MΠΛΟΚΟ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ;
Δεν φαίνεται να προχωρά το σχέδιο για «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών και νέα ρύθμιση
Δύσκολα θα δώσουν το πράσινο φως οι δανειστές για να προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας στο πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων και εν συνεχεία σε νέα ρύθμιση με στόχο να δοθεί ανάσα στην αγορά αλλά και για να ενισχυθούν τα έσοδα των ταμείων.
Το σχέδιο που θα τεθεί σήμερα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης κατά τη δεύτερη συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τους θεσμούς στις 11:30 π.μ., προβλέπει ασφαλιστική ενημερότητα σε οφειλέτες που θα σπεύσουν να πληρώσουν και θα είναι συνεπείς στις καταβολές των τρεχουσών εισφορών τους, με ταυτόχρονο «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016. Για ενταχθεί ο οφειλέτης στο πρόγραμμα θα πρέπει να καταβάλει ανελλιπώς τις τρέχουσες εισφορές (από σήμερα, όχι από τις 31 Δεκεμβρίου) για να μην βγει εκτός ρύθμισης.
Στο τραπέζι θα πέσει επίσης η πρόταση για δυνατότητα σύστασης επαγγελματικών Ταμείων Πρόνοιας και Επικούρησης από αυτοαπασχολούμενους, ώστε να μειωθούν οι εισφορές καθώς και η παρακράτηση των αναδρομικών για τις επικουρικές σε ποσοστό έως 10% της μικτής σύνταξης.
Παράλληλα, στη σημερινή συνάντηση θα συζητηθούν οι επονομαζόμενες «ουρές» της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης με τις οποίες ακυρώνονται διευκολύνσεις και εκπτώσεις μετά το βέτο που έθεσαν οι δανειστές.
Συγκεκριμένα, επιστρέφουν σε καθεστώς ΟΑΕΕ οι επιτηδευματίες (τουριστικά καταλύματα, καφενεία) που δραστηριοποιούνται σε δήμους κάτω των 2.000 κατοίκων και δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ περίπου, οι οποίοι είχαν μέχρι σήμερα το δικαίωμα να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ. Πρόκειται για περίπου 45.000 ασφαλισμένους οι οποίοι με την αλλαγή του καθεστώτος θα χάσουν το προνόμιο της μεταβατικής περιόδου στην αύξηση της εισφοράς.
Καταργούνται οι εκπτώσεις που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου για τις εισφορές υπέρ υγείας ειδικά για τους αγρότες και τους νέους επιστήμονες.
Έτσι από την 1/1/2017 αγρότες και επιστήμονες θα καταβάλουν τις ίδιες εισφορές ασθενείας με τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς καμία μεταβατική περίοδο, για λόγους ισονομίας.
Καταργείται η έκπτωση 15% που είχε προβλεφθεί για όσους ασφαλισμένους είχαν προγραμματίσει να εξαγοράσουν πλασματικά χρόνια εφάπαξ προκειμένου να πληρώσουν λιγότερα. Η έκπτωση ορίζεται σε 2% για κάθε έτος εξαγοράς, με αποτέλεσμα η εξαγορά πλασματικών ετών να κοστίζει τρεις φορές ακριβότερα. Το νομοσχέδιο για την Κοινωνική Οικονομία στο οποίο έχουν προσαρτηθεί οι συγκεκριμένες διατάξεις έχει κατατεθεί στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης και αναμένεται να πάρει άμεσα το δρόμο προς τη Βουλή.
Στο μέτωπο των εργασιακών που συζητήθηκαν χθες, δόθηκε η αίσθηση ότι οι δανειστές θα επιμείνουν στην αρχική ατζέντα των αξιώσεών τους.
Η «καυτή» ατζέντα θα ανοίξει κατ΄ουσίαν μετά τις 17 Οκτωβρίου που θα επιστρέψουν οι δανειστές...
Σύμφωνα με τον υπ. Εργασίας, η καθυστέρηση επιβάλλεται για δύο λόγους. Στο τέλος Σεπτεμβρίου θα παραδοθεί το πόρισμα της διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές στο πεδίο της εργασίας που θα αποτελέσει τη βάση της διαπραγμάτευσης ενώ προς το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση της ΑΓΕΤ με την οποία θα κρίνει εάν θα αρθεί το υπουργικό βέτο για τις ομαδικές απολύσεις.
Στο μεσοδιάστημα οι δύο πλευρές θα επικοινωνούν με τηλεδιασκέψεις και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mails).
Οι διαφορές με το ΔΝΤ είναι τόσο ακραίες, που δεν θα μπορούσε να γίνει ουσιώδης συζήτηση αν δεν υπάρχει ένα κείμενο αναφοράς, σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος εξερχόμενος του ραντεβού.
Νωρίτερα μιλώντας στο Reuters, είχε χαρακτηρίσει «ακραίο παίκτη» το ΔΝΤ, ενώ προσέθετε πως η Αθήνα δεν μπορεί να αποδεχθεί τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις που απαιτεί το Ταμείο, αλλά θα παλέψει για να διατηρήσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Το Ταμείο έχει κατά καιρούς εκφράσει εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις από την ελληνική πλευρά, ιδίως στα θέματα των ομαδικών απολύσεων και του τρόπου διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού.
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗ ΧΙΟ
Επεισόδια προκλήθηκαν κατά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας πολιτών της Χίου, στην κεντρική πλατεία της πόλης, για το προσφυγικό.
Αν και η συγκέντρωση ξεκίνησε ειρηνικά, στη συνέχεια οξύνθηκαν τα πνεύματα και τα ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών.
Σύμφωνα με τον «Πολίτη» της Χίου, η ένταση προκλήθηκε όταν μερίδα των συγκεντρωμένων αποφάσισαν να κάνουν πορεία προς τον καταυλισμό του ΔΗΠΕΘΕ και της Σούδας, όπου φιλοξενούνται περίπου 1.800 άτομα. Κίνηση για την οποία δεν είχε ενημερωθεί η αστυνομία.
Τα ΜΑΤ απέκλεισαν τους διαδηλωτές, αλλά η κατάσταση ξέφυγε όταν κάποιοι από τους συγκεντρωμένους προσπάθησαν να «σπάσουν» τις γραμμές των αστυνομικών και να πάνε στον καταυλισμό προσφύγων.
Μάλιστα, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα, κάποιοι από τους συγκεντρωμένους επιτέθηκαν σε δημοσιογράφο, του έριξαν την κάμερα στο έδαφος και τον χτύπησαν στα χέρια, ενώ άλλοι κυνήγησαν συναδέλφους του, που φυγαδεύτηκαν από πολίτες σε γειτονικά καταστήματα.
Τα ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών, ενώ ομάδα 150 ατόμων κινήθηκε προς τον καταυλισμό της Σούδας ψάλλοντας τον Εθνικό Ύμνο και φωνάζοντας συνθήματα κατά των μεταναστών. Οι τελευταίοι αντέδρασαν, φωνάζοντας ότι θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα και κάποιοι από αυτούς, σύμφωνα με το δημοσίευμα, άρχισαν να πετούν πέτρες στους συγκεντρωμένους.
Πηγή: www.iefimerida.gr
ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΜΕΝΙΔΙ
Δύο άνθρωποι απανθρακώθηκαν στη φωτιά που ξέσπασε σε διαμέρισμα 1ου ορόφου πολυκατοικίας επί της οδού Μιλτιάδου στην περιοχή Προφήτης Ηλίας Αχαρνών.
Η Πυροσβεστική δέχθηκε κλήση στις 4.57 π.μ. για πυρκαγιά σε διαμέρισμα του 1ου ορόφου. Στο σημείο έσπευσαν στις 5.11 π.μ. 6 οχήματα με 15 άνδρες, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης της φωτιάς εντόπισαν εντός του χώρου δύο άτομα νεκρά. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, επρόκειτο για μία ηλικιωμένη γυναίκα και τον γιό της που φέρεται να αντιμετώπιζαν και οι δύο προβλήματα υγείας. Τα αίτια της φωτιάς ερευνώνται απο το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής.
ΠΗΓΗ ΤΗΕ ΤΟC
MEGA ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 27 ΧΡΟΝΙΑ
Το κανάλι μετρά αντίστροφα πριν από το οριστικό κλείσιμο - Περίπου 500 εργαζόμενοι περιμένουν δεδουλευμένα πέντε και πλέον μηνών - Επιδόθηκε χθες η επίσχεση εργασίας των δημοσιογράφων, από Δευτέρα ξεκινά και εκείνη των τεχνικών
Στη χειρότερη θέση της 27χρονης ιστορίας του βρίσκεται από χθες, Τετάρτη, το Mega και επισήμως πια, ύστερα από την εκπομπή του τελευταίου δελτίου ειδήσεων, το μεσημέρι της Τετάρτης. Ο ενημερωτικός τομέας του σταθμού παύει στο εξής και, μολονότι το κανάλι δεν κλείνει εφόσον συνεχίζει με τις επαναλήψεις των ψυχαγωγικών εκπομπών, επί της ουσίας μετρά αντίστροφα πριν από το οριστικό κλείσιμο.
Η απόφαση 42 δημοσιογράφων να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας, καταφεύγοντας σε αυτό το νομικό διάβημα ώστε να διασφαλίσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα, πρακτικά στερεί το Mega ακόμη και από το εναπομείναν μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων.
Ένας κύκλος 27 ετών που είχε ανοίξει εν δόξη το Νοέμβριο του 1989 με το δελτίο που παρουσίασε η Λιάνα Κανέλλη, κλείνει εντελώς άδοξα και πιθανότατα οριστικά, στις 14 Σεπτεμβρίου του 2016, όταν η Μαρία Σαράφογλου αποχαιρέτισε τους τηλεθεατές κλείνοντας το μεσημεριανό δελτίο. Χωρίς τον ενημερωτικό του τομέα, το Mega είναι θανάσιμα ακρωτηριασμένο, αποτελώντας οδυνηρό προμήνυμα για το πώς θα είναι η ελληνική τηλεόραση στην εποχή του «μαύρου». Ανεξαρτήτως εάν συμμεριζόταν κανείς τις πολιτικές θέσεις που πρόβαλε, τελευταία μάλιστα όλο και πιο απροκάλυπτα, το Mega ήταν αναμφίβολα ένας θεσμός στα εγχώρια ΜΜΕ. Από καθαρά τεχνικής, δημοσιογραφικής ποιότητας και αποτελεσματικότητας, ο σταθμός βρισκόταν παραδοσιακά στην κορυφή, γεγονός που κατά κανόνα αποτυπωνόταν στους δείκτες τηλεθέασης. Το κλισέ «τέλος εποχής» έχει ένα πολύ ακριβές νόημα για το Mega και η απόσυρση ενός τέτοιου, ολοκληρωμένου δημοσιογραφικού μηχανισμού από το τηλεοπτικό τοπίο συνιστά απώλεια με ευρύτερες παρενέργειες για το σύνολο του κλάδου της ενημέρωσης.
Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία του Mega, έστω και για όσο διάστημα θα συνεχίσει να βρίσκεται διασωληνωμένο στην «εντατική», από τη διεύθυνση ειδήσεων κρίθηκε ανέφικτη η συνέχιση παραγωγής δελτίου ειδήσεων. Σε επίσχεση εργασίας δεν έχουν προχωρήσει μεν όλοι ανεξαιρέτως οι δημοσιογράφοι, θα ήταν όμως αδύνατον να υπάρξει ενημέρωση χωρίς την, έστω και εξ αποστάσεως, συμμετοχή τους. Στο δρόμο της επίσχεσης κινούνται επίσης και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του σταθμού, δηλαδή οι τεχνικοί και διοικητικοί, οπότε το κανάλι τίθεται στον αυτόματο πιλότο έως ότου δοθεί κάποια λύση.
Πεντακόσιοι περίπου εργαζόμενοι παραμένουν όμηροι στο Mega, έχοντας λαμβάνειν δεδουλευμένα πέντε και πλέον μηνών. Η μητρική εταιρεία του σταθμού, ο ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε., εξακολουθεί να πιέζει με κάθε μέσον τις τράπεζες να αποδεσμεύσουν κεφάλαια, τα οποία «καταχρηστικώς», όπως υποστηρίζει το Mega, μπλοκάρουν. Χωρίς το πράσινο φως από τις πιστώτριες τράπεζες, οι υπάλληλοι του σταθμού δεν εξοφλούνται και το Mega ως επιχείρηση οδηγείται σε διάλυση. Οι νομικοί σύμβουλοι του Mega επιμένουν ότι η τράπεζα που εμποδίζει την εκταμίευση των απαραίτητων για την επιβίωση του σταθμού κεφαλαίων, δεν έχει κανένα έρεισμα, εφόσον το κανάλι, έστω και δύσκολα, ήταν συνεπές προς τις δανειακές του υποχρεώσεις. Οι άνθρωποι του Mega επιμένουν ότι η τράπεζα αυθαιρετεί κατάφωρα, αν μη τι άλλο καθώς θα μπορούσε να εκλάβει σαν εγγύηση ακόμη και το αρχείο του σταθμού, με χιλιάδες ώρες τηλεοπτικού περιεχομένου, η αξία του οποίου είναι υψηλή. Φαίνεται όμως ότι το «μαύρο», υπό τους κρατούντες συσχετισμούς δυνάμεων που διαμορφώνουν το πεπρωμένο του πάλαι ποτέ πανίσχυρου Mega, είναι αδύνατον να αποφευχθεί. Υπό την ανοχή των μετόχων του σταθμού που αδιαφορούν πλήρως, την τράπεζα που εξαντλεί την αυστηρότητά της τελικά στους εργαζόμενους και την αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης στα ΜΜΕ, το Mega οδεύει προς την εξαφάνισή του.
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Δεν φαίνεται να προχωρά το σχέδιο για «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών και νέα ρύθμιση
Δύσκολα θα δώσουν το πράσινο φως οι δανειστές για να προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας στο πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων και εν συνεχεία σε νέα ρύθμιση με στόχο να δοθεί ανάσα στην αγορά αλλά και για να ενισχυθούν τα έσοδα των ταμείων.
Το σχέδιο που θα τεθεί σήμερα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης κατά τη δεύτερη συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τους θεσμούς στις 11:30 π.μ., προβλέπει ασφαλιστική ενημερότητα σε οφειλέτες που θα σπεύσουν να πληρώσουν και θα είναι συνεπείς στις καταβολές των τρεχουσών εισφορών τους, με ταυτόχρονο «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016. Για ενταχθεί ο οφειλέτης στο πρόγραμμα θα πρέπει να καταβάλει ανελλιπώς τις τρέχουσες εισφορές (από σήμερα, όχι από τις 31 Δεκεμβρίου) για να μην βγει εκτός ρύθμισης.
Στο τραπέζι θα πέσει επίσης η πρόταση για δυνατότητα σύστασης επαγγελματικών Ταμείων Πρόνοιας και Επικούρησης από αυτοαπασχολούμενους, ώστε να μειωθούν οι εισφορές καθώς και η παρακράτηση των αναδρομικών για τις επικουρικές σε ποσοστό έως 10% της μικτής σύνταξης.
Παράλληλα, στη σημερινή συνάντηση θα συζητηθούν οι επονομαζόμενες «ουρές» της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης με τις οποίες ακυρώνονται διευκολύνσεις και εκπτώσεις μετά το βέτο που έθεσαν οι δανειστές.
Συγκεκριμένα, επιστρέφουν σε καθεστώς ΟΑΕΕ οι επιτηδευματίες (τουριστικά καταλύματα, καφενεία) που δραστηριοποιούνται σε δήμους κάτω των 2.000 κατοίκων και δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ περίπου, οι οποίοι είχαν μέχρι σήμερα το δικαίωμα να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ. Πρόκειται για περίπου 45.000 ασφαλισμένους οι οποίοι με την αλλαγή του καθεστώτος θα χάσουν το προνόμιο της μεταβατικής περιόδου στην αύξηση της εισφοράς.
Καταργούνται οι εκπτώσεις που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου για τις εισφορές υπέρ υγείας ειδικά για τους αγρότες και τους νέους επιστήμονες.
Έτσι από την 1/1/2017 αγρότες και επιστήμονες θα καταβάλουν τις ίδιες εισφορές ασθενείας με τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς καμία μεταβατική περίοδο, για λόγους ισονομίας.
Καταργείται η έκπτωση 15% που είχε προβλεφθεί για όσους ασφαλισμένους είχαν προγραμματίσει να εξαγοράσουν πλασματικά χρόνια εφάπαξ προκειμένου να πληρώσουν λιγότερα. Η έκπτωση ορίζεται σε 2% για κάθε έτος εξαγοράς, με αποτέλεσμα η εξαγορά πλασματικών ετών να κοστίζει τρεις φορές ακριβότερα. Το νομοσχέδιο για την Κοινωνική Οικονομία στο οποίο έχουν προσαρτηθεί οι συγκεκριμένες διατάξεις έχει κατατεθεί στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης και αναμένεται να πάρει άμεσα το δρόμο προς τη Βουλή.
Στο μέτωπο των εργασιακών που συζητήθηκαν χθες, δόθηκε η αίσθηση ότι οι δανειστές θα επιμείνουν στην αρχική ατζέντα των αξιώσεών τους.
Η «καυτή» ατζέντα θα ανοίξει κατ΄ουσίαν μετά τις 17 Οκτωβρίου που θα επιστρέψουν οι δανειστές...
Σύμφωνα με τον υπ. Εργασίας, η καθυστέρηση επιβάλλεται για δύο λόγους. Στο τέλος Σεπτεμβρίου θα παραδοθεί το πόρισμα της διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές στο πεδίο της εργασίας που θα αποτελέσει τη βάση της διαπραγμάτευσης ενώ προς το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση της ΑΓΕΤ με την οποία θα κρίνει εάν θα αρθεί το υπουργικό βέτο για τις ομαδικές απολύσεις.
Στο μεσοδιάστημα οι δύο πλευρές θα επικοινωνούν με τηλεδιασκέψεις και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mails).
Οι διαφορές με το ΔΝΤ είναι τόσο ακραίες, που δεν θα μπορούσε να γίνει ουσιώδης συζήτηση αν δεν υπάρχει ένα κείμενο αναφοράς, σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος εξερχόμενος του ραντεβού.
Νωρίτερα μιλώντας στο Reuters, είχε χαρακτηρίσει «ακραίο παίκτη» το ΔΝΤ, ενώ προσέθετε πως η Αθήνα δεν μπορεί να αποδεχθεί τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις που απαιτεί το Ταμείο, αλλά θα παλέψει για να διατηρήσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Το Ταμείο έχει κατά καιρούς εκφράσει εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις από την ελληνική πλευρά, ιδίως στα θέματα των ομαδικών απολύσεων και του τρόπου διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού.
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗ ΧΙΟ
Επεισόδια προκλήθηκαν κατά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας πολιτών της Χίου, στην κεντρική πλατεία της πόλης, για το προσφυγικό.
Αν και η συγκέντρωση ξεκίνησε ειρηνικά, στη συνέχεια οξύνθηκαν τα πνεύματα και τα ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών.
Σύμφωνα με τον «Πολίτη» της Χίου, η ένταση προκλήθηκε όταν μερίδα των συγκεντρωμένων αποφάσισαν να κάνουν πορεία προς τον καταυλισμό του ΔΗΠΕΘΕ και της Σούδας, όπου φιλοξενούνται περίπου 1.800 άτομα. Κίνηση για την οποία δεν είχε ενημερωθεί η αστυνομία.
Τα ΜΑΤ απέκλεισαν τους διαδηλωτές, αλλά η κατάσταση ξέφυγε όταν κάποιοι από τους συγκεντρωμένους προσπάθησαν να «σπάσουν» τις γραμμές των αστυνομικών και να πάνε στον καταυλισμό προσφύγων.
Μάλιστα, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα, κάποιοι από τους συγκεντρωμένους επιτέθηκαν σε δημοσιογράφο, του έριξαν την κάμερα στο έδαφος και τον χτύπησαν στα χέρια, ενώ άλλοι κυνήγησαν συναδέλφους του, που φυγαδεύτηκαν από πολίτες σε γειτονικά καταστήματα.
Τα ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών, ενώ ομάδα 150 ατόμων κινήθηκε προς τον καταυλισμό της Σούδας ψάλλοντας τον Εθνικό Ύμνο και φωνάζοντας συνθήματα κατά των μεταναστών. Οι τελευταίοι αντέδρασαν, φωνάζοντας ότι θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα και κάποιοι από αυτούς, σύμφωνα με το δημοσίευμα, άρχισαν να πετούν πέτρες στους συγκεντρωμένους.
Πηγή: www.iefimerida.gr
ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΜΕΝΙΔΙ
Δύο άνθρωποι απανθρακώθηκαν στη φωτιά που ξέσπασε σε διαμέρισμα 1ου ορόφου πολυκατοικίας επί της οδού Μιλτιάδου στην περιοχή Προφήτης Ηλίας Αχαρνών.
Η Πυροσβεστική δέχθηκε κλήση στις 4.57 π.μ. για πυρκαγιά σε διαμέρισμα του 1ου ορόφου. Στο σημείο έσπευσαν στις 5.11 π.μ. 6 οχήματα με 15 άνδρες, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης της φωτιάς εντόπισαν εντός του χώρου δύο άτομα νεκρά. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, επρόκειτο για μία ηλικιωμένη γυναίκα και τον γιό της που φέρεται να αντιμετώπιζαν και οι δύο προβλήματα υγείας. Τα αίτια της φωτιάς ερευνώνται απο το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής.
ΠΗΓΗ ΤΗΕ ΤΟC
MEGA ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 27 ΧΡΟΝΙΑ
Το κανάλι μετρά αντίστροφα πριν από το οριστικό κλείσιμο - Περίπου 500 εργαζόμενοι περιμένουν δεδουλευμένα πέντε και πλέον μηνών - Επιδόθηκε χθες η επίσχεση εργασίας των δημοσιογράφων, από Δευτέρα ξεκινά και εκείνη των τεχνικών
Στη χειρότερη θέση της 27χρονης ιστορίας του βρίσκεται από χθες, Τετάρτη, το Mega και επισήμως πια, ύστερα από την εκπομπή του τελευταίου δελτίου ειδήσεων, το μεσημέρι της Τετάρτης. Ο ενημερωτικός τομέας του σταθμού παύει στο εξής και, μολονότι το κανάλι δεν κλείνει εφόσον συνεχίζει με τις επαναλήψεις των ψυχαγωγικών εκπομπών, επί της ουσίας μετρά αντίστροφα πριν από το οριστικό κλείσιμο.
Η απόφαση 42 δημοσιογράφων να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας, καταφεύγοντας σε αυτό το νομικό διάβημα ώστε να διασφαλίσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα, πρακτικά στερεί το Mega ακόμη και από το εναπομείναν μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων.
Ένας κύκλος 27 ετών που είχε ανοίξει εν δόξη το Νοέμβριο του 1989 με το δελτίο που παρουσίασε η Λιάνα Κανέλλη, κλείνει εντελώς άδοξα και πιθανότατα οριστικά, στις 14 Σεπτεμβρίου του 2016, όταν η Μαρία Σαράφογλου αποχαιρέτισε τους τηλεθεατές κλείνοντας το μεσημεριανό δελτίο. Χωρίς τον ενημερωτικό του τομέα, το Mega είναι θανάσιμα ακρωτηριασμένο, αποτελώντας οδυνηρό προμήνυμα για το πώς θα είναι η ελληνική τηλεόραση στην εποχή του «μαύρου». Ανεξαρτήτως εάν συμμεριζόταν κανείς τις πολιτικές θέσεις που πρόβαλε, τελευταία μάλιστα όλο και πιο απροκάλυπτα, το Mega ήταν αναμφίβολα ένας θεσμός στα εγχώρια ΜΜΕ. Από καθαρά τεχνικής, δημοσιογραφικής ποιότητας και αποτελεσματικότητας, ο σταθμός βρισκόταν παραδοσιακά στην κορυφή, γεγονός που κατά κανόνα αποτυπωνόταν στους δείκτες τηλεθέασης. Το κλισέ «τέλος εποχής» έχει ένα πολύ ακριβές νόημα για το Mega και η απόσυρση ενός τέτοιου, ολοκληρωμένου δημοσιογραφικού μηχανισμού από το τηλεοπτικό τοπίο συνιστά απώλεια με ευρύτερες παρενέργειες για το σύνολο του κλάδου της ενημέρωσης.
Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία του Mega, έστω και για όσο διάστημα θα συνεχίσει να βρίσκεται διασωληνωμένο στην «εντατική», από τη διεύθυνση ειδήσεων κρίθηκε ανέφικτη η συνέχιση παραγωγής δελτίου ειδήσεων. Σε επίσχεση εργασίας δεν έχουν προχωρήσει μεν όλοι ανεξαιρέτως οι δημοσιογράφοι, θα ήταν όμως αδύνατον να υπάρξει ενημέρωση χωρίς την, έστω και εξ αποστάσεως, συμμετοχή τους. Στο δρόμο της επίσχεσης κινούνται επίσης και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του σταθμού, δηλαδή οι τεχνικοί και διοικητικοί, οπότε το κανάλι τίθεται στον αυτόματο πιλότο έως ότου δοθεί κάποια λύση.
Πεντακόσιοι περίπου εργαζόμενοι παραμένουν όμηροι στο Mega, έχοντας λαμβάνειν δεδουλευμένα πέντε και πλέον μηνών. Η μητρική εταιρεία του σταθμού, ο ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε., εξακολουθεί να πιέζει με κάθε μέσον τις τράπεζες να αποδεσμεύσουν κεφάλαια, τα οποία «καταχρηστικώς», όπως υποστηρίζει το Mega, μπλοκάρουν. Χωρίς το πράσινο φως από τις πιστώτριες τράπεζες, οι υπάλληλοι του σταθμού δεν εξοφλούνται και το Mega ως επιχείρηση οδηγείται σε διάλυση. Οι νομικοί σύμβουλοι του Mega επιμένουν ότι η τράπεζα που εμποδίζει την εκταμίευση των απαραίτητων για την επιβίωση του σταθμού κεφαλαίων, δεν έχει κανένα έρεισμα, εφόσον το κανάλι, έστω και δύσκολα, ήταν συνεπές προς τις δανειακές του υποχρεώσεις. Οι άνθρωποι του Mega επιμένουν ότι η τράπεζα αυθαιρετεί κατάφωρα, αν μη τι άλλο καθώς θα μπορούσε να εκλάβει σαν εγγύηση ακόμη και το αρχείο του σταθμού, με χιλιάδες ώρες τηλεοπτικού περιεχομένου, η αξία του οποίου είναι υψηλή. Φαίνεται όμως ότι το «μαύρο», υπό τους κρατούντες συσχετισμούς δυνάμεων που διαμορφώνουν το πεπρωμένο του πάλαι ποτέ πανίσχυρου Mega, είναι αδύνατον να αποφευχθεί. Υπό την ανοχή των μετόχων του σταθμού που αδιαφορούν πλήρως, την τράπεζα που εξαντλεί την αυστηρότητά της τελικά στους εργαζόμενους και την αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης στα ΜΜΕ, το Mega οδεύει προς την εξαφάνισή του.
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ