ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ
Η Σύνοδος των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε. δεν στοχεύει στη διαμόρφωση ενός "μετώπου του Νότου" σε αντιπαράθεση με τον Βορρά και τον «πυρήνα» της Ε.Ε., σημειώνουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου. Που στοχεύει η Σύνοδος
Με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Α. Τσίπρα, πραγματοποιείται την Παρασκευή στην Αθήνα η Σύνοδος των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε. στην οποία θα συμμετάσχουν οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Μάλτας, καθώς και εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ισπανίας.
Όπως σημειώνουν κύκλοι του Μαξίμου, μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και την επιλογή των Βρετανών για Brexit, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις και εξελίξεις σχετικά με το πώς θα συνεχίσει· πώς θα ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις ανησυχίες των πολιτών της και θα διαμορφώσει ένα νέο όραμα που θα εμπνεύσει εκ νέου τους πολίτες της. Στις 16 Σεπτεμβρίου συνέρχεται στην Μπρατισλάβα άτυπη σύνοδος των 27 κρατών-μελών (δηλαδή, πλην της Μ. Βρετανίας) προκειμένου να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα. Ενόψει της συνόδου αυτής αναπτύσσονται έντονη κινητικότητα και επαφές ανάμεσα στα κράτη-μέλη και τους θεσμούς της Ε.Ε.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως η ελληνική κυβέρνηση έλαβε την πρωτοβουλία να συγκαλέσει τη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε. Η σύνοδος αυτή δεν στοχεύει στη διαμόρφωση ενός «μετώπου του Νότου» ή της ευρωπαϊκής περιφέρειας σε αντιπαράθεση με τον Βορρά και τον «πυρήνα» της Ε.Ε. Αντιθέτως, συμπεριλαμβάνει ιδρυτικά κράτη-μέλη, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, που ταυτοχρόνως ανήκουν και στο Νότο και στον Βορρά, συμμετέχουν στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. ενισχύοντας έτσι την επιρροή της Συνόδου αυτής. Ομοίως, δεν αποτελεί ένα κλειστό πολιτικό κλαμπ σοσιαλιστικών ή αριστερών κυβερνήσεων αλλά συμπεριλαμβάνει δυνάμεις από την Αριστερά ως την Κεντροδεξιά.
Στόχος της Συνόδου, κατά τους ίδιους κύκλους, είναι να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός νέου οράματος για την Ε.Ε. προκειμένου αυτή να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις κοινές προκλήσεις, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, την μετανάστευσης και της ασφάλειας. Όπως επανειλημμένα έχει αναλύσει ο Α. Τσίπρας, η Ευρώπη και οι χώρες της αντιμετωπίζουν τρεις παράλληλες κρίσεις σε αυτούς τους τομείς. Οι μεσογειακές χώρες που συμμετέχουν στη σύνοδο έχουν έρθει αντιμέτωπες με μια ή περισσότερες από αυτές τις κρίσεις. Επομένως, έχουν κοινό ενδιαφέρον να συνεργαστούν προκειμένου να προωθήσουν κοινές πρωτοβουλίες και προτεραιότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στον τομέα της Οικονομίας χρειάζονται:
-περισσότερες επενδύσεις και ανάπτυξη για την οριστική υπέρβαση της οικονομική κρίσης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, και προστασία του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.
-η βέλτιστη χρήση της ευελιξίας εντός των ευρωπαϊκών κανόνων.
-να διασφαλιστεί το κοινωνικό κεκτημένο της Ευρώπης, οι ελάχιστοι μισθοί και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.
-να ενισχυθούν τα επενδυτικά πακέτα (Γιούνκερ) με περισσότερους πόρους που θα κατευθυνθούν εκεί που υπάρχουν πραγματικές ανάγκες και προτεραιότητες.
Στον τομέα της Μετανάστευσης χρειάζονται:
-αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, με δυνατότητα κοινωνικής ένταξης απέναντι στην άνοδο ακραίων και ξενοφοβικών τάσεων.
-να αντικατασταθούν οι παράτυπες οδοί μετανάστευσης με νόμιμες και ασφαλείς οδούς μετανάστευσης και επανεγκατάστασης, και εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής.
-η υποστήριξη της Συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας η οποία έχει πετύχει τη ραγδαία μείωση των θανάτων στο Αιγαίο, η ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου και των υπηρεσιών των κρατών-μελών πρώτης γραμμής
-η ταχεία εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την μετεγκατάσταση και τη δίκαιη κατανομή των βαρών.
-η μεταρρύθμιση του «συστήματος του Δουβλίνου»
Στον τομέα της Ασφάλειας χρειάζονται:
-η Ε.Ε. να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών της με αλληλεγγύη και συνεργασία των κρατών-μελών και των αρχών τους
-η Ε.Ε. να προωθήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο με ενίσχυση της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας και άμυνας της.
-να αποτελέσει προτεραιότητα της Ε.Ε. ο τερματισμός της κατοχής στην Κύπρο και η υποστήριξη των διαπραγματεύσεων για μια δίκαιη, βιώσιμη και συνολική λύση βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτος-μέλος της Ε.Ε.
-ενίσχυση της αντι-τρομοκρατικής συνεργασίας με τρίτες χώρες και αντιμετώπιση της ρίζας της τρομοκρατίας.
Τέλος, όπως υπογραμμίζουν, στόχος είναι η συνεργασία των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε. να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά.
ΠΗΓΗ NEWS 247
YΠΟΣΧΕΤΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Την μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε βάθος διετίας εξήγγειλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης. Προανήγγειλε φοροελαφρύνσεις, κατάργηση του εκλογικού νόμου και του νόμου Παππά ενώ δεσμεύτηκε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο.
Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και στον Αλέξη Παπαχελά ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε: «Θέλω να βγάλω την χώρα από τα μνημόνια. Θέλω και ξέρω να το κάνω». Επεσήμανε ακόμη ότι θα διεκδικήσει μικρότερα πλεονάσματα και προανήγγειλε φοροελαφρύνσεις.
Δεσμεύομαι για μείωση του ΕΝΦΙΑ 30%
Οπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, δεν πρόκειται να επαναλάβει το λάθος που έκανε ο κ. Τσίπρας να εξαγγείλει κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. «Εγώ δεν θα κάνω τo λάθος που έκανε ο κ. Τσίπρας να μιλήσει για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, δεν πρόκειται να το επαναλάβω. Εγώ όμως θα δεσμευτώ πως ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να μειωθεί, και πρέπει να μειωθεί 30% εντός των δύο πρώτων ετών».
Στο ερώτημα πώς θα επιτύχει τη μείωση, δεδομένου ότι ο φόρος συμβάλλει σημαντικά στα δημόσια έσοδα, ο πρόεδρος της ΝΔ, σημείωσε:
«Γιατί θα μπορώ να βρω περικοπές δαπανών που θα εξισορροπήσουν αυτή την μείωση του ΕΝΦΙΑ… Πιστεύετε πραγματικά πως σήμερα δεν μπορούν να βρεθούν από εξοικονόμηση δαπανών 700 - 800 εκατ; Κάτι που σημαίνει μείωση του κράτους, καλύτερη εκτίμηση των προϋπολογισμών, αποτελεσματικότερη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, εξορθολογισμός στις δαπάνες στην υγεία και την παιδεία».
«Εγώ επειδή διαχειρίστηκα το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Διοικητικής μεταρρύθμισης ξέρω πολύ καλά τι κάναμε και πόσα ακόμα θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει», πρόσθεσε.
Για τις απολύσεις στο Δημόσιο
Σχετικά με το ζήτημα των απολύσεων στο Δημόσιο, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ουδέποτε ήταν ο κατάλληλος τρόπος εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης.
«Εγώ καταρχάς κληρονόμησα τη δέσμευση για απολύσεις, από τη πρώτη στιγμή είπα πως οι απολύσεις δεν είναι ο καλύτερος τρόπος. Διαπραγματεύτηκα και πέτυχα να μην υπάρχουν άλλοι ποσοτικοί στόχοι αλλά έκανα και κάτι ακόμα: υπήρχαν απολύσεις που έγιναν και ήταν απολύτως δικαιολογημένες. Και αναφέρομαι σε όλο αυτό το παρασύστημα των πλαστών πτυχίων των παράνομων προσλήψεων και εγώ αυτό το κυνήγησα και θα συνεχίζω να το αντιμετωπίζω», είπε. Αναφερόμενος ειδικότερα στο Κράτος τόνισε πως «δεν θέλω ένα αδύναμο Κράτος. Θέλω ένα μικρότερο αλλά ισχυρότερο Κράτος».
Για τις τηλεοπτικές άδειες
Για το θέμα των ημερών, την διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι ο νόμος Παππά θα καταργηθεί και οι αρμοδιότητες θα επιστρέψουν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόραση.
«Ο νόμος Παππά θα καταργηθεί και οι αρμοδιότητες θα επιστρέψουν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Αυτό είναι κάτι το οποίο το λέω από την πρώτη μέρα που εκλέχτηκα αρχηγός. Ο νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός. Αυτό που έκανε ο κος Παππάς είναι αντισυνταγματικό να πάρει ο ίδιος τις αρμοδιότητες και να στήσει ένα διαγωνισμό με περιορισμένο αριθμό αδειών που φιμώνει την πολυφωνία, δημιουργεί συνθήκες νέας διαπλοκής και κλείνει υφιστάμενα κανάλια. Μα την εποχή του Internet, την εποχή όπου όλοι εκπέμπουν με όλους τους δυνατούς τρόπους είναι δυνατόν να συζητάμε για τον περιορισμό του αριθμού των καναλιών για να δημιουργηθεί μια νέα διαπλοκή;», υπογράμμισε.
Οσον αφορά το τίμημα των 246 εκατομμυρίων, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε:
«Αφήστε να δούμε καταρχάς γιατί δική μου εκτίμηση είναι ότι ο νόμος αυτός δεν πρόκειται να σταθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οποιοσδήποτε διαβάζει το σύνταγμα καταλαβαίνει ακριβώς τι λέει ο συνταγματικός νόμος. Λοιπόν, αυτή είναι η δική μου εκτίμηση, ο νόμος δεν θα σταθεί. Αλλά πήραν 246.000.000 για τα οποία χαίρεται η Κυβέρνηση. Μιλάει η Κυβέρνηση για καναλάρχες εργολάβους. Μα 465.000.000 έδωσε η ίδια η Κυβέρνηση πανωπροίκι στους εργολάβους για να μπορέσουν να συνεχίσουν τα έργα των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων. Ποιον κοροϊδεύουν;».
«Μπορώ να σας πω πολύ απλά ότι αν είχαμε σήμερα 10 κανάλια και έδινε ο καθένας 25.000.000 θα είχαμε το ίδιο ποσό. Τι θα προτιμούσατε; 10 κανάλια που να έχουν δώσει όλοι από 25.000.000 με 250.000.000 ή 4 κανάλια όπου ο ένας έχει δώσει 40.000.000, ο άλλος 60.000.000, ο άλλος 70.000.000; Και υπάρχει μια παράμετρος που δεν την έχουμε αναδείξει αρκετά, οι εργαζόμενοι. Εδώ μιλάμε για μια τεράστια ανεργία, ένας κλάδος ο οποίος έχει ήδη πληγεί, άκουσα τον κ. Παππά να λέει ότι το κράτος έχει ήδη πληγεί και επειδή έχει ήδη πληγεί θα πάμε να κλείσουμε και άλλα κανάλια; Αυτή είναι η λύση;», πρόσθεσε και κατέληξε:
«Και είναι χιλιάδες οι εργαζόμενοι διότι δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στα κανάλια, είναι και όλες οι επιχειρήσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εκπομπή του τηλεοπτικού σήματος. Δηλαδή για αυτούς δεν ενδιαφέρεται κατά τα άλλα η ευαίσθητη αριστερή Κυβέρνηση; Όχι προφανώς γιατί στο βωμό της προσπάθειας να ελέγξουμε το τοπίο και να ελέγξουμε το … θα είναι και αυτή μια παράπλευρη απώλεια. Εξάλλου η Αριστερά ειδικεύεται στις παράπλευρες απώλειες προς την επίτευξη του μεγάλου στόχου που δεν είναι άλλος εν προκειμένω από την καθολική εξουσία, από τον πλήρη έλεγχο».
Ανέφερε ακόμη ότι έχει στείλει επιστολή στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπου ζητά να προσκληθούν και οι 4 υπερθεματιστές και ο κ. Παππάς ως αρμόδιος υπουργός και να τεκμηριώσουν οι υπερθεματιστές την προέλευση των χρημάτων. "Είναι πολλά τα λεφτά πράγματι και θα πρέπει να αποδείξουν ότι τα έχουν από νόμιμους πόρους, όπως ορίζει ο νόμος… Μιλάμε για μια σταδιακή υποβάθμιση της ποιότητας της Δημοκρατίας μας και μια απαράδεκτη ροπή στον αυταρχισμό, στα κανάλια, στις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, στο κομματικό κράτος που χτίζεται" ανέφερε χαρακτηριστικά".
«Μπορώ να σας πω πολύ απλά ότι αν είχαμε σήμερα 10 κανάλια και έδινε ο καθένας 25.000.000 θα είχαμε το ίδιο ποσό. Τι θα προτιμούσατε; 10 κανάλια που να έχουν δώσει όλοι από 25.000.000 με 250.000.000 ή 4 κανάλια όπου ο ένας έχει δώσει 40.000.000, ο άλλος 60.000.000, ο άλλος 70.000.000; Και υπάρχει μια παράμετρος που δεν την έχουμε αναδείξει αρκετά, οι εργαζόμενοι. Εδώ μιλάμε για μια τεράστια ανεργία, ένας κλάδος ο οποίος έχει ήδη πληγεί, άκουσα τον κ. Παππά να λέει ότι το κράτος έχει ήδη πληγεί και επειδή έχει ήδη πληγεί θα πάμε να κλείσουμε και άλλα κανάλια; Αυτή είναι η λύση;», διερωτήθηκε.
Θα κάνω κυβέρνηση των αρίστων
Ερωτηθείς για την κυβέρνηση που θα συγκροτήσει σημείωσε: «Θα είναι μια κυβέρνηση των αρίστων. Θα υπάρχουν στην κυβέρνησή μου και στελέχη έξω από τη πολιτική». Αλλά έσπευσε να προσθέσει: «Δεν θα είναι κυβέρνηση... τουρλού. Ερχομαι να κάνω πραγματικές μεταρρυθμίσεις και δεν πρόκειται να ανεχτώ αποκλίσεις από αυτό από κανέναν και αυτή θα είναι και η εντολή την οποία θα πάρω. Θα χρειαστούμε μια μεγάλη ομάδα την επόμενη μέρα η οποία θα υποστηρίξει αυτή την προσπάθεια. Αλλά η ομάδα αυτή πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Να είναι άνθρωποι ηθικοί, ακέραιοι, εργατικοί, με εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα, δουλευταράδες, αποφασισμένοι, με τσαγανό».
Θα αλλάξω αμέσως τον εκλογικό νόμο
Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι θα αλλάξει αμέσως τον εκλογικό νόμο. Οπως είπε δεν γνωρίζει αν θα έχει 200 βουλευτές αλλά θα κάνει διάλογο και θα αλλάξει τον νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση Τσίπρα αμέσως, σε «ουδέτερο πολιτικά» χρόνο.
Για ανανεώσω ριζικά τα ψηφοδέλτια της ΝΔ
Αναφερόμενος στο εσωκομματικό μέτωπο, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:
«Είναι χρέος μου και είναι κάτι το οποίο είναι μία πρόκληση για το μέλλον, να ανανεώσω τη Νέα Δημοκρατία και σε πρόσωπα και να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι όταν έρθει η ώρα των εθνικών εκλογών, αυτήν την ανανέωση στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, θα τη δείτε».
«Και επειδή εγώ προσβλέπω και προσδοκώ ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί και να διπλασιάσει την κοινοβουλευτική της δύναμη, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία οι επιλογές που θα δώσουμε στους πολίτες όταν θα έρθουν να επιλέξουν βουλευτές με τον σταυρό τους, να αποπνέουν ένα διαφορετικό ήθος, ύφος, αλλά και μία διαφορετική ποιότητα από αυτήν την οποία ενδεχομένως να είχαν», πρόσθεσε
Η ΝΔ είναι απολύτως ενωμένη
Απάντησε δε στις αιτιάσεις περί εσωκομματικών προβλημάτων λέγοντας ότι: «Η Νέα Δημοκρατία είναι απολύτως ενωμένη. Λειτουργεί δημοκρατικά και προχωράει συντεταγμένα. Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι ένα κόμμα, όπως συχνά παρουσιάζεται, ομάδων, φεουδαρχών οι οποίοι ασκούν με το δικό τους τρόπο τη δική τους επιρροή. Είναι ένα ανοιχτό κόμμα πολυτασικό. Ανεχόμαστε τη διαφορετική άποψη και προσπαθούμε πάντα να τη συγκεράσουμε σε μία κοινή γραμμή».
Για την υπόθεση Γεωργίου – ΕΛΣΤΑΤ
«Η θέση μας στο συγκεκριμένο θέμα ήταν ίδια, όπως σε κάθε αντίστοιχο: Δεν παρεμβαίνουμε στα ζητήματα που αφορούν στη Δικαιοσύνη», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης για το θέμα την υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.
«Οση αξία κι αν έχει η ιστορική αναδρομή, και έχει μία αξία να μάθουμε ακριβώς τι έγινε. Για το πώς μπήκαμε στο μνημόνιο. Δεν νομίζω ότι αυτή η συζήτηση έχει γίνει ακόμα με την απαραίτητη νηφαλιότητα», επισήμανε και πρόσθεσε:
«Πολύ μεγαλύτερη σημασία σήμερα για τους πολίτες που μας ακούνε, για τον συνταξιούχο που βλέπει τη σύνταξή του να κόβεται, για τον εργαζόμενο του οποίου η επιχείρηση κλείνει επειδή το κράτος δεν μπορεί να τον εξοφλήσει, δεν έχει τι έγινε το 2009, και αν το έλλειμμα ήτανε 15% ή 13%. Αλλά το πώς θα βγούμε από το μνημόνιο και αν μπορούμε εμείς ως εναλλακτική πολιτική δύναμη να δώσουμε σε αυτούς τους πολίτες μία ελπίδα που να στηρίζεται σε ένα αληθινό και ρεαλιστικό πρόγραμμα».
«Θεωρώ ότι ο κύριος υπεύθυνος για την περιπέτεια αυτή ήταν και παραμένει στο δικό μου το μυαλό ο Γιώργος Παπανδρέου», σημείωσε ακόμη και συμπλήρωσε:
«Μια καινούρια συμφωνία αλήθειας, για την οποία θα μιλήσω πολύ πιο αναλυτικά στη Θεσσαλονίκη, σημαίνει ότι όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Και το κράτος και οι επιχειρήσεις, αλλά και οι πολίτες και όλοι θα πρέπει να βάλουμε πλάτη σε αυτήν την προσπάθεια. Δεν μπορούμε να είμαστε μία κοινωνία λαθρεπιβατών, όπου κάποιοι λίγοι, οι οποίοι είναι μέσα στο σύστημα, να εκμεταλλεύονται τους πολλούς οι οποίοι είναι απ’ έξω. Αυτό γίνεται σήμερα».
Είμαι δικαιωμένος που ζητώ εκλογές
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ υπερασπίστηκε της επιλογής του για αίτημα προσφυγής στις κάλπες, τονίζοντας ότι νιώθει «απόλυτα δικαιωμένος»:
«Νομίζω ότι οι εξελίξεις με δικαίωσαν απόλυτα. Η Ελλάδα σήμερα μοιάζει με ρημαγμένη χώρα. Δείτε τι συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία. Δείτε τις επιχειρήσεις που κλείνουν. Δείτε τους συνταξιούχους οι οποίοι έπαιρναν σύνταξη 850 ευρώ και βρέθηκαν χωρίς ΕΚΑΣ, με 670 ευρώ και τον κύριο Κατρούγκαλο να ψεύδεται μέχρι που αντιμετώπισε επιτέλους τη σκληρή πραγματικότητα. Δείτε την κατάσταση ανομίας, η οποία επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας. Δείτε την κατάσταση στη παιδεία, που έχουμε μία ραγδαία οπισθοχώρηση. Αισθάνομαι απολύτως δικαιωμένος που ζήτησα εκλογές. Θα εξακολουθώ να τις ζητώ με απόλυτη επιμονή και συστηματικότητα. Η χώρα δεν αντέχει άλλο τον κύριο Τσίπρα πρωθυπουργό. Όσο καθυστερούμε, τόσο πιο δύσκολο θα είναι το έργο της επόμενης κυβέρνησης. Οχι πιο εύκολο».
«Ίσως θα ήταν η εύκολη λύση για μένα να αρκεστώ στη τακτική του ώριμου φρούτου. Το έχουνε κάνει προκάτοχοί μου. Να περιμένουμε να περάσει ο κύριος Τσίπρας τα δύσκολα μέτρα. Τα ακούω ξέρετε όλα αυτά. Τα ακούω και από το εξωτερικό μερικές φορές. Ας κάνει ο κύριος Τσίπρας τη βρώμικη δουλειά, δεν πειράζει. Θα έρθεις εσύ μετά καβάλα στο άλογο. Μα, δεν θα είναι έτσι. Για δείτε την Ελλάδα την οποία θα παραλάβουμε, όταν με το καλό καταφέρουμε να κερδίσουμε εκλογές και δυστυχώς προβλέπω η Ελλάδα σε 6 μήνες θα είναι χειρότερη από την Ελλάδα τη σημερινή και σε 12 μήνες θα είναι ακόμα χειρότερη», πρόσθεσε.
Για χρέος και έλλειμμα
Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος και τα πλεονάσματα που οφείλει να διασφαλίζει η χώρα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Η χώρα μπορεί να διεκδικήσει από την Ευρώπη κάτι καλύτερο και στο χρέος και στο πρωτογενές πλεόνασμα. Θεωρώ απολύτως επιβεβλημένο την επομένη μέρα, μετά το 2018, να υπάρχει μείωση των στόχων του τωρινού πλεονάσματος». Για το χρέος σημείωσε: «Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι στο ζήτημα του χρέους υπάρχουν μεγάλες ευθύνες των Ευρωπαίων. Από το Νοέμβρη του 2012 υπάρχει ρητή δέσμευση για απομείωση του χρέους. Ξέρουμε λίγο - πολύ τι μπορεί και τι δεν μπορεί να γίνει στο χρέος. Αυτό το οποίο μπορεί να γίνει πρέπει να γίνει. Δυστυχώς, επειδή η κατάσταση χειροτέρεψε με την τραγική διαπραγμάτευση Τσίπρα - Βαρουφάκη, οι παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν πρέπει να είναι πιο τολμηρές και αυτό δημιουργεί μια άλλη δυσκολία. Αλλά εδώ μιλάμε μια εξίσωση με τρεις βασικούς παραμέτρους. Το χρέος, το πλεόνασμα και τους ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτά τα τρία πρέπει να κολλάνε. Τώρα μπαίνουμε σε τεχνικά ζητήματα, αλλά τα νούμερα πρέπει να βγάζουν νόημα. Αλλά ναι, η απάντηση είναι βεβαίως και μας χρωστάνε κάτι στο χρέος. Αλλά κανείς δεν μας χρωστάει μόνο, αν δεν δείξουμε και εμείς σοβαρότητα και αξιοπιστία».
Πηγή: www.iefimerida.gr
ΣΤΑ ΥΨΗ Η ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ
Αναταραχή με τα πόθεν έσχες: Τελικά στο σύνολο του ποσού το πόθεν έσχες των νέων καναλαρχών - Καμμένος: Να μην πάρει άδεια ο Καλογρίτσας - Παππάς: Η ΝΔ βγάζει σπυριά όταν πληρώνουν οι ισχυροί - ΝΔ: Να ξεπεζέψει ο υπουργός από το καλάμι της αλαζονείας
Με την αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης να “χτυπά κόκκινο”, αλλά και με νέες εσωκομματικές γκρίνιες από τον Πάνο Καμμένο, το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών εξακολουθεί να παραμένει στην κορυφή της πολιτικής επικαιρότητας.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας που επί μια εβδομάδα είχε παραμείνει σιωπηλός, επιτέθηκε εκ νέου χθες από το Λονδίνο, κατά του εργολάβου και κουμπάρου του Χρήστου Καλογρίτσα, επιμένοντας ότι δεν πρέπει να του δοθεί τηλεοπτική άδεια. “Έχει τα λεφτά, δεν ξέρω αν περνά και το πόθεν έσχες” τόνισε, διευκρινίζοντας πάντως ότι εφόσον δοθεί άδεια στον κ. Καλογρίτσα δεν προτίθεται να παραιτηθεί.
Μιλώντας με έλληνες ανταποκριτές στο Λονδίνο, ο κ. Καμμένος επισήμανε ότι όρος του διαγωνισμού είναι οι συμμετέχοντες να μην έχουν άλλη δραστηριότητα, ενώ ο εργολάβος Καλογρίτσας λαμβάνει έργα από το Δημόσιο.
“Ο κ. Καλογρίτσας μέχρι προχθές ήταν εργολάβος και επομένως αντιλαμβάνομαι ότι δε θα του δοθεί η δυνατότητα να συνεχίσει στη διαδικασία απόκτησης άδειας», σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
«Αν αποδείξει ότι έπαψε να είναι εργολάβος ή ότι έχει σταματήσει το σπορ ή αν περάσει τον έλεγχο πόθεν έσχες τότε καλώς να πάρει την άδεια», συμπλήρωσε ο υπουργός.
Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι ο κ. Καλογρίτσας έχει τα χρήματα ώστε να αποκτήσει την άδεια, αλλά εξέφρασε αμφιβολίες αν θα περάσει και τον έλεγχο του πόθεν έσχες.
Όταν εξάλλου ρωτήθηκε αν προτίθεται να παραιτηθεί από την κυβέρνηση σε περίπτωση χορήγησης τηλεοπτικής άδεια στον κ. Καλογρίτσα, ο υπουργός απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι ο ίδιος ποτέ δεν έθεσε τέτοιο ζήτημα.
«Πόλεμος» κυβέρνησης-ΝΔ
Ταυτόχρονα, κορυφώθηκε χθες η αντιπαράθεση της κυβέρνησης και του αρμοδίου υπουργού Νίκου Παππά με την Νέα Δημοκρατία, μετά την συνέντευξη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Νίκου Δένδια με την οποία τόνισε ότι η Ν.Δ. θα επιστρέψει στους καναλάρχες τα χρήματα που θα δοθούν για τις τηλεοπτικές άδειες.
«Ήταν ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα (σ.σ. η διαδικασία της αδειοδότησης). Σας λέω ευθέως πως η ΝΔ δεν μπορεί να αναγνωρίσει τον διαγωνισμό, θα προκηρύξει κι άλλες άδειες. Και επειδή δεν είμαστε μπαταχτσήδες, πρέπει να δοθούν πίσω τα χρήματα στους επιχειρηματίες που τα έδωσαν», τόνισε ο κ. Δένδιας, με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά να αντιδρά άμεσα και να καλεί την ηγεσία του κόμματός του να τον αποδοκιμάσει.
Μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε, ο κ. Δένδιας επανήλθε κι έδωσε διευκρινίσεις μέσω twitter. «Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στο “θα επιστραφούν όλα τα χρήματα” και στο θα επιστραφούν αναλογικά κάποια από τα χρήματα που είπα. Και αυτό φυσικά όταν δοθούν κι άλλες άδειες και εφόσον δεν κριθεί άκυρος και αντισυνταγματικός ο Νόμος από το ΣτΕ, όπως εκτιμούμε” δήλωσε ο πρώην υπουργός.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Δένδια ο Νίκος Παππάς, δήλωσε: «Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ., κ. Νίκος Δένδιας, δήλωσε σήμερα ότι το κόμμα του θα επιστρέψει στους τηλεοπτικούς σταθμούς τα 246 εκατ. ευρώ που πληρώνουν για τις τηλεοπτικές άδειες. Αυτή είναι η Ν.Δ. Αρρωσταίνει όταν ωφελούνται οι αδύναμοι και βγάζει σπυριά όταν υποχρεώνονται να πληρώσουν οι ισχυροί. Μάλλον στο Μοσχάτο μετακόμισε το παράρτημα κάποιου τηλεοπτικού σταθμού, όχι η Νέα Δημοκρατία”.
Στη δήλωση Παππά απάντησε η ΝΔ, καλώντας τον υπουργό «να ξεπεζέψει από το καλάμι της αλαζονείας». Πηγές από τη ΝΔ, πάντως, ανέφεραν ότι το κόμμα θα ακυρώσει το νόμο Παππά και θα καταργήσει τον περιορισμό του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών, αξιοποιώντας πλήρως τις τεχνικές δυνατότητες του ψηφιακού φάσματος.
Αναταραχή με τα πόθεν έσχες
Αντιδράσεις όμως προκάλεσαν και οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Παππά, σύμφωνα με τις οποίες “ο έλεγχος του Πόθεν Έσχες των νέων καναλαρχών, θα περιοριστεί αρχικώς μόνο στην αιτιολόγηση των ποσών που θα καταβληθούν ως πρώτη δόση”.
Η δήλώση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Βαγγέλη Μαρινάκη, μέσω της εταιρείας του ALTER EGO, που ζήτησε τον έλεγχο του συνόλου των τιμημάτων που προσφέρθηκαν στον διαγωνισμό.
« Μια τέτοια πρακτική, εκτός του ότι θα έθετε σε κίνδυνο την ακεραιότητα του συγκεκριμένου διαγωνισμού, θα κινδύνευε ταυτόχρονα να λειτουργήσει ως συγκάλυψη ενδεχόμενης απάτης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου” αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ALTER EGO και προσθέτει:
“Επισημαίνουμε ότι το πνεύμα του ν. 4339 και της Προκήρυξης δεν προβλέπει τη χορήγηση άδειας σε πρόσωπο που δεν κατέχει το σύνολο του τιμήματος για το οποίο έχει δεσμευτεί προκειμένου να το αποκτήσει. Αναμένουμε ότι η Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού θα λειτουργήσει με γνώμονα τη διαφάνεια και την τήρηση του νόμου, αλλά πρωτίστως με γνώμονα την προστασία των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου».
Τελικά ο έλεγχος πόθεν έσχες θα γίνει επί του συνολικού ποσού που θα διαθέσουν οι νέοι καναλάρχες για να αποκτήσουν άδεια. Μετά από διαβουλεύσεις πολλών ωρών τελικά βρέθηκε η φόρμουλα και έτσι ο έλεγχος δεν θα γίνει επί του ποσού της προκαταβολής αλλά επί του συνολικού το οποίο ο καθένας από τους 4 θα διαθέσει για να πάρει την τηλεοπτική άδεια.
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
Την απαγόρευση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους δημόσιους χώρους ψήφισε η Βουλή. Έρχονται νέες αυστηρές προϋποθέσεις για την κυκλοφορία νέων καπνικών προϊόντων. Ηχηρή παρέμβαση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου της ΝΔ, Ν. Κεραμέως, η οποία κατήγγειλε πως σε κανένα χώρο εντός της Βουλής δεν γίνεται σεβαστή η απόφαση για απαγόρευση του καπνίσματος. Περιέγραψε την προσωπική της εμπειρία ως έγκυος που δεινοπάθησε εντός του Κοινοβουλίου
Με την ευρύτατη συναίνεση της Βουλής ψηφίστηκε το νομοσχέδιο με το οποίο τίθενται αυστηρές προϋποθέσεις κυκλοφορίας των νέων καπνικών προϊόντων και απαγόρευσης και του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους δημόσιους χώρους.
Όλα τα κόμματα συμφώνησαν στην ανάγκη να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο η ευρωπαϊκή οδηγία που θέτει προδιαγραφές για την εμπορία και διάθεση των καπνικών προϊόντων, καταγράφηκαν ωστόσο ενστάσεις περί «γραφειοκρατικής αντίληψης» που διέπει την αδειοδότηση των εταιρειών αλλά και διαφοροποίησης αναφορικά με την χρησιμότητα της απαγόρευσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους χώρους όπου απαγορεύεται και το συμβατικό.
Επίσης, σε πλήρη ομοφωνία τα κόμματα στηλίτευσαν την μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου ενώ ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός είπε πως υπάρχει ένα καθεστώς ασυδοσίας, παρανομίας και ανυπαρξίας ελέγχου. «Θέλει συντονισμένες προσπάθειες από την Πολιτεία, αλλά απαιτεί συστράτευση της επιστημονικής κοινότητας, των πολιτικών δυνάμεων αλλά και του καθενός. Είναι μια αντικοινωνική συμπεριφορά και τίθεται ζήτημα στέρησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων» τόνισε ο υπουργός. Δέχθηκε ωστόσο τα πυρά από την Αντιπολίτευση για την ανοχή του - όπως τον κατηγόρησαν - στην συμπεριφορά του αν. υπουργού να καπνίζει
Κεραμέως: Ούτε εντός της Βουλής εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός νόμος
Με αφορμή την μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Ν.Δ, Νίκη Κεραμέως, κατήγγειλε πως σε κανένα χώρο εντός της Βουλής δεν γίνεται σεβαστή η απόφαση για απαγόρευση του καπνίσματος και εισέφερε την προσωπική της εμπειρία ως έγκυος που δεινοπάθησε εντός του Κοινοβουλίου. «Τί αξία έχουν όλα αυτά όταν ο υπουργός καπνίζει στην αίθουσα συσκέψεων του Υπουργείου Υγείας» αναφερόμενη στον Παύλο Πολάκη. «Έχετε στέλεχος του υπουργείου που σας προσβάλει προσωπικά, οποιοσδήποτε άλλος υπουργός Υγείας θα είχε απολύσει τον υφιστάμενό του και αν δεν είχε την στήριξη του Πρωθυπουργού θα είχε παραιτηθεί» είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Η Εύη Χριστοφιλοπούλου από την Δημοκρατική Συμπαράταξη μίλησε για τους πολιτικούς αρχηγούς που κάπνιζαν στην σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο.
«Αν θέλουμε ο αντικαπνιστικός νόμος να εφαρμοστεί ξεκινήστε από το δικό σας γραφείο» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς και έκανε λόγο για έλλειμμα εφαρμογής της νομοθεσίας, έλλειψη στρατηγικής με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε πάλι εκεί από που ξεκινήσαμε.
ΠΗΓΗ ΝΕWS 247
Η Σύνοδος των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε. δεν στοχεύει στη διαμόρφωση ενός "μετώπου του Νότου" σε αντιπαράθεση με τον Βορρά και τον «πυρήνα» της Ε.Ε., σημειώνουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου. Που στοχεύει η Σύνοδος
Με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Α. Τσίπρα, πραγματοποιείται την Παρασκευή στην Αθήνα η Σύνοδος των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε. στην οποία θα συμμετάσχουν οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Μάλτας, καθώς και εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ισπανίας.
Όπως σημειώνουν κύκλοι του Μαξίμου, μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και την επιλογή των Βρετανών για Brexit, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις και εξελίξεις σχετικά με το πώς θα συνεχίσει· πώς θα ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις ανησυχίες των πολιτών της και θα διαμορφώσει ένα νέο όραμα που θα εμπνεύσει εκ νέου τους πολίτες της. Στις 16 Σεπτεμβρίου συνέρχεται στην Μπρατισλάβα άτυπη σύνοδος των 27 κρατών-μελών (δηλαδή, πλην της Μ. Βρετανίας) προκειμένου να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα. Ενόψει της συνόδου αυτής αναπτύσσονται έντονη κινητικότητα και επαφές ανάμεσα στα κράτη-μέλη και τους θεσμούς της Ε.Ε.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως η ελληνική κυβέρνηση έλαβε την πρωτοβουλία να συγκαλέσει τη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε. Η σύνοδος αυτή δεν στοχεύει στη διαμόρφωση ενός «μετώπου του Νότου» ή της ευρωπαϊκής περιφέρειας σε αντιπαράθεση με τον Βορρά και τον «πυρήνα» της Ε.Ε. Αντιθέτως, συμπεριλαμβάνει ιδρυτικά κράτη-μέλη, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, που ταυτοχρόνως ανήκουν και στο Νότο και στον Βορρά, συμμετέχουν στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. ενισχύοντας έτσι την επιρροή της Συνόδου αυτής. Ομοίως, δεν αποτελεί ένα κλειστό πολιτικό κλαμπ σοσιαλιστικών ή αριστερών κυβερνήσεων αλλά συμπεριλαμβάνει δυνάμεις από την Αριστερά ως την Κεντροδεξιά.
Στόχος της Συνόδου, κατά τους ίδιους κύκλους, είναι να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός νέου οράματος για την Ε.Ε. προκειμένου αυτή να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις κοινές προκλήσεις, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, την μετανάστευσης και της ασφάλειας. Όπως επανειλημμένα έχει αναλύσει ο Α. Τσίπρας, η Ευρώπη και οι χώρες της αντιμετωπίζουν τρεις παράλληλες κρίσεις σε αυτούς τους τομείς. Οι μεσογειακές χώρες που συμμετέχουν στη σύνοδο έχουν έρθει αντιμέτωπες με μια ή περισσότερες από αυτές τις κρίσεις. Επομένως, έχουν κοινό ενδιαφέρον να συνεργαστούν προκειμένου να προωθήσουν κοινές πρωτοβουλίες και προτεραιότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στον τομέα της Οικονομίας χρειάζονται:
-περισσότερες επενδύσεις και ανάπτυξη για την οριστική υπέρβαση της οικονομική κρίσης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, και προστασία του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.
-η βέλτιστη χρήση της ευελιξίας εντός των ευρωπαϊκών κανόνων.
-να διασφαλιστεί το κοινωνικό κεκτημένο της Ευρώπης, οι ελάχιστοι μισθοί και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.
-να ενισχυθούν τα επενδυτικά πακέτα (Γιούνκερ) με περισσότερους πόρους που θα κατευθυνθούν εκεί που υπάρχουν πραγματικές ανάγκες και προτεραιότητες.
Στον τομέα της Μετανάστευσης χρειάζονται:
-αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, με δυνατότητα κοινωνικής ένταξης απέναντι στην άνοδο ακραίων και ξενοφοβικών τάσεων.
-να αντικατασταθούν οι παράτυπες οδοί μετανάστευσης με νόμιμες και ασφαλείς οδούς μετανάστευσης και επανεγκατάστασης, και εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής.
-η υποστήριξη της Συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας η οποία έχει πετύχει τη ραγδαία μείωση των θανάτων στο Αιγαίο, η ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου και των υπηρεσιών των κρατών-μελών πρώτης γραμμής
-η ταχεία εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την μετεγκατάσταση και τη δίκαιη κατανομή των βαρών.
-η μεταρρύθμιση του «συστήματος του Δουβλίνου»
Στον τομέα της Ασφάλειας χρειάζονται:
-η Ε.Ε. να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών της με αλληλεγγύη και συνεργασία των κρατών-μελών και των αρχών τους
-η Ε.Ε. να προωθήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο με ενίσχυση της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας και άμυνας της.
-να αποτελέσει προτεραιότητα της Ε.Ε. ο τερματισμός της κατοχής στην Κύπρο και η υποστήριξη των διαπραγματεύσεων για μια δίκαιη, βιώσιμη και συνολική λύση βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτος-μέλος της Ε.Ε.
-ενίσχυση της αντι-τρομοκρατικής συνεργασίας με τρίτες χώρες και αντιμετώπιση της ρίζας της τρομοκρατίας.
Τέλος, όπως υπογραμμίζουν, στόχος είναι η συνεργασία των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε. να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά.
ΠΗΓΗ NEWS 247
YΠΟΣΧΕΤΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Την μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε βάθος διετίας εξήγγειλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης. Προανήγγειλε φοροελαφρύνσεις, κατάργηση του εκλογικού νόμου και του νόμου Παππά ενώ δεσμεύτηκε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο.
Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και στον Αλέξη Παπαχελά ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε: «Θέλω να βγάλω την χώρα από τα μνημόνια. Θέλω και ξέρω να το κάνω». Επεσήμανε ακόμη ότι θα διεκδικήσει μικρότερα πλεονάσματα και προανήγγειλε φοροελαφρύνσεις.
Δεσμεύομαι για μείωση του ΕΝΦΙΑ 30%
Οπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, δεν πρόκειται να επαναλάβει το λάθος που έκανε ο κ. Τσίπρας να εξαγγείλει κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. «Εγώ δεν θα κάνω τo λάθος που έκανε ο κ. Τσίπρας να μιλήσει για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, δεν πρόκειται να το επαναλάβω. Εγώ όμως θα δεσμευτώ πως ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να μειωθεί, και πρέπει να μειωθεί 30% εντός των δύο πρώτων ετών».
Στο ερώτημα πώς θα επιτύχει τη μείωση, δεδομένου ότι ο φόρος συμβάλλει σημαντικά στα δημόσια έσοδα, ο πρόεδρος της ΝΔ, σημείωσε:
«Γιατί θα μπορώ να βρω περικοπές δαπανών που θα εξισορροπήσουν αυτή την μείωση του ΕΝΦΙΑ… Πιστεύετε πραγματικά πως σήμερα δεν μπορούν να βρεθούν από εξοικονόμηση δαπανών 700 - 800 εκατ; Κάτι που σημαίνει μείωση του κράτους, καλύτερη εκτίμηση των προϋπολογισμών, αποτελεσματικότερη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, εξορθολογισμός στις δαπάνες στην υγεία και την παιδεία».
«Εγώ επειδή διαχειρίστηκα το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Διοικητικής μεταρρύθμισης ξέρω πολύ καλά τι κάναμε και πόσα ακόμα θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει», πρόσθεσε.
Για τις απολύσεις στο Δημόσιο
Σχετικά με το ζήτημα των απολύσεων στο Δημόσιο, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ουδέποτε ήταν ο κατάλληλος τρόπος εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης.
«Εγώ καταρχάς κληρονόμησα τη δέσμευση για απολύσεις, από τη πρώτη στιγμή είπα πως οι απολύσεις δεν είναι ο καλύτερος τρόπος. Διαπραγματεύτηκα και πέτυχα να μην υπάρχουν άλλοι ποσοτικοί στόχοι αλλά έκανα και κάτι ακόμα: υπήρχαν απολύσεις που έγιναν και ήταν απολύτως δικαιολογημένες. Και αναφέρομαι σε όλο αυτό το παρασύστημα των πλαστών πτυχίων των παράνομων προσλήψεων και εγώ αυτό το κυνήγησα και θα συνεχίζω να το αντιμετωπίζω», είπε. Αναφερόμενος ειδικότερα στο Κράτος τόνισε πως «δεν θέλω ένα αδύναμο Κράτος. Θέλω ένα μικρότερο αλλά ισχυρότερο Κράτος».
Για τις τηλεοπτικές άδειες
Για το θέμα των ημερών, την διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι ο νόμος Παππά θα καταργηθεί και οι αρμοδιότητες θα επιστρέψουν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόραση.
«Ο νόμος Παππά θα καταργηθεί και οι αρμοδιότητες θα επιστρέψουν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Αυτό είναι κάτι το οποίο το λέω από την πρώτη μέρα που εκλέχτηκα αρχηγός. Ο νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός. Αυτό που έκανε ο κος Παππάς είναι αντισυνταγματικό να πάρει ο ίδιος τις αρμοδιότητες και να στήσει ένα διαγωνισμό με περιορισμένο αριθμό αδειών που φιμώνει την πολυφωνία, δημιουργεί συνθήκες νέας διαπλοκής και κλείνει υφιστάμενα κανάλια. Μα την εποχή του Internet, την εποχή όπου όλοι εκπέμπουν με όλους τους δυνατούς τρόπους είναι δυνατόν να συζητάμε για τον περιορισμό του αριθμού των καναλιών για να δημιουργηθεί μια νέα διαπλοκή;», υπογράμμισε.
Οσον αφορά το τίμημα των 246 εκατομμυρίων, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε:
«Αφήστε να δούμε καταρχάς γιατί δική μου εκτίμηση είναι ότι ο νόμος αυτός δεν πρόκειται να σταθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οποιοσδήποτε διαβάζει το σύνταγμα καταλαβαίνει ακριβώς τι λέει ο συνταγματικός νόμος. Λοιπόν, αυτή είναι η δική μου εκτίμηση, ο νόμος δεν θα σταθεί. Αλλά πήραν 246.000.000 για τα οποία χαίρεται η Κυβέρνηση. Μιλάει η Κυβέρνηση για καναλάρχες εργολάβους. Μα 465.000.000 έδωσε η ίδια η Κυβέρνηση πανωπροίκι στους εργολάβους για να μπορέσουν να συνεχίσουν τα έργα των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων. Ποιον κοροϊδεύουν;».
«Μπορώ να σας πω πολύ απλά ότι αν είχαμε σήμερα 10 κανάλια και έδινε ο καθένας 25.000.000 θα είχαμε το ίδιο ποσό. Τι θα προτιμούσατε; 10 κανάλια που να έχουν δώσει όλοι από 25.000.000 με 250.000.000 ή 4 κανάλια όπου ο ένας έχει δώσει 40.000.000, ο άλλος 60.000.000, ο άλλος 70.000.000; Και υπάρχει μια παράμετρος που δεν την έχουμε αναδείξει αρκετά, οι εργαζόμενοι. Εδώ μιλάμε για μια τεράστια ανεργία, ένας κλάδος ο οποίος έχει ήδη πληγεί, άκουσα τον κ. Παππά να λέει ότι το κράτος έχει ήδη πληγεί και επειδή έχει ήδη πληγεί θα πάμε να κλείσουμε και άλλα κανάλια; Αυτή είναι η λύση;», πρόσθεσε και κατέληξε:
«Και είναι χιλιάδες οι εργαζόμενοι διότι δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στα κανάλια, είναι και όλες οι επιχειρήσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εκπομπή του τηλεοπτικού σήματος. Δηλαδή για αυτούς δεν ενδιαφέρεται κατά τα άλλα η ευαίσθητη αριστερή Κυβέρνηση; Όχι προφανώς γιατί στο βωμό της προσπάθειας να ελέγξουμε το τοπίο και να ελέγξουμε το … θα είναι και αυτή μια παράπλευρη απώλεια. Εξάλλου η Αριστερά ειδικεύεται στις παράπλευρες απώλειες προς την επίτευξη του μεγάλου στόχου που δεν είναι άλλος εν προκειμένω από την καθολική εξουσία, από τον πλήρη έλεγχο».
Ανέφερε ακόμη ότι έχει στείλει επιστολή στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπου ζητά να προσκληθούν και οι 4 υπερθεματιστές και ο κ. Παππάς ως αρμόδιος υπουργός και να τεκμηριώσουν οι υπερθεματιστές την προέλευση των χρημάτων. "Είναι πολλά τα λεφτά πράγματι και θα πρέπει να αποδείξουν ότι τα έχουν από νόμιμους πόρους, όπως ορίζει ο νόμος… Μιλάμε για μια σταδιακή υποβάθμιση της ποιότητας της Δημοκρατίας μας και μια απαράδεκτη ροπή στον αυταρχισμό, στα κανάλια, στις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, στο κομματικό κράτος που χτίζεται" ανέφερε χαρακτηριστικά".
«Μπορώ να σας πω πολύ απλά ότι αν είχαμε σήμερα 10 κανάλια και έδινε ο καθένας 25.000.000 θα είχαμε το ίδιο ποσό. Τι θα προτιμούσατε; 10 κανάλια που να έχουν δώσει όλοι από 25.000.000 με 250.000.000 ή 4 κανάλια όπου ο ένας έχει δώσει 40.000.000, ο άλλος 60.000.000, ο άλλος 70.000.000; Και υπάρχει μια παράμετρος που δεν την έχουμε αναδείξει αρκετά, οι εργαζόμενοι. Εδώ μιλάμε για μια τεράστια ανεργία, ένας κλάδος ο οποίος έχει ήδη πληγεί, άκουσα τον κ. Παππά να λέει ότι το κράτος έχει ήδη πληγεί και επειδή έχει ήδη πληγεί θα πάμε να κλείσουμε και άλλα κανάλια; Αυτή είναι η λύση;», διερωτήθηκε.
Θα κάνω κυβέρνηση των αρίστων
Ερωτηθείς για την κυβέρνηση που θα συγκροτήσει σημείωσε: «Θα είναι μια κυβέρνηση των αρίστων. Θα υπάρχουν στην κυβέρνησή μου και στελέχη έξω από τη πολιτική». Αλλά έσπευσε να προσθέσει: «Δεν θα είναι κυβέρνηση... τουρλού. Ερχομαι να κάνω πραγματικές μεταρρυθμίσεις και δεν πρόκειται να ανεχτώ αποκλίσεις από αυτό από κανέναν και αυτή θα είναι και η εντολή την οποία θα πάρω. Θα χρειαστούμε μια μεγάλη ομάδα την επόμενη μέρα η οποία θα υποστηρίξει αυτή την προσπάθεια. Αλλά η ομάδα αυτή πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Να είναι άνθρωποι ηθικοί, ακέραιοι, εργατικοί, με εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα, δουλευταράδες, αποφασισμένοι, με τσαγανό».
Θα αλλάξω αμέσως τον εκλογικό νόμο
Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι θα αλλάξει αμέσως τον εκλογικό νόμο. Οπως είπε δεν γνωρίζει αν θα έχει 200 βουλευτές αλλά θα κάνει διάλογο και θα αλλάξει τον νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση Τσίπρα αμέσως, σε «ουδέτερο πολιτικά» χρόνο.
Για ανανεώσω ριζικά τα ψηφοδέλτια της ΝΔ
Αναφερόμενος στο εσωκομματικό μέτωπο, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:
«Είναι χρέος μου και είναι κάτι το οποίο είναι μία πρόκληση για το μέλλον, να ανανεώσω τη Νέα Δημοκρατία και σε πρόσωπα και να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι όταν έρθει η ώρα των εθνικών εκλογών, αυτήν την ανανέωση στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, θα τη δείτε».
«Και επειδή εγώ προσβλέπω και προσδοκώ ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί και να διπλασιάσει την κοινοβουλευτική της δύναμη, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία οι επιλογές που θα δώσουμε στους πολίτες όταν θα έρθουν να επιλέξουν βουλευτές με τον σταυρό τους, να αποπνέουν ένα διαφορετικό ήθος, ύφος, αλλά και μία διαφορετική ποιότητα από αυτήν την οποία ενδεχομένως να είχαν», πρόσθεσε
Η ΝΔ είναι απολύτως ενωμένη
Απάντησε δε στις αιτιάσεις περί εσωκομματικών προβλημάτων λέγοντας ότι: «Η Νέα Δημοκρατία είναι απολύτως ενωμένη. Λειτουργεί δημοκρατικά και προχωράει συντεταγμένα. Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι ένα κόμμα, όπως συχνά παρουσιάζεται, ομάδων, φεουδαρχών οι οποίοι ασκούν με το δικό τους τρόπο τη δική τους επιρροή. Είναι ένα ανοιχτό κόμμα πολυτασικό. Ανεχόμαστε τη διαφορετική άποψη και προσπαθούμε πάντα να τη συγκεράσουμε σε μία κοινή γραμμή».
Για την υπόθεση Γεωργίου – ΕΛΣΤΑΤ
«Η θέση μας στο συγκεκριμένο θέμα ήταν ίδια, όπως σε κάθε αντίστοιχο: Δεν παρεμβαίνουμε στα ζητήματα που αφορούν στη Δικαιοσύνη», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης για το θέμα την υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.
«Οση αξία κι αν έχει η ιστορική αναδρομή, και έχει μία αξία να μάθουμε ακριβώς τι έγινε. Για το πώς μπήκαμε στο μνημόνιο. Δεν νομίζω ότι αυτή η συζήτηση έχει γίνει ακόμα με την απαραίτητη νηφαλιότητα», επισήμανε και πρόσθεσε:
«Πολύ μεγαλύτερη σημασία σήμερα για τους πολίτες που μας ακούνε, για τον συνταξιούχο που βλέπει τη σύνταξή του να κόβεται, για τον εργαζόμενο του οποίου η επιχείρηση κλείνει επειδή το κράτος δεν μπορεί να τον εξοφλήσει, δεν έχει τι έγινε το 2009, και αν το έλλειμμα ήτανε 15% ή 13%. Αλλά το πώς θα βγούμε από το μνημόνιο και αν μπορούμε εμείς ως εναλλακτική πολιτική δύναμη να δώσουμε σε αυτούς τους πολίτες μία ελπίδα που να στηρίζεται σε ένα αληθινό και ρεαλιστικό πρόγραμμα».
«Θεωρώ ότι ο κύριος υπεύθυνος για την περιπέτεια αυτή ήταν και παραμένει στο δικό μου το μυαλό ο Γιώργος Παπανδρέου», σημείωσε ακόμη και συμπλήρωσε:
«Μια καινούρια συμφωνία αλήθειας, για την οποία θα μιλήσω πολύ πιο αναλυτικά στη Θεσσαλονίκη, σημαίνει ότι όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Και το κράτος και οι επιχειρήσεις, αλλά και οι πολίτες και όλοι θα πρέπει να βάλουμε πλάτη σε αυτήν την προσπάθεια. Δεν μπορούμε να είμαστε μία κοινωνία λαθρεπιβατών, όπου κάποιοι λίγοι, οι οποίοι είναι μέσα στο σύστημα, να εκμεταλλεύονται τους πολλούς οι οποίοι είναι απ’ έξω. Αυτό γίνεται σήμερα».
Είμαι δικαιωμένος που ζητώ εκλογές
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ υπερασπίστηκε της επιλογής του για αίτημα προσφυγής στις κάλπες, τονίζοντας ότι νιώθει «απόλυτα δικαιωμένος»:
«Νομίζω ότι οι εξελίξεις με δικαίωσαν απόλυτα. Η Ελλάδα σήμερα μοιάζει με ρημαγμένη χώρα. Δείτε τι συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία. Δείτε τις επιχειρήσεις που κλείνουν. Δείτε τους συνταξιούχους οι οποίοι έπαιρναν σύνταξη 850 ευρώ και βρέθηκαν χωρίς ΕΚΑΣ, με 670 ευρώ και τον κύριο Κατρούγκαλο να ψεύδεται μέχρι που αντιμετώπισε επιτέλους τη σκληρή πραγματικότητα. Δείτε την κατάσταση ανομίας, η οποία επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας. Δείτε την κατάσταση στη παιδεία, που έχουμε μία ραγδαία οπισθοχώρηση. Αισθάνομαι απολύτως δικαιωμένος που ζήτησα εκλογές. Θα εξακολουθώ να τις ζητώ με απόλυτη επιμονή και συστηματικότητα. Η χώρα δεν αντέχει άλλο τον κύριο Τσίπρα πρωθυπουργό. Όσο καθυστερούμε, τόσο πιο δύσκολο θα είναι το έργο της επόμενης κυβέρνησης. Οχι πιο εύκολο».
«Ίσως θα ήταν η εύκολη λύση για μένα να αρκεστώ στη τακτική του ώριμου φρούτου. Το έχουνε κάνει προκάτοχοί μου. Να περιμένουμε να περάσει ο κύριος Τσίπρας τα δύσκολα μέτρα. Τα ακούω ξέρετε όλα αυτά. Τα ακούω και από το εξωτερικό μερικές φορές. Ας κάνει ο κύριος Τσίπρας τη βρώμικη δουλειά, δεν πειράζει. Θα έρθεις εσύ μετά καβάλα στο άλογο. Μα, δεν θα είναι έτσι. Για δείτε την Ελλάδα την οποία θα παραλάβουμε, όταν με το καλό καταφέρουμε να κερδίσουμε εκλογές και δυστυχώς προβλέπω η Ελλάδα σε 6 μήνες θα είναι χειρότερη από την Ελλάδα τη σημερινή και σε 12 μήνες θα είναι ακόμα χειρότερη», πρόσθεσε.
Για χρέος και έλλειμμα
Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος και τα πλεονάσματα που οφείλει να διασφαλίζει η χώρα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Η χώρα μπορεί να διεκδικήσει από την Ευρώπη κάτι καλύτερο και στο χρέος και στο πρωτογενές πλεόνασμα. Θεωρώ απολύτως επιβεβλημένο την επομένη μέρα, μετά το 2018, να υπάρχει μείωση των στόχων του τωρινού πλεονάσματος». Για το χρέος σημείωσε: «Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι στο ζήτημα του χρέους υπάρχουν μεγάλες ευθύνες των Ευρωπαίων. Από το Νοέμβρη του 2012 υπάρχει ρητή δέσμευση για απομείωση του χρέους. Ξέρουμε λίγο - πολύ τι μπορεί και τι δεν μπορεί να γίνει στο χρέος. Αυτό το οποίο μπορεί να γίνει πρέπει να γίνει. Δυστυχώς, επειδή η κατάσταση χειροτέρεψε με την τραγική διαπραγμάτευση Τσίπρα - Βαρουφάκη, οι παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν πρέπει να είναι πιο τολμηρές και αυτό δημιουργεί μια άλλη δυσκολία. Αλλά εδώ μιλάμε μια εξίσωση με τρεις βασικούς παραμέτρους. Το χρέος, το πλεόνασμα και τους ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτά τα τρία πρέπει να κολλάνε. Τώρα μπαίνουμε σε τεχνικά ζητήματα, αλλά τα νούμερα πρέπει να βγάζουν νόημα. Αλλά ναι, η απάντηση είναι βεβαίως και μας χρωστάνε κάτι στο χρέος. Αλλά κανείς δεν μας χρωστάει μόνο, αν δεν δείξουμε και εμείς σοβαρότητα και αξιοπιστία».
Πηγή: www.iefimerida.gr
ΣΤΑ ΥΨΗ Η ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ
Αναταραχή με τα πόθεν έσχες: Τελικά στο σύνολο του ποσού το πόθεν έσχες των νέων καναλαρχών - Καμμένος: Να μην πάρει άδεια ο Καλογρίτσας - Παππάς: Η ΝΔ βγάζει σπυριά όταν πληρώνουν οι ισχυροί - ΝΔ: Να ξεπεζέψει ο υπουργός από το καλάμι της αλαζονείας
Με την αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης να “χτυπά κόκκινο”, αλλά και με νέες εσωκομματικές γκρίνιες από τον Πάνο Καμμένο, το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών εξακολουθεί να παραμένει στην κορυφή της πολιτικής επικαιρότητας.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας που επί μια εβδομάδα είχε παραμείνει σιωπηλός, επιτέθηκε εκ νέου χθες από το Λονδίνο, κατά του εργολάβου και κουμπάρου του Χρήστου Καλογρίτσα, επιμένοντας ότι δεν πρέπει να του δοθεί τηλεοπτική άδεια. “Έχει τα λεφτά, δεν ξέρω αν περνά και το πόθεν έσχες” τόνισε, διευκρινίζοντας πάντως ότι εφόσον δοθεί άδεια στον κ. Καλογρίτσα δεν προτίθεται να παραιτηθεί.
Μιλώντας με έλληνες ανταποκριτές στο Λονδίνο, ο κ. Καμμένος επισήμανε ότι όρος του διαγωνισμού είναι οι συμμετέχοντες να μην έχουν άλλη δραστηριότητα, ενώ ο εργολάβος Καλογρίτσας λαμβάνει έργα από το Δημόσιο.
“Ο κ. Καλογρίτσας μέχρι προχθές ήταν εργολάβος και επομένως αντιλαμβάνομαι ότι δε θα του δοθεί η δυνατότητα να συνεχίσει στη διαδικασία απόκτησης άδειας», σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
«Αν αποδείξει ότι έπαψε να είναι εργολάβος ή ότι έχει σταματήσει το σπορ ή αν περάσει τον έλεγχο πόθεν έσχες τότε καλώς να πάρει την άδεια», συμπλήρωσε ο υπουργός.
Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι ο κ. Καλογρίτσας έχει τα χρήματα ώστε να αποκτήσει την άδεια, αλλά εξέφρασε αμφιβολίες αν θα περάσει και τον έλεγχο του πόθεν έσχες.
Όταν εξάλλου ρωτήθηκε αν προτίθεται να παραιτηθεί από την κυβέρνηση σε περίπτωση χορήγησης τηλεοπτικής άδεια στον κ. Καλογρίτσα, ο υπουργός απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι ο ίδιος ποτέ δεν έθεσε τέτοιο ζήτημα.
«Πόλεμος» κυβέρνησης-ΝΔ
Ταυτόχρονα, κορυφώθηκε χθες η αντιπαράθεση της κυβέρνησης και του αρμοδίου υπουργού Νίκου Παππά με την Νέα Δημοκρατία, μετά την συνέντευξη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Νίκου Δένδια με την οποία τόνισε ότι η Ν.Δ. θα επιστρέψει στους καναλάρχες τα χρήματα που θα δοθούν για τις τηλεοπτικές άδειες.
«Ήταν ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα (σ.σ. η διαδικασία της αδειοδότησης). Σας λέω ευθέως πως η ΝΔ δεν μπορεί να αναγνωρίσει τον διαγωνισμό, θα προκηρύξει κι άλλες άδειες. Και επειδή δεν είμαστε μπαταχτσήδες, πρέπει να δοθούν πίσω τα χρήματα στους επιχειρηματίες που τα έδωσαν», τόνισε ο κ. Δένδιας, με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά να αντιδρά άμεσα και να καλεί την ηγεσία του κόμματός του να τον αποδοκιμάσει.
Μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε, ο κ. Δένδιας επανήλθε κι έδωσε διευκρινίσεις μέσω twitter. «Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στο “θα επιστραφούν όλα τα χρήματα” και στο θα επιστραφούν αναλογικά κάποια από τα χρήματα που είπα. Και αυτό φυσικά όταν δοθούν κι άλλες άδειες και εφόσον δεν κριθεί άκυρος και αντισυνταγματικός ο Νόμος από το ΣτΕ, όπως εκτιμούμε” δήλωσε ο πρώην υπουργός.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Δένδια ο Νίκος Παππάς, δήλωσε: «Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ., κ. Νίκος Δένδιας, δήλωσε σήμερα ότι το κόμμα του θα επιστρέψει στους τηλεοπτικούς σταθμούς τα 246 εκατ. ευρώ που πληρώνουν για τις τηλεοπτικές άδειες. Αυτή είναι η Ν.Δ. Αρρωσταίνει όταν ωφελούνται οι αδύναμοι και βγάζει σπυριά όταν υποχρεώνονται να πληρώσουν οι ισχυροί. Μάλλον στο Μοσχάτο μετακόμισε το παράρτημα κάποιου τηλεοπτικού σταθμού, όχι η Νέα Δημοκρατία”.
Στη δήλωση Παππά απάντησε η ΝΔ, καλώντας τον υπουργό «να ξεπεζέψει από το καλάμι της αλαζονείας». Πηγές από τη ΝΔ, πάντως, ανέφεραν ότι το κόμμα θα ακυρώσει το νόμο Παππά και θα καταργήσει τον περιορισμό του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών, αξιοποιώντας πλήρως τις τεχνικές δυνατότητες του ψηφιακού φάσματος.
Αναταραχή με τα πόθεν έσχες
Αντιδράσεις όμως προκάλεσαν και οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Παππά, σύμφωνα με τις οποίες “ο έλεγχος του Πόθεν Έσχες των νέων καναλαρχών, θα περιοριστεί αρχικώς μόνο στην αιτιολόγηση των ποσών που θα καταβληθούν ως πρώτη δόση”.
Η δήλώση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Βαγγέλη Μαρινάκη, μέσω της εταιρείας του ALTER EGO, που ζήτησε τον έλεγχο του συνόλου των τιμημάτων που προσφέρθηκαν στον διαγωνισμό.
« Μια τέτοια πρακτική, εκτός του ότι θα έθετε σε κίνδυνο την ακεραιότητα του συγκεκριμένου διαγωνισμού, θα κινδύνευε ταυτόχρονα να λειτουργήσει ως συγκάλυψη ενδεχόμενης απάτης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου” αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ALTER EGO και προσθέτει:
“Επισημαίνουμε ότι το πνεύμα του ν. 4339 και της Προκήρυξης δεν προβλέπει τη χορήγηση άδειας σε πρόσωπο που δεν κατέχει το σύνολο του τιμήματος για το οποίο έχει δεσμευτεί προκειμένου να το αποκτήσει. Αναμένουμε ότι η Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού θα λειτουργήσει με γνώμονα τη διαφάνεια και την τήρηση του νόμου, αλλά πρωτίστως με γνώμονα την προστασία των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου».
Τελικά ο έλεγχος πόθεν έσχες θα γίνει επί του συνολικού ποσού που θα διαθέσουν οι νέοι καναλάρχες για να αποκτήσουν άδεια. Μετά από διαβουλεύσεις πολλών ωρών τελικά βρέθηκε η φόρμουλα και έτσι ο έλεγχος δεν θα γίνει επί του ποσού της προκαταβολής αλλά επί του συνολικού το οποίο ο καθένας από τους 4 θα διαθέσει για να πάρει την τηλεοπτική άδεια.
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
Την απαγόρευση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους δημόσιους χώρους ψήφισε η Βουλή. Έρχονται νέες αυστηρές προϋποθέσεις για την κυκλοφορία νέων καπνικών προϊόντων. Ηχηρή παρέμβαση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου της ΝΔ, Ν. Κεραμέως, η οποία κατήγγειλε πως σε κανένα χώρο εντός της Βουλής δεν γίνεται σεβαστή η απόφαση για απαγόρευση του καπνίσματος. Περιέγραψε την προσωπική της εμπειρία ως έγκυος που δεινοπάθησε εντός του Κοινοβουλίου
Με την ευρύτατη συναίνεση της Βουλής ψηφίστηκε το νομοσχέδιο με το οποίο τίθενται αυστηρές προϋποθέσεις κυκλοφορίας των νέων καπνικών προϊόντων και απαγόρευσης και του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους δημόσιους χώρους.
Όλα τα κόμματα συμφώνησαν στην ανάγκη να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο η ευρωπαϊκή οδηγία που θέτει προδιαγραφές για την εμπορία και διάθεση των καπνικών προϊόντων, καταγράφηκαν ωστόσο ενστάσεις περί «γραφειοκρατικής αντίληψης» που διέπει την αδειοδότηση των εταιρειών αλλά και διαφοροποίησης αναφορικά με την χρησιμότητα της απαγόρευσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους χώρους όπου απαγορεύεται και το συμβατικό.
Επίσης, σε πλήρη ομοφωνία τα κόμματα στηλίτευσαν την μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου ενώ ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός είπε πως υπάρχει ένα καθεστώς ασυδοσίας, παρανομίας και ανυπαρξίας ελέγχου. «Θέλει συντονισμένες προσπάθειες από την Πολιτεία, αλλά απαιτεί συστράτευση της επιστημονικής κοινότητας, των πολιτικών δυνάμεων αλλά και του καθενός. Είναι μια αντικοινωνική συμπεριφορά και τίθεται ζήτημα στέρησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων» τόνισε ο υπουργός. Δέχθηκε ωστόσο τα πυρά από την Αντιπολίτευση για την ανοχή του - όπως τον κατηγόρησαν - στην συμπεριφορά του αν. υπουργού να καπνίζει
Κεραμέως: Ούτε εντός της Βουλής εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός νόμος
Με αφορμή την μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Ν.Δ, Νίκη Κεραμέως, κατήγγειλε πως σε κανένα χώρο εντός της Βουλής δεν γίνεται σεβαστή η απόφαση για απαγόρευση του καπνίσματος και εισέφερε την προσωπική της εμπειρία ως έγκυος που δεινοπάθησε εντός του Κοινοβουλίου. «Τί αξία έχουν όλα αυτά όταν ο υπουργός καπνίζει στην αίθουσα συσκέψεων του Υπουργείου Υγείας» αναφερόμενη στον Παύλο Πολάκη. «Έχετε στέλεχος του υπουργείου που σας προσβάλει προσωπικά, οποιοσδήποτε άλλος υπουργός Υγείας θα είχε απολύσει τον υφιστάμενό του και αν δεν είχε την στήριξη του Πρωθυπουργού θα είχε παραιτηθεί» είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Η Εύη Χριστοφιλοπούλου από την Δημοκρατική Συμπαράταξη μίλησε για τους πολιτικούς αρχηγούς που κάπνιζαν στην σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο.
«Αν θέλουμε ο αντικαπνιστικός νόμος να εφαρμοστεί ξεκινήστε από το δικό σας γραφείο» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς και έκανε λόγο για έλλειμμα εφαρμογής της νομοθεσίας, έλλειψη στρατηγικής με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε πάλι εκεί από που ξεκινήσαμε.
ΠΗΓΗ ΝΕWS 247