ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Η πολύχρονη κρίση συρρίκνωσε την περιουσία των Ελλήνων, σύμφωνα με έκθεση της γερμανικής εταιρείας Allianz.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, αναφέρει η έκθεση, η συνολική χρηματοπιστωτική περιουσία των Ελλήνων στο τέλος του 2015 ήταν σχεδόν 30% χαμηλότερη σε σχέση με το υψηλότερο επίπεδο πριν από την κρίση, ενώ στις άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης η θέση των νοικοκυριών ήταν καλύτερη το 2015 σε σχέση με το 2007.
«Η κρίση άφησε μεγάλα σημάδια στην Ελλάδα, όπου ενώ σχεδόν ο μισός πληθυσμός της ανήκε στη μεσαία περιουσιακή τάξη του ευρώ, όταν καθιερώθηκε το νόμισμα, σήμερα ανήκει μόνο το 20%», σημειώνει η έκθεση.
Η μέση καθαρή χρηματοπιστωτική περιουσία των Ελλήνων - που αντιστοιχεί στη διαφορά της περιουσίας (τραπεζικών καταθέσεων, αξιόγραφων και συμμετοχών σε ασφαλιστικά προγράμματα) από το χρέος τους - ανήλθε σε 11.231 ευρώ το 2015 και ήταν πολύ χαμηλότερη από τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης που περιλαμβάνονται στην έκθεση, με εξαίρεση τις χώρες της Βαλτικής (Λιθουανία, Εσθονία και Λετονία) και τη Σλοβακία.
Στην πρώτη θέση ήταν οι Ελβετοί με μέση καθαρή περιουσία 170.589 ευρώ και στη δεύτερη οι Αμερικανοί με 160.949 ευρώ, ενώ η διαφορά τους από τους τρίτους στη σειρά Βρετανούς είναι πολύ μεγάλη, καθώς η μέση περιουσία των τελευταίων ήταν 95.600 ευρώ. Οι Γερμανοί είναι στη 18η θέση με 47.681 ευρώ, κάτω από τους Ιταλούς (στη 15η θέση με 53.494 ευρώ) και τους Γάλλους (16οι με 53.425 ευρώ).
Τα ευρήματα της έκθεσης για το σύνολο της Ευρωζώνης δεν φαίνεται να επιβεβαιώνουν τους φόβους για διάβρωση της μεσαίας τάξης και τους σχετικούς κινδύνους κοινωνικού αποκλεισμού, αν και οι φόβοι αυτοί ασφαλώς είναι πραγματικοί στην περίπτωση της Ελλάδας, αναφέρεται στην έκθεση.
«Ταυτόχρονα, όμως, ο πλούτος φαίνεται να συγκεντρώνεται όλο και περισσότερο στα χέρια μίας μικρής πλούσιας ελίτ: Οι πολύ πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τον μέσο όρο. Αυτό αποτελεί επίσης μία μορφή αυξανόμενης ανισότητας. Αν και δεν καταλήγει σε μία πραγματική κοινωνική πόλωση, έχει τη δυναμική να ασκήσει πίεση στην κοινωνική συνοχή μακροχρόνια, εάν η πλειοψηφία του πληθυσμού πεισθεί ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι κάτι που ωφελεί λίγους, ενώ ο υπόλοιπος πληθυσμός παραμένει λιγότερο ή περισσότερο εκεί που ήταν», αναφέρει η έκθεση.
Πηγή: www.iefimerida.gr
ΤΕΤ Α ΤΕΤ ΤΣΙΠΡΑ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Με βάση το διεθνές δίκαιο ξ υπόθεση των 8 είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός - Η συμφωνία για το προσφυγικό εξαρτάται από τη σχέση Ελλάδας-Τουρκίας τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός
Το προσφυγικό ήταν ένα από τα κεντρικότερα ζητήματα της συνάντησης μεταξύ του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χθες το απόγευμα στην Νέα Υόρκη, και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές επαναβεβαιώθηκε η ανάγκη στήριξης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, έτσι ώστε να υποστηριχθεί η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε ότι η συμφωνία εξαρτάται και από την σχέση των δύο χωρών, ενώ απο ελληνικής πλευράς, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, «το καλωσορίζουμε».
Επίσης, επισημάνθηκε η προσπάθεια που καταβάλλει η Τουρκία στην μείωση των προσφυγικών ροών, καθώς πέρσι το καλοκαίρι είχαμε 5.000-7.000 αφίξεις ημερησίως και τώρα οι ροές έχουν μειωθεί στον αριθμό των 150 περίπου ανθρώπων ημερησίως.
«Ωστόσο οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν πάρα πολύ από όλες τις μεριές προκειμένου να υλοποιηθεί η συμφωνία σε όλες τις πλευρές της», ανέφεραν οι κυβερνητικές πηγές.
Η Ελλάδα, ακόμα, υποστηρίζει την Τουρκία στο ζήτημα της βίζας, υπό την προϋπόθεση - όπως εξάλλου και για κάθε ανάλογο θέμα - τήρησης των κριτηρίων που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ υποστηρίζει και την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν όσα προβλέπονται από τον σχετικό οδικό χάρτη.
Επιπλέον η Ελλάδα υποστηρίζει την παροχή βοήθειας στην Τουρκία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού στο έδαφός της.
Στην συζήτησή τους, οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν ότι στην παρούσα φάση είναι εξαιρετικά χρήσιμο όλα τα θέματα που υπάρχουν να λύνονται μέσω διαλόγου και συνεννόησης.
Τσίπρας για πραξικόπημα: Χαίρομαι που σας βλέπω καλά
Στην αρχή της συζήτησης ήταν το θέμα του πραξικοπήματος, όπου ο πρωθυπουργός είπε στον πρόεδρο της Τουρκίας, «χαίρομαι που σας βλέπω και σας βλέπω καλά, ήταν μια δύσκολη περιπέτεια για την Τουρκία, εμείς από την πρώτη στιγμή πήραμε ξεκάθαρη θέση, εκφράσαμε την αλληλεγγύη της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού στον τούρκικο λαό και στην νόμιμη εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας. Η δημοκρατία και η σταθερότητα είναι εξαιρετικά σημαντικές».
Ο κ. Ερντογάν έθεσε το θέμα των οκτώ στρατιωτικών που έχουν ζητήσει άσυλο, με τον κ. Τσίπρα να αναφέρει πως η Ελλάδα είχε ξεκαθαρίσει εξαρχής πως το ζήτημα αυτό αντιμετωπίζεται με βάση όσων προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο, έτσι ώστε η έκβαση της υπόθεσης να είναι βέβαιη και σύμφωνη με όσα ισχύουν για τα ζητήματα ασύλου και να μην είναι προσβλητέα.
Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, αυτή είναι μια σταθερή ελληνική θέση: Δεν μπορεί αυτά τα πράγματα να γίνονται γρήγορα.
Επίσης, ο κ. Τσίπρας, είπε χωρίς να αναφέρεται στους οκτώ, ότι γενικώς οι εμπλεκόμενοι σε πραξικοπήματα δεν είναι καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα. Ο κ. Ερντογάν δεν επανέφερε στην συζήτηση το θέμα αυτό.
Χωρίς να τεθεί θέμα εγγυήσεων η συζήτηση για το Κυπριακό
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό στη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Τσίπρας έθεσε το θέμα της ασφάλειας, λέγοντας ότι το ζητούμενο είναι να διαμορφωθεί μια λύση η οποία, σύμφωνα με τις πάγιες θέσεις που έχει διατυπώσει η Ελλάδα και τις οποίες επανέλαβε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο της Τουρκίας, θα εξετάζει το ζήτημα της ασφάλειας όλων των Κυπρίων, όμως, με πάγια θέση την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί.
Στο τμήμα της συζήτησης που αφορούσε στο Κυπριακό δεν συζητήθηκε το θέμα των εγγυήσεων.
Η ελληνική πλευρά επισημαίνει ότι το Κυπριακό είναι μια διαδικασία που σημειώνει πρόοδο, αλλά υπάρχουν ακόμα σημαντικά ανοιχτά ζητήματα στο πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ των δύο κοινοτήτων.
Όπως ανέφεραν οι πηγές της κυβέρνησης, ο κ. Ερντογάν δεν απάντησε στα ζητήματα που αφορούν στο Κυπριακό, προσθέτοντας ότι η γενικότερη απάντησή του ήταν να συνεχίσουμε με συνεργασία και στενότερες συνομιλίες ώστε να αντιμετωπίσουμε όλα τα ανοιχτά θέματα.
Η αποτίμηση της ελληνικής πλευράς
Αποτιμώντας καταρχήν το κλίμα που επικράτησε στην συζήτηση, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι αυτό συνοψίζεται στο ότι τα πράγματα λύνονται και διευθετούνται πάντοτε στην βάση του διαλόγου και της συζήτησης, και αυτό είναι θετικό, είναι ένα μήνυμα που μπορεί να βοηθήσει στην κατάσταση σε όλα τα προβλήματα.
Τονίζουν, σε κάθε περίπτωση, ότι η σημερινή συζήτηση Τσίπρα-Ερντογάν δεν ήταν διαπραγματεύσεις, σημείωσαν πως καμία πλευρά δεν θεωρεί ότι δεν υπάρχουν ζητήματα, αλλά προτάσσουν τον διάλογο, ενώ ανέφεραν πως ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε πει ότι από την πρώτη στιγμή που έγινε πρωθυπουργός θεώρησε ότι οτιδήποτε έχουμε να κουβεντιάσουμε πρέπει να το λύνουμε με διάλογο και με καλό κλίμα.
Οι κ.κ. Τσίπρας και Ερντογάν συζήτησαν επίσης την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών στην βάση που έχει τεθεί στην Σμύρνη, δηλαδή την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς με έμφαση στην σιδηροδρομική σύνδεση Κωνσταντινούπολης-Θεσσαλονίκης , και την ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης-Θεσσαλονίκης.
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εξαιρετικά δυσάρεστη για την κυβέρνηση είναι η αποτύπωση των αισθημάτων των ψηφοφόρων, ακριβώς έναν χρόνο από τις εκλογές του 2015 που οδήγησαν πανηγυρικά ξανά στο Μαξίμου τον Αλέξη Τσίπρα,παρά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου.
Η νέα δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρία Μarc και ολοκληρώθηκε μόλις σήμερα Τετάρτη δείχνει ότι σε επίπεδο κοινωνίας κυριαρχεί το αίσθημα της ανησυχίας, της απογοήτευσης και της οργής.Οι πολίτες έχουν απωλέσει ακόμη και την προσδοκία...ελπίδας ενώ οκτώ στους δέκα πολίτες ανησυχούν ότι τα χειρότερα έρχονται.
Το χειρότερο για την κυβέρνηση είναι ότι ένα συντριπτικό ποσοστό (66%) των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ συμμερίζονται τα αισθήματα απογοήτευσης, θυμού και οργής.
Βαρύ πλήγμα στο Μαξίμου το θέμα των καναλιών
Βαρύτατο είναι και και το πλήγμα που έχει δεχθεί η εικόνα του Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργού και από την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών και όσα ξετυλίγονται γύρω απ 'αυτές.
Η διαδικασία που επελέγη από το Μαξίμου για την διανομή των νέων τηλεοπτικών αδειών , οι αποκαλύψεις για τον υποψήφιο καναλάρχη Χρήστο Καλογρίτσα, τα επίμαχα δάνεια και τις σχέσεις του με τον ΣΥΡΙΖΑ, εδραιώνουν την άποψη στη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών (74,6% ) ότι πίσω κρύβονταν πολιτικές σκοπιμότητες.
Δεν δείχνει δυναμική διείσδυσης η ΝΔ
Προβληματική δείχνει την ίδια ώρα και η διείσδυση της Ν.Δ στους ψηφοφόρους πέραν της δεξαμενής της, παρά τη ραγδαία φθορά που έχει υποστεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται να κερδίζει πλέον κατά κράτος ως προς την «εικόνα» του ,τον Αλέξη Τσίπρα αλλά η ΝΔ δεν μπορεί να βρει επαρκή «δίοδο» επικοινωνίας με την κοινωνία.
Ο Μητσοτάκης έχει καλύτερο σχέδιο από τον Τσίπρα λέει το 33,7% έναντι του 15,2% - με νικητή τον κανένα- αλλά η ΝΔ δεν πείθει ότι αν ήταν σήμερα στην κυβέρνηση θα τα έκανε καλύτερα.
Ο πρόεδρος της ΝΔ θα πρέπει να ανατρέψει την σχεδόν «ισοπαλία». ανάμεσα στο 34,6% των πολιτών που θεωρεί ότι «τα πράγματα θα ήταν καλύτερα» και στο 34,3% που θεωρεί ότι « τα πράγματα θα ήταν χειρότερα» αν κυβερνούσε η ΝΔ.
Και να μπορέσει να απαντήσει στο αμάχητο προς το παρόν αντεπιχείρημα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ όταν δέχονται κριτική « και εσείς κάνατε τα ίδια για 30 χρόνια».
Η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών και κυρίως οι αποκαλύψεις για τον άξονα ΣΥΡΙΖΑ - Καλογρίτσας - Attica Bank θεωρούν στη ΝΔ ότι είναι το πεδίο στο οποίο μπορούν να πλήξουν ανεπανόρθωτα το ηθικό πλεονέκτημα που εξακολουθεί να διεκδικεί το Μαξίμου και η κυβέρνηση.
Ξανά μάχες στα μαρμαρένια αλώνια της διαπλοκής
Οσο η φθορά της κυβέρνησης γίνεται πιο προφανής και όσο η αξιωματική αντιπολίτευση δεν την καρπώνεται αρκούντως εντυπωσιακά οι πολιτικές μάχες προβλέπονται σκληρές.
Ηδη το Μαξίμου πέρασε στην αντεπίθεση για την υπόθεση της τράπεζας Αττικής.
«Θα βρει κάτι να πει ο κ. Μητσοτάκης για τα θαλασσοδάνεια που έχει πάρει το κόμμα του από την Τράπεζα Αττικής;»ανέφεραν κυβερνητικές πηγές κατηγορώντας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι έχουν φεσώσει με 13 εκατ. ευρώ την Τράπεζα Αττικής, για την οποία σήμερα υποτίθεται ότι κόπτονται».
ΝΔ: Η κυβέρνηση αναζητά αντιπερισπασμό
Η ΝΔ στην απάντησή της αποφεύγει να απαντήσει αν έχει λάβει όντως δάνειο κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αναζητά αντιπερισπασμό και επικαλείται την απαγόρευση που επέβαλε ο Μητσοτάκης στο καταστατικό της για λήψη νέων δανείων.
«Η κυβέρνηση αναζητά αντιπερισπασμό για να ξεφύγει από το προκλητικό λάθος του πρωθυπουργού που μίλησε για ”προσωρινούς υπερθεματιστές“ και επιχειρεί να καλύψει με αυτόν τον τρόπο τις τεράστιες ευθύνες της Επιτροπής και του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης κ. Κρέτσου, που δεν έλεγξαν ουσιαστικά τα πόθεν έσχες των υποψήφιων καναλαρχών» αναφέρεται στην ανακοίνωση . Θυμίζει πως η ΝΔ ψήφισε την Εξεταστική για τα δάνεια στα κόμματα καικαρφώνει Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ πως επιλέγουν να έχουν offshore εταιρεία – μέτοχο στην κομματική εφημερίδα τους, την ”Αυγή“.
«Γι' αυτό τέλος στους συμψηφισμούς. Ανήκουν στο χθες, όπως και ο κ. Τσίπρας» καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.
ΠΑΣΟΚ: Πείτε στον κ. Σπίρτζη να σας ενημερώσει καλύτερα
Δηκτικό ήταν το σχόλιο από το ΠΑΣΟΚ που συστήνει στην κ.Γεροβασίλη να ενημερωθεί από τον κ. Σπίρτζη για το θέμα της Attica Bank
To Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ έκανε το ακόλουθο σχόλιο:
Κυρία Γεροβασίλη πείτε στον κ. Σπίρτζη να σας ενημερώνει καλύτερα πριν τα non paper. Γιατί φαίνεται, ότι δεν σας είπε τίποτα για τα δάνεια 78 εκατομμυρίων € της τράπεζας Αττικής, στους 20 μήνες του ΣYPIZA στον κ. Kαλογρίτσα. Αλλά εσείς γνωρίζετε ότι η ΣYPIZA bank χρηματοδότησε το ΣΥΡΙΖΑ εργολάβο, για να φτιάξει το ΣYPIZA channel.
YΓ: Mε την ευκαιρία, δεν ρωτάτε τον κ. Σπίρτζη, ποιοι σημερινοί Υπουργοί είχαν επαγγελματικές σχέσεις με την τράπεζα Αττικής;
ΠΗΓΗ ΤΗΕ ΤΟC
ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής με ευρεία πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την κύρωση της σύμβασης παραχώρησης του Ελληνικού στην εταιρία «Lamda Development».
Τη σύμβαση υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες και Ένωση Κεντρώων, ενώ την καταψήφισαν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.
Στη συζήτηση, η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς ονομαστική ψηφοφορία, καθώς η συντρηπτική πλειοψηφία των κομμάτων συμφωνεί με τη σύμβαση (εκτός ΚΚΕ και ΧΑ), κυριάρχησε η καχυποψία και οι αιχμές για τη συνολική στάση των κομμάτων. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, κατηγόρησαν ανοιχτά τον ΣΥΡΙΖΑ πως ήταν το κόμμα που όντας αξιωματική αντιπολίτευση πολέμησε λυσαλέα την επένδυση, όταν όμως πέρασε στη κυβέρνηση την έφερε κανονικά στη Βουλή.
Επισημαίνεται ότι η κύρωση της σύμβασης ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.
«Προχωράμε σήμερα στην κύρωση μιας μεγάλης επένδυσης για τη χώρα που υπέγραψε η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βουλευτής της ΝΔ, Νότης Μηταράκης. Ωστόσο, ο βουλευτής της ΝΔ εκφράζει τις επιφυλάξεις του για το αν θα μπορέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να ανταποκριθεί σε αυτή τη μεγάλη, όπως τη χαρακτηρίζει, πρόκληση.
«Ο λαϊκισμός νικήθηκε» αναφέρει ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος ζητά από τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αυτοκριτική για τα πολιτικά και γραφειοκρατικά εμπόδια που έβαζε τόσα χρόνια.
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος από το Ποτάμι, Γιώργος Αμυράς, τονίζει στο Πρακτορείο: «Το Ελληνικό είναι ο καθρέφτης της διαχρονικής ανικανότητας των πολιτικών δυνάμεων της χώρας». Υπογραμμίζει ότι το Ποτάμι θα παρακολουθεί την επένδυση ώστε να μην αφεθεί ανεξέλεγκτος ο επιχειρηματίας, αλλά και να μην προκληθούν καθυστερήσεις στο έργο.
Aδωνις: Εξευτελίζετε την Αριστερά, είστε για τρολάρισμα
Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή υπενθυμίζοντας τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ στα χρόνια της αντιπολίτευσης για το Ελληνικό, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά: «Είστε ό,τι πρέπει για τρολάρισμα. Σήμερα εξευτελιζόμενοι στέλνετε την Αριστερά στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Η ανοησία της αριστερής ιδεοληψίας κράτησε την Ελλάδα χρόνια πίσω».
Ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι ο κ. Τσίπρας εξευτελίζει την Αριστερά, αλλά αυτό είναι το μεγαλύτερο δώρο για τη χώρα, επαναλαμβάνοντας ότι σήμερα τελειώνει η Αριστερά. «Έρχεται η "πρώτη φορά Αριστερά" και δίνει τα αεροδρόμια. Όταν τα έδινε ο Σαμαράς ήταν προδότης. Τώρα είναι αναπτυξιακό έργο. Όταν έδωσε ο Καραμανλής την COSCO, κλείνατε τους δρόμους. Όταν ο Σουφλιάς επί Καραμανλή μίλησε για αξιοποίηση του Ελληνικού ανεβαίνατε στα έδρανα. Καλώ όποιον ενδιαφερόμενο να πάρει τα πρακτικά της Βουλής και να πάει να τα δείξει στους μαλλιάδες στα πανεπιστήμια, να τους δείξει τι κάνει η "πρώτη φορά Αριστερά". Τα πανεπιστήμια είναι γεμάτα Μπαλτάδες. Θα πάρω τα πρακτικά και θα τα δείξω στους φοιτητές, να δουν ότι άλλα λέει ο Μπαλτάς ως καθηγητής και άλλα κάνει ως υπουργός. Για τα επόμενα πενήντα χρόνια θα ντρέπεται φοιτητής να δηλώσει αριστερός».
Νότης Μηταράκης (βουλευτής ΝΔ): Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στη μεγάλη πρόκληση
«Προχωράμε σήμερα στην κύρωση μιας μεγάλης επένδυσης για την χώρα. Μιας επένδυσης που υπέγραψε η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014», ανέφερε ο Νότης Μηταράκης. Και συνέχισε: «Φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ τότε δήλωνε αντίθετος με την προσπάθεια αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου. Και με κάθε ευκαιρία διαβεβαίωνε ότι θα ακυρώσει τις σχετικές διαδικασίες. Οι δεσμεύσεις αυτές φυσικά ξεχάστηκαν. Αυτό είναι θετικό για τη χώρα.
Όμως το κόστος στην πραγματική οικονομία από την πολιτική και τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ όλοι το γνωρίζουμε και το βιώνουμε. Το ΙΟΒΕ εκτίμησε ότι από την διετή καθυστέρηση στο έργο, το ελληνικό δημόσιο χάνει περίπου € 1 δισ. Και φυσικά η σύμβαση δεν βελτιώθηκε όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι τώρα, αν η κυβέρνηση θα βρει το πολιτικό σθένος για να υλοποιήσει την επένδυση. Εάν θα μπορέσει να σηκώσει αυτό το μεγάλο διοικητικό βάρος και να προωθήσει όλες τις απαιτούμενες διοικητικές πράξεις. Την έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων, την έκδοση των αδειών, τη σύσταση του Γραφείου ελληνικού, την παράδοση του χώρου κ.ο.κ.
Προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να ανταποκριθεί σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση. Πιστεύω ότι η υλοποίηση αυτής της μεγάλης επένδυσης που θα αλλάξει όχι μόνο την Αττική αλλά και την εικόνα ολόκληρης της Ελλάδας θα πέσει ξανά στις πλάτες της Νέας Δημοκρατίας».
Ανδρέας Λοβέρδος Ανδρέας (βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράταξης): Τελικά, ο λαϊκισμός νικήθηκε
«Επιτέλους ήλθε στη Βουλή για κύρωση η σύμβαση για το Ελληνικό. Έργο ζωής και μακράς πνοής. Λίγη αυτοκριτική από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για τα εμπόδια που έβαζε τόσα χρόνια και για τις καθυστερήσεις που δημιουργούσε, δεν θα έβλαπτε. Τα παλαίψαμε εδώ και χρόνια, υπερπηδήσαμε γραφειοκρατικά και πολιτικά εμπόδια και τελικά ο λαϊκισμός νικήθηκε. Θα γίνει το μεγαλύτερη επενδυτικό πρόγραμμα όλης της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια στο Ελληνικό».
Γιώργος Αμυράς (Ποτάμι - Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος): Το ακριβότερο οικόπεδο της Ευρώπης έχει καταντήσει «χωματερή»
«Το Ελληνικό είναι ο καθρέφτης της διαχρονικής ανικανότητας των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Επί 15 χρόνια κάθε κυβέρνηση και υπουργός είχε και από ένα άλλο πλάνο με αποτέλεσμα το ακριβότερο οικόπεδο της Ευρώπης, έκτασης 6 χιλιάδων στρεμμάτων, να έχει καταντήσει μία παραδοσιακή ελληνική «χωματερή». Τώρα είναι η ευκαιρία για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να ενηλικιωθεί πολιτικά, να καταπιεί τις δακρύβρεχτες δηλώσεις «το Ελληνικό δεν πωλείται» και με την βοήθεια όλων των πολιτικών δυνάμεων να δώσει σήμα στον κόσμο ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα φιλική για επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας και ιδιωτικοποιήσεις. Το Ποτάμι θα παρακολουθεί την πορεία της επένδυσης ώστε ούτε να αφεθεί ανεξέλεγκτος ο επενδυτής, ούτε, όμως, και να προκληθούν καθυστερήσεις και ζημιές για την εθνική οικονομία από τα πισωγυρίσματα και τα ζιζάνια της πολιτικής ανωριμότητας και διγλωσσίας της κυβέρνησης».
Πηγή: www.iefimerida.gr
Η πολύχρονη κρίση συρρίκνωσε την περιουσία των Ελλήνων, σύμφωνα με έκθεση της γερμανικής εταιρείας Allianz.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, αναφέρει η έκθεση, η συνολική χρηματοπιστωτική περιουσία των Ελλήνων στο τέλος του 2015 ήταν σχεδόν 30% χαμηλότερη σε σχέση με το υψηλότερο επίπεδο πριν από την κρίση, ενώ στις άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης η θέση των νοικοκυριών ήταν καλύτερη το 2015 σε σχέση με το 2007.
«Η κρίση άφησε μεγάλα σημάδια στην Ελλάδα, όπου ενώ σχεδόν ο μισός πληθυσμός της ανήκε στη μεσαία περιουσιακή τάξη του ευρώ, όταν καθιερώθηκε το νόμισμα, σήμερα ανήκει μόνο το 20%», σημειώνει η έκθεση.
Η μέση καθαρή χρηματοπιστωτική περιουσία των Ελλήνων - που αντιστοιχεί στη διαφορά της περιουσίας (τραπεζικών καταθέσεων, αξιόγραφων και συμμετοχών σε ασφαλιστικά προγράμματα) από το χρέος τους - ανήλθε σε 11.231 ευρώ το 2015 και ήταν πολύ χαμηλότερη από τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης που περιλαμβάνονται στην έκθεση, με εξαίρεση τις χώρες της Βαλτικής (Λιθουανία, Εσθονία και Λετονία) και τη Σλοβακία.
Στην πρώτη θέση ήταν οι Ελβετοί με μέση καθαρή περιουσία 170.589 ευρώ και στη δεύτερη οι Αμερικανοί με 160.949 ευρώ, ενώ η διαφορά τους από τους τρίτους στη σειρά Βρετανούς είναι πολύ μεγάλη, καθώς η μέση περιουσία των τελευταίων ήταν 95.600 ευρώ. Οι Γερμανοί είναι στη 18η θέση με 47.681 ευρώ, κάτω από τους Ιταλούς (στη 15η θέση με 53.494 ευρώ) και τους Γάλλους (16οι με 53.425 ευρώ).
Τα ευρήματα της έκθεσης για το σύνολο της Ευρωζώνης δεν φαίνεται να επιβεβαιώνουν τους φόβους για διάβρωση της μεσαίας τάξης και τους σχετικούς κινδύνους κοινωνικού αποκλεισμού, αν και οι φόβοι αυτοί ασφαλώς είναι πραγματικοί στην περίπτωση της Ελλάδας, αναφέρεται στην έκθεση.
«Ταυτόχρονα, όμως, ο πλούτος φαίνεται να συγκεντρώνεται όλο και περισσότερο στα χέρια μίας μικρής πλούσιας ελίτ: Οι πολύ πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τον μέσο όρο. Αυτό αποτελεί επίσης μία μορφή αυξανόμενης ανισότητας. Αν και δεν καταλήγει σε μία πραγματική κοινωνική πόλωση, έχει τη δυναμική να ασκήσει πίεση στην κοινωνική συνοχή μακροχρόνια, εάν η πλειοψηφία του πληθυσμού πεισθεί ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι κάτι που ωφελεί λίγους, ενώ ο υπόλοιπος πληθυσμός παραμένει λιγότερο ή περισσότερο εκεί που ήταν», αναφέρει η έκθεση.
Πηγή: www.iefimerida.gr
ΤΕΤ Α ΤΕΤ ΤΣΙΠΡΑ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Με βάση το διεθνές δίκαιο ξ υπόθεση των 8 είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός - Η συμφωνία για το προσφυγικό εξαρτάται από τη σχέση Ελλάδας-Τουρκίας τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός
Το προσφυγικό ήταν ένα από τα κεντρικότερα ζητήματα της συνάντησης μεταξύ του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χθες το απόγευμα στην Νέα Υόρκη, και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές επαναβεβαιώθηκε η ανάγκη στήριξης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, έτσι ώστε να υποστηριχθεί η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε ότι η συμφωνία εξαρτάται και από την σχέση των δύο χωρών, ενώ απο ελληνικής πλευράς, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, «το καλωσορίζουμε».
Επίσης, επισημάνθηκε η προσπάθεια που καταβάλλει η Τουρκία στην μείωση των προσφυγικών ροών, καθώς πέρσι το καλοκαίρι είχαμε 5.000-7.000 αφίξεις ημερησίως και τώρα οι ροές έχουν μειωθεί στον αριθμό των 150 περίπου ανθρώπων ημερησίως.
«Ωστόσο οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν πάρα πολύ από όλες τις μεριές προκειμένου να υλοποιηθεί η συμφωνία σε όλες τις πλευρές της», ανέφεραν οι κυβερνητικές πηγές.
Η Ελλάδα, ακόμα, υποστηρίζει την Τουρκία στο ζήτημα της βίζας, υπό την προϋπόθεση - όπως εξάλλου και για κάθε ανάλογο θέμα - τήρησης των κριτηρίων που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ υποστηρίζει και την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν όσα προβλέπονται από τον σχετικό οδικό χάρτη.
Επιπλέον η Ελλάδα υποστηρίζει την παροχή βοήθειας στην Τουρκία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού στο έδαφός της.
Στην συζήτησή τους, οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν ότι στην παρούσα φάση είναι εξαιρετικά χρήσιμο όλα τα θέματα που υπάρχουν να λύνονται μέσω διαλόγου και συνεννόησης.
Τσίπρας για πραξικόπημα: Χαίρομαι που σας βλέπω καλά
Στην αρχή της συζήτησης ήταν το θέμα του πραξικοπήματος, όπου ο πρωθυπουργός είπε στον πρόεδρο της Τουρκίας, «χαίρομαι που σας βλέπω και σας βλέπω καλά, ήταν μια δύσκολη περιπέτεια για την Τουρκία, εμείς από την πρώτη στιγμή πήραμε ξεκάθαρη θέση, εκφράσαμε την αλληλεγγύη της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού στον τούρκικο λαό και στην νόμιμη εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας. Η δημοκρατία και η σταθερότητα είναι εξαιρετικά σημαντικές».
Ο κ. Ερντογάν έθεσε το θέμα των οκτώ στρατιωτικών που έχουν ζητήσει άσυλο, με τον κ. Τσίπρα να αναφέρει πως η Ελλάδα είχε ξεκαθαρίσει εξαρχής πως το ζήτημα αυτό αντιμετωπίζεται με βάση όσων προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο, έτσι ώστε η έκβαση της υπόθεσης να είναι βέβαιη και σύμφωνη με όσα ισχύουν για τα ζητήματα ασύλου και να μην είναι προσβλητέα.
Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, αυτή είναι μια σταθερή ελληνική θέση: Δεν μπορεί αυτά τα πράγματα να γίνονται γρήγορα.
Επίσης, ο κ. Τσίπρας, είπε χωρίς να αναφέρεται στους οκτώ, ότι γενικώς οι εμπλεκόμενοι σε πραξικοπήματα δεν είναι καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα. Ο κ. Ερντογάν δεν επανέφερε στην συζήτηση το θέμα αυτό.
Χωρίς να τεθεί θέμα εγγυήσεων η συζήτηση για το Κυπριακό
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό στη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Τσίπρας έθεσε το θέμα της ασφάλειας, λέγοντας ότι το ζητούμενο είναι να διαμορφωθεί μια λύση η οποία, σύμφωνα με τις πάγιες θέσεις που έχει διατυπώσει η Ελλάδα και τις οποίες επανέλαβε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο της Τουρκίας, θα εξετάζει το ζήτημα της ασφάλειας όλων των Κυπρίων, όμως, με πάγια θέση την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί.
Στο τμήμα της συζήτησης που αφορούσε στο Κυπριακό δεν συζητήθηκε το θέμα των εγγυήσεων.
Η ελληνική πλευρά επισημαίνει ότι το Κυπριακό είναι μια διαδικασία που σημειώνει πρόοδο, αλλά υπάρχουν ακόμα σημαντικά ανοιχτά ζητήματα στο πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ των δύο κοινοτήτων.
Όπως ανέφεραν οι πηγές της κυβέρνησης, ο κ. Ερντογάν δεν απάντησε στα ζητήματα που αφορούν στο Κυπριακό, προσθέτοντας ότι η γενικότερη απάντησή του ήταν να συνεχίσουμε με συνεργασία και στενότερες συνομιλίες ώστε να αντιμετωπίσουμε όλα τα ανοιχτά θέματα.
Η αποτίμηση της ελληνικής πλευράς
Αποτιμώντας καταρχήν το κλίμα που επικράτησε στην συζήτηση, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι αυτό συνοψίζεται στο ότι τα πράγματα λύνονται και διευθετούνται πάντοτε στην βάση του διαλόγου και της συζήτησης, και αυτό είναι θετικό, είναι ένα μήνυμα που μπορεί να βοηθήσει στην κατάσταση σε όλα τα προβλήματα.
Τονίζουν, σε κάθε περίπτωση, ότι η σημερινή συζήτηση Τσίπρα-Ερντογάν δεν ήταν διαπραγματεύσεις, σημείωσαν πως καμία πλευρά δεν θεωρεί ότι δεν υπάρχουν ζητήματα, αλλά προτάσσουν τον διάλογο, ενώ ανέφεραν πως ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε πει ότι από την πρώτη στιγμή που έγινε πρωθυπουργός θεώρησε ότι οτιδήποτε έχουμε να κουβεντιάσουμε πρέπει να το λύνουμε με διάλογο και με καλό κλίμα.
Οι κ.κ. Τσίπρας και Ερντογάν συζήτησαν επίσης την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών στην βάση που έχει τεθεί στην Σμύρνη, δηλαδή την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς με έμφαση στην σιδηροδρομική σύνδεση Κωνσταντινούπολης-Θεσσαλονίκης
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εξαιρετικά δυσάρεστη για την κυβέρνηση είναι η αποτύπωση των αισθημάτων των ψηφοφόρων, ακριβώς έναν χρόνο από τις εκλογές του 2015 που οδήγησαν πανηγυρικά ξανά στο Μαξίμου τον Αλέξη Τσίπρα,παρά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου.
Η νέα δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρία Μarc και ολοκληρώθηκε μόλις σήμερα Τετάρτη δείχνει ότι σε επίπεδο κοινωνίας κυριαρχεί το αίσθημα της ανησυχίας, της απογοήτευσης και της οργής.Οι πολίτες έχουν απωλέσει ακόμη και την προσδοκία...ελπίδας ενώ οκτώ στους δέκα πολίτες ανησυχούν ότι τα χειρότερα έρχονται.
Το χειρότερο για την κυβέρνηση είναι ότι ένα συντριπτικό ποσοστό (66%) των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ συμμερίζονται τα αισθήματα απογοήτευσης, θυμού και οργής.
Βαρύ πλήγμα στο Μαξίμου το θέμα των καναλιών
Βαρύτατο είναι και και το πλήγμα που έχει δεχθεί η εικόνα του Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργού και από την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών και όσα ξετυλίγονται γύρω απ 'αυτές.
Η διαδικασία που επελέγη από το Μαξίμου για την διανομή των νέων τηλεοπτικών αδειών , οι αποκαλύψεις για τον υποψήφιο καναλάρχη Χρήστο Καλογρίτσα, τα επίμαχα δάνεια και τις σχέσεις του με τον ΣΥΡΙΖΑ, εδραιώνουν την άποψη στη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών (74,6% ) ότι πίσω κρύβονταν πολιτικές σκοπιμότητες.
Δεν δείχνει δυναμική διείσδυσης η ΝΔ
Προβληματική δείχνει την ίδια ώρα και η διείσδυση της Ν.Δ στους ψηφοφόρους πέραν της δεξαμενής της, παρά τη ραγδαία φθορά που έχει υποστεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται να κερδίζει πλέον κατά κράτος ως προς την «εικόνα» του ,τον Αλέξη Τσίπρα αλλά η ΝΔ δεν μπορεί να βρει επαρκή «δίοδο» επικοινωνίας με την κοινωνία.
Ο Μητσοτάκης έχει καλύτερο σχέδιο από τον Τσίπρα λέει το 33,7% έναντι του 15,2% - με νικητή τον κανένα- αλλά η ΝΔ δεν πείθει ότι αν ήταν σήμερα στην κυβέρνηση θα τα έκανε καλύτερα.
Ο πρόεδρος της ΝΔ θα πρέπει να ανατρέψει την σχεδόν «ισοπαλία». ανάμεσα στο 34,6% των πολιτών που θεωρεί ότι «τα πράγματα θα ήταν καλύτερα» και στο 34,3% που θεωρεί ότι « τα πράγματα θα ήταν χειρότερα» αν κυβερνούσε η ΝΔ.
Και να μπορέσει να απαντήσει στο αμάχητο προς το παρόν αντεπιχείρημα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ όταν δέχονται κριτική « και εσείς κάνατε τα ίδια για 30 χρόνια».
Η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών και κυρίως οι αποκαλύψεις για τον άξονα ΣΥΡΙΖΑ - Καλογρίτσας - Attica Bank θεωρούν στη ΝΔ ότι είναι το πεδίο στο οποίο μπορούν να πλήξουν ανεπανόρθωτα το ηθικό πλεονέκτημα που εξακολουθεί να διεκδικεί το Μαξίμου και η κυβέρνηση.
Ξανά μάχες στα μαρμαρένια αλώνια της διαπλοκής
Οσο η φθορά της κυβέρνησης γίνεται πιο προφανής και όσο η αξιωματική αντιπολίτευση δεν την καρπώνεται αρκούντως εντυπωσιακά οι πολιτικές μάχες προβλέπονται σκληρές.
Ηδη το Μαξίμου πέρασε στην αντεπίθεση για την υπόθεση της τράπεζας Αττικής.
«Θα βρει κάτι να πει ο κ. Μητσοτάκης για τα θαλασσοδάνεια που έχει πάρει το κόμμα του από την Τράπεζα Αττικής;»ανέφεραν κυβερνητικές πηγές κατηγορώντας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι έχουν φεσώσει με 13 εκατ. ευρώ την Τράπεζα Αττικής, για την οποία σήμερα υποτίθεται ότι κόπτονται».
ΝΔ: Η κυβέρνηση αναζητά αντιπερισπασμό
Η ΝΔ στην απάντησή της αποφεύγει να απαντήσει αν έχει λάβει όντως δάνειο κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αναζητά αντιπερισπασμό και επικαλείται την απαγόρευση που επέβαλε ο Μητσοτάκης στο καταστατικό της για λήψη νέων δανείων.
«Η κυβέρνηση αναζητά αντιπερισπασμό για να ξεφύγει από το προκλητικό λάθος του πρωθυπουργού που μίλησε για ”προσωρινούς υπερθεματιστές“ και επιχειρεί να καλύψει με αυτόν τον τρόπο τις τεράστιες ευθύνες της Επιτροπής και του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης κ. Κρέτσου, που δεν έλεγξαν ουσιαστικά τα πόθεν έσχες των υποψήφιων καναλαρχών» αναφέρεται στην ανακοίνωση . Θυμίζει πως η ΝΔ ψήφισε την Εξεταστική για τα δάνεια στα κόμματα καικαρφώνει Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ πως επιλέγουν να έχουν offshore εταιρεία – μέτοχο στην κομματική εφημερίδα τους, την ”Αυγή“.
«Γι' αυτό τέλος στους συμψηφισμούς. Ανήκουν στο χθες, όπως και ο κ. Τσίπρας» καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.
ΠΑΣΟΚ: Πείτε στον κ. Σπίρτζη να σας ενημερώσει καλύτερα
Δηκτικό ήταν το σχόλιο από το ΠΑΣΟΚ που συστήνει στην κ.Γεροβασίλη να ενημερωθεί από τον κ. Σπίρτζη για το θέμα της Attica Bank
To Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ έκανε το ακόλουθο σχόλιο:
Κυρία Γεροβασίλη πείτε στον κ. Σπίρτζη να σας ενημερώνει καλύτερα πριν τα non paper. Γιατί φαίνεται, ότι δεν σας είπε τίποτα για τα δάνεια 78 εκατομμυρίων € της τράπεζας Αττικής, στους 20 μήνες του ΣYPIZA στον κ. Kαλογρίτσα. Αλλά εσείς γνωρίζετε ότι η ΣYPIZA bank χρηματοδότησε το ΣΥΡΙΖΑ εργολάβο, για να φτιάξει το ΣYPIZA channel.
YΓ: Mε την ευκαιρία, δεν ρωτάτε τον κ. Σπίρτζη, ποιοι σημερινοί Υπουργοί είχαν επαγγελματικές σχέσεις με την τράπεζα Αττικής;
ΠΗΓΗ ΤΗΕ ΤΟC
ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής με ευρεία πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την κύρωση της σύμβασης παραχώρησης του Ελληνικού στην εταιρία «Lamda Development».
Τη σύμβαση υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες και Ένωση Κεντρώων, ενώ την καταψήφισαν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.
Στη συζήτηση, η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς ονομαστική ψηφοφορία, καθώς η συντρηπτική πλειοψηφία των κομμάτων συμφωνεί με τη σύμβαση (εκτός ΚΚΕ και ΧΑ), κυριάρχησε η καχυποψία και οι αιχμές για τη συνολική στάση των κομμάτων. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, κατηγόρησαν ανοιχτά τον ΣΥΡΙΖΑ πως ήταν το κόμμα που όντας αξιωματική αντιπολίτευση πολέμησε λυσαλέα την επένδυση, όταν όμως πέρασε στη κυβέρνηση την έφερε κανονικά στη Βουλή.
Επισημαίνεται ότι η κύρωση της σύμβασης ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.
«Προχωράμε σήμερα στην κύρωση μιας μεγάλης επένδυσης για τη χώρα που υπέγραψε η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βουλευτής της ΝΔ, Νότης Μηταράκης. Ωστόσο, ο βουλευτής της ΝΔ εκφράζει τις επιφυλάξεις του για το αν θα μπορέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να ανταποκριθεί σε αυτή τη μεγάλη, όπως τη χαρακτηρίζει, πρόκληση.
«Ο λαϊκισμός νικήθηκε» αναφέρει ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος ζητά από τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αυτοκριτική για τα πολιτικά και γραφειοκρατικά εμπόδια που έβαζε τόσα χρόνια.
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος από το Ποτάμι, Γιώργος Αμυράς, τονίζει στο Πρακτορείο: «Το Ελληνικό είναι ο καθρέφτης της διαχρονικής ανικανότητας των πολιτικών δυνάμεων της χώρας». Υπογραμμίζει ότι το Ποτάμι θα παρακολουθεί την επένδυση ώστε να μην αφεθεί ανεξέλεγκτος ο επιχειρηματίας, αλλά και να μην προκληθούν καθυστερήσεις στο έργο.
Aδωνις: Εξευτελίζετε την Αριστερά, είστε για τρολάρισμα
Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή υπενθυμίζοντας τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ στα χρόνια της αντιπολίτευσης για το Ελληνικό, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά: «Είστε ό,τι πρέπει για τρολάρισμα. Σήμερα εξευτελιζόμενοι στέλνετε την Αριστερά στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Η ανοησία της αριστερής ιδεοληψίας κράτησε την Ελλάδα χρόνια πίσω».
Ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι ο κ. Τσίπρας εξευτελίζει την Αριστερά, αλλά αυτό είναι το μεγαλύτερο δώρο για τη χώρα, επαναλαμβάνοντας ότι σήμερα τελειώνει η Αριστερά. «Έρχεται η "πρώτη φορά Αριστερά" και δίνει τα αεροδρόμια. Όταν τα έδινε ο Σαμαράς ήταν προδότης. Τώρα είναι αναπτυξιακό έργο. Όταν έδωσε ο Καραμανλής την COSCO, κλείνατε τους δρόμους. Όταν ο Σουφλιάς επί Καραμανλή μίλησε για αξιοποίηση του Ελληνικού ανεβαίνατε στα έδρανα. Καλώ όποιον ενδιαφερόμενο να πάρει τα πρακτικά της Βουλής και να πάει να τα δείξει στους μαλλιάδες στα πανεπιστήμια, να τους δείξει τι κάνει η "πρώτη φορά Αριστερά". Τα πανεπιστήμια είναι γεμάτα Μπαλτάδες. Θα πάρω τα πρακτικά και θα τα δείξω στους φοιτητές, να δουν ότι άλλα λέει ο Μπαλτάς ως καθηγητής και άλλα κάνει ως υπουργός. Για τα επόμενα πενήντα χρόνια θα ντρέπεται φοιτητής να δηλώσει αριστερός».
Νότης Μηταράκης (βουλευτής ΝΔ): Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στη μεγάλη πρόκληση
«Προχωράμε σήμερα στην κύρωση μιας μεγάλης επένδυσης για την χώρα. Μιας επένδυσης που υπέγραψε η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014», ανέφερε ο Νότης Μηταράκης. Και συνέχισε: «Φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ τότε δήλωνε αντίθετος με την προσπάθεια αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου. Και με κάθε ευκαιρία διαβεβαίωνε ότι θα ακυρώσει τις σχετικές διαδικασίες. Οι δεσμεύσεις αυτές φυσικά ξεχάστηκαν. Αυτό είναι θετικό για τη χώρα.
Όμως το κόστος στην πραγματική οικονομία από την πολιτική και τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ όλοι το γνωρίζουμε και το βιώνουμε. Το ΙΟΒΕ εκτίμησε ότι από την διετή καθυστέρηση στο έργο, το ελληνικό δημόσιο χάνει περίπου € 1 δισ. Και φυσικά η σύμβαση δεν βελτιώθηκε όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι τώρα, αν η κυβέρνηση θα βρει το πολιτικό σθένος για να υλοποιήσει την επένδυση. Εάν θα μπορέσει να σηκώσει αυτό το μεγάλο διοικητικό βάρος και να προωθήσει όλες τις απαιτούμενες διοικητικές πράξεις. Την έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων, την έκδοση των αδειών, τη σύσταση του Γραφείου ελληνικού, την παράδοση του χώρου κ.ο.κ.
Προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να ανταποκριθεί σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση. Πιστεύω ότι η υλοποίηση αυτής της μεγάλης επένδυσης που θα αλλάξει όχι μόνο την Αττική αλλά και την εικόνα ολόκληρης της Ελλάδας θα πέσει ξανά στις πλάτες της Νέας Δημοκρατίας».
Ανδρέας Λοβέρδος Ανδρέας (βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράταξης): Τελικά, ο λαϊκισμός νικήθηκε
«Επιτέλους ήλθε στη Βουλή για κύρωση η σύμβαση για το Ελληνικό. Έργο ζωής και μακράς πνοής. Λίγη αυτοκριτική από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για τα εμπόδια που έβαζε τόσα χρόνια και για τις καθυστερήσεις που δημιουργούσε, δεν θα έβλαπτε. Τα παλαίψαμε εδώ και χρόνια, υπερπηδήσαμε γραφειοκρατικά και πολιτικά εμπόδια και τελικά ο λαϊκισμός νικήθηκε. Θα γίνει το μεγαλύτερη επενδυτικό πρόγραμμα όλης της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια στο Ελληνικό».
Γιώργος Αμυράς (Ποτάμι - Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος): Το ακριβότερο οικόπεδο της Ευρώπης έχει καταντήσει «χωματερή»
«Το Ελληνικό είναι ο καθρέφτης της διαχρονικής ανικανότητας των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Επί 15 χρόνια κάθε κυβέρνηση και υπουργός είχε και από ένα άλλο πλάνο με αποτέλεσμα το ακριβότερο οικόπεδο της Ευρώπης, έκτασης 6 χιλιάδων στρεμμάτων, να έχει καταντήσει μία παραδοσιακή ελληνική «χωματερή». Τώρα είναι η ευκαιρία για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να ενηλικιωθεί πολιτικά, να καταπιεί τις δακρύβρεχτες δηλώσεις «το Ελληνικό δεν πωλείται» και με την βοήθεια όλων των πολιτικών δυνάμεων να δώσει σήμα στον κόσμο ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα φιλική για επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας και ιδιωτικοποιήσεις. Το Ποτάμι θα παρακολουθεί την πορεία της επένδυσης ώστε ούτε να αφεθεί ανεξέλεγκτος ο επενδυτής, ούτε, όμως, και να προκληθούν καθυστερήσεις και ζημιές για την εθνική οικονομία από τα πισωγυρίσματα και τα ζιζάνια της πολιτικής ανωριμότητας και διγλωσσίας της κυβέρνησης».
Πηγή: www.iefimerida.gr