ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ
Επιμένει στα πλεονάσματα 3,5% για δέκα χρόνια ο Σόιμπλε - Αρχίζει το μεγάλο παζάρι εντός και εκτός για τα προαπαιτούμενα που θα ψηφιστούν το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου, ακόμη και μετά τα πολυνομοσχέδια, ώστε να έρθουν οι δόσεις
Χρέος, πλεονάσματα και προαπαιτούμενα για τις δόσεις μπαίνουν από σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μετά την προκαταρκτική συμφωνία.
Σήμερα Πέμπτη σειρά έχει η συνεδρίαση του Euro Working Group στην οποία αναμένεται να παραστεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης. Προβλέπεται αποτίμηση της συμφωνίας του Hilton και συζήτηση για τα πλεονάσματα και τα προαπαιτούμενα. Και τα δύο θέματα είναι κρίσιμα.
Για το πρώτο θέμα η Γερμανία συνεχίζει να τηρεί σκληρή στάση καθώς ζητάει πλεόνασμα 3,5% για δέκα χρόνια μετά το 2018. Η ελληνική πλευρά προτείνει 3 χρόνια μετά το 2018 (άρα ως το 2021) και ο συμβιβασμός αναμένεται να επιτευχθεί στα πέντε χρόνια μετά το 2018.
Αυτό βέβαια σημαίνει ότι για τα επόμενα 6 χρόνια, από το 2018 ως και το 2023, δεν θα υπάρξει καμία χαλάρωση της λιτότητας. Η Ελλάδα δηλαδή θα πρέπει να πετυχαίνει αδιαλείπτως πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για να αποφύγει τη λήψη νέων μέτρων.
Χθες στην Αθήνα ο επικεφαλής της Κομισιόν στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο ενημέρωσε πρέσβεις χωρών από όλο τον κόσμο για το περιεχόμενο της συμφωνίας και τις προοπτικές από εδώ και εμπρός. Διπλωματικές πηγές μεταδίδουν κλίμα αισιοδοξίας ότι θα υπάρξει συνολική συμφωνία στο Eurogroup στις 22 Μαΐου ωστόσο δεν λείπουν και οι φωνές ανησυχίας για τη σκληρή στάση που εξακολουθεί να τηρεί η πλευρά Σόιμπλε.
Τα επόμενα βήματα δεν θα είναι περίπατος. Ένα από τα βασικά θέματα είναι η αναλυτική λίστα με τα προαπαιτούμενα η οποία θα πρέπει να καταρτισθεί σε συντονισμό με το ΔΝΤ και τα οποία είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν από την ελληνική πλευρά πριν από την εκταμίευση των δόσεων.
Πιο απλά, ακόμη κι αν ψηφιστούν τα πολυνομοσχέδια και ακόμη και αν επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup στις 22 Μαΐου θα υπάρχει ακόμα δρόμος. Κι επειδή ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες αναμένονται νέα παζάρια με τους δανειστές για πολλά θέματα: από τα ακριβή όρια των περικοπών στις συντάξεις, τα ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές και τα φάρμακα στα σουπερμάρκετ, μέχρι το ποια από τα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου θα θιγούν και ποια θα μείνουν απέξω.
Εφέτος τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο δύσκολα καθώς το Ταμείο επιμένει πάντα να τηρηθεί μέχρι κεραίας η αναλυτική λίστα με τα προαπαιτούμενα που καταρτίζει πριν εκταμιευθούν τα λεφτά. Και ως γνωστόν η Ελλάδα χρειάζεται τις δόσεις ως τον Ιούλιο όταν και θα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα λίγο πάνω από 7 δισ. ευρώ.
Στο Μπάρι το χρέος
Εν τω μεταξύ, θολό παραμένει το τοπίο για το χρέος. Ίσως να ξεκαθαριστεί κάπως την άλλη βδομάδα καθώς από τις 11 ως τις 13 Μαΐου, στο περιθώριο της συνόδου του G7 στο Μπάρι της Ιταλίας (σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών), αναμένεται σύσκεψη που θα φορά στην Ελλάδα.
Έτσι, αν τα νέα μέτρα του Hilton έχουν συμφωνηθεί και έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή ως τις 20 του μήνα και παράλληλα έχει επιτευχθεί συμβιβασμός Ευρωπαίων-ΔΝΤ για το χρέος (ουσιαστικά πάνω σε μια δέσμευση για το μέλλον), τότε το Eurogroup της 22ας Μαΐου θα ανακοινώσει τη λεγόμενη συνολική συμφωνία (global deal). Οι πρέσβεις που άκουσαν χθες τον κ. Κοστέλο σχημάτισαν την εντύπωση ότι «γίνεται»...
Στη συνέχεια, το πιθανότερο τον Ιούλιο (όταν θα έχουν τελειώσει και τα προαπαιτούμενα), η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αποφασίσει την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΤΑ ΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑ
Από θαύμα γλίτωσε τα χειρότερα η 37χρονη μητέρα που τραυματίστηκε στην είσοδο του 2ου Δημοτικού Σχολείου στα Γλυκά Νερά, μετά τον εξοστρακισμό της σφαίρας των εκτελεστών του Βασίλη Γρίβα.
Οι γιατροί του Σισμανόγλειου προχώρησαν άμεσα σε χειρουργική επέμβαση και αφαίρεσαν την σφαίρα.
Σύμφωνα με τον διοικητή του Σισμανόγλειου Θανάση Κουταλά: «Είχε ένα ‘τυφλό’ τραύμα στον θώρακα και η βολίδα η συγκεκριμένη εντοπίστηκε ότι είχε εισαχθεί στο πρόσθιο θωρακικό τοίχωμα και τραυμάτισε τον πνεύμονα. Σώθηκε χάρη στην επέμβαση των γιατρών του νοσοκομείου και βεβαίως ήταν και τυχερή γιατί το τραύμα αυτό θα μπορούσε να είχε και σοβαρότερες συνέπειες».
Συμβόλαιο θανάτου η ενέδρα στα Γλυκά Νερά -Είχαν «γαζώσει» ξανά το θύμα το 2003
Ως «πληρωμένο συμβόλαιο θανάτου» εκτιμούν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. τη μαφιόζικη εκτέλεση του 47χρονου Βασίλη Γρίβα σήμερα το πρωί, έξω από το 2ο Δημοτικό Σχολείο στα Γλυκά Nερά, επί της οδού Σολωμού, όπου τραυματίστηκε και μία μητέρα.
Οι άνδρες της Ασφάλειας Αττικής μιλούν για «βεντέτα» μεταξύ ανθρώπων της νύχτας και για πληρωμένο «συμβόλαιο θανάτου».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 08:15 τέσσερις κουκουλοφόροι, οι οποίοι επέβαιναν σε αυτοκίνητο, γάζωσαν με καλάσνικοφ και σκότωσαν τον αθλητή του μπόντι μπίλντινγκ Βασίλη Γρίβα, ο οποίος μόλις είχε αφήσει το παιδί του στο σχολείο και επέστρεφε στο αυτοκίνητό του.
Μάλιστα, όπως αποκαλύπτεται, ο Βασίλης Γρίβας στις 15 Ιανουαρίου 2003 είχε δεχτεί κι άλλη δολοφονική επίθεση στον Πειραιά, όπου τον «γάζωσαν» με σφαίρες αλλά είχε γλιτώσει από θαύμα!
Ο Βασίλης Γρίβας, οποίος ξεκίνησε την «καριέρα» του ως αθλητής του μπόντι μπίλντινγκ, σύμφωνα με τον πλούσιο φάκελό του, είχε αρχίσει να δραστηριοποιείται στη νύχτα από τα τέλη της δεκαετίας του '80. Μετά τη δολοφονία του φίλου του Θέμη Καλαποθαράκου τον Ιούλιο του 2000, φέρεται ότι έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη νύχτα, στην περιοχή του Πειραιά.
Είχε απασχολήσει πολλές φορές τις διωκτικές αρχές για εκβιάσεις, αιματηρές συμπλοκές και άλλα βαριά αδικήματα.
«Καλησπέρα, ονομάζομαι Γρίβας, ήρθα να παραδοθώ»
Μετά την απόπειρα δολοφονίας του το 2003, το όνομά του συμπεριλαμβανόταν στη μεγάλη δικογραφία για τους μπράβους της νύχτας, που σχηματίστηκε έναν χρόνο αργότερα και φυλακίστηκε. Έκτοτε, μετά την αποφυλάκισή του συνελήφθη κι άλλες φορές, ενώ το 2011 συμπεριλαμβανόταν και πάλι στη μεγάλη δικογραφία με τους 217 νονούς της νύχτας, που κατηγορούνταν για εκβιάσεις, «συμβόλαια θανάτου» και άλλα αδικήματα.
Μάλιστα, ο Γρίβας είχε παραδοθεί αυτοβούλως στη Δικαιοσύνη τον Μάιο του 2011, φθάνοντας με… ταξί στα δικαστήρια.
«Καλησπέρα, ονομάζομαι Βασίλης Γρίβας. Ήρθα να με συλλάβετε», είχε πει στην 4η Ειδική Ανακρίτρια Πειραιά. Σε βάρος του εκκρεμούσε ποινή κάθειρξης 7 ετών για διάφορα αδικήματα, αλλά ο ίδιος είχε αρνηθεί τις κατηγορίες.
Εξέτισε μέρος της ποινής και αφέθηκε ελεύθερος.
Ο «Καράφλας» ή «Νταίζη» ή «Σαμπρέλας»
Ο Βασίλης Γρίβας εθεωρείτο «δεξί χέρι» γνωστού βαρυποινίτη με τα προσωνύμια «Καράφλας», «Νταίζη» και «Σαμπρέλας». Μάλιστα ο «Καράφλας» είχε ανοίξει πόλεμο με ηγετικά μέλη της Greek Mafia, σε βάρος του οποίου υπήρχαν ανοιχτά «συμβόλαια θανάτου», ενώ στις 5 Ιανουαρίου 2017 είχε πέσει θύμα επίθεσης με μαχαίρι μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού από δύο Αλβανούς, οι οποίοι είχαν συλληφθεί για το αιματοκύλισμα σε μπαρ στο Μικρολίμανο, τον Νοέμβριο του 2014.
Ο «Καράφλας» από το 2008 βρίσκεται σε αιματηρή διαμάχη με τους έγκλειστους πρωταγωνιστές της απαγωγής του μεγαλοεφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου και του αρχηγού της ομάδας του Χαϊδαρίου, που αποφυλακίστηκε πρόσφατα, με αφορμή τις «επεκτατικές» τάσεις της δικής του ομάδας σε καταστήματα που παρείχαν προστασία οι υπόλοιπες.
Το όνομά του ήταν στη «λίστα θανάτου» μαζί με άλλο μέλος της ομάδας του, ενός ακόμη αρχηγού των βορείων προαστίων, ενός διευθυντή φυλακών και ενός απόστρατου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ., με τα «συμβόλαια» να αποτιμώνται από 50.000 έως 250.000 ευρώ.
Τα μέλη των αντίπαλων εκβιαστικών ομάδων την τελευταία 10ετία έχουν υπογράψει «συμβόλαια θανάτου» ο ένας για τον άλλον, όπως και για μέλη των συμμοριών τους.
Η διαμάχη με τους απαγωγείς του εφοπλιστή Παναγόπουλου
Στη σελίδα 96 του διαβιβαστικού της Αστυνομίας, στη δικογραφία με τους 217 νονούς της νύχτας, ο Βασίλης Γρίβας είχε διάλογο με κατηγορούμενο της υπόθεσης απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, για την προμήθεια οπλισμού σε τρομοκρατικές οργανώσεις.
Η επίμαχη παράγραφος είχε ως εξής:
«Την 15η Μαρτίου 2010 ο Ν. Κ. λέει στον Βασίλη Γρίβα ότι έμαθε που μένει ο Πετ. καθώς επίσης και το ‘στενό’ όπως χαρακτηριστικά λέει που μένει ο Χ. Εμ.. Επίσης την 14η Απριλίου 2010 σε συνομιλία που είχανε πάλι για την ομάδα του Β., ο Ν. Κ. λέει στον Γρίβα ότι γνωρίζει πώς ο Τρ. και ο Αν. (δολοφονήθηκε στο Γαλάτσι) προμηθεύανε την ‘ΣΕΧΤΑ’ με όπλα».
Πηγή: www.iefimerida.gr
ΦΕΥΓΟΥΝ ΟΙ 40ΡΗΔΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ολοένα και περισσότεροι 40άρηδες επιστήμονες, παντρεμένοι με παιδιά, βλέπουν τη μετανάστευση από την Ελλάδα ως μονόδρομο επιβίωσης, αναφέρει σε ρεπορτάζ της η «Καθημερινή». Ουσιαστικά, οι παθογένειες της ελληνικής οικονομίας και των κρατικών δομών πλήττουν όχι μόνον τη νέα γενιά Ελλήνων επιστημόνων ηλικίας έως 35 ετών –η μετανάστευση των οποίων, δυστυχώς πλέον, δεν εκπλήσσει– αλλά και εκείνους που συνιστούν το πιο δυναμικό επιστημονικό κομμάτι μιας χώρας, καθώς συνδυάζουν την εμπειρία με τις προοπτικές. Βασικότεροι λόγοι μετανάστευσης παραμένουν η μειωμένη αξιοκρατία και η διαφθορά, ενώ οι τέσσερις στους δέκα δεν θεωρούν πιθανή την επιστροφή στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, εκτιμάται ότι περίπου 500.000 Ελληνες έφυγαν από τη χώρα την περίοδο 2008-2016 για να αναζητήσουν εργασία σε άλλες χώρες. Τις διαστάσεις της «διαρροής εγκεφάλων» (brain drain) από την Ελλάδα καταδεικνύουν τα αποτελέσματα της έρευνας της ICAP People Solutions, η οποία διεξήχθη το 2017 για τρίτη συνεχή χρονιά. Στην έρευνα μετείχαν 1.268 Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό (έναντι 853 πέρυσι), εκ των οποίων η πλειονότητα –ποσοστό 68%– είναι έως 35 ετών, χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις και με υψηλή εξειδίκευση (κάτοχοι μεταπτυχιακού ή διδακτορικού σε ποσοστό 64%), κυρίως στις επιστήμες της Πληροφορικής, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής και των Μαθηματικών. Οι περισσότεροι (55,33%) έχουν φύγει στο εξωτερικό για να εργαστούν, έχοντας ήδη εργασιακή εμπειρία στην Ελλάδα. Το 23,53% έφυγε για να κάνει μεταπτυχιακές σπουδές, το 8,09% για να εργαστεί χωρίς να έχει δουλέψει στην Ελλάδα, το 7,9% για προπτυχιακές σπουδές και το 2,57% για διδακτορικό.
Το γράφημα της «Καθημερινής»
Το γράφημα της «Καθημερινής»
Κυριότεροι λόγοι
Ως κυριότεροι λόγοι μετανάστευσης για αναζήτηση δουλειάς στο εξωτερικό αναδείχθηκαν και φέτος η μειωμένη αξιοκρατία και η διαφθορά στην Ελλάδα, με ποσοστό 41%, η οικονομική κρίση και η αβεβαιότητα (34%) και οι προοπτικές στη χώρα του εξωτερικού (33%).
Οι περισσότεροι που μεταναστεύουν είναι έως 40 ετών, με πρώτη ποσοστιαία την ηλικιακή ομάδα των 31-35 ετών (35%), ενώ ακολουθούν οι νέοι 26-30 ετών (28%). Ωστόσο, η έρευνα δείχνει αύξηση του αριθμού των Ελλήνων ηλικίας 41 ετών και άνω που επέλεξαν να μεταναστεύσουν (14% το 2017), καθώς και όσων δηλώνουν παντρεμένοι με παιδιά (24% το 2017 έναντι 19% το 2016).
Οι αποφάσεις για το καθεστώς των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία μετά το Brexit αφορά τους περισσότερους Ελληνες, καθώς η χώρα είναι ο πρώτος προορισμός μετανάστευσης. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι η Ολλανδία ανεβαίνει δυναμικά ως επιλογή και μάλιστα μεταξύ των Ελλήνων με μεταπτυχιακό τίτλο. Αντιθέτως, οι περισσότεροι κάτοχοι διδακτορικού τίτλου επιλέγουν Ελβετία και Γαλλία.
Συγκριτικά με την περυσινή έρευνα, φέτος αυξήθηκαν –στο 42% έναντι 35% του 2016– όσοι δήλωσαν ότι δεν θεωρούν πιθανή την επιστροφή τους στην Ελλάδα. Το 2017, το 42% (έναντι 35% πέρυσι) δήλωσε ότι προτίθεται να παραμείνει στο εξωτερικό για πάνω από 5 χρόνια ή για πάντα. Παράλληλα, έχει αυξηθεί ο ετήσιος μισθός για τον οποίο κάποιος που έχει μεταναστεύσει στο εξωτερικό θα αποφάσιζε να επιστρέψει στην Ελλάδα.
Ανταγωνιστικότητα
Ενας στους δύο δηλώνει ότι προτίθεται να βοηθήσει την πατρίδα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της, κυρίως μέσω αγοράς ελληνικών προϊόντων (25%) ή προτείνοντας την Ελλάδα ως προορισμό διακοπών (23%). Εστω κι αν υπάρχουν έμμεσα οφέλη από τη μετανάστευση (ενδεικτικά, ανάπτυξη ελληνικού στελεχιακού δυναμικού στο εξωτερικό), προς το παρόν η διαρροή ανθρώπινου κεφαλαίου κοστίζει πολλαπλά στην Ελλάδα και μοιάζει δύσκολα αναστρέψιμη.
Πηγή: Εφημερίδα Καθημερινή
Επιμένει στα πλεονάσματα 3,5% για δέκα χρόνια ο Σόιμπλε - Αρχίζει το μεγάλο παζάρι εντός και εκτός για τα προαπαιτούμενα που θα ψηφιστούν το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου, ακόμη και μετά τα πολυνομοσχέδια, ώστε να έρθουν οι δόσεις
Χρέος, πλεονάσματα και προαπαιτούμενα για τις δόσεις μπαίνουν από σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μετά την προκαταρκτική συμφωνία.
Σήμερα Πέμπτη σειρά έχει η συνεδρίαση του Euro Working Group στην οποία αναμένεται να παραστεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης. Προβλέπεται αποτίμηση της συμφωνίας του Hilton και συζήτηση για τα πλεονάσματα και τα προαπαιτούμενα. Και τα δύο θέματα είναι κρίσιμα.
Για το πρώτο θέμα η Γερμανία συνεχίζει να τηρεί σκληρή στάση καθώς ζητάει πλεόνασμα 3,5% για δέκα χρόνια μετά το 2018. Η ελληνική πλευρά προτείνει 3 χρόνια μετά το 2018 (άρα ως το 2021) και ο συμβιβασμός αναμένεται να επιτευχθεί στα πέντε χρόνια μετά το 2018.
Αυτό βέβαια σημαίνει ότι για τα επόμενα 6 χρόνια, από το 2018 ως και το 2023, δεν θα υπάρξει καμία χαλάρωση της λιτότητας. Η Ελλάδα δηλαδή θα πρέπει να πετυχαίνει αδιαλείπτως πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για να αποφύγει τη λήψη νέων μέτρων.
Χθες στην Αθήνα ο επικεφαλής της Κομισιόν στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο ενημέρωσε πρέσβεις χωρών από όλο τον κόσμο για το περιεχόμενο της συμφωνίας και τις προοπτικές από εδώ και εμπρός. Διπλωματικές πηγές μεταδίδουν κλίμα αισιοδοξίας ότι θα υπάρξει συνολική συμφωνία στο Eurogroup στις 22 Μαΐου ωστόσο δεν λείπουν και οι φωνές ανησυχίας για τη σκληρή στάση που εξακολουθεί να τηρεί η πλευρά Σόιμπλε.
Τα επόμενα βήματα δεν θα είναι περίπατος. Ένα από τα βασικά θέματα είναι η αναλυτική λίστα με τα προαπαιτούμενα η οποία θα πρέπει να καταρτισθεί σε συντονισμό με το ΔΝΤ και τα οποία είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν από την ελληνική πλευρά πριν από την εκταμίευση των δόσεων.
Πιο απλά, ακόμη κι αν ψηφιστούν τα πολυνομοσχέδια και ακόμη και αν επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup στις 22 Μαΐου θα υπάρχει ακόμα δρόμος. Κι επειδή ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες αναμένονται νέα παζάρια με τους δανειστές για πολλά θέματα: από τα ακριβή όρια των περικοπών στις συντάξεις, τα ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές και τα φάρμακα στα σουπερμάρκετ, μέχρι το ποια από τα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου θα θιγούν και ποια θα μείνουν απέξω.
Εφέτος τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο δύσκολα καθώς το Ταμείο επιμένει πάντα να τηρηθεί μέχρι κεραίας η αναλυτική λίστα με τα προαπαιτούμενα που καταρτίζει πριν εκταμιευθούν τα λεφτά. Και ως γνωστόν η Ελλάδα χρειάζεται τις δόσεις ως τον Ιούλιο όταν και θα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα λίγο πάνω από 7 δισ. ευρώ.
Στο Μπάρι το χρέος
Εν τω μεταξύ, θολό παραμένει το τοπίο για το χρέος. Ίσως να ξεκαθαριστεί κάπως την άλλη βδομάδα καθώς από τις 11 ως τις 13 Μαΐου, στο περιθώριο της συνόδου του G7 στο Μπάρι της Ιταλίας (σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών), αναμένεται σύσκεψη που θα φορά στην Ελλάδα.
Έτσι, αν τα νέα μέτρα του Hilton έχουν συμφωνηθεί και έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή ως τις 20 του μήνα και παράλληλα έχει επιτευχθεί συμβιβασμός Ευρωπαίων-ΔΝΤ για το χρέος (ουσιαστικά πάνω σε μια δέσμευση για το μέλλον), τότε το Eurogroup της 22ας Μαΐου θα ανακοινώσει τη λεγόμενη συνολική συμφωνία (global deal). Οι πρέσβεις που άκουσαν χθες τον κ. Κοστέλο σχημάτισαν την εντύπωση ότι «γίνεται»...
Στη συνέχεια, το πιθανότερο τον Ιούλιο (όταν θα έχουν τελειώσει και τα προαπαιτούμενα), η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αποφασίσει την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΤΑ ΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑ
Από θαύμα γλίτωσε τα χειρότερα η 37χρονη μητέρα που τραυματίστηκε στην είσοδο του 2ου Δημοτικού Σχολείου στα Γλυκά Νερά, μετά τον εξοστρακισμό της σφαίρας των εκτελεστών του Βασίλη Γρίβα.
Οι γιατροί του Σισμανόγλειου προχώρησαν άμεσα σε χειρουργική επέμβαση και αφαίρεσαν την σφαίρα.
Σύμφωνα με τον διοικητή του Σισμανόγλειου Θανάση Κουταλά: «Είχε ένα ‘τυφλό’ τραύμα στον θώρακα και η βολίδα η συγκεκριμένη εντοπίστηκε ότι είχε εισαχθεί στο πρόσθιο θωρακικό τοίχωμα και τραυμάτισε τον πνεύμονα. Σώθηκε χάρη στην επέμβαση των γιατρών του νοσοκομείου και βεβαίως ήταν και τυχερή γιατί το τραύμα αυτό θα μπορούσε να είχε και σοβαρότερες συνέπειες».
Συμβόλαιο θανάτου η ενέδρα στα Γλυκά Νερά -Είχαν «γαζώσει» ξανά το θύμα το 2003
Ως «πληρωμένο συμβόλαιο θανάτου» εκτιμούν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. τη μαφιόζικη εκτέλεση του 47χρονου Βασίλη Γρίβα σήμερα το πρωί, έξω από το 2ο Δημοτικό Σχολείο στα Γλυκά Nερά, επί της οδού Σολωμού, όπου τραυματίστηκε και μία μητέρα.
Οι άνδρες της Ασφάλειας Αττικής μιλούν για «βεντέτα» μεταξύ ανθρώπων της νύχτας και για πληρωμένο «συμβόλαιο θανάτου».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 08:15 τέσσερις κουκουλοφόροι, οι οποίοι επέβαιναν σε αυτοκίνητο, γάζωσαν με καλάσνικοφ και σκότωσαν τον αθλητή του μπόντι μπίλντινγκ Βασίλη Γρίβα, ο οποίος μόλις είχε αφήσει το παιδί του στο σχολείο και επέστρεφε στο αυτοκίνητό του.
Μάλιστα, όπως αποκαλύπτεται, ο Βασίλης Γρίβας στις 15 Ιανουαρίου 2003 είχε δεχτεί κι άλλη δολοφονική επίθεση στον Πειραιά, όπου τον «γάζωσαν» με σφαίρες αλλά είχε γλιτώσει από θαύμα!
Ο Βασίλης Γρίβας, οποίος ξεκίνησε την «καριέρα» του ως αθλητής του μπόντι μπίλντινγκ, σύμφωνα με τον πλούσιο φάκελό του, είχε αρχίσει να δραστηριοποιείται στη νύχτα από τα τέλη της δεκαετίας του '80. Μετά τη δολοφονία του φίλου του Θέμη Καλαποθαράκου τον Ιούλιο του 2000, φέρεται ότι έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη νύχτα, στην περιοχή του Πειραιά.
Είχε απασχολήσει πολλές φορές τις διωκτικές αρχές για εκβιάσεις, αιματηρές συμπλοκές και άλλα βαριά αδικήματα.
«Καλησπέρα, ονομάζομαι Γρίβας, ήρθα να παραδοθώ»
Μετά την απόπειρα δολοφονίας του το 2003, το όνομά του συμπεριλαμβανόταν στη μεγάλη δικογραφία για τους μπράβους της νύχτας, που σχηματίστηκε έναν χρόνο αργότερα και φυλακίστηκε. Έκτοτε, μετά την αποφυλάκισή του συνελήφθη κι άλλες φορές, ενώ το 2011 συμπεριλαμβανόταν και πάλι στη μεγάλη δικογραφία με τους 217 νονούς της νύχτας, που κατηγορούνταν για εκβιάσεις, «συμβόλαια θανάτου» και άλλα αδικήματα.
Μάλιστα, ο Γρίβας είχε παραδοθεί αυτοβούλως στη Δικαιοσύνη τον Μάιο του 2011, φθάνοντας με… ταξί στα δικαστήρια.
«Καλησπέρα, ονομάζομαι Βασίλης Γρίβας. Ήρθα να με συλλάβετε», είχε πει στην 4η Ειδική Ανακρίτρια Πειραιά. Σε βάρος του εκκρεμούσε ποινή κάθειρξης 7 ετών για διάφορα αδικήματα, αλλά ο ίδιος είχε αρνηθεί τις κατηγορίες.
Εξέτισε μέρος της ποινής και αφέθηκε ελεύθερος.
Ο «Καράφλας» ή «Νταίζη» ή «Σαμπρέλας»
Ο Βασίλης Γρίβας εθεωρείτο «δεξί χέρι» γνωστού βαρυποινίτη με τα προσωνύμια «Καράφλας», «Νταίζη» και «Σαμπρέλας». Μάλιστα ο «Καράφλας» είχε ανοίξει πόλεμο με ηγετικά μέλη της Greek Mafia, σε βάρος του οποίου υπήρχαν ανοιχτά «συμβόλαια θανάτου», ενώ στις 5 Ιανουαρίου 2017 είχε πέσει θύμα επίθεσης με μαχαίρι μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού από δύο Αλβανούς, οι οποίοι είχαν συλληφθεί για το αιματοκύλισμα σε μπαρ στο Μικρολίμανο, τον Νοέμβριο του 2014.
Ο «Καράφλας» από το 2008 βρίσκεται σε αιματηρή διαμάχη με τους έγκλειστους πρωταγωνιστές της απαγωγής του μεγαλοεφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου και του αρχηγού της ομάδας του Χαϊδαρίου, που αποφυλακίστηκε πρόσφατα, με αφορμή τις «επεκτατικές» τάσεις της δικής του ομάδας σε καταστήματα που παρείχαν προστασία οι υπόλοιπες.
Το όνομά του ήταν στη «λίστα θανάτου» μαζί με άλλο μέλος της ομάδας του, ενός ακόμη αρχηγού των βορείων προαστίων, ενός διευθυντή φυλακών και ενός απόστρατου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ., με τα «συμβόλαια» να αποτιμώνται από 50.000 έως 250.000 ευρώ.
Τα μέλη των αντίπαλων εκβιαστικών ομάδων την τελευταία 10ετία έχουν υπογράψει «συμβόλαια θανάτου» ο ένας για τον άλλον, όπως και για μέλη των συμμοριών τους.
Η διαμάχη με τους απαγωγείς του εφοπλιστή Παναγόπουλου
Στη σελίδα 96 του διαβιβαστικού της Αστυνομίας, στη δικογραφία με τους 217 νονούς της νύχτας, ο Βασίλης Γρίβας είχε διάλογο με κατηγορούμενο της υπόθεσης απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, για την προμήθεια οπλισμού σε τρομοκρατικές οργανώσεις.
Η επίμαχη παράγραφος είχε ως εξής:
«Την 15η Μαρτίου 2010 ο Ν. Κ. λέει στον Βασίλη Γρίβα ότι έμαθε που μένει ο Πετ. καθώς επίσης και το ‘στενό’ όπως χαρακτηριστικά λέει που μένει ο Χ. Εμ.. Επίσης την 14η Απριλίου 2010 σε συνομιλία που είχανε πάλι για την ομάδα του Β., ο Ν. Κ. λέει στον Γρίβα ότι γνωρίζει πώς ο Τρ. και ο Αν. (δολοφονήθηκε στο Γαλάτσι) προμηθεύανε την ‘ΣΕΧΤΑ’ με όπλα».
Πηγή: www.iefimerida.gr
ΦΕΥΓΟΥΝ ΟΙ 40ΡΗΔΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ολοένα και περισσότεροι 40άρηδες επιστήμονες, παντρεμένοι με παιδιά, βλέπουν τη μετανάστευση από την Ελλάδα ως μονόδρομο επιβίωσης, αναφέρει σε ρεπορτάζ της η «Καθημερινή». Ουσιαστικά, οι παθογένειες της ελληνικής οικονομίας και των κρατικών δομών πλήττουν όχι μόνον τη νέα γενιά Ελλήνων επιστημόνων ηλικίας έως 35 ετών –η μετανάστευση των οποίων, δυστυχώς πλέον, δεν εκπλήσσει– αλλά και εκείνους που συνιστούν το πιο δυναμικό επιστημονικό κομμάτι μιας χώρας, καθώς συνδυάζουν την εμπειρία με τις προοπτικές. Βασικότεροι λόγοι μετανάστευσης παραμένουν η μειωμένη αξιοκρατία και η διαφθορά, ενώ οι τέσσερις στους δέκα δεν θεωρούν πιθανή την επιστροφή στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, εκτιμάται ότι περίπου 500.000 Ελληνες έφυγαν από τη χώρα την περίοδο 2008-2016 για να αναζητήσουν εργασία σε άλλες χώρες. Τις διαστάσεις της «διαρροής εγκεφάλων» (brain drain) από την Ελλάδα καταδεικνύουν τα αποτελέσματα της έρευνας της ICAP People Solutions, η οποία διεξήχθη το 2017 για τρίτη συνεχή χρονιά. Στην έρευνα μετείχαν 1.268 Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό (έναντι 853 πέρυσι), εκ των οποίων η πλειονότητα –ποσοστό 68%– είναι έως 35 ετών, χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις και με υψηλή εξειδίκευση (κάτοχοι μεταπτυχιακού ή διδακτορικού σε ποσοστό 64%), κυρίως στις επιστήμες της Πληροφορικής, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής και των Μαθηματικών. Οι περισσότεροι (55,33%) έχουν φύγει στο εξωτερικό για να εργαστούν, έχοντας ήδη εργασιακή εμπειρία στην Ελλάδα. Το 23,53% έφυγε για να κάνει μεταπτυχιακές σπουδές, το 8,09% για να εργαστεί χωρίς να έχει δουλέψει στην Ελλάδα, το 7,9% για προπτυχιακές σπουδές και το 2,57% για διδακτορικό.
Το γράφημα της «Καθημερινής»
Το γράφημα της «Καθημερινής»
Κυριότεροι λόγοι
Ως κυριότεροι λόγοι μετανάστευσης για αναζήτηση δουλειάς στο εξωτερικό αναδείχθηκαν και φέτος η μειωμένη αξιοκρατία και η διαφθορά στην Ελλάδα, με ποσοστό 41%, η οικονομική κρίση και η αβεβαιότητα (34%) και οι προοπτικές στη χώρα του εξωτερικού (33%).
Οι περισσότεροι που μεταναστεύουν είναι έως 40 ετών, με πρώτη ποσοστιαία την ηλικιακή ομάδα των 31-35 ετών (35%), ενώ ακολουθούν οι νέοι 26-30 ετών (28%). Ωστόσο, η έρευνα δείχνει αύξηση του αριθμού των Ελλήνων ηλικίας 41 ετών και άνω που επέλεξαν να μεταναστεύσουν (14% το 2017), καθώς και όσων δηλώνουν παντρεμένοι με παιδιά (24% το 2017 έναντι 19% το 2016).
Οι αποφάσεις για το καθεστώς των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία μετά το Brexit αφορά τους περισσότερους Ελληνες, καθώς η χώρα είναι ο πρώτος προορισμός μετανάστευσης. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι η Ολλανδία ανεβαίνει δυναμικά ως επιλογή και μάλιστα μεταξύ των Ελλήνων με μεταπτυχιακό τίτλο. Αντιθέτως, οι περισσότεροι κάτοχοι διδακτορικού τίτλου επιλέγουν Ελβετία και Γαλλία.
Συγκριτικά με την περυσινή έρευνα, φέτος αυξήθηκαν –στο 42% έναντι 35% του 2016– όσοι δήλωσαν ότι δεν θεωρούν πιθανή την επιστροφή τους στην Ελλάδα. Το 2017, το 42% (έναντι 35% πέρυσι) δήλωσε ότι προτίθεται να παραμείνει στο εξωτερικό για πάνω από 5 χρόνια ή για πάντα. Παράλληλα, έχει αυξηθεί ο ετήσιος μισθός για τον οποίο κάποιος που έχει μεταναστεύσει στο εξωτερικό θα αποφάσιζε να επιστρέψει στην Ελλάδα.
Ανταγωνιστικότητα
Ενας στους δύο δηλώνει ότι προτίθεται να βοηθήσει την πατρίδα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της, κυρίως μέσω αγοράς ελληνικών προϊόντων (25%) ή προτείνοντας την Ελλάδα ως προορισμό διακοπών (23%). Εστω κι αν υπάρχουν έμμεσα οφέλη από τη μετανάστευση (ενδεικτικά, ανάπτυξη ελληνικού στελεχιακού δυναμικού στο εξωτερικό), προς το παρόν η διαρροή ανθρώπινου κεφαλαίου κοστίζει πολλαπλά στην Ελλάδα και μοιάζει δύσκολα αναστρέψιμη.
Πηγή: Εφημερίδα Καθημερινή