
Περικοπές σε επιδόματα
Σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών, το 2018 προβλέπονται περικοπές κοντά στο μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Αυτές θα αφορούν στα επιδόματα ανεργίας, τέκνων και φτώχειας, ενώ αναμένεται να μειωθεί και το επίδομα θέρμανσης γύρω στα 50 εκατομμύρια ευρώ. Στις περικοπές θα πρέπει να σημειωθεί και η κατάργηση της έκπτωσης φόρου για τις ιατρικές δαπάνες που θα αυξήσει το φορολογικό βάρος των πολιτών κατά 121 εκατομμύρια ευρώ.
Αλλαγές και στο Δημόσιο
Η συμφωνία με την τρόικα απαιτεί να υπάρξει ανώτατος αριθμός συμβασιούχων στο Δημόσιο, γεγονός που σημαίνει πως θα μειωθούν οι συμβασιούχοι τα επόμενα χρόνια. Επίσης θα προκύψουν σημαντικές αλλαγές, καθώς έρχεται νέα αξιολόγηση στο Δημόσιο, ενώ επιστρέφει και η λεγόμενη κινητικότητα.
Πωλούνται μονάδες της ΔΕΗ
Η συμφωνία ορίζει πως θα πουληθεί το 30% έως το 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αλλά και το 17% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης, που θα ενταχθεί στο ΤΑΙΠΕΔ. Αναφορικά με τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ που επρόκειτο να ενταχθούν στο ΤΑΙΠΕΔ δεν υπάρχουν συγκεκριμένες διευκρινίσεις.
Τι αλλάζει με τα φάρμακα
Αναφορικά με τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, αυτά πλέον θα πωλούνται και εκτός φαρμακείων.
Διαβάστε αναλυτικά τις αλλαγές στα φάρμακα
Τα αντίμετρα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές
Δαπάνες
Επιδότηση ενοικίου
*Συνολικό ποσό 600 εκατ. ευρώ
*Κάλυψη περίπου των μισών νοικοκυριών της χώρας που διαμένουν σε ενοίκιο ή έχουν στεγαστικό δάνειο με μηνιαία επιδότηση η οποία μπορεί να αγγίζει μέχρι και 1000 ευρώ το χρόνο.
Οικογενειακό επίδομα
- Αυξάνεται κατά 250 εκατομμύρια ευρώ ο υφιστάμενος προϋπολογισμός των οικογενειακών επιδομάτων που ανέρχεται σήμερα στα 650 εκατομμύρια ευρώ
- Αυξάνεται κατά 250 εκατομμύρια ευρώ ο υφιστάμενος προϋπολογισμός των οικογενειακών επιδομάτων που ανέρχεται σήμερα στα 650 εκατομμύρια ευρώ
- Αυξάνεται κατά 260 εκατ. ευρώ ο υφιστάμενος προϋπολογισμός των οικογενειακών επιδομάτων.
Καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας
- Στόχος να ενισχυθεί το επίδομα από το πρώτο και το δεύτερο παιδί, ενισχύοντας ταυτόχρονα και τρίτεκνους πολύτεκνους
Σχολικά γεύματα
- Επέκταση του προγράμματος σχολικών γευμάτων σε δημοτικά και γυμνάσια περιοχών με υψηλά ποσοστά ανεργίας και φτώχειας.
- Στόχος να καλυφθεί το 50% των μαθητών του Δημοτικού και του Γυμνασίου.
Βρεφονηπιακοί σταθμοί
- Αυξάνεται κατά 50% ο συνολικός αριθμός παιδιών προσχολικής ηλικίας (0 - 4) που θα μπορούν δωρεάν να εγγραφούν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.
- Σήμερα δικαιούχοι είναι 90.000 παιδιά. Το 2019 οι θέσεις αυξάνονται σε 120.000 και το 2020 σε 135.000.
- Για την κάλυψη των αιτήσεων θα δημιουργηθούν 1.200 νέες μονάδες το 2019 και 600 νέες μονάδες το 2020, επιπλέον των 2.800 μονάδων που λειτουργούν σήμερα.
- Κάθε μονάδα φιλοξενεί μέχρι 25 παιδιά.
Συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη
- Με το ισχύον πλαίσιο ο ασθενής κάλυπτε ένα ποσοστό του συνταγογραφημένου φαρμάκου του, ανάλογα με την ασθένειά του, σε ποσοστά που ανέρχεται σε 0%, 10% ή 25%.
- Σήμερα με το νέο μέτρο παρέχεται έκπτωση, σε όλο τον πληθυσμό, ανάλογα με τα εισοδήματά του:
- Για εισοδήματα έως 700 ευρώ η συμμετοχή θα είναι μηδενική, ανεξαρτήτως ασθένειας.
- Για εισοδήματα από 700 έως 1.200 ευρώ η συμμετοχή μειώνεται κατά 50%.
Θέσεις εργασίας
- Δημιουργία πάνω από 30.000 νέων θέσεων εργασίας
- Στόχος του προγράμματος η παραγωγική ανασυγκρότηση και η ανάσχεση της φυγής των νέων επιστημόνων, του λεγόμενου brain drain.
- Θα απευθύνεται στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα
- Η επιχείρηση δεσμεύεται να διατηρήσει τον εργαζόμενο για έξι μήνες μετά το πέρας του προγράμματος.
Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ)
- Αύξηση του ΠΔΕ για υποδομές αγροτικής παραγωγής (δίκτυα ύδρευσης, αγροτικοί δρόμοι, αρδευτικά κανάλια, κ.ά.) καθώς και προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης κτηρίων.
Έσοδα - Φόροι
- Μείωση φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%.
- Μείωση συντελεστών φορολόγησης φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%.
- Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 200 εκατ. ευρώ καθώς και επανακαθορισμός, στο άμεσο μέλλον, των τιμών των ακινήτων με βάση τις εμπορικές τους αξίες.
Μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης
Έσοδα (το χρόνο) Εισφορά (%)
0 - 12.000 0% (από 0%)
12.000 - 20.000 0% (από 2,2%)
20.001 - 30.000 0% (από 5,0%)
30.001 - 40.000 5,0% (από 6,5%)
40.001 - 65.000 7,0% (από 7,5%)
65.001 - 220.000 9,0% (ίδιο ποσοστό)
220.000 και πάνω 10% (ίδιο ποσοστό)
ΠΗΓΗ CNN GREECE