ΠΡΟΣΕΧΩΣ...ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΠΛΟΚΗ
Για την Παιδεία ήταν προγραμματισμένη σήμερα η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, αλλά εξελίχθηκε σε μετωπική σύγκρουση σχεδόν εφ' όλης της ύλης, με έμφαση και στο φλέγον θέμα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες και των εξελίξεων με τον κ.Καλογρίτσα και την Τράπεζα Αττικής.
Ο πρωθυπουργός αρχίζοντας την τοποθέτησή του επέλεξε να επιτεθεί με σφοδρότητα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας: «Είστε απέναντι στο μεγάλο αγώνα να σπάσουμε το αμαρτωλό τρίγωνο της διαπλοκής ένα τρίγωνο που εσείς δημιουργήσατε πριν από χρόνια και που σήμερα ταυτίζεστε απόλυτα με αυτό...Εδώ και ένα μήνα παίζεται από τα συστημικά μέσα η τρίτη πράξη ενός έργου που έχουμε δει και ξαναδεί της λεγόμενης αριστερής παρένθεσης....Όμως πια δεν κρατάτε ούτε τα προσχήματα έχετε βγει στα κεραμίδια για να υπερασπιστείτε το πιο σκοτεινό κέντρο εξουσίας της μεταπολιτευτικής περιόδου το δίκτυο εξουσίας που οικοδόμησαν οι καναλάρχες μαζί με τις τράπεζες και τα δικά σας κόμματα. Τολμάτε εσείς και κουνάτε το δάχτυλο στην αριστερά και μιλάτε για ηθικό πλεονέκτημα, τα κόμματα που έπαιρναν θαλασσοδάνεια αλλά και οι ημέτεροι. Τα
κόμματα της Siemens του Χριστοφοράκου των υποκλοπών, του Τσοχατζόπουλου ,της παράγκας του ποδοσφαίρου και όλων των άλλων σκανδάλων, τολμάτε εσείς να σηκώνετε το δάχτυλο. Απειλείτε υπουργούς, προσπαθείτε να χειραγωγήσετε την δικαιοσύνη, απειλείτε δημόσιους υπάλληλους που πήραν μέρος στο διαγωνισμό φτάσατε μέχρι το σημείο να τάξετε στους καναλάρχες ότι θα γυρίσετε τα λεφτά που έδωσαν πίσω. Κάνετε ότι μπορείτε για να απονομιμοποιήσετε το διαγωνισμό. Όταν ο Καλογρίτσας ζήτησε διευκόλυνση έφυγε το επόμενο λεπτό σε αυτό τον τόπο θα μάθουν όλοι ότι οι νόμοι ισχύουν το ίδιο για όλους. Τώρα τι έχετε να πείτε, έγινε ΣΥΡΙΖΑ ο Μαρινάκης και ο Σαββίδης, μήπως είναι ΣΥΡΙΖΑ ο Κυριακού ή μήπως είναι ΣΥΡΙΖΑ ο Αλαφούζος τώρα που πήρε την άδεια; Ότι και να κάνετε όσο και αν φωνάζετε οι φίλοι σας θα πληρώσουν ήδη τα χρήματα που έχουν δώσει θα δοθούν στις αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Μόνο συκοφαντίες ψεύδη και θεσμικές εκτροπές από την αξιωματική αντιπολίτευση».
Λακωνικό ήταν το σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη που επέλεξε να αναφερθεί σχεδόν αποκλειστικά σε θέματα Παιδείας. «Ο λογογράφος σας προφανώς έμπλεξε τις ομιλίες σας και σας έδωσε την ομιλία που κάνατε πριν από 3 μήνες σαν να μην ακούσατε τίποτα για τον Καλογρίτσα και την Τράπεζα Αττικής. Σε αυτήν την αίθουσα δεν έρχεστε ως κατήγορος αλλά ως κατηγορούμενος για τα θέματα διαφάνειας και διαπλοκής, αν θέλετε ελάτε αύριο το πρωί σε προ ημερησίας για τα θέματα διαφάνειας αλλά την τελευταία φορά δεν σας πήγε και τόσο καλά», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΝΔ.
Ο «πόλεμος» συνεχίστηκε μέσω διαρροών και tweets. Σε non paper της Νέας Δημοκρατίας την ώρα που η συζήτηση ήταν σε εξέλιξη, αναφερόταν: «Υπεύθυνος με προτάσεις και όραμα για την Παιδεία και την Ελλάδα ο κ. Μητσοτάκης. Διχαστικός για τη χώρα και απολογητικός για τις σχέσεις του με τη διαπλοκή ο κ.Τσίπρας», ενώ η κυβερνητική εκπρόσωπος, μέσω twitter, σημείωνε: «Αδύναμος να αγγίξει το θέμα της διαπλοκής από το βήμα ο κ.Μητσοτάκης, το αναθέτει στις "πηγές" της ΝΔ από τους διαδρόμους της Bουλής».
Η είδηση βγήκε στη δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα που ανέφερε: «Είπατε ότι αν θέλουμε να μιλήσουμε για την διαπλοκή να γίνει ειδική συζήτηση στη Βουλή . Κύριε Μητσοτάκη καμία φορά τα αιτήματα γίνονται αποδεκτά.Καταθέτω λοιπόν αίτημα για προ ημερήσιας συζήτηση για διαπλοκή και διαφθορά . Δεν θα αφήσουμε τη λάσπη στον ανεμιστήρα. Θα απαντηθούν όλα εδώ μέσα στη Βουλή».
«Τον Μάρτιο του 16 έγινε ξανά συζήτηση για τη διαπλοκή και υποστήκατε πανωλεθρία. Από τότε προστέθηκαν πολλά στο δημόσιο διάλογο. Καλογρίτσας , Τράπεζα Αττικής, offshore Αυγής κλπ. Καλοδεχούμενη λοιπόν η πρόταση που επί της ουσίας είναι αποδοχή της δικής μας πρότασης για να τα πούμε όλα αυτά», η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Κόντρα Τσίπρα - Μητσοτάκη και για την Παιδεία
Με ευθείες προσωπικές βολές όμως συνοδεύτηκε και η αντιπαράθεση των δύο "μονομάχων" και στα θέματα της Παιδείας.
«...Είμαστε πράγματι αποτέλεσμα των βιωμάτων μας. Κι εγώ είμαι περήφανος για τη δική μου πορεία.Γιατί είμαι περήφανος που μετείχα στις εκλάμψεις του μαθητικού και φοιτητικού κινήματος. Μετείχα στους αγώνες απέναντι σε ένα αυταρχικό νόμο το '90 επί κυβέρνησης του πατέρα σας. Αυτοί οι αγώνες πήγαν μπροστά την κοινωνία. Το βασικό σας πρόβλημα κύριε Μητσοτάκη, είναι μάλλον τα δικά σας βιώματα. Γιατί ποτέ δεν περάσατε την πόρτα δημόσιου σχολείου για να το υπερασπιστείτε, παρά μόνο υπερασπίζεστε την ιδιωτική εκπαίδευση», είπε ο κ.Τσίπρας.
«Εγώ είχα την τιμή να φοιτήσω σε μη κρατικό πανεπιστήμιο. Εσείς όμως στέλνετε τα παιδιά σας σε ιδιωτικό σχολείο. Αυτό είναι το άκρον άωτο της υποκρισίας. Εσείς ο ίδιος δεν εμπιστεύεστε την δημόσια παιδεία», αντέτεινε στο ίδιος ύφος ο κ.Μητσοτάκης.
Με εμφανώς χαμηλότερους τόνους απάντησε στην τριτολογία του ο πρωθυπουργός λέγοντας πως μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες για το θέμα της ιδιωτικής εκπαίδευσης, αλλά αυτές δεν θα πρέπει να διατυπώνονται σε επίπεδο "καφενείου", καθώς όποιος διαφωνεί για παράδειγμα με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να στέλνει τα παιδιά του σε ιδιωτικό δημοτικό σχολείο.
Τι είπε στην πρωτολογία του ο πρωθυπουργός:
Για το θέμα της Παιδείας ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε των επιλογών του Νίκου Φίλη λέγοντας ότι το μάθημα των θρησκευτικών «Δεν μπορεί να έχει πια ομολογιακό χαρακτήρα. Σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν γίνεται αυτό. Να ξεκαθαρίσω, την ευθύνη για το περιεχόμενο της διδασκαλίας έχει το Ινστιτούτο εκπαιδευτικής πολιτικής.
«Το μάθημα των Θρησκευτικών δεν μπορεί πια να έχει ομολογιακό χαρακτήρα αλλά ούτε οι ώρες του μειώνονται, ούτε μάθημα επιλογής γίνεται, ούτε χάνεται η αναφορά στο ορθόδοξο θρησκευτικό δόγμα», ήταν η αναφορά του κ. Τσίπρα.
«Στον διάλογο που συνεχίζεται», συνέχισε, «είναι ευπρόσδεκτες οι θέσεις της Εκκλησίας», τονίζοντας όμως ότι οι ρόλοι στον διάλογο πρέπει να είναι διακριτοί.
Τι είπε στην πρωτολογία του ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
Αναφερόμενος στα θέματα της Παιδείας, ο Κυρ. Μητσοτάκης κατηγόρησε και πάλι τον Αλ. Τσίπρα ότι «διακρίθηκε ως ηγέτης καταλήψεων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και δημοσίων χώρων» και ότι με βαθιά ιδεοληψία καταστρέφει και την εκπαίδευση.
Ειδικά για τα Θρησκευτικά, αφού διάβασε μια επιστολή του Αρχιεπισκόπου, σημείωσε ότι «κανείς δεν έχει αντίρρηση για την ανάγκη εξέλιξης του μαθήματος των Θρησκευτικών. Ούτε η Εκκλησία. Αλλά αυτό πρέπει να γίνεται κατόπιν μελέτης, όχι συγκρουσιακά. Τα Θρησκευτικά αφορμή για να δρομολογήσετε άλλη μια σύγκρουση για τον μικρόκοσμο των στελεχών σας».
ΠΗΓΗ ΤΗΕ ΤΟC
ΕΞΙ ΣΤΟΥΣ 10 ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ
Έξι στους δέκα λαμβάνουν μηνιαία σύνταξη κάτω των 700 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Δικτύου Συνταξιούχων - Κραυγή απόγνωσης από τους συνταξιούχους που φωνάζουν «δεν έχουμε να φάμε»
«Μας έχουν στείλει στα τάρταρα πιο κάτω δεν γίνεται», «Πήγα να δώσω στον εγγονό μου πέντε ευρώ και μου είπε δεν θα το πάρω γιατί σας έκοψαν τη σύνταξη και δεν έχετε να φάτε», «Σε ετήσια βάση μου έκοψαν 12.000 ευρώ το χρόνο», δήλωναν την προηγούμενη εβδομάδα οι συνταξιούχοι που πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Και ενώ μήνα με το μήνα χιλιάδες άνθρωποι βλέπουν τις συντάξεις τους να μειώνονται όλο και πιο πολύ, τα στοιχεία που παρουσίασε την Τετάρτη το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων καταδεικνύουν τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει 1,2 εκατ. συνταξιούχοι εξαιτίας των απανωτών περικοπών.
Συγκεκριμένα, το 45% των συνταξιούχων αναγκάζεται να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας καθώς λαμβάνει μηναία σύνταξη κάτω από 665 ευρώ. Τα στοιχεία του Δικτύου έρχονται μάλιστα να προστεθούν στις επισημάνσεις των επιστημονικών συνεργατών των συνδικάτων σύμφωνα με τις οποίες το 13,7% των συνταξιούχων ζει σε συνθήκες υλικής στέρησης.
Την ίδια ώρα κάτω των 700 ευρώ σύνταξη παίρνουν έξι στους δέκα συνταξιούχους σύμφωνα με τα στοιχεία του Δικτύου τα οποία παρουσιάζει η «Καθημερινή» ενώ ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το 52% των νοικοκυριών στη χώρα μας, λόγω της υψηλής ανεργίας, ζουν από τις συντάξεις των ηλικιωμένων μελών τους.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικτύου κ. Νίκο Χατζόπουλο το «ανελέητο κυνηγητό των συνταξιούχων συνεχίζεται. Η κυβέρνηση-όπως και οι προηγούμενες-μας φτωχοποιεί. Και δυστυχώς θα υπάρξει και συνέχεια, ο αυτόματος κόφτης έρχεται» ανέφερε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει πως κάθε χρόνο λόγω των μειώσεων όλο και μεγαλύτερος αριθμός συνταξιούχων θα πλησιάζει το όριο της φτώχειας.
Μόλις στις αρχές του Σεπτέμβρη συνταξιούχος που συμμετείχε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας έλεγε «Δεν τα βγάζουμε πέρα, δεν έχουμε να φάμε... Κάθε μήνα γίνονται περικοπές με την οποιαδήποτε δικαιολογία...».
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΑ 2,8 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ
Το σημερινό EuroWorking Group αναμένεται να ολοκληρωθεί χωρίς απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, αφού ανοιχτά παραμένουν τουλάχιστον 3 από τα 15 προαπαιτούμενα.
Τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν σχετίζονται με τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών, με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και με το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων.
Τα τρία προαπαιτούμενα μέτρα που εκκρεμούν και δεν περιλαμβάνονταν στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή, θα ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες, πριν από το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο.
Οι δανειστές επιθυμούν να έχει ξεκαθαριστεί η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων έως το τέλος Οκτωβρίου, αφού αν περάσει η συγκεκριμένη ημερομηνία, λήγει η προθεσμία για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ και αν υπάρξει καθυστέρηση θα χρειαστεί νέα απόφαση του Eurogroup.
Όσον αφορά την πορεία των τριών προαπαιτούμενων που εκκρεμούν:
H ανασύσταση των διοικήσεων των τραπεζών βρίσκεται στην τελική ευθεία, και μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα έχουν συμπληρωθεί όλα τα κενά.
Στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας προωθείται η μετατροπή του παρόχου αεροναυτιλίας σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, με σχέδιο νόμου που αναμένεται να έρθει άμεσα στη Βουλή.
Τέλος, αναφορικά με το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων οι θεσμοί δεν έχουν πεισθεί ότι οι αλλαγές που επήλθαν στο καθεστώς των ΑΠΕ αρκούν για να εξαλειφθεί το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού υπέρ ΑΠΕ ως το τέλος του 2017. Για αυτό τον λόγο έχουν προτείνει νέα μέτρα, όπως η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ ή νέο κούρεμα των εγγυημένων τιμών με βάση τις οποίες αμείβονται οι παραγωγοί πράσινης ενέργειας.
Εξίσου κρίσιμο θα είναι το επόμενο διάστημα πριν και κατά την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα, και για τη συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς οι δανειστές επιμένουν στο φιλόδοξο στόχο του 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά. Βέβαια αυτό παραπέμπεται στις αποφάσεις του Eurogroup, που δεν αναμένονται όμως ούτε στις 10 Οκτωβρίου, ίσως ούτε όμως και πριν τις γερμανικές εκλογές.
Τσακαλώτος: Συμφωνία για το χρέος το συντομότερο δυνατό
Την ανάγκη για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης στη Ευρώπη «πιο δίκαιο, πιο κοινωνικό και πιο συμμετοχικό» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο Λουξεμβούργο με θέμα την ανάκαμψη από την κρίση και την πραγματική οικονομία, σε μακροοικονομικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο.
«Ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη αλλά σε μια βιώσιμη ανάπτυξη» τόνισε ο Έλληνας υπουργός, προσθέτοντας πως για να γίνει αυτό πραγματικότητα πρέπει να υπάρξει πιο δίκαιη κατανομή των κερδών στους εργαζόμενους και στην περιφέρεια αλλά και να υπάρχει μεγαλύτερος δημοκρατικός έλεγχος των πολιτικών αποφάσεων.
Ο Ε. Τσακαλώτος ξεκίνησε την ομιλία του ασκώντας κριτική στον τρόπο λειτουργίας της ευρωζώνης, σημειώνοντας πως ακόμα και από τη χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ επωφελούνται κυρίως οι χώρες του Βορρά και όχι αυτές του Νότου που την έχουν περισσότερο ανάγκη. Με τον ίδιο τρόπο, ανέφερε, για να επιτευχθεί μια ισορροπημένη ανάκαμψη χρειάζονται επενδύσεις και μάλιστα επενδύσεις που θα κατευθύνονται κυρίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αυτή τη στιγμή δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τις εμπορικές τράπεζες. «Ο ρόλος της ΕΤΕπ σε αυτό είναι πρωταρχικής σημασίας» υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός, ενώ επικρότησε και την πρόσφατη πρόταση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για ενίσχυση του Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων.
Επιπλέον, ο Έλληνας υπουργός έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα πως η Ελλάδα για να γίνει πόλος έλξης επενδύσεων χρειάζεται μια συμφωνία για το χρέος το συντομότερο δυνατό. «Οι επενδυτές περιμένουν τις πολιτικές αποφάσεις. Αν αυτές έρθουν σε πέντε χρόνια θα επενδύσουν σε πέντε χρόνια» προειδοποίησε ο Ε. Τσακαλώτος, ενώ επισήμανε πως το επίπεδο των μισθών αποτελεί επίσης την κινητήριο δύναμη για την ανάπτυξη.
Αναφορικά με την στρατηγική της Ελλάδας στο δρόμο προς τη βιώσιμη ανάκαμψη σημείωσε πως καταβάλλονται προσπάθειες να αντιμετωπιστούν αδυναμίες δεκαετιών όπως είναι η οργάνωση και η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου, μέσω του νέου Ταμείου, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς. «Χρειάστηκε μια αριστερή κυβέρνηση για να εισπραχθεί ο ΦΠΑ στα τρία πιο πλούσια νησιά της Ελλάδας, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και τη Ρόδο» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Τον Έλληνα υπουργό υποδέχθηκε και προλόγισε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόγιερ ο οποίος τόνισε από την μεριά του την ανάγκη «ισορροπίας» μεταξύ της δημοσιονομικής προσαρμογής και της κοινωνικής διάστασης της ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας πως κατά την περίοδο της κρίσης «κανένας λαός δεν υπέφερε τόσο όσο οι Έλληνες».
Πηγή: www.iefimerida.gr
Για την Παιδεία ήταν προγραμματισμένη σήμερα η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, αλλά εξελίχθηκε σε μετωπική σύγκρουση σχεδόν εφ' όλης της ύλης, με έμφαση και στο φλέγον θέμα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες και των εξελίξεων με τον κ.Καλογρίτσα και την Τράπεζα Αττικής.
Ο πρωθυπουργός αρχίζοντας την τοποθέτησή του επέλεξε να επιτεθεί με σφοδρότητα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας: «Είστε απέναντι στο μεγάλο αγώνα να σπάσουμε το αμαρτωλό τρίγωνο της διαπλοκής ένα τρίγωνο που εσείς δημιουργήσατε πριν από χρόνια και που σήμερα ταυτίζεστε απόλυτα με αυτό...Εδώ και ένα μήνα παίζεται από τα συστημικά μέσα η τρίτη πράξη ενός έργου που έχουμε δει και ξαναδεί της λεγόμενης αριστερής παρένθεσης....Όμως πια δεν κρατάτε ούτε τα προσχήματα έχετε βγει στα κεραμίδια για να υπερασπιστείτε το πιο σκοτεινό κέντρο εξουσίας της μεταπολιτευτικής περιόδου το δίκτυο εξουσίας που οικοδόμησαν οι καναλάρχες μαζί με τις τράπεζες και τα δικά σας κόμματα. Τολμάτε εσείς και κουνάτε το δάχτυλο στην αριστερά και μιλάτε για ηθικό πλεονέκτημα, τα κόμματα που έπαιρναν θαλασσοδάνεια αλλά και οι ημέτεροι. Τα
κόμματα της Siemens του Χριστοφοράκου των υποκλοπών, του Τσοχατζόπουλου ,της παράγκας του ποδοσφαίρου και όλων των άλλων σκανδάλων, τολμάτε εσείς να σηκώνετε το δάχτυλο. Απειλείτε υπουργούς, προσπαθείτε να χειραγωγήσετε την δικαιοσύνη, απειλείτε δημόσιους υπάλληλους που πήραν μέρος στο διαγωνισμό φτάσατε μέχρι το σημείο να τάξετε στους καναλάρχες ότι θα γυρίσετε τα λεφτά που έδωσαν πίσω. Κάνετε ότι μπορείτε για να απονομιμοποιήσετε το διαγωνισμό. Όταν ο Καλογρίτσας ζήτησε διευκόλυνση έφυγε το επόμενο λεπτό σε αυτό τον τόπο θα μάθουν όλοι ότι οι νόμοι ισχύουν το ίδιο για όλους. Τώρα τι έχετε να πείτε, έγινε ΣΥΡΙΖΑ ο Μαρινάκης και ο Σαββίδης, μήπως είναι ΣΥΡΙΖΑ ο Κυριακού ή μήπως είναι ΣΥΡΙΖΑ ο Αλαφούζος τώρα που πήρε την άδεια; Ότι και να κάνετε όσο και αν φωνάζετε οι φίλοι σας θα πληρώσουν ήδη τα χρήματα που έχουν δώσει θα δοθούν στις αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Μόνο συκοφαντίες ψεύδη και θεσμικές εκτροπές από την αξιωματική αντιπολίτευση».
Λακωνικό ήταν το σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη που επέλεξε να αναφερθεί σχεδόν αποκλειστικά σε θέματα Παιδείας. «Ο λογογράφος σας προφανώς έμπλεξε τις ομιλίες σας και σας έδωσε την ομιλία που κάνατε πριν από 3 μήνες σαν να μην ακούσατε τίποτα για τον Καλογρίτσα και την Τράπεζα Αττικής. Σε αυτήν την αίθουσα δεν έρχεστε ως κατήγορος αλλά ως κατηγορούμενος για τα θέματα διαφάνειας και διαπλοκής, αν θέλετε ελάτε αύριο το πρωί σε προ ημερησίας για τα θέματα διαφάνειας αλλά την τελευταία φορά δεν σας πήγε και τόσο καλά», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΝΔ.
Ο «πόλεμος» συνεχίστηκε μέσω διαρροών και tweets. Σε non paper της Νέας Δημοκρατίας την ώρα που η συζήτηση ήταν σε εξέλιξη, αναφερόταν: «Υπεύθυνος με προτάσεις και όραμα για την Παιδεία και την Ελλάδα ο κ. Μητσοτάκης. Διχαστικός για τη χώρα και απολογητικός για τις σχέσεις του με τη διαπλοκή ο κ.Τσίπρας», ενώ η κυβερνητική εκπρόσωπος, μέσω twitter, σημείωνε: «Αδύναμος να αγγίξει το θέμα της διαπλοκής από το βήμα ο κ.Μητσοτάκης, το αναθέτει στις "πηγές" της ΝΔ από τους διαδρόμους της Bουλής».
Η είδηση βγήκε στη δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα που ανέφερε: «Είπατε ότι αν θέλουμε να μιλήσουμε για την διαπλοκή να γίνει ειδική συζήτηση στη Βουλή . Κύριε Μητσοτάκη καμία φορά τα αιτήματα γίνονται αποδεκτά.Καταθέτω λοιπόν αίτημα για προ ημερήσιας συζήτηση για διαπλοκή και διαφθορά . Δεν θα αφήσουμε τη λάσπη στον ανεμιστήρα. Θα απαντηθούν όλα εδώ μέσα στη Βουλή».
«Τον Μάρτιο του 16 έγινε ξανά συζήτηση για τη διαπλοκή και υποστήκατε πανωλεθρία. Από τότε προστέθηκαν πολλά στο δημόσιο διάλογο. Καλογρίτσας , Τράπεζα Αττικής, offshore Αυγής κλπ. Καλοδεχούμενη λοιπόν η πρόταση που επί της ουσίας είναι αποδοχή της δικής μας πρότασης για να τα πούμε όλα αυτά», η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Κόντρα Τσίπρα - Μητσοτάκη και για την Παιδεία
Με ευθείες προσωπικές βολές όμως συνοδεύτηκε και η αντιπαράθεση των δύο "μονομάχων" και στα θέματα της Παιδείας.
«...Είμαστε πράγματι αποτέλεσμα των βιωμάτων μας. Κι εγώ είμαι περήφανος για τη δική μου πορεία.Γιατί είμαι περήφανος που μετείχα στις εκλάμψεις του μαθητικού και φοιτητικού κινήματος. Μετείχα στους αγώνες απέναντι σε ένα αυταρχικό νόμο το '90 επί κυβέρνησης του πατέρα σας. Αυτοί οι αγώνες πήγαν μπροστά την κοινωνία. Το βασικό σας πρόβλημα κύριε Μητσοτάκη, είναι μάλλον τα δικά σας βιώματα. Γιατί ποτέ δεν περάσατε την πόρτα δημόσιου σχολείου για να το υπερασπιστείτε, παρά μόνο υπερασπίζεστε την ιδιωτική εκπαίδευση», είπε ο κ.Τσίπρας.
«Εγώ είχα την τιμή να φοιτήσω σε μη κρατικό πανεπιστήμιο. Εσείς όμως στέλνετε τα παιδιά σας σε ιδιωτικό σχολείο. Αυτό είναι το άκρον άωτο της υποκρισίας. Εσείς ο ίδιος δεν εμπιστεύεστε την δημόσια παιδεία», αντέτεινε στο ίδιος ύφος ο κ.Μητσοτάκης.
Με εμφανώς χαμηλότερους τόνους απάντησε στην τριτολογία του ο πρωθυπουργός λέγοντας πως μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες για το θέμα της ιδιωτικής εκπαίδευσης, αλλά αυτές δεν θα πρέπει να διατυπώνονται σε επίπεδο "καφενείου", καθώς όποιος διαφωνεί για παράδειγμα με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να στέλνει τα παιδιά του σε ιδιωτικό δημοτικό σχολείο.
Τι είπε στην πρωτολογία του ο πρωθυπουργός:
Για το θέμα της Παιδείας ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε των επιλογών του Νίκου Φίλη λέγοντας ότι το μάθημα των θρησκευτικών «Δεν μπορεί να έχει πια ομολογιακό χαρακτήρα. Σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν γίνεται αυτό. Να ξεκαθαρίσω, την ευθύνη για το περιεχόμενο της διδασκαλίας έχει το Ινστιτούτο εκπαιδευτικής πολιτικής.
«Το μάθημα των Θρησκευτικών δεν μπορεί πια να έχει ομολογιακό χαρακτήρα αλλά ούτε οι ώρες του μειώνονται, ούτε μάθημα επιλογής γίνεται, ούτε χάνεται η αναφορά στο ορθόδοξο θρησκευτικό δόγμα», ήταν η αναφορά του κ. Τσίπρα.
«Στον διάλογο που συνεχίζεται», συνέχισε, «είναι ευπρόσδεκτες οι θέσεις της Εκκλησίας», τονίζοντας όμως ότι οι ρόλοι στον διάλογο πρέπει να είναι διακριτοί.
Τι είπε στην πρωτολογία του ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
Αναφερόμενος στα θέματα της Παιδείας, ο Κυρ. Μητσοτάκης κατηγόρησε και πάλι τον Αλ. Τσίπρα ότι «διακρίθηκε ως ηγέτης καταλήψεων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και δημοσίων χώρων» και ότι με βαθιά ιδεοληψία καταστρέφει και την εκπαίδευση.
Ειδικά για τα Θρησκευτικά, αφού διάβασε μια επιστολή του Αρχιεπισκόπου, σημείωσε ότι «κανείς δεν έχει αντίρρηση για την ανάγκη εξέλιξης του μαθήματος των Θρησκευτικών. Ούτε η Εκκλησία. Αλλά αυτό πρέπει να γίνεται κατόπιν μελέτης, όχι συγκρουσιακά. Τα Θρησκευτικά αφορμή για να δρομολογήσετε άλλη μια σύγκρουση για τον μικρόκοσμο των στελεχών σας».
ΠΗΓΗ ΤΗΕ ΤΟC
ΕΞΙ ΣΤΟΥΣ 10 ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ
Έξι στους δέκα λαμβάνουν μηνιαία σύνταξη κάτω των 700 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Δικτύου Συνταξιούχων - Κραυγή απόγνωσης από τους συνταξιούχους που φωνάζουν «δεν έχουμε να φάμε»
«Μας έχουν στείλει στα τάρταρα πιο κάτω δεν γίνεται», «Πήγα να δώσω στον εγγονό μου πέντε ευρώ και μου είπε δεν θα το πάρω γιατί σας έκοψαν τη σύνταξη και δεν έχετε να φάτε», «Σε ετήσια βάση μου έκοψαν 12.000 ευρώ το χρόνο», δήλωναν την προηγούμενη εβδομάδα οι συνταξιούχοι που πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Και ενώ μήνα με το μήνα χιλιάδες άνθρωποι βλέπουν τις συντάξεις τους να μειώνονται όλο και πιο πολύ, τα στοιχεία που παρουσίασε την Τετάρτη το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων καταδεικνύουν τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει 1,2 εκατ. συνταξιούχοι εξαιτίας των απανωτών περικοπών.
Συγκεκριμένα, το 45% των συνταξιούχων αναγκάζεται να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας καθώς λαμβάνει μηναία σύνταξη κάτω από 665 ευρώ. Τα στοιχεία του Δικτύου έρχονται μάλιστα να προστεθούν στις επισημάνσεις των επιστημονικών συνεργατών των συνδικάτων σύμφωνα με τις οποίες το 13,7% των συνταξιούχων ζει σε συνθήκες υλικής στέρησης.
Την ίδια ώρα κάτω των 700 ευρώ σύνταξη παίρνουν έξι στους δέκα συνταξιούχους σύμφωνα με τα στοιχεία του Δικτύου τα οποία παρουσιάζει η «Καθημερινή» ενώ ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το 52% των νοικοκυριών στη χώρα μας, λόγω της υψηλής ανεργίας, ζουν από τις συντάξεις των ηλικιωμένων μελών τους.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικτύου κ. Νίκο Χατζόπουλο το «ανελέητο κυνηγητό των συνταξιούχων συνεχίζεται. Η κυβέρνηση-όπως και οι προηγούμενες-μας φτωχοποιεί. Και δυστυχώς θα υπάρξει και συνέχεια, ο αυτόματος κόφτης έρχεται» ανέφερε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει πως κάθε χρόνο λόγω των μειώσεων όλο και μεγαλύτερος αριθμός συνταξιούχων θα πλησιάζει το όριο της φτώχειας.
Μόλις στις αρχές του Σεπτέμβρη συνταξιούχος που συμμετείχε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας έλεγε «Δεν τα βγάζουμε πέρα, δεν έχουμε να φάμε... Κάθε μήνα γίνονται περικοπές με την οποιαδήποτε δικαιολογία...».
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΑ 2,8 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ
Το σημερινό EuroWorking Group αναμένεται να ολοκληρωθεί χωρίς απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, αφού ανοιχτά παραμένουν τουλάχιστον 3 από τα 15 προαπαιτούμενα.
Τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν σχετίζονται με τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών, με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και με το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων.
Τα τρία προαπαιτούμενα μέτρα που εκκρεμούν και δεν περιλαμβάνονταν στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή, θα ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες, πριν από το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο.
Οι δανειστές επιθυμούν να έχει ξεκαθαριστεί η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων έως το τέλος Οκτωβρίου, αφού αν περάσει η συγκεκριμένη ημερομηνία, λήγει η προθεσμία για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ και αν υπάρξει καθυστέρηση θα χρειαστεί νέα απόφαση του Eurogroup.
Όσον αφορά την πορεία των τριών προαπαιτούμενων που εκκρεμούν:
H ανασύσταση των διοικήσεων των τραπεζών βρίσκεται στην τελική ευθεία, και μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα έχουν συμπληρωθεί όλα τα κενά.
Στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας προωθείται η μετατροπή του παρόχου αεροναυτιλίας σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, με σχέδιο νόμου που αναμένεται να έρθει άμεσα στη Βουλή.
Τέλος, αναφορικά με το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων οι θεσμοί δεν έχουν πεισθεί ότι οι αλλαγές που επήλθαν στο καθεστώς των ΑΠΕ αρκούν για να εξαλειφθεί το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού υπέρ ΑΠΕ ως το τέλος του 2017. Για αυτό τον λόγο έχουν προτείνει νέα μέτρα, όπως η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ ή νέο κούρεμα των εγγυημένων τιμών με βάση τις οποίες αμείβονται οι παραγωγοί πράσινης ενέργειας.
Εξίσου κρίσιμο θα είναι το επόμενο διάστημα πριν και κατά την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα, και για τη συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς οι δανειστές επιμένουν στο φιλόδοξο στόχο του 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά. Βέβαια αυτό παραπέμπεται στις αποφάσεις του Eurogroup, που δεν αναμένονται όμως ούτε στις 10 Οκτωβρίου, ίσως ούτε όμως και πριν τις γερμανικές εκλογές.
Τσακαλώτος: Συμφωνία για το χρέος το συντομότερο δυνατό
Την ανάγκη για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης στη Ευρώπη «πιο δίκαιο, πιο κοινωνικό και πιο συμμετοχικό» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο Λουξεμβούργο με θέμα την ανάκαμψη από την κρίση και την πραγματική οικονομία, σε μακροοικονομικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο.
«Ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη αλλά σε μια βιώσιμη ανάπτυξη» τόνισε ο Έλληνας υπουργός, προσθέτοντας πως για να γίνει αυτό πραγματικότητα πρέπει να υπάρξει πιο δίκαιη κατανομή των κερδών στους εργαζόμενους και στην περιφέρεια αλλά και να υπάρχει μεγαλύτερος δημοκρατικός έλεγχος των πολιτικών αποφάσεων.
Ο Ε. Τσακαλώτος ξεκίνησε την ομιλία του ασκώντας κριτική στον τρόπο λειτουργίας της ευρωζώνης, σημειώνοντας πως ακόμα και από τη χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ επωφελούνται κυρίως οι χώρες του Βορρά και όχι αυτές του Νότου που την έχουν περισσότερο ανάγκη. Με τον ίδιο τρόπο, ανέφερε, για να επιτευχθεί μια ισορροπημένη ανάκαμψη χρειάζονται επενδύσεις και μάλιστα επενδύσεις που θα κατευθύνονται κυρίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αυτή τη στιγμή δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τις εμπορικές τράπεζες. «Ο ρόλος της ΕΤΕπ σε αυτό είναι πρωταρχικής σημασίας» υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός, ενώ επικρότησε και την πρόσφατη πρόταση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για ενίσχυση του Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων.
Επιπλέον, ο Έλληνας υπουργός έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα πως η Ελλάδα για να γίνει πόλος έλξης επενδύσεων χρειάζεται μια συμφωνία για το χρέος το συντομότερο δυνατό. «Οι επενδυτές περιμένουν τις πολιτικές αποφάσεις. Αν αυτές έρθουν σε πέντε χρόνια θα επενδύσουν σε πέντε χρόνια» προειδοποίησε ο Ε. Τσακαλώτος, ενώ επισήμανε πως το επίπεδο των μισθών αποτελεί επίσης την κινητήριο δύναμη για την ανάπτυξη.
Αναφορικά με την στρατηγική της Ελλάδας στο δρόμο προς τη βιώσιμη ανάκαμψη σημείωσε πως καταβάλλονται προσπάθειες να αντιμετωπιστούν αδυναμίες δεκαετιών όπως είναι η οργάνωση και η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου, μέσω του νέου Ταμείου, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς. «Χρειάστηκε μια αριστερή κυβέρνηση για να εισπραχθεί ο ΦΠΑ στα τρία πιο πλούσια νησιά της Ελλάδας, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και τη Ρόδο» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Τον Έλληνα υπουργό υποδέχθηκε και προλόγισε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόγιερ ο οποίος τόνισε από την μεριά του την ανάγκη «ισορροπίας» μεταξύ της δημοσιονομικής προσαρμογής και της κοινωνικής διάστασης της ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας πως κατά την περίοδο της κρίσης «κανένας λαός δεν υπέφερε τόσο όσο οι Έλληνες».
Πηγή: www.iefimerida.gr